PARINTELE SAVATIE: IERTAREA, INCEPUTUL IUBIRII (“A iubi inseamna a ierta”)

12-08-2007 Sublinieri

Fragment din conferinta parintelui Savatie Bastovoi, “A iubi inseamna a ierta“, tinuta in decembrie 2005 la Cluj-Napoca si inclusa in cartea cu acelasi titlu.

Savatie-Bucuresti.jpg

“Fiecare om cu bunavointa face un efort pentru a deprinde dragostea. Toti suntem constienti de neputinta noastra de a iubi si numai daca suntem nebuni credem ca avem dragoste. Dar daca avem putina sinceritate, putina seriozitate, vedem in noi la tot pasul aceasta neputinta de a iubi. Daca ma uit inapoi in viata mea, nu gasesc nici un om care sa ma fi iubit si caruia eu sa-i fi putut raspunde asa cum as fi vrut, asa cum s-ar fi cuvenit. Intotdeauna dragostea pe care am primit-o a fost peste puterile mele de a raspunde. Si in stradania aceasta de a intelege dragostea, de a raspunde celuilalt, dar mai intai de toate de a raspunde Mantuitorului Hristos, Care ne-a poruncit si ne-a rugat sa iubim, in stradania de a-L intelege pe Hristos in aceasta porunca, in stradania de a-L intelege pe Dumnezeu ca dragoste, fiecare dintre noi incearca sa iubeasca.

Dragostea este o stare, dar aceasta stare strabate prin anumite gesturi exterioare. Oamenii obisnuiti inteleg dragostea in multe feluri. “Ma iubeste pentru ca m-a asteptat, m-a asteptat pe ploaie, pe frig, a facut un drum indepartat ca sa vina pana la mine, mi-a acordat din timpul sau, din darurile sale, m-a ajutat cu bani, m-a primit la el acasa…” si asa mai departe. Toate acestea sunt gesturi care izvorasc din dragoste. Totusi, nu este neaparat ca aceste gesturi sa presupuna dragostea. Pentru ca si darurile se ofera de multe ori si cu alte scopuri, cu scopul de a dobandi ceva, de a-l avea de partea noastra pe cineva pentru a ne atinge un scop mai nobil sau mai putin nobil. Dincolo de aceste gesturi exterioare, noi cei care suntem in Biserica, cei care am mai citit niste carti despre duhovnicie, care avem un duhovnic, stim ca exista o lucrare launtrica a fiecarui om, exista un exercitiu prin care noi ne educam mintea, ne educam vointa, ne educam inima. Si atunci care ar fi atitudinea inimii noastre atunci cand iubim?

Apostolul Pavel, cand a trebuit sa defineasca dragostea, a vorbit prea putin de gesturile exterioare ale ei, el s-a referit la niste porniri si simtaminte ale inimii: „Dragostea toate le rabda, dragostea toate le crede, dragostea toate le iarta, dragostea nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar, dragostea nu se trufeste, dragostea nu se inalta, dragostea nu cauta ale sale…” Toate acestea reprezinta tabloul duhovnicesc, tabloul sufletului nostru atunci cand el iubeste.

Dar cuvintele pe care ni le spune Apostolul Pavel sunt foarte greu de priceput. Sunt greu de priceput nu pentru ca ele ar fi grele, ci pentru ca mintea noastra nu este obisnuita sa gandeasca astfel. “Dragostea nu cauta ale sale” – ce-i asta? Dar ale cui sa le caute? Ale aproapelui tau. Care aproape? Unul vrea sa mearga la fotbal, altul vrea sa mearga la bar, altul vrea sa mearga la peste. Pe care din acestia trebuie sa-l urmez si sa-l satisfac? Desigur, Apostolul Pavel, inainte de a propune sa cautam la toate dorintele celor din jurul nostru, ne vorbeste de o dispozitie a sufletului, aceea de a nu te socoti pe tine ceva, de a te pune pe tine in urma celorlalti, de a sti ca, daca este sa alegi intre aproapele tau si tine, trebuie sa-l alegi pe aproapele tau.

M-am gandit ca pana la urma si la urma, dincolo de toate aceste gesturi prin care unii incearca sa fie milostivi, pentru a dobandi dragostea, altii incearca sa-i asculte pe toti, pentru a-si cultiva dragostea, lucruri care presupun foarte mari riscuri, pentru ca cel care isi imparte averea saracilor, intr-o zi ramane fara de avere si felul in care intelegea el dragostea pana atunci iata ca nu mai poate fi lucrat, nu mai poate fi practicat. Atunci el, dintr-o data, vede ca nu-si mai poate folosi [nu mai poate aduce folos] si iubi aproapele. Cel care asculta pe toti si le slujeste, intr-o zi vede ca dorintele si apucaturile oamenilor sunt atat de diferite, incat ajunge, chiar bine dorind pentru aproapele sau, sa intre in nenumarate pacate si incurcaturi carora nu le mai poate face fata. Si atunci cum lucram aceasta porunca de capatai pe care ne-a adus-o Dumnezeu?

Cum? Mergand la esenta. La lucrarea pe care o putem face oricand, oriunde, aceea ca inainte de a iubi, sa incercam sa nu uram. Inceputul binelui este indepartarea de la rau. Spune Prorocul: “Indeparteaza-te de la rau si fa binele” (Ps.33) Inainte de a cauta dragostea in inima noastra, de a o cultiva, trebuie sa ne izbavim de raul care este in inima noastra. Si care este acest rau care se ridica impotriva dragostei? Invidia, slava desarta – ca suntem mai buni decat aproapele nostru, cine este el sa ne spuna noua, ca sa ne invete?toata rautatea care se savarseste cu gandul si cu dorinta. Si inceputul a toate este iertarea.

Daca iubiti pe cei ce va iubesc pe voi, ce rasplata mai aveti, ce rasplata asteptati? Oare nu si paganii fac asa? Dar Eu va zic: iubiti pe vrajmasii vostri.” Aici este examenul iubirii. Cine sunt vrajmasii nostri? Nu cei care ne sparg apartamentul, nu cei care ne-au furat masina, nu cei care vin cu sabii asupra tarii noastre. Vrajmasii nostri sunt cei pe care noi singuri ni-i facem. Sunt oamenii despre care noi avem o parere proasta, oamenii care ne tulbura prin prezenta lor, prin cuvintele lor, prin felul lor de a fi. Oamenii despre care noi spunem: “Lasa-ma, ca m-am saturat de el“. Aici trebuie sa incepem lucrarea dragostei Cum? Iarta! “Nu pot sa-l iert, pentru ca este mandru“. Pai dar tu cum esti? Iarta! Iertarea este semnul cel mai graitor si piatra de temelie pe care se zideste mai tarziu dragostea…

Dumnezeu, cand S-a pogorat in lume, mai inainte ne-a iertat, ne-a iertat pentru ca L-am tradat in rai, ne-a iertat pentru ca ne-am indepartat de poruncile pe care ni le-a descoperit prin proroci, ne-a iertat pentru ca nu L-am primit pe Fiul Sau, L-am rastignit. Pentru toate ne-a iertat. Ne-a iertat – pentru ca ne-a iubit. Si noi suntem datori sa raspundem cu aceeasi dragoste.

Sa iertam, pentru ca nu este cu neputinta. Nu este cu neputinta sa iertam pe acest om pacatos din fata noastra. Pentru ca Insusi Dumnezeu l-a iertat. Aceasta este cugetarea cea mai de folos. Aceasta este raportarea pe care trebuie sa o avem fata de aproapele. Inainte de a-l judeca eu, trebuie sa ma intreb cum il judeca Dumnezeu pe el? Si cum il judeca? A murit pentru el! Dumnezeu l-a iertat. Vin oameni cu intrebari de genul: „Oare credeti ca pe verisorul meu, care a facut asa si asa, poate Dumnezeu sa-l ierte?” Cand a murit pe cruce a aratat ca l-a iertat. Problema lui este: ce va face el mai departe, va primi aceasta iertare? Va raspunde acestei iertari?

Cum raspundem noi iubirii lui Dumnezeu si iertarii pe care ne-o daruieste? Iertand pe aproapele nostru. Dumnezeu n-a voit nimic altceva de la noi in schimb pentru dragostea pe care ne-a dat-o, pentru iertarea pe care ne-a dat-o, ci a voit ca si noi, fiecare la randul nostru sa facem acelasi lucru cu aproapele nostru. Daca este sa ne asemanam cu Dumnezeu in ceva, aceasta este puterea de a ierta. Noi nu suntem nici fara de inceput ca Dumnezeu, nu suntem nici atotputernici, nu suntem nici Lumina, nu suntem nici Adevar, nu suntem nici Cale, nu suntem … nimic nu suntem. Suntem… pamant. Dar Dumnezeu ne-a chemat sa fim asemenea Lui si asemenea lui Dumnezeu suntem atunci cand iertam. Puterea de a ierta este insusire dumnezeiasca. Iertand celor ce ne gresesc, ne facem partasi la dragostea cu care iubeste Dumnezeu lumea. Pana la venirea lui Hristos nu puteau oamenii sa ierte, dar prin moartea Sa si prin harul pe care l-a varsat asupra lumii ne-a dat aceasta putere si aceasta bucurie: de a ierta pe cel din fata ta.

Voiesti sa faci un bine lumii… Cand eram mic, ma gandeam ca voi creste mare si voi face un bine lumii. Voi scrie niste carti sau voi picta niste tablouri, pentru ca am auzit ca se vand la licitatii cu milioane de dolari… Si stateam eu, in satucul meu, acolo, la scoala de pictura din provincie si exersam si gandeam ca voi face pictura, voi face niste tablouri pe care le voi vinde cu milioane de dolari la licitatie, voi face o casa de copii si voi da bani la toti saracii care vor veni la mine. Asta era planul meu cum voi ajuta eu lumea. Eu nu stiam ca este Dumnezeu. Acum Dumnezeu, in negraita Sa dragoste, mi-a dat aceasta posibilitate ca sa ajut lumea, nu cu bani care se cheltuiesc, ci mi-a dat puterea de a ierta pacatele. De a spune: “Domnul Dumnezeu sa te ierte si sa te miluiasca“. Si acest dar este dat noua tuturor, nu ca o taina a Bisericii, ci ca o stare a sufletului de a ierta. Pentru ca insusi Hristos ne-a repetat-o obsedant in predica Sa: “Iertati si vi se va ierta. Cu ce masura masurati, cu aceea vi se va masura. Nu judecati ca sa nu fiti judecati. Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Iata ca iertarea de la Dumnezeu noi o primim in masura in care noi insine daruim iertare.

Ca sa intelegem si mai adanc aceasta relatie si conditie a mantuirii noastre, Mantuitorul ne-a dat pilda celor doi datornici in care cineva care avea o datorie foarte mare a fost chemat de mai-marele sau si amenintat ca i se vor lua nevasta si copiii si vor fi vanduti, iar el va fi aruncat in temnita, pana va plati datoria. Acest datornic, cazand in genunchi, s-a rugat si a cerut indurare si a primit-o. Dar plecand el cu bucurie ca a scapat de atata durere si necaz, de durerea despartirii de nevasta si de copii, de suferinta temnitei, a intalnit pe cale pe unul din tovarasii sai. Si iata ca, de indata ce l-a vazut, i-a trecut bucuria, a uitat binele si si-a adus aminte ca acest tovaras are la el o datorie, o datorie neinsemnata pe langa datoria pe care el o avea la stapanul sau, si indata l-a apucat de piept si-i cerea sa-i dea datoria. (…) Stapanul, infuriindu-se, l-a chemat pe acel datornic, i-a pus inapoi toate datoriile lui si l-a inchis in temnita zicandu-i: „Daca eu ti-am iertat toata datoria ta atat de mare, n-ai putut si tu sa ierti aproapelui tau datoria neinsemnata pe care ti-o datora?“. Prin aceasta pilda, Mantuitorul ne arata starea noastra in aceasta lume, ca toata relatia noastra cu Dumnezeu se face prin aproapele, prin puterea de a ierta.

Putem ierta si cand traim intr-o adunare, intr-o obste, dar putem ierta si dintr-un loc insingurat, dintr-o pustietate. Ne putem tulbura si mania si gasi pricini de nemultumire in adunare, in convietuire cu oamenii, dar putem pastra aceeasi rautate si nemultumire si intr-un loc insingurat. Asa ca, puterea de a ierta este un rod al experientei indelungate prin care noi incercam sa ne apropiem de Dumnezeu si de esenta Evangheliei. De aceea mi se pare ca cel mai scurt drum, cea mai simpla si mai esentializata cale de a lucra dragostea este de a oferi iertarea celor care ne gresesc. Nu adunand bani pentru ca sa-i dai vaduvelor si orfanilor, pentru ca acesta este un lucru greu si anevoios si s-ar putea nici sa nu ajungi vreodata sa-i ai. Nu este nevoie neaparata nevoie sa mergi pana la capatul lumii pentru a indeplini dorinta cuiva, dar sa ierti poti. Mi ales, stiind ca in schimbul acestei iertari primesti iertare de la Dumnezeu pentru toate pacatele vietii tale. Dar mai presus de aceasta, stiind ca prin puterea de a ierta te asemeni cu Dumnezeu.

Cum sa ierti un om rau? Cum sa ierti un om care te necajeste? Aducandu-ti aminte de Dumnezeu, de Cel care a murit pentru el. Aducandu-ti aminte ca si tu ai nenumarate datorii. Aducandu-ti aminte de oamenii dragi tie, de felul in care te porti cu ei. Cu toate ca vedem copii care-si urasc parintii, parinti care-si urasc copiii si asa mai departe. Cat de departe suntem de chemarea lui Hristos!

Puterea de a ierta este proprie celor care se apropie incetul cu incetul de despatimire, care au inceput sa iasa cu incetul din aceasta lume. Care sunt pricinile pentru care uram un om, pentru care ne suparam pe el? Are mai multi bani? Ne-a pacalit intr-o afacere? A mers in locul nostru intr-o calatorie care se oferea de la locul de munca si asa mai departe. Toate acestea vin din alipirea noastra de cele materiale, de cele pamantesti si trecatoare. In masura in care ne desprindem de ele si ne indreptam mintea catre Dumnezeu, catre viata vesnica, stiind ca toate sunt desertaciune, iertam usor. Stim ca „desertaciune este tot omul” si „in desert se tulbura tot pamanteanul“, cum ne spune prorocul David.

Asa ca este timpul sa ne adancim in noi, pentru ca poruncile Mantuitorului, desi sunt atat de simple, par simple, cer foarte multa profunzime de la noi. Nu complexitate, cer o profunzime care ne uimeste prin simplitatea ei. Ni se cere ca gandul nostru sa fie pururea intors catre noi si catre Dumnezeu, sa nu se mai alipeasca de cele trecatoare. Pentru ca asa facand vom sti sa descoperim in ceilalti chipul lui Dumnezeu pe care il poarta. Si daca Dumnezeu a murit pentru noi “pe cand noi inca eram pacatosi“, cum spune Apostolul Pavel, cine suntem noi ca sa judecam pe aproapele nostru? Acestea avandu-le in minte, vom capata si indrazneala necesara pentru rugaciune si pentru aceasta indrazneala vom primi de la Dumnezeu si raspunsul cererii noastre.

Parintele Selafiil, duhovnicul nostru de la Noul Neamt, repeta obsedant aceste cuvinte simple ale Evangheliei, cuvinte pe care le-a repetat Mantuitorul si mai ales Sfantul Evanghelist Ioan in Epistolele sale, in Evanghelia sa. Toata nevointa parintelui Selafiil o concentra aici: Iarta, ca si Dumnezeu sa te ierte. Cand ajungi seara, spune: Doamne, iarta-mi tot ce am gresit eu azi cu cuvantul, cu lucrul si cu gandul ca un om, iarta pe toti parintii si fratii si ma iarta si pe mine pacatosul. Uita-te in inima ta si daca vezi ca ai vreo manie asupra cuiva, iarta, ca sa nu te culci manios. Si daca ai iertat, poti sa-i spui Domnului: acuma si Tu iarta-ma, pentru ca eu i-am iertat, ca Tu ai zis”. Si cu acest targ sfant si copilaros, zice, da-ti sufletul in mana lui Dumnezeu si daca mori in noaptea aceea, Dumnezeu te ia la Dinsul. (…)

– Ce sa facem daca vrem sa iertam, dar tot timpul ne aducem aminte ce ne-a facut respectivul om?

Este lupta, nu putem ierta de la inceput. Dar daca avem aceasta lucrare, Dumnezeu prin harul Sau ne ajuta. Vedem cat de greu este sa ierti, pentru ca este greu, este cea mai grea lucrare. Numai oamenii care nu au practicat-o niciodata pot spune: “Ei mare lucru sa te mantuiesti asa, la urma spun si eu iaca, i-am iertat si ma mantuiesc“. Dar cei care au aceasta nevointa stiu cat de greu este. Tocmai de asta nu era chiar atat de simplu ce ne spunea Parintele Selafiil:Inainte de somn iarta pe toti si spune: Doamne eu i-am iertat, si Tu sa ma ierti. Si Dumnezeu te mantuieste!“.

Aceasta este o lucrare permanenta. Iara si iara cautam motive pentru care sa-l indreptatim pe cel din fata noastra: poate a fost obosit, poate-i bolnav, are o educatie altcumva decat a mea, nu l-am inteles eu corect, am fost eu obosit si tulburat… Sa luam vina asupra noastra. Acesta este un exercitiu duhovnicesc prin care ne desavarsim.

Asa ca sa nu ne tulburam, ca nimeni nu poate ierta dintr-o data, pentru ca daca ar fi asa usor, n-ar mai sta aceasta porunca in mijlocul Evangheliei, n-ar mai fagadui Dumnezeu Imparatia pentru un gand pe care noi l-am putea dobandi atat de usor. Este osteneala. Dar prin exercitiu, daca tot timpul vom cauta aceasta, vom reusi.

Iubirea, spune Sfantul Siluan Athonitul, se poate deprinde, poate deveni un obicei. Sa ne obisnuim sa gandim frumos, sa ne obisnuim sa alungam gandurile rele, sa nu le credem. Si atunci putem deveni ucenici ai lui Hristos adevarati, pentru ca El a zis: “Intru aceasta vor vedea oamenii ca sunteti ucenicii ai Mei, daca veti avea dragoste intre voi.” Asa ca, prin osteneala, prin eforturi launtrice, ajungem la aceasta masura”.

a-iubi-inseamna-a-ierta.jpg


Categorii

Duminica izgonirii lui Adam din Rai (a Iertarii, Lasatului sec de branza), Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Parintele Savatie Bastovoi, Parintele Selafiil, Pilda datornicului nemilostiv

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “PARINTELE SAVATIE: IERTAREA, INCEPUTUL IUBIRII (“A iubi inseamna a ierta”)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Multumesc din suflet….

 2. “Vrajmasii nostri sunt cei pe care noi singuri ni-i facem. Sunt oamenii despre care noi avem o parere proasta, oamenii care ne tulbura prin prezenta lor, prin cuvintele lor, prin felul lor de a fi. Oamenii despre care noi spunem: “Lasa-ma, ca m-am saturat de el“. Aici trebuie sa incepem lucrarea dragostei Cum? Iarta! “Nu pot sa-l iert, pentru ca este mandru“. Pai dar tu cum esti? Iarta! Iertarea este semnul cel mai graitor si piatra de temelie pe care se zideste mai tarziu dragostea…

  Vedem cat de greu este sa ierti, pentru ca este greu, este cea mai grea lucrare.”

  asa e, cel mai greu este sa ierti 🙁
  Dumnezeu sa ne ajute in neputinta noastra de a ierta!

  Multumesc pentru cuvintele par. Bastovoi,le gasesc de mare folos.

 3. Minunate cuvintele par. Savatie, multumesc lui Dumnezeu pentru bucuria si nadejdea cuvintelor parintelui.

 4. Cand eram mica, visam sa fac oamenii fericiti! Sa ii vad zambind, sa ii vad ca nu mai merg incruntati pe strada. Intre timp, mi-a trecut. Mi-am dat seama ca este peste puterile mele de moment.
  Dar sa iubesti e lucrul cel mai minunat din lume. Sa iubesti sincer pe cineva, asa cum e el, doar pentru simplul motiv ca exista, Asa ne-a iubit si Hristos, de aceea si-a dat viata pentru noi: credea ca avem o sansa de a ne indrepta. Iar El s-a oferit sa ne astepte pana atunci, pana cand ne vom da seama de greselile noastre.
  E interesant ca El nu are nevoie de noi, ci noi de El si cu toate acestea tot El e cel care ne asteapta. Dar cred ca e asa pentru ca Hristos e foarte intelept: iar intelepciunea, in viziunea mea, e iubire si iertare.
  Cat despre cuvintele parintelui Savatie, ca de obicei, foarte utile.
  Ca sa poti ierta trebuie sa crezi ca o poti face si sa te rogi pentru asta!

 5. Exista o iertare despre care nu s-a scris aici…o iertare cu care ma confrunt in fiecare zi…a ma ierta pe mine insumi…mi-e greu sa ma iert pe mine,pentru greselile mele…si daca nu ma pot ierta pe mine,cu mare, mare greutate pot ierta …in afara mea,omul din fata mea…!!!

 6. Hmm…sa ierti, datorita chipului lui Dumnezeu din fiecare; ce este chipul lui Dumnezeu in om? Sufletul cu atributele dumnezeiesti pe care le stim si pe care, numai omul le are; unii il au tare schimonosit, caricatura odioasa ce imprastie venin si diabolism in lume; chipul lui Dumnezeu din om atata timp cat este nu este in partasire cu Dumnezeu (frica, apoi iubirea de Dumnezeu) este/devine cea mai periculoasa specie de pe fata pamantului pentru ca, macar de si-ar face raul numai siesi, dar nu se opreste numai aici: se-arunca asupra semenilor si creatiei lui Dumnezeu! Vedem cu totii unde s-a ajuns si ce vremuri traim! Din ce pricina? Din cauza cui? A marii majoritati! Nu-i de mirare ca Insusi Dumnezeu i-a parut rau la un moment dat pentru ca a facut lumea si a pierdut-o o data prin Potop; a venit Hristos si, cu legea iubirii murind pe Cruce S-a dat/ne-a dat pilda graitoare noua, celor de dupa…ce-am facut/facem noi cu ceea ce ne-a transmis? Cat de alipiti suntem de EL? Doar la nevoie, in vremuri de necazuri si primejdii; nu stiu! Este ceva in fiinta umana ce aluneca mai degraba spre rau decat spre bine si, doar de frica se intoarce de la ale sale rele/pacatoase obiceiuri! Pe mine asta ma pune pe ganduri si-mi spune ca, nu suntem mai breji ori mai buni chiar daca a venit Fiul lui Dumnezeu pe pamant.

 7. @ felecan liana carmen:

  Parintele Savatie nu este administrator pe acest site, doar i-am publicat fragmente din textele sale. Va sugeram sa-i scrieti aici: http://savatie.wordpress.com/ si va sfatuim sa evitati sa va dati public numarul de telefon, pentru a nu risca unele neplaceri. Doamne, ajuta!

 8. …si daca o fi sa mori in noaptea aia te ia Dumnezeu la El…

  E minunat sa te pregatesti in fiecare seara la culcare ca pentru trecerea la Domnul…cand toate ale lumii vor ramane aici…
  E minunat cand te duci la culcare cu un duh de liniste…cu speranta…”fara pretentii asupra celorlalti”…cu grija de tine…cu speranta la Domnul…ca el stie inima ta…si ii iubeste pe toti la fel…si iti ceri iertarea la Domnul dupa ce ai iertat si tu … si tie si celorlalti …

  E minunat cum incape iubirea, cea “subtire”, cea “vulnerabila”, care astepta, cand ai stins mania…si s-a facut linistea necesara …

  Si enumerarea celor ce ai lucrat toata ziua si de care acum iti ceri iertarea e ceva…minunat…

  Nu stim cata nevoie avem de Dumnezeu…dar stie El Bunul…si ne aduce aminte…

 9. Marturisesc cu tristete ca nu stiu sa iert. Aceasta silire a firii de a ierta imi pare uneori cu neputinta de purtat..si lupta cu amintirile raului care mi s-a facut, peste puterile mele..Dumnezeu sa ma ierte si sa imi dea puterea si intelepciunea de a ierta CU ADEVARAT, in fiecare moment al vietii mele pana la sfarsit.

 10. Pingback: Avva Efrem Filotheitul: SFATURI DUHOVNICESTI DESPRE IERTARE -
 11. Cu adevărat este greu să ierți pe cel ce te-a nedreptățit. Este greu să nu te întrebi tu, nedreptățitul: ”De ce trebuie să-i iert tot eu răutatea? După ce a făcut din sufletul meu tobogan pe care a dănțuit el cu satana, tot eu sunt cel care trebuie să-l iert pe el?”. Pare absurd și chiar este. Dar aici, cred eu, se petrece minunea metanoiei creștine: să ierți până la capăt, până la capătul răbdării tale și dincolo de el. Și acum vorbesc din mine, din ceea ce mi s-a întâmplat chiar astăzi, prima zi de post. M-a călcat în picioare cu o răutate greu de priceput, cu un sadism demn de cu totul alte cauze. Și am simțit asta ca pe o profundă jignire, ca pe o scrijelire pe o rană deschisă. Apoi m-am gândit că altădată am fost pe aproape când am făcut și eu ceva de același soi, de aceeași factură, poate nu cu aceeași răutate, dar am greșit și eu! Și atunci, mai pot eu să-I spun Domnului diseară, ”Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri?” Va trebui să pot! Chiar va trebui să-l iert! Și va trebui să uit că a greșit! Poate și Dumnezeu va șterge fărădelegea mea, ”că fărădelegea mea înaintea mea este pururea . . ” și altele și mai rele am făcut! Iartă-l Doamne, că eu l-am iertat și mă iartă și pe mine, nevrednicul, Te rog!

 12. Pingback: Cuvant de trezire si de imbarbatare al Sfantului Teofan Zavoratul la DUMINICA IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI SI LA INCEPUTUL POSTULUI MARE -
 13. Pingback: PARINTELE SAVATIE BASTOVOI la Libraria Sophia (2013) despre NOBLETEA DUHOVNICEASCA si "Romania ingerilor" (VIDEO integral) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Eu cred ca aceste carti sunt extrem de frumoase

 15. Pingback: DUMINICA IERTARII. “Cand ma necajesc, degrab ma auzi…” -
 16. Pingback: Doua caderi: Petru si Iuda. O singura ridicare. MANDRIA NU NE LASA SA PRIMIM IERTAREA SI NE DUCE LA DEZNADEJDE -
 17. Pingback: Pilda datornicului nemilostiv. CUM SA IERTAM? Predici audio la Putna si Sihastria Putnei -
 18. Pingback: PREDICI ALE MITROPOLITULUI BARTOLOMEU la Pilda datornicului nemilostiv despre iertare si ingaduinta (audio). SI UN AVERTISMENT PROFETIC: “Vremurile vor fi tot mai grele… Se pregatesc crime morale, si chiar fizice!” -
 19. Pingback: DATORNICUL NEMILOSTIV. Iertam sau “executam”? Cauzele iadului in care traim -
 20. Pingback: Duminica datornicului nemilostiv: “NU SE CADEA CA SI TU SA AI MILA DE CEL IMPREUNA-SLUGA CU TINE?” -
 21. Pingback: “ORICINE URASTE PE FRATELE SAU ESTE UCIGAS. In iad merg mai ales cei care au in sufletul lor ura si rautate”. Arhim. Vasilios Bacoianis despre IERTARE si MARTURISIRE, TINEREA DE MINTE A RAULUI si APOSTAZIE -
 22. Pingback: “SLUGA VICLEANA…” – Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la DATORNICUL NEMILOSTIV: Conditiile mantuirii: RECUNOASTEREA SINCERA A PACATELOR SI IERTAREA APROAPELUI. Plus: Predica Arhim. Mihail Stanciu (2014) -
 23. Pingback: PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA DESPRE SINDROMUL “CESAFAC” [video+transcriere]. “Noi trebuie sa mergem impotriva acestui curent de dezorientare a omului” - Recomandari
 24. Pingback: PILDA DATORNICULUI NEMILOSTIV. Predica Sfantului Luca al Crimeei: DESPRE NERECUNOSTINTA | Cuvântul Ortodox
 25. Pingback: DUMINICA IERTARII, DUMINICA IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI. Predici video si audio, cantari psaltice. DE CE SI IN CE FEL AR TREBUI SA TINEM POSTUL MARE? | Cuvântul Ortodox
 26. Pingback: DRUMUL OMULUI INSPRE RAIUL PIERDUT. Rostul, puterea, masurile si… dusmanii Postului. PREDICI folositoare ale Parintelui IOANICHIE BALAN la INCEPUTUL POSTULUI MARE: “Cântarea Domnului nu se cântă în pământ străin şi bucuria Duhului Sfâ
 27. Pingback: “Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta…”– PREDICI ale CUVIOSULUI IOAN KRESTIANKIN la INTRAREA IN POSTUL MARE trecand prin DUMINICA IERTARII: “Nu are nevoie Dumnezeu de făţărnicia noastră… Nu va primi Domnul numero
 28. Pingback: PREDICI LA DUMINICA IERTĂRII și INTRAREA ÎN NOUL MOD DE VIAȚĂ AL POSTULUI MARE. “Fraţilor, acum mântuirea este mai aproape de noi, decât atunci când am crezut. Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape”(AUDIO, VIDEO) | Cuvântul Orto
 29. Pingback: VECERNIA IERTĂRII. Lupta pentru deschiderea, înmuierea și lărgirea inimii | Cuvântul Ortodox
 30. Offf…,Doamne ! Nu cred ca pot ierta o persoana din viata mea ,din cauza careia eram pe punctul de a ma desparti… Fara sa am vreo vina ,Dumnezeu mi-e martor , am fost alungata si amenintata din casa mea de catre cumnatul meu.. A avut intentia de a ma lovi , eu cea care ramasesem la servici peste program pentru ca asa imi ceruse sefa mea …2 ore… Feita mea pe atunci avea 2 anisori si trebuia sa incep munca . Soacra mea atunci in putere si-a luat angajamentul ca va sta cu ea cat va fi nevoie… Eu insa nu stau cu soacra mea , avem casele lipite separat .. Casuta noastra e facuta insa de noi ..de jos… de catre mine si sotul meu ..Sora lui locuieste cu soacra si acest cumnat in casa parinteasca.. Niciodata,, nu mi-am bagat nasul,, in familia lor si a nimanui.. Mi-am vazut de familie si de servici. Nu am prieteni cu care sa ma vizitez sau sa beau cafele…Nu mi se pare corect doar prin faptul ca am intarziat cateva ore sa fiu amenintata, si facuta albie de porci ,tarandu-mi fata de manuta…. Sunt vorbe si gesturi care m-au durut si ma dor si acum.. Cred ca si fetita mea avea dreptul de a ramane in casuta parinteasca ..la soacra.. din moment ce nimeni nu are act acolo.. deci e si dreptul sotului meu.. Eu nu i-am incredintat lui fetita , nici soacrei . A fost o discutie intre sotul meu si mama lui.. Mi-am facut bagajele sa plec …dar mi-am amintit ca sotul meu e bolnav… si nu vroiam sa-i pricinuiesc vreun soc si sa-l am pe constinta. Am ramas .. dar sufletul meu nu=l poat ierta . Stiu ..nu e bine . Iisus spune sa iertam asa cum l-a iertat si pe tanhar .. Corect , dar ei urmeau sa plece SUS…Acest cumnat nu si-a cerut iertare nici pana acum , desi au trecut 3 ani . Am incercat o impacare ducandu-ma la el de ziua lui sa-l felicit .. El m-a luat in bataie de joc ..caracteristic lui…cu aluzie la persoana mea fata de ceilati …. Dumnezeu mi-a vazut intentia…. Am tras concluzia…. NU MERITA… CUM SA IUBESC , CUM SA IERT CANT IMI TRANSMITE TEAMA , FRICA! SI DUNMNEZEU MI-E MARTOR NU AM ZIS SI NU AM FACUT NIMIC RAU LUI SAU FAMILIEI LUI.. Nu stiu ce sa fac…
  Doamne-ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate