PARINTELE PETRONIU DE LA PRODROMU DESPRE TELEVIZOR SI PREGATIREA PENTRU VIATA VESNICA: “Lumea e asa de strambata si de indepartata de Dumnezeu, incat lucrurile crestinesti i se par nebunie”

22-02-2013 Sublinieri

22 februarie – 2 ani de la mutarea impreuna cu sfintii (1914-2011)

petroniu-prodromu-fotograf-theodossios-de-la-simonopetras-2004-e1329944281670

sursa foto: Pemptousia

Vezi si:

***

parintele Petroniu

FAMILIA ORTODOXA:

Parintele Petroniu de la Prodromu:

„Prin televizor se perverteste insasi fiinta omului launtric…”

– Parinte, ati spus in mai multe randuri ca cel mai mare rau facut astazi prin televizor este ca omul nu se mai poate ruga, ca ramane des­partit de Dumnezeu…

Acesta e lucrul cel mai grav pe care-l facem. Omul pierde lucrul cel mai sfant. Şi spune Apostolul Pavel: „Rugati-va nein­cetat”. Pai, cum pot sa fac treaba asta cand eu sunt cu totul strain de realitatile acestea duhovnicesti, cu cele ce am vazut, cu cele ce am auzit si cu cele ce traiesc?… Vasazica, prima dintre rele: ma lipsesc de rugaciune. A doua: traiesc un lucru care, practic, nu-i re­alizabil. Adica, sunt pacate pe care omul nu le poate face toata ziua, chiar desfranarea de fapt. Ei, la televizor repeti pacatul asta per­manent. Uitandu-se la desfranarea de la tele­vizor, omul traieste permanent sentimentele cele de desfranare. Ei, treaba asta-i cea mai mare nenorocire! Cea mai mare nenorocire! Se perverteste insasi fiinta omului launtric dupa aceste trairi pacatoase; se strica in asa fel, incat omul nu mai vede normal. Omului numai i se pare ca vede, dar nu mai vede nor­mal – pentru ca mintea si ochii si simtirile lui s-au strambat dupa trairile patimase pe care le-a trait. Daca le traieste mereu, cu ele se stramba mereu, si se strica din ce in ce mai tare – si omul devine irecuperabil. Nu se mai poate intoarce! Asta-i categoric!

– Credeti ca televizorul poate starni patimile?

– Da cum sa nu le starneasca?… Le starneste, si le si intretine, e calea cea mai buna pentru pa­cat. Parintii de ce fug la manastire? Ca sa nu vada si sa nu auda. Iar televizorul este calea cea mai usoara de starnit patimile. In veci nu te vindeci de patimi, daca le vezi chiar fiind in afara; chiar daca nu le faci, esti prins. Numai daca ai vazut femeia si te-ai gandit la ea, ai si curvit in inima ta, in tine insuti. Daca ai sa vezi lucruri murdare la televizor, in veci nu te vei curata de patimi, fi­indca nu poti, n-ai cum – pentru ca sunt impre­siile pacatoase pe care le traiesti, le aduni in tine. Deci, dupa ce ai facut pacatul, chiar daca nu mai vezi pacatul, a ramas idolul pacatului inchipuirile, formele patimase care sunt inchipuite de el. Nu mai faci pacatul, dar vrajmasul ti le aduce pe acestea in minte. Şi, de cate ori te opresti la ele, ai facut din nou pacatul; ca acuma numai daca il vezi, si l-ai facut si cu trupul cum l-ai facut cu mintea. Iar ca sa nu mai pacatuiesti trebuie sa te cu­reti de aceste inchipuiri pacatoase.

Parinte, sunt statistici care spun ca familiile care se uita la televizor au certuri foarte multe, discutii, mergand pana la rupturi puternice. De ce credeti ca poate sa duca televizorul la asta?

Pentru ca are o lucrare de imprastiere si pentru ca oamenii nu mai au timp pentru viata intima, personala, de sfatuire, de ruga­ciune impreuna. Şi de multe ori vad la televi­zor lucruri tocmai din acestea, cu certuri, cu scandaluri — si, fara sa vrei, se strecoara sim­tiri rele si in sufletul omului.

Oh!…Oh!.. Paza mintii!… Atunci, vede­rile si chestiile acelea de acolo, de la televizor, ii insufla omului rara sa vrea o curiozitate — ii place sa le vada. Asa cum in biserica, numai participand, vazand lucruri frumoase si sfinte, sufletul se hraneste, se imbunatateste, tot asa, vazand lucruri rele, simtirea omului este influ­entata organic de lucrurile acestea – si, fara sa-­si dea seama, daca mai este si patimas in ceva, ii intretine si ii porneste patimile. Atunci, in mod firesc, sunt certuri. Şi daca mai exista si cate un necaz, cate ceva in familie, vazand niste lucruri de la televizor, oamenii se inraiesc si mai mult — si pe urma se intampla alte tulburari, toate numai vazand, numai vazand. Vazand omoruri si certuri si scandaluri, toate acestea il inraiesc pe om. Vederea acestor lu­cruri e foarte daunatoare.

Cred ca multi nici nu-si mai pun problema ca televizorul, stirile, serialele, emisiunile de di­vertisment ii indeparteaza de Dumnezeu…

Nu-si pun deloc fiindca lumea e asa de strambata si asa de indepartata de Dumnezeu, incat lucrurile crestinesti, dumnezeiesti, i se par nebunie. O sa fie lumea nebuna si o sa zica ca esti tu nebun, ca nu esti ca ea — asa zice Mantuitorul. Acestea sunt lucruri nebune; daca nu ma fac mai bun, sunt lucruri ne-bune.

Da’ noi credem sau nu mai credem? Daca cre­dem cu adevarat ce a spus Mantuitorul Hristos, ca este viata vesnica, ca trebuie sa ne pregatim pentru ea, si ca a pregatit imparatie pentru noi toti, arunci e lucru serios. Lupt, deci! Nu ma joc cu lucrurile astea! Nu exista alta cale. „Stramta este calea si putini intra pe ea” — Mantuitorul Hristos a spus acestea.

Deci duhul diavolesc are putere si in veacurile din urma; de-acuma, lu­creaza cu mare putere – asa spun Sfintii. Şi care este marea lui putere astazi? Radioul, televiziunea, presa, toate acestea, care lucreaza din plin – si omul este luat pe neasteptate, pe sus, nici nu-si mai da seama cand este tras. E tarat, pur si simplu este inrobit, adica nu mai poate face ce ar vrea, ce ar trebui sa faca pentru sufletul lui, ci face ceea ce vrea vrajmasul. Ceea ce face insa este in defavoarea sufletului. Fiinta omului doreste fericirea si mantuirea; constient sau inconstient, omul nazuieste la fericirea cea vesnica. Dar tot mai multe din cele pe care le face, mai cu seama cele pe care le vede la televizor, sunt pentru munca vesnica, nu pentru fericirea vesnica; sunt, adica, impotriva fiintei si impotriva existentei.

De ce l-a facut Dumnezeu pe om? Zice: „Veniti si mosteniti imparatia pe care v-am ga­tit-o de la facerea lumii!”. Dumnezeu a pregatit pentru om o fericire, de la inceput a pregatit-o. Atunci, in tot ceea ce facem, noi trebuie sa avem in vedere tinta, scopul pentru care traim. Cum ne pregatim? Spune Mantuitorul Hristos asa: „Cine Ma iubeste, implineste poruncile Mele”. Nu-i mai mare porunca decat aceea sa iubesc pe Dumnezeu si pe aproapele meu.

Asta trebuie sa fie grija permanenta a omului, a crestinului adevarat: tot ceea ce face el il pregateste — si ceea ce gandeste, si ceea ce vorbeste — totul, il pregateste pentru viata vesnica…

A consemnat Virgiliu Gheorghe

in: Familia Ortodoxa, nr. 2 (49) / 2013

parintele petroniu tanase duhovnicul roman de la Prodromu

– Cata ipocrizie exista in vremurile noastre! Numai ca sa faca bani societatile de televiziune! Micul ecran este un patrulater luminat pe dinauntru, dar, de foarte multe ori, aducator de intuneric.


Categorii

Ce este pacatul?, Curvia, Parintele Petroniu Tanase, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “PARINTELE PETRONIU DE LA PRODROMU DESPRE TELEVIZOR SI PREGATIREA PENTRU VIATA VESNICA: “Lumea e asa de strambata si de indepartata de Dumnezeu, incat lucrurile crestinesti i se par nebunie”

  1. Cred ca, cei care suntem si vrem sa ramanem crestini, va trebui sa ne obisnuim din ce in ce mai mult cu ideea ca trebuie sa ne departam de aceasta lume care urmeaza tot mai veritiginos calea anti-hristica, si sa ne pragatim duhovniceste pentru a patimi hule si batjocura.
    Sunt din ce in ce mai convinsa ca Biserica si poporul crestin vor sfarsi in catacombe, asa cum a fost si la inceput.
    Ceea ce este scris se va intampla fara doar si poate, noi sa ne pregatim sa infruntam toate nelegiuirile care sunt si vor veni asupra Bisericii Lui Hristos si a credinciosilor Lui, si sa ne rugam, mai ales cei slabi ca mine, sa nu apucam chiar vremurile din urma, caci atunci va fi urgie, si numai sfintii vor putea rabda…

    Doamne ai mila de noi, cei pacatosi !

  2. @ Hrisanti:

    Asa este, clar. Prigoana a cam inceput. Atata doar ca nici macar catacombe, de orice fel, nu vor mai fi…

  3. @ admin

    Vor mai fi poate paduri dese, varfuri de munte, in care lasii anihristi nu vor avea curajul sa patrunda ca sa-i mai caute pe crestini…dar sigur ca numai cei imbunatatiti vor rezista acelor vremuri…

    Domnul sa ne miluiasca si apere pe toti !

  4. Nebunie pare lumii de azi ca o femeie sa nasca al-13-lea copil,iar saracia in care se zbate,nu impresioneaza pe nimeni.E lasata la periferia societatii,iar unul din ultimii gemeni nascuti in urma cu 3 luni,a avut nesansa sa moara nebotezata…Pacat si extrem de trist,avand in vedere ca multe alte femei au stricat planul lui Dumnezeu de a naste copiii…toti.
    “Ne plangem ca Dumnezeu nu ni Se face prezent in cele cateva minute pe care I le rezervam la rugaciune,dar cum ramane oare cu cele 23 de ceasuri si jumatate in timpul carora poate ca Dumnezeu bate la usa noastra,iar noi raspundem cu “sunt ocupat,imi pare rau”,sau cand nu raspundem de fel pentru ca nici macar nu mai auzim bataia in usa inimii noastre,a constiintei noastre,a vietii noastre?
    Asadar suntem intr-o situatie in care nu avem nici un drept sa ne plangem de absenta lui Dumnezeu,pentru ca noi suntem absenti intr-o masura mai mare decat este El vreodata.”
    -Mitropolit Antonie de Suroj-

  5. Pingback: Prof. Ion Patrulescu (Timisoara, 2008, ultima parte): “ECUMENISMUL ESTE PROIECTIA IN BISERICA A NOII ORDINI MONDIALE SI PREGATIREA INSTALARII LUI ANTIHRIST. Daca nu esti corect politic, nu ti se da voie sa existi!“ -
  6. Pingback: APELUL “FAMILIEI ORTODOXE” CATRE… FAMILIILE ORTODOXE CARE POT SPRIJINI APARITIA EI - Anunturi
  7. Pingback: COPIII SI TELEVIZORUL in familiile crestine. DE CE ALEGEM SA NE OTRAVIM SINGURI COPIII? -
  8. Pingback: AVVA PETRONIU TANASE in amintirea ucenicilor si fratilor sai de la Prodromu: UN OM SFANT, CU DARUL DISCERNAMANTULUI SI AL STRAVEDERII -
  9. Pingback: FERICITUL PARINTE PETRONIU TANASE, marele duhovnic al Prodromului athonit (22 februarie – 3 ani de la adormirea intru Domnul) despre NUMARUL 666 -
  10. Pingback: Din cuvintele de folos ale unui parinte athonit de o luminata simplitate: “SPORESTE FARADELEGEA si de aceea se apropie a doua Venire. CINE ARE MARE DRAGOSTE CATRE EA, VA FI AJUTAT DE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU. Maica Domnului are putere, dar
  11. Pingback: PARINTELE IULIAN PRODROMITUL – cuvinte de folos in “Lumea monahilor”: “Stati inaintea lui Dumnezeu si graiti-I din preaplinul inimii voastre“ -
  12. Pingback: “Asceti in lume” (II): VIATA, HARISMELE SI SFATURILE PARINTELUI SERAFIM DIMOPOULOS, DUHOVNICUL IN HAINE ZDRENTUITE, INAINTE-VAZATOR SI NEBUN PENTRU HRISTOS, AJUNS LA MASURA STARETILOR PAISIE SI PORFIRIE (1937-2008): “Va fi mare criza in
  13. Pingback: Predica audio a protos. Ioan de la Sihastria Putnei despre IADUL OMULUI CONTEMPORAN, ZBUCIUMAT, INSINGURAT SI AUTO-PECETLUIT PRIN DEPENDENTA DE TEHNOLOGIE: “II citesti rugaciuni de dezlegare, dar dumneavoastra sunteti gata să-l dezlegati de telefon
  14. Pingback: PARINTELE PETRONIU PRODROMITUL († 22 februarie 2011) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate