POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa citim Psaltirea impreuna si in acest Post al Craciunului (2011)!

15-11-2011 Sublinieri

Cititi si:

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti duhovnici, dorim sa reluam, si la inceputul acestui Post, o alte actiune comuna de ordin duhovnicesc, lucrand impreuna cu Dumnezeu, in rugaciune, pentru ajutorul Bisericii, al tarii si al nostru personal, cu “arma” nepretuita a insuflatilor-de-Dumnezeu psalmi ai Imparatului si Prorocului David.

Fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc sau care deja ne impresoara, sunt rugati sa participe, ca si anul trecut in amandoua posturile mari, ca si anul acesta in Postul Pastilor, la un nou “lant” obstesc al Psaltirii, cu cate o catisma (diferita) pe zi, care sa ne uneasca si sa ne imputerniceasca duhovniceste in fata raului vazut si nevazut.

Doritorii de  a intra in aceasta randuiala comuna sunt rugati sa se inscrie incepand de astazi, la comentariile acestei postari sau pe e-mail (razbointrucuvant@gmail.com) pentru a primi numarul de catisma cu care sa inceapa. Nu vom citi aceeasi catisma in fiecare zi, ci fiecare va trece din a doua zi de citire la catisma consecutiva. Asadar daca cineva porneste, sa zicem, cu catisma nr. 5, in a doua zi va citi catisma nr. 6, in a treia zi catisma 7, s.a.m.d, iar apoi de la capat, pana la finalul Postului Nasterii Domnului (24 decembrie). Cine porneste cu ultima catisma (20), va citi apoi catisma 1, a treia zi catisma 2, etc.

Fiecare la ce ora poate, nu exista o ora anume, cel putin pentru inceput.

E bine si sa se ceara binecuvantare de la duhovnicii personali, dar, oricum, fiecare sa fie incredintat ca demersul acesta se face cu binecuvantare si nu este cazul sa se teama in mod superstitios sau exagerat de ispite din cauza Psaltirii, insa este nevoie in prealabil sa fie integrat in randuiala Bisericii, sa mearga cel putin duminica la Sfanta Liturghie, sa se spovedeasca periodic, sa tina postul si sa incerce sa traiasca, pe cat poate mai mult, o viata duhovniceasca atenta, iar Psaltirea, si orice rugaciune, sa fie facuta cu smerenie, cu inima infranta, binestiind ca mai ales trufia sau parerea de sine duc la parasirea harului si intetirea ispitelor. Desigur, daca cineva simte ca are unele oprelisti sau indoieli in constiinta sa, ori i se pare prea mult, prea greu, se simte prea cazut, etc., atunci nu trebuie sa se apuce fara spovedanie si fara dezlegare de la parintele sau duhovnicesc.

Am primit tot de la parintele Teofan si alte 3 propuneri în legatura cu cititul Psaltirii:

1  Fiecare să-și noteze ziua și catisma cu care au început pentru a nu fi nevoiți să ceară din nou o altă catismă, în cazul în care au întrerupt;

2  Să se angajeze numai cei hotărâți să se țină până la sfârșit.

3  Inscrierile se pot face incepand de azi si pana pe 10 decembrie.

Raman valabile, pentru oricine doreste si are evlavie si ravna, rugaciunile de pocainta sugerate aici de Ierom. Teofan de la Man. Putna si Rugaciunea pentru lume a Cuviosului Paisie Aghioritul.

Va reamintim si indemnurile primite atunci de la Parintele Teofan, valabile si acum, cand deja problemele, provocarile si grijile s-au inmultit peste masura:

Nu trebuie să uităm însă că, de multe ori, în istoria popoarelor creștine, Dumnezeu a îngăduit pierderea libertății exterioare, atunci când majoritatea creștinilor nu au mai avut râvnă să lupte pentru libertatea interioară. Cine este liber interior nu transmite panică, nu transmite un duh negativist, ci prezența și demersurile lui aduc ceva din pacea lui Hristos, chiar dacă se confruntă cu probleme foarte grave.

La această stare de echilibru trebuie să ne străduim cu toții să ajungem. (…) Oare noi, creștinii, în plan duhovnicesc, nu avem nici o vină pentru toată situația deplorabilă în care se află țara noastră? Puteți să fiți siguri că, dacă în viața noastră creștinească, am fi avut mai multă pocăință și smerenie, Dumnezeu nu ne lăsa să ajungem aici.

De aceea adresez tuturor următoarea rugăminte: să încercăm cu toții, măcar pentru 40 de zile, să respectăm un program foarte simplu de viață duhovnicească.

În primul rând să-i cerem zilnic lui Dumnezeu, cu insistență, să ne ajute să-i iertăm pe toți cei față de care avem gânduri de dușmănie, de supărare.

În al doilea rând să zicem zilnic trei rugăciuni de pocăință, scurte și foarte frumoase, pe care le puteți citi mai jos. Vă rog să adresați acest îndemn la cât mai multă lume.

Iata si indemnurile Parintelui Iustin Parvu pentru citirea Psaltirii:

[…] Partea mireana, este destul de slabuta, dar uite ca mai misca totusi. Imi povestea un crestin din Suceava ca el a antrenat vreo trei sute de credinciosi sa citeasca Psaltirea pana la saptamana Floriilor. Iata un exemplu, si multe altele, [de intiativa] pe care nu au luat-o calugarii sau preotii, au luat-o mirenii intre ei acolo, sa faca podoaba aceasta a Bisericii. Dar daca ar fi sa se adune si sa se porneasca pentru o dispozitie: post si citirea Psaltirii, doua saptamani, trei saptamani, ma rog, cat poate fiecare, dar sa se faca ceva. Dar nu se face nimica, parca suntem stapaniti de un duh al indaratniciei: vedem cu ochii, auzim cu urechile si nu credem. Ce sa mai vorbim despre lumea asta atee care este asa de impietrita, cu fumatul, cu baut, petreceri, cu televizoare, calculatoare, toate tehnicile acestea, care ne darama sufleteste si trupeste […]

Vezi si:

Se intelege ca e nevoie de seriozitate si sinceritate. Daca aveti alte sugestii sau intrebari, le asteptam. Va multumim!

POST BINECUVANTAT TUTUROR!

PS: Pentru o mai buna intelegerii a insemnatatii citirii Psalmilor si a modului in care trebuie facut acest lucru, va recomandam:

Vezi si:


Categorii

Anunturi, Cum sa tinem post?, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

358 Commentarii la “POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa citim Psaltirea impreuna si in acest Post al Craciunului (2011)!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 11 / 12 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. @ jantea iuliana:

  E bine.

 2. @ vasile:

  11.

 3. Doresc si eu o catisma,va rog.

 4. @ mariana radu:

  12.

 5. As dori sa particip si eu la aceasta frumoasa si rodnica randuiala…Cu ce catisma sa incep,de maine?Doamne ajuta si spor…..Va pretuiesc nespus!

 6. Si daca trebiue pomenit un pomelnic ceva….cu cei care citesc?

 7. @ Sebastian Ghica:

  Cu catisma 15. Va multumim! Doamne, ajuta!

  Legat de a doua problema – veti primi pe mail.

 8. chiar daca e cam tarziu doresc sa particip si eu la citirea psaltirei.
  cu ce trebuie sa incep?
  va multumesc
  Doamne ajuta!

 9. Doamne ajuta! Doresc si eu sa particip fratilor!
  Post binecuvantat si fiti binecuvantati pentru tot ceea ce faceti!

 10. @ Carmen Luncan:

  16.

  @ Ovidiu Marian:

  17.

  Doamne, ajuta! Multumim!

 11. catisma 15 incepand cu data de 23 sau 24 nov?scuz de deranjdar eu acum am vazut mesajul….

 12. @ Sebastian Ghica:

  De cand incepeti.

 13. as dori si eu o catisma…cu multumiri

 14. deci nu conteaza….atunci incep de asta seara cu catisma 15?

 15. As dori sa incep si eu daca nu e tarziu. Cu ce psalm sa incep?

 16. daca se poate as dori si eu sa incep sa citesc Psaltirea.dati-mi va rog catisma de inceput.DOAMNE AJUTA !!!
  Si daca se mai poate pentru pomelnic::viorica cu familia ,elena cu familia

 17. @ Elena Nuta:

  18.

  @ Viorel:

  Cu catisma (nu psalmul) 19.

  @ Sebastian Ghica:

  Da.

 18. @ Viorica.loghin:

  Catisma 20.

  Doamne, ajuta!

 19. Ce fericire si binecuvantare sa vad ca sute de iubitori de Hristos s-au inscris pt citirea psaltirii. Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe acestia si pe voi frati admin…

 20. Doamne ajuta!
  Doresc si eu sa ma alatur (cam tarziu e adevarat dar acum am vazut anuntul).
  Asa ca va rog sa imi spune-ti cu ce catisma sa ma alatur.
  Post binecuvantat si multumiri
  Doamne ajuta .

 21. @ Pr. Nicolae:

  Sarutmana! Binecuvantati!

  Puteti incepe cu prima catisma.

 22. Doamne ajuta!

  Doresc si eu sa particip la rugaciune prin citirea Psaltirii.

  Va multumesc deasemenea pentru toata munca si daruirea pe care o puneti in redactarea acestui site si spre folosul cititorilor lui.

  Sa fiti sanatosi si ocrotiti,

  Oana Buzea

 23. @ Oana:

  Doamne, ajuta!

  Si noi va multumim mult!

  Puteti incepe cu catisma 2.

 24. Buna ziua,
  Vreau sa particip si eu la rugaciune.
  Va multumesc,
  Doamne ajuta!
  Mirela

 25. @ Mirela:

  Cu catisma 3 incepand. Doamne, ajuta!

 26. Pot incepe sa citesc catisma,chiar daca nu am luat binecuvantare?

 27. @ Viorel:

  Am precizat deja conditiile in postare. Vedeti unde va incadrati, va rugam. E bine sa luati binecuvantare, oricum.

 28. Doamne ajuta,

  Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru ceea ce faceti si sa ne binecuvanteze pe toti.
  Bucurii si pace. Doamne ajuta !!!

 29. Va rog sa-mi comunicati si mie cu ce catisma sa incep! Precizez ca am binecuvantare de la Pr, Iustin Parvu sa citesc o catisma pe zi. Doame ajuta si post binecuvantat!

 30. @ Mina Nadia:

  Doamne, ajuta!

  Cu catisma 4.

  Va multumim! Iertati intarzierea, va rugam.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate