INVIEREA – MAREA PROVOCARE A VIETII NOASTRE. Hristos a înviat, dar cu noi cum rămâne?

26-04-2008 Sublinieri

Invierea_IADUL

Ce mai înseamnă, oare, pentru omul mileniului trei tradiţionalul “Hristos a Înviat”? Este oare numai o formulă rituală? Ce legătură poate să aibă Învierea lui Hristos cu noi, cei de astăzi, cu viaţa noastră? “Bun – putem zice – Hristos a înviat, dar cu noi cum rămâne?“. Pe de altă parte, dacă plecăm logic de la credinţa că Iisus Hristos este şi Dumnezeu, n-ar fi nimic mai firesc decât ca El să nu poată fi înghiţit de moarte. Şi atunci, din nou: cu ce mă priveşte pe mine Învierea Lui?

Învierea este în mod esenţial participare: Iisus nu înviază singur, ci se coboară în iadul sufletului nostru, vine în cel mai adânc abis al umanităţii înstrăinate, trăieşte total drama noastră, tocmai pentru ca pe noi să ne învieze! Învierea Lui nu are sens decât întrucât este şi învierea noastră! Unul din Sfinţii Bisericii noastre a observat foarte bine: Ceea ce nu a asumat, nu a mântuit“, adică numai pentru că fiecare dintre noi a fost asumat integral, încorporat în Hristos, fiecare poate învia el însuşi prin Învierea Lui. Tot ce avem de făcut este să-I întindem mâna noastră pentru a ne scoate din iadul nefericirii cauzate de păcat.

Un alt răspuns ni-l dă dialogul Mântuitorului cu Marta, sora lui Lazăr, care înţelegea Învierea, ca mulţi dintre noi, doar ca perspectivă pentru “ziua de apoi” şi pe care Domnul o şochează cu afirmaţia: “Tot cel ce trăieşte şi crede întru mine, în veac nu va muri!”. Nu mai puţin uluitor este şi un alt cuvânt consemnat de Evanghelie: “Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel Care M-a trimis, are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viaţă.”. De aici decurge că Învierea este sau poate fi un fapt prezent, o realitate actuală în existenţa noastră. Adevăratul creştin (către care tindem, dar care trebuie să recunoaştem că NU suntem) este un om înviat, un om care participă efectiv la viaţa lui Dumnezeu, un om pentru care Dumnezeu nu mai e ceva exterior şi abstract, ci însăşi substanţa vieţii sale. Adevăratul creştin nu este cel ce crede numai raţional în Înviere, nici cel care o celebrează numai formal, nici cel care se desfată intelectual-gnostic sau lirico-emoţional, prin închipuire, de sensurile ei metaforice. Adevăratul “fiu al Învierii” este cel în care, prin harul Duhului Sfânt, trăieşte efectiv şi simţit Hristos cel înviat – în chip tainic, dar real, concret! – şi a cărui viaţă este umplută de Viaţa Sfintei Treimi. Este omul care simte (şi nu doar în momente de exaltare, ci statornic) că Hristos este TOTUL pentru El.

Bucuria Învierii este nu orice fel de bucurie, nu bucuria pentru motive lumeşti, nu bucuria autoindusă (“sunt creştin, deci, vezi Doamne… TREBUIE sa ma bucur …“), ci este bucuria ca Dar al Invierii, dar duhovnicesc, iar nu autosugestie psihologică dat celui care s-a facut părtaş, fie şi în cea mai mică măsură, şi la pătimirea lui Hristos. Numai cunoscând la modul cel mai profund şi statornic durerea şi plânsul duhovniceşti ale inimii – arată toţi Părinţii Bisericii – putem realiza Trecerea (Paştile) la marea şi tainica Bucurie a Învierii. Nu putem pleca în noaptea Învierii de la Biserică în inimă cu Lumina cea adevărată decât dacă aceasta izvorăşte din lacrimile pocăinţei sau ale suferinţei. “De n-ai fi plâns, n-ai duce-n ochi lumină”, spune şi Radu Gyr, poetul pătimirii.

Dar ei care văd în practicarea creştinismului ceva împovărător şi frustrant nu cunosc adevăratul creştinism, care e “clocot, scandal, reţetă de fericire” (N.Steinhardt). Acesta şi nu altul este sensul în care stareţul Zosima al lui Dostoievski spunea că pentru creştin este o poruncă, o datorie să fie fericit. Este o poruncă, deci… nu poate fi nicidecum ceva firesc şi uşor, pentru că cele ale firii nu au nevoie de poruncă pentru a fi împlinite... Nu înseamnă nicidecum, aşa cum mai cred unii, că cei care au temperamente vesele, firi optimiste sunt în vreun fel mai fericiţi sau mai … predispuşi la fericire – în sensul acesta evanghelic, singurul autentic pentru noi. Încă o dată afirmăm adevărul ontologic că fericirea mantuitoare a Invierii, a Taborului trece cu necesitate prin lacrimi (“Fericiti cei ce plâng…“) si prin Golgota…

Astfel privind lucrurile, vedem că Învierea este nu numai ceva ce ce are legătură cu noi, ci este de-a dreptul cea mai mare provocare pentru viaţa noastră şi cea mai importantă realitate, pentru că este cheia fericirii noastre veşnice. Fericirea aceasta veşnică nu începe însă abia după moarte, aşa cum ne-am obişnuit să credem, ci începe de aici, prin învierea noastră din duhul păcatului, adică murind patimilor şi viind statornic în Duhul-Cel-de-Viaţă-Făcător. Dar până să trăim noi înşine Învierea cu adevărat, nu e nevoie să ne transpunem imaginar in starea aceea înaltă a duhului, dar putem să gustăm de pe acum o altă bucurie duhovnicească accesibilă măsurii noastre, şi anume bucuria nădejdii. Iar cu această bucurie înarmaţi putem pune oricând început bun nevoinţei noastre spre dobândirea Învierii depline si statornice a sufletelor noastre!

Andrei Maxim

(NOTA: preluarea este permisa numai cu indicarea linkului si autorului)

HRISTOS A ÎNVIAT!


Categorii

1. Slider, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), Meditatii duhovnicesti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “INVIEREA – MAREA PROVOCARE A VIETII NOASTRE. Hristos a înviat, dar cu noi cum rămâne?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Pingback: Razboi intru Cuvant » HRISTOS A ÎNVIAT!
  2. “Dar ei care văd în practicarea creştinismului ceva împovărător şi frustrant nu cunosc adevăratul creştinism, care e “clocot, scandal, reţetă de fericire” (N.Steinhardt). Acesta şi nu altul este sensul în care stareţul Zosima al lui Dostoievski spunea că pentru creştin este o poruncă, o datorie să fie fericit.”

    Da! A sesizat extraordinar de bine N.Steinhardt ca, adevaratul crestinism este ‘clocot, scandal, reteta de fericire’; te tine intr-o stare de incordare, sub presiune, nu inceteaza sa te uimeasca de fiecare data prin descoperirea de noi sensuri indiferent ca este vorba de Evanghelii, Epistole, scrierile Sf.Parinti, iti provoaca si scandal ‘interior’ dar cat de mult te fericeste in masura in care reusesti cu ajutorul Harului sa realizezi al Cui fiu/fiica esti si la ce bucurie esti chemat! Iar fericirea vine atat din pregustarea de-aici a ceea ce este ‘dincolo’ dar si din nadejdea ca vom fi alaturi de El in/pentru vesnicie!

    Din pacate, stand de vorba cu anumite persoane (cunoscuti, amici, chiar rude…) spun/raspund mecanic la ‘Hristos a inviat’ cu ‘Adevarat a inviat’ neconstientizand adevarul spuselor ci doar pentru ca ‘asa se spune, asa s-a pomenit’. Recent, imi spunea cineva ca, urmarind filmul lui Zefirelli (nu din alta sursa), nu crede/nu poate sa creada cum e posibil ca, o femeie care naste – in cazul Fecioarei Maria – a putut ramane fecioara; degeaba i-am spus ca este o Taina, mi-a zambit ‘in colt’ amuzat de ‘naivitatea’ mea. Si toti sun botezati, deci – crestini. Ce sa mai spun?! In cartierul meu s-au auzit manele, joc, distractie…si ma inciudez, imi pare rau fiindca nu suntem asa cum ar trebui!

  3. “Inciudata” cum zice Magda, cu tristete subtila – ea isi incheie mesajul afirmand:”Nu suntem asa cum ar trebui”…De fapt , ea surprinde una dintre
    atitudinile cel mai des intalnite in toate mediile sociale : lipsa de evlavie , lipsa oricarei sensibilitati , macar a bunului simt in fata celei
    mai mari dintre sarbatorile lumii crestine …Grosolania “distractiilor”, cand
    urla manelele si jocurile desantate nu numai in cartiere obisnuite , ci si
    in cartiere de “lux” – i-au smintit pe multi intr-atat , incat nu mai au ochi sa-L vada pe Mantuitor frangand painea si nici urechi sa-L auda:”
    …si iata , EU voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor”…dar raman inca destui , care , asemenea ucenicilor Luca si Cleopa de pe drumul spre
    Emaus – stiu si acum si mereu – sa faca trecerea de la mirarea lumii la
    certitudinea Invierii !!!

    Fratiile voastre , ce pagini frumoase ati asezat in toate zilele Postului
    Mare …le-ati rupt din Cartea Cerului , cu voia lui Dumnezeu si ni le-ati aratat noua , cei care indraznim sa trecem linia frontului catre Razboiul intru Cuvant si sa gustam putin din frumusetea durerii si din durerea frumusetii JERTFEI si ma tot intreb daca voi fi in stare intr-o
    masura cat de mica sa fiu demna de impartasirea acestei frumuseti…cu ajutorul Domnului o sa ating intr-o zi acest prag …tuturor celor care
    citesc zilnic pagina pe care o rupeti din cer ca s-o postati pe blog , ba chiar unii isi exprima trairile , sentimentele , emotiile – le doresc
    numai bine si desavarsire in lupta lor cu ispitele lumii acesteia…si dumneavoastra veti avea izbanda deplina , fiindca L-ati auzit:”Si iata , EU
    voi fi impreuna cu voi pana la sfarsitul veacurilor!”

  4. HRISTOS A INVIAT!
    Nu stiu cum e sa Il ai statornic in Tine pe Domnul, mi-am dat seama ca numai prin Darul si Harul lui Dumnezeu e posibil lucrul acesta si tindeam sa deznadajduiesc. Dar cred, totusi, ca daca incerc sa ma lupt cu firea mea PANA LA ULTIMA LIMITA, Domnul se va milui si de mine si imi va da din Puterea si Pacea Sa.

    Intr-adevar, NU SUNTEM CRESTINI ADEVARATI! Traim in lume, avem tot felul de ispite, facem compromisuri, trebuie sa cautam (si nu o gasim intotdeauna…) calea cea dreapta (sau nu avem mereu puterea de a o urma!)Dar important e sa luptam, sa nu lasam lupta (in primul rand cu noi insine, nu cred ca am ajuns inca la lupta directa cu diavolul)!!!

    Multumesc, Agnes, pentru cuvintele tale si pentru ultimul indemn din mesajul tau. Intr-adevar, sa credem ca “EL va fi impreuna cu noi pana la sfarsitul veacurilor!”

    DOAMNE, AJUTA!

  5. Pingback: Razboi intru Cuvant » Sfantul Varsanufie de la Optina despre bucuria adevarata a Invierii
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » “Tinere, tie iti zic: scoala-te!”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » HRISTOS A INVIAT, IAR NOI MURIM? - Pastorala la Invierea Domnului a P.S. Sebastian
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » O PASTORALA CALDA SI MARTURISITOARE: Cuvantul pastoral de Invierea Domnului al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » HRISTOS A INVIAT!
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Ce inseamna faptul ca Buna Vestire se savarseste aproape intotdeauna in timpul Postului Mare, care este vreme de plans si de tanguire?
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » INVIEREA LUI HRISTOS sa ne faca fii credinciosi ai Luminii Sale si sa ne alunge din suflete orice urma de iubire a intunericului! CUM SA PETRECEM PASTILE?
  12. Foarte frumoase aceste pagini, ce te umplu de caldura, si lumina duhovniceasca, de comuniune.Multumesc tuturor care din mila lui Dumnezeu scrieti acestea.Dumnezeu sa va binecuvinteze.HRISTOS A INVIAT!

  13. Pingback: Război întru Cuvânt » DIN CE MOARTE NE-A IZBAVIT HRISTOS PRIN MOARTEA SI INVIEREA SA?
  14. Pingback: HRISTOS INVIAZA. SA NU-L RASTIGNIM IARASI! Predici scurte si puternice de Inviere ale Parintelui Nicolae Tanase -
  15. Pingback: HRISTOS A INVIAT! Cum trebuie sa petrecem Pastile? -
  16. Pingback: INVIEREA DOMNULUI. Predica si talcuirea patristica amanuntita a IPS Hierotheos Vlachos: “Nu credem in revolutii sociale. Invierea e adevarata revolutie!” -
  17. Pingback: DACA HRISTOS A INVIAT, NOI CE FACEM? Conferinta PS Sebastian de la Craiova – aprilie 2012, “Invierea lui Hristos, bucuria noastra” (prima parte) -
  18. Pingback: PS SEBASTIAN: “Suntem obsedati de rau, de diavol si de puterile lui, in loc sa fim obsedati de Dumnezeu si de Inviere! FERITI-VA SA CICALITI OAMENII!” -
  19. Pingback: INVIEREA DOMNULUI. Cu gandul si inima la Pastile cele Vesnice si la Lumina cea neinserata… -
  20. Pingback: PARINTELE ARSENIE MUSCALU: Ce sa facem ca sa traim bucuria Invierii, cum sa pastram harul, cum sa ne reinsufletim ravna si bucuria de a trai? -
  21. Pingback: HRISTOS CEL INVIAT – SINGURA NOUTATE ADEVARATA IN LUME (Sf. Iustin Popovici)/ Parintele Staniloae despre PUTEREA IRADIANTA IN NOI A RANILOR LUI HRISTOS -
  22. Pingback: DOAMNE, RAMAI CU NOI! Cum devine INVIEREA o realitate tainic lucratoare in concretul zilelor vietii noastre? -
  23. Pingback: Parintele Rafail Noica – cuvant important pentru deosebirea gandurilor (VIDEO): CE ESTE MINCIUNA? CUVINTE CARE INVIAZA SI CUVINTE CARE OMOARA -
  24. Pingback: INTALNIREA CU MIRELE NOSTRU, LA CINA CEA DE TAINA. Cum sa avem candelele aprinse, cum sa ne pregatim pentru Impartasire si cum sa PARTICIPAM LA DENII pentru A TRAI INVIEREA CA EVENIMENT LAUNTRIC, NU EXTERIOR? Cum “astept Invierea mortilor si viata v
  25. Pingback: Cuvinte la Duminica Invierii: “PRAZNUIM OMORAREA MORTII, SFARAMAREA IADULUI SI INCEPATURA ALTEI VIETI, VESNICE”. Cum “sa ne curatim simtirile” ca sa vedem Invierea lucratoare si intru noi, simtind si bucuria ei? -
  26. Pingback: “Vom vedea pe Dumnezeu precum este” (I): ARHIMANDRITUL SOFRONIE si BINECUVANTAREA DE A CUNOASTE CALEA: “Rari sant sufletele care au destula barbatie pentru a iesi de pe cararile batute ale multimilor…“. MANA NEVAZUTA A DUMNEZ
  27. Pingback: SAMBATA LUI LAZAR si PREGUSTAREA INVIERII IN VIATA NOASTRA: “Este doar o doza, o portie, atat cat sa starneasca pofta cea duhovniceasca” | Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: DOUA MORTI SI DOUA INVIERI. Parintele Rafail ne ajuta sa intelegem mai bine: CE MOARTE A NIMICIT HRISTOS? (audio + text) | Cuvântul Ortodox
  29. Pingback: CUTREMURATOAREA BUCURIE A INTALNIRII CU HRISTOS: “Unde vom gasi un stapan mai bland, un Tata mai bun, un Frate care sa puna umarul acolo, cand ne este greu, un Mire care sa Se jertfeasca in locul nostru si pentru noi?” | Cuvântul Ortodox
  30. Pingback: PARINTELE ARSENIE de la MAN. CORNU in “Familia ortodoxa” despre PARTASIA VIE CU DUMNEZEU, RASTIGNIREA IUBIRII DE SINE si ASTEPTAREA INVIERII: “Vor fi razboaie, dar sa nu ne clatinam, sa nu intram in zapaceala, in panica” | Cuvântu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate