HOTNEWS ridica miza in CAMPANIA PRO-CORPORATII si ANTI-B.O.R.: Gazele de sist, pasapoartele biometrice si nationalismul sau NOUA TEMA DE ATAC IMPOTRIVA BISERICII: conflictul intre TRADITIONALISTI SI MODERNISTI, intre MOLDOVA habotnica si CENTRUL progresist

24-10-2013 7 minute Sublinieri

protest-antichevron-silistea-pungesti-8674

Un conflict subtil, tacut si extrem de important pentru Romania are loc in interiorul Bisericii Ortodoxe, iar implicarea unei parti a clerului din Moldova in protestele anti-Chevron reprezinta declinarea publica a acestui conflict. E un posibil conflict intre factiunea pro-occidentala a bisericii si factiunea traditionalista, nationalista, cu radacini adinci in Moldova saraca. Disputa se duce la virful bisericii, iar importanta lui face ca reprezentantii miscarii nationaliste sa se pozitioneze dur in chestiuni de mare impact public. Gazele de sist acum, la fel ca pasapoartele biometrice in urma cu doi ani, sint motivul perfect pentru ca traditionalistii sa-si afirme dispretul fata valorile occidentale si aderenta la o doctrina care, explicit sau implicit, respinge progresul.

Zeci de preoti si chiar ierarhi din zona Moldovei au pozitionat Biserica Ortodoxa drept lider de initiativa intr-un conflict dur cu compania americana Chevron si autoritatile care au acordat autorizatiile necesare pentru a incepe explorarea presupuselor zacaminte de gaze de sist in trei perimetre din judetul Vaslui.

Slujba in toiul noptii printre protestatarii de la Pungesti, preoti care aduc credinciosii la mitinguri anti-gaze de sist si infiereaza subjugarea Romaniei de catre Occident, campanii de informare anti-Chevron in biserici si camine culturale. Toate sint ipostaze comune in ultimii doi ani in Moldova. Si nu sint o surpriza. Cum s-a ajuns aici, cum s-a ajuns ca toate aceste manifestari care resping dialogul sa aiba loc sub tacerea complice a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – care gestioneaza treburile bisericesti in zona?

E clar ca exista mai multe motive: drame personale, lipsa de informatii, ingrijorarea reala in fata riscurilor inerente, dezinformarea practicata de persoane interesate. Dar amploarea implicarii preotilor a venit pe fondul unuiputernic discurs anti-occidental si al unui nationalism dur (numit eufemistic de apropiatii bisericii “traditionalism“). Acestea reprezinta terenul fertil pe care s-au nascut protestele preotilor anti-Chevron. Din aceasta combinatie fatala de frica, ignoranta, prejudecati, plus resentimente fata de atitudinea de dialog ecumenic asumata de Bucuresti.

Conflictul dintre satenii din Pungesti si Chevron e reflectarea unui conflict vechi si dur in chiar inima bisericii ortodoxe. O confruntare intre pro-occidentali (reprezentati de Patriarhul Daniel) si traditionalistii care controleaza mare parte din bisericile si manastirile ce apartin de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, institutie condusa de Inalt Preasfintitul Teofan. Un conflict despre care Mirela Corlatan scria inca din 2012.

Implicarea fatisa a preotilor moldoveni in protestele anti-Chevron nu a intimpinat pina acum nici o rezistenta din partea liderilor centrali sau locali ai Bisericii Ortodoxe Romane. Daca in privinta Patriarhiei exista semnale ca ia in calcul convocarea Sfintului Sinod pentru a curma elanul anti-gaze de sist al preotilor, Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu a facut nici un gest de delimitare fata de preotii protestatari. Mai mult: a emis citeva semnale mai degraba incurajatoare pentru acestia.

De ce este important intaistatatorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei? IPS Teofan (care si-a obtinut doctoratul la Institutul Teologic Saint Serge din Franta, cunoscut in lumea bisericii drept bastion al traditionalismului ortodox) este cel care gestioneaza activitatea bisericii ortodoxe in Moldova. El da semnalele decisive pe marile teme de dezbatere.

De aproape doi ani de cind au inceput protestele anti-Chevron in Vaslui, internetul nu retine nici o luare publica de pozitie a IPS Teofan. In schimb, Mitropolia Moldovei si Bucovinei s-a remarcat in cel putin doua momente prin pozitii puternic traditionaliste, conservatoare.

Octombrie 2012.
 La hramul Sfintei Parascheva au fost aduse in Iasi moastele unui sfant din Ucraina, Sfantul Cuvios Teofilun sfant obscur, cu o biografie schematica, de care nu a mai auzit nimeni inainte. Moastele au fost aduse de la Manastirea Kitaev din Ucraina, iar gestul a avut o incarcatura simbolica majora. Informatii din interiorul BOR indica faptul ca Patriarhul Daniel nu a fost incantat de initiativa IPS Teofan de a aduce moastele unui sfint din Ucraina.

Iulie 2013.
 Pe portalul de informatii al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei apare un articol publicat de preotul Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si considerat un apropiat al IPS Teofan/ cunoscut in mediul metropolitan iesean ca unul din personajele cu mare putere de influentare a mitropolitului. Articolul este un rechizitoriu dur al Occidentului, acuzat ca “exista o directiva din acest spatiu geo-politic de a se lovi in Biserica majoritara din Romania. In ce scop? Evident, pentru decredibilizarea ei…. Constantin Sturzu aduce in discutie si chestiunea gazelor de sist (fara a o numi exact), in cheia nationalismului:

“Daca se va mai accepta si exploatarea – nu de catre statul roman! – a unor bogatii naturale, utilizandu-se tehnologii cu risc ridicat din punct de vedere ecologic, inseamna ca se va da cu totul apa la moara celor care deja declara ca nici cizma sovietica nu apasa atat de greu pe grumazul poporului roman.”

Dar cel mai interesant aspect in articolul publicat de Constantin Sturzu este legat de proiectul Uniunii EurAsiatice, promovat de presedintele rus Vladimir Putin. Sturzu isi incepe discursul cu o critica aparenta a Uniunii EurAsiatice, folosind inclusiv titlul unui celebru film rusesc, “Moscova nu crede in lacrimi”. Dupa care vine avertismentul: “Dar daca responsabilii de acest proiect (inca) numit Uniunea Europeana nu se vor trezi la timp si nu vor tine cont de specificul, de doleantele si de sensibilitatile romanilor, pe viitor orice este posibil. Chiar si ceea ce acum pare o utopie”.

Articolul semnat de Constantin Sturzu a stirnit valuri de comentarii pe forumurile dedicate bisericii. Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu a avut nici o pozitie publica prin care sa se delimiteze de comentariile autorului, care este si purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Iasilor.

Dar IPS Teofan nu este singurul inalt prelat din Moldova al Bisericii Ortodoxe care s-a remarcat prin respingerea valorilor occidentale si intoarcerea spre nationalism. 

Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut o iesire dura la adresa UE si a explorarii gazelor de sist. In iulie 2013, Pimen (fost colaborator al Securitatii) spunea ca “E mai rau ca in comunism. Faceti crima! Dumnezeu ne-a salvat de URSS, ne va salva si de UE”

Recent, in plin scandal al gazelor de sist de la Pungesti, un alt cap al Bisericii Ortodoxe din Moldova a criticat dur orientarea pro-europeana. Corneliu, Episcopul Husilor, a tinut o cuvintare in carea comparat comisarii europeni cu comisarii sovietici:“In anii ’50 in tara aceasta erau comisari sovietici care dictau ce sa lucreze romanilor, li se luau pamanturile, erau intemnitati si cea mai mare parte, floarea intelctualitatii, a putrezit in temnitele comuniste. Astazi sunt alti comisari, europeni, tot fara de Dumnezeu, care tot la fel fac. Ce se va alege de ei? Ce s-a ales si de ceilalti”.

Iar invataturile nationaliste si anti-Occidentale emise de capii bisericii ortodoxe din Moldova au fost intarite de pozitii la fel de dure ale unor influenti preoti si calugari din manastirile de traditie din zona.

Manastirea Petru Voda
 s-a implicat masiv in dezbaterile legate de pasapoartele biometrice. Monahul Filotheu Balan, prezentat drept purtator de cuvint al staretului de la acea vreme Justin Pirvu (unul dintre cei mai influenti monahi ortodocsi, decedat in 2013), a participat la o dezbatere in Parlament pe aceasta tema si a avut in permanenta pozitii extrem de dure la adresa influentei occidentale in Romania (vezi aici video). InsusiJustin Pirvu a respins pasapoartele biometrice si gazele de sistin iesiri publice, iar informatii din zona bisericii arata ca Filotheu Balan a avut o influenta semnificativa asupa lui Justin Pirvu in ultimii ani ani de viata ai acestuia.

Calistrat Chifan
, duhovnic la Manastirea Vladiceni, este un alt influent inamic al ecumenismului (miscarea de apropiere intre bisericile crestine). Cu o istorie personala zbuciumata, oprit de la slujire de patriarhul Daniel pe cind acesta conducea Mitropolia Moldovei, din cauza unor grave abateri canonice, Calistrat Chifan a fost repus in drepturi de mitropolitul Teofan si pastreaza o influenta semnificativa asupra catorva stareti ai unor manastiri din Vaslui, pe care se pare ca le finanteaza. Nu intimplator, televiziunile au relatat ca aceste manastiri au trimis sprijin sub forma de alimente catre locuitorii din Pungesti care au protestat zi si noapte impotriva Chevron.

Acestea sint citeva dintre personajele care compun puzzle-ul complex al vietii bisericesti din Moldova, o regiune care poarta plaga saraciei si unde influenta clerului asupra vietii de zi cu zi e mai mare decit in orice alta regiune din Romania.

  • Lupta dusa de aceste personaje-cheie impotriva modernizarii este de fapt o lupta pentru pastrarea status-quo-ului. Nu au nevoie de tulburari inutile care sa puna in pericol influenta majora pe care o au asupra unei populatii saracite. Nu au nevoie de aparitia unor inputuri externe (investitii, tehnologie etc), pentru ca acestea ar putea genera fluxuri de idei noi cu potential “destabilizator”. Pe scurt, acesti preoti si ierarhi vor sa limiteze la maximum schimbarea ca sa-si prezerve influenta, adica puterea. Si daca asta inseamna scandaluri ridicole (precum scandalul cip-urilor care fura sufletul oamenilor) sau deraierea unor proiecte strategice chiar inainte de a incepe (cazul explorarii potentialelor zacaminte de gaze de sist) – ei isi vor asuma riscurile de a ramine in istorie ca frinari ai modernizarii, in numele unui traditionalism ridicat la rang de virtute.

Am descris o stare de fapt semnificativa pentru dosarul Chevron. Dar nationalismul agresiv profesat de o parte a elitei bisericesti din Moldova nu se va opri aici. Asa cum nu s-a oprit la dosarul pasapoartelor biometrice, care la momentul declansarii parea doar un scandal intretinut de exaltati mintal.

Nota noastra:

Asistam, prin acest articol, la ridicarea mizei in campania anti-BOR declansata de mass-media vanduta Chevronului si intereselor ilegitime: nu mai este atacat pr. Lăiu, nu mai sunt scrise insailari mizere ca in EVZ, ci se construieste o naratiune, o cheie de interpretare a implicarii preotilor din Moldova in protestele anti-fracturare hidraulica.

Miza mai concreta este IPS Teofan, care a devenit vinovat de toate relele pentru ca, pana acum… a tacut, adica nu s-a pronuntat public pe tema gazelor de sist. De unde rezulta ca e o mare vina inclusiv sa taci asupra unor teme, daramite sa mai si vorbesti impotriva intereselor ilegitime! Scopul este izolarea acestuia de Sinod si de Patriarhie, macar la nivel de imagine. 

Si, pentru ca propagandistii de pripas stau prost la capitolul imaginatie, naratiunea nu face altceva decat sa reia un sablon, un stereotip construit special pentru astfel de ocazii in care Biserica trebuie pusa la colt: pe de o parte, tradtionalismul nationalist, retrograd, obscur(antist), pe de alta parte, modernismul, occidentalizarea, progresul (ca de la generatia lui Catavencu-ncoa’, pendulam bezmetici intre “ieri obscurantismul, azi lumina”.)

Sablonul, ca sa prinda concretete, are nevoie de niste vinovati de serviciu. Acestia au fost gasiti fie in persoane publice din Iasi, ca pr. Constantin Sturzu, fie in persoana unor ierarhi, ca IPS Pimen. Pe fundal e creionata umbra marelui parinte Iustin Parvu si pe margine sunt adaugate, pentru a pipera, personaje controversate ca parintele Calistrat.

Strigatoare la cer este manipularea fara scrupule a unor fapte sau afirmatii. De exemplu, afirmatia ca Institutul Saint-Serge este bastion al traditionalismului ortodox (de parca asta e de rau, ca un institut teologic ortodox este… ortodox). Sa spunem, doar, ca din Saint-Serge a pornit curentul teologic dominant pentru intreg secolul trecut (teologia persoanei). Dar exemplul e minor.

Mai grava este schimonosirea afirmatiilor pr. Constantin Sturzu, caruia i se atribuie opinii pe care nu le-a emis niciodata. Pe baza unor citate reale scoase din context, i se atribuie parintelui o apropiere de eurasianism, cand mesajul real al autorului era exact si explicit contrariul! Avem noi insine experienta unor astfel de mizerii pe care le pot face numai niste minti imbatranite in rele. Iata ce spunea, de fapt, pr. Sturzu, dupa un paragraf in care cita din Dughin, tocmai pentru a-l arata ca pe un pericol (!):

Cu alte cuvinte, este un semnal foarte clar că vecinul de la răsărit nu va ezita nici o secundă să exploateze nemulţumirile românilor faţă de UE. Mai mult, Dughin vorbeşte despre acest proiect euro-asiatic ca fiind construit pe demnitate naţională şi pe “valorile ortodoxe”. Ce poate fi mai seducător pentru o Românie căreia i se prezintă, astfel, idei cu mult mai familiare decât un “amalgam ciudat în care se îmbină Babilonul şi Sodoma”(ca să citez până la capăt pe Aleksandr Dughin)?

Sigur că, pentru a cita un celebru film rusesc, noi ştim bine că “Moscova nu crede în lacrimi”. Istoria ne este cel mai bun pedagog în acest sens. Dar dacă responsabilii de acest proiect (încă) numit Uniunea Europeană nu se vor trezi la timp şi nu vor ţine cont de specificul, de doleanţele şi de sensibilităţile românilor, pe viitor orice este posibil. Chiar şi ceea ce acum pare o utopie. Faptul că domini spaţiul politic şi pe cel mediatic îţi poate crea iluzia că eşti stăpân pe situaţie şi că poţi forţa nota oricât doreşti. Că poţi dicta schimbări chiar şi împotriva voinţei majorităţii. Altfel nu se explică unele decizii care scot din sărite (ca să folosesc un eufemism) majoritatea populaţiei din această ţară. Însă întotdeauna “mămăliga” explodează când te aştepţi mai puţin.

Este absolut adevarat ce spune pr. Sturzu si elementar: aplici o agenda care este IMPOTRIVA vointei propriei tale populatii, atunci evident ca vei lasa teren speculatorilor din vecinatate. 

Trebuie spus ca suprapunerea conflictului traditionalism-modernism pe tema gazelor de sist este o manipulare crasa. NU ESTE ADEVARAT CA DOAR MOLDOVA SE OPUNE! Exista preoti, foarte occidentali ca formatie intelectuala, chiar, care tin de Patriarhie si care se opun vehement acestei plagi. De fapt, curentul impotriva fracturarii hidraulice, departe de a fi identificabil cu alte teme invocate de Pantazi, cu siguranta este unul dominant in INTREAGA BISERICA. 

Exista numeroase personalitati din Biserica sau, cel putin, apropiate Bisericii, din medii intelectuale-universitare, care se opun atat Rosiei Montana, cat si exploatarii gazelor de sist. Au participat la protestele din marile orase si s-au exprimat, uneori, public. Prin urmare, e total falsa imaginea saracimii manipulate din Vaslui de preotii rai si nationalisti! Nu, chiar si cei mai “moderni” si “postmoderni” preoti/intelectuali crestini se opun si sunt in acelasi gand cu taranii “de la balega vacii” detestati de elita spilcuita care isi umfla conturile pentru servicii anti-romanesti. Nu este vorba despre niste “exaltati mintali“, cum pretind acesti infirmi sufleteste, ci protestatari care sunt oameni cu judecata, foarte bine informati, si tarani care vor sa ramana stapani macar peste pamantul si apa lor.  

Ce sens are si intoxicarea “pe surse” conform careia Patriarhul ar dori un Sinod care sa astupe gura preotilor anti-fracking? Nu avem de unde sa stim, insa Patriarhul Daniel nu e genul care sa umble cu manusi, or, comunicatul recent al Patriarhiei se remarca tocmai prin tonul moderat si echilibrat (pasand responsabilitatea la episcopiile locale). Poate ca exista o posibilitate ca la un viitor Sinod sa se ceara, in mod general, ca preotii sa nu mai participe la niciun fel de miting/protest public. Ar fi o mare-mare greseala si o cedare, de fapt (chiar nu credem ca Patriarhul Daniel este un fan al exploatarilor gazelor de sist), precum si o idee aberanta (Biserica Ortodoxa a fost implicata mereu in miscarile populare in vechime – sa ne amintim ca centrele de rezistenta ale lui Tudor Vladimirescu au fost MANASTIRILE).

Articolul de mai sus este un semn ca lucrurile se vor complica si mai tare. Ierarhii, de la Patriarh la episcop, sunt supusi unei presiuni crescande. E timpul sa ne mobilizam si noi, in rugaciune si in sustinere marturisitoare, alaturi de păstorii nostri. 

DSC_5038


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Gazele de sist, IPS Teofan, Opinii, analize, Parintele Iustin, Patriarhul Daniel, PS Corneliu Barladeanul, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “HOTNEWS ridica miza in CAMPANIA PRO-CORPORATII si ANTI-B.O.R.: Gazele de sist, pasapoartele biometrice si nationalismul sau NOUA TEMA DE ATAC IMPOTRIVA BISERICII: conflictul intre TRADITIONALISTI SI MODERNISTI, intre MOLDOVA habotnica si CENTRUL progresist

  1. Doamne-ajuta, fratilor!
    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa punem si noi inceput bun, nadajduiesc ca ne vom uni in rugaciune permanent, o data cu inceperea postului Nasterii Domnului Iisus Hristos!

  2. Articolul e o porcarie propagandistica de gen daca esti anti-fracking (care nici macar nu inseamna sa fii antiprogres! – eu de exemplu n-am nimic impotriva exploatarii acelor resurse, spre folosul poporului roman, nu al companiilor straine, printr-o viitoare tehnologie care sa asigure protectia mediului – doar ca e mai rentabil pentru Chevron&co. sa lase un dezastru in urma, reducandu-si costurile de productie, decat sa investeasca in tehnologii de extractie mai putin nocive – deci progres mai inseamna si dezvoltare durabila, nu doar “dupa mine potopul”) atunci esti musai antiecumenist, traditionalist (whatever that means – saracul Lossky, nu-si da seama ca a devenit dintr-o data complice al dughinismului), antieuropean, nationalist, dughinist, legionar, s.a.m.d. Reteta pentru astfel de porcarii, inclusiv rastalmacirile nesimtite, o gasiti pe ILD. Mi s-a aplicat si mie de nenumarate ori. In fine, este cat se poate de clar ca acest protest nu a pornit de la Petru Voda, desi si ei sustin demersul parintelui Laiu, si s-a articulat intr-un cu totul alt registru discursiv decat protestele anticip. In plus, nu e absolut nimic antisemit sau caragialesc in discursul de ansamblu al parintelui Laiu. Doar nationalism respectabil (de altfel, de-a lungul istoriei, nationalismul s-a dovedit in repetate randuri a fi un mobil al emanciparii politice, coaguland opozitia la tot felul de forme de asuprire premoderne sau moderne dar antidemocratice: turcocratie, stalinism, nazism, etc.) si, pe cale de consecinta, progres sanatos. Motiv si pentru care genul acesta de discurs poate sa ralieze, de la stanga la dreapta, o varietate de oameni cu convingeri cat se poate de diverse. Tocmai natura pestrita a acestor proteste este ceea ce surprinde observatorul onest. Insa in loc sa reflecte realitatea de pe teren, in complexitatea in care se manifesta ea, ideologul de serviciu prefera sa reduca totul la cel mai mic si cel mai rau numitor necomun. Si sa arunce cu noroi. Si sa bage fitile. Rusine!

  3. Ce idei “deplasate” si total smintite, crude, necopate si imature, rasarite dintr-o minte neroada si neorganizata, slab informata si prost asezata si ancorata intr-o realitate deformat inteleasa si perceputa, care poseda o gandire ce zace intr-o crasa eroare, pot sa aiba unii jurnalisti din mass-media romaneasca, ca acest Crsitian Pantazi, pe seama Pastorilor si credinsiosilor ortodocsi din Moldova…
    Ce viziune si intelegere superfiala, imatura, gresita si chiar RIDICOLA pot sa-si formeze astfel de “jurnalisti” despre “relatia” si LEGATURA REALA si CONCRETA si VIE si TRAINCA, de “unire” si IMPREUNA TRAIRE care exista intre CLER si Credinciosi in comunitatile CRESTINE ORTODOXE din cuprinsul BOR, si mai ales din Moldova, din aceasta parte de tara si de pamant romanesc, numit din vechime “CREDINTA” Romaniei…
    Pentru astfel de oameni, aceasta LEGATURA dintre pastorii ortodocsi si credinciosii ortodocsi, pare IREALA, pare nenaturala, pare imposibila si ei nu o pot explica si intelege pe considerente si temeiuri de ordin teologic “pur crestin” si de ordin ETNIC, adica in modul in care A FOST inteleasa atat de clar si limpede si simplu si transparent de catre romani PANA ACUM, ci doar prin justificari de ordin economic, imaginate si construite atat de nefiresc de alambicat si fortat pana la urma din punct de vedere logico-rational, ca sa para “pertinente”…
    Carevasazica, nu GRIJA PASTORILOR fata de primejdiile REALE care ii pasc pe pastoriti lor, “ii mana” pe PREOTII ORTODOCSI AI MOLDOVEI ca sa apere SANATATEA pamantului moldovenesc, ci “interesul” lor “imediat” finciar si material de a nu-si pierde “cotizatorii” de la Altar…
    Pai daca prin exploatorile de gaze de sist ale Chevron-lui, toti moldovenii s-ar “imbogatii”, intr-un timp scurt, iar FATA SARACA a Moldovei s-ar schimba ca prin minune si din “blamata regiune plina de saracie” a tarii, ar deveni o provincie bogata si prospera, atunci insemna ca inclusiv si implicit ar deveni mai bogati si “pastorii” credinsilor din Moldova, respectiv PREOTII si CLERICII Moldovei…
    Mai mult decat atat, daca prin exploatarea gazelor de sist, pe care cu atata “generozitate” si “inocenta” se ofera si doreste sa o faca “prestigioasa” si cu “nume bun” in toata lumea (care din Africa si pana in America Latina… pe unde a generat numai POLUARE si VATAMARE A Mediului inconjurator…), Companie “Chevron”, NATURA Moldovei ar deveni atat de “curata” si, “pura” si chiar mai sanatoasa si frumoasa decat este acum, din punct de vedere ecologic, si nu ar pierde nimic din sanatatea si puritatea ei fireasca, atunci inseamna ca preotii Moldovei ar avea credinciosi MULT MAI RELAXATI din punct de vedere mental si emotional si dispusi sa aplice principiile crestine ale Crestinismului Ortodox, mai lejer si eficient ca pana acum…
    Prin urmare, ce “castig” concret pot avea oare Preotii Ortodocsi ai crestinilor ortodocsi din MOLDOVA, si ce avantaje materiale imediate pot ei obtine de la niste comunitati de credinciosi care sunt sarace si tensionate si angoasate si timorate de grija continua si nelinistitoare si frenetica si obsedanta a PRIMEJDIEI OTRAVIRII si IMBOLNAVIRII si DISTRUGERII IREMEIABILE si IRECUPERABILE a pamantului lor si a apei lor si a vegetatiei pe care o mananca animalele lor…?
    Pur si simplu PARE UN NONSENS ca preotii care in viziunea acestor jurnalisti sunt atat de “iubitori” de castig banesc, si pe care nu-i intereseaza in realitate MANTUIREA ADEVARATA A SUFLETELOR enoriasilor lor, ci doar “punga” lor, sa-i indemne pe credinciosii pe care ii pastoresc si supravegheaza, ca sa ramana pe mai departe “saraci”…?!, cand chiar ei, preotii ar putea sa PROFITE si sa se imbogateasca datorita “nobilei” si “marinimoasei” Chevron, care le ofera o OCAZIE si SANSA si un PRILEJ UNICE, negandite, nesperate si nevisate, de imbogatire, si care, pe unde a fost si a trecut pe continentele lumii, A ADUS DOAR “BOGATIE” si “PROSPERITATE” (de griji, suspinuri si necazuri) si a contribuit la imbunatatirea traiului vietii comunitatilor de oameni cu care a intrat in contact (in mod pasnic sau, cu ajutorul fortelor de ordine, fiindca era foarte…”prietenoasa” si deschisa catre oameni…), ajuntandu-i sa scape de agasanta LINISTE intutila a traiului cotidian…si oferindu-le o NOUA VIATA plina de ADRENALINA plina de vivacitate a rumorilor si nemultumirilor si REGRETELOR ca nu au stiut sa-si apere PARADISUL naturii lor inconjuratoare si inocente…
    Asadar este atat de MISTERIOASA si de NEINTELES aceasta impotrivire a crestinilor si PREOTILOR din Moldova fata de o companie transnationala, care nu are decat “ganduri bune” si “planuri cinstite” fata de romani si fata de resursele subsolului lor…
    Cam asta AR VREA acesti imaturi si naivi si smintiti jurnalisti ca sa inteleaga lumea…despre “BINELE” pe care ni-l poate face PE PERIOADA INDELUNGATA si NEDETERMINATA aceasta companie denumita “Chveron”…
    Si le este ciuda ca romanii simpli, totusi NU-I CRED si nu le impartasesc viziunea aceasta sincera, chiar daca este atat de “utopica” si puerila…!
    Si cred astfel de “impotenti intelectual”, ca daca “condimenteaza” acest discurs “PRO…interesele Chevron”, si-l “asesoneaza” cu argumente “picante” despre tradionalismul obscurantist care “franeaza” progresul romanilor in care ZAC chipurile acesti PREOTI moldoveni care au indraznit SA INFRUNTE PE FATA “nobila” Chevron si daca imbogatesc acest discurs, cu idei despre IMGINATE si in realitate (necontand ca in realitate ele nu exista, dar nu-i bai daca sunt totusi trecute pe lista argumentelor) atitudini habotnice, cu “IZ” medival ale Preotilor fata de thenologia moderna de care Romania s-ar putea bucura, daca nu ar mai fi opozitia aceasta retrograda si indaratnica a unor astfel de oameni ai Bisericii, ramasi inchistati intr-o gandire invechita CRESTINA si care ESTE demult apusa in alte colturi de lume care fusesera si ele candva “crestine” si care acum sunt emancipate si…se bucura de binefacerile unei ideologii de masa APOSTAZIATE si descrestinate, vor reusi in sfarsit si ei sa determine schimbarea perceptiei de masa a romanilor simpli ca lupul care s-a imbracat in piele moale de oaie este si el “oaie” si nicidecum lup…si ca-i place si lui sa manace iarba si nu de oricare, ci pura si sanatoasa si nepoluata…
    Daca sunt “platiti” sa scrie astfel de discursuri pamfletare la adresa Slujitorilor Bisericii, pot fi intelesi astfel de jhurnalisti intr-o anumita masura…si pana la un punct ca, deh, trebuiau sa faca si ei o “contraprestatie”, fiindca le-a “picat” si lor ceva consistent din invoiala cu cei pentru care s-au tocmit sa scrie…
    Iar daca au scris doar de dragul de a scrie si ei articole prin care sa atraga atentia oamenilor de rand ca este bine chipurile ca sa aiba si o alta perceptie despre ce se intampla in Moldova intre Preotii Moldoveni si interesele Chevron, inseamna ca au facut un doar un “slab” exercitiu de imaginatie, fara rost si de prost gust…sau fara gust, fiind NESARAT de “sarea” argumentelor cinstite si oneste luate si inspirate din REALITATEA de la fata locului si din viata ADEVARATA pe care romanii o duc in tara lor, impreuna cu PREOTII LOR…
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

  4. O manipulare construita din insailare de povesti, cu note apropiate de situatia din teren, dar foarte departe de a le cunoaste, deoarece contine inexactitati si omisiuni, multe indicate in nota. Menirea este de a abate atentia de la problema de fond, anume nocivitatea extrema a exploatarii prin fracturare hidraulica.
    Pai, sunt doua pericole: dinamitarea subterana, care poate duce la cutremure, infiltrarea panzei freatice, sterilizarea solului… şi folosirea unor cantitati uriase de apa, care este putina in zona, eventual intoxicata. Ce mai conteaza restul, cine de ce parte este? Trebuie sa fii doctor in economie ca sa-ti dai seama ca suntem furati si mintiti grosier si enorm?
    In plus, e un fitil pt diversiune, pt a imparti taberele din Biserica. Nu e cazul. Mai degraba se dovedeste cat de fals este modernismul propus noua si cat de meschin, avand tocmai “calitatile” pe care le imputa Bisericii: retrograd, mincinos, superstitios, care se ascunde suba paravanul doctrinei “stiintifice”.
    Nu Biserica refuza exploatarea pt ca vrea sa-si pastreze cultul medieval (inexistent) superstitios, ci propaganda modernizarii vine cu mitul fericirii artificiale, care ascunde dezastre ecologice, economice si chiar ideologice.
    Se pare ca cine vrea sa intre in hora integrarii “europene” ca sclav iubeste apa cu gaz. Numai indoctrinarea nebuneasca poate accepta orbeste asa ceva, fara a fi in stare sa discute pe subiect, pe implicatiile reale si palpabile, nu visatoare.

  5. Singura intrebare: a ‘prins’ la cei care-l citesc ?

    Deja e aproape imposibil pentru un om citit si oarecum pus la curent sa inteleaga mersul acestor trasoare si baloane de incercare. Ajugem repede la cuvantul Cuviosului nostru Iustin Parvu, ca vine vremea cand doar rugaciunea va limpezi gandurile. Dar cine o are ?

    Si ne afundam in istorie ca’n propriile pacate.

  6. O mare ticalosie! Sa observam, insa, cat de atent sunt tinuti sub lupa ierarhii nostri, preotii si Biserica in general! Articolul asta infam are doua scopuri: primul este evident manipulator al multimii iar al doilea este dezbinarea pentru a realiza cu adevarat ruptura pe care o sugereaza deja. Nu intamplator aduce in discutie si ecumenismul, eventual persoane controversate sau actele cu cip, subiecte unde unii au avut sau au pareri diferite, etc. Orice fisura este buna! Trebuie folosita! Se vor mai gasi, poate, niste marunti sau mai putin marunti tanasesti pe ici pe colo si pot fi folositi pentru dezbinare.
    Vedem ca autorul este un alt mare avizat care detine informatii din interiorul Bisericii cum ca, Doamne-vezi!, Patriarhului nu i-ar fi convenit, chipurile, aducerea moastelor unui sfat “obscur” din Ucraina! Ca sa vezi! Experti din astia in ale spiritualitatii ortodoxe care ne cunosc bine Sfintii si le cunosc biografia “schematica” si ii si catalogheaza in obscuri si mai putin obscuri. Oh, dar nu ei, Doamne fereste! ci Patriarhul! daca tot nu prea le este multora simpatic…loviti acolo! Articolul asta, in mod normal, daca miza nu ar fi atat de mare, ar trebui pus in categoria “barfe, smenuri, susanele” care nu merita doi bani pentru orice om serios si aruncat la gunoi.
    Din pacate, insa, data fiind miza, merita sa ne aplecam putin spre el doar pentru ca sa intelegem ca avem de-a face cu niste obraznici extrem de periculosi care nu se dau in laturi de la nimic si se dovedesc a fi in stare de orice. Caci cei ce scriu sunt platiti de companiile respective si dau in vileag, prin ceea ce scriu si fac, pana unde sunt acei rapitori si slugile lor in stare sa mearga! Iti trebuie ceva tupeu si nesimtire ca in fata tuturor evidentelor, a informatiilor tehnice, ecologice, economice, etc. aduse pana acum de tot felul de specialisti care arata contrariul, tu sa numesti, in continuare, jaful si talharirea oamenilor, a tarii lor, insotita de distrugerea ecologica a pamanturilor care le primejduieste sanatatea si chiar viata – progres!
    Aduci distrugere si jaf iar pentru asta nu doar ca nu suporti vreun cuvant de impotrivire dar vrei si aplauze? Asa cum am vazut acestia sunt foarte dispusi sa practice, la o adica, politica pumnului in gura.
    Tirul concertat asupra Bisericii va continua si da semne ca va lua forme din ce in ce mai periculoase.
    Astia pentru ca sa poata guverna cum vor au nevoie de “omul nou”, obtinut prin reeducare, ale carui idealuri supreme sa nu se ridice mai sus de nivelul curelei pantalonilor, cel mult pana la nivelul stomacului. De aici si importanta reeducarii sexuale sau a controlului resurselor alimentare.
    Pai, si-atunci sa ne dam seama, Biserica prin insasi existenta ei este o piedica in acest sens din toate punctele de vedere, daca nu-si tradeaza misiunea si menirea. Biserica este singura aparatoare reala a libertatii oamenilor!
    Din acest motiv colaboratorii principali ai acestor rapitori sunt preponderent anti-Biserica! Ei sunt fie slugoi care, din dorinta de putere si marire, stau intr-o vesnic-teapana pozitie de drepti si carora li s-a dezvoltat o limba imensa pregatita sa linga prompt, facand tot ce li se cere, fie cei ale caror “idealuri de libertate” se limiteaza la dorinta de a se juca liber cu organele din pantaloni si, in general, de a-si face de cap. Acestia din urma sunt folositi mai ales ca agenti ai reeducarii sexuale. Sunt “progresisti”, “umanisti” dar pot lua si alte forme, de “ecologisti”, de exemplu. Sunt trambitasii “stiintei” pervertite. Ei sunt prezenti in toate paturile sociale la toate nivelele si vor fi promovati cu precadere.
    E simplu: reeducarea nu poate reusi deplin cata vreme ramane omul conectat la Dumnezeu prin Tainele Bisericii care-l ajuta nu doar in urcusul sau duhovnicesc spre Imparatia cereasca ci si sa ramana si responsabil in viata de zi cu zi, sa inteleaga cine este, de unde vine si incotro se indreapta si ca trebuie sa faca in jurul sau faptele bune ale credintei. Atunci ramane in om o constiinta care-i da puterea de a reactiona impotriva rautatilor, de a li se impotrivi si ei ce se fac atunci? De aceea, trebuie intelegem de ce ataca si vor ataca intotdeauna Biserica si sa fim constienti ca o vor ataca inca si mai mult. Sa ne asteptam la asta. Dar nu asta conteaza! Noi trebuie sa fim constienti ca o a treia categorie de “colaboratori” la fel de vinovata si periculoasa ca cei de mai sus este cea a celor care vad, inteleg dar nu fac nimic din nepasare, comoditate, frica, etc. In categoria asta sa dea Dumnezeu sa nu intram! Sa ne rugam! Constienti de toate presiunile care se fac asupra ierarhilor si preotilor nostril, asa cum arata admin., “E timpul sa ne mobilizam si noi, in rugaciune si in sustinere marturisitoare, alaturi de păstorii nostri.”

  7. Mare aberatie… Rationamentele expuse in articol sunt atat de absurde incat nu doar ca nu pot convinge pe cineva care dispune de o minima ratiune, dar compromite total si definitiv pe acel jurnalist care semneaza articolul.

    Asocierile din articol mi-amintesc de zicala “Dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine, dai in clasa muncitoare, dai in tot ce tara are”.
    Cum sa spui ca cei care sunt impotriva exploatarii acesteia CONTROVERSATE a gazelor de sist – care otraveste apa si solul pe suprafete intinse si provoaca cutremure si care e interzisa de Franta, Anglia si Germania, adica tocmai de marele puteri europene – sunt… anti-europeni si anti-occidentali?! Si ce legatura are modernizarea cu exploatarea gazelor de sist?! Modernizarea a ce (??) din moment ce e vorba de un procedeu tehnologic nou (costisitor si care provoaca atatea pagube mediului)? Astia sunt in stare sa rasuceasca un rationament in asa hal incat albul sa il declare negru si invers.
    Au si gasit pe cine sa traga la raspundere, “vinovatul” principal care sta impotriva dezvoltarii economice a tarii… Biserica… Acesti oameni dovedesc ca nu au nicio limita. Le lipseste pana si sentimentul de jena fata de ei insisi.

    Prostitutio in integrum.

  8. Pingback: STIGMATIZAREA PELERINAJELOR SI MANIPULARILE IMPOTRIVA BISERICII PE TEMA GAZELOR DE SIST/ Dramele din lumea “PUPĂTORILOR DE MOAȘTE” - Recomandari
  9. Pingback: Natiunea cenzurata/ TALIBĂSISMUL SAU PRETENTIA ALINIERII BISERICII LA IMPERATIVELE ”STRATEGICE” ALE FRACKINGULUI - Recomandari
  10. Pingback: De ce sunt enervate AGENTIILE DE PROPAGANDA NEOLIBERALE de portalul Doxologia? Romania Libera ataca site-ul Mitropoliei Iasilor din cauza ”RAZBOIULUI CU OCCIDENTUL” - Recomandari
  11. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi ”PUNE IN ALERTA SERVICIILE SECRETE” pentru ca a indraznit sa vorbeasca de rau UNIUNEA EUROPEANA! - Recomandari
  12. Pingback: MIZERABILUL ATAC al premierului Ponta la adresa parintelui Vasile Laiu si a REZISTENTEI PREOTILOR din Vaslui/ Contra-ofensiva corporatiilor americane: un LOBBYST afirma ca ”N-AR FI O SURPRIZA” CA RUSIA SA FIE IN SPATELE PROTESTELOR ANTI-FRACKING - Rec
  13. Pingback: ”BINECUVANTARE SAU POLUARE? PAMANT LUCRAT SAU PAMANT PUSTIIT?” Pastorala de Craciun a Patriarhului Daniel – receptata de mass-media neoliberala drept ”POZITIE OFICIALA” ECOLOGISTA SI ”ANTI-SIST” - Recomandari
  14. Pingback: Daniel Funeriu – atac delirant la ortodoxie din cauza de… Ponta: “BISERICA ORTODOXA E, IN PARTE, INFILTRATA DE OAMENI IN SOLDA SOVIETOIDA, CARE SE AFLA MAI ALES IN MOLDOVA SI OLTENIA” - Recomandari
  15. Pingback: Hotnews recidiveaza grav: IPS TEOFAN, “FILORUS CONVINS”, “PARTIDA ORTODOXA” O VULNERABILITATE A ROMANIEI FATA DE RUSIA! - Recomandari
  16. Pingback: “LOTUL DUGHIN”. Listele negre revin in actualitate. Potentiale “tinte” din Romania pe o lista atribuita ideologului AL. DUGHIN - Recomandari
  17. Pingback: HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios? | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: CUM FACE RUSIA ”CURTE” ROMANIEI. Film documentar elogios al Mitropolitului ILARION ALFEYEV despre ”ORTODOXIA IN ROMANIA”, pigmentat cu teze neosovietice despre ”LIMBA MOLDOVENEASCA” (Video) | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: Premierul Ciolos a reiterat TAIEREA FONDURILOR PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou: BOR TREBUIE SA SE REFORMEZE, INCLUSIV IN PRIVINTA “FONDULUI INVATATURILOR TRANSMISE” | Cuvântul
  20. Pingback: “AMENINTAREA RUSEASCA”. Horatiu Pepine despre MANIPULAREA IDEOLOGICA a “pericolului rusesc” de catre FRONTUL SECULARIST si GRUPURILE DE INTERESE/ Alte reactii ale sustinatorilor familiei Bodnariu la aberatiile Alinei Mungiu-Pippidi
  21. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care ne supun “PARTENERII STRATEGICI” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare