PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI!

16-06-2013 Sublinieri

PARINTELE IUSTIN PARVU la Antena 3 (imagini inedite pt. emisiunea “In premiera”)

parintele-iustin-parvu-scriind-pomelnic

Marele duhovnic de la Manastirea Petru-Voda si-a dat sufletul in mainile lui Hristos astazi, 16 iunie, in jurul orelor 22.40, dupa o cumplita si indelungata suferinta, la varsta de 94 de ani.

Parintele Iustin Parvu s-a nascut la 10 februarie 1919 in satul Petru Voda, com. Calugareni, jud. Neamt si a primit numele de botez Iosif, avand inca 4 frati mai mari. Intre 1926-1931 a facut scoala primara si a urmat mai bine de doi ani de scoala complementara. In 1936 a devenit frate la Manastirea Durau. In 1937 a fost trimis sa studieze la Seminarul Teologic de la Cernica si l-a continuat la seminarul de la Valcea si apoi la Roman. A fost tuns in monahism in 1940 iar in 1941 a fost hirotonit preot. In timpul razboiului, respectiv in perioada 1943-1944 a fost trimis preot misionar pe Frontul de Est, numai in zona Neamtului. In 1948 a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pe motive politice si a trecut prin inchisorile comuniste de exterminare de la Aiud, Baia Sprie, Gherla si Periprava. In 1960, dupa ispasirea pedepsei de 12 ani, a mai urmat o prelungire a condamnarii – de 4 ani, la Aiud. A fost eliberat in 1964, prin decretul de eliberare a detinutilor politici. In perioada 1964-1966 a revenit in locurile natale, a locuit in casa parinteasca si a lucrat pe unde a gasit. Din 1966 pana in 1974 a fost preot monah la Manastirea Secu iar din 1974 in 1989 a fost preot monah la Manastirea Bistrita. In 1976 efectueaza calatoria (visata mereu, din copilarie) la Muntele Athos. In 1989 a revenit ca preot monah la Secu, pana in 1991. In 1991 a sosit la Petru Voda, impreuna cu monahii Ignat si Calinic, unde a inceput punerea temeliei Manastirii Petru Voda (de calugari), unde a fost si este staret si preot monah, pana in ziua de azi. In 2000 a inceput construirea schitului de maici de la Petru Voda, a cladirilor cu chilii, a azilului de batrane, a centrului de plasament pentru copii si a spitalului. Incepand din 2002 a ctitorit mai multe asezaminte monahale, dintre care amintim doua foarte importante, legate de martirii inchisorilor comuniste, respectiv Schitul de la Aiud, si in prezent este in constructie Manastirea de la Poarta Alba (in amintirea celor pieriti la Canalul Dunare-Marea Neagra).

(sursa)

Sa priveghem cu Psalmi pentru sufletul Parintelui Iustin si sa nadajduim ca Domnul sa-i dea indrazneala sa mijloceasca din ceruri pentru Biserica si neamul romanesc, pentru pastrarea in unitate, in dreapta-credinta si in Duhul Adevarului!

Reluam aici o parte din gandurile pe care le scriam aici cand Parintele implinea 9 decenii de viata si de slujire a lui Hristos:

055-parintele-iustin-parvu-manastirea-petru-voda.jpg

Cum l-am putea defini intr-o singura fraza pe parintele Justin? O usa vesnic deschisa a iubirii jertfelnice si a marturisirii si o eterna piatra de impiedicare pentru slujitorii veacului acestuia.

In loc de alte cuvinte de lauda, o singura chemare: ascultati glasul pastorului celui bun si puneti-l in inima, umblati in Duh si Adevar dupa dreptarul cuvantului si dupa pilda vietii sale!

Sa-l cinstim, fara sa ne folosim de el numai ca un “brand” duhovnicesc care vinde bine sau ca pe un portdrapel care sa ne poata legitima ideologic si pe care sa-l putem anexa la agenda intereselor noastre. Sa-l cinstim fara sa-l transformam in idol sau in talisman, fara sa-i facem de pe acum icoana, fara sa-i declaram indecent iubirea prin scandari pe strazi si, mai ales, fara sa-l confiscam in interese ideologice sau afaceristice. Sa-l cinstim si sa-l iubim, facand ceea ce ne spune, primind si ducand mai departe ceea ce ne invata, devenindu-i, fie si de la distanta, in duh, ucenici adevarati. Adevaratul ucenic nu este nici fanatic, nici carcotas si razvratit. Sa invatam de la parintele Justin cum se pot uni mila si bunatatea cu lipsa de compromisuri, cu indrazneala cea buna a marturisirii. Sa-i fim fii in adevar, in jertfa si in dragoste si pentru vrajmasi! Sa invatam sa traim mai intai noi duhovniceste, sa ne salvam pe noi si abia apoi sa ne apucam sa salvam “neamul”. Numai asa il vom bucura ii vom odihni inima brazdata de cumplite suferinte si de chinuitoare framantari pentru noi, poporul roman ortodox pe care il slujeste zeci de ani, zi si noapte, fara sa oboseasca!

Doamne, fa-ne vrednici de parintele Justin!

VESNICA SA-I FIE POMENIREA!

***

Va invitam sa revedeti:

***

***


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Parintele Iustin Parvu, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

101 Commentarii la “PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Dumnezeu sa il odihneasca si sa il treaca in randul sfintilor! Dumnezeu i-a dat ani multi si grei, l-a lasat sa fie un personaj principal in ortodoxie. Daca il consideram un model, atunci sa nu ii lasam memoria sa se stinga si sa continuam munca si daruirea dansului.

 2. Dumnezeu sa-l odihnesca cu Sfintii Sai pe parintele Iustin!
  Cred si eu ca Dumnezeu “a asteptat” ziua aceasta(duminica de ieri,a Sfintilor Parinti de la primul Sinod,de la Niceea)ca sa-l ia la El pe parinte…pt ca sa ne arate clar cine a fost parintele Iustin si cu cine se va odihnii de acum incolo,in vesnicie…
  Sa ne rugam in continuare,asa cum putem,pt sufletul parintelui…
  Slava Tie,Doamne,pt toate!

 3. Dumnezeu sa il odihneasca cu Sfintii!

 4. Dumnezeu sa il ohihneasca

 5. Sa-l odihneasca Bunul Dumnezeu in curtile Sale.

 6. Dumnezeu să-l ierte pe bunul nostru părinte!

 7. Doamne ce diamant am pierdut !Cum va mai fi oare viata fara el…Se duc stalpii ortodoxiei..

 8. S-a stins o voce a dreptăţii
  Care (cu greu), în România
  Şi azi (şi-n vremuri de răstrişte),
  A apărat ortodoxia.

  Un glas ce n’a cruţat păcatul
  (Nici n’a slujit în chip ascuns,
  Cea mai perfidă viclenie),
  Ce ni s’aduce, din apus.

  O voce (vie) a dreptăţii
  Care a’nfierat vinovăţia,
  (Cea ne-mustrată), ce tot creşte
  Din zi în zi în România.

  Ne-a părăsit un glas de tunet,
  Un braţ şi-o inimă de sfânt
  Ce si’a dus crucea (monahală),
  Cu dragoste, pân’la mormânt.

  Un suflet care’a iubit cerul,
  Poporul și ortodoxia.
  O viață sfântă ce-i și pildă,
  Și sprijin pentru România.

  Un suflet care a fost sincer
  (În ce a scris şi în ce a spus),
  Păzind şi apărând credinţa
  De înşelarea în Iisus,

  Ne lăudând (nedrept) poporul,
  (Cel ce se’neacă în păcate,
  În formalism, în ne ruşine
  Şi-n compromisuri vinovate)

  Ci i-a spus sincer Adevărul.
  Mustrându-l pentru necrediţă
  Şi pentru răul ce-l sluţeşte
  Şi-l duce-n chin şi suferinţă.

  Monah ce-a apărat credinţa
  (Sub ateism) şi-n închisoare,
  Fără s’accepte compromisul
  Şi viclenia trădătoare.

  S-a stins o flacără a vieţii
  Ce-a luminat pe cerul lumii
  Poteca cea mântuitoare,
  Şi-a demascat calea minciunii.

  Azi, retrăim ceasul durerii
  (Şi-al încercării în credinţă),
  Al despărțirii, ce renaşte
  Iubire şi recunoştinţă

  Şi-i reauzim glasul cum cere
  Să apărăm ce ne-a’nvăţat
  Şi să trăim ortodoxia
  Cea ne atinsă de păcat,

  Că drumul mântuirii noastre,
  Este din zi în zi mai greu,
  Mai sec, mai plin de înșelare
  De formalism modern, de… “eu”.

 9. DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA CU SFINTII ROMANI CARE ATAT I A RAVNIT DIN ACEASTA VIATA.AM PIERDUTPE STALPUL NOSTRU.DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA .

 10. Părintele Iustin, în chip profetic a plecat la cer în duminica închinată sfinților părinți, adăugându-se lor (la ceas târziu), în ultimele ore ale acestei sfinte zile arătând (și astfel) că sfârșitul este aproape. Părintele Iustin a fost chipul dragostei rastignite de durerea căderii și orbirii noastre, ca neam și comunitate. Ura demonilor la urmărit continuu, nu i’au lăsat o clipă de răgaz nici in ultimele clipe de viață. Mare este biruinta celui ce poartă o astfel de cruce, , pentru că greul ei este dat de intensitatea iubirii sale.
  Cu sfinții odihnește Hristoase sufletul părintelui nostru.

 11. Întrebat la începutul lunii iunie, pe patul de suferinţă, de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, ce cuvânt lasă poporului român, preotul a răspuns, potrivit Agerpres: “Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”.

  http://www.cotidianul.ro/parintele-iustin-parvu-s-a-stins-din-viata-215963/

 12. Ziua de 16 iunie va fii cu rosu in calendarul ortodox Romanesc!Acest mare OM , duhovnic, adevarat Roman va fii facut SFANT Roman.Sa ne bucuram!Bunul Dumnezeu sa-l oodihneasca in Imparatia Ceruriilor.Nu am vazut un Om in viata mai mare si mai patriot pentru neamul nostru romanesc si biserica ortodoxa ca Parintele Justin Parvu!Multumim Parinte drag!

 13. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca, cu dreptii sa-l numere iar pe noi sa ne miluiasca, fiindca suntem asa cum suntem.

  Daca cel drept asa e chinuit aici, cu noi, oare, ce va fi?

 14. Dumnezeu sa-l numere in ceata sfintilor! Foarte buna observatie cu Duminica parintilor de la Niceea.Toate le arata Cel de Sus cui are ochi sa vada.

 15. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace. E o tristete pentru noi , moartea unui om atat de frumos si de bun.

 16. Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos să-i primească osteneala și rugăciunile, să-i ierte toate greșelile și să-l odihnească întru împărăția Sa!

  Iar noi să-l purtăm pururea cu recunoștință în inimile noastre…

  http://blog-pt-suflet.blogspot.ro/2013/06/trupul-parintelui-justin-fost-adus-la.html

 17. Dumnezeu sa-l ierte și sa-l odihnească, ca tare a mai obosit pentru neam

 18. Dumnezeu sa-l ierte,vesnica lui pomenire si odihna vesnica,unde nu este durere nici intristare nici suspin,ci viata fara de sfirsit.

 19. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SA-I FIE TARANA USOARA CA A FOST UN MARE SFINT PE PAMINT PREA MULT BINE A FACUT IN SPECIAL PENTRU BATRANI SI BOLNAVI DE CANCER PLUS UN CAMIN DE COPII LASATI FARA PARINTI

 20. D-zeu sa-l odihneasca

 21. S-a dus la Domnul de ziua Sfintilor Martiri de la Sinodul I ecumenic ! Dupa plecarea dintre noi a tatalui meu , parintele Iustin a fost acela care m-a ajutat pentru a merge in viata pe calea dreapta . Dumnezeu sa-l odihneasca pe cuviosul si milostivul parintele Iustin !

 22. sa-i fie tarana usoara,parintelui care mi-a spus de multe ori ca haina preoteasca este grea,dar frumoasa,atunci cand mergeam des la el si-i spuneam ca imi doresc sa ajung preot(fiind nascut in aceeasi zi amandoi-10 februarie)

 23. Dumnezeu sa-i aseze sufletul alaturi de Sfintii si Eroii Neamului Romanesc!
  Fie ca noi sa-i ramanem fideli credintei Sfintiei Sale,idealurilor Sfintiei Sale si Evangheliei pe care a prpovaduit-o pe tot parcursul vietii!
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-i asculte rugaciunile!
  Parintele Justin a inviat in cer!

 24. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe bunul nostru Parinte Iustin!

  Se duc batraneii nostri smeriti, la Ceruri, iar noi ramanem din ce in ce mai singuri, pentru ca daca ei nu ne vorbesc, noi nu cautam raspunsuri, nici macar nu stim ce ne doare! Doar in rugaciune ne putem uni cu ei, dar care dintre noi mai are ocupatia asta?

 25. Dumnezeu sa-l odihneasca cu Sfintii Sai!

  Am aflat cu indurerare, de trecerea iubitului Parinte Iustin la Domnul!
  Mutarea lui la Hristos, inseamna un HOTAR de vremuri, pentru tara noastra si poate chiar pentru Biserica noastra…
  A cazut UN MARE STALP al Bisericii noastre, si s-a “facut o mare SPARTURA” in viata Biserii noastre, care greu poate fi umpluta de catre alti duhovnici si pastori, fie ei si Arhierei!
  Am suferit noi romanii cei crestini ortodocsi, O MARE PIERDERE, fiindca am pierdut un mare INDRUMATOR si un mare CALAUZITOR, si un viu INTARITOR si IMBARBATOR DE SUFLETE…
  Singura “mangaiere” care ne-a ramas in urma plecarii lui la Domnul, este ca totusi AM CASTIGAT un mare “rugator” si “mijlocitor” pentru noi romanii, la Tronul de Slava al lui Hristos…
  De abia de acum incolo se va vedea cat de TITAN a fost Parintele Iustin in viata Bisericii noastre, si ca nimeni nu-l poate nici egala si nici inlocui…
  De abia de acum incolo se va ADEVERI “VALOAREA” tuturor spuselor lui si atentionarilor lui si chiar “prezicerilor” lui despre PREMEJDIILE care ne pasc pe noi romanii daca NU NE INTOARCEM la Hristos din taoata inima si daca NU NE BATEM CA LEII pentru Libertatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu…, valoare pe care multi dintre romani si chiar pastori si mai ales dintre acestia AU PUS-O LA INDOIALA…!
  Trecerea lui la Domnul parca PREVESTESTE ca in curand SE VOR SCHIMBA REPEDE si MULTE LUCRURI normale si sanatoase care au fost pana acum…fiindca a fost LUAT din calea acestei SCHIMBARI un ZID PUTERNIC si VAJNIC…
  Dumnezeu sa-i dea VESNICA RASPLATA pentru toata viata lui trudita si jertfita pentru romani si mentru binele tarii lor si penrtru mantuirea sufletelor lor…AMIN!
  VESNICA LUI POMENIRE!

 26. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Mult a facut pentru poporul roman, pe care l-a iubit pana-n ultima clipa a vietii sale.

  Dumnezeu sa-i intareasca si pe toti locuitorii de la cele doua manastiri ale parintelui.

 27. Candva am citit un articol scris de Sfantul Ioan Iacob Hozevitul la moartea duhovnicului sau. El ii chema pe toti ucenicii celui trecut la Domnul la pocainta. Spunea ca daca duhovnicul i-a iertat de multe ori si a luat asupra sa pacatele lor va sta indelung la scaunul de judecata al lui Dumnezeu. Ca sa se poata indreptati in fata lui Dumnezeu, cei pe care i-a iertat trebuie sa se indrepte la randul lor.

  Ar trebui, mai ales pe ucenicii parintelui Iustin, sa-i cutremure acest cuvant. Iar pe noi, cei care am primit sfat sau binecuvantare de la blandul parinte sa facem sa nu fie in zadar acestea.

  Este foarte aproape vremea in care trebuie fiecare sa se hotarasca de ce parte este. Spunea parintele Rafail ca sunt multi care vin in biserica doar ca sa-si rezolve cate o problema dar nu se schimba. Si pe la parintele Iustin au trecut destui dintr-acestia. Sa dea bunul Dumnezeu ca toti sa se trezeasca si sa treaca hotarat de partea binelui pentru ca altfel stradania parintelui fata de ei a fost zadarnica.

  Daca noi nu ne schimbam in zadar ne-a dat Dumnezeu duhovnici mari!!

 28. “s-a stins, ma, toiagul batranetilor mele… dar las’ ca fac ceata buna acolo Sus”

  Hristos cel Inaltat sa-l ierte si sa ii deschida cerurile.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate