Parintele Amfilohie de la Man. Diaconesti: “TRADAREA VINE DINLAUNTRU”

11-07-2008 Sublinieri

Parintele Amfilohie Branza, duhovnicul Manastirii Diaconesti:

– Noi ne rugam pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu biserici si unirea tuturor. Dar intru Una, Sfanta, Apostoleasca si Soborniceasca Biserica! Noi suntem pentru unitate, dar dupa invatatura Mantuitorului Hristos conform Crezului nostru niceo-constantinopolitan. Deci in sensul asta vedem noi ecumenismul, si e o necesitate, ne-am bucura ca toti sa ajunga la lumina cunostintei, la lumina adevarului, la Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Ne dorim lucrul acesta, este o necesitate, si vrem sa se realizeze aceasta unitate in spatiul eclezial.

ecu- Distingeti si aspecte negative ale ecumenismului?

Din pacate mai mult aspecte negative distingem. Pentru ca aceasta problema nu pleaca din partea unor oameni traitori, bine intentonati, ci mai mult din partea unor politicieni. Si chiar daca se trateaza aceasta problema si in spatiul eclezial, este politizata foarte mult. A devenit deja interesul unor cercuri de oameni. Ei si-or dat seama de influenta Bisericii in popor si vor sa instrumenteze aceasta forta a Bisericii in favoarea scopurilor lor politice. Nu se urmareste nici pe departe o unitate a oamenilor. Aceasta mondializare, aceasta globalizare, care desfiinteaza granitele natiunilor, care egalizeaza, intr-un mod nefast, valorile nationale, striveste specificul national, striveste persoana. Noi suntem pentru un ecumenism in care fiecare popor si fiecare natiune sa Il slaveasca pe Dumnezeu cu potentialul cultural, spiritual si tot ce ii sta la indemana specific poporului din care se trage. Noi nu strivim persoana, noi vrem o unitate in varietate, si o diversitate in unitate, fara sa distrugem persoana. Fara sa distrugem adevarul. De aceea noi trebuie sa pastram adevarul de credinta si fiecare ortodox sa urmareasca slujirea lui Dumnezeu, adica in Duh si in Adevar, si atunci nu o sa ne mai certam unii cu altii si nu o sa mai fie nicio problema de sovinism. Bulgarul sa Il cinteasca pe Dumnezeu in limba lui si in spatiul lui, noi la fel aici, si grecul la fel, si rusul la fel si nu o sa mai fie dezbinare.

Dar am spus… la ora actuala, modul in care se incearca acest ecumenism, de oameni care se numesc mai mult ecumenisti, nu da rezultate, dimpotriva, aduce tulburare. Este o graba sa se atinga aceste scopuri, se cam tulbura ca nu le reusesc aceste planuri, se izbesc in aceasta rezistenta crestina, care nu poate sa accepte aceste alunecari de la traditie… Si bineinteles, ne dam seama ca nu aceasta este calea prin care se ajunge la o unitate, ci printr-un mod de viata autentic, nu printr-o politica a ecumenismului si printr-o ecumenicitate traita, ecleziala, asa cum am invatat-o noi de la Sfintii Apostoli. Dar am spus, este moment in care se incearca o cucerire a spatiului ortodox din balcani. Si nu pot s-o faca fara sprijinul unor oameni din interiorul Bisericii. Va dau un exemplu simplu: la ora actuala, nici presedintele tarii, nici primul ministru, nici oricine altcineva nu ar putea sa adune intr-un ceas atatia oameni cati ar putea sa mobilizeze Patriarhul Romaniei. Frati crestini, tara trece printr-un moment de cumpana, noi vom posti trei zile, noi vom face o psaltire pe zi. Voua va cerem urmatorul lucru, frati crestini! Ar hui tara, a vorbit PreaFericitul, a dat prin episcopii, ar sari tara in picioare. Nu face, bineinteles. Dar ei isi dau seama de potentialul acesta de care dispune patriarhul si ierarhia. Si atunci de aia a cautat sa ii cucereasca, sa ii ademeneasca, eventual sa ii compromita ca sa ii aiba la mana in scopurile lor. Astazi a marturisi adevarul inseamna, in fond, sa te pregatesti de martiraj. Inca nu au ajuns sa elimine asa pe fata, ca altadata. Dar este si o lasitate mare…

Nu se poate sa ne lepadam de Hristos pentru niste pofte lumesti sau pentru niste amenintari. Eu cred ca asa, daca sunt unii compromisi asa cum sunt, daca ar avea o atitudine la ora actuala – da frati crestini, am gresit, aici si aici, asa este, dar tara este mai presus de interesele noastre, Biserica este sfanta, este lasata de Dumnezeu, nu putem, ne pare rau, dar marturisim pe fata ca trecem prin acest ceas de cumpana, acest ceas de incercare, unde ni se pune in fata cutare sau cutare… Nu acceptati, macar ca ne costa viata! Nu mai este tipul asta de vorbire, de marturisire, nu mai este un ierarh inchis, nu mai este un ierarh prigonit…Tara asta simte adevarul, il vede, dar il asteapta si din gura celor care trebuie sa il marturiseasca! Aia este…Deci, traim acuma un conflict de civilizatii care castiga teren in favoarea apusului pentru faptul ca sunt multi rasariteni care macar ca isi fac crucea ortodox, macar ca rostesc Crezul in biserica, adopta un mod de viata occidental si tanjesc de fapt dupa poftele si mofturile apusului. Si atunci tradarea vine dinlauntru.

– Parinte, ne-ati spus niste lucruri foarte interesante, serioase si grave. Nu va este frica?

Dragul meu, fricosii nu se mantuiesc! Iubiti adevarul si adevarul va va face liberi. Apoi, a spus Mantuitorul Hristos, cel ce va cauta sa scape sufletul sau il va pierde iar cel ce isi va pune sufletul sau pentru Mine si pentru Evanghelie acela il va dobandi. Eu cred ca una din caracteristicile monahismului contemporan este si aceasta lasitate, aceasta tacere, aceasta lipsa de marturisire, aceasta frica. Este inadmisibil sa ne fie frica! Cum va puteti imagina un preot fricos? Ii mai treci cu vederea ca a cruvit, ii mai treci cu vederea ca a furat, ca s-a imbatat, dar frica si lasitatea este inadmisibila pentru un preot. Desi si alea sunt pacate grave, opritoare, dar frica? Niciodata nu putem conjunga frica cu un crestin, dar cu preot, dar cu un calugar, dar cu un ierarh, sau patriarh…Deci teama aceasta, cum sa va spun, sa imi fie frica sa nu marturisesc adevarul, sa ma lepad de Hristos? Noi primim putere cand marturisim adevarul. Nu ne e teama, noi ne-am asumat moartea din momentul in care am intrat in manastiri. Pentru ce am intrat in manastiri? Daca mor la noapte ce fac? Unde ma duc? Nu se pune problema..frica nu exista, si sunt multi care nu au frica, sa stiti. Si vor fi si mai multi cand Dumnezeu va randui si oameni de curaj si pentru tara noastra, si pentru Biserica noastra, si pentru monahismul nostru. Iar oamenii, credinciosii astazi cred ca de la calugari asteapta mai mult curaj in marturisirea adevarului de credinta si mai multa traire, odata cu aceasta marturisire. Sa vada un calugar, un om care si-a ales un mod de viata constient, sa vada ca stie ce vrea si ca a dobandit ce si-a dorit, macar in parte, si sa reflecte prin spiritualitatea lui, prin forta slujbelor, prin puterea rugaciunilor, iata, intr-adevar, forta ortodoxiei. Calugarii trebuie sa fie caracterizati astazi mai ales de un spirit de sacrificiu, de un spirit de jertfa, de aceea, noi, pe timp de pace ne mortificam de bunavoie patimile, ne mortificam poftele si placerile, prin aceasta retragere, prin aceasta castitate, dar nu retragere din responsabilitati, fie ele sociale sau de alta natura. De aceea trebuie sa raspundem primii prezent cand este atacata fiinta Bisericii si fiinta neamului nostru sau soarta aproapelui nostru.

– Multumim, parinte, sa va ajute Dumnezeu.

– Asa sa ne ajute tuturor!”

prcalciu_2.jpg

  • Vedeti si:

Părintele Amfilohie Despre masonerie (2004) 1 Părintele Amfilohie Despre masonerie (2004) 2 Părintele Amfilohie Despre masonerie (2004) 3 Părintele Amfilohie Despre masonerie (2004) final


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Calugaria / viata monahala, Ecumenism, Mari duhovnici, preoti si invatatori, Marturisirea Bisericii, Parintele Amfilohie/ Manastirea Diaconesti, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “Parintele Amfilohie de la Man. Diaconesti: “TRADAREA VINE DINLAUNTRU”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. tot respectul pentru parintele Amfilohie.mi-as dori sa iau legatura cu el.

  2. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE BRANZA (Manastirea Diaconesti). INTERVIU EXCLUSIV DESPRE LUMEA DE AZI SI PRIORITATILE DIN VIATA DUHOVNICEASCA (audio)
  3. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE DE LA DIACONESTI: Ce inseamna si cum se dobandesc curajul NE-LUMESC si demnitatea CRESTINA?
  4. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE: CUM PUTEM GUSTA BUCURIA UNICA A NASTERII DOMNULUI?
  5. am si eu o intrebare daca nu mananci se considera sinucidere? astept raspuns.ionutz_pankaro

  6. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE DESPRE JERTFA SFINTILOR INCHISORILOR SI INTOARCEREA LA HRISTOS (video). Azi la Libraria Sophia, despre pocainta! -
  7. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE la Sophia (audio si text): “Tara are nevoie de oameni care sa se pocaiasca cu adevarat. POCAINTA ESTE DE TEMUT DEMONILOR!” -
  8. ms pentru raspuns

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate