SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL despre dragostea adevarata si TRADAREA PRIETENILOR. Nu este durere mai grea a sufletului decat defaimarea…

21-01-2012 Sublinieri

Cititi si:

***

“Sileste-te pe cat poti sa iubesti pe tot omul. Iar daca nu poti inca, cel putin sa nu urasti pe nimeni. Dar nu vei putea face nici aceasta daca nu vei dispretui lucrurile lumii. Te-a blestemat cineva? Sa nu-l urasti pe el, ci blestemul si pe dracul care a pus la cale blestemul. Caci daca urasti pe cel ce te-a blestemat, ai urat un om si ai calcat porunca. Si ceea ce a facut acela cu cuvantul, tu faci cu fapta. Iar de pazesti porunca, arata semnele dragostei; si de poti face ceva ajuta-l, ca sa-l izbavesti de rau.

Hristos nu vrea ca tu sa porti vreunui om ura sau suparare, sau manie, sau sa tii minte raul in niciun chip si pentru niciun lucru vremelnic. Aceasta o striga cele patru Evanghelii.

Cand ne vad dracii ca dispretuim lucrurile lumii, ca sa nu mai uram pentru ele pe oameni si sa cadem din dragoste, starnesc impotriva noastra defaimari, ca nerabdand supararea sa uram pe cei ce ne defaima.

Nu este durere mai grea a sufletului decat defaimarea, fie ca-ti defaima cineva credinta, fie ca viata. Si nimeni nu poate sa o dispretuiasca, decat numai cel ce cauta la Dumnezeu, ca Suzana, singurul care poate sa ne izbaveasca din nevoi, ca si pe aceea, si sa le descopere oamenilor adevarul, ca si in cazul acela, si sa mangaie sufletul cu nadejdea.

Cu cat te rogi mai mult din suflet pentru cel ce te defaima, cu atat Dumnezeu le arata adevarul celor ce se smintesc.

Numai cei ce pazesc intocmai poruncile si cunosc adevarat judecatile dumnezeiesti nu parasesc pe prietenii incercati prin ingaduinta lui Dumnezeu. Dar cei ce dispretuiesc poruncile si nu cunosc judecatile dumnezeiesti, cand ii merge prietenului bine, se bucura impreuna cu el, iar cand e incercat si patimeste, il parasesc. Ba uneori se dau chiar cu dusmanii.

Sa iubim pe tot omul din suflet, dar sa ne punem nadejdea numai in Dumnezeu si Lui sa-I slujim din toata puterea. Cata vreme ne sustine El, umbla in jurul nostru toti prietenii, si dusmanii nu au nicio putere impotriva noastra. Cand insa ne paraseste El, ne ocolesc prietenii, si dusmanii capata putere impotriva noastra.

Prietenii lui Hristos iubesc din inima pe toti. Dar nu sunt iubiti de toti. Iar prietenii lumii nici nu iubesc pe toti, nici nu sunt iubiti de toti. Prietenii lui Hristos pastreaza dragostea neintrerupta pana la sfarsit; ai lumii, pana ce se ciocnesc intreolalta din pricina lucrurilor lumii.

Multi au spus multe despre dragoste. Dar numai cautand-o intre ucenicii lui Hristos o vei afla. Caci numai ei au avut Dragostea adevarata ca invatator al dragostei. Ei ziceau despre ea: “De as avea darul proorociei si de as cunoaste toate tainele si toata cunostinta […], iara dragoste nu am, nimic nu sunt”. (I Cor. XIII, 2). Cel ce a dobandit, prin urmare, dragostea, a dobandit pe Dumnezeu insusi, intrucat “Dumnezeu iubire este” (I Ioan IV, 16). A lui este slava in veci. Amin.

(Selectii din Sf. Maxim Marturisitorul, Capete despre dragoste. Filocalia 2, Editura Humanitas)

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Razboiul nevazut, Sfantul Maxim Marturisitorul

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL despre dragostea adevarata si TRADAREA PRIETENILOR. Nu este durere mai grea a sufletului decat defaimarea…

  1. La acest lucru meditam aseara. Cum pot sa fiu crstina daca urasc pe cineva? Daca defaimez pe cineva? Crestinul este altceva chiar si in aceste timpuri. Iubeste/ti vrasmasul, faceti bine celor care va fac rau, rugati/va pentru cei care va blesteama….Grea ispita! Sa dea Dumnezeu minte celor incercati si smerenie celor mandrii.
    Isus cand a mers spre judecata a spus unui apostol:„ cine ridica sabia, de sabie va muri”. A vindecat urechea sfasiata si a mers la judecata care urma sa ne elibereze si sa ne mantuiasca.
    Pe de alta parte adevarul ne face liberi, iar noi oamenii nu putem fi liberi decat in Isus, prin Isus. De harul Domnului avem nevoie, de eliberarea interioara de orice pacat.
    Singura mea politica este aceea de a fi sau nu crestin.

  2. @ Cris O:

    Isus? Iertati intrebarea: sunteti ortodoxa? Daca da, scrieti, va rugam numele Dumnezeului nostru asa cum e corect: Iisus. Va multumim!

    In rest, suntem de acord, insa asta nu inseamna sa ramanem muti in prezenta nedreptatii fata de celalalt.

  3. Nici eu nu zic sa fim indiferenti. Dar acest lucru ar trebui sa/l facem zi de zi, nu doar odata la 20 de ani. Cand am spus ca adevarul te face liber, asta am spus. Problema noastra ca societate este ca nu suntem obisnuiti cu adevarul.
    Si a/si puteam incepe cu o sumedenie de exemple de sfinti care au luat apararea celor oropsiti. Sfinti actuali si nu numai. Numai ca nu trebuie sa defaimam pe nimeni, trebuie sa iubim, sa ne rugam. Simt ca suntem in pericolul in care vrem doar sa uram.
    P.S. Iisus(erata)

  4. Nu stiu cine-si poate iubi vrajmasii, atat de greu pare sa fie!
    Uneori si pana sa ajungi la un soi de mila si acceptare a celui care a facut mult rau trec…. luni si luni de framantari sufletesti, caderi si ridicari.

    In privinta prietenilor- esential: “dar sa ne punem nadejdea numai in Dumnezeu”.

  5. “Nu este durere mai grea a sufletului decat defaimarea”

    A defaima presupune a calca in picioare demnitatea unui om, prin barfa, dispret, calomniere, desconsiderare, umilire s.a.m.d. Ori lucrurile acestea cel mai dureros reuseste sa le faca cel pe care il considerai aproapele tau, si caruia i te-ai incredintat cu sinceritate si chiar cu dragoste. Astfel in momente de incercare poti sa ajungi sa vezi cum celalalt se dezvaluie asa cum nici nu te asteptai, si loveste uneori chiar gratuit, impins, bineinteles, de rationamentele indreptatirii de sine.

    Cat despre cei care sunt pusi sa faca faptele faradelegii, de la ei cel putin te astepti la astfe de reactii, iar aceata poate sa-ti serveasca oarecum de pavaza, caci una este sa sti ca ai un inamic in fata, alta sa fi surprins miseleste pe la spate.

  6. Cata deosebire intre glasul Bisericii (prin Sfintii praznuiti in aceasta saptamana)si glasul lumii!Cuviosii retrasi din zbuciumul vietii pentru a trai “zbuciumul”iubirii de Dumnezeu,cum ar fi Sfintii:Pavel Tebeul,Antonie cel Mare Macarie,Eftimie,Maxim Marturisitorul…ne indeamna la curatie, rabdare,iubire si o permanenta comuniune cu Dumnezeu. Parca pentru a nu avea parte de ajutorul Lor,”vocea secolului” este asurzitoare. Nu mai avem inima dispusa sa cautam mai intai “Imparatia lui Dumnezeu” ca sa ni “se adauge”noua apoi toate. Sarmanana noastra fire umana! Cine nu s-a maniat?! Macar de nu am gresi! Vrajmasul se teme ca am putea fi ajutati, caci”unde s-a inmultit rautatea” ar putea prisosi Harul Duhului Sfant. Daca toti demonstrantii s-ar opri pentru cateva minute si ar spune,din inima,impreuna o rugaciune,va imaginati ce Scara spre Cer?! Suna a idealism si “poleire” a lipsei e implicare?!Si daca totusi?…

  7. @ Serafim(a/?):

    Nu, chiar suna bine, si asa este. Poposind in seara trecuta cateva minute intr-o bisericuta de cartier, am dat peste partea finala a unei slujbe savarsite intr-un cadru foarte intim, cu doar cativa credinciosi, dar intr-un duh de mare evlavie, de autentica rugaciune, ce pur si simplu a schimbat complet “aerul” launtric si a redus la tacere “vocea asurzitoare a veacului” si toate grijile si gandurile legate de problemele lumii… Intr-adevar, acolo constientizezi ca ACEASTA este calea.

  8. Pingback: SFANTUL GRIGORIE TEOLOGUL. Fericirile si durerile omului credincios -
  9. Pingback: SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA SI PATIMILE NOASTRE (II): despre oamenii mincinosi, calomniatori, clevetitori, vicleni, judecatori necrutatori -
  10. Pingback: Cuvant ascetic spre mustrarea cugetului de la SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL. Cum sa ne rugam neincetat si cum sa dobandim strapungerea inimii? -
  11. Pingback: MUSTRARE sau OSANDIRE? Adevarul evanghelic si patristic de capatai in chestiuni de o permanenta actualitate si de o cruciala importanta -
  12. Pingback: Predici audio “provocatoare” duhovniceste despre IUBIREA VRAJMASILOR si IUBIREA CASNICILOR. “Lui Dumnezeu Ii place sa-I spunem: NU POT, DOAMNE! Cel mai mult ii place lui Dumnezeu sa-I marturisim neputinta“ -
  13. Pingback: CU BINECUVANTAREA STARETULUI EFREM DIN ARIZONA la inceputul anului nou bisericesc: “AVETI RABDARE, FIII MEI! NU VA PIERDETI CURAJUL IN LUPTA!” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate