BISERICA – TAPUL ISPASITOR AL INCENDIULUI DIN “COLECTIV”? Patriarhul, linsat mediatic intr-o CAMPANIE ANTIECLEZIALA HALUCINANTA care deturneaza complet tragedia din club. PF DANIEL: “Cand Biserica nu e dorita in spatiul public, noi ne retragem in spatiul liturgic, ca in timpul prigoanelor vechi. O MARE PARTE DIN OSTILITATE E COMANDATA”

3-11-2015 20 minute Sublinieri

“Daca te duci, zice ca de ce vin preotii, daca nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostila fata de biserica, notati!” (VIDEO)


Patriarhul Daniel dupa Colectiv: O MARE PARTE DIN OSTILITATEA FATA DE BISERICA ORTODOXA E COMANDATA!


Patriarhul la iesirea de la slujba… de medialert

  • Basilica:

Slujbe de pomenire pentru decedaţi şi rugăciuni pentru sănătatea pacienţilor, la solicitarea familiilor acestora

În legătură cu discuțiile din spațiul public referitoare la o slujbă de pomenire la Clubul Colectiv din Bucureşti pentru victimele trecute la Domnul în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, precizăm:

Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în fața Clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie. În schimb, familiile acestora au solicitat oficierea de slujbe de pomenire ale decedaţilor la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni (situată la 100 metri de club; strada Cuza Vodă nr. 77-79, Sector 4, Bucureşti), precum şi la alte biserici din București unde sunt depuși decedaţi (bisericile Vatra Luminoasă, Iancu Nou Bălăneanu, Delea Veche, etc.). Astfel, o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv are loc la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni şi în această seară de luni, 02 noiembrie 2015, de la ora 18:00.

Precizăm că în spitalele din Bucureşti, preoţii de caritate din Capitală se roagă pentru toţi pacienţii în capele, iar, la solicitarea rudelor pacienţilor, asigură acestora asistenţă religioasă şi consiliere spirituală personală (în unele cazuri a fost refuzată prezenţa preotului lângă pacient).

Prin urmare, Biserica respectă convingerea religioasă a fiecărei familii îndoliate sau îndurerate.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

rugaciune preoti spital pt victime 03

Biserica se roagă pentru persoanele afectate de incendiul de la Clubul Colectiv

În Capela cu hramul Adormirea Maicii Domnului din incinta Spitalului Universitar din București Părintele Marius Ciprian Dinu, coordonator al preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, împreună cu mai mulți preoți de caritate din Capitală, a oficiat luni, 02 noiembrie 2015, începând cu orele 15:00, Taina Sfântului Maslu, pentru victimele accidentului de la clubul Colectiv. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cele 30 de persoane trecute la Domnul în urma incendiului de vineri seară.

„Toţi preoţii de caritate sunt prezenţi în spitalele unde au fost internate victime ale incendiului. A fost oficiată Taina Sfântului Maslu în fiecare din aceste spitale. De asemenea, a fost oficiată Taina Sfintei Spovedanii şi a fost administrată Sfânta Împărtăşanie acolo unde a fost posibil, în special la Spitalul de Arşi”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Marius Dinu.

Biserica îşi face lucrarea ei cu modestie, cu semerenie, fără să trâmbiţeze foarte mult acest lucru

Sâmbătă dimineaţa am aflat şi eu (n.ed. despre accident). De atunci am venit la spital, am trecut pe la paturile bolnavilor, am luat de la personalul medical cu care colaborez de foarte mulţi ani, numele tuturor celor care au trecut prin accident şi sunt în suferinţă pentru a-i pomeni în rugăciune, la Biserică. I-am pomenit şi ieri, duminică, la Sfânta Liturghie. În toate bisericile au fost pomeniţi atât cei vii care se află în suferinţă, cât şi cei care au trecut la Domnul. Dar Biserica nu prea face caz de binele pe care îl săvârşeşte pentru că este o poruncă a Mântuitorului care spune: «Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta». Astfel, Biserica îşi face lucrarea ei cu modestie, cu semerenie, fără să trâmbiţeze foarte mult acest lucru, a spus pr. Marian Sava de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, Spitalul Universitar de Urgență – Bucureşti.

În acest răstimp preoții din unitățile spitalicești bucureștene, unde au fost aduse victime ale accidentului de vineri 30 octombrie 2015, au fost alături de bolnavi, uneori chiar și în sălile de operație.

De asemenea, mâine, 3 noiembrie 2015, de la orele 15:00, va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu în Capela Sfântul Ierarh Nicolae a Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Taina Sfântului Maslu, oficiată săptămânal în spitalele bucureștene, se va săvârși mai des în această perioadă, pentru vindecarea sufletească și trupească a pacienților și pentru alinarea suferinței și întărirea sufletească a familiilor încercate și a prietenilor acestora.

DSC_4565a5_w750_h350_q100

Patriarhul României a oficiat o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv

Astăzi 3 noiembrie 2015, de la ora 11.00, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015 în ziua înmormântării acestora. La slujba de pomenire au participat preoţi din Administraţia patriarhală şi de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi credincioşi.

Pe site-ul www.trinitastv.ro este postată înregistrarea video a slujbei de pomenire a victimelor din Clubul Colectiv oficiată la Catedrala patriarhală şi mesajul de compasiune şi solidaritate rostit cu acest prilej de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este postat pe site-ul www.basilica.ro

Claudiu Petre a fost înmormântat

Claudiu Petre, eroul de la Clubul „Colectiv”, a fost înmormântat marți, 03 noiembrie 2015. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Biserica Sfântul Dumitru – Parc Rahova 1 din Capitală.  

La funeralii a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, la final, a vorbit despre sacrificiul tânărului bucureștean:

„Claudiu Petre a fost un mare jertfitor de sine, un suflet nobil și plin de iubire față de semeni. El a fost onorat și de Președintele României post-mortem, declarându-l erou. Mântuitorul Iisus Hristos ne spune că nimeni nu are o dragoste mai mare decât aceea de a-și pune sufletul său sau viața sa pentru semenii săi. Aceasta este dragostea supremă sau dragostea jertfelnică. Nimeni nu are o iubire mai mare decât a se dărui pe sine total pentru a salva sau a ajuta pe alții. În necazul acesta vedem că tânărul George Claudiu a avut această iubire jertfelnică până la capăt căutând să salveze pe alții și și-a dat propria viață ca jertfă. De aceea, pomenirea sa este făcută cu multă, dar și cu multă cinstire pentru jertfelnicia sa”.  

Claudiu Petre a fost înhumat la Cimitirul Tudor Vladimirescu din București. El a primit, post-mortem, din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler. Aceeași distincție i-a fost acordată și lui Adrian Rugină, „în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care cei doi au dat dovadă în timpul tragicului eveniment, unde au salvat mai multe vieți cu prețul sacrificiului suprem”, după cum se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Slujbă de înmormântare pentru Maria Ion

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat marţi, 03 noiembrie 2015, la biserica parohiei Delea Veche, unde a oficiat un Trisaghion pentru Maria Ion, trecută la cele veşnice în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt familiei îndoliate în care a îndemnat la rugăciune şi ajutorare reciprocă.

„Cel mai de preţ lucru este acum, pe lângă rugăciunea pentru cel decedat, şi consolarea celui rămas în durere, în doliu. De aceea, noi am venit aici ca să ne rugăm pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Maria, mamă a cinci copii, şi această durere este durerea întregii comunităţi, nu doar a familiei. Pentru că în Biserică noi vedem o familie a familiilor, familia spirituală a familiilor conjugale şi a tuturor celor care aici în Biserică se roagă nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul. Ne rugăm ca aceşti copii care au rămas să se întărească sufleteşte şi trebuie să îi ajutăm. Nu putem suplini lipsa părinţilor întru totul, dar printr-o prezenţă milostivă, părintească şi frăţească şi printr-o ajutorare eficientă şi nu doar în aceste zile, ci tot timpul în anii următori, încercăm oarecum să le aducem aminte că iubirea mamei se manifestă prin mâinile celor care simt cât de mare este durerea celor îndoliaţi”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a oferit familiei îndoliate un ajutor material.

În continuare, a fost oficiată slujba de înmormântare de către un sobor de preoţi şi diaconi.

***

Doamna Maria Ion lucra ca femeie de serviciu la clubul bucureștean. În noaptea tragediei, o colegă a rugat-o să meargă în locul ei la serviciu. Din păcate, Maria nu s-a mai întors de la club. Ea era văduvă și mamă a cinci copii care au rămas orfani după incidentul de vineri.

Slujbă de pomenire la Clubul Colectiv din Capitală

La Clubul Colectiv din Capitală a fost oficiată, în această dimineață (03 noiembrie 2015), o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul în tragicul accident de vineri seara. Slujba a fost săvârşită de preoţii: Viorel Petcu, Augustin Moţoc şi Dobre Emil.   „Am săvârşit o slujbă de pomenire pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv şi am aprins o lumânare la locul unde a avut loc nefericitul eveniment”, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Augustin Moţoc.   După cum aflăm de la Consilierul Eparhial din cadrul Sectorului Cimitire, Monumente şi Servicii Funerare al Arhiepiscopia Bucureştilor, părintele Costinel Ailioaiei, Arhiepiscopia Bucureştilor se va implica financiar şi pastoral-misionar în ajutorarea familiilor îndoliate.   La slujbă au participat sute de oameni care au venit să-i comemoreze pe cei trecuţi la cele veşnice și să se roage pentru cei aflați în spitale.

Biserica Ortodoxă Română a reacţionat după ce a fost acuzată că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru victimele tragediei. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a precizat, luni, că preoţii au fost alături de familiile aflate în suferinţă. Mai mult, Patriarhul Daniel s-a rugat la Sfânta Liturghie, acolo unde “rugaciunea este mai eficientă” şi că acesta nu a mers la locul tragediei pentru că nu a căutat să facă nişte “jocuri de imagine”.

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat, la România TV, că preoţii nu puteau merge “neinvitaţi” la locul tragediei, la clubul Colectiv, unde era o “manifestaţie de stradă”. Cu toate acestea, părintele susţine că mai mulţi preoţi au fost alături de oamenii aflaţi în suferinţă pe patul de spital. 

Duminică, la Sfânta Liturghie au fost introduse rugăciuni speciale pentru vindecarea celor care suferă pe patul de spital şi a celor care au murit. O slujbă de pomenire se oficiază în biserică la Sfânta Liturghie, la casa familiei în necaz, la mormântul celui care a trecut la Domnul sau la o troiţă. Aceasta se face la solicitarea familiilor celor răniţi. Biserica propune, dar nu impune. În spitale, preoţii de spital sunt în activitate permanentă de sâmbătă. În după-amiaza şi seara zilei de duminică, preoţii noştri au fost împreună cu familiile celor care sufereau pe patul de spital. În faţa clubului au fost participanţi la acel miting. Dacă unul dintre cei prezenţi acolo ar fi mers 50 de metri la prima biserică, un preot ar fi venit şi acolo. Acolo nu putea să vină un preot neinvitat. Biserica se duce la enoriaşii care suferă, nu la manifestaţia de stradă. Preoţii au fost alături de familiile celor care erau în suferinţă. Familiile celor decedaţi au mulţumit preoţilor noştri pentru implicare, a declarat preotul Constantin Stoica.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al BOR a precizat că Patriarhul Daniel s-a rugat la Sfânta Liturghie atât pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă, cât şi pentru cei răniţi. Acolo, “rugăciunea este mai eficientă”, nefiind importante acum nişte “jocuri de imagine”.

Şi sâmbătă şi duminică la Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh Daniel s-a rugat şi pentru adormiţi şi pentru cei de pe patul de spital. E mai important ca el să fie la Sfânta Liturghie, acolo e rugăciunea mai eficientă. Nu sunt importante acum, când vorbim de compasiune, jocurile de imagine. Biserica e acolo unde trebuie să fie. Părintele Patriarh alege să se roage în taină şi să viziteze discret pacienţii, atunci când pacienţii o să ajungă în saloanele obişnuite. E felul de a fi al Patriarhului”, a declarat Constantin Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat, la Europa FM, că au fost preoţi prezenţi la locul tragediei, dar cu discreţia necesară şi că informațiile apărute pe Internet nu fac nimic altceva decât să denigreze imaginea Bisericii.

“Cele 30 de familii care şi-au pierdut un membru vor primi un ajutor financiar din partea Patriarhiei Române şi din partea Episcopiei Bucureşti. Fiecare parohie din Bucureşti, dar şi cele din ţară unde vor ajunge cei decedaţi în urma incendiului vor primi asistenţă spirituală-socială. În primul rând au fost acolo preoţii de la mănăstirea Radu Vodă care se află cel mai aproape de locul tragediei. Acest lucru se face cu discreţia necesară”, a declarat Constantin Stoica, la Europa FM.

[…] Mai mult, părintele Constantin Stoica a precizat că mai mulţi preoţi vor merge de joi la Centrul de Hematologie pentru a dona sânge.

***

Patriarhul Daniel a participat marţi la slujba de înmormântare a femeii de serviciu care se afla la muncă în clubul Colectiv în seara tragediei. La finalul slujbei, Preafericitul a avut o reacţie nervoasă din cauza întrebărilor jurnaliştilor, cărora le-a reproşat o „atitudine ostilă” faţă de Biserică.

“Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă. (…) Să vină lumea la biserică, nu la club. Asta este rânduiala Bisericii. Nu mai judecăm pe nimeni. Să ne rugăm pentru ei”, a spus Patriarhul după slujba de înmormântare.

Acesta a declarat că preoţii  au mers marţi la club Colectiv şi că Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o sumă acordată fiecărui copil.

În plus, el a ţinut să precizeze că preoţii ortodocşi nu îşi doresc “să facă spectacol” şi că prelaţii îşi fac datoria aşa cum cer religia şi obiceiurile. “Noi ne facem datoria după tradiţia şi rânduiala noastră. Nu învaţă Biserica să rupă liniştea şi tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Astăzi au fost preoţi acolo şi au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol”, a adăugat Patriarhul. (CRISTINA ANDREI)

… “Gata, hai, gata … nuuu, nu mai judecam acuma, am spus sa nu mai judecam pe nimeni, numai sa ne rugam pentru ei“, a fost prima reactie a inaltului prelat, intrebat cum vede criticile legate de absenta bisericii din spatiul public in ceea ce priveste tragedia din clubul Colectiv.

Patriarhul Daniel a plecat spre masina sa, inconjurat de preoti si de ziaristi, comentand:

“Daca te duci, zice ca de ce vin preotii, daca nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostila fata de biserica, notati. Nu invatati dvs Biserica ce rol are ea. Invatati mai bine ce e credinta ortodoxa. Asta este”.

Spre deosebire de Mercedesul negru cu care se deplasa de obicei, Patriarhul Daniel a venit la inmormantarea de marti cu un van Volkswagen.

Biserica Ortodoxa a respectat reculegerea in tacere, iar cand Biserica nu-i dorita in spatiul public si i se arata ostilitate si ura atunci se retrage in spatiul liturgic, a declarat PF Daniel, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victime, adaugand ca nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti, transmite Mediafax.

“Avem nevoie de rugaciune mai multa, de calm, pentru ca exista acum un fel de tulburare care nu bucura sufletele celor trecuti la Domnul. Pentru ca sa se odihneasca in pace, noi pe pamant trebuie sa ne rugam in pace, nu in tulburare si in agitatie. Dar se vede ca traim in agitatie mai mult decat in pacea interioara, si atunci noi ajutam cu rugaciunea, dar si cu fapta buna”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Inaltul ierarh a declarat ca BOR a decis sa imparta ajutoare financiare, alimente si alte bunuri familiilor victimelor, dupa nevoi, adaugand ca unele familii mai instarite nu au primit ajutorul financiar spunand ca au nevoie doar de rugaciune.

“Altii, cum au fost acesti cinci copii ai doamnei Maria Ion (n.r. – angajata localului, vaduva, mama a cinci copii, care si-a pierdut viata in incendiul din Colectiv), la care am fost mai de dimineata, sunt foarte necajiti si saraci si atunci le oferim aceste ajutoare, acum, dar si in fiecare luna, pentru cei care au nevoie de acest ajutor”, a mai spus PF Daniel.

Intrebat despre cati bani este vorba, Intaistatatorul BOR a spus ca vor fi dati in functie de nevoile fiecaruia.

“Concret, o sa ajutam cu bani, dupa cum este nevoie, dupa ancheta sociala la fiecare caz. Televiziunile sunt interesate numai de sume, pe noi ne intereseaza persoana. Pentru ca sunt persoane foarte sarace si persoane mai instarite si nu dam tuturor aceeasi suma, pentru ca nevoile sunt diferite”, a mai spus Patriarhul BOR.

PF Daniel a explicat ca ajutoarele financiare vor fi date dupa o ancheta sociala facuta asupra starii fiecarei familii, in functie de numarul de copii, de salariati, de “cat sunt de instariti oamenii”.

“Daca sunt someri, familii sarace, atunci acestora trebuie sa dam ajutor mai mult, si nu doar un ajutor, cum e in cazul copiilor. Copiilor acestora, care sunt minori, trebuie sa le dam cate o bursa in fiecare luna, nu doar o data, acum, si pe urma ii uitam. Avem deja o colecta de bani, am dus acolo sume. Ajutam fara sa intram in detalii. Trebuie pastrata si o anumita decenta si un anumit respect pentru persoane”, a spus Patriarhul.

Intrebat daca stie ca Arhiepiscopul Romano Catolic, IPS Ioan Robu, s-a rugat, luni, la locul tragediei, PF Daniel a raspuns afirmativ.

“El s-a rugat… A trecut perioada de doliu national. Noi nu ne-am dus pentru trei motive. Mai intai, ca este spatiu public, nu e spatiu bisericesc si i-am lasat pe oameni, in tacere, sa se reculeaga. Unii chiar au spus ca nu e nevoie aici de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere in tacere. Azi dimineata, insa, dupa ce a trecut doliul national si a ajuns ziua inmormantarii celor decedati au fost preoti acolo de dimineata, au facut o rugaciune. Si acum, noi, in Biserica, si apoi la cimitir. Locul in care noi pomenim nu sunt strazile sau locul unde a murit cineva, ci biserica sau cimitirul, la mormant. Acolo este prezenta persoanei in modul cel mai intens, a spus PF Daniel.

Patriarhul a spus ca nu toata lumea a dorit slujbe.

“Am respectat reculegerea. Nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti si, cand Biserica nu-i dorita in spatiul public, in care i se arata ostilitate si ura, atunci noi ne retragem in spatiul liturgic al nostru. ca in timpul prigoanelor vechi, deci cand biserica nu este dorita in spatiul public, nu vrem sa deranjam, sa ne impunem. De aceea, nu am vrut sa deranjam marsul tacerii cu slujbe preotesti. Ar fi fost deranjati ca de la inceputul marsului tacerii au avut lozinci potrivnice bisericii si atunci nu dorim sa-i suparam si mai mult cu prezenta preotilor”, a mai spus Patriarhul BOR.

Marti, la Catedrala Patriarhala, din Bucuresti, a fost oficiata o slujba de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv.

Cu o zi in urma, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumanare si s-a rugat, spunand apoi ca i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a intamplat si ca ar trebui sa ne fie rusine tuturor, inclusiv Guvernului, institutiilor statului, bisericilor.

Numarul persoanelor care au decedat in incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32, dupa ce marti dimineata o alta tanara, in varsta de 28 de ani, a murit la Spitalul “Sfantul Pantelimon”. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a declarat, marti, presei, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victime, ca preotii prinsi cerand bani unor persoane sarace la inmormantari sunt sanctionati, el adaugand ca astfel de cazuri negative pot exista peste tot.

“Deci daca si in cazul asta (n.r. – cazul femeii de serviciu care lucra la negru in Clubul Colectiv si care a murit in incendiu) ar mai fi cerut cineva bani inseamna ca am fi cu totul in afara misiunii preotesti. Este hotararea Sfantului Sinod ca in cazuri din acestea de mare durere si intristare, si moarte groaznica, si familii sarace este interzisa cererea de bani. In cazul acesta trebuie sa ajutam, nu sa luam bani de la familii sarace, ci sa le oferim noi”, a spus PF Daniel, potrivit Mediafax.

Patriarhul Daniel a afirmat ca daca se intampla astfel de cazuri in care preotii sa ceara bani pentru inmormantarea unor saraci atunci preotii vinovati sunt sanctionati, fiind avertizati sau transferati in alte locuri.

“Pai, daca se intampla un astfel de caz, cum se intampla si la dumneavoastra sute de cazuri, pentru ca toate institutiile au si cazuri negative, nu sunt toate pozitive, cei vinovati sunt sanctionati. Noi nu facem acum ancheta, dar cand sunt cazuri s-a facut ancheta si au fost unii avertizati, altii transferati in alte locuri”, a spus PF Daniel.

Referindu-se la acuzatiile din ultimele zile ca in Romania ar fi mult mai multe biserici decat spitale, Patriarhul BOR a spus ca numarul tuturor unitatilor medicale din tara este mai mare.

“S-a spus ca sunt 18.000 de biserici si 400 si ceva de spitale. Pai sunt peste 20.000 de unitati medicale in tara, cu tot cu cabinete, si asa mai departe. Deci este intotdeauna o ostilitate fata de biserica, foarte greu de inteles. S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca o mare parte din aceasta ostilitate este comandata si numai fata de biserica majoritara, nu fata de toate cultele. Dumneavoastra faceti ancheta si veti vedea”, a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a facut aceste declaratii, marti, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victimele accidentului, o femeie de 38 de ani, vaduva, cu cinci copii si cu un tata paralizat.

Un sobor de preoți ortodocși a oficiat o slujbă în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie de la Clubul Colectiv din București care a făcut 32 de morți și peste 100 de răniți dintre care câteva zeci sunt în stare gravă. Biserica Ortodoxă Română a fost criticată în mass media pentru reacția la această tragedie.

În fața clădirii fostei fabrici Pionierul de pe strada Tăbăcărilor e un adevărat covor roșu de candele în memoria victimelor, iar în spatele lor sunt nenumărate buchete de flori și mesaje de condoleanțe, unul chiar din partea comunității irakienilor din Capitală.

Mai multe zeci de persoane s-au adunat în preajmă pentru a se reculege. Piațeta din fața clădirii e plină de polițiști, iar presa e prezentă în forță.

Un sobor de trei preoți cărora li s-a alăturat și un credincios laic face o slujbă pentru morții din 30 octombrie, la trei zile după incendiul devastator.

La doar câteva minute după terminarea slujbei, unul dintre preoți, Augustin Motoc, de la administrația cimitirelor, a fost înconjurat de jurnaliști care l-au supus unui tir de întrebări, care părea adresat mai degrabă ierarhilor Bisericii Ortodoxe, decât acestui modest slujbaș bisericesc care era vizibil stânjenit de postura în care se afla.

Acești oameni, pe care i-am pomenit și aici, au fost pomeniți în biserici. Trebuie să mai aveți în vedere că în spitale sunt prezenți preoți care consiliază pe răniții internați acolo. Preoții noștri din biserici sunt alături de cei care suferă în spitale și de familiile lor“, a explicat preotul Motoc.

Baraj de întrebări

Jurnaliștii au vrut să știe de ce a trebuit să treacă trei zile pentru ca să apară la locul tragediei și clerici ortodocși, contrastând-o cu atitudina primatului romano-catolic, arhiepiscopul Ioan Robu, care a venit în ziua precedentă și a spus o rugăciune la locul tragediei.

Noi, preoții de la Administrația Cimitirelor am fost anunțați ieri că trebuie să venim aici să oficiem o slujbă. Dacă se face o slujbă trebuie oficiată de un sobor așa cum am făcut azi. Noi nu putem să venim fiecare când consideră pentru că se creează dezordine. Noi am fost desemnați pentru că facem parte din Administrația Cimitirelor și cum muli dintre cei decedați vor fi înmormântați în cimitirele noastre, iar noi vom continua rânduiala slujbelor și pe viitor, pomenirile de la soroace.” a mai spus preotul Motoc.

De ce a trebuit să așteptați o invitație ca să veniți aici, a fost întrebat preotul. “Nu a fost o invitație“, a răspuns el. Reprezentantul patriarhiei a spus că nu ați venit pentru că nu ați fost invitați, a insistat o jurnalistă. “Nu știu, n-am văzut declarația lui a încheiat ezitant preotul Motoc. 

La nu prea mare distanță de locul tragediei de la Colectiv, în fața magazinului Unirea, doi tineri, un băiat și o fată dansează pe ritmuri de muzică rap, invitând trecătorii să doneze bani pentru cei afectați.

Ne-am gândit că și noi am fi putut fi în situația lor, de aceea dorim să-i ajutăm. Nu cunoaștem niciuna dintre victime dar am vrut să facem un gest nobil spune tânăra dansatoare.

facebook:

“În încercarea de a vedea în ce măsură subiectele și perspectivele abordate pe Facebook s-au cristalizat de la sine sau reprezintă o “agenda setting”, am luat la puricat trei dintre cele mai importante site-uri de știri, ca trafic și notorietate.

M-a interesat cu precădere maniera în care lucrătorii respectivelor publicații tratează instituțiile potențial responsabile pentru tragedia din Colectiv în cadrul unui demers jurnalistic de bună credință, menit să afle adevărul și să stabilească, fie și într-o primă și informală instanță, vinovații.

Am dat scroll pe articolele publicate în ultimele 24-48 de ore. Iată rezultatele (doar cele legate de tragedie).

HOTNEWS:

Despre patronii Colectiv: trei negative, una neutră (declarația unuia dintre patroni).

Despre autoritățile locale (Primăria Generală, Primăria Sector 4, alte autorități): una negativă, una neutră (declarație).

Despre autoritățile centrale (Guvern, Parlament): două negative și două neutre (declarații).

Despre BOR: trei negative și una neutră.

GÂNDUL:

Despre patroni: una negativă.
Despre autoritățile locale: una neutră.
Despre autoritățile centrale: trei negative și una neutră.
Despre BOR: una negativă și una neutră.
Despre Klaus Johannis: una pozitivă.
Despre Biserica Romano-Catolică: una pozitivă.

ADEVĂRUL (mai bogat în opinii):

Despre patroni: una neutră (declarație) și una neutru-pozitivă (portretul de artist al unuia dintre patroni).
Despre autoritățile locale: două negative.
Despre autoritățile centrale: una negativă.
Despre BOR: zece negative.

Adunăm și iată ce obținem în clasamentul vinovăției pentru moartea a peste 30 de oameni într-un club:

Patronii Colectiv: 4 negative, una neutră, una neutru-pozitivă.
Autoritățile locale: 6 negative, 2 neutre.
Autoritățile centrale: 6 negative, 3 neutre.
BOR: 14 negative, 2 neutre.

Deci din două una. Ori se încearcă impunerea BOR ca țap ispășitor (Piedone, Ponta, Oprea cred că-și freacă mânuțele de bucurie) ori jurnaliștii români sunt atât de credincioși încât își pun mai multă nădejde în Biserică decât în instituțiile statului sau în patronii cârciumilor unde-și ascut creioanele după program.” (autor: Brad Florescu via Ninel Ganea)

Nu cred ca este ierarh sau preot în această țară, sau de oriunde, care să nu fi fost mișcat de ceea ce s-a întâmplat la “Pionierul”. Preoții – și eu – avem familii, copii și am privit la televizor cu multă emoție și părere de rău tragedia de la “Colectiv.”

Și totuși Andreea Esca a început știrile cu o mică răutate întrebând reporterul de pe teren; “unde sunt preoții ? … ai văzut vreun preot pe acolo?” Ca să nu fim ipocriți, dacă doamna Andreea Esca este atât de preocupată de importanța misiunii preoților o întreb și eu respectuos; “când și-a împărtășit copilul ultima data?”

[…]

Am văzut la TV în această zi o doamnă care chema Patriarhul “să vină să facă slujbă ! Eu nu merg la biserică – spunea – dar să bată clopotele, de ce nu bat clopotele ?” Aveam impresia că cineva încerca să acuze Biserica de ce se întâmpla acolo.

Îmi amintesc că în anul 1990 la primul “Paște – liber” chiar în noaptea de Înviere “știrile” de seară se întrerupeau din când în când și cânta o interpretă aproape dezbrăcată. A fost un mare scandal de presă – acum 25 de ani – că “așa ceva” s-a dat pe postul TV.

Ce vedem acum ? În noaptea de Înviere, la știri, este un reportaj de două minute într-o biserică unde ne sunt prezentate două, trei femei în vârstă și apoi reportaj de 20 de minute în cluburile din capitală. Dansatoare – iepurași cu codiță și o domnișoară care țipă din toți rărunchii că... “e coool !” Unde să meargă tânărul în urma acestui reportaj, la biserică sau în club ?

În educația tinerilor Biserica e subminată de televiziune.

Ce spune un preot la ora de religie la școală ? Tinerii să nu fure, să nu se drogheze, să aibă o relație sănătoasă și serioasă între ei, să-L respecte pe Dumnezeu – sau tradiția – să-și iubească părinții, prietenii și să fie corecți și demni în viață, respectând cele 10 porunci care dacă ar fi ținute în litera și spiritul lor nu am mai avea nevoie de nici un cod penal. Și ce primește Biserica ? Să scoatem popii din școală cu religia lor cu tot !!!

În școli intrăm “pe gâtul” celor care nu ne înțeleg, popii au mașini de lux, iau zeci de milioane la cununii și înmormântări, au biserici poleite cu aur sau argint (apropo, dacă găsiți o biserică în această țară poleită cu aur eu mă arunc de pe ea) sunt hoți, pungași, primim milioane de la stat și toate nenorocirile din țara asta se întâmplă din cauza Bisericii care e depășită. Construim biserici pe spinarea tuturor. Instituție parazitară… ce mai !!!

Dar și eu plătesc casa de sănătate, impozit, șomaj, curent electric, utilități, reparații curente (nu mai vorbesc de cele capitale) la biserică etc… Și de unde ?

“Cerșim” la cei care ne intră în biserică și pentru a primi bani de la autorități ne “căciulim” de zeci de ori la Primărie sau Consiliul Județean, pentru că în biserica mea nu intră numai credincioșii mei ci și votanții lor. De aia cerem bani la autorități că biserica nu e a preotului ci a comunității. Dar e liber să se “căciulească” la autorități pentru bani și directorul școlii… și doctorul… și cine o mai vrea ! De ce nu o fac ? Nu e treaba Bisericii. Eu nu m-am gândit să plec “dincolo” când a trebuit să repar biserica (veche din 1649).

Tinerilor, căutați binecuvântarea lui Dumnezeu peste voi și gândiți-vă că atunci când vă împărtășiți Îl duceți pe Mântuitorul Hristos musafir la voi acasă. Iar dacă veți veni la Casa lui Dumnezeu care este Biserica strămoșilor noștri și Dumnezeu va avea grijă de casa, viața și familiile voastre. Uitați-vă la cei care vin la biserică și observați binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor. Nu luați în seamă sărbătorile din import, ci țineți-le pe acelea care le-au cinstit bunicii voștri și voievozii neamului nostru despre care citim în istorie cu admirație și respect.

Vă propun să ne ducem cu gândul la tinerii de la “Colectiv” care au plecat dintre noi citind versurile lui Ducu Bertzi – “Floare de colț”: Vis de-argint și de petale / Cuibul tău e sus pe creste / Raza ta-mi coboară-n cale / Mai presus ca-ntr-o poveste. / Floare ninsă-n vârf de stâncă / Mai presus de nor și stele / Cine oare să te-ajungă ? / Numai dorurile mele.

În încheiere pun și eu o întrebare la care fiecare să-și răspundă în gând; “Dacă – Doamne ferește – s-ar fi întâmplat o tragedie ca la “Colectiv” în pelerinajul de acum câteva zile de la Sfântul Dumitru ? Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi spus de popi și moaște.” Ar mai fi întrebat doamna Andreea Esca “unde sunt preoții ? Ai văzut vreun preot pe acolo ?” Sau s-ar fi mulțumit cu ceea ce vede ?

  • Rostonline

Claudiu Tarziu: „Revoluţia” începe cu Biserica?

Teribilul accident de la Clubul „Colectiv” din capitală, soldat cu 31 de morţi, pînă la această oră, şi încă 130 de răniţi grav, a răscolit lumea românească atît de tare, încît atmosfera a devenit una de război civil. După un „marş al tăcerii”, la care s-au adunat mii de bucureşteni pentru a-i comemora pe cei pieriţi în flăcări şi pentru a-şi manifesta revolta faţă de autorităţile vinovate, s-a declanşat un atac concentrat şi concertat asupra Bisericii. Adepţii lui Barabas vor capul Nazarineanului ca arvună pentru cel al Cezarului. Rămîne altora sarcina de a analiza resorturile psihologice ale acestui deziderat. Eu doar constat că aceleaşi acuzaţii inventate (ca, de pildă, aceea privind sutele de milioane de euro care ar fi date anual Bisericii Ortodoxe Române din bugetul statului – o acuzaţie pentru care sînt scoşi oamenii la miting), pe care le auzim de ani şi ani de la ateii militanţi, dar nu numai,  sînt reluate acum cu furia căutării unui ţap ispăşitor.

Deşi Biserica a dat zilele astea numeroase dovezi de ajutor concret în cazul care a stîrnit răzmeriţa naţională, tot ce spune sau face este răstălmăcit, mistificat, negat, minimalizat… Oameni care se pretind credincioşi îşi (re)descoperă vocaţia unui anticlericalism extrem. Orice opinie care are referinţe spirituale este văzută ca o blasfemie şi o declaraţie de război. Radicalismul se manifestă în numele toleranţei şi al dragostei. Nedreptatea – în numele justiţiei sociale. Orbirea ideologică – în numele lucidităţii. Ura – în numele empatiei şi al spiritului civic. Totul sub ochii uluiţi ai unei ierarhii bisericeşti care încearcă din răsputeri să răspundă revendicărilor sociale ale celor care nu calcă în biserici, dar consideră de datoria Bisericii să dea, să facă, să dreagă…

În acest ceas, cred că e necesar să ne amintim un îndemn al vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania: „Biserica trebuie să dea tot mai multe semnale de alarmă şi faţă de poluarea spiritului”. Dar pentru asta, trebuie să ne curăţim inima şi să ţinem ochii duhovniceşti deschişi, ca să nu cădem în înşelare.

Liviu Daniel: Biserica şi demonii din noi

Îndepărtarea de Dumnezeu lasă un gol care produce efecte imediate. Pentru că suntem dependenţi de El, înstrăinarea aduce frică, deznădejde, disperare, depresie. Pentru a nu fi sfâşiat de fiare, Cain a trebuit să poarte o pecete. Animalele l-au recunoscut de răzvrătit, dar mila Domnului l-a acoperit prin acel semn. Războiul împotriva Lui este un război împotriva firescului, împotriva naturii. Împietrirea şi întunecarea minţii sunt şi ele efecte nefaste ale acestei despărţiri.

Ne tot lovim în presa centrală de atacuri la Biserică. Fie c-avem de-a face cu tragedii gen Colectiv, fie că se petrec evenimente pozitive, culturale sau duhovniceşti, creştinii şi Biserica sunt scoşi ţapi ispăşitori ori luaţi la mişto. În loc să le fie frică de diavol, unora le este de Dumnezeu.

Aşa se face că mai nimeni nu scapă vreo vorbă despre imensele sume de la Stat irosite sau deturnate, dar acuză puţinul Bisericii. Pentru situaţia din Sănătate Biserica e de vină. La fel şi pentru că nu sunt şcoli. Dacă se face educaţie, nu-i bine să fie religioasă, dacă se-ntâmplă necazuri, a lipsit morala. Şi aşa mai departe.

La marşul în memoria victimelor ”colective” a fost afişat un banner ”vrem spitale nu biserici”, de parcă banii de la Minister au fost păpaţi de Biserică.

Nu scapă nemenţionate nici numărul de şcoli, dar este Biserica vinovată pentru exodul oamenilor afară?

Că moştenirea comunistă este încă prezentă şi în Biserica noastra românească, sau faptul că unele lucruri s-ar putea face mult mai bine, e altă poveste.

Nu pot să nu remarc faptul că oameni cu pretenţii umaniste, care se consideră corecţi şi pretind corectitudine, sunt primii care pică examenul, dând în ridicol. Una, Mirela Voicu, îi reproşează ”Cearşafului Alb” (Patriarhului) că nu s-a implicat în nici un fel vizavi de Colectiv. N-a coborât printre ambulanţe să scoata trupuri de-acolo, n-a luat o bucată de carton să disipeze fumul, n-a împărţit nici măcar iconiţe (SIC!!) prin spitale. Vădit marcaţi de eveniment, oameni care ar fi acuzat Biserica de invadare a spaţiului public (spitale) acum spun că n-au aprins lumânări şi n-au împărţit iconiţe. De parcă Patriarhul ar trebui să aibă linie dublă de la salvare sau pompieri ca să se afişeze în astfel de evenimente. Dacă totuşi ar face-o, atunci, uite popa, vrea publicitate. Dacă ar fi în negru – jegosul, dacă e în alb – cearşaf alb. Dacă are Dacie – leneşul, cu Mercedes – popa. Oameni frustraţi, care, în disperarea, deznădejdea, frica şi întunecarea lor îşi varsă nervii pe la colţuri de ziare, deşi ar trebui să se simte măcar un pic stingheriţi când vomită în faţa mulţimii.

Priviţi imaginile de mai jos (preluate de pe rock4you.ro). Sunt câteva din timpul unui concert de anul trecut din Colectiv.

wataincolectiv2

wataincolectiv3

Cine şi-ar lăsa copiii să participe la acest soi de manifestări ”artistice” poate invoca responsabilitatea? Sau, adulţi fiind, îl pot acuza pe Patriarh că nu le-a sărit în ajutor? Cum spunea cineva chiar pe-aici: dacă tu o viaţă întreagă nu te-ai făcut candelă, crezi că au preţ şi-un milion de lumânări? Clubul acesta a primit mai multe trupe sataniste să concerteze. Toţi cei care au luat parte la ele au venerat, chiar dacă inconştient, pe diavol. Locul n-avea pic de sfinţenie. Şi-atunci, dacă Dumnezeu a lipsit, a venit satana. Aceste rânduri nu se vor cinice. E doar realitatea fraţilor, chiar dacă deranjează. Poate dacă dl. Codrescu ar fi însoţit articolul său de aceste imagini, n-ar mai fi apărut aşa mulţi cârcotaşi. Unde-a fost Dumnezeu când s-a întâmplat tragedia din Colectiv? Cât mai departe! A fost alungat de aura locului şi de mesajele de răzvrătire din versurile formaţiilor care au dat pe-acolo. În acel loc s-a sălăşluit răul şi va rămâne rău famat şi după închiderea clubului!

Pe de altă parte, se remarcă şi din aceste poze că s-a folosit foc din belşug în acest loc antifonat cu burete inflamabil şi nu s-a întâmplat nimic. De ce tocmai acum? Cum diavolul este duh şi mai are şi o existenţă ignorată de mulţi, oamenii vor căuta pe cineva care poate fi tras la răspundere. Cauza, spun eu, trebuie căutată în altă parte. Nu e târziu, încă, pentru unii. Alţii, mă tem, ca ard şi-acuma. Să nădăjduim în mila lui Dumnezeu că va întoarce din moarte pe cei ce acum ocupă paturile, arşi.

În ce priveşte spitalele, ActiveNews are veşti:
Statele Unite ale Americii: 1 spital la 62 de lăcașuri de cult (5.586 la 350.000) și 56.000 de locuitori,
Suedia: 1 spital la 41 lăcașuri de cult (92 de spitale la 4.000) și 106.000 de locuitori,
România: 1 spital la 40 lăcașuri de cult (453 la 18 436) și 43.000 de locuitori.

Şi încă: bugetul Ministerului Sănătății peste 2015 este 6,8 MILIARDE de lei, iar bugetul tuturor cultelor, în aceeași perioadă este 320 de milioane de lei.

EDITARE ULTERIOARĂ: încă un articol penibil în Cotidianul, semnat Ion Spânu. Şi acesta deplânge lipsa patriarhului de la locul accidentului. Oamenii ăştia sfidează orice logică elementară.

O fotografie Mediafax arată un mesaj nu tocmai întâmplător alături de celelalte lumânări: 666 in the dark side we trust (credem în partea întunecată) ceea ce îmi alimentează, cel puţin mie, ideea unui jertfelnic acolo. Ar fi interesant de ştiut dacă locul acela a fost vreodata pustiu şi frecventat de satanişti până să fie amenajat în vreo formă sau alta. Oricum, sunt prea multe care se potrivesc cap la cap!

Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. 27 de tineri au decedat vineri noapte in incendiul ce a izbucnit in timpul unui concert de muzica heavy metal, la care participau peste 300 de spectatori. Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. 27 de tineri au decedat vineri noapte in incendiul ce a izbucnit in timpul unui concert de muzica heavy metal, la care participau peste 300 de spectatori. Andreea Alexandru/Mediafax Foto


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

107 Commentarii la “BISERICA – TAPUL ISPASITOR AL INCENDIULUI DIN “COLECTIV”? Patriarhul, linsat mediatic intr-o CAMPANIE ANTIECLEZIALA HALUCINANTA care deturneaza complet tragedia din club. PF DANIEL: “Cand Biserica nu e dorita in spatiul public, noi ne retragem in spatiul liturgic, ca in timpul prigoanelor vechi. O MARE PARTE DIN OSTILITATE E COMANDATA”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. @Titus L,

    Nu stiu de ce crezi ca preotii (sau Patriarhul) ar fi trebuit sa marsaluiasca cu Crucea ostentativ, sa faca ordine acolo. Oare crezi ca ar fi fost bine primiti, mai ales in contextul in care exista o stare de revolta (vezi meeting-ul de a doua zi) unde care s-au scandati lozinci anti-Biserica), iar spiritele era evident ca sunt inflamate? Dumnezeu nu vine niciodata cu forta, ci trebuie sa Ii dorim prezenta, sa Il chemam. Nu fortam batranica sa treaca strada. Cum ar fi picat sa se tina slujba, sa se intample ce spui tu, insa in mijlocul unor huiduieli? Eu cred ca Patriarhul a luat o decizie inteleapta. Oricum a-i da-o tot nu e bine, vorba sa (daca te duci, de ce te duci, daca nu, de ce nu o faci)… Tineretul s-a cam indepartat de Biserica, destul de multi dintre tineri, din cate s-a putut observa inclusiv zilele acestea, din multimea de postari, urasc preotii si Biserica din rarunchi, de aceea exista mari semne de intrebare daca primesc prezenta preotilor (desi unii ii cearta nu au fost prezenti, dar pare mai degraba un motiv suplimentar de a ataca pe slujitorii Bisericii si nu o dorinta sincera).

    Hristos a venit sa “deranjeze” constiintele noastre adormite, dar nu ostentativ si nu cu forta.
    Daca vrea cineva sa vina dupa Mine…”
    Intunericul va fi intotdeauna deranjat de lumina, e o realitate. Cine se satura de intuneric e insa liber sa iasa la lumina, altfel mai rau il indepartazi daca ii tot bagi lanterna in ochi. Patriarhul a vrut sa evite o situatie tensionata, avand in vedere scandarile dar si atacurile din presa.

  2. De acord cu Mirela.

  3. Pingback: PSIHOZA ANTI-BOR A SCLAVILOR FERICITI. “Tinerii frumosi si liberi”, revolutionari cu voie de la stapanirea reala a Romaniei, vor DEMISIA PATRIARHULUI si stoparea FINANTARII BOR (NU SI A ALTOR CULTE) | Cuvântul Ortodox
  4. Ce s-a ales din binecredinciosul popor român….Cred că se impune renunţarea la pasivism din partea Sfintei Biserici Ortodoxe.
    a) Televiziunea Patriarhiei trebuie dată pe mâna unor specialişti şi nu a unor amatori;
    b) Restructurarea programului în funcţie de necesităţile pastoral misionare ale parohiilor;
    c) Ziarul “Lumina” obligatoriu să aibă o rubrică de cateheză;
    d) Ruperea oricărei comunicări cu agentura papistă din România.
    e) Datorită unei politici greşite în ceea ce priveşte învăţământul teologic ortodox, în seminarii botezate licee teologice nu se mai predau obiecte absolut necesare pastoraţiei parohiale; Închiderea unor Facultăţi de Teologie care nu fac decât să scoată pe bandă rulantă analfabeţi teologici.
    f) disciplinarea fără milă a corpului monahal. Va fi o muncă grea, împreunată cu multă suferinţă, dar cred că Preafericitul Părinte Daniel,este omul care poate face aceste lucruri. Dumnezeu să-l aibă în pază!

  5. Off! Off…
    De atatea ori in Valea Jiului (si nu numai) au fost accidente miniere cu morti si raniti, si nimeni nu a dat vina pe pe preoti si pe Patriarh…Nu era momentul portivit atunci? Nu se daduse semnalul de incepere? Dupa cum se vede treaba nici nu au treaba cu preotimea, ci cu insasi Biserica.
    Doamne, miluieste-ne!

  6. Pingback: RAZBOIUL CU BISERICA AL SCLAVILOR FERICITI. Tinerii revolutionari cu voie de la “sistem”, vor DEMISIA PATRIARHULUI si stoparea FINANTARII B.O.R. Plus o fabula “horror”: MARELE PACALITOR si GALUSTILE/ Marturisirea actritei Manuela H
  7. @Mirela:
    cum adica… ostentativ?? Atunci de ce s-ar mai fi dus…? De ce s-a dus…
    In numele Domnului intri doar prin fata, Mirela, si nu stai la rand.

  8. @ Titus:

    Nu are rost sa ne dezbinam si noi din cauza asta. Sunt si unele asteptari un pic idealiste, ca de la sfinti. Acum ele mai trebuie si ajustate, stiind si ceea ce stim despre patriarhul nostru.

  9. Pingback: BISERICA NE CHEAMA SA STRANGEM RANDURILE SI SA NE RUGAM PENTRU PACE SI UNITATE IN ACESTE ZILE TULBURI din “toamna vrajbei noastre”. Pentru bucuresteni – in fiecare zi, la Patriarhie, la orele 18.30 | Cuvântul Ortodox
  10. http://basilica.ro/cuvant-parintesc-si-prietenesc-pentru-tineri-110371.html

    Dragi tineri,

    În aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovați la Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru familiile îndoliate care îşi plâng pe cei dragi ai lor, şi pentru cei răniți care se află în spitale, dar şi în vreme de mare frământare socială, vă adresăm cuvânt părintesc de mângâiere şi de prețuire, de pace şi binecuvântare.

    Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.

    Înțelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultați şi încurajați în aspirațiile lor.

    Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate.

    Până acum, Biserica, împreună cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale şi social-filantropice. Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecțiune şi înţelegere pentru toţi tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea şi aspiraţiile lor.

    Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societății româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate.

    † DANIEL

    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
    – See more at: http://basilica.ro/cuvant-parintesc-si-prietenesc-pentru-tineri-110371.html#sthash.8prsiihe.dpuf

  11. Pingback: MOLOHUL SI JERTFELE UMANE DE LA COLECTIV. “A lovit diavolul cu copita in România si acum isi aduna slugile”/ PREOTII SI TINERII sau Cu durere si cu dragoste despre LIBERTATE, MANIPULARE, PACATE, ROCKERI, CLUBURI, SPITALE si BISERICI: “N
  12. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, DNA posibil dosar penal pentru Patriarhul Daniel (in urma unor … denunturi). La fel si pt. procurorul general.

    http://www.realitatea.net/patriarhul-bisericii-ortodoxe-romane-ar-putea-fi-vizat-de-dna_1824535.html

  13. @Mirela: nu prea tine, am inteles ca exista un protocol semnat de peste 8 ani, intre BOR si MAI.

  14. Biserica sa isi redefineasca obiectivele de implicare sociala.

    Altfel, BOR risca prigoana din timpul comunismului. Comportamentul Preafericitului este anormal, este al unui manager.

    Si chiar daca, stiu sigur ca veti cenzura acest mesaj, stiu ca intelegeti despre ce vorbesc.

    Biserica pierde definitiv legatura cu tinerii si in cativa ani va deconta nota de plata.

    Nu este nevoie de ore de religie in scoala, pentru ca cei care cred in Dumnezeu sa vina la Biserica. Milioanele de oameni care vin acum la biserica vin desi in perioada comunismului au fost privati de orele de religie. Acum insa, insistand pe false nevoi, pe indoctrinari fortate, veti obtine exact opusul.

  15. Pingback: PARINTELE NECULA in doua interviuri (text+video): “Urmaresc de foarte multa vreme CUM SE CRESTE ACEASTA CULTURA A ZDROBIRII BISERICII IN STRADA. Restaurarea României NU VA VENI PRIN GESTURI IEFTINE SI DE VEDETA. Restaurarea României va veni din Li
  16. Pingback: Chiar daca protestele s-au stins, CAMPANIA DEMENTA IMPOTRIVA BISERICII NU IA PAUZA. | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: RAZBOIUL CU BISERICA AL SCLAVILOR FERICITI. Tinerii revolutionari cu voie de la “sistem” vor DEMISIA PATRIARHULUI si stoparea FINANTARII B.O.R. Plus o fabula “horror”: MARELE PACALITOR si GALUSTILE/ Marturisirea actritei Manuela Ha
  18. Pingback: SCRISOAREA – AVERTISMENT A PARINTILOR ATHONITI AI SCHITULUI PRODROMU catre poporul român dreptcredincios “INTR-UN MOMENT DE RASCRUCE, poate cu mult mai grav decat la anul 1990″. PERICOLUL este cel al “instituirii unei NOI ORDINI A
  19. Pingback: Opinii si analize in APARAREA BISERICII, dar si pentru A TRAGE NISTE INVATAMINTE din “lectia” CRIZEI “COLECTIV”. Ce greseli ar fi de asumat, ce raspunsuri ar fi de dat? PROPAGANDA DE CASA TINE LOC DE MISIUNE AUTENTICA?/ Tinerii imb
  20. Pingback: PARINTELE NICHIFOR HORIA pentru “Familia ortodoxa” despre interpretarea si infruntarea duhovniceasca a incercarilor Bisericii dupa momentul “#Colectiv”: “SUNT VREMURI VICLENE. Dureros este ca nu suntem uniti, dar si usurinta
  21. Pingback: Intrebari, lectii si rani dupa “Colectiv”… | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: Biserica si robia tiganilor. PRECIZARI PUNCTUALE SI O ALIANTA NECESARA | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: NOI CANONIZARI ALE BOR/ Discursul Prof. Daniel Fonoage la Adunarea Nationala Bisericeasca: “PERIODIC SI SISTEMATIC SUNT LANSATE ATACURI IMPOTRIVA BOR, PREGATITE DE FRATII OCULTE, STRAINE DE NEAM SI TARA”/ Bilantul bogat al lucrarilor FILANTROP
  24. Pingback: PARINTELE CIPRIAN, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si SALVAREA CONTINUA DE VIETI PRIN DONAREA DE SANGE. Urmand pildei lui Hristos si in cele omenesti, BISERICA ISI DA SANGELE SAU INCLUSIV CELOR CARE O HULESC SI O BATJOCORESC. Mai
  25. Pingback: CAZUL PREOTULUI DE LA BARANCA (jud. Botosani) - INSCENARE SI EXECUTIE PUBLICA? Profesorul de religie acuzat ca ar fi batut "pana la sange" un copil de etnie roma – AGRESOR SAU VICTIMA? Mitropolia Moldovei acuza: "S-a INTOXICAT opinia publ
  26. Pingback: SĂ CONȘTIENTIZĂM MAREA MINCIUNĂ ÎN CARE SUNTEM PUȘI SĂ TRĂIM, SĂ NU O LĂSĂM SĂ INTRE ÎN SUFLETUL NOSTRU! Părintele Tudor Ciocan: “Sunt absolut convins c-o să pornească din nou un tăvălug împotriva creștinilor” | Cuvântul O
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare