EUROPA – NOUA GADARA sau Hristos printre iubitorii de porci

1-07-2007 Sublinieri

vindecarea-indracitilor.JPG

In Duminica a V-a dupa Rusalii, cand se citeste la Sf. Liturghie Evanghelia despre vindecarea de catre Mantuitorul Iisus Hristos a demonizatilor din tintul Gherghesei (Gadarei), predica Sf. Nicolae Velimirovici – din care prezentam mai jos numai un fragment deosebit de sugestiv – ne aminteste, prin cuvinte cu valoare profetica, in ce Europa am ales sa intram, o Europa care si ea, la modul cel mai propriu, se ingrijeste in mod deosebit de porci si de alte dobitoace (a se vedea, printre altele acest link), in timp ce Hristos este alungat, cu fiecare an ce trece, tot mai mult dintre hotarele sale, pentru ca indracirea sa stapaneasca tot mai nestingherit pretutindeni, dandu-i-se numele de normalitate…

0305nicholaizicha02.jpg

“Păzitorii au fugit si, ducându-se în cetate, au spus cele întâmplate cu îndrăciţii. Şi iată toată cetatea a ieşit în întâmpinarea lui Iisus şi, văzându-L, L-au rugat să treacă din hotarele lor”. Porcarii şi locuitorii cetăţii au fost cuprinşi de spaimă. „S-au înfricoşat” (Luca 8, 35).

Vedeau toţi ce nu mai văzuseră si nu mai auziseră niciodată: Nebunul care pătimise atâta amar de ani, stă la picioarele lui Hristos, liniştit şi întreg la minte.

Paznicii si apostolii le-au povestit oamenilor cum vindecase Hristos pe cei doi îndrăciţi, şi cum o legiune de demoni tremurase de frică în faţa Lui, cerşindu-I îngroziţi să-i trimită în porci dacă nu-i lasă să mai rămână în oameni, şi cum după aceea duhurile rele smulseseră ca un vârtej turma de porci şi o azvârliseră în adâncurile mării.

Au auzit, au priceput şi i-au şi văzut pe cei doi, care abia cu puţin înainte fuseseră ca şi morţi, înviaţi şi curăţiţi. Teferi acum, ei privesc faţa Domnului care le stă cu linişte înainte, de parcă nu tocmai ar fi săvârşit o minune, minune mai uimitoare decât dacă ar fi smuls cu totul muntele Gherghesei şi l-ar fi prăbuşit în mare. Din toate acestea târgoveţii Gherghesei nu ţin minte decât un lucru: că li s-a prăpădit turma de porci si n-o s-o mai vadă înapoi niciodată, în loc să cadă în genunchi şi să mulţumească Domnului că a salvat două suflete, ei jelesc pierderea porcilor! In loc să-L roage să le fie oaspete, Il roagă să plece cât mai repede, în loc să laude pe Dumnezeu, plâng pentru porci.

porci.jpg

Să nu ne grăbim să osândim dragostea acestor ghergheseni pentru porcii lor, mai înainte să privim societatea zilelor noastre şi să vedem câţi iubitori de porci numără cetatea noastră, cărora asemeni acelora, le pasă mai mult de porci decât de viaţa semenilor lor.

Gândiţi-vă cât de puţini sunt astăzi, chiar si între cei care-şi fac cruce şi au pe buze numele lui Hristos, cei care ar pregeta să ucidă doi oameni dacă s-ar alege de pe urma lor cu două mii de porci. Sau vedeţi dacă sunt mulţi între dumneavoastră care ar sacrifica două mii de porci ca să scape viaţa a doi nebuni. Să se ruşineze cei ce osândesc pe ghergheseni mai înainte de a se osândi pe sine. Dacă s-ar scula gherghesenii din mormânt astăzi şi ar prinde să numere, mare mulţime de cei ce gândesc asemenea lor ar afla în „creştina” Europă!

Ei măcar L-au rugat cu frumosul pe Hristos să plece de la ei, pe când popoarele Europei de-a dreptul Il alungă. Si de ce Il alungă? Ca să rămână ele singure cu porcii şi cu stăpânii lor, dracii. La ce bun să aduci la supunere nişte morminte?…

A coborât în tăcere colina, a intrat în corabie şi a plecat de la dânşii. Ce blândeţe, ce răbdare, ce înălţime dumnezeiască!

Ce victorie deşartă pentru Cezarul care a scris Senatului: „Am venit, am văzut, am învins! Hristos a venit, a văzut, a învins şi a tăcut.

Păstrând tăcere a înveşnicit biruinţa Sa. Să înveţe păgânii, dacă vor, din pilda smeritului Domn Iisus Hristos, care niciodată nu dă buzna cu sila.

Cine-L primeşte, primeşte viaţă vesnică; cine-L alungă rămâne cu porcii în veşnica îndrăcire si moarte.

O, Doamne Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi păcătoşii, vindecă-ne si ne mântuieşte!”

dracii-intra-in-porci.JPG


Categorii

Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Sfantul Nicolae Velimirovici, Talcuiri ale textelor scripturistice, Vindecarea celor doi demonizati din Gadara

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “EUROPA – NOUA GADARA sau Hristos printre iubitorii de porci

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Europa ne numara cu porcii ei,fie ca ne place sau nu.Ne minte cu o aviara,omoara zburatoarele gospodarilor romani,crescute cu iarba verde de acasa si ne trimite puii lor ,crescuti cu hormoni,cu chimicale si cu cine mai stie ce… manaca porcul orice.Europa nu vrea icoane in Romania.Prea si-ar aduce aminte mereu ca mai exista si o alta dimensiune populata de sfintii pe care tocmai ii respinge,pentru ca, porcul nu stie de asa ceva. Europa vrea sa scoata religia din scoli pentru ca nu e convenabil ca un mare numar de copii si tineri il cauta pe Hristos,cu ardoare, cauta pacea si linistea de care avem atata nevoie… Europa nu are nevoie de hrana duhovniceasaca,nu numai pentru ca a uitat de mult gustul si folosul ei, dar ii e teama ca altii cunoscand indeaproape gustul si folosul s-ar putea razvrati,dorindu-l.. Europa e un cadavru ,care ,imbracat in poleiala,cauta sa se distribuie cu generozitate tuturor porcilor, care inca nu s-au aruncat in apa……

 2. Asa este, sora Cristina. Dureros de frumos ati exprimat acest adevar. Suntem indobitociti sistematic, programat, pentru a putea cumpara orice “gogoasa” vanduta de altii si, in ultima instanta, pentru a fi bine pregatiti sa-l primim si sa-l veneram pe Antihrist, caruia Europa, America si.. ceea ce sta in spatele lor (!)ii fauresc acum scaunul de stapanitor absolut al lumii… Cu pasi mici, dar repezi, se implinesc toate Proorociile. Dar cati mai au credinta si sinceritatea fata de sine (“constiinta, spune drept…” – cum ne invata parintele Proclu sa facem) sa recunoasca?! “Cand va veni Fiul Omului va mai gasi El oare credinta pe pamant?”

 3. “cand va veni Fiul Omului ,va mai gasi El credinta pe pamant?”….aceasta ,un parinte de la muntele Athos mi-a talcuit-o si asa:”Oamenii toti spun”eu cred in Dumnezeu, am credinta mea…’ ori credinta este Una ,aceea afirmata in Crez.Deci cum pot sa spun “am credinta mea?”si atunci, atatia ,oameni atatia credinte, dar Credinta cea Adevarata….nicaieri.De aceea zice Domnul ca nu va mai gasi credinta pe pamant”

 4. Asa este, dar nu cred ca numai atat, ci se aplica si celor acren putem avea (formal) credinta dreapta, dar nu avem credinta lucratoare, credinta marturisita prin roadele Duhului.

 5. Pingback: Război întru Cuvânt » CEA MAI PRIMEJDIOASA TEMNITA E ACEEA IN CARE TE SIMTI BINE
 6. Bine spus, Europa este un cadavru, un cadavru poleit si parfumat, dar in descompunere. (Impresia asta am avut-o, la propriu, cand am fost la Venetia). Decaderea, descompunerea este vizibila pentru cine stie sa vada.

 7. Cunosc civilizatia occidentala (UE)mai mult din surse de informatii media. De aceste reiese ca este o civilizatie sclipitoare, rece si in descompunere, asemenea unui cadavru ce creaza probleme sociale.
  Totusi, in mod nefiresc, acest urias cadavru are o pornire ciudata impotriva sufletului (ortodox)pentru al pierde, al stapani, al supune.Aceasta creatura este vie prin lucrarile diavolilor ,ce au aceasta putere, inseland popoarele ca este vie si fauritoare de pace.Cine nu crede ca este pacifista repede este invadat de fortele de interventie demonice.
  Am trecut print-un targ si am vazut ca porcii se vindeau cu 300 euro. Deci 2000 de porci ar fi insemnat 600.000 euro.Civilizatia Gadarei a considerat ca este o pierdere de neacceptat pentru salvarea sufletelor a doi oameni.
  Astazi oare, cati dintre noi nu socotim si nu gandim asemenea? Desi avem posibilitatea de a salva multi semeni din ”boala” lor, este pentru noi greu de primit puterea vindecatoare a Mantuitorului Iisus Hristos, care cere si unele sacrificii din partea noastra. Este mai lesne a-L ruga sa plece si sa ne lase cu ”extraterestrii confirmati”, ce vin cu mult interes si ne ofera totul ”gratis” in schimbul sufletelor noastre.
  Doamne, Doamne nu ne parasi si iarta-ne pe noi!

 8. Pingback: Război întru Cuvânt » “Multa demonizare exista astazi in lume…”
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfaturi duhovnicesti de la MAICA MACARIA (†11 iunie 1993): “ORICE S-AR INTAMPLA, ROAGA-TE INTOTDEAUNA DOMNULUI, NU LUA IN SEAMA NIMIC ALTCEVA!”
 10. de acord cu daniel f asa este sa ne trezim

 11. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica vindecarii demonizatilor din Gadara. CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL: “CU MANDRIA LUCIFERICA OMUL SE POATE INDRACI”
 12. Pingback: Război întru Cuvânt » Vindecarea celor doi demonizaţi din Gadara sau despre cat de “incomod” poate parea unora Dumnezeu » Război întru Cuvânt
 13. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA VINDECARII CELOR DOI DEMONIZATI DIN TINUTUL GADAREI.”Răul se vrea înveşnicit“ » Război întru Cuvânt
 14. Doamne ajută!
  Din aceeaşi predică:

  “Oamenii săvâresc nedreptate împotriva lui Dumnezeu şi tot ei se mânie asupra Lui. Omule, cine are dreptul să se mânie pe altcineva ?

  Nelegiuiţii îşi astupă gura şi îşi zic.: „Să nu mai pomenim numele lui Dumnezeu, ca să se şteargă de pe lume !” Bieţi oameni, glasurile voastre sunt nimic în lumea aceasta mare. Aţi văzut voi, aţi auzit cum un zăgaz face râul să vuiască ? Fără stavile, râul ar curge tăcut, ar fi mut; dar zăgazul i-a deschis gâtlejul si fiecare strop a prins glas !

  Zăgazurile voastre la fel vor face: vor deschide graiul celor tăcuţi şi vor învăţa pe cei muţi să vorbească. Dacă buzele voastre nu mai mărturisesc numele Domnului, o să vă umpleţi de frică auzind necuvântătoarele mărturisindu-L.

  Adevărat vă spun: dacă voi tăceţi, „pietrele vor striga” (Luca 19,40). De-ar tăcea toţi oamenii de pe pământ, iarba ar prinde glas.

  Dacă oamenii ar şterge numele lui Dumnezeu dintre dânşii, s-ar scrie cu curcubeu pe cer şi cu foc pe fiecare fir de nisip. Atunci nisipul ar fi omenire şi omenirea praf.

  „Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor Lui o vesteşte tăria. Ziua zilei spune cuvânt, si noaptea nopţii vesteşte ştiinţă” (Psalm 18, 1-2).

  Aşa vorbeşte Văzătorul şi Psalmistul.

  Dar voi, oameni, cum vorbiţi ?

  Voi îl treceţi cu dispreţ sub tăcere pe Dumnezeu; de aceea, iată, pietrele prind glas ! Vorbirea se va lua de la voi şi se va da pietrelor. Pietrele vor fi oameni, iar oamenii pietre.

  S-a întâmplat în vremurile vechi că oamenii greoi la grai au privit faţa Fiului lui Dumnezeu şi nu L-au cunoscut, nici nu le-au fost dezlegate limbile ca să-L slăvească.

  Atunci Dumnezeul Cel Viu a deschis graiul demonilor, ca să-i ruşineze pe oameni prin mărturisirea Fiului lui Dumnezeu.

  Demonii mai răi decât pietrele şi mai fără de preţ decât nisipul au dat glas mare înaintea Fiului lui Dumnezeu în vreme ce oameni din preajma Lui tăceau muţi. Iar dacă cei mai căzuţi de la Dumnezeu au fost siliţi să-L mărturisească, cum n-o să facă acest lucru piatra cea fără de vină, care se supune orbeşte voii lui Dumnezeu ?

  Dumnezeu le dă oamenilor învăţătură nu doar prin cerul plin de îngeri şi împodobit cu stele, nu doar prin pământul acoperit cu făpturile din mijloc ale lui Dumnezeu, dar încă şi prin demoni — ca să dea păgânilor, care atât de uşor găsesc drumul spre iad, prilejul de a se ruşina şi de a se înălţa, scăpându-şi sufletele din abis, din foc şi din chin.”

  Să ne ajute Dumnezeu ca, asemănându-ne demonizatului vindecat, să mărturisim între gadarenii vremii noastre, prin cuvinte şi fapte, cât bine ne-a făcut nouă Hristos, Mântuitorul nostru! Căci cuvintele Mântuitorului Hristos adresate acelui suflet tămăduit şi eliberat – “Mergi în casa ta şi spune alor tăi cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu şi cum te-a miluit” – întocmai ca şi celelalte porunci divine, au fost rostite pentru fiecare dintre noi, cei care avem misiunea de a deveni în această lume “sarea pământului” şi “lumina lumii”.

  Hristos în mijlocul nostru!

 15. “Căci demonii au cerut puterea porcilor, desigur fiindcă nu o aveau. Dar cei care nu au această putere a unor vieţuitoare atît de mici şi de ieftine (nevrednice), cum ar putea să vatăme pe vreunul dintre oamenii care au primit pecetea de la Hristos şi care sînt legaţi de nădejdea în El?” (Sfântul Chiril al Alexandriei)
  Doamne ajută!

 16. Pingback: NE PASA UNII DE ALTII? O predica de referinta despre talcul Evangheliei demonizatului din Gadara pentru noi, cei de astazi. “Marturisirea adevarata se naste din rugaciune si rugaciunea se hraneste cu marturisirea Adevarului” -
 17. Pingback: VINDECAREA DEMONIZATILOR DIN GADARA. Predici audio si video: IPS Bartolomeu Anania, Pr. Gheorghe Calciu, Arhim. Dumitru Cobzaru si altii: “DIAVOLUL NU E PROST!” -
 18. Pingback: PREDICI AUDIO LA DUMINICA VINDECARII DEMONIZATULUI DIN GADARA: IPS Bartolomeu si Arhim. Damaschin (Sihastria Putnei). “Cum iesim biruitori in lupta cu diavolul?” -
 19. Pingback: DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a patimilor si refuzul prezentei lui Hristos in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!” -
 20. Pingback: DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a MANDRIEI AROGANTE si a RAUTATII si despre REFUZUL prezentei LUI HRISTOS in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!” -
 21. Pingback: DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a MANDRIEI AROGANTE si a RAUTATII si despre REFUZUL prezentei LUI HRISTOS in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!” -
 22. Pingback: Anturajul ca o troaca de porci. URACIUNEA si OTRAVA VORBELOR MURDARE sau DESARTE. Puterea de corupere a tovarasiei pacatoase. TERIBILUL AVERTISMENT IMPOTRIVA PARTASIEI CU PACATUL -
 23. Europa vrea sau crede ca vrea multe lucruri.Unele firesti altele nebunesti. Problema nu este Europa,problema suntem noi ca si indivizi sau ca si popor.Daca ai minte,credinta,caracter incerci a te impotrivi unei cereri ticaloase sau nebunesti dar daca esti facut din plastilina te lasi modelat de altii.
  Nimeni nu iti poate ordona viata in proria casa decat cu acceptul tau.Cei care nu au loc de icoane si cruci in Romania sunt in general oameni ce nu au ce face. Mintea lor putina a gasit singura cale ( si cea mai nepotrivita ) de a iesi din anonimat.
  Inclusiv in Europa,daca in locul de munca “X” nu poti fi crestin,esti obligat a face lucruri impotriva a cea ce crezi poti cauta un altul unde nu vei avea aceste probleme. Dar trebuie sa fii lipsit de comoditate,sa ai convingeri clare,ferme,sa intelegi ca ortodoxia nu este doar un cumul de traditii frumoase. Alegerea este a fiecaruia dintre noi. Iar optiunea noastra poate a-i motiva sau demobiliza si pe altii.

 24. Pingback: Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la DUMINICA VINDECARII DEMONIZATILOR DIN GADARA (a cincea dupa Rusalii): AI CUI FII SUNTEM, AL CUI CHIP PURTAM si ce stapan chemam prin FAPTELE vietii noastre? -
 25. Pingback: O Uniune Europeana cu prea multi ortodocsi? Editorialist al Le Monde comentand, printre altele, alegerile din Romania: “DACA ORTODOCSII VOR DEVENI PROTESTANTI, MAI E O SPERANTA” - Recomandari
 26. Pingback: CUM DESCHIDEM USILE SUFLETULUI PENTRU INTRAREA DEMONILOR SI CUM PENTRU PRIMIREA LUI DUMNEZEU? Predici (audio + text) ale Parintilor IOANICHIE BALAN si NICHIFOR HORIA la VINDECAREA INDRACITILOR GADARENI. Pacatele si vrajitoriile aduc demonizarea si bantuir
 27. Pingback: CUM DESCHIDEM USILE SUFLETULUI PENTRU INTRAREA DEMONILOR SI CUM PENTRU PRIMIREA LUI DUMNEZEU? Pacatele si vrajitoriile aduc demonizarea si bantuirea caselor de duhuri necurate. FUGA OAMENILOR DE DUMNEZEU, DE SFINTENIE, TEAMA DE SCHIMBARE: “Dar eu nu
 28. Pingback: VIITORUL INTR-O EUROPA CARE RESPINGE CRESTINISMUL. “Totul va fi la un moment dat posibil, inclusiv o nouă experiență totalitară” | Cuvântul Ortodox
 29. Pingback: Cea mai insemnata PROVOCARE a Evangheliei: SA AM O RELATIE PERSONALA, COTIDIANA, CU HRISTOS: “Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal”. CUVANT AL PR. CL
 30. Pingback: Cuvant al Protos. Hrisostom de la Putna: “DIAVOLUL LUCREAZA INSELAREA PRIN OAMENI, incercand sa provoace GROAZA si, mai ales, DEZBINARE, RAZVRATIRE. Prezenta lui Dumnezeu PROVOACA, iar lumea reactioneaza prin VRAJMASIE fata de slujitorii Lui…
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate