FEMINISMUL SI PERVERTIREA FEMINITATII. Cu Parintii Epifanie Teodoropulos si Nicolae Tanase, intr-un stil putin mai nonconformist…

10-05-2011 Sublinieri

Fericitul Parinte Epifanie despre FEMINISM

Adesea accentua ca feminismul este o perversiune a sexului feminin si spunea pe un ton glumet:

– Eu stiu de ce au nevoie feministele, dar n-o pot recomanda, deoarece daca s-ar intampla vreo moarte, va trebui sa-mi pun epitrahilul in cui!

Si cand l-am intrebat ce are in minte, spuse:

– Nimic altceva nu trebuie fara numai sa mearga cineva la ora de intrunire a lor si sa dea drumul la cativa soareci, si atunci vei vedea pana unde merg declaratiile lor despre curaj, egalitate, etc…

*

Fericitul Parinte Epifanie despre MUNCA FEMEILOR

Staretul inclina in mod vadit inspre punctul de vedere ca femeile casatorite sa nu lucreze in afara casei lor. Spunea adesea ca se bucura sa viziteze casele fiilor lui duhovnicesti ale caror femei nu aveau serviciu. Erau evidente ordinea, tihna, atmosfera calduroasa. Accentua adesea ca femeile casatorite ce lucreaza au doi stapani: casa si familia lor, pe de o parte, si seful sau clientii, pe de alta.

Cu toate acestea nu impunea in mod constrangator punctul sau de vedere. Stia sa distinga situatiile si sa iconomiseasca acele cazuri speciale. Astfel, puteai vedea multe din fiicele lui duhovnicesti ca lucreaza. Era cunoscator al nevoilor economice ale familiilor si, deseori, al insuficientelor venituri ale barbatilor-soti. Si in timp ce, pe langa altele, recomanda cumpatarea ca metoda cea mai potrivita de rezolvare a problemelor economice (asta o aplica Staretul), cu toate acestea nu propunea saracia de bunavoie ca necesara pentru familii.

Pe de alta parte, era informat ca fetele tinere, astazi, studiaza sau isi incep cariera lor inainte de a se casatori. N-a impus ca o conditie ca, daca se vor casatori, sa inceteze serviciul. Destule au facut insa asta inainte sa aiba copii. Staretul lauda fapta aceasta, dar n-o impunea. Ci, lasa fiecare personalitate sa se echilibreze precum ii dictau chemarile personale, conditiile, nevoile si situatiile. Ceea ce-l interesa era sfintirea persoanelor.

(Din: “Crampeie de viata. Din viata si invataturile parintelui Epifanie Teodoropulos”, Ed. Evanghelismos)

 

***

Parintele Nicolae Tanase

Legaturi:

*

*


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminica Mironositelor, Femeia crestina, Parintele Epifanie Teodoropulos, Parintele Nicolae Tanase, Portile Iadului, Razboiul nevazut, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “FEMINISMUL SI PERVERTIREA FEMINITATII. Cu Parintii Epifanie Teodoropulos si Nicolae Tanase, intr-un stil putin mai nonconformist…

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Nu ne mai lasă egoismul
  Și lacomia omenească
  Să înţelegem ce înseamnă
  Concret, marimea sufletească

  Iubirea noastră narcisista
  Atât ne-a rafinat mândria
  Încât nu-i mai vedem grotescul
  Vulgarul și grosolănia.

  Mandria ultrarafinată
  A stins din noi înţelepciunea
  Și ne-a facut ca doar printrânsa
  Să ne’arătăm deșteptăciunea.

  Din educaţie, din viaţă
  S-a stins tot ce a fost lumină
  Și în bărbat și în femeie
  Și în familia creștină.

  Trăim în (ţară ortodoxă)
  Toate pacatele straine
  Ce dezgolesc complet rușinea
  Intimitaţii feminine.

  Și în bărbat și în femeie
  I’aceiași grea vinovăţie
  Și tot aceleași consecinţe
  Le merităm ; în veșnicie.

  Ortodoxia ţării noastre
  Este făcută de ocară,
  Cât viaţa n’o mărturisește
  Nici în lăuntru nici pe’afară.

  Ortodoxismul vieţii noastre
  Nu se mai vede în trăire
  Nu-l regasești, în port, în vorbă
  În legi sau în mărturisire.

  Străinul ce parcuge ţara
  Găsește’n ea toată orgia
  Tot păgânismul, tot pacatul
  Nu sfântul, nu ortodoxia.

  Regretele (din consecinţe)
  Deja ne sunt foarte târzii
  Că-s patimii ultracultivate
  Și date’n gene la copii.

  O… mamă a fărădelegii
  O..tată multprea desfrânat
  Care distrugi ce-i sfant în tine
  În casă-n neamuri și în stat,

  A-ţi găsit oare în aceastea
  Multcăutata fericire
  Va daruit cinstea cea sfânta
  Ori demnitate ori iubire?

  Iubirea astăzi nu mai este
  Curată, sfântă nici cinstită
  Ci-i despuiată, siluită,
  Spurcată, salută, pangărită.

  Și tot la fel ni-i și viaţa
  Familia și viitorul
  Că-n ce iubim trăim și naștem
  Și ne împodobim poporul.

  Ortodoxia noastră-i moartă
  Fără femei foarte curate
  Fără bărbaţi cinstiţi și vrednici
  Și legi creștine’adevarate.

  Și moartă ni-i și vieţuirea
  Și dragostea și curăţia
  Fără trirea ortodoxă
  (Și-n viitor ) în România.

 2. Nu este asa de simpla problema feminismului…ea este un efect, dar ar trebui cautate si cauzele, fiindca din cauza abuzurilor, atat ale barbatului cat si ale societatii, asupra femeii s-a ajuns ca aceasta miscare sa aiba multe adepte.
  Va spun clar ca nu sunt adepta acestei “miscari” din simplul motiv ca Dumnezeu a facut barbatul si femeia complementari, deci niciodata nu vor putea fi egali. Nici femeia cu barbatul, dar nici barbatul cu femeia. Pur si simplu ne completam unii pe altii si doar impreuna suntem un intreg.
  Sigur ca cele care au initiat miscarea nu erau femei crestine, si totusi aceasta miscare a avut ecou in inima unor femei crestine pentru ca au fost asuprite pana la limitele suportabilului uneori.
  Daca Dumnezeu a zis ca femeia sa-si asculte barbatul, tot Dumnezeu a zis ceva si mai important, si mai mare, anume ca barbatul sa-si iubeasca femeia cum Hristos iubeste Biserica. Oare barbatii au inteles cat de mare este onoarea care li s-a facut, dar si responsabilitatea enorma pe care li s-a cerut s-o asume ?

 3. @ Hrisanti:

  Asa este. Am mai discutat subiectul si am subliniat si noi aceste accente, chiar daca unii nu au inteles neaparat foarte bine pozitia noastra.

  Vezi si: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/03/02/familia-si-relatiile-de-cuplu-autoritatea-si-supunerea-in-casnicia-crestina-in-viziunea-sfantului-ioan-gura-de-aur/

 4. @admin

  Frate, ceea ce am scris nu este contra nimanui :-)si cunosc pozitia voastra. Am scris ce am simtit pentru cei care citesc acest site, si mai ales pentru ca in societatea noastra femeia a ajuns un “obiect” care trebuie sa foloseasca dupa cum ii place barbatului….Caci conform statisticilor barbatii continua sa fie “fruncea”, si deci privilegiati :-)).
  Eu stiu ca toti barbatii vor ca femeile lor a fie sfinte, dar sa stiti ca si femeile si-ar dori ca barbatii lor sa fie sfinti…

 5. Adevărat a înviat!

  🙂 Mie-mi plac şoriceii. 🙂 Părintele glumeşte. 😀

  Pe părintele Nicolae Tănase l-am cunoscut la înmormântarea Valericăi Băcanu, minunata soţie a lui Petre Mihai Băcanu. E o figură de preot ortodox care ar trebui mult mai mult cunoscut. În general, cred că e nevoie de mediatizarea puternică a unor astfel de preoţi. Am şi suficiente alte exemple, poate cu altă ocazie.

  Despre feminism … nihil nisi bene. 🙂

  În altă ordine de idei, mulţumesc pentru vizita pe blogul meu, mă onorează. Felicitări pentru ceea ce faceţi aici!

  Este o pledoarie vie pentru ortodoxie. E ceva luminos, deosebit de modul închistat, agresiv şi tribal în care unii pretinşi apărători ai ortodoxiei nu fac decât să-i compromită imaginea.

 6. Hristos a Inviat!

  Femeia si barbatul sunt egali. A fie egal nu inseamna a fi la fel, inseamna egal in drepturi. Miscarea feminista este binevenita intr-o societate care nu traieste in duhul lui Hristos. Si stim foarte bine ca, probabil, doar biserica de inceput a trait in acest duh si, apoi, pe alocuri, in familiile secolelor care au urmat. Evident, feminismul dus pana la paroxism, in care femeia sa fie preot si sa nu-L mai numim pe Dumnezeu “El”, pentu ca e de genul masculin, este un feminism bolnav, aceasta este extrema urata, de care trebuie sa ne ferim. Dar a avea o miscare feminista care apara femeia de agresiunea din familie, adica ale barbatului impotriva femeii (vezi statisticile cutremuratoare despre cate femei mor in fiecare zi in Romania din aceasta cauza), sau care apara dreptul ei la munca, este normala si logica, pentru orice minte sanatoasa duhovniceste si, evident, social.

  Sa nu fim ipocriti. Am foarte multi prieteni musulmani si ei urmeaza litera, evident, mincinoasa a lui Mohamed. Permanent ma intreba de ce noi, crestinii, avem mai multe “Biblii”. Multa vreme nu am stiut ce sa le raspund, apoi Dumnezeu m-a luminat, aducandu-mi in cale raspunsul. CUVANTUL lui Dumnezeu pentru crestini nu este Biblia, este insusi Hristos. (Evangheliile sunt o relatare a vietii lui Hristos, scrisa sub inspiratia Duhului Sfant in lucrare cu sfintii evanghelisti.)Trebuie sa traim in “duhul” lui Hristos, pentru ca “litera omoara duhul”. Numai cei fara traire duhovniceasca apeleaza si citeaza permanent din Sfanta Scriptura, aruncand in fata femeii, “uite, trebuie sa te supui barbatului!!!”.

  Supunerea de care vorbeste Sfantul Apostol Pavel trebuie vazuta contextual. Ganditi-va la cuvintele lui ca fiind revolutionare pentru acea vreme, cand spune ca si barbatul sa se supuna femeii, in vremuri cand femeia nu era decat o unealta sexuala si masina de facut copii, chiar si pentru evrei. Ne este greu sa intelegem, pentru ca traim intr-o alta lume. Va invit sa vedeti femeia in lumea musulmana de astazi, cum este Arabia Saudita sau Yemen, ca sa intelegeti cam ce era femeia, tinand cont ca si ei s-au modernizat intr-o oarecare masura.

  Sa nu fim ipocriti. Stim ca, in realitate, amandoi trebuie sa se supuna si sa se iubeasca reciproc. Orice barbat, nu calugar, stie, din experienta, ca nu exista dragoste si intelegere, daca nu se supune si el, deopotriva, femeii. In unele situatii femeia este mai inteleapta, in altele barbatul. Ascutati ce spune Parintele Arsenie Papacioc. “Barbatul este mintea si femeia este inima.” Poti spune care dintre ele este mai mare?!?! Ambele au importanta egala in fiinta unui om. (Parinte Arsenie merge mai departe si spune ca inima este chiar mai importanta.)

  Si noi stim, ca si crestini, ca un trup, ca sa se daruiasca lui Hristos, trebuie sa fie unit, mintea coboara in inima si acolo, in inima, ne intalnim cu Hristos. Familia este un trup.

 7. @ Manuela:

  Din pacate, luam realitatile numai partial, incercand sa vedem doar partea buna a unor efecte, sa spunem. Miscarea feminista a fost un demers ideologic care apartine unei miscari mai largi, indreptat impotriva familiei crestine, pentru destructurarea acesteia si, in general, a valorilor si modului de viata traditional. De aici s-a ajuns la “dreptul la avort” si la planificare familiala, la uciderea pruncilor, precum si la familia “moderna” care, punand accentul aproape exclusiv pe cariera, ajunge la forme grave de abandon de facto al copiilor, fie prin semi-institutionalizare, fie in mod psihologic si sufletesc doar. Oprimarea femeii, desi este o realitate, a fost numai un pretext pentru o agenda ideologica de inginerie sociala mult mai perversa si mai nociva. In afara de solutia crestina, nu credem ca exista nicio alta cale de rezolvare corecta a “problemei statutului femeii”, de protejare a ei de agresiune si de discriminarea reala (nu de cea inventata ideologic in numele unor false drepturi).

 8. @ Roxana Iordache:

  Hristos a inviat!

  Si noi va multumim si ne bucuram de vizita si de mesaj. Chiar daca nu suntem mereu de acord 🙂

  Cu adevarat parintele Tanase este exceptional. L-am promovat si noi cat am putut, prin cele mai importante si consistente aparitii ale sale, si prin mediatizarea anunturilor de ajutor pentru comunitatea sa.

 9. Eu vă mulţumesc, încă o dată! Vă susţin din toate puterile – faptul că (nu) putem să nu fim uneori de acord e doar de suprafaţă şi ceva, poate, simpatic – dar aş vrea să pot să fac în aşa fel încât să contribui la o campanie prin care vocea dumneavoastră să fie puternic auzită. Vocea dumneavoastră, nu a impostorilor care compromit ortodoxia, nici a celor nevinovaţi, dar nepricepuţi în a apăra ortodoxia şi care, de aceea, fac rău din bună intenţie, şi chiar fără voie. Vedeţi, prozelitismul sectelor e insidios şi agresiv, dar cred că de combătut, ar trebui combătuţi doar cei care smintesc oamenii, abătându-i de la Biserica Apostolică, nu şi biata turmă amăgită şi care chiar crede, şi poate că forma lor de credinţă coincide cu un anumit tip de sensibilitate.

  Ştiţi, eu v-am descoperit datorită verişoarei mele – cu care am, uneori, polemici cordiale 🙂 şi care este sora pe care n-am avut-o. Şi într-una din aceste polemici ziceam că sunt miliarde de oameni care n-au avut privilegiul să se nască – precum am avut noi acest privilegiu de a ne naşte – creştini ortodocşi. Alina, verişoara mea, mi-a spus că ştie asta. Şi eu ştiu asta. E poate singura mea certitudine, împreună cu iubirea de Iisus Hristos.

  Aveţi infinit mai multă calificare decât mine, v-aş ruga, poate faceţi o postare pe tema asta, ce facem cu miliardele de oameni care n-au avut privilegiul să se nască creştini? E o întrebare a mea, cu toată dragostea. Pentru ei şi pentru dumneavoastră. Mulţumesc, încă o dată, pentru tot ceea ce faceţi! Eu sunt doar mic copil în materie. 🙂 Privilegiul meu e că am avut un duhovnic ca părintele Constantin Voicescu – Dumnezeu să-l odihnească în lumina Lui!, apoi, părintele Jenică Popescu, preot-veteran de război, plecat şi el la Domnul, şi actualmente, o minune de preot-profesor, nu-i dau numele, că nu l-am întrebat, deci n-am dezlegare.

  Ştiţi de ce iubesc site-ul dumneavoastră? Nu doar pentru că e foarte, foarte bine lucrat. Ci pur şi simplu pentru că îmi inspiră iubire. Uitasem: alt privilegiu a fost să-l cunosc pe părintele Calciu. Şi câte altele, nemeritate! De aceea, mereu simt că sunt datoare. Şi aş vrea să înmulţesc talanţii. 😳

 10. @admin
  “Cu adevarat parintele Tanase este exceptional”
  Cred ca toate femeile crestine care au, nu au, sau au ucis prin avort, COPII, trebuie sa-l ajute pe parintele Tanase !
  Acolo este o lupta pentru Mantuire !!!

 11. Miscarea feminista a fost un demers ideologic care apartine unei miscari mai largi, indreptat impotriva familiei crestine, pentru destructurarea acesteia si, in general, a valorilor si modului de viata traditional.

  Da, dar a prins… asta se intampla atunci cand femeia nu mai este iubita!
  E o afirmatie cu caracter general. Femeia nu mai este demult iubita, ci doar… folosita. Iar fara iubire, lucrurile incep sa o ia razna. Asa cum un copil care nu este iubit de parinti, si mai rau, este abuzat fizic si psihic, ajunge sa fie marcat la maturitate si sa aibe diverse tare in comportament, gandire si manifestare, tot asa se intampla si in cazul celor abuzati indelung. De-a lungul timpului femeile care au fost abuzate, umilite si desconsiderate de catre barbati si de catre societate in general. Iara orice abuz, orice extrema ajunge in timp sa genereze o alta extrema. De aceea feminismul a prins atat de mult. Toti suntem copiii lui Dumnezeu, dupa chipul si asemanarea Lui. Barbatii nici nu ar trebui sa comenteze prea mult aceasta miscare, caci cauzele profunde ale acestuia li se “datoreaza”. Din cauza dispretului si desconsiderarii cu care au tratat femeia de-a lungul timpului, barbatii sunt cauza morala a imbratisarii cauzei feministe de catre cat mai multe persoane, si nu doar decaderea morala a societatii. Desigur feminismul trebuie blamat, dar mai mult de catre femei, iar de catre barbati, ceva mai in soapta… mai mult ar trebui sa suspine si sa-si recunoasca vina, sa mediteze la faptul ca au avut parte in trecut femeia calda, iubitoare si rabdatoare dar nu au stiut sa o pretuiasca. In zilele noastre acest gen de femei (crestine) sunt raritati, si nu doar din cauza inmultirii pacatelor si patimilor, dar si din cauza lipsei de iubire… 😉

 12. @mirela
  “…femeia calda, iubitoare si rabdatoare dar nu au stiut sa o pretuiasca. In zilele noastre acest gen de femei (crestine) sunt raritati”

  Sora mea, nu cred ca acest gen de femei sunt raritati astazi…Chiar sunt convinsa ca multe sunt femeile calde,iubitoare, rabdatoare, doar ca ele nu sunt apreciate…
  Astazi sunt apreciate femeile “trup”, nu femeile SUFLET….

 13. @Hrisanti,

  bine, atunci majoritatea femeilor sunt crestine, cu frica de Dumnezeu, iubitoare de soti si dornice de sacrificiu, adevarate modele pentru societate… :))

 14. @ Roxana Iordache:

  E prea coplesitor ca sa mai stim ce sa raspundem… Doar atat: SARUTMANA! Dar daca se va intampla sa va dezamagim, sa fiti ingaduitoare cu noi si sa ne iertati 🙂 Nu e nevoie de o campanie pentru noi, dar ne bucuram daca puteti (si daca aveti cui, unde) promova nu pe noi, ci articolele mai importante pe care incercam sa le impartasim spre mantuirea fratilor nostri.

  Printre cele la care tinem mai mult, dintre cele recente, ar fi, de pilda:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/04/15/cum-ne-rusineaza-si-cum-ne-mustra-mut-pacatele-niste-copii-chinuiti-suferind-de-boli-rare/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/04/30/sfantul-ierarh-ignatie-despre-cea-mai-grea-si-mai-importanta-confruntare-de-care-ne-e-groaza-si-de-care-tot-fugim-crestinul-fata-in-fata-cu-patimile-sale/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/04/20/talcuirea-adanca-sensibila-si-zguduitoare-a-fericitul-preot-mucenic-constantin-sarbu-asupra-resorturilor-actului-de-tradare-a-lui-iuda-cu-invataminte-duhovnicesti-vitale-pentru-noi/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/04/19/putina-vreme-mai-sunt-cu-voi-cuvinte-rascolitoare-ca-niste-denii-ale-parintelui-mucenic-constantin-sarbu-si-o-meditatie-la-evanghelia-primei-denii-smochinul-neroditor-lucratorii-cei-rai-darul/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/04/27/parintele-martir-constantin-sarbu-ne-invata-o-lectie-fundamentala-cum-sunt-adevaratii-ucenici-ai-lui-hristos-si-fii-ai-invierii-lumea-s-a-saturat-de-predici-ea-are-nevoie-de-hristos-nu-vorbe-ci/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/05/09/unde-l-au-ascuns-pe-hristos/

  Intr-adevar, mare binecuvantare ati avut cu astfel de mari parinti… Slava lui Dumnezeu!

  Referitor la intrebare. Se spune ca “Dumnezeu n-are pe nimeni de pierdut”. Si e logic asa, de vreme ce Dumnezeu ESTE Iubire (nu doar “are”) si vrea mantuirea tuturor. Asa ca numai omul care Il refuza pe Dumnezeu – in masura in care i S-a descoperit, acela singur isi alege pierzarea. Iar celui caruia i se da mult, mult i se va cere… Raspunsul l-a dat de mult Sfantul Apostol Pavel:

  12. Câţi, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor şi pieri; iar câţi au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecaţi.
  13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepţi la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptaţi.
  14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege,
  15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără,
  16. În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.
  (Romani, cap. 2)

  Condamnabila este doctrina gresita, credinta ratacita ori erezia, care devine si osanditoare pentru cineva atunci cand devine polemica fata de ortodoxie, deci atunci cand vine in contact cu Adevarul dar il respinge in ciuda evidentelor.

 15. @Mirela,

  Iti multumesc pentru raspuns,… pentru sustinere. M-am intristat foarte tare cand am citit acest articol. Am regasit acelasi ton lipsit de iubire de Dumnezeu si de femeie ca in Islam. Dureros. Hristos a spus: “Dupa aceasta va va cunoaste lumea ca sunteti ucenicii mei, daca aveti iubire intre voi.” Prietenii mei crestini, care traiesc intre musulmani, stiti ce mi-au spus? “Aici, musulmanii, fac femeia responsabila si vinovata de toate relele. Toate incep cu ea, nici un barbat nu-si asuma responsabilitatea. O asupresc si o critica pentru aceasta” Cand am citit acest articol, m-a durut mult, foarte mult. Iubesc Ortododoxia cu toata inima mea, cred ca este Imparatia lui Dumnezeu, pe lumea aceasta, tocmai de aceea durerea este cu atat mai mare.
  “Sa ne iubim unii pe altii, ca intr-un gand sa marturisim: pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita”.

 16. @ Manuela:

  Si pe noi ne intristeaza mult, foarte mult, cand oamenii introc spatele invataturilor Parintilor… Va sa zica parintii Tanase si Epifanie, saracii, sunt ca niste fundamentalisti islamici, lipsiti de iubire, fiindca indraznesc sa nu zica de bine de feminism… Da, tare trist. Si intelegerea total pe dos a cuvintelor e iarasi in ton cu timpurile noastre. Orice, numai sa nu acceptam indreptarea, ci numai indreptatirea si confirmarea noastra 🙁 Eventual sa le inchidem si gura duhovnicilor, sfintilor, fiindca sunt barbati si nu prea au dreptul sa vorbeasca, ca unii ce fac parte din “tagma” asupritorilor de femei din istorie?! Iertati-ne. Asta nu e iubire. E doar iubire de sine. Nu e nici ortodoxie. Da, o spunem cu toata durerea si dragostea…

 17. @ Mirela

  “Barbatii nici nu ar trebui sa comenteze prea mult aceasta miscare, caci cauzele profunde ale acestuia li se “datoreaza”

  Citind unele explicatii pentru faptul ca feminismul a putut prinde destul de repede in “randurile femeilor crestine”, nu pot sa constat decat ca se revine la aceeasi istorie de la creerea omului, cand Adam da vina pe femeie, si aceasta pe sarpe (dar se poate vedea – mai ales in acest caz, al nasterii feminismului – ca femeia da vina pe barbat, si asa mai departe…). Prin urmare, atata timp cat nu se tine cont de venirea lui Hristos si de Invatatura Sa, istoria se va repeta, mentinand pe cei care o perpetueaza in aceeasi stare vrednca de izgonirea din Rai.

  Femeia nu mai este demult iubita, ci doar… folosita
  Daca este asa, atunci ar trebui sa ne punem intrebarea: ce a facut femeia care vrea sa fie iubita, ca sa fie iubita, si de fapt a fost folosita? Daca s-a impopotonat, daca si-a scurtat fusta, etc. inseamna ca nu a facut ce trebuie, si a ajuns sa obtina ceea ce de fapt nici ea nu dorea. Daca in schimb femeia ar cauta sa se sfinteasca oare tot asa ar vedea lucrurile? Oare nu ar intelege ca ceea ce ne invata Biserica este spre binele, spre echilibrul, si spre ceea ce ii este mai potrivit firii fiecaruia? Dar omul prefera sa o ia pe o cararuie pe langa calea cea dreapta, si cand vede ca se ratacete se intreba cine este de vina, si adeseori nu se gaseste pe sine vinovat.

  “Desigur feminismul trebuie blamat, dar mai mult de catre femei, iar de catre barbati, ceva mai in soapta… mai mult ar trebui sa suspine si sa-si recunoasca vina, sa mediteze la faptul ca au avut parte in trecut femeia calda, iubitoare si rabdatoare dar nu au stiut sa o pretuiasca”.

  Femeile “din trecut” care se pare ca erau “calde, iubitoare si rabdatoare” de ce nu mai sunt si astazi, nu mai sunt oare capabile de aceste virtuti crestine? Iar barbatul “de astazi” trebuie sa-si recunoasca vina pentru negasirea acestei femei “calde, iubitoare si rabdatoare din trecut” ? Ceva parca nu merge…
  Femeia si barbatul au avut aceleasi trasaturi ale firii lor din toate timpurile si de la zidirea lor. Femeia de ieri este si femeia de astazi, numai ca lumea se impovareaza din ce in ce mai mult cu pacate si chipul ei devine de nerecunoscut. Si deci, tot ei ii revine sa-si (re)descopere Chipul dintru inceput.
  Femeia se va odihni ascultand de cel care este barbat cu adevarat – iar aici inteleg barbatia mai ales ca virtute – si barbatul o va iubi pe cea in care va vedea trasaturile feminitatii mentinute in virtute.

  @ Manuela
  M-am intristat foarte tare cand am citit acest articol. Am regasit acelasi ton lipsit de iubire de Dumnezeu si de femeie ca in Islam. Dureros. Hristos a spus: “Dupa aceasta va va cunoaste lumea ca sunteti ucenicii mei, daca aveti iubire intre voi.”

  Daca nu vedem iubirea, asta nu inseamna ca nu exista! Sau poate ca noi suntem cei care cautam o iubire care are chipul nostru… si pe urma ne mai miram ca ne doare cand nu o gasim…decat in noi insine.

  Din pacate este peste putinta mea de a intelege de unde rasare “tonul lipist de iubire de Dumnezeu” mai ales din partea unor parinti duhovnici, iar a vedea ca de aici femeia este pusa pe aceeasi treapta ca si in Islam, presupune a nu cunoaste mai nimic din ortodoxie.

  A putea intelege cu adevarat pe cineva, cand spune ceva, inseamna a fi in acelasi duh cu el, si de altfel un cuvant spus poate sa aiba nu stiu cate intelesuri dupa duhul care il stapaneste pe fiecare. Ne vom intelege doar daca suntem in acelasi duh, altfel … vorbim pe frecvente diferite.

  In final putem sa meditam asupra subiectului pornind si de la cele scrise in Biblie (se pot vedea si capitolele de dinainte si dupa).

 18. Parintele Epifanie ironizeaza pe feministe dar nu din lipsa de iubire ci pentru ca sa fim sinceri, femeia nu isi poate asuma aceleasi sarcini ca ale unui barbat, iar atunci cand incearca sa o faca, nu poate starni decat zambete. Si barbatul si femeia au predispozitii catre anumite preocupari, barbatul nu este facut sa creasca copii, iar femeia nu este facuta sa care greutati si sa faca munci grele. Feminismul a mers chiar prea departe, s-a ajuns pana la a se concepe copii fara barbat… La fel, referitor la munca femeilor, acestea au un rol important in cresterea propriilor copii pentru ca altfel creste un copil langa mama si altfel in gradinita sau cu bona. Ideal ar fi ca barbatul sa aduca banii in casa, dar in acelasi timp sa isi respecte sotia pentru ceea ce face, nu sa o desconsidere sau sa o trateze ca pe o persoana intretinuta. Si ei trebuie sa isi asume niste responsabilitati. Bineinteles, sfaturile Sfintilor Parinti sunt bune dar si barbatii trebuie sa fie sfatuiti in a-si iubi si respecta sotiile, nu doar sotiile sa fie supuse. Pentru ca foarte multi au ramas cu aceasta conceptie gresita, femeia supusa = femeia ce poate fi dispretuita, batjocorita, asuprita… ori chiar aceasta viziune este foarte departe de iubirea crestina pe care dealtfel multi o sustin la nivel teoretic nu si practic.

  Insa Parintele Epifanie, scrie in articol ca: “n-a impus ca o conditie ca, daca se vor casatori, sa inceteze serviciul. Destule au facut insa asta inainte sa aiba copii. Staretul lauda fapta aceasta, dar n-o impunea. Ci, lasa fiecare personalitate sa se echilibreze precum ii dictau chemarile personale, conditiile nevoile si situatiile.” Nu vad nici o atitudine islamica sau lipsita de iubire, insa… multe sfaturi pentru femei si prea putine pentru barbati. Adica se trateaza mai mult efectul si nu si cauza…

  @admin,

  Totusi cam prea dur comentariul. Exista o sensibilitate ridicata pentru ca asa se intampla cand ai de-a face de multe ori cu rautatea si grosolania unora care nu stiu sa respecte femeile (cu atat mai mult in mediul musulman). Totusi, unde va este intelegerea? Nu faceti altceva decat sa demonstrati ca asa sunt barbatii, lipsiti de sensibilitate si intelegere, si de aici mahnirile si frustrarile femeilor in general, nu e de mirare ca a prins acest fenomen al feminismului… Puneti-va in locul unei clase permanent abuzate, careia i se tot tin predici si e mereu criticata. Da, feminismul e o extrema, o “pervertire a feminitatii”, dar aparut ca urmare a unor abuzuri. Sa nu se uite aceasta.

 19. FEMEIA neinteleasa, oropsita, chinuita, intr-un cuvant, neiubita este persoana careia Dumnezeu i-a dat sansa (mai mult decat celei rasfatate in viata aceasta) de a deveni MIRONOSITA.
  Nu cred ca va avea cuvant de indreptatire in fata lui Dumnezeu femeia care a ales sa imbratiseze diferite “cauze” si nu picioarele lui Hristos. Orice femeie, oricat de dispretuita (de unul sau mai multi barbati), niciodata nu va fi dispretuita de Hristos, Cel care nu a dispretuit niciodata pe nimeni.
  Nimic nu se compara cu bucuria sufletului care simte ca Hristos il considera vrednic de atentia Lui.

  Barbatului, grea povara i-a pus pe umeri Sf. Apostol Pavel cand l-a sfatuit sa-si iubeasca femeia asa cum Hristos iubeste Biserica. Si stia Apostolul ca nici femeia nu este mereu vrednica de asa iubire din partea barbatului…

  Si pentru unii si pentru altii, greu va fi la Judecata, pentru ca Domnul ne va intreba de ce nu am iubit noi, nu de ce nu ne-au iubit ceilalti.

 20. @ Mirela si oricine mai ia apararea ideologiei masonice a feminismului:

  In regula atunci, daca aceea se cheama duritate, lipsa de intelegere si de sensibilitate, primim cu bucurie. Si ABIA ACUM vom fi chiar duri. Fiindca nu dorim sa ne pierdem mintile si sa nu mai stim intelesurile proprii ale cuvintelor, sa ajungem sa le rasturnam de tot. Precum in ecumenism, in corectitudinea politica, asa si in feminism. Ca in orice ideologie. Da, bine, noi suntem cei mai rai, FIINDCA apartinem de CLASA asupritoare, noul pacat originar al teologiei feministe. Trebuie sa incepeti urgent o actiune de reeducare sau, mai sigur, de starpire a “cauzei” problemei. Iertati-ne, va rugam, ca, totusi, inca mai existam si ca scriem aici. NU PENTRU MULT TIMP INCA.

 21. Admin, te rog sa ma ierti, nu am vrut sa va supar… 🙁
  Nu v-as ierta doar daca nu ati mai intretine acest site… toti gresim, ne dam si noi cu parerea, unii mai subiectivi decat altii. Ma rog la Bunul Dumnezeu sa tineti cat mai mult timp acest site de care avem mare nevoie, eu una foarte mult. Nu o data am spus ca este cel mai bun site ortodox romanesc si prin materiale, si mai ales prin sintezele, notele si comentariile voastre. Mai gresim si noi uneori cand ne dam cu parerea. Regret mult ca v-am mahnit…

 22. Barbatul bun ,rau are o mai mare responsabilitate pe pamant decat femeia.
  Lui i se va cere primul raspuns la judecata in legatura cu mantuirea intregii familii.
  De asemenea el va da socoteala si pentru problemele din societate.
  Si femeile au responsabilitati importante dar ele nu au ce cauta in politica,politie s.a.

 23. Nu intru in comentarii. Sunt patit cu comentariile 🙂
  Rog doar adm acestui site sa stie ca eu citesc si invat din ceea ce ei posteaza. Si cred ca mai sunt si alti..
  Judecati dv daca trebuie sa nu mai scrieti…

  Pace tuturor, pacea Lui sa o imbratisam

 24. @admin
  Nu va aprindeti fratilor!
  Trebuie sa tinem cont ca sunt comentatori cu tot felul de experiente in familie si deci subiectivismul e scuzabil…Citind comentariile Mirelei m-am speriat ca e nevasta-mea.Trebuie sa recunosc ca noi barbatii gresim mai mult,dar asta e o alta poveste.
  Cat despre site, el va aduce si satisfactii.Am citit la voi postari si comentarii pentru care va invidiez.
  Doamne ajuta!

 25. Pingback: PARINTELE TANASE, FARA MENAJAMENTE DESPRE AVORT si perspectivele apocaliptice ale neamului: "Urmeaza pieirea!"
 26. Pingback: PARINTELE NICOLAE TANASE DESPRE FAMILIA ORTODOXA, STATUL CRIMINAL SI NEPASAREA NOASTRA: "Noi nu avem o preocupare pentru problemele oamenilor din parohie"
 27. Mai oameni buni,

  Cititi si nu intelegeti, auziti si nu intelegeti.

  Daca se va intampal sa nu mai existe acest sit vinovatii vor fi si cei care promoveaza feminsimul si drepturile omului pentru a castiga cat mai multe suflete pentru ala ce conduce intuneriul si vrea sa imparateasca si pe pamant, nu ca asa vor cei administreaza situl asta….

  Deschideti ochii, ureche si mintea!!!!

 28. Feminismul distruge familiile vrea exact k diavolul msa fie mai presus de Dumnezeu si este opera diavolului. Orcine pune parte feminismului e direct impotriva autoritatii divine:care a spus ca va fi intai Adam si apoi Eva, si dorintele ei se vor tinea dupa barbat,iar el va stapani peste tine.Geneza capit 3 cu vr 16. Diavolul vrea exact opusul intai femeie si apoi barbat.Uitati va ce este in Spania etc…Oricum nici o femeie nu va fi fericita atata vreme cat nu asculta de ce a zis Dumnezeu.

 29. Pingback: PARINTELE TANASE. Conferinta de la Bucuresti, "Serile Filocalice" (audio): "TARELE COPILARIEI. COPIII CARE CRESC INTR-O LUME FARA SUFLET" (nov. 2011)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate