IUBIREA CARE INVESNICESTE si IUBIREA SENTIMENTALA, “CU TERMEN DE EXPIRARE”. Exclusivism vs. universalitate. Incotro sa ne directionam dragostea?

8-10-2015 Sublinieri

Love every person, regardless of his sinful state

Vedeti si:

***

fr.Gregory with a kid in Vatopedi

Iubirea sentimentala

Daca intregul tumult al bogatiei sentimentale il indrepti exclusiv catre o persoana, exista teama de a-l inabusi cu gelozie, reprosuri, invidii si limitarea libertatii. Daca raul involburat se indreapta spre un copac il va distruge, nu-l va uda. Il va uda numai daca isi raspandeste apele si spre alte locuri. E pacat ca atata apa sa fie risipita pentru un singur copac.

Şi tu, deci, indreapta-ti sentimentele bune spre fiecare om, simte-l pe fratele tau si atunci vei intra in echilibru cu toti si cu toate. Nu vei distruge pe nimeni prin prezenta ta. Pe toti ii vei hrani. Toti se vor adapa din prezenta ta si nimeni nu va pleca insetat sau imbuibat. Fa-te „lumina neinserata” pentru toti. Lumina blanda, dulce, stravezie; lumina serii, care nu te arde, ci te lumineaza usor. Lumina apusului te face pictor, poet. O suporti, poti umbla in prezenta ei sau poti sta ore intregi fara sa te arzi ca in soarele fierbinte al amiezii…

14-02-2004

A beautiful sunset behind a Greek Orthodox Church on the Greek Island Santorini

Inima iubitoare a Sfintilor

Hristos nu vrea sa avem o „slabiciune” fata de anumiti oameni, ci vrea sa raspandim „puterea” harului catre toti. In felul acesta, poti entuziasma, poti ajuta, incat sa nu sufoci, ci sa bucuri pe oricine se afla langa tine.

Iubirea este o putere pentru om. Daca o micsorezi indreptand-o doar asupra unui singur om, vei fi cuprins de stres, de suparari si temeri. Te vei necaji si-ti vei intrista inima. Cand aceasta iubire o transformi cu harul lui Dumnezeu in iubire dumnezeiasca, atunci te poti indragosti intru Hristos de toti oamenii, ii poti dori pe toti, iti poti deschide inima pentru a incapea cu totii. Şi din ingust, vei deveni larg, din limitat si local, vei deveni sobornicesc si universal. Sa te indragostesti de orice om inseamna sa te doara pentru orice om care sufera si sa cauti solutii care sa-l ajute. E un lucru trist ca acela pe care il iubesti sa te nesocoteasca. Hristos, Care din marea Lui iubire l-a creat pe om, este atat de ranit cand ii intoarcem spatele si il nesocotim… Sufera atat de mult cand ne apropiem de El pentru a obtine ceva de la El si nu pentru a-L iubi. Hristos nu poate fi pacalit, nu poate fi inselat.

2-08-2007

icoana Iisus lumanareAtemporalitatea iubirii adevarate

Iubirea adevarata faureste intre oameni legaturi care rezista vesnic. O iubire nu este adevarata atunci cand dureaza 40 de ani, iar dupa aceea piere, in functie de viata noastra de aici de pe pamant. Dupa Apostolul Pavel, „dragostea nu cade niciodata” (1 Corinteni 13, 8). Cel ce iubeste intru Hristos faureste legaturi indestructibile.

Daca ai copii dupa trup, dar nu ai iubire adevarata, esti in primejdie sa ai o iubire cu „termen de expirare”. Ce sunt 70, 80 sau 90 de ani in fata vesniciei si a miilor de ani ai istoriei lumii? Franturi de secunda. Şi totusi, multi se lupta intens, cu mult stres, sa intemeieze camine, fara sa se ingrijeasca sa aiba cu persoanele din familia lor perspective de coexistenta vesnica.

Fericiti sunt cei care se simt bine cu totii oamenii si fauresc prietenii nestricacioase in timp si copii, pe care-i vor avea pentru totdeauna langa ei, si in viata aceasta scurta, si in cea vesnica. Cel ce n-are copii dupa trup sa-I multumeasca lui Dumnezeu ca i se da posibilitatea sa dobandeasca fii duhovnicesti, care vor fi mereu langa el. Oricum, in viata de dincolo, relatiilor trupesti le vor lua locul partasia iubirii vesnice a oamenilor mantuiti intru Iisus Hristos.

Traind partasia cu Sfintii, darami hotarele spatiului si ale timpului. Simti ca te tine ceva vesnic, adevarat, permanent, statornic. Este un sentiment adanc, optimist, vesel, care nu se molipseste de cugetele indoielii, invidiei, racelii, tulburarii. Este o alta iubire, de alta clasa, nu sentimentala. Este dumnezeiasca si curata. Este o legatura vie, indelungata, atemporala, indestructibila in fata mortii, creatoare. Traiesti prezenta Sfantului mai intens prin absenta lui. Te inspira, te calauzeste, te lumineaza.

3-04-2004

(din: Arhimandrit Arsenie Kotsopoulos, Lucrari minunate ale harului – eroi contemporani ai duhului, Editura Egumenita, 2013)

lumina_lina

Din aceeasi carte:

***

Legaturi:

*


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Arhimandrit Arsenie Kotsopoulos, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “IUBIREA CARE INVESNICESTE si IUBIREA SENTIMENTALA, “CU TERMEN DE EXPIRARE”. Exclusivism vs. universalitate. Incotro sa ne directionam dragostea?

  1. Da, este o adevarata tragedie sa-i iubesti pe cei apropiati din familie fara a avea in vedere perspectiva dorita de noi toti a coexistentei in vesnicie cu acestia.

  2. Pingback: IESIREA DIN INTRISTARE PRIN RUGACIUNE si CONVERTIREA DURERII IN BUCURIE DARUITA: “Sa nu pierdem atatea prilejuri neprevazute care apar in viata noastra, inchizandu-ne in melancolie”/ OMUL LIBER si OMUL INTERESAT | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Cuviosul Ioan Krestiankin: CUVANT DESPRE FAPTA BUNA MARUNTA: “Binele mărunt este mult mai necesar, mult mai fiinţial lumii decât cel măreţ” | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: Criteriile Judecatii: GRIJA PENTRU PROPRIUL SUFLET INTEMNITAT SI INFOMETAT si PARTICIPAREA LA DUREREA APROAPELUI: “Un om care trăieşte întru Adevăr este cu putinţă să fie indiferent faţă de fratele său care este suferind?” | Cuvântu
  5. Pingback: PĂRINTELE DAMASCHIN GRIGORIATUL – interviu în “Familia ortodoxă” despre MISIUNEA ORTODOXĂ ÎN AFRICA între ispite, vrăjitorie și minuni. CE ESTE DRAGOSTEA FĂRĂ IPOCRIZIE? “Oamenii din lume vor să arate dragoste pe faţă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate