PARINTELE EFREM VATOPEDINUL IN RUSIA, DESPRE INTALNIREA CU PUTIN (video): “Puterea noastra este Ortodoxia! Trebuie sa ne trezim, este prigoana Ortodoxiei!”

29-12-2011 Sublinieri

Trebuie sa ne trezim, aceasta este prigoana… este prigoana Ortodoxiei. Unde vor ajunge copiii vostri? Vor ajunge sa se drogheze; este pacat! Atunci cand Ortodoxia e lovita… ce putere ne va apara? Pana si lui Putin, pe care l-am vazut timp de 2 ore, i-am spus:

Domnule presedinte, puterea voastra nu este gazul pe care il are Rusia, nu este petrolul ci este Ortodoxia. Asa sa stiti!

Si mi-a facut asa:

Da, da“ si „harasho“

Recunostea acest lucru ….si acest lucru este adevarat. Ce are Grecia azi sa arate lumii? Care e puterea Greciei? Ce este Grecia? Grecia este capitala Ortodoxiei. Acest lucru trebuie constientizat. Pe noi cei de la Sfantul Munte, pe Gheronda de aici de la Sfantul Dionisos, cati batrani din afara Greciei vin si ne intreaba si vor sa afle despre viata duhovniceasca autentica? Foarte multi. Nu e aceasta spre cinstea Greciei?

Am fost chemat de Medvedev si de Putin si am fost, desigur. Mi-au spus unii: “De ce sa te duci la rusi? „E rau sa merg? E rau daca m-au chemat? Am fost si m-au omenit … E rau sa vorbesti cateva lucruri cu ei? Nu sunt si ei oameni? Ce sunt?” Si sa va spun adevarul: m-au tinut 2 ore, 2 ore si jumatate ca ma simteam si prost cand am vazut cati oameni asteapta in audienta! I-am spus lui Putin sa plec, dar el mi-a zis: “Nu plecati, am si eu nevoie de odihna mea duhovniceasca” De ce nu? E lucru rau sa spui doua cuvinte duhovnicesti unui om care te-a invitat in casa lui? Nu te duci sa il oblige sa te asculte. Si am mai facut ceva; i-am spus: “As dori sa va rog ceva, sa ajutati Grecia din punct de vedere economic”. Si mi-a spus: “Am sa fac si acest lucru!”.

(15 decembrie 2011)

Traducere: E.P.

Nota noastra:

Intalnirea staretului Efrem cu premierul rus Putin, al carei scurt dialog a fost redat pe site-ul oficial al acestuia, contine cateva replici date publicitatii care, avand in vedere desfasurarea evenimentelor din Grecia, capata un interes anume.

Astfel, Staretul Efrem s-a adresat lui Putin, afirmand ca ortodoxia si credinta profunda a poporului rus constituie “cea mai mare putere a natiunii dvs., o putere care aduce laolalta tarile noastre”.

Mai departe, staretul Man. Vatopedi a aratat ca “Grecia trece printr-o perioada dificila si va cer sa ne acordati ajutorul dvs. oricand este posibil in aceste circumstante provocatoare”.

Raspunsurile premierului Vladimir Putin au fost mai degraba laconice, acesta exprimandu-si speranta ca aducerea Braului Maicii Domnului in Rusia ar putea fi… solutia miraculoasa la marea problema demografica a tarii (numarul populatiei rusesti fiind intr-un puternic declin).


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Biserica la ceas de cumpana, Portile Iadului, Staretul Efrem Vatopedinul, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

70 Commentarii la “PARINTELE EFREM VATOPEDINUL IN RUSIA, DESPRE INTALNIREA CU PUTIN (video): “Puterea noastra este Ortodoxia! Trebuie sa ne trezim, este prigoana Ortodoxiei!”

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Pingback: Asupra “scandalului” vatopedin | Prietenii Sfântului Munte Athos
  2. […] „Stareţul Efrem este foarte liniştit şi s-a predat voii lui Dumnezeu! «Dacă Dumnezeu a îngăduit, fie binecuvântat», mi-a spus el…”,Încheind, Mitropolitul Limasolului a subliniat: „Pentru Gheronda Efrem, această încercare va fi o binecuvântare de la Dumnezeu şi începutul unui nou urcuş duhovnicesc…”. „Pentru ceilalţi, însă, nu ştiu ce va fi”, a arătat în acest sens Mitropolitul Athanasie.

    […] Gheronda Efrem a făcut o scurtă declaraţie ieri:
    “Nu îmi pare rău pentru necazul meu. Sunt monah şi toate le port. Îmi pare, însă, foarte rău pentru că adevărul şi dreptatea suferă”.

    […] acum ştim de ce este persecutat Gheronda: pentru că vor să lovească Sfântul Munte, iar Gheronda Efrem, cu întreaga sa personalitate, ca, de altfel, toate mănăstirile Sfântului Munte, sprijină Ortodoxia. Începe deci un mare război împotriva Ortodoxiei. Şi de aceea, vedeţi, toate Patriarhiile, acum am aflat că Patriarhia Georgiei, Patriarhia Moscovei şi alte Biserici, şi Biserica Greciei, tot Sfântul Munte este de partea lui Gheronda Efrem. La şi creştinii care s-au revoltat când au aflat ce s-a întâmplat, că de la Sfântul Munte este adus aici Gheronda, ne-am adunat acum să ne arătăm sprijinul, să fim ca Simon Cirineul care L-a ajutat pe Hristos şi I-a ridicat Crucea. Aşteptăm şi din partea Bisericii Române să ia partea şi poziţia Bisericii Greciei şi să sprijine Sfântul Munte, să sprijine monahismul – şi suntem siguri că o va face – să-l sprijine pe Gheronda Efrem. (Părintele Nectarie Mulatiótis)[…]

  3. Chestiunea aceasta cu vizita are destule conotatii politice care stau cam departe situatia mentionata-aceea de reala comuniune in cadrul ortodoxiei.pot sa ma insel da parca ar fi asa o predare a stafetei intre a doua Roma si a treia Roma.si acest ajutor cerut pozitioneaza Grecia pe fondul acesta al solidaritatii in ortodoxie pro Rusia si anti-UE,NATO si restul gastii.

  4. oricum, vad ca si in romania si in grecia sunt atacate manastirile emblematice (Putna si Vatoped) cu acelasi fel de arme…

  5. Pingback: CAUZELE PERSECUTIEI SI ARESTARII STARETULUI EFREM. “Dosarul” cazului Vatopedi - Razboi întru Cuvânt
  6. @ Andy:

    Da, si noi credem ca te inseli. Parintele Efrem e chiar unul dintre putinii elini cu deschidere larga pentru intreaga Ortodoxie, aflat intr-o comuniune vie (nu doar formala) si iubit in toate laturile Bisericii universale, inclusiv legat puternic de Romania. Vatopedi e cam singura manastire greceasca care primeste si monahi romani si unde romanii nu se simt crestini de categoria a treia, intr-un mediu nationalist grecesc hipertrofiat. Daca erai atent, observai despre cine spune totusi ca este capitala Ortodoxiei, asa ca nu e nicio predare de stafeta. A cerut doar un sprijin pentru Grecia, intr-o situatie critica la maximum, pe baza acestei temelii comune, care e Ortodoxia. In contextul sclaviei euro-masonice a Greciei (dar si a Romaniei) de acum, cam cui putea sa se adreseze pentru a cere sprijin, ca sa nu fie ingenuncheata de tot Ortodoxia? Putin ramane acelasi lider kaghebist sangeros, cu certe inclinatii dictatoriale, dar asta este, el e deocamdata conducatorul Rusiei. Noi nu-i aducem omagii aberante precum altii, dar nu inseamna ca prin el nu poate lucra Dumnezeu, macar cata vreme, fie si formal, pune pret pe Biserica Ortodoxa. Poate in curand va fi acolo un alt lider, ortodox si in fapte. Deocamdata, s-a incercat ce se poate incerca, cu cei cu care s-a putut, fara rabat de Ortodoxie.

    E trist cat de usor ne judecam Parintii…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/29/cauzele-prigonirii-staretului-efrem-dosarul-cazului-vatopedi/#comment-57994

  7. catre administratorii sitelui ric,

    Ce spuneti daca ne-am ruga pentru parintele Efrem,cum ne-am rugat in postul craciunului,cu catisme din Psaltire.Ar putea fi psalmul 50,de exemplu,pentru toata lumea,zilnic, plus o rugaciune din partea fiecaruia,personala sa zicem,la alegerea noastra.Rugaciunea personala pe care o alegem,putem sa o si postam pe site,cind ne inscriem.Adica:sherlock_holmes Psalmul 50 si Ultima rugaciune a staretilor de la Optina:

    “Doamne dă-mi sa întâmpin cu linişte sufletească tot ce-mi va aduce ziua de azi.
    Doamne, dă-mi întru totul să mă supun voii Tale Sfinte.
    În tot ceasul acestei zile povăţuieşte-mă şi ajută-mă în toate.
    Toate câte le voi auzi şi mi se vor întâmpla în această zi, învaţă-mă să le primesc cu sufletul liniştit şi cu credinţă tare, că pentru toate este Sfântă voia Ta.
    În toate cuvintele şi faptele mele călăuzeşte-mi gândurile şi simţămintele. În toate întâmplările neprevăzute, fă să nu uit că totul este trimis de către Tine.
    Doamne, învaţă-mă să mă port cu dreptate şi înţelepciune cu toţi fraţii mei, să nu tulbur şi să nu supăr pe nimeni.
    Doamne, dă-mi putere să duc povara zilei şi toate câte mi se vor întâmpla în această zi cu pace în suflet.
    Doamne, călăuzeşte-mi voia mea şi învaţă-mă să mă rog, să cred, să nădăjduiesc, să rabd, să iert şi să iubesc. Amin.”

    Rugaciunea la alegere poate fi un psalm,rugaciunea Sfintului Efrem ( Sirul ),o micro rugaciune din paraclisul Maicii Domnului,din rugaciunile de seara,dimineata,a zilei…cum crede fiecare de cuviinta.Ce credeti ?

    Poate ar fi aceasta ca banutul vaduvei ( o mica jertfa ) la care se uita Bunul Dumnezeu.Sint convins ca multi crestini de-ai nostri se roaga in taina pentru parintele Efrem,este si va fi pus si la Sfinta Liturghie,mii si mii de raze de lumina,rabdare,discernamint,iubire…se vor cobori din Cer si din inimile oamenilor spre dinsul.

    Sau cum spuneti si voi…

    Doamne ajuta!

  8. @ sherlock_holmes:

    Sustinem ideea, dar nu ne putem angaja in organizare decat la cateva zile dupa Anul Nou.

  9. Pericopa evanghelica: Luca 21, 37- 38; 22, 1- 8

    37.Şi ziua era în templu şi învăţa, iar noaptea, ieşind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor.
    38.Şi tot poporul venea dis-de-dimineaţă la El în templu, ca să-L asculte.
    1.Şi se apropia sărbătoarea Azimelor, care se chema Paşti.
    2.Şi arhiereii şi cărturarii căutau cum să-L omoare; căci se temeau de popor.
    3.Şi a intrat satana în Iuda, cel numit Iscarioteanul, care era din numărul celor doisprezece.
    4.Şi, ducându-se, el a vorbit cu arhiereii şi cu căpeteniile oastei, cum să-L dea în mâinile lor.
    5.Şi ei s-au bucurat şi s-au învoit să-i dea bani.
    6.Şi el a primit şi căuta prilej să-L dea lor, fără ştirea mulţimii.
    7.Şi a sosit ziua Azimelor, în care trebuia să se jertfească Paştile.
    8.Şi a trimis pe Petru şi pe Ioan, zicând: Mergeţi şi ne pregătiţi Paştile, ca să mâncăm.

    Pericopa apostolica: Evrei 7, 18- 25

    18.Astfel, porunca dată întâi se desfiinţează, pentru neputinţa şi nefolosul ei;
    19.Căci Legea n-a desăvârşit nimic, iar în locul ei îşi face cale o nădejde mai bună, prin care ne apropiem de Dumnezeu.
    20.Ci încă a fost la mijloc şi un jurământ, căci pe când aceia s-au făcut preoţi fără de jurământ,
    21.El S-a făcut cu jurământul Celui ce I-a grăit: “Juratu-S-a Domnul şi nu Se va căi: Tu eşti Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec”.
    22.Cu aceasta, Iisus S-a făcut chezaşul unui mai bun testament.
    23.Apoi acolo s-a ridicat un şir de preoţi, fiindcă moartea îi împiedica să dăinuiască.
    24.Aici însă, Iisus, prin aceea că rămâne în veac, are o preoţie netrecătoare (veşnică).
    25.Pentru aceasta, şi poate să mântuiască desăvârşit pe cei ce se apropie prin El de Dumnezeu, căci pururea e viu ca să mijlocească pentru ei.

  10. Gheronda Efrem este omul rugaciunii, a rugaciunii lui Iisus.
    Cei care ati trecut pe la manastirea Vatopedi ati putut vedea cata atentie se pune pe aceasta rugaciune si ati putut simti cata putere are ea.
    Haideti sa ne intalnim cu Gheronda Efrem in fata Lui Iisus spunand aceasta rugaciune scurta chiar din acest moment. Un sfert de ora, o jumatate de ora, un sir de kombuskini, sau doua. Nu conteaza in ce moment al zilei. Hristos ne asteapta zicand: “Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni”. Acolo este locul si ora de intalnire. Va asteptam acolo.
    Ucenicul face ceea ce a invatat de la povatuitorul sau precum zice Insusi Mantuitorul: “ceea ce face Tatal acelea si Fiul le face intocmai”.
    Clipa de fata, cu voia Bunului Dumnezeu inca ne apartine, insa cea de maine …. nu putem sti a cui va fi.

    cu dragoste pentru toti

  11. Acest parinte este un erou ,fara indoiala!

  12. Pingback: “Nu pot sa tac!” PRIMII PREOTI ROMANI CARE IL SUSTIN PUBLIC PE EGUMENUL EFREM: Pr. Razvan Ionescu de la Paris si Pr. Sabin Voda de la Alba-Iulia - Razboi întru Cuvânt
  13. Pingback: EGUMENUL EFREM VIZITAT LA INCHISOARE de Mitropolitii Pavel si Nicolae/ MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASSOL, la protestul din Cipru (si VIDEO)
  14. Pingback: Staretul Manastirii Nicula, Arhim. Andrei Coroian, ALATURI DE PARINTELE EFREM VATOPEDINUL - Razboi întru Cuvânt
  15. fratilor,
    intreb si eu ca un nestiutor, iertati-ma daca gresesc
    nu s-ar putea organiza si la ambasada greaca din Bucuresti, ca semn de solidaritate ceva???
    Biserica nu sunt numai ierarhii care se pare ca inca se mai gandesc. Cum spunea parintele Arsenie Papacioc: biserica o formam toti cei binecredinciosi; fiecare “suntem madulare in parte ale aceluiasi Trup care este Hristos”. Ar trebui sa ne doara cand un madular din acelasi Trup sufera.
    Nu vreau sa scot pe nimeni in strada dar ma gandesc ca atunci cand era in mijlocul nostru Gheronda Efrem saltam de bucurie, la fel cum la intrarea in Jerusalim a Mantuitorului Il aclamau cu Osanale… Acum ce facem??? ce au facut cu Hristos Domnul nostru???
    A fi ortodox inseamna a te ruga si a purcede spre Imparatia cereasca.

  16. Pingback: Sfanta Chinotita a Muntelui Athos catre Ministrul de Externe al Greciei: STATUL GREC A INCALCAT STATUTUL SFANTULUI MUNTE - Razboi întru Cuvânt
  17. Pingback: Mitropolitul Nicolae (Patriarhia Bulgariei) catre Parintele Efrem: SUNTETI PRINTRE PRIMII CARE TREC PRIN DURERILE VREMURILOR DE PE URMA… - Razboi întru Cuvânt
  18. TREZIREA GENEI PACATOASE A ROMANILOR DIN TARA SI DE PRETUTINDENI !Fratilor P.A. Papacioc spunea ;dai vointa iei putere ,misti/miscare ceva ,unde/va omul va ajunge, mai ales cand avem pe bunul DUMNEZEU ,in gand ,in rugaciunea asa cum poate fiecare . Va inchipuiti ca ,daca acum nu exista la acest CAZ solidaritate ,cand inca nu sa strans bine CERCUL DIAVOLESC ,oare mai tarziu ce vom face oameni buni ?. Ce se intampla cu natia noastra ,numai pt. mariri de salarii ,pensii pamantesti .NU CERESTI LA DOMNUL !? ,iesim in strada ,s/au sa ne dam in capete ca ,talibanii!!! .UNDE traim fratilor ,in subteran ca , sobolanii ? ,s/au traim ca, minerii numai in mina , /mineriadeleee???/ , oameni sarmanii pierduti de lumina pamanteasca ,DAR si cea a lui DUMNEZEU si sistemul ateu etc., a stiut Iliescu unde sa dea momeala/actiunea …..Miscarea da viata optimism ,in special curaju si barbatia este iubita fratilor de DUMNEZEU ,EL nu investeste in milogi si lasi …???

  19. Pingback: Manastirea Diaconesti – scrisoare de sustinere pentru Parintele Efrem de la Vatopedu: ACEASTA LOVITURA ESTE IMPOTRIVA INTREGII ORTODOXII
  20. Pingback: PARINTELE CONSTANTIN COMAN da marturia cea buna despre PARINTELE STARET EFREM DE LA VATOPED
  21. Sunt unii care s-au smintit ca Parintele Efrem a dat mana cu Putin, uitand ca si mantuitorul a stat la masa cu vamesii si cu pacatosii. De ce ne smintim de gestul Parintelui Efrem, cand stim preabine din Vietile Sfintilor ca mai multi Sfinti ai Bisericii “s-au umilit” mergand sa ceara ajutor pentru crestinii napastuiti de la bogatii lumii?

    Vai, noua! Sa ajungem sa spunem ca Mantuitorul a ingaduit arestarea Staretului, ca sa-l smereasca putin. Pe cel batran si bolnav, Domnul il smereste cu temnita. Pe noi, ne lasa la mintea noastra sa ne facem de ras si de ocara in fata lumii si a Sfintilor lui Dumnezeu.

    Oare toti acesti episcopi si mitropoliti care au luat apararea Staretului se inseala? Am ramas noi singurii care intelegem bine toate…

  22. @ Ioana:

    Din prisosul inimii graieste gura cea hulitoare si scoate din ea ce are inauntru. Zavistie, trufie, rautate, ura, dihonie, scandal. Ca si alte dati, la inceput si sfarsit de an, spre a pune pecetea pe tot restul… De-aia mereu (vei istoria Bisericii, de la Baraba incoace) zelotismul isi va da mana cu prigonitorii si tortionarii acestei lumi, se servesc unii pe altii si se intalnesc in URA fata de sfintenie si fata de isihie si in rastignirea mieilor nevinovati, care se lasa dusi la junghiere, tacuti. Da, nu am uitat sursele de influenta. Cine si de ce striga acum 2 ani ca “Athosul s-a vandut ca o prostituata” si exemplifica tocmai cu… Vatopedi? Ne invartim in acelasi cerc.

  23. admin,
    ma intrebam numai, oare, cei care se impiedica de gestul Staretului or fi citit viata Sf.Ioan Maximovici? Se ingrijoreaza cumva ca Sfantul o fi dat mana cu vreunul dintre mai-marii lumii americane de la care a cerut azil politic/mila pentru turma sa?

    Iertati-ma, nu am vrut sa deschid rani adanci, si oricum de toata lumea cunoscute. Dar va multumesc totusi pentru linkurile pe care ni le indicati – da, aceeasi poveste. Si il scot iarasi in fata pe Parintele Iustin. Vezi, Doamne, Staretul Efrem si Parintele nu sunt de aceeasi parere. Uita si acestia ca Sf. Ioan Gura de Aur a plecat la cer intr-o mare neintelegere cu un alt episcop, sfant si acela (nu-mi amintesc numele) si i-a impacat Dumnezeu in Imparatia Sa.
    Poate n-ar fi rau sa citim mai des din Vietile Sfintilor.

  24. Pingback: GHERONDA EFREM SPOVEDESTE POLITISTI SI DETINUTI LA INCHISOARE - Razboi întru Cuvânt
  25. Pingback: PARINTELE EFREM IN ROMANIA: Cuvinte din Sfantul Munte (I) – Conferinta de la Alba-Iulia, 2000 (prima parte)
  26. Pingback: Grecia VA PARASI ZONA EURO daca nu OBTINE INCA UN ACORD cu CREDITORII internationali. BISERICA, TAPUL ISPASITOR? - Razboi întru Cuvânt
  27. Pingback: PARINTELE EFREM LA ALBA-IULIA, 2000 (II): Biserica este Una! Nu exista alta Biseri­ca! Botezul se face numai prin afundare, nu prin stropire!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate