SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIAȚA E UCISĂ. Vă îndemn cu toată dragostea şi umilința să fim cât mai angajați în mărturisirea şi în protejarea vieții şi familiei”

3-05-2019 Sublinieri

(desen de Gabriela Mihaita David)

Să nu secăm Izvorul Tămăduirilor Maicii Domnului1

Cât de binecuvântați sunt creştinul şi neamul acela care o au pe Maica Domnului drept izvor al tămăduirii, izvor al milei, al vieții şi al blândeții!

Iată, în orice biserică ortodoxă avem reprezentarea Maicii Domnu­lui Platytera sau Rugătoarea, în Sfântul Altar, care o arată pe Maica Domnului cum ne îmbrățişează pe toți, adunându‑ne cum îşi adună cloşca puişorii. Și nu ne simțim noi înfiați, mângâiați şi ocrotiți, fie şi numai dacă privim la această minunată ipostază a Maicii Domnului?

Iarăşi, în orice biserică ortodoxă regăsim reprezentarea Maicii Dom­nului în icoana Deisis. Maica lui Dumnezeu stă de‑a dreapta Fiului său aşezat în Jilțul de Drept Judecător, avându‑l la stânga Sa pe Sfântul Ioan Botezătorul. Și nu ne simțim noi, păcătoşii, îndemnați la nădejde, văzând că vom avea rugătoare la Dumnezeu‑Judecătorul, pentru mân­tuirea noastră, pe însăşi Mama Acestuia?

Și, mai cu seamă în Ortodoxia noastră românească, nu avem în ori­ce biserică icoana Maicii Domnului aşezată înaintea catapetesmei, nu­mită Axionița? Aceasta arată că o afăm pe Maica Domnului nu doar în Sfânta Sfintelor, adică în Sfântul Altar, şi nu doar înaintea Dreptu­lui Judecător, ci o regăsim chiar în mijlocul poporului binecredincios, o regăsim printre noi, căutând la durerile, necazurile, rugămințile noas­tre. De aceea ne şi strângem în jurul ei atunci când intonăm cântarea Axion Estin sau Cuvine‑se cu adevărat.

Da, cuvine‑se cu adevărat să o fericim pe Maica Domnului, dar mai mult se cuvine să fim conştienți şi responsabili pentru aceste binecuvântări din biserica noastră. Să nu fim nepăsători sau nesimțitori față de acest izvor îmbelşugat de dragoste şi milă! Să nu fim reci şi nerecunoscători față de Maica noastră!

Cum ne putem arăta recunoştința? Ascultând de îndemnurile sale. „Faceţi orice vă va spune (Ioan 2, 5), ne îndeamnă Maica Domnului, arătând către Fiul său. Suntem cu adevărat evlavioşi față de Maica Domnului dacă suntem credincioşi Fiului său, dacă ascultăm toate poruncile Acestuia şi dacă cinstim ceea ce cinsteşte Dumnezeu.

Aceste cuvinte ale Maicii Domnului au fost rostite, după cum ştiți, la nunta din Cana Galileii, iar acest prilej ne ajută să înțelegem, printre altele, ce cinstesc, în mod deosebit, Iisus şi mama Sa prin pilda arătată: viața, naşterea de prunci, căsătoria, familia.

Se cuvine, aşadar, să cinstim şi noi viața, naşterea de prunci şi familia. Se cuvine să le cinstim prin mărturisirea lor în faptă şi în cuvânt. Mai ales în zilele noastre! Dacă alergăm la izvorul tămăduirilor dăruite nouă de Maica Domnului, trebuie să alergăm de fiecare dată când o viață e amenințată, de fiecare dată când un prunc nenăscut se afă în primejdia avortului, de fiecare dată când familia, ca uniune binecuvântată de Dumnezeu între femeie şi bărbat prin căsătorie, este contestată.

Dacă nu facem asta, cu durere vă spun că înseamnă că nu o cinstim cu adevărat pe Maica Domnului, ci înseamnă că ne lipsim de bunăvoie, din cauza nepăsării, de izvorul tămăduirii sale. Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o țară în care căsătoria e batjocorită şi viața e ucisă.

Iubiți credincioşi, vă îndemn cu toată dragostea şi umilința să fim cât mai conştienți şi mai angajați în mărturisirea şi în protejarea vieții şi familiei, ca să nu secăm izvorul tămăduirilor Maicii Domnului!

 

(Din: †Macarie, Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, Să topim ghețarii sufletului! 10 ani cu Hristos în Scandinavia, Editura Sophia, 2018)

 

Legaturi:

SA NE SLUJIM UNII PE ALTII! “Maica Domnului ne invata sa fim in toata vremea in slujire… Hristos ne imprumuta mainile Sale milostive si slujitoare ca noi insine sa fim milostivi si slujitori, asemenea Lui”. PREDICA PS MACARIE la Manastirea Sihastria Putnei, de IZVORUL TAMADUIRII (audio+text)

Parintele Episcop Macarie: ”SFINTII IOACHIM SI ANA sunt un exemplu pentru noi de cum poate fi pusa in lucrare casatoria. DACA NU APARAM CASATORIA, NU DOAR CA NE ARATAM NEPASATORI, DAR NE FACEM SI IMPOTRIVITORI AI PLANULUI LUI DUMNEZEU”

“BUCURA-TE, TAMADUIREA TRUPULUI MEU!” – Predica Mitropolitului Neofit de Morfou despre MAICA DOMNULUI la Denia Acatistului Buneivestiri: “Iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei”

MAICA DOMNULUI – IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR INTRISTATE, OMUL CARE INTELEGE CEL MAI BINE SUFERINTA INIMILOR SFASIATE. Cuvant al Parintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noastre neîmplinite, în dorurile noastre, să chemăm pe Maica lui Dumnezeu” (AUDIO, TEXT)

MAICA DOMNULUI si MAMA NOASTRA – IZVORUL cel viu al nadejdii, al mangaierii si al Invierii noastre in aceste vremuri tulburi. PREDICI (si audio) SENSIBILE SI INTARITOARE la sarbatoarea IZVORULUI TAMADUIRII

IZVORUL TAMADUIRII. Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”

RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI a celui coplesit de intristare si bantuit de ispite: “Sufletul meu se simte sfarsit; totul imi este greu, chiar si rugaciunea…”/ PREDICI AUDIO la Izvorul Tamaduirii (Ierom. Teofan, pr. Ciprian)

SA NE SLUJIM UNII PE ALTII! “Maica Domnului ne invata sa fim in toata vremea in slujire… Hristos ne imprumuta mainile Sale milostive si slujitoare ca noi insine sa fim milostivi si slujitori, asemenea Lui”. PREDICA PS MACARIE la Manastirea Sihastria Putnei, de IZVORUL TAMADUIRII (audio+text)

“Pleaca, Mama, zarile, Tinde-ti indurarile, Du-te, strange-Mi cioburile. Cioburile, cioturile…” – MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR

RUGACIUNI CATRE MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII la vreme de necaz obstesc si de prigoana a Bisericii

IZVORUL TAMADUIRII. Predica Parintelui Sofian si cantarile sarbatorii

Maicuta Domnului – Izvorul Tamaduirilor si Casa inimilor noastre

SA NE RUGAM MAICII DOMNULUI, imbratisarea celor nemangaiati si izbavirea celor din primejdii

“Si numai chemarea numelui ei e dulce inimii…” – PENTRU CINE SI PENTRU CE SE INTRISTEAZA MAICA DOMNULUI? Cum devenim “fiii lacrimilor” sale? “PURCELUSII” MAICII DOMNULUI SI COPILASII EI ASCULTATORI – Cuvinte duioase de la sfinti si parinti contemporani la praznicul NASTERII PREACURATEI FECIOARE

UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” – Cuvinte audio miscatoare ale Preasfintitului Macarie despre SFANTA NOASTRA MAICUTA

SOBORUL MAICII DOMNULUI, ALINATOAREA DURERILOR, MANGAIETOAREA SI HRANITOAREA NOASTRA. Cuvinte duhovnicesti calde si duioase ale Parintelui Episcop Macarie Dragoi – 2015: “Maica Domnului ne ține la inima sa maternă, încălzindu-ne, și pe noi toți care suntem copiii săi. L-a alăptat și pe Hrănitorul făpturii, ne alăptează pe fiecare în parte și mai ales pe cei care sunt fără de mamă și fără de ajutor” (VIDEO, AUDIO)

PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este amestecata cu adevarul? PROTOS. TEOFAN POPESCU – conferința de la Iași: “Cum se poate apropia un tânăr de Taina Maicii Domnului?” (VIDEO, TEXT)

MAICA DOMNULUI – ICOANA PURITATII DESAVARSITE versus AGRESIUNILE NECURATIEI, “BINE FINANTATE SI ORGANIZATE”, LA ADRESA COPIILOR si “MACELARIA” AVORTULUI CARE APASA CA UN BLESTEM PUSTIITOR ASUPRA POPORULUI ROMÂN: “Sa nu uitam ca vor veni niste vremuri mai grele decat acestea, poate ca este numai anticamera lui Antihrist…”

“Îmbrăţişează icoana Preasfintei, ca şi cum ai îmbrăţişa-o pe însăşi mămica ta, şi strig-o ca un micuţ copilaş pe maica noastră: „MĂICUȚA MEA, AJUTĂ-MĂ, DĂ-MI CEEA CE ESTE DE FOLOS SUFLETULUI, PRECUM ȘTII!”

Parintele Hrisostom de la Putna: MAICA DOMNULUI ESTE CEA CARE NE DESCHIDE USILE POCAINTEI CATRE INIMA LUI DUMNEZEU. “Sa avem grija sa nu mai inmultim lacrimile pe obrazul Maicii Domnului!” (si AUDIO)

NASTEREA MAICII DOMNULUI, MAMA NOASTRA PREASFANTA: “Îi datorăm lacrimile noastre spre a-i şterge lacrimile care nu se usucă pe obrajii ei din pricina răutăţilor cu care Îl răstignim pe Hristos”. FIII LACRIMILOR TALE…

SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!

“Iata de ce suntem noi fericiti…” – CRUCIULITA SI AJUTORUL NEVAZUT AL MAICII DOMNULUI. “Maica Domnului mijloceste si vegheaza pentru fiecare”

IMPARATEASA CERULUI SI A PAMANTULUI. Mari duhovnici si sfinti contemporani despre Maica Domnului si maicuta noastra preamilostiva

MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti de SFANTUL SILUAN ATHONITUL

CEA MAI CUPRINZATOARE DECAT CERURILE. Omilie despre MAICA DOMNULUI a avvei Efrem Filotheitul: “Maica Domnului se intristeaza pentru necuviinta mare a poporului”

Stareta Macrina Vassopoulos: “MAICA DOMNULUI VREA SA-I VORBIM, SA-I SPUNEM UNA SI ALTA… Si Hristos vrea sa strigam la El, vrea sa-L chemam. El este Cel iubit si vrea ca toata dragostea noastra sa I-o dam Lui”

“CUVINTE DIN INIMA” ale Cuvioasei Starete Macrina (III): “S-O IUBIM MULT PE MAICA DOMNULUI! Nici nu poate pune cineva in mintea sa nemasurata dragoste a Maicii Domnului…”

OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Avort, Crestinul in lume, Izvorul Tamaduirii, LGBT.../ Casatoriile homosexuale, Maica Domnului, Portile Iadului, PS Macarie, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIAȚA E UCISĂ. Vă îndemn cu toată dragostea şi umilința să fim cât mai angajați în mărturisirea şi în protejarea vieții şi familiei”

  1. Pingback: "Se cuvine să cinstim și să prețuim instituția căsătoriei și să o păzim de cei care vor să o strice!" - PS MACARIE la SPERMEZEU, la aniversarea a șase decenii de căsnicie a părinților săi, VASILE și ANA - Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: PS MACARIE: “Fiule, fiică, iată Mama ta! Unii se laudă cu tehnologia lor, alții se laudă cu civilizația și forța lor, însă noi ne lăudăm cu Maica Domnului!” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE, plus RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De aces
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate