Parintele Ioan Buliga despre OTRAVIREA PAMANTULUI si INCEPUTUL TREZIRII OAMENILOR INSELATI DE POLITICIENI: “Alegem sa suferim pentru adevar decat sa tradam pentru cativa banuti”

25-10-2013 Sublinieri

copy-of-6136402-mediafax-foto-liviu-chirica

Visuri otrăvite

După 1989 românii au intrat într-o stare de visare. S-au deschis graniţele, s-au restituit pământurile şi proprietăţile la oameni şi au apărut tot felul de oportunităţi de a câştiga mai bine.

Visul unei vieţi mai bune ne-a făcut să ne rupem de realitate şi ne-am lăsat duşi de gândurile la traiul mai bun pe care care îl vedeam peste gard, în occident. În această stare visătoare, an de an am fost jefuiţi de „binefăcătorii” noştri şi de aleşii poporului care s-au străduit să-şi mărească averile.

Însă nu a fost de ajuns şi pentru a stoarce ce a mai rămas de luat, ţara trebuia să fie otrăvită. Surprinzător pentru cei care s-au obişnuit să-şi facă prea uşor jocurile, iată că oamenii au început să se trezească din somnul lor şi celor ce zguduiau şi otrăveau pământul în dorinţa lor de îmbogăţire, au început să le stea în faţă oameni a căror inimă a început să bată a indignare împotriva mitocăniei de a dori un trai mai bun în mijlocul naturii otrăvite.

DSC_5103Dumnezeu ne arată semne şi s-ar putea ca tot mai multe inimi împietrite de promisiunile traiului mai bun, să se dezgheţe şi să bată pentru o viaţă mai curată. Sunt semne bune că oamenii nu se mai lasă păcăliţi cu promisiunile câtorva bănuţi în plus. Ce faci cu banii în mijlocul unei naturi distruse?

Sigur că această trezire dintr-un somn lung are şi alte părţi bune, printre care partea cea mai importantă este că omul are posibilitatea de a se lumina la minte. De ce trebuie să treacă aşa de mult timp pentru ca oamenii să-şi dea seama că fiecare îşi urmăreşte propriile interese şi nu o să se dea în vânt niciodată vreun străin necredincios pentru a ne fi nouă mai bine?

Unii pot spune că s-ar putea face ceva spre binele comun al celor două părţi, însă distrugerile care se fac nu vor putea fi niciodată reparate cu banii scoşi de acolo, şi atunci cu ce ne alegem? Atât proprietarii terenurilor, cât şi ceilalţi muncitori interesaţi să-şi câştige pâinea trebuie să se gândească mai mult la acest lucru şi la faptul că au o responsabilitate morală faţă de urmaşii lor, iar banii pe care ei i-ar primi în schimb nu ar face decât să le aducă mustrări de conştiinţă pentru că sunt preţul murdar al distrugerii naturii înconjurătoare.

În viaţa aceasta atât de scurtă nu merită să facem compromisuri. Ceea ce lăsăm în urma noastră cântăreşte mult mai mult decât banii pentru câteva zile amărâte şi mai mult decât atât contează faptul că ne trezim la realitate şi alegem să suferim pentru adevăr decât să trădăm pentru câţiva bănuţi.

Sunt vremuri în care avem prilejul să mărturisim şi în care putem să recuperăm timpul pierdut în trecut fără folos. În felul nostru de a mărturisi trebuie să se regăsească o trăire a credinţei adevărate în care chipul nostru să arate o bucurie o biruinţei lui Hristos chiar dacă acum suntem asupriţi de puternicii acestei lumi.

Cum era de aşteptat, au apărut şi cei care caută tot felul de pretexte pentru a-i ataca pe cei care vor să apere valorile tradiţionale ale pământului nostru. Astfel ei îi numesc extremişti pe protestatari, pe când de fapt extremişti sunt aceia care, nefiind cumpătaţi, strică echilibrul acestei lumi create de Dumnezeu. Ei transformă armonia într-o extremă a distrugerii mediului şi nu le pasă de ceea ce lasă în urma lor.

barlad-laiuNu se putea ca şi preoţii care au participat la proteste să nu fie ţinta atacurilor. Astfel, lor li se reproşa că mai bine s-ar îngriji de situaţia săracilor din acele zone. Parcă am mai întâlnit aceste griji pentru săraci şi la Iuda Iscarioteanul, cel care l-a vândut pe Hristos şi care deşi avea mereu la el punga cu bani, îi părea rău că mirul cu care a fost uns Hristos nu s-a vândut i-ar banii să se fi dat săracilor (cf. Ioan 12, 4 – 6). Adevărul este că de mai mult de douăzeci de ani ne-am tot săturat să vedem cum unii îşi măresc pungile vânzând ţara de grija săracilor sau a tot felul de pretexte că aşa ne-ar fi mai bine.

Datoria noastră şi a preoţilor şi a fiecărui om în parte, este să ne folosim de ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu pe acest pământ cu bun simţ, fără distrugeri ireparabile. Să ne gândim ce lăsăm la cei ce vin în urma noastră şi să încercăm să păstrăm frumuseţea acestei lumi pe care a creat-o Dumnezeu.

Singhel Ioan Buliga

(pentru Razboi intru Cuvant)

GTA_8963

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ieromonah Ioan Buliga, Marturisirea Bisericii, Portile Iadului, Preotie (pentru preoti), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Parintele Ioan Buliga despre OTRAVIREA PAMANTULUI si INCEPUTUL TREZIRII OAMENILOR INSELATI DE POLITICIENI: “Alegem sa suferim pentru adevar decat sa tradam pentru cativa banuti”

 1. “Asta-i Realitatea, domnilor… ADEVARUL INSA E HRISTOS!” cum bine zice Pr. Amfilohie Branza intr-o conferinta. Si parintele Buliga e in acelasi gand…
  Si asa ar trebui sa fim cu totii. Sa fim gata oricand pentru a muri pentru ADEVAR!

 2. Dumnezeu sa ne ajute sa ne trezim la realitate si sa plangem cu cei cei plang. Sa fim de partea celor care caauta sa-si apere dreptul la apa si la aer, adica dreptul la viata. Toti romanii si neromanii trebuie sa inteleaga ca Dumnezeu asteapta de la noi toti pocainta si lacrimi pentru pacatele savarsite deja, nu alte pacate si mai mari. Prigonirea comunitatilor din zone intregi, prin otravirea aerului si a apei, reprezinta un genocid, cu care niciun crestin nu poate fi de acord.

  In fata lui Dumnezeu nu mergem nici cu averile si nici cu diplomele pe care le avem, ci numai cu pacatele si cu virtutile noastre.

  Sa ne ajute Dumnezeu sa inmultim rugaciunea spre slava Sa si spre ajutorul nostru si al celor aflati in mari ispite.

 3. @ Iulian:

  Esti putin in urma, nu te supara 🙂

  Realitatea se pare ca e chiar un pic cam pe dos, in mod cu totul surprinzator:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/22/ps-corneliu-barladeanu-comisarii-europeni-biserica-gazele-de-sist/

 4. La Pungesti manastirea Petru voda a asezatat o troita pe terenul pe care ar trebui sa se faca explorarile .Mi-au dat lacrimile de emotie cand am citit acest lucru,este un semn de la bunul Dumnezeu.Aceasta troita sta in calea utilajelor care ar trebui sa intre pe teren! Suntem in stare sa mai vedem aceste “lucruri” care au o semnificatie duhovniceasca aparte sau cautam doar stiri “soc”?
  http://www.vrn.ro/marii-parinti-ai-ortodoxismului-romanesc-vegheaza-la-pungesti.

 5. Da, este minunata ideea!! Geniala, chiar. Le-a cam facut-o! 🙂 Ma intreb cine ar mai indrazni acum sa dea navala cu utilajele?? S-ar duce de rapa imaginea lor de presa, cu tot cu fata imberba si zambareata a lui Ponta!!

  Imi creste inima de placere si optimism! Asta da rezistenta romaneasca!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate