“Am trait ca niste porci, dar…”

22-10-2013 Sublinieri

IMG_0001

Despre o sfanta manastire. O istorie care poate intra in viitoarele “Proloage”

“Undeva, in adancul Rusiei, inainte de Revolutie, exista o manastire despre care prin imprejurimi circulau zvonuri rele, ca monahii de acolo erau toti  niste trandavi si betivi. In vremea razboiului civil, in oraselul in apropierea caruia era manastirea, au venit bolsevicii. Ei i-au adunat pe locuitori in piata si tot acolo i-au condus sub escorta pe monahi.

Comisarul a vorbit cu glas tare poporului, aratand spre calugari:

Cetateni, locuitori ai orasului! Voi ii cunoasteti mai bine ca mine pe acesti betivani, mancai si trandavi! Iata, a venit sfarsitul stapanirii lor. Dar, ca sa intelegeti pana la capat cum acesti trantori secole de-a randul i-au prostit pe oamenii muncitori, iata, punem pe pamant inaintea lor Crucea si Evanghelia lor. Iar acum, sub ochii vostri, fiecare dintre ei sa calce in picioare aceste arme ale inselarii si ale inrobirii poporului. Si atunci le vom da drumul sa plece in toate cele patru parti ale lumii.

Multimea a izbucnit in ras. Si, deodata, cand poporul huiduia, a iesit inainte egumenul, un barbat greoi cu fata puhava de atata bautura si cu nasul rosu, si a spus, adresandu-se monahilor sai:

– Mai, fratilor, am trait ca niste porci, macar sa murim ca niste crestini!

Si niciunul dintre monahi nu s-a urnit din loc. Si chiar in acea zi toti au fost taiati cu sabia“.

(din: Arhimandritul Tihon, Nesfintii Sfinti Si Alte Povestiri, Editura Egumenita, 2013)

Din aceeasi carte:

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Arhimandritul Tihon Șevkunov, Biserica rastignita

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la ““Am trait ca niste porci, dar…”

  1. Sublim! Sublimul ascuns din fiecare fiinta umana…

  2. Asemenea talharului de pe cruce, daca si-au venit in sine marturisind pe Hristos, au rapit raiul.

  3. Se poate intampla si invers.Avem pilda viata Sf.Nichifor(9februarie).

  4. E de-a rasu’plansu’ tabloul general, DAR mesajul de final este clar, precum cristalul:

    -sa vezi barbati in toata firea prea-plini de must (de vin) si de mancare – cum le lasa toate, aplecandu-si anevoios capul spre a fi taiat, DOAR din pricina imbuibarii pantecelui, nu din abdicarea sufletului, caruia nu-i lasa loc de scuza, ca eventual sa clacheze rusinos fie de frica, fie de dorul implinii in continuare a celor bucataresti, lumesti….

    -barbatia egumenului expimata prin indemnul de a murii crestineste, smerenia lui pe ultima suta de metrii prin smerirea de nevoie, apoi – urmarea celorlalti monahi dupa vorba egumenului lor, arata ASCULTARE desavarsita, constientizarea lui ‘acu’ e-acu’…prin venirea scadentei, intelegea vremurilor in care nu mai poti s-o scalzi, ca asa si pe dincolo…a rusinat pe bolsevicii care au ramas uimiti (probabil)de neurnirea lor sufleteasca din loc(ul) lor de metanie, de pe locul lor.

  5. “-Fiule, iti las ca mostenire Dumnezeiescul Dar al Isihiei,ca binecuvantare transmisa de la avva Neofit PUSNICUL.cel ce s-a invrednicit de Ddarul Dumnezeiesc al Lucrari celei de Taina a Isihiei.Iti las ca mostenire acest Dar ca pe un Talant. Ai grija sa nu-l ingropi,ci sa-l dai schimbatorilor ca sa-l inmultesti si sa castigi dobanda inzecita,prin care sa nu se stinga Vapaia de Taina a Isihiei.Tine candela aprinsa si nu te ingriji ca pari singur.A proorocit avva Neofit pusnicul ca vor fi cu miile cei ce vor urma Calea ce de taina a Isihiei.Grele vor fi schimbarile lumii,dar tot asa vor fi si renasterile spirituale ale multora.Va cobora din munti si din pesteri lucrarea cea de taina a Isihiei pana in inima oraselor si multi tineri,aparent nestiutori,se vor trezi la o viata de Duh asemanatoare celei din vechime.Minu nata va fi aceasta inviere tocmai acolo unde moartea se credea stapana.Duhul Cel prea Sfant isi va arata Puterea mai presus de toate. Lucrarea cea de taina a Isihiei va inflori in pustiul multor inimi ce vor avea apoi ceruri intrupate.Iti las binecuvantarea Isihiei pe care sa o lasi aprinsa in propria candela,ca o scanteie,din care se vor aprinde multe altele. Nu trebuie sa deslusesti cum va fi aceasta minune.Lucrarea cea de taina a Isihiei va fi taina viitorului lumii noastre.ISTORIA CE VINE VA FI CEA MAI TERIBILA CONFRUNTARE DINTRE LUMINA SI INTUNERIC,DINTRE DUHUL VIETI SI AL MORTI.Dar puterile Lumini vafi atat de mare incat va depasi toate legile firesti.Iti las aceasta binecuvantare si Darul Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu tine si cu toti doritorii de Taina Dumnezeiasca.Prea Sfantul Duh sa te ocroteasca,Amin.”
    Avva Arsenie,unul dintre cei mai apropiati ucenici ai pusnicului NEOFIT,a lasat un testament ucenucului sau.

  6. Pingback: “Nesfintii sfinti”: PREGUSTAREA SI INTREZARIREA LUMII DUHOVNICESTI. Valoarea si puterea rugaciunii si nevointei adevarate -
  7. Sunt la mijlocul cartii “Nesfintii sfinti si alte povestiri” a parintelui Tihon si trebuie sa recunosc ca e extraordinar de folositoare si atat de “omenesc” scrisa ( nu lumesc!), incat cred ca pana si cei caldicei sau chiar atei ar putea pica pe ganduri. Fiecare monah surprins de autor e un personaj demn de Dostoievski. Unii dintre ei fac niste “nonactiuni” incredibile, la capatul carora mesajul e tot cel dumnezeiesc, desi numai la asta nu te mai astepti, citind. Cumva te podideste rasu’-plansu cel bun si purificator.
    Multumesc administratorilor ca au postat aici din aceasta carte( saptamanile trecute) pentru ca astfel am ajuns s-o si cumpar. de altfel, am o intreaga biblioteca duhovniceasca formata in 3 ani pe baza articolelor citite aici! E ca un domino, de la fiecare carte ajungi la alta si tot asa…numai timp sa mai avem!

  8. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre OTRAVIREA PAMANTULUI si INCEPUTUL TREZIRII LA REALITATE A OAMENILOR INSELATI DE POLITICIENI: “Alegem sa suferim pentru adevar decat sa tradam pentru cativa banuti” -
  9. De ce nu aveţi opţiune de “share” pentru facebook sau alte reţele de socializare? Mi-au plăcut mult cîteva articole de aici şi aşi fi dorit să le distribui. Povestea de aici mi se pare absolut cutremurătoare. Mulţumim.

  10. Pingback: “Nesfintii sfinti”: Predica Parintelui Tihon despre MINUNEA CARE SE LUCREAZA PRIN INDRAZNEALA CREDINTEI. De la femeia bolnava de scurgerea de sange din Evanghelie la generalul rus de militie al zilelor noastre -
  11. Pingback: Cum a trecut Maica Eufrosina de la Diveevo prin iadul bolsevic: “TOATE ACESTEA SUNT PEDEAPSA LUI DUMNEZEU. DOMNUL A INGADUIT ACEASTA STAPANIRE” -
  12. Pingback: “Nesfintii sfinti”: O cateheza vie despre INGERUL PAZITOR | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate