INTOARCEREA LA COPILARIE si la COPILUL DIN NOI, cu Parintii Episcopi IGNATIE si MACARIE (video, audio, foto). Episcopul Husilor: DE UNDE VINE DEZBINAREA DINTRE NOI?

9-06-2018 Sublinieri

PS IGNATIE, Episcopul Husilor, despre COPII, DEZBINARE si UNITATE la Radio Romania Cultural

– interviul cu PS Ignatie a fost difuzat la Radio Romania Cultural, in emisiunea I-Clasa, realizator Mirela Stana – 1 iunie 2018 –

PS. Ignatie: Cred că este esențial ca în orice familie, în sufletul fiecărui părinte să primeze ceea ce noi numim atât de frumos: dragoste. Și dragostea aceasta este cea care, pe fiecare dintre noi, părinți, mamă, tată, copii ne sudează la un loc și trăim aceasta frumoasă stare de comuniune. Chiar și atunci când faci curățenie, chiar și atunci când îl schimbi pe copilașul tău – totul să fie imprimat de dragoste, pentru că dragostea este cea care dispersează tot ceea ce poate fi negativ, tot ceea ce poate fi urât.

Reporter: Înțeleg cei mici de acum ce înseamnă unirea cea dintre noi, unirea dintre toți și unirea cu neamul?

PS. Ignatie: Dacă noi reușim să plasticizăm aceste lucruri la nivelul vieții de familie, în care le explicăm copilașilor noștri că o țară înseamnă ceea ce noi putem trăi în familie, adică unitatea pe care o avem, faptul că ținem unii la ceilalți, faptul că ne împărtășim de toate momentele de bucurie, dar și de tristețe, dacă noi reușim să spunem că, uite, noi trei, patru, câți suntem în familia aceasta reprezentăm în miniatură țara aceasta pe care noi o iubim și dacă putem – și eu cred că este posibil lucrul acesta – să le transmitem această imagine, ei vor rămâne și vor avea acest sentiment de familie să spunem și la nivel macro, nu numai cel micro, în viața de familie.

Reporter: Ni se spune că suntem dezbinați ca neam, de ce s-a ajuns la această situație?

PS. Ignatie: Nu știu. Dezbinarea aceasta, în primul rând, vine din noi înșine și agentul dezbinării este în primul rând păcatul, el este cel care generează orice fel de dezbinare și la nivel de popor și la nivel personal, la nivelul vieții de familie, la nivelul unei colectivități, la locul de muncă și așa mai departe. Dacă am fi puțin mai atenți la viața noastră sprirituală și am regăsi propria unitate spirituală a sufletului, a minții, cred undeva – fără să fiu un idealist – că am putea regăsi și unitatea acesta, să spunem la nivel relațional, cu cel de lângă mine. Sigur că sunt foarte multe remedii în ceea ce privește toată această problematică a dezbinării. Unul dintre ele cred că este absolut important și anume ca nici unul dintre noi să nu credem că suntem centru și ceilalți sunt un fel de sateliți care se tot perindă în jurul nostru. Dacă renunțăm la orgoliu, renunțăm la mândrie, la egoism putem să instaurăm acest climat, această stare frumoasă de unitate. Orice din lumea aceasta ne poate dezbina, ceea ce vine de la Dumnezeu nu poate decât numai să ne unească.

Reporter: La final, pentru că este Ziua copilului, ce putem face noi, adulții, pentru a redeveni copii la suflet?

PS. Ignatie: Să ne apropiem, să deschidem sufletul nostru, inima noastră, atât de minunat în preajma zâmbetului unui copil, pentru că în acel copil se sălășluiește starea aceasta de nevinovăție, starea aceasta de candoare, de frumos. Dacă reușim și noi să restaurăm această stare, acest climat, această bucurie de a fi frumoși, de a fi sinceri, de a avea nevinovăția aceasta a copiilor, cred că putem să devenim și noi copii.

Mă gândesc la un text foarte frumos din George Enescu în care spune așa de frumos că ”ce greșeală este să crezi că un copil pentru că e mic poartă-n el visuri minuscule”. Dacă noi am reuși să-i tratăm pe copiii noștri ca pe cei de la care putem să învățăm foarte multe lucruri, cred că avem și noi toate șansele să devenim copii la suflet, copii în ceea ce privește nevinovăția și starea de lumină a sufletului nostru.

***

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie: „Fără copilul din tine ești un adult pierdut. Unul dintre semnele distinctive că încă nu ne-am pierdut copilăria este capacitatea de a ne bucura de fața luminoasă a pruncilor”

[…]

În cadrul slujirii euharistice, Preasfințitul Macarie a îndemnat credincioșii să reflecteze la condiția familiilor românești și creștine din zilele noastre, cu deosebire a celor care se află în diaspora. „Păstrarea identității culturale e strâns legată de păstrarea credinței ortodoxe. Doar așa se poate asigura un mediu familial sănătos de dezvoltare pentru copii. Avem nevoie să ne recuperăm sensibilitatea și deschiderea inocentă a copilului pentru a primi în inimile noastre pe Hristos, Pruncul pruncilor, Care ne spune: <De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți putea intra în Împărăția Cerurilor> (Matei 18, 3).

Unul dintre semnele distinctive că încă nu ne-am pierdut copilăria este capacitatea de a ne bucura de fața luminoasă a pruncilor, fie că sunt ai noștri sau ai altora, de privirea lor senină și de zâmbetul care le înflorește pe chip. Spunea cineva că fără copilul din tine ești un adult pierdut, a arătat ierarhul.

[…]

LEGATURI:

 

STRIGĂTUL PREASFINȚITULUI MACARIE: “Iubiţi părinţi, salvaţi-vă copiii!”. Interviu pentru “Familia ortodoxă”: CUM SĂ REZISTĂM CA FAMILIE ÎN FAȚA MARILOR PRIMEJDII ȘI ASALTURI DEMONICE ALE LUMII DE ASTĂZI?

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

MESAJUL PREASFINTITULUI MACARIE, Episcopul Europei de Nord, pentru POSTUL CRACIUNULUI. Chemare la apropierea de inocenta copilariei, intr-o lume din ce in ce mai dezumanizata, pentru a ramane sensibili la Taina Intruparii (AUDIO)

PREASFINTITUL MACARIE DRAGOI – un episcop ortodox cu CHIPUL DE LUMINA, cu INIMA CAT UN OCEAN, cu O CREDINTA VIE si cu O SFANTA SIMPLITATE DE COPIL. Chipurile dorului – reportaje TVR din satul bistritean SPERMEZEU, raiul de bastina al duiosului arhiereu, rod sfintit al binecuvantarii Parintelui Cleopa si al rugaciunilor unor parinti si bunici cu viata sfanta. “NI-I DOR BOGAT…” (VIDEO)

Mesaje pastorale de ziua României. PS MACARIE DRAGOI: ”Suntem mai dezbinați ca niciodată, mai apăsați și mai dezorientați ca niciodată”/ In raspar cu indemnurile lui IOHANNIS pentru “toleranta” si “diversitate”, PATRIARHUL DANIEL avertizeaza asupra DEGRADARII IDENTITATII NATIONALE/ IPS Andrei despre cum se strecoara insidios un INTERNATIONALISM mai periculos decat cel PROLETAR

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

UNDE MAI ESTE UNITATEA DUHULUI INTRE NOI?

Parintele Ciprian Negreanu talcuind si aducand in prezent Apostolul: INIMA LARGA si INIMA STRAMTA, masura darniciei din iubirea pentru fratii saraci, UNTDELEMNUL BLANDETII SI VINUL MUSTRARII PARINTESTI, comunitatea “sfintilor” de la Ierusalim si CUM SE FACE DEZBINAREA CRESTINILOR


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, PS Ignatie, Episcopul Husilor, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “INTOARCEREA LA COPILARIE si la COPILUL DIN NOI, cu Parintii Episcopi IGNATIE si MACARIE (video, audio, foto). Episcopul Husilor: DE UNDE VINE DEZBINAREA DINTRE NOI?

  1. Pingback: “Sa fiti uniti!” – BOALA DEZBINARII vs. ROADELE UNITATII izvorate din smerenie si dragoste. MANASTIREA PUTNA, serbarile istorice in jurul Marelui Stefan Voievod si UNIREA ROMÂNILOR (video, text) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate