Parintele Arsenie Papacioc: “DOGMELE SI CANOANELE NU SE POT SCHIMBA DUPA DORINTELE RATACITILOR”

23-07-2008 Sublinieri

pr-arsenie-papacioc.jpg

La sfarsitul saptamanii trecute unii dintre noi au avut binecuvantarea sa ajunga la Parintele Arsenie Papacioc pentru un scurt cuvant referitor la situatia in care se gaseste Biserica. Parintele parea a fi intr-o stare in care nicio suparare nu il mai putea atinge. Portile Cerului par a i se fi intredeschis si privirea lui avea deja seninatatea pe care ti-o da apropierea de vesnicie. Foarte obosit si bolnav, parintele arata ca si cum ar fi deja in pragul nasterii pentru Imparatia cea neclatita. Ne-am bucurat de faptul ca am putut vorbi cu Sfintia sa, chiar daca destul de scurt.

Din pacate insa, nu am putut avea o inregistrare de calitate a convorbirii. Glasul stins, zgomotele de fond si precaritatea inregistrarii cu telefonul mobil au facut ca o parte din convorbire practic sa se piarda. In privinta deciziei Sinodului referitoare la mitropolitul Nicolae Corneanu, primul cuvant al Parintelui Arsenie Papacioc (care nu apare in inregistrare) a fost ca “merita sa fie caterisit“, deoarece gestul sau a fost unul premeditat. Redam partile din convorbire ce au putut fi recuperate, precizand ca intre paranteze am completat, acolo unde am putut reconstitui, cuvantul pentru a-i reda sensul original, neclar in inregistrarea audio:

ap.jpg

“El [Nicolae Corneanu] a facut o mare greseala. Si nu e vorba ca a facut-o intamplator, sentimental. Parca nu era destul ca fusese vandut comunismului. […] Ati citit Crima si pedeapsa cu Raskolnikov care a omorat baba (…)? Si dupa ce a omorat-o s-a ridicat o Rusie intreaga. In primul rand, cine era baba aia? [ca sa fie atat de importanta pentru popor? Dar poporul a taxat crima, care este crima, indiferent de statura victimei – nota noastra].

In problemele de dogma, de canoane… Astea nu se pot schimba dupa dorintele ratacitilor. […] S-au facut soboare (sinoade) dupa care ne orientam viata. Fiecare stim ce avem de facut. Chiar daca suntem o musca sau o furnica, stim ce avem de facut. (…)

Orice adevar are legatura cu orice. Oricine traieste in adevar, poate sa fie unul singur: acolo e Biserica. Nu e factiune, [ci e Biserica]. Indiferent cat de multi sunt, Adevarul conteaza…si…este peste cerul cerului si peste lumea pamantului, si asta e (…) de la Duhul Sfant. (…) Ortodoxia e tot ce avem nevoie pentru relatia cu Imparatia… Pentru ca a fagaduit-o Hristos. Si noi nu facem decat ce a spus Hristos. Deci El era ortodox. Nu putem fi… altfel. Altfel, anatema cu tine! Anatema stiti ce inseamna? E despartirea de Hristos si unirea cu Satana (…)”.

singur_ortodoxia1.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Dogme/ erezii, Ecumenism, Marturisirea Bisericii, Nicolae Corneanu, Parintele Arsenie Papacioc

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “Parintele Arsenie Papacioc: “DOGMELE SI CANOANELE NU SE POT SCHIMBA DUPA DORINTELE RATACITILOR”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Multumim dragi frati de la admn. pentru aceste cuvinte de suflet. Doamne mai tine-l pe acest mare duhovnic, printre putinii ramasi in viata in care mai putem avea incredere totala. Poporul acesta a dat cele mai mari valori spirituale in vremurile de restriste. Poate de aceea Bunul Dumnezeu ne incearca din nou, sa iesim din moleseala si din starea de crestini caldicei. Si asa cum spunea si dragul nostru parinte Gh. Calciu, cu cat suferim mai mult, cu atat Dumnezeu este mai prezent in viata noastra.
  Si parca toti fratii ortodocsi se coalizeaza in suferinta cu noi. Cel mai recent nr. al revistei de credinta ortodoxa “The Orthodox Word = Cuvantul Ortodox” ed. de Manastirea Platina este dedicat “Sfintei Romanii = Holy Romania” si sfintilor parinti ortodocsi ai sec. XX. Acestea sunt valorile care raman in eternitate, pe ei sa ii urmam.

 2. Ne bucura ceea ce ne spui, Elaina! Ne-ai putea trimite cumva revista, scanata? Este ceva deosebit, inedit, care ar merita tradus si cunoscut si celor din tara? Multumim!

  Si noi pregatim ceva relativ inedit legat de parintele Calciu.

 3. Sigur ca da. V-as mai putea trimite (daca sunteti interesati) si editia anterioara dedicata in intregime pr. Calciu la care am contribuit si noi cu unele traduceri.
  Am nevoie de o adresa de email a dvoastra (o puteti trimite la adresa mea personala de mai sus)
  Doamne ajuta!

 4. Postati daca ati facut si o poza recenta a Parintelui

 5. Doamne ajuta

  Fratilor ma bucura mult aceste marturisiri de credinta mai ales cand alaturi de Batranii nostrii curajul se iveste si din partea celor mai tineri cum e cazul parintelui Lavrentie.

  E cam timpul sa preluam si noi cei mai tineri stafeta Sfintei Traditii si sa ducem in continuare calea pe care Batrinii nostrii ne-o predanisesc.

  Calirea tine de exercitiu, acum inca ne tin de mana Batranii dar vine vremea fireasca de a le calca pe urme in marturisiere, neclintita dreapta credinta, traire duhovniceasca.

  Parinti din cetati ale ortodoxiei ce sunt manastirile am nadejdea ca ne veti ramane
  in continuare drepti calauzitori ca acesti Batrani Duhovnicesti – urmandu-le in tot exemplul.

  iertati-ma si sa aveti pace in inima!

 6. @ Alexandru M.:

  Nu am facut fotografii cu parintele Arsenie.

 7. Iata ce spune Sfantul Iustin Popovici in cartea “Biserica si statul”:
  „A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenilor” – acesta este statutul Bisericii Ortodoxe, statutul ei vesnic si neschimbator – statutul atotcuprinzator, starea ei vesnica si neschimbata – stare atotcuprinzatoare. Iata care este mai întâi de toate raspunsul dat primilor prigonitori ai Bisericii: Faptele Apostolilor 5, 29. Acesta este si raspunsul ei dat prigonitorilor, de-a lungul veacurilor pâna la Judecata de Apoi. Pentru Biserica, Dumnezeu totdeauna e pe primul loc, iar omul, lumea, totdeauna pe locul doi. Trebuie sa ascultam de oameni cât timp nu sunt împotriva, lui Dumnezeu si a poruncilor Lui. Dar când oamenii se ridica împotriva lui Dumnezeu si a poruncilor dumnezeiesti, Biserica trebuie sa se împotriveasca si sa stea împotriva. Daca ea nu procedeaza astfel, ce Biserica mai e si asta? Iar reprezentantii Bisericii – daca nu procedeaza astfel, oare mai sunt ei reprezentanti apostolicesti ai Bisericii?” Sa ne aducem aminte de ce ne-au invatat sfintii parinti : cand este vorba de lepadarea de credinta nu se cuvine a pastra tacerea … sfintii parinti erau foarte ingaduitori cand era vorba de pacate , dar cand venea vorba de erezii sareau ca arsi … asta s-a scris in cartile lor asta vom tine si noi ortodocsii …Pe acesti marturisitori sa-i urmam si noi !

 8. Doamne ajuta

  Cu adevarat frate Admin daca marerialul la care te refereai anterior este legat de proorocirea facuta de Parintele Calciu in scrsoarea trimisa inainte de trecerea sa la Domnul, catre IPS Anania cu toti vom da Slava lui Dumnezeu intru Sfintii Lui.

  multumesc si sa aveti pace in inima!

 9. @ Maria Saracacianu:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/04/07/trebuie-sa-ascultam-de-dumnezeu-mai-mult-decat-de-oameni/

  @ Radu Baboi:

  Nu, ne refeream la un cuvant care nu a aparut pana acum integral nicaieri, dupa stiinta noastra si care spune incredibil de transant niste lucruri. Dar probabil ca ii vom da drumul abia luni-marti, pentru ca nu stiu daca e momentul cel mai potrivit acum, cand inca n-au fost “digerate” bine nici cuvintele la fel de tari ale parintilor Justin, Iulian, Arsenie…

  Nu suntem siguri ca stim despre scrisoarea de care pomenesti, dar vom cauta.

 10. Nu asculta clevetirile unora care spun că Biserica Greciei este de acord cu patriarhul Atenagora. Dacă patriarhul va merge înainte, dacă va purcede la „uniri”, atunci vei vedea ce poziţie vor avea episcopii Bisericii Greciei, care astăzi tac şi suportă nu din frică, precum susţin unii „viteji apărători ai Credinţei”, nici din pricina unei conştiinţe ortodoxe tocite, ci numai pentru că se îngrijesc de pacea Bisericii şi se gândesc cu frică la evoluţiile şi consecinţele schismelor. Episcopii Bisericii Greciei, în afară de foarte puţini, nu sunt filocatolici, nu sunt unionişti, nu sunt de acelaşi cuget cu patriarhul Atenagora. NU! Nu uita că Sfântul Chiril al Alexandriei, marele apărător al Credinţei Ortodoxe „iconomisea a nu se rupe de cei din Răsărit, care îl aveau în diptice pe Teodor al Mopsuestiei, eretic fiind acesta”. Adică se împărtăşea, din iconomie, cu cei care aveau în diptice un episcop eretic. Nu trage concluzii despre Biserica Greciei din tăcerea ei. Tăcerea nu înseamnă numai acord sau dezacord, ci înseamnă şi suferire. De altfel, trei-patru episcopi, mai energici din fire, cum ar fi al Pireului, al Elefteropolei, al Florinei şi încă unul, precum şi notabilele ziare religioase cum ar fi: „Lupta bisericească”, „Presa Ortodoxă”, „Mântuitorul”, „Trei Ierarhi” şi altele, de multe ori au ameninţat că vor face acţiuni publice violente împotriva cutezanţelor patriarhului. Din tăcerea Bisericii Greciei faţă de aceste situaţii nu putem trage concluzia că ea este de acord cu aceia sau cu acţiunile patriarhului.

  Sursa: http://cuvseraphimrose.wordpress.com/2008/07/24/arh-epifanie-teodoropulos-despre-tacerea-ierarhilor-din-iconomie/

 11. Doamne ajuta

  Este vorba de o scrisoare-indemn, care se gaseste in cartea Viata Parintelui Gheorghe Calciu (editura Christiana 2007 – lamuriri asupra editiei), in care parintele scrie IPS Bartolomeu:

  ,,Dumnezeu sa va dea taria cugetului si arma cuvantului, sa evitati pe cat posibil rautatile care incep sa atace tot mai violent adevarurile credintei noastre ortodoxe si sa va lungeasca zilele spre slava Sa, amin”

  sa aveti pace in inima

 12. Multumim, Gabriel! La noi e si din frica, asta cu certitudine. Asta pe langa ceea ce este, intr-adevar, transferabil din cuvintele Parintelui Epifanie scrise in cazul Athenagoras.

  @ Radu B.:

  Da, pe aceasta din cartea despre viata sa o stiam, dar nu e tocmai inedita si nici neaparat profetica, ci bazata pe o realitate care inca de atunci era vadita.

  Alexandru M.:

  Am primit acum din partea unui frate o fotografie de data oarecum recenta, din 5 iulie: http://www.cuvantul-ortodox.ro/wp-content/uploads//2008/07/ap.jpg
  Dar pe 19 iulie parintele arata mai obosit si mai slabit, mai neputincios.

 13. @ Arh. Epifanie Teodoropulos – Despre tacerea ierarhilor din iconomie

  Din pacate, ierarhii nostri nu au tacut ci au vorbit prin vot.

 14. Sfintia ta, uite cum este. Tacerea e tacere si in Romania si in Grecia. Nu sunt cei care tac in Grecia sfinti, si, cei care tac in Romania pacatosi. S-a facut tulburare mare, dar nu inseamna ca au cazut toti ierarhii nostri. Au tacut unii pt. ca n-au avut incotro, dar mai avem ierarhi buni, chiar eu stiu pe cativa dintre ei. Cat priveste nebunia cu ecumenismul, grecii au inceput-o cu ridicarea anatemei ca sa discutam cu ‘fratii’ catolici. Acum, eu nu zic ca-i rau dar ce sa discutam?! Singura discutie este: pocaiti-va si va primim inapoi. Si asa se incheie orice tulburare. Dar stiti cum este, ca ai lor sunt mai prosti decat ai nostri, insa realitatea este ca s-a tulburat toata ortodoxia din ecumenismul asta. Pe deoparte e bine caci numai prin razboi ajungi la pace! Adica o sa trebuiasca sa ne intalnim toti crestinii(ortodocsi) si sa zicem stop. Ori alba ori neagra, asa cum s-a mai facut cu Arie cu Montanie si cu altii. E bine sa stam cu pace si in ascultare, dar deja se pune problema a-L marturisi pe Hristos sau nu. Si daca noi vom tacea, vor striga pietrele. Au cam intrat lupii in stana si nu prea mai imi vine sa tac! In rest, numai bucurii. Doamne ajuta!

 15. Apropo de lupii la stana si apostaziile in cascada ale arhipastorilor nostri, cititi si insemnarea de azi a lui Claudiu Tarziu (ca si comentariul nostru de acolo):

  http://www.rostonline.org/blog/claudiu/2008/07/tarii-cit-mai-multe-avorturi.html

 16. tot relativ recent

  Video: 22.03.2008
  Parintele Arsenie Papacioc 22.03.2008
  http://www.youtube.com/watch?v=45UvE3jTgNc&NR=1

  Audio: 06.06.2008
  Parintele Arsenie Papacioc – Toata Biserica este acolo unde e Adevarul – Cuvant pentru romanii din Canada
  http://www.ortodoxmedia.com/inregistrare/577/Pr-Arsenie-cuvant-Canada

 17. Ma bucur de acest cuvant al Parintelui Arsenie Papacioc si ma intristez de starea sfintiei sale. Stiu ca atunci cand va pleca, va merge intru slava mantuirii, dar ce ne vom face noi, cei ramasi, pacatosi, slabi si fara indrumatori intru Duhul Sfintilor Parinti ?
  Domnul sa-i tina in viata cat mai mult pe marturisitorii sai, fiindca daca acum cat mai sunt inca in viata acestia, ne departam tot mai mult de Sfanta Traditie, ce se va intampla cand Domnul ii va chem la EL ?
  Stiu, o sa-mi ziceti ca Biserica nu va pieri, de acord. Dar cati dintre cei apartinaori de BOR vom mai fi in Biserica Ortodoxa Universala, fara calauzitori imbunatatiti, inspirati de Duhul Sfant si nu de antichrist ????

 18. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Papacioc - Inima care bate de 94 ani pentru Ortodoxie
 19. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC - 95 DE ANI. O viata de jertfa sub ocrotirea Maicii lui Dumnezeu
 20. Pingback: » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC A TRECUT AZI, 19 IULIE, LA DOMNUL » Război întru Cuvânt
 21. Pingback: MARTURISIREA TESTAMENTARA A PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC: "Numai in Adevar e unitate; daca nu e Adevar nu e unitate. HRISTOS ESTE ORTODOX"
 22. Pingback: Cuvant de exceptie si de forta duhovniceasca al IPS Teofan la inmormantarea Parintelui Arsenie Papacioc (AUDIO): DUMNEZEU L-A DARUIT NEAMULUI ROMANESC CA SA IL AJUTE SA TRAIASCA CLIPE DE ADEVAR
 23. Pingback: CUVANT AL PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC PENTRU UNITATEA BISERICII si impotriva celor care puneau intrebarea tendentioasa: "Unde a fost Biserica Ortodoxa in vremea comunismului?"
 24. Pingback: Parintii Arsenie Papacioc si Proclu Nicau despre JUDECAREA PREOTILOR (VIDEO)
 25. Pingback: [video]: CONFERINTA PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC DE LA CONSTANTA (2004). Astazi, Parintele Arsenie ar fi implinit 97 de ani...
 26. Pt admin: Crucea din acest material contine simbolul masonic, ochiul in triunghi(sau cel putin asa mi se pare mie), din graba nu ati sesizat! Nu doresc sa apara acest mesaj, doar sa postati alta poza. Va multumesc

 27. @ Robert:

  Este chiar crucea de calugarie a parintelui Arsenie, sculptata de parintele insusi si pusa si pe coperta cartii SINGUR ORTODOXIA, nici vorba de simboluri masonice, e vorba de o reprezentare a ochiului ceresc al Sfintei Treimi prezenta in foarte multe biserici ortodoxe. Ca au preluat apoi si masonii ceva similar, dand o semnificatie cu totul opusa e alta poveste, totusi sa nu ne mai smintim noi… Vei gasi reprezentarea inclusiv la unele dintre marile manastiri din Moldova. Nu e foarte canonica, probabil, dar nici satanica nu este, are intelesul ei bine determinat, legat de ochiul atoatevazator al lui Dumnezeu (Unul in Treime).

  http://www.ziaristionline.ro/2011/07/20/anghel-papacioc-de-la-inspectorul-si-primarul-legionar-la-detinutul-politic-din-zarca-14-ani-si-calugarul-arsenie-duhovnicul-ortodoxiei-de-la-marea-neagra/cruce-sculptata-de-parintele-arsenie-papacioc/
  http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-arsenie-papacioc-marturie-despre-sine-69485.html

 28. http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3747

  “Ochiul în triunghi este un simbol creştin şi semnifică atotprezenţă lui Dumnezeu – Sfânta Treime. Francmasoneria l-a preluat din tradiţia creştină, la fel cum a preluat şi alte simboluri şi chiar slujbe (Sfânta Euharistie, de exemplu) pe care le maimuţăresc. Francmasoneria trăieşte, de fapt, dintr-un sincretism exacerbat (amestec de elemente mozaice, creştine, eretice ariene, deiste, panteiste, ateiste chiar etc.).”

  Pentru o mai bună documentare în aceste probleme, dragă Dumi, îţi recomand o carte pe care am citit-o şi eu de curând şi pe care o găsesc nu numai extrem de documentată şi de clară, dar şi plină de dragostea lui Hristos Cel în neobosită căutare şi aşteptare a oricărui suflet aflat în pericolul de piere în vâltoarea ispitelor acestei lumi! Este vorba de cartea lui Mihail Gavril, “Biserica. Sinagoga. Loja. Ispitirea din Karantania. Drumul Damascului. Disoluţia masonică.”, apărută la Editura “Puncte Cardinale”, Sibiu, 2007.

 29. Pingback: NE VORBESTE PARINTELE ARSENIE PAPACIOC (2)...despre catolici, secte, pedeapsa cu moartea, razbunare, Proscomidie..."Ramane un singur lucru: Ade­varul!"
 30. Pingback: PARINTELE ARSENIE PAPACIOC – 1 an de la nasterea in ceruri (19 iulie): CUVINTE DE FOLOS, GRUPATE TEMATIC -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Articole Recomandate

Carti recomandate