DUMINICA FIULUI RISIPITOR – DE LA RAUL BABILONULUI IN BRATELE PARINTESTI

14-02-2009 Sublinieri

prodson02.jpg

Ascultati:


prodigal-son.jpg

Parintele Al. Schmemannsi Cuviosul Seraphim Rose – Intoarcerea Acasa

Duminica Fiului Risipitor sau “…acolo am sezut si am plans, cand mi-am adus aminte de Sion

“In a treia Duminica din perioada pregatirii pentru Post, auzim parabola Fiului Risipitor (Luca XV, 11-32). Impreuna cu imnurile cantate in aceasta zi, parabola ne dezvaluie timpul pocaintei ca fiind intoarcerea omului din exil. Fiul risipitor, ni se spune, a plecat intr-o tara indepartata, cheltuind toti banii pe care ii avea.

O tarã îndepãrtatã! Aceastã definitie a conditiei noastre umane, pe care trebuie sã ne-o asumãm si sã ne-o impropriem atunci când începem sã ne apropiem de Dumnezeu, este unicã. Un om care nu a trecut niciodatã prin acesta experientã, fie ea chiar si foarte scurtã, care nu a simtit niciodatã cã este înstrãinat niciodatã de Dumnezeu si de adevãratã viatã, nu va întelege niciodatã care este esenta crestinismului. Si acela care se simte perfect “acasã” în aceastã lume si în viata ei, care niciodatã nu a fost atins de dorinta dupã altã Realitate, nu va întelege ce este pocãinta.

***

Parintele Nicolae Steinhardt – Tatal alearga in calea noastra

Fragmente risipite “Jurnalul fericirii” si din “Daruind vei dobandi” de parintele Nicolae Steinhardt despre cateva din semnificatiile cele mai importante ale pildei Fiului risipitor, pentru a intelege si mai bine “ce Dumnezeu avem” si a ne patrunde pana in adancurile inimii de Iubirea Sa:

“Cînd în parabola fiului risipitor rătăcitul vine acasă, e încă plin de murdăria cocinelor în care a trăit. Ce face tatăl? Îi iese întru întîmpinare alergînd şi-l îmbrăţişează: aşa împuţit cum e acest învins; nu aşteapta să-şi ceară mai întîi iertare ori măcar să ajungă pînă în dreptul (de nu şi la genunchii) tatălui; şi nu-i cere să se spele, să facă baie, să se cureţe cît de cît. Nu. De-a dreptul la ospăţ, ilico, hai, ce mai stăm!”.

***

db_21-the_prodigal_son.jpg

Parintele Rafail Noica Ne mai aude Dumnezeu daca am pacatuit?

“[Stim]…. ca Dumnezeu este atotputernic si poate sa faca absolut tot, tot ce nu poti gandi… si mai mult [decat atat]. Dar nu-i destul. O va face? Daca-I manios pe mine pentru ca am pacatuit, ca am facut si asta si aia – si ma simt cu musca pe caciula? Dumnezeu nu e manios. Dumnezeu un singur lucru vrea: sa ne deschidem inima.

 

fiulrisipitor.jpg

Cititi si alte predici si talcuiri la Pilda Fiului Risipitor:

sgp02.jpg


Categorii

Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Fiul Risipitor, Talcuiri ale textelor scripturistice, Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “DUMINICA FIULUI RISIPITOR – DE LA RAUL BABILONULUI IN BRATELE PARINTESTI

 1. Intoarce-te, fiu ratacit

  de Traian Dorz

  Intoarce-te,fiu ratacit,
  te-asteapta Tatal Sfant,
  caci nicaieri nu-i de gasit
  odihna pe pamant!

  O, vin’ acum, o, vin’ acum,
  nu-i vremea sa-ntarzii,
  sa nu ramai strain pe drum,
  pierdut pe vesnicii!

  O, vin-asa cum te gasesti,
  lipsit si zdrentaros,
  vesmantul cel mai bun primesti
  din mana lui Hristos!

  Intoarce, fiule pierdut,
  nu mai umbla stingher!
  Canta-vor Domnului, placut,
  toti ingerii din cer.

  Intoarce-acum la casa ta,
  asculta blandul glas,
  caci Tatal tau va junghia
  vitelul cel mai gras!

 2. @Florica
  De la primele randuri mi-am dat seama de caracterul diversionist si fatarnic al articolului. Chiar titlul este lamuritor 🙂 Cum poate sa minta asa grosolan? Citez: “Mesajul marelui duhovnic nu conţine niciun îndemn la mucenicie şi luptă, ci doar atrage atenţia cu privire la tendinţele de globalizare, control şi restrângere a drepturilor.” Ori parintele Justin spune destul de clar: “Este vremea muceniciei!” Nu e de mirare insa ca apar asemenea articole. O confirmare in plus, daca mai era nevoie, ca “lupta este deschisa”.

  Doamne ajuta! Pazeste-ne de marsavul antihrist si de slugile acestuia!

 3. Am citit articolul lui Florian Bichir. Concluzia este clara. Trebuie sa-si schimbe numele in Florian Apostatul.

 4. Dumnezeu sa te ierte Florian Bichir si sa-ti lumineze mintea macar in ceasul al-12-lea!

 5. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica Fiului risipitor si descoperirea marii taine: CUM NE IUBESTE DUMNEZEUL NOSTRU?
 6. Pingback: Predica puternica a Parintelui Longhin de la Banceni (2011, video): LUATI-L PE HRISTOS IN VIATA VOASTRA, IN FAMILIA VOASTRA, IN DUREREA VOASTRA! -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate