GAZELE DE SIST – dezvaluiri la “Punctul de intalnire” cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE… precum “informatizarea intregii tari”!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZI IN FATA CHEVRON

17-06-2013 8 minute Sublinieri

CHEVRON ADMITE INJECTAREA DE SUBSTANTE RADIOACTIVE IN SOL. Experti din PE au aratat de mult RISCURILE MAJORE PENTRU SANATATE si MEDIU

Un document controversat al Parlamentului European, referitor la exploatarea gazelor de şist, a fost prezentat în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

“Un impact inevitabil al extracţiei gazelor de şist şi petrolului este transformarea terenului pentru infrastructura necesară – perimetre de extracţie, spaţii de parcare şi manevră pentru camioane, echipamente, facilităţi de transportare şi prelucrare a gazelor şi căi de acces.

Un impact major posibil este reprezentat de emisiile de gaze poluante, contaminarea pânzei freatice din cauza gazelor necontrolate sau a fluxurilor de fluide datorită răspândirii fluidului de fracturare şi deversarea necontrolată de ape reziduale.

Fluidul de fracturare conţine substanţe periculoase şi metale grele sau radioactive.

Experienţa din SUA arată că au loc multe accidente, care pot fi dăunătoare mediului şi sănătăţii umane.

Încălcările înregistrate ale normelor legale se ridica la 1-2% din toate permisele de explorare. Mai mult, contaminarea apelor cu metan, în cazuri extreme, conduce la explozii în clădiri de locuinţe.

Cloridul de potasiu determină la salinizarea apei potabile“.

Documentul datează din 2011 şi a fost elaborat de specialişti din domeniul protecţiei mediului şi al sănătăţii alimentare.

***

Chevron: “Flora şi fauna pot fi afectate. Sunt injectate substanţe radioactive în pământ

Iată poziţia companiei Chevron despre acest subiect comentat pe larg:

Întrebată dacă operaţiunile de forare afectează mediul înconjurător şi terenul din apropiere, compania a răspuns:

Înainte de începerea forajului, Chevron realizează un studiu de impact asupra mediului şi comunităţii locale pentru a identifica zonele sensibile, inclusiv siturile arheologice, fauna sau flora care pot fi afectate. (…) Studiile seismice sunt realizate pentru a ajuta la identificarea formaţiunilor care ar putea conţine gaze naturale (…)

Scopul nostru este să construim aceste platforme pe suprafeţe cât mai mici (acestea variază între 6.000 şi 17.000 metri pătraţi) şi de a fora mai multe puţuri pe o singură platformă, pentru a minimiza astfel impactul asupra terenului şi drumurilor pe care le folosim.

Sursa: www.chevron.ro

În ceea ce priveşte posibila injectare în pământ a substanţelor radioactive, Chevron a spus:

Urmele de materiale radioactive identificate pot fi folosite pentru a măsura anvergura fracturilor. Acestea sunt injectate odată cu fluidul de fracturare.

O parte din materialul radioactiv rămâne în roca fracturată, iar o parte revine la suprafaţă şi este adecvat depozitat. Obţinem toate permisele necesare pentru folosirea materialului radioactiv injectat în puţ.

Sursa: www.chevron.ro

Romania isi doreste, pe buna dreptate, sa scape de una din problemele ei de securitate nationala. E vorba de importul din Rusia a 20 % din gazul consumat pe plan intern. Desi in proportie de 80 % suntem independenti, procentul ramas creaza o vulnerabilitate. S-a dovedit de-a lungul timpului ca, in “buna” traditia sovietica, Moscova santajeaza Europa cind e frigul mai mare. Sunt si alte state europene importante in aceasta situatie, chiar cu un procent mai mare al dependentei de Moscova. Cel mai important exemplu: Germania.

Cred insa ca acest deziderat important si legitim este folosit incorect pentru introducerea in Romania a sistemului exploatarii gazelor de sist pe filiera americana.

Spun inca o data: independenta energetica fata de Moscova prin eliminarea celor 20 % din importuri este un obiectiv important. Dar sufera doua amendamente serioase:

  1. Romania isi poate cistiga mult dorita independenta energetica prin resursele descoperite in Marea Neagra, exploatate de asocierea Petrom-Exxon. Gazul poate compensa cei 20% din Rusia pe urmatorii 15-20 de ani. Alte zone cu potential sunt explorate
  2. ANRM a concesionat deja 2 din cele 7 perimetre pentru explorare gaze de sist chiar catre rusi (compania NIS-Gazprom)

Din punctul meu de vedere, iata ce plusuri si minusuri avem in momentul de fata :

Avantajele exploatarii gazelor de sist:

Posibila eliminare din consumul Romaniei a celor 20 % gaze importate din Rusia

Investitii si locuri de munca pentru specialistii romani

Taxe si impozite platite bugetului de stat de compania care exploateaza si exporta

Dezavantajele exploatarii gazelor de sist:

Afectarea solului si mediului, cu efecte grave pe termen lung pentru sanatatea populatiei, florei si faunei

Punerea in pericol a potentialului turistic unic in zona de sud a Litoralului romanesc si Oradea (Baile Felix)

Utilizarea substantelor radioactive, o parte din ele raminind in solul exploatat

Marcarea profitului in special pentru compania straina. Vinzarea gazului catre romani la pretul pietei

Credeti ca merita sa intre Romania in aventura gazelor de sist? Eu cred ca exploatarea in toate cele 7 zone concesionate pentru explorare nu poate fi facuta fara un referendum local in fiecare dintre localitatile vizate.

Toate redevenţele încasate de stat pentru noile exploatări de surse energetice se dorește a nu mai fi depuse la buget, ci într-un fond special, care să fie folosit pentru obiective decise politic, a declarat, duminică seară, la România TV, premierul Victor Ponta, precizând că anul viitor va exista o nouă lege a redevențelor. 

Vezi intenția Guvernului, privind redevențele din exploatarea resurselorÎntrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac în legătură cu exploatarea gazelor de șist, având în vedere că președintele Traian Băsescu “ne-a învățat că cine a primit aviz de explorare va primi și aviz de exploatare”, premierul Ponta a răspuns: “În primul rând, dacă se găsesc zăcămintele. Deocamdată s-au anunțat niște evaluari, dar până nu se sapă nu se știe. Toate explorările pe care le face Chevron sau alte companii care au licență sunt explorări convenționale. Dacă după 4-5 ani minim, din păcate, se constată existența reală a acelor zăcăminte, se va solicita și emite atunci o nouă licență. Probabil că nu voi mai fi eu prim-ministru și cel care va fi atunci va avea de ales, importăm mai mult de la Gazprom sau folosim gazul din România. Cred că prim-ministrul va zice să le luăm de aici, de ce să le importăm de la Gazprom”, a explicat premierul.

În continuare, Victor Ponta a precizat că în cazul Exxon, explorările din Marea Neagră au confirmat zăcămintele “și acum, în trei-patru ani se trece la partea de exploatare. Se va trece, mai întâi, la construirea facilităților pentru exploatare”.

Întrebat dacă se va negocia redevențele, premierul Ponta “Anul viitor expiră cei 10 ani conveniți în acordul cu OMV, în care nu puteam să umblăm la redevențe. Anul viitor vom avea o nouă lege a redevențelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevențe, pentru că pleacă oamenii din țară, dar nici cele mai mici, ci va fi exact media europeană sau media mondială, de fapt, astfel încât să existe interesul să rămână în țară să exploateze. Nu putem noi să exploatăm pentru că este vorba de miliarde de dolari și de o tehnologie pe care România nu o are”.

Nu ne mai atacă nimeni cu tancuri, ci cu energia

Premierul Ponta a anunțat că, dacă încep aceste exploatări, prețul gazelor va fi mai mic, iar România “va câștiga independența energetică, care, pentru o țară, în secolul XXI, este aproape mai importantă decât securitatea militară, că nu ne mai atacă nimeni cu rachete și cu tancuri, ci cu energia”.

În plus, Guvernul doreşte ca veniturile din exploatarea resurselor să fie direcţionate către investiţii.

“Vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări, fie că este vorba de off-shore, fie că este vorba de gaz de şist, să fie puse într-un fond – nu în buget de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii -, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru… o să decidem politic, avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să fie Internet, să facem un centru ca cel de la Măgurele”, a spus Ponta la România TV.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Exploatarea gazelor de şist şi a resurselor de la Roşia Montană este o chestiune de asumare a Guvernului spune preşedintele Traian Băsescu la Pro TV. El a explicat că modul în care ar putea fi pusă întrebarea la un posibil astfel de referendum ar manipula rezultatul.

“Susţin proiectul legat de gazele de şist. Mi-e greu să spun care va fi răspunsul populaţiei dacă punem această întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constituţie nu se poate”, a declarat Traian Băsescu.

Şi prim-ministrul Victor Ponta este un susţinător al exploatării gazelor de şist. Există însă voci în coaliţia de guvernare care cer studii clare în privinţa impactului exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

“Nu este demonstrat că aceste gaze de şist pot să readuca reviriment economic, există o atitudine împotriva lor din partea societăţii civile nu doar din România. Eu voi cere luni ca PNL să propună pe ordinea de zi a Senatului o comisie”, a declarat, pentru Realitatea TV, senatorul Sebastian Grapă.

[…]

Noi TENSIUNI în USL: PNL face comisie de anchetă privind gazele de şist

Senatorul PNL de Brasov Sebastian Grapa anunta ca luni va solicita infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta in privinta efectelor exploatarii gazelor de sist, in conditiile in care premierul Victor Ponta a declarat ca se va “bate” pentru utilizarea acestor resurse.

Senatorul PNL are pana acum doua interpelari adresate premierului Victor Ponta pe subiectul gazelor de sist, insa nu a primit niciun raspuns. Grapa se teme ca, pe de o parte, este vorba de o escrocherie pusa la cale de Chevron, iar de cealalta parte se urmareste depozitarea deseurilor radioactive de pe nava Flaminia, aflata in portul Constanta, in puturile rezultate de pe urma exploatarii gazelor de sist.

“Prim-ministrul nu mi-a raspuns la interpelare, insa mi-au raspuns alte ministere, fiecare spunand ca aria de competenta nu este in ograda sa. Luni, la grupul meu, voi cere o comisie de ancheta pentru ca niciunul dintre ministere nu m-a lamurit si nu mi-a raspuns concret la intrebarea pe care le-am adresat-o. Daca exista un studiu de impact foarte clar privind aceste forari. Noi discutam despre Chevron, dar acest Chevron care exploreaza, respectiv exploateaza in Romania, nu este Chevron-Statele Unite. Singurul lucru in comun este prima denumire, atata tot. In rest Chevron America este unu’, Chevron asta este altu’. Eu cred ca aici totul are legatura cu exploatare bursiera, vor sa mai dea un ‘boom’, asa cum au facut atunci cand au zis ca au descoperit rezerve in Marea Britanie”, a declarat Sebastian Grapa pentru Ziare.com.

Compania americană Chevron, care a concesionat terenuri în vederea exploatării gazelor de șist în România, este contestată puternic în Polonia. În localitatea Zurawlow au loc, de patru zile, confruntări între fermierii polonezi și reprezentanții companiei. Motivul: exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, care îi privează pe oameni de apa potabilă.

Atmosfera a fost surprinsă de ziaristul Raphaëlle Bauduin, pentru www.reporterre.net. Acesta spune că sătenii se luptă deja de doi ani împotriva exploatării gazelor de pe terenurilor lor. Inițial, părea că americanii renunțaseră. Au revenit însă, după ce Ministerul Mediului din Polonia le-a acordat permisiunea de a efectua studii seisimice, pe o suprafață de 2,7 hectare închiriate de la țărani.Pentru locuitori, acesta nu este decât o primă etapă, înaintea forajelor. Ei protestează violent. Mai mulți au fost răniți. Barbara Siegienczuk, una dintre protestatare, a fost călcată de un camion Chevron. În prezent este în spital”, spune reporterul.

150 de persoane protestează în Zurawlow. Aceștia stau zi și noapte pe câmp, 24 de ore din 24, pentru a împiedica accesul americanilor. Au pus chiar corturi, pentru a avea unde dormi. Le cer vecinilor să îi susțină și să aducă mai multe tractoare și alte vehicule pentru a bloca Chevron. ”Nu se tem de arestări și se declară gata să ducă lupta până la capăt”, spune reporterul.

Purtătorii de cuvânt Chevron spun că toate lucrările companiei se derulează cu acte în regulă. Autoritățile locale privesc deocamdată nepăsătoare protestele.

Vă reamintim că și în Constanța au avut loc mitinguri împotriva Chevron. Acestea au avut însă un impact mai redus. Recent, de Ziua Internațională a Mediului, în municipiul Constanța, de exemplu, nu a avut loc niciun protest. Singurii care au scos lumea în stradă sunt cei de la Vama Verde, care au organizat o acțiune în Mangalia. Aceștia au atras atenția asupra pericolelor exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, procedeu care, spun ei, va duca la otrăvirea apei.

Scriu din tabăra de rezistență a fermierilor polonezi. De 13 zile, aproximativ 300 de țărani au ocupat câmpul concesionat de Chevron în Estul Poloniei, în satul Żurawlów, lângă Zamość. Concret, au blocat drumul de acces pe câmp cu tractoare și și-au instalat un cort în care au tot ce le trebuie pentru o ocupare de lungă durată. Acum sunt 40 de oameni în locul ăsta care aduce a cazarmă, dar stau în ture. Spun că trebuie să fie în permanență aici, pentru că altfel compania ar începe să foreze.

Aici mănâncă, spală vasele, dezbat, dorm și veghează. Mâncarea o gătesc de acasă. Au până și o sirenă cu care dau alarma pe o rază de 2-3 km când au probleme. Dar azi e liniște. Nu știe nimeni ce se va întâmpla. Ideea e că țăranii sunt hotărâți să se lupte pentru ca pământul și apa să nu le fie poluate.

De cealaltă parte a bătăliei, compania și-a instalat un cort, tot de atâtea zile, la 20 de metri de fermieri. Ce fac oamenii din cortul Chevron? Pozează în angajați care, din cauza protestului, sunt aproape de a-și pierde job-ul. Ce job? Sunt 6 oameni azi: 4 gărzi de la Ochrona, cea mai faimoasă firmă de securitate din Polonia; un geolog care spune că Chevron vrea doar să facă explorări seismice și un cameraman, care nu are chef să explice pentru ce și cine filmează. Cameramanul e altul în fiecare zi.

Cam atât de pe frontul de Est, deocamdată. A, da. Aici e și Lech Kowalski, regizor american cu origini poloneze. El a regizat documentarul „Drill, baby, drill”. Acum, aici, filmează a doua parte.

Revin în curând cu un reportaj.

Polonia rezistenta taranilor contra Chevron - foto Oana Moisil

Legaturi:

***


Categorii

Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “GAZELE DE SIST – dezvaluiri la “Punctul de intalnire” cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE… precum “informatizarea intregii tari”!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZI IN FATA CHEVRON

  1. Daca vorbeam noi, niste anonimi, despre legatura posibila dintre deseurile de pe Flaminia si puturile gazelor de sist, am fi fost acuzati de obsesie pt conspiratii facute sub protectia anonimatului si alte balarii.
    Dar iata ca asta o spun persoane publice, politicieni, senatori!
    Si iata ca senatorul care a facut afirmatia a cautat, inainte de a o spune public, sa obtina lamuriri de la ministerele implicate (Mediului, Economiei, Dezvoltarii s.a.) sau chiar de la primul ministru. Ministerele si-au pasat responsabilitatea – cunoscuta meteahna romaneasca – in timp ce Ponta se preface ca n-aude, nu vede si nici gura nu-i miroase.
    Hei, dar uite ca nu prea e vorba de conspiratii inventate, nici de obsesia cuiva. Romania chiar este condusa spre stanci, de “marii” ei carmaci!

  2. “se urmareste depozitarea deseurilor radioactive de pe nava Flaminia, aflata in portul Constanta, in puturile rezultate de pe urma exploatarii gazelor de sist.”

    Are sens! Nu mai e nevoie de nici o operatiune de depozitare/ neutralizare a deseurilor respective. Defapt impuscam doi iepuri dintr-o lovitura: bagam si “mortu`n casa”, unflam si gazele de sist… Diabolic de-a dreptul!

  3. Pingback: GAZE DE SIST IN LOCUL APEI. Presiuni ale CHEVRON pentru FALSIFICAREA datelor referitoare la RETEAUA DE APE SUBTERANE din Dobrogea? - Război întru Cuvânt
  4. Pingback: Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST langa MANASTIREA PUTNA! [video] - Război întru Cuvânt
  5. Pingback: Explorarea GAZELOR DE SIST in Vaslui dureaza doar pana in 2014. Demontarea MINCIUNII CELOR CINCI ANI de explorari si lista SUBSTANTELOR CHMICE CANCERIGENE folosite deja in prospectiuni - Recomandari
  6. Pingback: SANTAJ, PRESIUNI SI MANIPULARI: cum organizeaza autoritatile “DEZBATERILE PUBLICE” legate de explorarea GAZELOR DE SIST in comunele din VASLUI [video] - Recomandari
  7. Pingback: E oficial: ROSIA MONTANA INCLUSA DE PONTA IN PLANUL DE INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA!/ Alta: redeventele la GAZELE DE SIST si la cele din Marea Neagra vor fi MAI MICI! - Recomandari
  8. Pingback: FAPT CONFIRMAT de revista SCIENCE: Exploatarea gazelor de sist provoaca CUTREMURE (studiu) - Recomandari
  9. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  10. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  11. Pingback: ROMÂNIA ASASINATA [VIDEO] – Emisiunea “Jocuri de putere” despre vanzarea tarii cu Dinu Giurescu, Cornel Nistorescu, Cozmin Gusa si altii. DESPRE ROSIA MONTANA, GAZELE DE SIST, REZISTENTA “STRAZII” SI MARILE TRADARI ALE POLIT
  12. Pingback: Dupa zeci de CUTREMURE, locuitorii satului IZVOARELE (judetul Galati) acum au si APA CONTAMINATA, mirosind a sulf! DR. BACALBASA, presedintele CJ Galati, SUGEREAZA ASEMANAREA CU EFECTELE EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Recomandari
  13. Pingback: Ponta, dispus sa riste CUTREMURE CATASTROFALE pentru sprijinul CORPORATIILOR AMERICANE?/ Bizar sau previzibil? ”Societatea civila” e mai TIMIDA fata de CHEVRON decat fata de RMGC!/ GAZELE DE SIST: demontarea propagandei INDEPENDENTEI ENERGETICE - Reco
  14. LOVIȚI, PĂGÂNI!…

    “Somnul națiunii naște monștri”
    Francisco Goya

    Cu barda crudă a nedreptății,
    Tiran,ciopliți statuia libertății
    Ce va veni.Cu gest morbid,
    Voi, un popor l-ați pus la zid
    Să vindeți Țara și Carpații
    Ca Noi să slugărim la alții.

    Loviți,păgâni! Loviți cu barda
    Să nu vă scape cumva prada!…
    Acum când sunteți la putere
    E vremea s-adunaţi avere,
    Că Voi ne sunteți”patriotii”
    Stăpâni pe cumpăna Dreptății

    De mii de ani am fost furați
    De Regi şi Împărați încoronați
    Veniți din est, din vest şi sud,
    Din nordu înghețat şi crud…
    Lănci şi scuturi,Ei, purtau
    Şi la fel de răi, ca Voi erau.

    Privesc în jur şi mă-înfioară
    Cum trenul stă pustiu în gară,
    Cum cresc ciulinii peste tot
    Şi ruginesc vapoare-n port…
    Iar greul tot săracu-l poartă,
    Lacrimă din poartă-n poartă.

    Când ochiul va-înceta a plânge
    Şi pumnul mânios s-o strânge,
    Când zarea ruguri și-o aprinde
    Şi pârjolul peste tot s-o-ntinde,
    Fugiți,tirani! Simbol Dreptății
    Va sta STATUIA LIBERTĂȚII.

    Din zgura şi cenușa voastră
    Renaște LIBERTATEA noastră…
    Ca munții sta-vom neclintiți
    Şi mai tari ca stânca de uniți
    Să-ţnvăţaţi că dacicul popor
    E neam din neam nemuritor.

  15. Pingback: Gazele de sist: APARAREA APEI, HIMERA INDEPENDENTEI ENERGETICE, DENIGRAREA MANIFESTANTILOR si nostalgia negociatorilor demni ai Legii Minelor din 1924 (video)/ Mai multe ONG-uri dau in judecata CHEVRON/ Cine sunt PRIMITIVII SI DEMAGOGII in materie de dezv
  16. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  17. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  18. Pingback: Precedent (in SUA): o familie castiga milioane dolari despagubiri intr-un PROCES impotriva unei companii ce EXPLOATEAZA GAZE DE SIST - Recomandari
  19. Pingback: Institutul Geologic al Romaniei: Conferinta “Exploatarea gazelor de sist prin FRACTURARE HIDRAULICA – posibile consecinte CATASTROFALE” [VIDEO INTEGRAL] - Recomandari
  20. Pingback: CHEVRON ar fi finalizat procesul de EXPLORARE de la PUNGESTI/ In Polonia, Chevron a RENUNTAT la forajul din satul Zurawlow - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare