NOUL MUCENIC, PREOTUL IOAN DIN SANTA CRUZ (19 mai), care a fost martirizat in America anului 1985

19-05-2011 Sublinieri

“Noul Mucenic, părintele Ioan Karastamatis, s-a născut în anul 1937 în satul grecesc Apikia din insula Andro.

La vârsta de 20 de ani pleacă în America, iar mai târziu îşi întemeiază o familie. Este hirotonit preot şi timp de 10 ani lucrează cu râvnă apostolică în Alaska, unde slujeşte în mai multe sfinte locaşuri. Vine în Santa Cruz, la biserica Sfântului Prooroc Ilie, pe care o restaurează şi o sfinţeşte, devenind centrul de cateheză ortodoxă pentru toţi cei din această regiune, în care oamenii erau îndepărtaţi de Dumnezeu şi de Biserică.

Părintele Ioan era simplu în comportamentul său. Îşi iubea enoriaşii, iar uşa casei lui era mereu deschisă. Chiar şi noaptea, dacă îl căuta cineva era primit înăuntru. Propovăduia cu multă înflăcărare, Îl iubea pe Dumnezeu şi dorea ca toţi să-L iubească. Mergea prin parcuri şi vorbea cu oamenii care nu ştiau nimic despre Dumnezeu ori umblau pe căi rătăcite ori erau evrei.

În satul natal al părintelui Ioan din insula Andro, are loc o minune cu crinii albi şi bine mirositori, care sunt florile Maicii Domnului. Când crinii înfloresc, îi dezrădăcinează şi îi aşează în biserica Preasfintei, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mai târziu, după cum e şi firesc, frunzele şi florile se ofilesc şi cad, rămânând doar tulpina uscată. Sunt lăsaţi aşa în faţa icoanei, iar în postul Maicii Domnului, crinii încep să înmugurească şi să înflorească. La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului crinii sunt deja înfloriţi. Acest lucru se repetă în fiecare an. Părintele Ioan, când a revenit pentru puţin timp în Andro, i-a cerut stareţului Dorotei câţiva crini uscaţi pe care i-a aşezat în biserica sa din Santa Cruz, la o icoană a Preasfintei, iar la praznicul Adormirii Maicii Domnului, în chip minunat au înmugurit şi înflorit. Lumea a început să se întarească şi mai mult în credinţă şi să aibă mai multă evlavie la Preasfânta.

Părintele Ioan avea un suflet sensibil şi frumos. Se emoţiona profund când citea din minunile Maicii Domnului şi din Vieţile Sfinţilor. A scris şi poezii religioase pline de sensibilitate şi evlavie. De mic copil mergea la mănăstirea Sfântului Ierarh Nicolae din Andro, pe care îl iubea nespus de mult. O icoană a Maicii Domnului din această mănăstire începuse sa izvorasca mir, fapt ce l-a determinat pe părintele Ioan să vorbească cu râvnă dumnezeiască despre minunile Maicii Domnului, iar mulţi oameni de diferite confesiuni au devenit ortodocşi.

Acest lucru a deranjat pe unele persoane, care au început să-l ameninţe la telefon şi prin scrisori, ca să înceteze a mai predica. Însă părintele Ioan devenise şi mai inflăcărat, zicând: „Cât ochii mei au apă Îl voi propăvădui pe Hristos şi Ortodoxia“. Îi sfătuia pe credincioşi să se ferească de capcanele antihristului şi de însemnele acestuia. Atunci, ameninţările telefonice la adresa vieţii lui deveniseră tot mai intense, dar părintele Ioan nu ţinea cont de nimic.

Pe 17 mai 1985, seara, i-a telefonat stareţului Dorotei şi i-a cerut informaţii despre minunile Preasfintei – Izvorâtoarea de mir, deoarece dorea să facă o predică pentru Duminică. În ziua următoare, părintele Ioan era singur acasă, împreună cu fiul său Fotie. Preoteasa era plecată împreuna cu fetiţa lor Maria. Băiatul ieşi pentru puţin afară cu prietenii săi, iar părintele Ioan se duse în biserică, ca să-şi termine predica. Copilul s-a întors acasă mai târziu şi a văzut că tatăl său lipseşte. Îngrijorat, băiatul s-a dus să-l caute la biserică. Acolo, a fost pus în faţa unei privelişti cumplite: tatăl său era măcelărit şi de nerecunoscut. Fusese lovit în cap cu ciocanul, iar trupul îi fusese măcelarit cu cuţitul. După cum a constatat poliţia, pentru că se zvârcolea, i-au luat crucea de la gât şi l-au spânzurat cu lanţul acesteia. Sângele i s-a scurs din răni pe podeaua Sfântului Altar. Ucigaşii au folosit sângele pentru a-şi scrie lozincile şi cifra 666 pe pereţii bisericii. Fericitul părinte a suferit martiriul în locul unde fusese fotografiat cu crucea în mână, parcă profeţind ceea ce avea să urmeze.

Înainte de moartea martirică a părintelui Ioan, au avut loc trei întâmplari minunate:

 1. Crinii înfloriţi ai Preasfintei, cu o săptămâna înainte de martiriu, s-au ofilit toţi deodată şi de atunci nu au mai înflorit niciodată.
 2. Icoana Maicii Domnului a lăcrimat, şi încă se pot vedea urme pe icoană.
 3. În cele trei Duminici dinaintea martiriului, pe durata Sfintei Liturghii, faţa părintelui Ioan i se lumina şi apoi i se întuneca. Acest lucru l-a observat băiatul său, dar tatăl lui i-a poruncit să nu dezvăluie la nimeni.

Poliţia a demarat cercetări pentru identificarea criminalilor şi au găsit trei persoane: un bărbat, o femeie şi fiul bărbatului. Erau satanişti. În timpul arestării, femeia şi bărbatul au murit, deoarece, după ce l-au ucis pe părintele Ioan, au băut venin de cobră, iar tânarul şi-a pierdut minţile, nemaiputându-se scoate nimic de la el.

Când stareţul Dorotei a aflat despre moartea martirică a părintelui Ioan, i-a cerut în scris preotesei, să-i trimită veşmintele preoteşti ale acestuia, cu care liturghisise în mănăstire la sărbătoarea Sfântului Dorotei, în 1981. Dar răspuns a primit după o lungă perioadă de timp.

Pe data de 4 Iulie 1986, seara, la mănăstirea Sf. Nicolae din Andro, s-a făcut slujbă de priveghere în cinstea Sf. Atanasie Atonitul, unde au venit mulţi oameni şi din Atena. Imediat după ce s-a terminat Sfânta Liturghie, clopotele au început să bată singure într-un ritm de sărbătoare. Au încetat pentru puţin timp, şi iarăşi au bătut în acelaşi ritm armonios. Toţi cei din biserică, cuprinşi de frică şi de uimire au făcut paraclisul Sf. Nicolae, aşteptând să se întâmple vreo minune. În acea zi, Maria, fiica părintelui Ioan, a sosit în Andro cu veşmintele pe care i le ceruse stareţul Dorotei. Le-a dus la mănăstire unde au fost primite cu bucurie de către toţi credincioşii. Clopotele au bătut în mănastire exact în momentul în care vasul cu veşminte sosise în port.

Arătările fericitului Ioan după moartea sa sunt foarte multe. În ajunul sărbătorii Sf. Nicolae din 1986, stareţul Dorotei pregătea împreună cu câteva femei cele necesare pentru hram. La un moment dat, l-au văzut pe fericitul părinte Ioan, păşind prin grădina mănăstirii şi apropiindu-se de ei. S-au speriat şi au început să strige „papa Iani”. Atunci a dispărut din faţa lor. Imediat după aceasta, a venit poştaşul cu un colet din Elveţia, ce conţinea o icoană sculptată cu părintele Ioan, de la nişte credincioşi ruşi care îl cinsteau ca sfânt. Părintele Ioan a cerut ca icoana sa să fie răspândită tuturor creştinilor, ca să afle despre martiriul său şi despre activitatea sa misionară.

În Februarie 1987, stareţul Dorotei a mers în Elveţia pentru a face o operaţie. În timp ce vorbea cu credincioşii de acolo despre fericitul Ioan şi martiriul său, acesta li s-a arătat, i-a binecuvântat şi apoi s-a făcut nevăzut. Când a slujit în Andro împreună cu stareţul Dorotei, fericitul Ioan a dăruit epitrahilul său mănăstirii. Stareţul Dorotei, când s-a dus în Elveţia, a luat şi epitrahilul acesta cu el. Un fragment din acest epitrahil a răspândit mireasmă tuturor celor de faţă.

În America şi în Biserica Rusă din diaspora, fericitul Ioan se bucură de o mare cinstire din partea credincioşilor. Aici este publicată o cărticică cu slujba fericitului. Informaţiile legate de martiriul fericitului Ioan au fost furnizate stareţului Dorotei de către Maria, fiica fericitului Ioan.

Pomenirea fericitului părinte Ioan se face pe 19 Mai, în ajunul sărbătorii scoaterii şi mutării Moaştelor Sf. Ierarh Nicolae, pentru că de mic avea multa evlavie la acest sfânt.

Binecuvântarea fericitului Ioan să o avem cu toţi. Amin.

Traducere din limba elină: Sfânta Mănăstire Pantocrator

Legaturi:


Categorii

Minuni si convertiri, Mucenici ai vremurilor noastre, Noul Mucenic Ioan din Santa Cruz, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “NOUL MUCENIC, PREOTUL IOAN DIN SANTA CRUZ (19 mai), care a fost martirizat in America anului 1985

 1. Multumesc,fratilor!

  Foarte mult ma bucur cand citesc “Vietile sfintilor contemporani”.

 2. SFINTE IOANE DIN SANTA CRUZ ROAGA-TE LUI HRISTOS DOMNUL pentru noi pacatosii. AMIN.

 3. Multuesc pentru ceea ce faceti!Doame ajuta!

 4. HRISTOS A INVIAT!

  Sfantul Ioan Teologul povesteste in Apocalipsa despre inlaturarea celei de-a cincea peceti a cartii celei tainice(Cartea Mucenicilor)asa:”Am vazut sub jertfelnic,sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o,si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna,inca putina vreme,pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratilor lor,cei ce aveau sa fie omorati ca si ei”.(Apoc.6,9-11)
  Biserica Domnului Hristos cea care lupta pe pamant,va zidi aceasta Cetate de Sus-RAIUL-,va sadi si o va uda cu apa cea vie izvorata din suvoaile de Sange si apa care curge vesnic din coasta Mantuitorului,cea strapunsa pe Cruce si cu care se va contopi asemenea apelor afluentilor:sangele cel mantuitor,sangele sfintilor mucenici ,sangele cel sfant,sangele vrednic de Ceruri ,sangele care neancetat uda semintele si rasadurile cele bune ale Bisericii.
  Sfarsitul cel mucenicesc este o nastere in viata vesnica,ce se savarseste prin botezul sangelui,este o POCAINTA DESAVARSITA cu impartasire din Potirul suferintelor Domnului Hristos si din Invierea Sa.
  Pentru noi,lipsiti de acest curaj,sa gandim macar la purtarea crucii pe care o avem,cu demnitate ,fara cartire si cu multa rabdare .La rastignirea trupului impreuna cu patimile si cu poftele.DOAMNE AJUTA-NE!

 5. Sf. parinte Ioane, roaga-te pt. noi toti!

 6. Cautand printre ultimele articole, am revenit la aceasta postare despre Sf. Nou Mucenic, Preotul Ioan din Santa Cruz. Nu imi amintesc sa va fi trimis comentariul de mai sus: “Sf. parinte Ioane, roaga-te pt. noi toti!”. Intr-adevar, ma gandeam sa va pun la dispozitie doua linkuri, dar unul fiind in limba franceza, am renuntat… (poate in mod neinspirat). As vrea sa stiu daca mai exista vreo cititoare cu acelasi nume ca al meu…

 7. @ georgiana (2):

  Da, sigur ca e o alta persoana, are alta adresa de e-mail. Era bine sa nu fi renuntat. In general e bine… Puteti sa va puneti un adaos la nume sau o sa rugam pe cealallta sora, daca mai scrie, sa procedeze asa.

 8. E bine ca mai exista mucenici, marturisitori si in zilele noastre !

 9. Hristos a inviat!

  M-am angajat cumva sa va pun la dispozitie cateva materiale despre Sf. Nou Mucenic, Preotul Ioan din Santa Cruz, care nadajduiesc sa va fie de folos!
  – un acatist in limba franceza (autorul este fiul duhovnicesc al unui parinte grec care l-a cunoscut pe Pr. Ioan de Santa Cruz):
  http://acathistes-et-offices-orthodoxes.blogspot.com/2009/02/acathiste-saint-jean-de-santa-cruz-usa.html
  – doua icoane in format mare, ma gandesc ca se pot printa la o calitate destul de buna; aici as avea nevoie de sprijinul admin 🙂
  – doua articole de ziar cu privire la misterioasa crima care a constituit un caz dificil intrucat cei doi ucigasi faceau parte din anturajul parintelui si aveau alibiuri foarte bune. Anna Bowman s-a impuscat in timpul unei confruntari cu politia care descinsese la domiciliul cuplului, in dec. 1985 (deci 6 luni mai tarziu dupa tristul eveniment). Edward Bowman a fost arestat la scurt timp dupa aceea si condamnat la ispasirea unei pedepse de 25 de ani de inchisoare. In aceste articole nu am gasit informatii despre marca satanista a faptei si nici despre sinuciderea celor doi prin ingerare de venin de cobra. Se pare ca ucigasii au comis crima deoarece parintele i-a surprins in timp ce incercau sa jefuiasca biserica, si a intervenit spre a-i opri. De asemenea, acuzatul si-a schimbat de mai multe ori declaratiile, ceea ce a ingreunat stabilirea cu precizie a firului faptelor:
  http://www.johnsanidopoulos.com/2010/02/parole-hearing-of-fr-john-karastamatis.html
  http://www.johnsanidopoulos.com/2010/02/fr-john-karastamatis-murderer-denied.html
  Pe un alt site ortodox gasim aceeasi versiunea oferita de admin: http://orthodoxword.wordpress.com/, desi chiar dansii fac referire la unul din cele doua articole de mai sus. In mod asemanator, o sursa ortodoxa din California indica drept posibil mobil al crimei ura fata de activitatea sfanta a parintelui, insa fara a aduce prea multe date concrete.
  Cele doua variante difera considerabil, asa ca se poate ca adevarul se se afle pe undeva la mijloc… Gandesc ca rezultatele investigatiilor au fost facute publice doar partial, si in timp. Apoi depinde si de perspectiva sub care infatisezi povestea: crestina, jurnalistica, folclorica (legenda urbana), etc.
  Cert este ca avem un nou preot mucenic, mijlocitor in Ceruri pentru crestinii din intreaga lume!

 10. In mod obisnuit, rugaciunile de dimineata le inchei cu “Rugaciunea catre Sfantul al carui nume il porti”. Incep cu Sf. Ioan Botezatorul si Sf Ioan Evanghelistul, in continuare cer ajutor la toti sfintii pe care ii stiu cu acest nume si termin cu Sf. Mironosita Ioana. In mod “ciudat”, azi mi-a venit in minte ca pe site-ul dvs am citit despre un Sfant Mucenic contemporan Ioan dar nu-mi aminteam nimic despre viata si mucenicia sa. L-am rugat totusi sa ma ajute, si imi propusesem sa-l caut pe aici, pe site. HABAR NU AVEAM CA ESTE TOCMAI ZIUA SA DE PRAZNUIRE. Nu mica mi-a fost mirarea (si bucuria!) sa-l vad pe sfantul Ioan din Santa Cruz…Va multumesc!

 11. Ioana…SA NU IL UITI pe un alt MARE si grabnic ajutatator “Sf. IOAN”, pe Sfantul IOAN MAXIMOVITCH…!

 12. Vela Gheorghe,
  multumesc mult! Nu va mai spun din ce motiv il am la mare cinste, ca incep din nou sa ma laud 🙂
  Maica Domnului si Sf. Gheorghe sa va ocroteasca si pe dvs!

 13. Am pornit calculatorul special ca sa citesc pe site-ul dvs cate ceva despre Sfantul Ioan din Santa Cruz.
  Si mai doream sa va marturisesc ca in fiecare dimineata ma rog Noului Mucenic al lui Hristos sa-mi ajute sa trec ziua cu bine, fara sa-L supar pe Dumnezeu sau pe cei de aproape (si mai de departe) ai mei. Si ce-mi este dat sa vad??? Pai, tot asta v-am spus si acum sase ani 🙂
  Deci, de la mine, slabe sperante sa vin cu ceva noutati…
  Cu drag, ioana

 14. Sfinte Ioan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

 15. S-avem parte de binecuvântarea și de rugăciunile lui !!!

 16. Ca si in anii trecuti, ma rog Sf. Ioan sa ne ajute sa ne purtam crucea cu rabdare, fara sa cartim, daca nu putem cu bucurie.
  Sf. Parinte Ioan, roaga-te pentru toti crestinii ortodocsi si pentru intreaga lume Domnului Iisus!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate