O PASTORALA CALDA SI MARTURISITOARE: Cuvantul pastoral de Invierea Domnului al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: “Tabloul CULTURII MORTII se completeaza spre o neliniste tot mai adanca a oamenilor”

18-04-2009 Sublinieri

DE LA MOARTE LA VIATA PRIN HRISTOS, CEL MORT SI INVIAT!

pascha_hades.jpg

Iubiti fii si fiice ai Bisericii lui Hristos din Moldova,

HRISTOS A INVIAT!

Cu bucurie sfanta, vin in fata inimii si mintii dumneavoastra si aduc, prin glasul Bisericii, vestea cea buna a biruintei vietii asupra mortii, a biruintei luminii asupra intunericului.

Suntem in miez de noapte in fata sfintelor biserici purtand in maini lumanari aprinse ce raspandesc lumina pe chipurile noastre si in jurul nostru. Noaptea este adanca, intunericul este dens, dar lumanarea pe care o purtam are puterea sa strabata bezna din jur, sa micsoreze sau chiar sa indeparteze intunericul noptii. Acesta este si sensul Sfintelor Pasti: Invierea Domnului Hristos din morti este lumina care patrunde pana in locurile cele mai intunecate ale fiintei umane, redandu-i acesteia puterea renasterii de la moarte la viata. Hristos Cel inviat coboara pana la cele mai de jos ale iadului din sufletul omenesc si alunga de aici moartea, intunericul pacatului si bezna deznadejdii. „Pogoratu-Te-ai in cele mai de jos ale pamantului si ai sfaramat incuietorile cele vesnice, care tineau pe cei legati, Hristoase“, spune cantarea Bisericii din noaptea de Pasti. Pogorandu-Se pana la iadul care domina sufletele multor pamanteni, Hristos aduce acestora vestea cea mare a depasirii starii de iad in care ei se afla: „Indrazniti, spune Hristos, acum am biruit! Eu sunt Invierea, Eu pe voi va voi ridica, sfaramand portile mortii“.

70ab305df6eb8e61401f37fa80d7479e.jpg

Dreptslavitori crestini,

Viata noastra, viata lumii, viata umana in general este o tensiune continua intre lumina si intuneric, intre viata si moarte, intre frumusete si „uraciunea pustiirii“, intre adevar si minciuna. Existenta umana este precum aceasta clipa: pe de o parte, un ocean de intuneric, pe de alta parte, lumina Invierii pe care o purtam in maini si, nadajduiesc, in suflete.

Da, exista multa lumina si viata autentica in lume. Oriunde intalnesti o mama cu pruncul in pantece sau un tata cu fiul sau in brate, acolo este un izvor nesecat de lumina si de viata. Clipa in care cineva zambeste sincer, vorbeste fara viclesug, ofera cuiva o floare sau o paine este o clipa de lumina, o clipa de viata in adevaratul sens al cuvantului. Omul aflat in stare de rugaciune, omul care are puterea ingenuncherii la spovedanie, omul care descopera drumul catre Sfantul Potir, omul care il iubeste pe dusmanul sau, omul care este cuprins de adevarul ca fara de Hristos nu poate face nimic bun si frumos, un astfel de om este cascada de lumina si viata revarsata peste lume.

In acelasi timp, in lume exista mult intuneric si din ce in ce mai multa moarte. Da, moartea pune stapanire pe tot mai multe suflete care, desi pretind ca sunt vii, in realitate sunt dominate intru totul de moarte. Atat sufletul uman vazut ca persoana aparte, cat si tendintele generale ale societatii actuale arata, la o analiza onesta, ca spiritul mortii patrunde tot mai adanc si cucereste tot mai multa lume.

Cultura mortii, propagata prin toate mijloacele, cuprinde in capcana ei, in mreaja cantecelor ei inselatoare de sirena, tot mai adanc si tot mai multe suflete. Cuvintele Scripturii se adeveresc a fi actuale mai mult ca oricand. „In noi lucreaza moartea“. „Moartea intra pe ferestrele noastre si da navala in casele noastre, ca sa piarda pe copiii din ulita si pe tinerii din piete“. Exista, parca, o cautare continua a unui duh de moarte fara de care unii nu mai pot concepe viata. „[Ei] aşteaptă moartea […], spune dreptul Iov, si scormonesc dupa ea mai mult ca dupa o comoara”. Iar inteleptul Solomon afirma: „Cei necredinciosi isi atrag moartea cu mainile si cu glasul, se uita la ea ca la o prietena, sunt patimasi dupa ea si au facut legatura cu ea si cu adevarat vrednici sunt sa fie ai ei“.

De ce, oare, atata moarte, stapana asupra atator suflete care au sentimentul a fi vii? Forta pacatului din noi si stradania celor care indeparteaza societatea umana tot mai mult de cuvantul lui Hristos si de Evanghelie poarta raspunderea raspandirii mortii in lume.

Plata pacatului este moartea“.Cel ce pacatuieste […] isi pagubeste viata lui”. Drept urmare, Scriptura continua a grai: „Nu va grabiti moartea prin ratacirile vietii voastre si nu va atrageti pieirea prin fapta mainilor voastre“. Viata in pacat duce la pierderea „frumusetii mintii“, cum zice cantarea Bisericii. „Intunecatu-mi-am frumusetea sufletului cu placerile patimilor si cu totul toata mintea tarana mi-am facut-o […]. Iar acum zac gol“.

Gol este omul pe dinauntru din cauza pacatului. Uscaciunea sufletului, pierderea sensului existentei, confuzia mintii, lipsa oricarui reper de stabilitate si continuitate il conduc pe om intr-o stare de amorteala, de indiferenta, de deruta si, in cele din urma, de deznadejde.

Toate acestea se cuprind in cuvantul „moarte”, moarte cauzata de pacat si de atitudinea celor care, in diferite forme, lupta impotriva vietii. O adevarata cultura a mortii desfasurata cu multa tenacitate impotriva vietii se observa in societatea umana astazi. Nu razboaiele, in sensul clasic al cuvantului, raspandesc moartea astazi. Flagelul nemilos al avorturilor, care face mai multe victime intr-un an decat in toata perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, este prima si cea mai violenta manifestare a culturii mortii din societatea moderna. Pornografia, prostitutia, incestul si pacatele contra firii constituie lovitura de gratie data familiei, sfinteniei vietii si demnitatii fiintei umane.

Legalizarea acestor practici si plasarea lor in sfera normalitatii se inscriu intr-o conceptie de viata totalmente contrara Evangheliei, traditiei neamului nostru si bunului simt al romanului. Daca la aceasta adaugam diferitele tendinte actuale de impunere a unor sisteme tot mai sofisticate de supraveghere a omului, de ingradire a libertatii si intimitatii lui, tabloul culturii mortii se completeaza spre o neliniste tot mai adanca a oamenilor.

Frati crestini, surori crestine,

In fata unei asemenea situatii in care logica mortii incearca sa inabuse cultura vietii si a iubirii, Biserica vine cu singurul raspuns posibil, si anume ca „Dumnezeu este viata, iar lipsa vietii (adica a lui Dumnezeu) este moarte“. Fiind viata si izvor al vietii, Dumnezeu coboara pe pamant, ia trup din pantecele Fecioarei, „gusta moartea pentru fiecare om” pentru ca oamenii „sa-L cunoasca pe El si puterea Invierii Lui“. Prin Invierea lui Hristos, „se deschid intrarile vietii” pentru om. Tot pentru om, prin „Inviere, se arata izvorul vietii celei nestricacioase“.

Pentru tine, zice Sfantul Vasile cel Mare, Dumnezeu este intre oameni; pentru tine este impartirea Duhului; pentru tine este nimicirea mortii; pentru tine este nadejdea invierii; pentru tine sunt poruncile dumnezeiesti care-ti desavarsesc viata; pentru tine este calea catre Dumnezeu. Pentru om sunt toate. Pentru om a coborat Dumnezeu pe pamant. Pentru om, Hristos-Dumnezeu a fost rastignit pe cruce, a murit si a inviat din morti. Totul este implinit pentru om si pentru viata lui.

Da, Dumnezeu implineste totul pentru om.El, Dumnezeu, nu inceteaza a starui la usa inimii omului pentru ca omul sa nu moara, ci sa fie viu. Eu nu voiesc moartea pacatosului, zice Domnul Dumnezeu; intoarceti-va deci si traiti“. „Pacatosul sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu. Intoarceti-va, intoarceti-va de la caile voastre cele rele! Pentru ce sa muriti?“, zice Domnul.

Raspunsul omului la aceasta staruinta neobosita a lui Dumnezeu este, in primul rand, recunoasterea starii de moarte in care se afla, recunoastere manifestata prin rugaciune. Vezi, Doamne, zice omul prin glasul profetului Ieremia, cat (…) de stramtorat sunt. Inima mea se zbuciuma in trupul meu, pentru ca m-am razvratit foarte. Afara sabia secera pe feciorii mei, iar inauntru, moartea“.

Iubiti fii si fiice intru Hristos Domnul,

In noaptea Sfintelor Pasti primim vestea cea mare si buna ca Hristos a biruit moartea si ca noi, oamenii, luam putere din puterea lui Hristos pentru a birui moartea din noi. Vom pleca spre dimineata la casele noastre ducand cu noi lumina Invierii. Este necesar ca aceasta lumina sa ramana aprinsa tot timpul in sufletele noastre. Este bine si este frumos ca din aceasta lumina sa se impartaseasca membrii familiei noastre, prietenii nostri, colegii de la locul de munca, dusmanii nostri daca se poate. Este, de asemenea, urgent ca din lumina Invierii lui Hristos, din lumina Evangheliei Sale sa se inspire cei ce ne guverneaza, cei ce aproba legi pentru tara, cei ce ne reprezinta in afara.

Pentru ca acest lucru sa se intample, rugaciunea noastra la Sfanta Liturghie sau acasa trebuie sa fie mai staruitoare, postul mai aspru, dragostea mai vie, lucrarea mai concreta si mai evanghelica. Mai presus de toate, duhul unitatii trebuie sa intareasca fibrele launtrice ale Bisericii si Neamului. Preoti si arhierei, calugari si credinciosi de parohie, carmuitori si popor, toti suntem chemati a ramane uniti in adevar, sta­ruitori in credinta, vii in iertare, dragoste si curaj.

Rog pe Hristos Domnul, Cel inviat, sa reverse asupra drept­slavitorilor crestini din Moldova, din tara si din intreaga lume harul iubirii Sale celei nemarginite. Din izvorul cel datator de viata si lumina al Invierii sa se impartaseasca tot neamul omenesc! Credinta in Hristos, nadejdea in ajutorul Sau si dragostea pentru toti oamenii sa ne fie intreitul vesmant care sa ne apere de tot raul!

In duh de rugaciune, pace sufleteasca si curaj mantuitor sa fim vestitori ai Invierii lui Hristos si marturisitori in Biserica Sa cea sfanta!

Cu dragoste sfanta intru Hristos Domnul, va imbratisez pe fiecare si pe toti laolalta, rugand pe Dumnezeu sa va daruiasca zile senine de Pasti, bucurie sfanta in familie, rabdare in necazuri si, mai presus de toate, mantuire.

HRISTOS A INVIAT!

ADEVARAT A INVIAT HRISTOS!

Al vostru parinte si frate catre Hristos rugator,

† TEOFAN Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

25martie072.jpg

Legaturi:

 


Categorii

Avort, Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), IPS Teofan, Marturisirea Bisericii, Pastorale, Portile Iadului, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “O PASTORALA CALDA SI MARTURISITOARE: Cuvantul pastoral de Invierea Domnului al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: “Tabloul CULTURII MORTII se completeaza spre o neliniste tot mai adanca a oamenilor”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » HRISTOS A INVIAT, IAR NOI MURIM? - Un cuvant pastoral “bubuitor” si trezitor al P.S. Sebastian al Slatinei
 2. Hristos a inviat!

 3. Sarutam dreapta Inalt Prea Sfintia Voastra!
  Este un pas mic aceasta pastorala in marturisirea Adevarului, dar un pas urias fata de ceea ce s-a facut pina acum. Acesti pasi sunt ca oxigenul pentru viata Bisericii, fara de ei minciuna parind a fi biruitoare.
  Nu cere nimeni extremisme, ci sa existe marturisiri despre Adevar ale iararhilor nostrii.
  Speram ca gestul Dumneavoastra sa nu ramina singular nici in cazul dumneavoastra si nici in cazul celorlalti ierarhi.
  Cu o floare nu se face primavara…iar iarna abia este la inceput…
  Asteptam o cascada de flori!

 4. Pingback: Război întru Cuvânt » HRISTOS A INVIAT!
 5. Adevarat a inviat, Intru multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Stapane!

 6. HRISTOS A INVIAT! Sint in tara straina,e dimineata nu-i nimeni dintre ai mei cu mine deci cu cine sa-mi impart bucuria care ma copleseste n-am.Am lucrat in locurile astea ale strainatatii aratind tuturor pe cit mi-a fost cu putinta ca romanul este muncitor,cinstit si mai presus de toate este crestin .Da, crestin de mii de ani si nu m-am sfiit sa le arat lucrul asta pt ca pt majoritatea oamenilor de aici nu mai stiu ce este sa fi crestin.Astfel eu insumi am recastigat bucuria, mandria de a fi roman,astazi mi-au cazut toate fricile ce le aveam si nu-s putine.Am cintat de multe ori ‘Hristos a inviat’ pina ce m-am intrebat :si de ce ma mai tem ?Nu ,nu ,nu ma mai tem,decit sa nu gresesc si sa supar pe DOMNUL SI DUMNEZEUL MEU. Daca prin ceea ce face unul se rasfrige imagine asupra tuturor ,atunci in miinile fiecaruia sta puterea de a schimba imaginea Romaniei doar trebuie sa devina constient de asta fiecare nu numai cei care ne conduc.Daca iau o hotarare gresita pot fi ajutati sa o indrepte daca este minte limpede si unitate intre toti ceilalti membri ai societatii.Nu,nu mai tem fiindca am vazut prin internet ca sint multi tineri care cauta ,multi au si gasit,adevarul ,viata…si va fii asa o schimbare..dar cred ca m-am pierdut, nu-i nimic sint fericit cum n-am fost demult,…fericire care v-o dorim si voua. cu drag ion(ce romaneste suna)

 7. ADEVARAT A INVIAT!

 8. Adevarat a inviat!

 9. Sa nu uitam la ceas de Inviere si de bucurie:”…logica mortii
  [ flagelul nemilos al avorturilor , pornografia , incestul si pacatele contra firii… la care se adauga diferitele tendinte actuale
  … de S U P R A V E G H E R E A O M U L U I …”] – incearca sa inabuse cultura vietii si a iubirii …” Doamne , Doamne , cuvinte de o rara expresivitate si frumusete in aceasta
  Pastorala Calda si Marturisitoare … “…din Lumina Invierii lui
  HRISTOS … sa se inspire cei ce ne guverneaza , cei ce aproba legi pentru tara , cei care ne reprezinta in afara” … O , Doamne
  Iisuse Hristoase … “sa se inspire cei ce ne guverneaza” … da , da , da … sa se inspire , daaa …Da-Le , Doamne , “inspiratia”
  !!!

  Hristos a inviat !!!
  Si “Logica mortii NU va inabusi cultura vietii si iubirii” !
  Hristos a inviat !!!
  Si portile iadului nu vor birui cultura vietii si iubirii !
  Hristos a inviat !!!
  Cu moartea pre moarte calcand !

 10. Adevarat a Inviat!Multumim pentru acest cuvant atat de cald si Dumnezeu sa ne ajute
  sa inviem in Hristos sa ne sculam din moartea pacatului.Da are dreptate presfintitul
  parinte Teofan ,eu ma consider moarta si asi vrea sa inviez dar este greu cand esti biruit de patimi cand aceste patimi lucreaza in tine prin cei din jurul tau,lupta este pana la sange dar am nadejde ca Hrisatos va birui si in mine.Sa ne dea Dumnezeu rabdare in incercari dragoste pentru aproapele si nadejde de mantuire.Hristos a inviat! si bucurie invierii sa va cuprinda sufletele.

 11. HRISTOS A INVIAT!IN NOAPTEA INVIERII,CAND SUFLETU-I CURAT,NOI,IN BISERICA VOM SPUNEM,”HRISTOS A INVIAT”!

 12. Adevarat a inviat.

  O poveste adevarata : in Groom Texas, un orasel cu aproape 500 de locuitori. ( Cititi mesajul de la sfarsitul pozelor )

  Acestea sunt niste imagini ale rastignirii lui Iisus, sculptate din metal, de catre un om de langa Amarillo, Texas.
  Crucile sunt, de asemenea, din metal. Acest om a facut asta, din bunatate si credinta adanca

  Cineva a donat terenul pe care au fost ridicate crucile.

  Cine e Iisus?
  El este IISUS

  Cine este El?
  In chimie, a transformat apa in vin
  In biologie, s-a nascut fara a fi conceput normal (“Nascut, iar nu FACUT”, – “Crezul”)
  In fizica, a sfidat legea gravitatiei , cand s-a ridicat la cer;
  In economie, a contracarat legea cresterii costurilor relative ( diminishing return), cand a hranit 5000 de oamnei cu 2 pesti si 5 paini
  In medicina, a vindecat bolnavii si orbii, fara a le administra nici un fel de medicament
  In istorie, el e inceputul si sfarsitul (alfa si omega)
  In guvernare, a spus ca poate fi numit consilier ul minunat, printul pacii;
  In religie, a spus NIMENI NU AJUNGE LA TATAL, DECAT PRIN EL;
  Deci, cine este EL?
  E este IISUS!
  Alatura-te mie si hai sa-L laudam!
  Merita!!!

  Ochii care vor vedea acest mesaj, nu vor vedea raul, mana care va trimite acest mesaj tuturor, nu va lucra in zadar si gura care va rosti “AMIN !”, la aceasta rugaciune, va zambi pentru totdeauna.
  Ramai cu Dumnezeu si cauta mereu fata Lui!
  AMIN!

  In Dumnezeu, am gasit totul!
  Cel mai mare OM din
  istorie.
  IisusN-a avut servitori si totusi, I se spunea Stapan.
  N-a avut diploma si totusi, I se spunea Invatator.
  N-a avut medicamente si totusi, I se spunea Vindecator.
  N-a avut armata si totusi, se temeau de EL
  N-a castigat nici un razboi si totusi, a cucerit lumea.
  N-a comis nici o crima si totusi, L-au rastignit.
  A fost inmormantat si totusi, traieste si azi.
  Ma simt onorat sa slujesc un Conducator, Care ne iubeste.

  Nu-L ignora.
  Daca il ignori, adu-ti aminte ca Iisus a spus:
  “Daca nu ma recunosti in fata oamenilor, nici Eu nu te voi recunoaste in fata Tatalui”.

 13. Lumea se clatina si se cutremura din temelii pentru ca nisipul desertaciunilor sta la baza constructiei sale. Recuperati de jertfa de pe cruce si transfigurati de LUMINA INVIERII , sa parcurgem cu nadejde drumul acestei vieti , implinind cuvintele lui Iisus : “Indrazniti ! Eu am biruit lumea …

  HRISTOS A INVIAT !!!

  mesajul de mai sus l-am primit de la parintele meu duhovnic … pe mine m-a miscat pentru ca stiu ca mi se adreseaza personal !!!

  HRISTOS A INVIAT !!!

 14. Pingback: Război întru Cuvânt » Alin Fumurescu in “Cotidianul”: PATRIARHUL MARTA
 15. Inalt Prea Sfintia Voastra,

  Cu adevarat a inviat Domnul! Si-i multumim smerit ca ne-a daruit un ierarh cu suflet smerit in rugaciune, cu inima iubitoare de bunatate si cu gandul pururea intors spre nadejdea luminoasa a rabdarii si a biruintei.
  Nu va laudam, Inalt Prea Sfintia Voastra, ci doar ne bucuram ca descoperim in tot cuvantul pe care-l izvoditi, grija si blandetea calda de care are nevoie tot sufletul cel umilit de asprimi.

 16. si puterea unui cuvant bun iti lumineaza sufletul….mai ales când te aflii într-o lume atat de…. E încurajator ca sa poti merge înainte si sa lupţi…iar şi iar…Săru’ mâna ÎNALT PREASFINTITE PĂRINTE!

 17. ADEVARAT CA A INVIAT! VA SARUT DREAPTA INALT PREA SFINTITE PARINTE SI NU VA UIT IN TOATE RUGACIUNILE MELE CA MANILE INALT PREA SFINTIEI TALE MI AU BINECUVANTAT NEVREDNICUL CRESTET IN DATA DE 26OCT 1991 .E VIE IN INIMA MEA BLANDETEA SI DRAGOSTEA PRIN CARE NE CHEMATI LA RUGACIUNE ALATURI DE SFANTUL DUMITRU BASARABOV IN CATEDRALA PATRIARHALA,PE NOI CEI MICI,PE ,,FRATI ,, CUM NE ZICEATI. VA SARUT DREAPTA CA UNUI ADEVARAT PARINTE DE AICI DE LA GALATI SI ROG PE BUNUL DUMNEZEU SA VA DEA PUTERE SI SANATATE SA NE BINECUVANTATI CU CUVANTUL SI RUGACIUNA IPS VOASTRE MEREU

 18. atât ştiu, ca Dumnezeu le rânduieşte pe toate, şi tot El a rânduit ca noi să avem parte de un conducator spiritual atât de trăitor întru Hristos..Slavă lui Dumnezeu pt toate!

 19. Slava lui Dumnezeu si mii de multumiri parintelui Teofan

 20. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS TEOFAN - INDEMN LA CITIREA PSALTIRII. “Mantuieste-ma, Doamne, ca m-a necajit omul…”
 21. Pingback: Război întru Cuvânt » PASTORALE VII DIN VREMEA INCEPUTULUI DRAMELOR “CRIZEI” IN ROMANIA: I.P.S.TEOFAN si P.S. SEBASTIAN despre marturisirea Invierii lui Hristos in noianul necazurilor si al deznadajduirii
 22. Pingback: Război întru Cuvânt » INVIEREA LUI HRISTOS sa ne faca fii credinciosi ai Luminii Sale si sa ne alunge din suflete orice urma de iubire a intunericului! CUM SA PETRECEM PASTILE?
 23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CE ESTE SUSPECT IN E-ROMANIA? De ce, cand sistemul social si economic pare ca se prabuseste, se munceste stahanovist la informatizarea Romaniei? CARUI PERICOL TREBUIE SA NE OPUNEM?
 24. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS TEOFAN – 3 ani de slujire ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Intru multi ani!
 25. Pingback: DE CE ERA TRIST IISUS? DE CE AR FI TRIST SI ASTAZI? CUM A FOST INTELES MESAJUL LUI? - Predica puternica a IPS Teofan in Duminica Floriilor (video, 2011)
 26. Pingback: IPS TEOFAN LA PETRU-VODA, DE HRAM, ALATURI DE PARINTELE IUSTIN (Sfintii Arhangheli, 2011). Predica Mitropolitului Moldovei: INGERII IN VIATA NOASTRA (audio si text)
 27. Pingback: PASTORALA IPS TEOFAN, MITROPOLITUL MOLDOVEI, LA INVIERE (2012): Dezbinare sau fratietate? Iubire sau trufie? Intelepciunea lumii sau puterea smereniei? -
 28. Pingback: HRISTOS A INVIAT! Cum trebuie sa petrecem Pastile? -
 29. Pingback: INVIEREA DOMNULUI. Predica si talcuirea patristica amanuntita a IPS Hierotheos Vlachos: “Nu credem in revolutii sociale. Invierea e adevarata revolutie!” -
 30. Pingback: Pastorala de Pasti a IPS Bartolomeu Anania: “SPRE O NECURMATA INVIERE LAUNTRICA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate