La MULTI ani?

31-12-2011 Sublinieri

REVELION 2007 - INTEGRARE - BUCURESTI

Mereu cersim vietii ani multi, asa-n nestire,

Ne razvratim, ne plangem de piericiunea noastra,

Si inca nu-ntelegem ca fara de iubire

Se vestejeste Timpul in noi ca floarea-n glastra;

Rupt din eternitate, el vrea taram asemeni

Din care-altoiul subred sa-si traga seva noua;

Noi il primim cu gheata si-l rasadim in cremeni

Cand Dragostea-i unica vecie data noua. (…)

(Vasile Voiculescu, fragment din: Sonet CLXXXIII)

***

Ne intampinam oare, un an nou din ultimii ani ai durerilor, cu focuri de artificii, cu chiote, pahare si multa distractie?

Iar daca nu facem asa, crestini fiind, de ce ne lasam in inertia “traditionalelor” urari si sperante de mai bine, de impliniri si de fericiri? Ce fel de fericire?

“Traditionalul” La MULTI ani…

Oare? La cat de MULTI ani ne mai putem dori noi, cei din Biserica, atunci cand vedem ce se intampla astazi cu intreaga omenire? Cat de aproape ne este SFARSITUL noua, OAMENILOR? Cat de multi ani ii poti chiar ura aproapelui tau cand MAINE il asteapta Golgota, Rastignirea? Ce sens mai are in aceste vremuri La multi ani? Si, mai ales, ce fel de ani, TRAITI IN CE FEL si PENTRU CINE?

Se aude insa un glas, departe de galagia betiei acestei umanitati ratacite din mai rau in mai rau. GLASUL CELUI CE STRIGA IN PUSTIE: gatiti calea Domnului! Si, mai ales, trambita trezirii noastre duhovnicesti:

POCAITI-VA, CACI S-A APROPIAT IMPARATIA CERURILOR!

Aceasta este si urarea noastra: sa ne pregatim, sa fim gasiti treji cu mintea si cu inima!



Poate te vei mira, Piotr, dragul Bunelului, că pe mine, un moşneag, mă preocupă lucrurile acestea; dar voiesc să vi le zic pentru că acum sunt vremurile de sfârşit, copile, sunt vremurile de sfârşit! Pacea în lume va fi, curând, un lucru rar.


Oh, dragul Bunelului, eu mă voi duce din această lume deşartă în curând, dar voi, voi veţi prinde mari grozavii şi mari răutăţi. Când vor fi anume toate acestea?, îl veţi întreba pe Bunelul. Ei, Domnul Dumnezeu poate grăbi sau mai poate amâna sfârşitul, după a Lui socotinţă; răutatea şi desfrânarea, eresul şi delăsarea s-au înmulţit atât de mult în lume, că nu ştiu cât va mai îngădui Domnul lumea aceasta…


Copile drag, Piotr,să ştii că grozăvia cea mare va fi un război între toate marile puteri ale lumii, şi va fi atâta foc şi prăpăd peste toată omenirea, că mulţi vor vrea să se fi aflat în pământ, în morminte. Mulţi vor pieri…


Piotr, inima mea dulce, rostul duhovnicilor nu este să-i înfricoşeze şi să-i înspăimânte pe fiii lor duhovniceşti. Dar a ascunde adevărul, şi anume că mult nu mai e, ar fi o trădare a Adevărului Hristos.


Pregătiţi-vă, dragii Bunelului, pregătiţi-vă…


Cum să vă pregătiţi?

 

Rugaţi-vă cu sârguinţă; Piotr, hrana şi băutura noastră este pravila de fiecare zi şi sfânta spovedanie. Feriţi-vă ochii şi cugetele de desfrânare, căci pentru desfrânare va îngădui Domnul acest prăpăd prin foc.

sursa

***

***

LA MULTA IUBIRE SI…. MANTUIRE!

inger_strangand_cerul

Vezi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Anul Nou, Meditatii duhovnicesti, Pocainta, Poezii, Vasile Voiculescu, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

60 Commentarii la “La MULTI ani?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. admin, asa e, cred ca la unele subiecte suntem pe frecvente diferite.Ceea ce nu e neaparat un lucru rau 🙂 Doamne ajuta!

  2. Cristi_g,
    Dumnezeu sa odihneasca sufletul robului Sau, Radu!
    Conteaza foarte mult cata rugaciune si milostenie puteti face pentru sufletul dumnealui acum, iar diavolul vrea sa va distraga atentia de la acestea.
    Daca va consoleaza cu ceva, si la moartea tatalui meu,lucrurile au stat cam la fel cu rudele. Si asta, nu ieri, alaltaieri ci inca de acum douazeci si cinci de ani.

  3. @ cristi_g

    Ma pregateam sa-ti spun ca si eu am avut tatal care a trecut la cele vesnice in aceasta perioada, acum vre-o 9 ani, si vad ca si ioana a dat o marturie asemanatoare.

    Nu de putine ori in timpul vietii ne spunea cum il intreba la randul lui pe tatal sau: “Se poate sa moara om de Revelion?”, iar raspunsul bunicului meu era: “Cum sa nu?! Moartea nu tine cont de sarbatori!”. Pe urma a venit si randul sau, si noi, cautand cele trebuincioase pentru inmormantare, vedeam lumea cum alearga innebunita prin magazine sa cumpere, si iar sa cumpere sa-si umple …hambarele. Si nu puteai sa nu cugeti ca desertaciune, cu adevarat desertaciune sunt toate. Sigur, ce sens mai avea pentru noi sa spunem: “La multi ani”, cand glasul vesniciei era mult mai puternic?

    Dar, sa nu uitam ca altii se nasc in aceasta zi, iar lor nu se poate sa nu le uram multi ani cu sanatate si inca, cele de trebuinta pentru mantuirea sufletului. Si viata isi urmeaza cursul ei firesc pentru fiecare, cu bune si mai putin bune.

    In mod general, cred ca ar fi o greseala sa judecam anul dupa prima lui zi, asa cum se intampla adesea pentru multi semeni de-ai nostri. Sigur, “ziua bina se cunoaste de dimineata”, la fel poate fi si pentru an, dar…mai exista si un dar care il lasa pe Dumnezeu sa intervina, iar noi sa fim cu luare aminte, mereu in stare de trezvie.

    Mila Domnului sa fie cu noi cu toti, si fie ca cei plecati dintre noi sa se impartaseasca pururea din lumina cea neapropiata a Dumnezeului nostru! Si sa nu uitam ca, luand aminte la noi ii vom ajuta si pe ei!

  4. ” Nu va pierdeti curajul, Duhul Sfant nu iese la pensie!” Da, cu adevarat se simte un duh de deznadejde si de frica in aceasta postare! Va spun cu sinceritate, chiar daca stiu ca supara! Oricum, imi cer iertare! Trebuie mai multa nadejde in Dumnezeu! La multi ani!

  5. @ Bianca:

    Cu adevarat Duhul Sfant nu iese la pensie (si oare nu aceeasi mana a scris aceleasi randuri?), dar se intampla de multe ori ca duhul sensibilitatii, al strapungerii inimii si al compasiunii din noi sa iasa prematur la pensie. La fel ca si cel al realismului duhovnicesc si al constiintei vremurilor. Fara acestea ne amagim crezand ca stim ceea ce este NADEJDEA, cand de fapt noi vorbim de optimism omenesc, de simple sperante proiectate in notiuni sfinte. Iar daca nu esti copil, inconstienta este un pacat si e o minciuna sa o botezam cu numele de credinta. Iar credinta se va testa la greu, nu la bine, ci prin probele de foc care vor urma, fie ca vrem sau nu sa le luam in seama, fie ca ne grozavim si bravam, fie ca le asteptam cu teama, dar nu cu disperare. Pana atunci, oare stim ce vorbim sau stim cumva ceva despre suferinta celui care a scris? Nadejdea adevarata trece prin suferinta, asa cum Invierea trece prin Golgota. Numai ca noi vrem direct acolo sus, fara sa trecem prin deznadejdea de noi insine, de lume si de iluziile noastre, fara sa ne doara nimic si fara sa renuntam la nimic, pe cat posibil. Cine nu-si tine mintea IN IAD, pentru acela este oricum inutil cuvantul: Si nu deznadajdui (sau: ai nadejde!). Numai cel coborat in iad poate cunoaste si puterea cereasca, cea mai presus de lume, a NADEJDII, care nu are absolut nimic de a face cu optimismul nostru ieftin, gaunos, refractar la realitate si indiferent la suferinta. (Iar uneori si lipsit de respect si bun-simt, daca nu cumva asta era oricum inclus).

  6. “Numai cel coborat in iad poate cunoaste si puterea cereasca, cea mai presus de lume, a NADEJDII, care nu are absolut nimic de a face cu optimismul nostru ieftin, gaunos, refractar la realitate si indiferent la suferinta. (Iar uneori si lipsit de respect si bun-simt, daca nu cumva asta era oricum inclus).”
    Raspuns perfect.

  7. Iertati-ma, dar simt nevoia sa adaug asta:
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=zM3-KpQdneY&NR=1

    un parinte foarte drag sufletului meu, care incurajeaza la rugaciune si nadejde. Un adevarat balsam sufletesc pentru cei care au trait chiar si o singura data, chiar si numai un crampei de deznadejde (ca mai mult, e un iad).

    Nu este in contradictie cu cele postate initial, poate o (alta) nuanta in plus…

    Doamne, ajuta!
    G.C.

  8. @ G. C.:

    Nu vrem sa va mahnim in plus, dar nu avem o parere chiar la fel de buna asupra unora dintre aspectele invataturii sale. Discutate candva si pe site. Nu e momentul, insa daca ati insistat, suntem nevoiti sa facem o mica delimitare. Iertati-ne!

  9. Multumesc mult pentru raspuns, am sa ajung si la acele discutii (cand voi reusi sa parcurg mai mult si oarecum “metodic”).
    Ascult acum si altele, aici dar si pe youtube, parinti pe care ii stiam dupa nume dar abia acum le ascult predicile.
    Candva, poate oi mai si intelege cate ceva… 🙂
    Eu cer scuze pentru interventii nepotrivite, cred ca am sa citesc intai mai mult, ca deja multe dintre intrebari au raspunsurile pe site, si nu trebuie sa mai pierdeti timp repetand.
    Doamne, ajuta!

  10. @ G. C.:

    Nu trebuie sa va cereti scuze si, mai ales, nu trebuie sa va retineti in a mai scrie. Si asa e, din nou, exagerat de multa retinere la articolele de pe pagina aceasta, principala, din pacate.

    Iertati-ne daca v-am suparat!

  11. …multumind Cerului si semenilor ca m-au rabdat asa “pana in acest ceas de acum”, si “luand aminte” la “scurtarea vremurilor”, pentru “pacatele mele cele amare”……raspund si eu asa intrebarii voastre “La MULTI ani!”? : La…MULTA Biserica!
    Dar grabnic si mai ales fierbinte!

    …si “cel dintai sunt eu” care trebuie sa ma grabesc…si cu fierbinteala de care aflam in rugaciuni sa fie strigarea la Domnul Dumnezeu!

  12. nimeni nu poate simti durere pentru durerea aproapelui daca nu are macar un strop de iubire in inima lui.

    adica durerea pentru celalalt e o consecinta a iubirii, nu e asa, un fel de conditie in sine a mantuirii. deci n-ar trebui absolutizata.

    fiecare om vrea sa iubeasca cu putere in adancul adancurilor lui, iar cel ce e nepasator fata de ceilalti e o victima a demonilor, si n-are nevoie de lectii repetate, ci tot de iubire , ca sa iubeasca si el.

    caci nu din rautate e nepasator, ci pentru ca ii i-e frica.

    si Dumnezeu e iubire. si poate ca statul cu mintea in iad nu e pentru toti, ci doar pentru cei carora li s-a dat aceasta putere

  13. @cn:

    Nu evorberam de lucruri inalte, de dragostea dumnezeiasca, depastimita si iluminata, vorbeam despre OMENIE, COMPASIUNE, MILA. N-ar trebui absolutizate? Nu sunt conditii ale mantuirii?

    “Tine-ti mintea in iad…. SI NU DEZNADAJDUI” e principiul duhovnicesc GENERAL VALABIL, insa nu aplicabil la modul literal de catre toti, fireste. Insa el reprezinta, potrivit Sf. Siluan si Sofronie, “STRUCTURA INSASI A VIETII DUHOVNICESTI”.

    Cat de usor ne place sa le relativizam pe toate. Din frica, da. Frica de adevarul despre noi, frica de asumare, frica de sinceritate.

  14. Pingback: PREDICI LA BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI): Sfantul Teofan Zavoratul si IPS Bartolomeu Anania (audio)
  15. Pingback: “A mai trecut un an, s-a dus si-n veci n-o sa mai vie…” INVITATIE LA INFRUNTAREA DUHOVNICEASCA A LUI 2013… -
  16. Pingback: PREDICI AUDIO LA ANUL NOU, TAIEREA IMPREJUR SI PUNEREA NUMELUI DOMNULUI (Parintele Sofian, IPS Bartolomeu, Parintii Mihail, Nectarie, Hrisostom, Ciprian): CEAS DE BILANT SI PRIMENIRE DUHOVNICEASCA -
  17. Pingback: BOTEZUL SI POCAINTA: “Drepte faceti cararile Lui!” -
  18. Pingback: VASILE VOICULESCU, "medicul fara de arginti" si marele poet isihast al Rugului Aprins - 50 DE ANI DE LA MUTAREA IN VESNICIE A UNUI SFANT CONTEMPORAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: VASILE VOICULESCU (†26 aprilie 1963) despre SUFLETUL FARA IUBIRE. O distopie profetica exceptionala despre LOBOTOMIZAREA LUMII -
  20. Pingback: RECOMANDARI DUHOVNICESTI pentru un nou inceput cu ochii la Hristos (8 ianuarie 2012) - Recomandari
  21. Pingback: Predici audio la INTRAREA IN NOUL AN CIVIL, praznicul SFANTULUI VASILE si Punerea Numelui Mantuitorului. CU UN PAS MAI APROAPE DE VESNICIE -
  22. Pingback: CU CE GANDURI SA PORNIM IN ANUL CEL NOU? -
  23. Pingback: CUVINTE LA ANUL NOU ale Sfantului Inochentie al Penzei: “Un an nou: sa incepem, asadar, o viata noua! Sa nu va potriviti cu acest veac!” -
  24. Pingback: ÎNTRE ANI, LA CUMPĂNĂ… ”În loc de petreceri necreştineşti şi ospeţe şi beţii, este cuviincios şi datorie să ne facem bilanţul creştinesc al anului ce a trecut” | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: Cum petrecem de “Revelion”? UNDE A MERS SFANTUL VASILE CEL MARE IN NOAPTEA DE “ANUL NOU”? Cum flamanzeste omul launtric in mijlocul “minunilor” societatii de consum… | Cuvântul Ortodox
  26. La fel gandesc si simt si eu. “Gospodi pomilui !” si Domnul sa va binecuvanteze in tot ce faceti .

  27. Pingback: Anul Nou DIN NOI, Anul vechi AL LUMII… | Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: “Unde ai căzut tu, vin și Eu. Unde ești rușinat tu, vin și Eu să fiu rușinat împreună cu tine. Și în dureri, și în întristări sunt și Eu, Dumnezeul tău”. Calda omilie a Arhim. Emilianos pentru ANUL NOU, praznicul TAIERII IMPRE
  29. Pingback: 2018 – ANUL 100. Cuvinte însuflețitoare ale starețului MELCHISEDEC AL PUTNEI: “Tineri, așezați-vă în lucrarea lui Dumnezeu!”. PĂRINTELE EPISCOP MACARIE: “”Semnele vremilor” nu sunt liniștitoare. Să ne ancorăm viețil
  30. Pingback: Pr. VASILE IOANA: “Primul invitat la masa de Revelion este Dumnezeu” – CUM POT SĂ-L ADUCĂ ȘI SĂ-L ȚINĂ PE DUMNEZEU CU EI (ȘI) CEI NEVOIȚI SĂ PARTICIPE LA MESE FESTIVE ÎN NOAPTEA DE ANUL NOU? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate