ADEVĂRATA FRUMUSEȚE – Bucuria de a fi așa cum ne-a zidit Domnul…

11-09-2017 Sublinieri

Nicoleta Bunduc/ Doxologia:

Nesiguranța macină, iar fondul de ten nu ajută…

Acum câteva zile am trecut pe lângă o tânără care avea jumătate de față arsă și cicatrizată. Și cu toate astea se bucura, se bucura cu toată ființa ei, în mijlocul naturii! Știu că acela a fost Cuvântul Domnului pentru mine, ca o prelungire a spovedaniei, căci mă chinuia de o vreme problematica frumuseții. Știam, în adâncul meu, că frumosul strălucește din interior spre exterior, și nu invers. Că transparența omului aflat în relație cu Dumnezeu nu poate fi dată de nici un strat de machiaj care acoperă „imperfecțiunile”.

Îmi aminteam și pilda aceea dată de Sfântul Ioan Maximovici, când a mâzgâlit o icoană în fața unei ucenice machiate, fără a-i da o explicație. Doar ca să îi arate că peste creația Domnului, desăvârșită în sine, nu mai e loc de „retușuri”. Dar eram „ruptă” între tot ce știam și tot ce vedeam. Căci oriunde mergeam, dădeam de această frumusețe adăugată, și mă întrebam care mai este firescul acum.

Nu militez pentru lipsa îngrijirii, a feminității, până la urmă, important este să fim cu Domnul, indiferent de ce mai adăugăm. Problema asupra căreia m-am oprit a fost aceea că, de multe ori, machiajul apare pe chipul unei tinere nu pentru că acesta este felul în care are grijă de ea, ci pentru că, în lipsa lui, nu ar fi conformă cu cerințele societății. Pentru că nesiguranța macină. Din frica faptului că soțul își va îndrepta privirea spre un alt chip. Sau dintr-o încercare de a nu lăsa golul interior să se vadă prea tare.

Motivele pot fi multe, dar ce știu că este că adevărata frumusețe nu am zărit-o până acum pe nici un strat de machiaj. Și nu am întors capul decât după lumina de pe chipul celor care deja sunt plini, din interior, de iubirea Domnului și chiar a celor din jur, care văd și preferă frumusețea cea adevărată. Și o încurajează.

Bucuria de a fi așa cum ne-a zidit Domnul și bucuria de a fi împreună cu celălalt nu poate fi augumentată și nici măcar produsă de condiționări. Ea este cea care este.

 (sursa fotografii: Facebook Simona Sararu)

DE CE FARDAREA E PACAT? Icoana pe care o stricam prin “infrumusetare”

Mireasma sfinteniei: CHIPURI MARTURISITOARE, MAINI MARTURISITOARE

SFANTA CUVIOASA SI MUCENITA PARASCHEVI – modelul adevaratei frumuseti si al fecioriei marturisitoare/ CUVIOSUL IOANICHIE DE LA MUSCEL (†26 iulie)

CRUD, DAR REAL: “VARA este anotimpul in care MODA scoate “carnea” pe piata. Am devenit nu oameni frumosi, ci PICIOARE FRUMOASE, forme provocatoare”

SFATURILE SFANTULUI VALERIU GAFENCU CATRE SURORILE SALE DESPRE CUMINTENIE, NATURALETE, SIMPLITATE

Sfantul Grigorie Teologul: POEM-INDEMN CATRE OLIMPIADA, LA CASATORIA SA

Cuviosul Paisie despre NEORANDUIALA LAUNTRICA si INFATISAREA EXTERIOARA

Pacatele banale care raman pacate… si in modernitate: TINUTA PROVOCATOARE, MACHIAJUL, IMPODOBIREA… Sminteala femeilor si vina barbatilor

PARINTELE HOLBEA despre FRUMUSETE intre “MIRAJUL ESTETIC AL LUI ANTIHRIST” si transfigurarea fetei umane in CHIP si ICOANA a lui Hristos

Parintele Gheorghe Holbea despre MAICA DOMNULUI SI FEMEIA MODERNA

UN SINGUR LUCRU TREBUIE…

“ACESTA ESTI TU. Ia aminte, omule, cum traiesti! Nu sluti chipul lui Dumnezeu din sufletul tau si nu-L rani pe Hristos”. CE FACEM CU ICOANA DIN NOI? Predici la Duminica Ortodoxiei ale Sf. IUSTIN POPOVICI si Parintelui IOANICHIE BALAN

OMUL – ICOANA LUI DUMNEZEU: “Aceasta este valoarea pe care El ti-o da tie!”. De la Adam cel vechi la Noul Adam, Hristos sau DE LA RUSINEA GOLICIUNII LA RE-IMBRACAREA IN VESMANTUL DE HAR AL NEMURIRII


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, Femeia crestina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ADEVĂRATA FRUMUSEȚE – Bucuria de a fi așa cum ne-a zidit Domnul…

  1. Pingback: SFANTUL NECTARIE DE EGHINA despre CHIPUL OMULUI CU ADEVARAT CREDINCIOS | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “De multe ori, FOLOSIM OAMENII CA PE PAHARELE DE UNICA FOLOSINTA. Vedem in celalalt doar un OBIECT care ne este UTIL pentru satisfacerea nevoilor noastre, trupesti sau chiar spirituale. OMUL IL FOLOSESTE PE CELALALT, IL EPUIZEAZA, dupa care IL ABAND
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate