DUHUL LUMESC IN MONAHISM

30-10-2008 Sublinieri

paisios31.jpg

Cuv. Paisie Aghioritul – “Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan“:

– Parinte, multi ne spun: “Traiti in rai”.

– Sa va rugati sa nu pierdeti celalalt rai. Eu as fi preferat ca mirenii sa fie impresionati de sporirea voastra duhovniceasca, fara ca voi sa pricepeti asta – din pricina sporirii voastre duhovnicesti – si fara ca sa o doriti, ci asta sa se faca de la sine, launtric si fireste. Straduiti-va sa nu va pierdeti in lucruri fara folos, ca sa nu pierdeti pe Hristos. Cat puteti, straduiti-va sa dobanditi constiinta monahiceasca. Traiti duhovniceste ca monahiile, nu uitati pe Hristos, ca sa isi aduca aminte si El de voi. Scopul meu nu este sa va mahnesc, ci sa va ajut, sa va sprijin. Incercati sa distingeti duhul lumesc – care, atunci cand intra in monahism, mahneste pe insusi Hristos – si sa-l lepadati ca pe un duh strain.

Din pacate, duhul lumesc, al lumii a intrat si in multe manastiri, pentru ca unii parinti ai epocii noastre canalizeaza monahismul pe fagasul lumesc si nu povatuiesc sufletele in duhul patristic al harului. Vad un duh antipatristic, care, astazi, predomina in manastiri; sa nu primeasca bunul, patristicul, adica sa nu traiasca patristic, ci sa niveleze inaltimile duhovnicesti in numele ascultarii, al taierii voii si sa-si faca voile lor lumesti care le convin. In felul acesta nu sporesc, pentru ca au inchinoviat cu ei si ispita, duhul lumesc. Nu avem dreptul sa explicam poruncile lui Dumnezeu precum ne convine, nici monahismul nu avem dreptul sa il prezentam precum vrem noi. Altceva este sa ne recunoastem slabiciunile noastre si sa cerem, cu smerenie, mila lui Dumnezeu. Cel mai mare rau, dupa parerea mea, este faptul ca unii considera acest duh lumesc drept sporire. In timp ce ar fi trebuit sa il simta drept o cadere si sa-l vomite, ca sa se curateasca duhovniceste si sa vina indata Duhul Sfant. Duhul Sfant este Cel ce sfinteste, vesteste si sprijina sufletele.

Sunt si unii care spun: “Trebuie sa ne aratam civilizatia noastra“. Care civilizatie sa aratam? Civilizatia lumeasca? Noi, de regula, ca monahi, trebuie sa ne aratam civilizatia noastra duhovniceasca, sporirea duhovniceasca. Unde este sporirea duhovniceasca? Sa nu-i intrecem pe mireni in propasirea lumeasca. Acest progres lumesc ii chinuie si pe mireni, cu cat mai mult pe monahi? Noi trebuia sa inaintam atat de mult duhovniceste, incat sa doreasca sa faca ceva si mirenii. Daca noi facem ceea ce face un mirean foarte duhovnicesc nici asta nu ne ajuta, caci avem ca pilda un mirean foarte duhovnicesc. Monahul nu trebuie sa aiba ca scop sa prezinte o evolutie lumeasca. Aceasta este ocara pentru monahism. Monahul care gandeste lumeste, se vede ca si-a gresit drumul; desi a inceput pentru Hristos, de acum sufletul lui merge spre lume. Evolutia lumeasca atunci cand se considera progres, duce monahismul la descompunere duhovniceasca.

Cate lucruri nu se pierd si in monahism, precum se pierd si in lume: cinstea, respectul, care sunt numite depasite. De aceea ma doare si ma sufoc. Imi vine sa iau muntii. Unul care n-a trait ceva mai inalt, nu se mahneste atat de mult pentru viata duhovniceasca ce o traieste in felul lui. Insa pentru altul ce e nevoit sa traiasca in felul acesta, stiti ce chin este? Daca m-ar fi invrednicit Hristos sa fi trait monahiceste, asa cum as fi vrut si sa fi murit de tanar, as fi considerat ca as fi murit in prima linie. Merita sa murim acum, sa marturisim, sa facem o jertfa, numai ca sa nu jignim pe Sfintii Parinti.

Nu ne gandim putin la Cuviosii Parinti, pe care-i citim mereu, unde au trait si cum au trait? Domnul a spus: “Vulpile au vizuini, dar Fiul Omului nu are unde sa Isi plece capul” (Matei 8,20; Luca 9,58). Infricosator! Si uita-te cum au incercat unii sa-L imite pe Hristos in pesteri. Au simtit bucuria lui Hristos, pentru ca au urmat lui Hristos in toate. Tot interesul lor era acolo. Sfintii Parinti au facut din pustie petrecere duhovniceasca, dar astazi o facem petrecere lumeasca. Biserica lui Hristos pleaca in pustie ca sa se mantuiasca, iar noi facem pustia petrecere lumeasca, sa se sminteasca oamenii si sa nu se foloseasca, si dupa aceea sa nu aiba de ce sa se prinda. Acest mare pericol il vad in anii acestia grei pe care ii strabatem. Desi, pentru acest motiv ar trebui sa traim astazi calugareste, ca sa castigam puteri dumnezeiesti, din pacate ne schimbam din pricina duhului lumesc si ne slabanogim. Adica izgonim duhul si ramane starvul.

Astazi exista monahi care traiesc monahismul pe dinafara. Nu fumeaza, traiesc simplu, citesc Fllocalia, vorbesc numai din Sfintii Parinti. Adica, asa precum in lume, cei ce nu spuneau minciuni, isi faceau semnul Crucii, mergeau la Biserica, si cand au crescut luau aminte la subiecte morale si credeau ca asta este tot, asa se petrec lucrurile si in unele manastiri si mirenii sunt atrasi acolo. Dar, cand ii cunosc, vad ca acestia nu difera de mireni deoarece pastreaza tot duhul lumesc. Daca ar fi fumat, ar fi citit ziare, ar fi vorbit despre politica, i-ar fi evitat ca pe niste mireni si nu s-ar fi vatamat monahismul.

Cand monahul slabeste duhovniceste cu ce il va folosi pe mirean? Alcoolul, daca lasam sticla destupata, isi pierde toata taria. Nici microbi nu mai omoara, si nici flacara nu mai face cand il aprinzi. Si cand il pui asa, va arde si fitilul. Asa si monahul, daca nu ia aminte, alunga harul dumnezeiesc si ii ramane dupa aceeea numai schima. Este ca alcoolul ce si-a pierdut taria sa. Nu il poate arde pe diavol. “Lumina monahilor sunt ingerii si lumina mirenilor, sunt monahii“. Nici lumina nu mai este dupa aceea. Cugetarea lumeasca stiti cat distruge? Daca pleaca duhovnicescul din monahism, nu ramane nimic. Pentru ca “daca sarea se va strica(Matei 5,15), nu-i buna nici pentru gunoi. Daca gunoaiele se fac gunoi, sarea nu se face. Daca o pui la radacina unei plante, o va arde. Astazi suntem intr-o epoca in care monahismul trebuie sa straluceasca. In aceasta putreziciune e nevoie de “sare”. Daca manastirile nu au cugetare lumeasca, ci o stare duhovniceasca, asta va fi cea mai mare ofranda a lor adusa societatii. Nu vor trebui nici sa vorbeasca, nici altceva sa faca, caci vor vorbi cu viata lor. De asta are nevoie lumea astazi.

Ati vazut si catolicii unde au ajuns? Imi aduc aminte ca acum cativa ani, cand eram la Manastirea Stomiu, la Konita, mi-a adus cineva o bucata de ziar in care scria: “Trei sute de calugarite au protestat: de ce sa nu vada si ele un film la cinema? De ce imbracamintea lor sa fie pana jos si nu pana la genunchi?”. Atat de mult m-am inversunat cand am citit asta, incat am spus: “Dar pentru ce va mai faceti totusi calugarite?” Si la urma scria ca toate si-au lepadat rasele. Dar dupa cum gandeau, le aveau lepadate de mai inainte. Odata am vazut o calugarita catolica, ce nu se deosebea cu nimic de o mireanca. Facea chipurile lucrare misionara si era complet … ca unele din fetele cele foarte moderne. Sa nu ingaduim si la noi duhul acesta contemporan; sa nu ajungem si noi acolo.

– Parinte, mi se pare greu sa ma dezbar de cugetarea lumeasca.

Nu este greu; e nevoie de trezvie. Sa cugeti mereu ceea ce spunea Marele Arsenie: “De ce ai iesit?…Mult, putin, toti incepem bine, dar nu sfarsim bine, deoarece uitam de ce am mers in manastire.

– Ati spus, Parinte, ca duhul lumesc intra in monahism si se pierde ravna duhovniceasca. Se va pastra duhul adevarat al monahismului?

– E o vijelie; nu va lasa Dumnezeu.

– Parinte, gandul ma intreaba: “Mai exista vieti de obste care sa calatoreasca duhovniceste?”

Asta mai lipsea, sa nu mai existe. Atunci ne-ar fi dus Maica Domnului pe toti laolalta in puscarie … Exista monahi care traiesc foarte duhovniceste, fara zgomot. Exista suflete in fiecare mitropolie, etc. Sufletele izolate sunt cele ce indupleca pe Dumnezeu si El inca ne mai rabda.”

staretul-dupa-calugaria-sa.JPG

Legaturi:


Categorii

Calugaria / viata monahala, Cuviosul Paisie Aghioritul, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “DUHUL LUMESC IN MONAHISM

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Maica Ecaterina despre viata lacrimilor si moartea euro-monahismului
  2. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL PAISIE DESPRE CUM POT MONAHII SA AJUTE LUMEA IN VREMEA DE AZI (1)
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL PAISIE DESPRE CUM POT MONAHII SA AJUTE LUMEA IN VREMEA DE AZI (2)
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » BOALA DUHULUI LUMESC
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » CUM A SALVAT CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL (†12 iulie 1994) UN TANAR MOTOCICLIST. Plus SURPRIZA de a-i auzi vocea si de a-l vedea in imagini filmate
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Mitropolitul Hierotheos Vlachos despre cel mai grav pericol: SECULARISMUL IN BISERICA, o FALSIFICARE A DUHULUI ADEVARAT si calea catre esec si deznadejde
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Ierom. Ioan Buliga: IUBIREA LUMESCULUI NE OPRESTE DE LA JERTFA
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL – de 17 ani in vesnicie. SFATURI DUHOVNICESTI despre dragoste, intrajutorare si ispita gandului viclean, cartitor si “judecator” » Război întru Cuvânt
  9. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN, BLANDUL MARTURISITOR - DE 4 ANI IN VESNICIE. Cuvinte de folos (I): "Rugati-va mai mult! Cine vorbeste mult, pagubeste mult"
  10. Pingback: PARINTELE PAISIE AGHIORITUL – smeritul mare sfant contemporan vizitat de Maica Domnului. “Cat de mult a insemnat trecerea acestui om!” -
  11. Pingback: CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL despre CUM “DAM DREPTURI DIAVOLULUI”, de ce SUNT INGADUITE ISPITELE si cum le putem BIRUI: “Numai cand lasam armele cele duhovnicesti, atunci vrajmasul are putere. Smerenia topeste pe diavolul” -
  12. Pingback: CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL – CRAMPEIE DIN VIATA SI MINUNILE unuia dintre cei mai iubiti SFINTI ATHONITI ai vremurilor noastre | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: PARINTELE PETRONIU si CHEMAREA LA ADANCIREA VIETII DUHOVNICESTI: “Astăzi este în lume o orbire înfricoşată, o strâmbare a învăţăturii creştine. În ce hal se găseşte creştinătatea în vremurile noastre băgăm de seamă şi din faptul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate