PARINTELE NECULA in doua interviuri (text+video): “Urmaresc de foarte multa vreme CUM SE CRESTE ACEASTA CULTURA A ZDROBIRII BISERICII IN STRADA. Restaurarea României NU VA VENI PRIN GESTURI IEFTINE SI DE VEDETA. Restaurarea României va veni din Liturghie”

7-11-2015 12 minute Sublinieri

PLUS: Parintele Vasile Bîrlean – PRIMUL PREOT CARE A FOST LA COLECTIV, impreuna cu echipele de interventie, FARA SA TRAMBITEZE, inca din primele ore ale noptii fatidice

***

pr. Necula

Nu impartasim unele din raspunsurile date mai jos de Pr. Constantin Necula, mai ales cele referitoare la muzica rock sau cele prin care relativizeaza diferentele confesionale cand este vorba despre pomenirea la Sfanta Liturghie, precum si raspunsurile ambigue pe tema impozitarii Bisericii (desi facute intr-un sens contrar celui dorit de adversarii B.O.R.) insa, in acelasi timp, consideram ca, intr-o penurie de raspunsuri din partea Bisericii, la aceasta campanie turbata care s-a dezlantuit, diversionist, dupa tragedia din Colectiv, reuseste sa dea niste replici potrivite si sa constituie o prezenta utila in spatiul public in mijlocul acestui scandal artificial interminabil. In multe alte privinte, care nu au legatura cu tulburarile acestor zile, nu impartasim vederile parintelui Necula, ceea ce nu ne impiedica sa apreciem sau sa redam contributiile pozitive ale acestuia.

[…]

AGERPRES: Părinte, pe 27 noiembrie va fi lansat “Wake Up!” primul LP aprobat de Vatican cu discursuri ale Papei Francisc, pe ritmuri pop și rock. Cum vedeți o asemenea lansare?

Constantin Necula: Este răspunsul, probabil, la faptul că Mitropolitul Clujului, le-a adus celor 6.000 de copii prezenți la Cluj, de care presa nu a vorbit deloc, la una dintre cele mai mari conferințe ortodoxe din Europa, trupa Holograf ca să le cânte. Nu este albumul Papei, Papa și-a dat acordul ca discursurile lui să fie folosite. E un mod anume de a te face simpatic. Poate să fie bun, poate să fie rău, asta o poate judeca Biserica Catolică, spre deosebire de ei, eu nu pot să judec un act al Bisericii Catolice.

AGERPRES: Vedeți posibil așa ceva și în România, cu discursuri ale unui preot creștin-ortodox?

Constantin Necula: Există deja foarte mulți rapperi din zona Buzăului, din zona Râmnicu Sărat, care pe texte ortodoxe, au muzică rap. Nu deranjează pe nimeni. Ideea că Biserica Ortodoxă este foarte închisă, este încă una din marile stupizenii pe care le-am auzit de peste 20 de ani. De când sunt student la Teologie, aud cât de idiot și de tâmpit sunt și nu pot să schimb această opinie, nici măcar în raport cu mine.

AGERPRES: Dumneavoastră ascultați muzică rock?

Constantin Necula: Eu sunt pe Rock FM cam patru ore pe zi. Îmi fac temele la matematică, unde mai lucrez sau în ceea ce privește o lectură ușoară, ascult Rock FM.

AGERPRES: Să înțelegem că nu aveți nimic împotriva rockerilor?

Constantin Necula: Nu. În special, nu am nimic împotriva rockerilor români, care sunt mai echilibrați. Iar eu, prima dată, era să fac pușcărie sub comuniști, pentru că m-am dus să ascult Beatles la Sala Sporturilor din Brașov. Eu am fost crescut într-o țară unde erau mai multe spitale decât biserici, nu prea aveam unde să ne întâlnim tinerii și atunci ne întâlneam la Sala Sporturilor și ascultam Beatles și ne-au săltat pe toți atunci.

AGERPRES: Credeți că rockerii sunt sataniști?

Constantin Necula: Eu cred că nu toți rockerii sunt sataniști așa cum cred că nu toți ortodocșii sunt ortodocși, în aceeași măsură.

AGERPRES: De credeți că cei din stradă strigă “Vrem spitale, nu catedrale”? De ce se protestează împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului?

Constantin Necula: Eu cred că sunt împotriva Catedralei Mântuirii Neamului pentru că nu i-au înțeles sensul, poate nu am explicat suficient de mult care este valoarea unei astfel de construcții în mijlocul unei societăți. Eu când mă duc în Germania sau mă duc în Italia, nu mă duc să caut spitalele neapărat, merg în bisericile și școlile de acolo. Multe din catedralele construite în România, sunt construite cu mult înainte de a exista ca stat român. Noi tot numărăm munca unei biserici de 800-900 de ani. Ce adăugăm? Ce s-a muncit în aproape o mie de ani, cu ce s-a făcut în ultimii 25 de ani? Eu cred că dacă avem și biserici și spitale și școli, avem o populație activă.

AGERPRES: Pentru că vorbim de Catedrala Mântuirii Neamului… E un zvon. Că trupul părintelui Arsenie Boca va fi mutat de la Prislop în viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului la București. Ce știți despre asta?

Constantin Necula: Eu nu cred că va fi mutat, eu cred că deocamdată părintele Arsenie Boca va fi acolo, străjer al ortodoxiei transilvane.

AGERPRES: Și pentru că vorbim de zvonuri. Acum în stradă, în fiecare seară, se cere demisia Patriarhului, sunt zvonuri că se gândește să se retragă. Cum comentați?

Constantin Necula: Dacă strada rostește lucrurile politic, are parte de ripostă politică. De obicei, Biserica a refuzat să intre în jocul politic al străzii. Nimeni din stradă nu poate să ceară demisia unui patriarh care nu este ales pe principiile străzii și pe principii parlamentare. Dacă ne-am fi ales Patriarhul, conform Constituției și în 1948, eram demult lipsiți de Biserică.

AGERPRES: Vi se pare periculos că într-o țară majoritar ortodoxă să se ceară demisia Patriarhului?

Constantin Necula: Eram majoritar regaliști în 1948, când s-a strigat împotriva regelui. Este un atac la monarhia Bisericii și asta înseamnă, de fapt, un atac la instituții. De fapt, tot ce s-a strigat în stradă, zilele acestea este anti-instituțional. Trebuie să învățăm să lucrăm cu oamenii, să-i ascultăm, să le prețuim înjurăturile. Trebuie să facem plecăciuni să spunem “mulțumim frumos că ne înjurați”, creștinismul are acest exercițiu al întoarcerii de 70 de ori a obrazului.

AGERPRES: La Sibiu este pentru prima dată când sunt apostrofați preoții și se huiduie în fața bisericilor, într-un oraș unde a avut loc Marea Adunare Ecumenică în 2007. De ce?

Constantin Necula: Eu personal urmăresc de foarte multă vreme cum se crește această cultură a zdrobirii Bisericii în stradă. Nu sunt un puști în ceea ce privește comunicarea. Dacă odată vom avea timp, vom dovedi în ce mod a fost crescut acest sentiment anti-Biserică. Este în creștere ascendentă, mai ales din momentul în care Biserica a reușit să riposteze foarte hotărât în câteva atacuri ale seculariștilor. Abia azi-dimineață au fost făcute publice câteva pancarte împotriva câtorva dintre cei care conduc mișcările seculariste din România. Erau tăiați de pe o pancartă, ăla, nu, ăla, nu, oameni care probabil se vor înscrie pe lista de comunicare cu președintele României. Eu cred că din societatea civilă face parte inclusiv Biserica. Ne confundă. Nu suntem instituția statului.

AGERPRES: Ieri, Patriarhul și-a cerut iertare. La nivelul preoților simpli ce credeți că o să urmeze?

Constantin Necula: Patriarhul și-a cerut iertare, e prima dată în istoria României când un conducător, mai ales la nivelul acesta, își cere iertare. Cineva îl confunda azi-dimineață cu Piedone și îl transforma într-un șobolan. E lipsă de bun simț totală și asta spun, nu este întâmplător niciun strigăt din stradă. E vizibil că avem de-a face cu un marxism cultural extrem de periculos îndreptat împotriva Bisericii. La nivelul preoților, cred că o să urmeze mult mai multă rugăciune.

AGERPRES: Care este starea de spirit în rândul preoților?

Constantin Necula: Eu cred că preoții au știut ce au de făcut. Sâmbătă dimineața s-au pornit liturghii în țară. Tot ne acuză că avem 18.000 de lăcașuri, deși nu sunt atâtea, hai să zicem, 12.000, oare nu au înțeles că au fost 12.000 de Liturghii, sâmbătă dimineața. Duminică, 12.000 de Liturghii în care copiii ăștia au fost pomeniți. La judecata finală, când Hristos ne va judeca, se va vedea că mult mai mult am făcut că ne-am rugat decât faptul că am filmat, am expus cadavrele arse.

AGERPRES: Credeți că Biserica va mai rămâne pe primul loc în sondajele care măsoară încrederea românilor?

Constantin Necula: Nu mă interesează pentru că sondajele oricum ne mint. Sondajele îl dădeau pe Oprescu al doilea om în stat anul trecut, în sondaje, Piedone stătea foarte bine până joi seara, săracul, nu din acest punct de vedere gândește Biserica. Biserica are alt mod de a gândi și s-a văzut duminică. În ciuda înjurăturilor de sâmbătă, duminică bisericile au fost pline și oamenii au venit. Nu vreau să fac un calcul nesimțit, dar am putea să spunem că în biserici au fost duminică în jur de nouă milioane de oameni, un pic mai mult decât în stradă. Noi nu ne putem măsura cu strada. Nu așteptăm să ne numere Jandarmeria Română ca să spunem că existăm ca Biserică.

AGERPRES: Cei din stradă cer impozitarea Bisericii Ortodoxe Române. Sunteți de acord cu această solicitare?

Constantin Necula: Foarte bine. Sunt pe deplin de acord și știu la ce proiect de lege s-a lucrat și în ce mod Patriarhia Română lucrează de aproape șase-șapte luni la realizarea unui mod de a impozita Biserica, pentru că va fi foarte greu. Și atunci, în sfârșit, vom vedea că nu avem ce impozita. Abia aștept! Aștept cu nerăbdare să impozităm Biserica, în contextul în care vom retroceda Bisericii absolut tot ceea ce i se cuvine și nu vom mai umbla cu complete de judecată care, din când în când, uită să dea înapoi dosarele pe care le-au primit și uneori și după șase ani.

AGERPRES: Deci, sunteți de acord cu impozitarea Bisericii Ortodoxe Române?

Constantin Necula: Da. Sunt convins că acesta va fi trendul european general. Prefer să fiu un om pe care să nu îl mai înjure lumea, ca preot.

AGERPRES: Protestatarii cer ca preoții să renunțe la mașinile luxoase. Sunteți de acord?

Constantin Necula: Uite, o să facem o listă a județului Sibiu cu ce mașini au preoții, câți copii au preoții, care sunt fondurile care le vin din partea serviciilor soțiilor lor, mulți dintre ei supraviețuiesc doar pentru că soțiile lor sunt angajate și o să vedem dacă e așa.

AGERPRES: Dumneavoastră aveți mașină?

Constantin Necula: Nu. Nu am nici casă, nu am niciun fel de proprietate. Am o parte din proprietatea moștenită de la tata. Râd de ani de zile cu sora mea și spun: bara de la balcon, mi se cuvine mie. Nu am să fiu niciodată apărătorul celor care au făcut excese. Sunt câțiva dintre preoți cu excesele lor, care au fost foarte bine temperați în ultima vreme și sunt convins că vor fi mult mai atenți în ceea ce vor face.

AGERPRES: Credeți că românii sunt de partea preoților sau împotriva lor, pentru că există vorba în popor, mult mai veche, “să faci ce zice popa, nu ce face popa”?

Constantin Necula: Asta e cea mai mare declarație de lipire de preoții noștri și am să spun de ce. Povestea a apărut în Transilvania, când protestanții care erau atunci le spuneau oamenilor: băi, puteți și voi să sfințiți apa, puteți și voi să faceți liturghia. Cam ceea ce auzim și astăzi la foarte mulți. Iar poporul român a răspuns: tu să faci ce zice popa, nu ce face popa, adică să nu slujești în locul lui.

AGERPRES: De ce credeți că e nevoie acum în societatea românească?

Constantin Necula: De foarte mult dialog. Va trebui să învățăm unii de la ceilalți și să lăsăm unii de la ceilalți. Am discutat împreună asupra prezenței preotului de la pompieri printre cei răniți, cei arși. Spre exemplu, noi ieri, la Brașov am avut cinci preoți în dispozitiv. Vrem să spunem oamenilor că am fost acolo. Noi, la Sibiu, am semnat de doi ani un protocol cu ISU și în foarte multe situații, prin colaborarea cu ei, am fost prezenți atunci când a fost nevoie. La accidentele foarte grave preoții merg direct la spital. Există inclusiv cursuri făcute de ISU în bisericile din Sibiu.

AGERPRES: În Mitropolia Ardealului, credincioșii și preoții donează bani pentru victimele accidentului din club Colectiv?

Constantin Necula: În primul rând, va fi contribuția preoților. În Mitropolia Ardealului, la Deva, este o persoană care a murit. Iar diseară, la ora 22,30, vom încerca să strângem cât mai mulți oameni, iar Catedrala va fi loc de pomenire pentru cei plecați. Facem o slujbă de pomenire.

AGERPRES: Duminică, la predică, preoții vor face îndemnuri oamenilor?

Constantin Necula: În primul rând de temperanță.

AGERPRES: Părinte, vă lăsați copiii să se distreze în localuri? Credeți că sunt în siguranță acolo?

Constantin Necula: Săptămâna trecută m-am dus la Hard Rock în București să cumpăr un tricou pentru fiica-mea. Era un tânăr remarcabil care vindea acolo, care mi-a zis: părinte nici nu știu cum să îți spun, sărut-mâna, salut, bine ai venit. Cred că nu se întâmplase ca o reverendă să treacă printre lucrurile de acolo. Pe copiii mei, îi controlez foarte des. Cred că la noi (în Sibiu—n.r.) spațiul cel mai de preț rămâne Piața Mare, ieșirile sunt foarte multe și avem aer mult deasupra. Sunt convins că, Doamne ferește, se putea întâmpla în orice biserică din țară și în orice sală de curs din universitate sau orice redacție, oriunde se putea întâmpla.

AGERPRES: Toate lăcașurile de cult din județul Sibiu sunt sigure din punct de vedere al pericolului de incendiu? Aveți autorizație de la ISU?

Constantin Necula: Eu nădăjduiesc că da. Sper că da. Catedrala a montat încă patru hidranți în plus, când se strâng mai mulți oameni cerem ajutorul pompierilor, SMURD-ul.

AGERPRES: Ce mesaj i-ați transmite președintelui Klaus Iohannis, care a chemat la Cotroceni și societatea civilă și “strada”?

Constantin Necula: Respect enorm de mult efortul lui de a păstra echilibrul. Într-un fel sau altul, înjurăturile pe care le-am auzit la adresa Patriarhului meu, le-am auzit și la adresa Președintelui meu. Nici nu aș ști ce să-i spun Președintelui. În primul rând eu aș vrea să umplu spitalele cu medici, să reușesc să îmi țin medicii în spitale, să dau mai mult pentru analize medicale, îmi doresc enorm de mult școli decente pentru copii și, pentru că sunt apropiat de psihologii care lucrează în centrele anti-alcool și anti-drog, aș cere un pic mai mult ajutor pentru astfel de situații. De exemplu, aș crea o agenție a celor care vor să-i sprijine pe oameni. Aș dezvolta un pic voluntariatul, aș trece în lege.

AGERPRES: Părinte, lui Dumnezeu ce ar trebui să-i ceară românii în zilele acestea?

Constantin Necula: Tot. Românii trebuie să-i ceară lui Dumnezeu, România înapoi. Chiar numai El ne poate ajuta.

AGERPRES: Părinte, ce credeți că gândește Dumnezeu despre români, zilele acestea?

Constantin Necula: Eu cred că și El este tulburat, dar are modul Lui de a se comporta ca Dumnezeu. Pentru fiecare, va da câte ceva. O singură picătură din harul Lui poate să restaureze România. Eu sunt convins de asta și să știi că restaurarea României nu va veni prin gesturi ieftine și de vedetă. Restaurarea României va veni din Liturghie. Cel mai sigur loc pentru România este Liturghia. Dovadă este că în toate incendiile nenorocite care s-au abătut asupra bisericilor în ultimii ani, două lucruri nu au ars: icoana Maicii Domnului și a Mântuitorului din catapeteasmă, antimisul pus sub Evanghelie. Se spune foarte limpede că Liturghia este cel mai sigur loc, pentru că acolo este Dumnezeu. Și când murim, suntem în siguranță în Liturghie. De aceea, eu țin foarte mult să-i pomenim pe oamenii aceștia (de la Colectiv n.r.). Am văzut că mulți nici măcar nu sunt de confesiune ortodoxă, dar chiar nu mă interesează, îi iubesc pentru că sunt copiii poporului meu. Dumnezeu ne iubește pe toți la fel. Și cred că este un pic aconfesional de data asta.

AGERPRES/(A-autor: Isabela Păulescu)

Părintele Constantin Necula a vorbit în cadrul unei emisiuni TSTV despre evenimentele desfășurate în ultimele zile, despre impresia cu care a rămas după întâlnirea cu manifestanții din Sibiu, dar și despre ce ar trebui să facă Biserica pentru a se apropia de tineri.

Unde a fost Biserica Ortodoxă atunci când s-au produs evenimentele de la Club Colectiv?  

Crezi că folosește opiniei publice să spun că a fost în dispozitiv? Că preotul de la pompieri era acolo? Că preotul paroh, e drept, îmbrăcat în cămașă, era acolo? Crezi că a interesat pe cineva? În momentul acela, și acum cei care au făcut armata sau știu cum se procedează într-un eveniment de asemena gravitate, știu că în general acolo intră oameni care știu ce să fac. Orice gest făcut în plus poate dăuna grav și poate destabiliza situația”.

De ce nu e prezentă Biserica?

”Îți poți arăta compasiunea la televizor, poți juca o piesă de teatru la televizor, dar până la urmă cine măsoară compasiunea sau «necompasiunea» unor oameni. Cred că greșeala fundamentală pe care o facem ca biserică, e că nu comunicăm în timp util ceea ce facem. Pentru că până la urmă lângă acești oameni suferinzi care se află în spitale sunt preoții din spitale, care au fost acolo.

De câteva luni de zile ne tot spun unii ce trebuie să facem ca Biserică. Nu ne spun oamenii. Nu ne spun oamenii, pentru că ei știu foarte bine că facem bine. Nouă ni se spune de către o presă care știe foarte bine că rostește doar jumătate din adevăr. Nu cred în conspirații, cred în inducerea discursului în alte direcții”.

Politizarea Bisericii

”Toată lumea strigă vrem biserică, nu politică. Dacă nu vrem politică, atunci de ce transformăm biserica într-un partid? Nu eu am transformat-o într-un partid. Vorbesc niște oameni… Sincer, din ce am văzut aseară… Am văzut niște oameni care, real, nu că nu gândesc, dar nu aparțin nici un acestei încrengături care se numește Biserica Ortodoxă.

Din punctul meu de vedere, sunt de acord cu manifestările în spațiul public. Apreciez ce fac acești tineri, sper să nu li se confiște ceea ce fac, deși impresia mea este că deja erau alții la pupitru. Le respect opțiunea, dacă au dreptate, schimbăm. Unele lucruri cerute sunt chiar bizare”.

Impozitarea Bisericii

”Nu văd nimic nelalocul lui. Dar mi se pare așa un clișeu transformat în slogan care spune că Biserica nu plătește nciun ban statului român. Eu zic să se mai uite un pic. Sunt într-adevăr sume de bani care nu sunt plătite, dar sunt foarte transparent raportate fiscului, pe care se deduc niște impozite. Mi-aș dori foarte mult. Dar în condițiile unei fiscalități atît de transparente a Bisericii va trebui să vedem și aportul statului la ceea ce înseamnă Biserică. Calculul făcut pe bune, nu de mine, că n-am cifrele, este de 0,35 de bani pe an de cap de locuitor.  E un pic penibil”.

Despre catolici

”Eu personal voi fi rănit toată viața după momentul acesta. De exemplu, am constatat că am prieteni din partea catolică care mi-au aplaudat tot felul de zvonuri legate de Biserică și m-au rănit foarte tare. Eu nu mi-am permis niciodată în acești ani să mă leg de catolici, decât poate printr-o glumiță nesărată, dar asta e altceva. Dar să susții lucruri care nu te privesc. Ce treabă are un catolic dacă îmi dau sau nu jos patriarhul? Ai văzut vreun român pe stradă zicând jos cu Papa Benedict? Nu cred că e cazul”.

Despre rock

”S-a spus în permanență că Biserica are ceva cu rock-ul. Știți ce-a făcut Înaltul Andrei, anul, trecut, la Conferința Internațională de la Cluj, unde au fost șase mii de tineri și nimeni din presă n-a dat nimic. Nimic. 6000 de tineri! Dacă nu îi vezi, înseamnă că și tu ai o problemă ca media. Au mers la concert Holograf. Hai să fim serioși! (…) Nero a dat foc cetății și vina au purtat-o creștinii. Vezi ce experiență avem de 2000 de ani? Și acesta este un motiv care ne obligă să avem atitudinea asta”.

Despre hainele aurite ale prelaților

”Nu e aur. Sunt strălucitoare, tocmai pentru a impune, pentru a transmite în timpul acestui «spectacol liturgic» toată maiestatea care poate ieși din asta. Eu nu slujesc cu aur deloc. Unii comentează că am crucea asta prea mică și le spun «datorită unei guri mari, am o cruce mică»

Trebuie să înțelegeți că Biserica nu se va schimba așa doar de dragul tinerilor. Ea o face pentru că este un organism viu, își dă seama ce trebuie să facă, să îndrepte”.

emisiunea poate fi vizionată aici:

09-preot-isu-vasile-birlean-bun-465x390Preotul militar Vasile Bîrlean a însoțit echipele de pompieri în noaptea în care au murit zeci de oameni în clubul de pe strada Tăbăcarilor. După ce a oficiat ritualul religios pentru cei decedați, el i-a îmbărbătat pe salvatori.

Modest din fire, preotul militar Vasile Bîrlean a acceptat, cu greu, să discute cu noi despre prezența sa la Club Colectiv, în noaptea fatidică care a lăsat în urmă zeci de familii îndurerate. Spunea că și-a făcut doar datoria. Totuși, el a fost primul duhovnic care s-a rugat pentru sufletele tinerilor pieriți în sinistrul din curtea fostei fabrici Pionierul.

Părintele Vasile este preot militar la ISU „București- Ilfov” de 13 ani, dar ne-a spus că nu a asistat la o asemenea nenorocire niciodată. Cu o seară înainte de tragedie, participase, alături de pompieri, la o aplicație, la stația de metrou Pipera. Când sunt pierderi de vieți omenești, însoțim pompierii – eu, ca duhovnic, și un psiholog – pentru a le putea acorda asistență religioasă și de specialitate, pentru păstrarea echilibrului sufletesc, a relatat preotul.

Vineri noaptea, la scurt timp după ce s-a dat alarma la Club Colectiv, a primit telefon pentru a merge pe strada Tăbăcarilor nr. 7, alături de unul dintre psihologii unității, Cristian Tarbu. Nu își imagina, atunci, proporțiile dezastrului. „Am vrut să plec fără reverendă, însă m-am oprit și am luat-o, în cele din urmă”, a povestit părintele.

Misiune duhovnicească în Tăbăcarilor 7

A ajuns la locul tragediei în jurul orei 0.30. „Erau acolo și domnul Arafat și primarul Piedone. Inițial, oamenii de ordine nu au vrut să mă lase să intru, dar le-au spus pompierii că sunt preotul lor”, a continuat părintele.

Ajuns în interiorul fostei fabrici, în fața ochilor i s-a dezvăluit o scenă de proporțiile iadului: Toți erau întinși pe jos. Erau atât de mulți… Arși cu toții”. Abia dacă poate vorbi despre ce a văzut acolo. Era cutremurător. Fac înmormântări și am văzut multe grozăvii dar ce am văzut acolo… Oricât ai fi de tare, te înfiora. Nu poți fi de piatră, a adăugat duhovnicul.

Ne-a spus că trupurile abia scoase din hala în care funcționa clubul au fost așezate pe un culoar din incinta fostei fabrici. Acolo, lângă tinerii arși de vii, și-a pus reverenda și a spus două rugăciuni: „Tatăl nostru” și „Dumnezeul duhurilor”, „așa cum se orânduiește pentru cei adormiți”. Nu a putut aprinde o lumânare în interior. „Încă mai mocnea focul în interior și lumânările sunt inflamabile. Pompierii mi-au spus să aprind afară”, a adăugat părintele.

 ***

Trinitas TV/ “Biserica Azi”: TRAGEDIA DE LA CLUBUL COLECTIV

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Preot Constantin Necula, Preoti si duhovnici romani, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “PARINTELE NECULA in doua interviuri (text+video): “Urmaresc de foarte multa vreme CUM SE CRESTE ACEASTA CULTURA A ZDROBIRII BISERICII IN STRADA. Restaurarea României NU VA VENI PRIN GESTURI IEFTINE SI DE VEDETA. Restaurarea României va veni din Liturghie”

  1. Evenimentele din saptamana ce a trecut au aratat ca ne-am intors in vremuri de prigoana asemanatoare celor din vremea comunismului. Sub comunisti ti se interzicea sa zici ceva contra tuvarasului sau partidului.
    Nu exista nici o restrictie sa condamni homosexualitatea, desfraul, muzica rock, ereticii.

    NUMARUL PACATELOR PE CARE PREOTII AU VOIE SA LE CRITICE ESTE DIN CE IN CE MAI MIC !

    LAICATUL ORTODOX, IN PARTICULAR BLOGOSFERA POATE PRELUA ACEASTA MISIUNE, PE CARE PREOTII NU O MAI POT INDEPLINI.

    SA-I APARAM DINCOLO DE ANUMITE SCADERI: SFINTELE TAINE SUNT MAI IMPORTANTE.
    SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE ESTE LUCRARE DUMNEZEIASCA SI NU OMENEASCA !

    INSIST SA CUGETATI SI SA CONSTIENTIZATI ASUPRA ACESTOR DOUA ULTIME LUCRARI DUMNEZEIESTI, LA CARE INCA MAI AVEM ACCES PRIN HARUL LUI DUMNEZEU !

  2. @ RomeoB:

    Asa este, dar nici macar laicii nu mai sunt lasati – au fost si sunt atacati si profesorii de religie, iar subiectele Hallooween, satanismul si muzica Rock sunt deja “proscrise” – nu ai voie sa zici nimic de rau. Iar lista neagra creste. Ce sa mai vorbim despre altele, mult mai importante pentru “sistem”, cum sunt homosexualitatea, educatia sexuala, vaccinurile etc.

  3. Unii zic că Hristos S-ar fi dus la Colectiv să cinstească și să Se roage pt victime. Eu cred că mai degrabă ar fi procedat invers, după cum l-a ignorat și pe Irod. Deși regele voia să-L vadă, Iisus l-a ocolit mereu, i-a transmis vorbe doar de la distanță.
    Asta nu înseamnă că Biserica ar trebui să condamne nediscriminat victimele de acolo, ci să procedeze cu discernământ, după regulile ei, nu după pretențiile aiuristice și provocatoare ale „străzii”. Adică acuzele aduse Bisericii vin din impunerea unei corectitudini politice prin care se urmărește dezincriminarea unor păcate și fapte greșite.

  4. Am primit si eu de la un crestin evlavios ceva foarte interesant:

    https://youtu.be/UdzToVzq4Jw

    Maerita vizionat tot documentarul, impartit in 8 clipulete de circa 9 minute. Cu subtitrare in romana. Marturie a unui fost roker grec inrait. Originea rokului, esenta sa, genurile derivate si care azi ne par unora mai…”nevinovate”, influentele asupra mintii omului; ce a spus Sf Ioan de Kronstad despre cum diferentiem muzica si altele.
    Si cati vorbesc azi despre nevinovata muzica rock, chiar dintre crestini….
    Doamne, ajuta!

  5. Si eu cred ca nu toti rockerii sunt satanisti.

  6. parintele Necula mult rau face diluand la nesfarsit ortodoxia

  7. Nu toti rockerii sunt satanisti ,dar toti amatorii de satanism( in forma infantila de profanare a mormintelor) sunt rockeri.Si totul incepe de la trupe universal cunoscute ,cum ar fi AC/DC . Highway to hell (ironic ,nu? ) si Heel’s bells .

    Cornite?

    https://www.youtube.com/watch?v=44XYEeD1A1U

    Dansuri macabre in cerc?Sunt tineri.E trecator…

    https://www.youtube.com/watch?v=773tLCbm00k

    Goodbye to gravity?

    https://www.youtube.com/watch?v=XfJW4g-cLXw

  8. Romania a devenit o ruta importanta pentru rockul satanic explicit ,dar si pentru rock-ul satanic neexplicit .Parte din procesul de democratizare.

    Ca exemplu:

    ” Qualiwum Mada Acum 6 zile (editat)
    Ma doare sufletul ca am descoperit aceasta trupa atat de tarziu. O trupa de care puteai fi mandru ca o ai in Romania si sincer, nu pot intelege cat de batuti in cap sunteti unii, spalati pe creier. Nu ma mai complic sa dau explicatii legate de tampeniile pe care le credeti voi ca apartin de Halloween, ca incidentul s-a intamplat din cauza melodiei, sau a Halloween-ului, sau din cauza “Satanismului”. Doar in Romania am ajuns sa vad asa ceva, sunteti patetici si faceti tara de cacat. Stau in Anglia, ce pot spune e ca modul lor de gandire despre muzica rock e atat de uimitoare si am prieteni care nu asculta asa ceva, desi sustin faptul ca fiecare asculta ce gen de muzica vrea. In loc sa intindeti o mana de ajutor ranitilor si sa compatimiti familiile indurerate, voi spuneti cele mai mari idiotenii. Sa va fie rusine. R.I.P guys. ”

    Mii de oameni au venit sa vada la o trupa cel putin macabra.

    https://www.youtube.com/watch?v=v42IniQrS8o

  9. @ nikolas,
    Evident ca nu toti rockerii sunt satanisti! Cine sustine asta este superficial.

    Muulti (as indrazni sa spun ca marea parte) dintre ascultatorii si cantaretii de muzica rock (sau derivate) sunt semeni de-ai nostri nestiutori, carora nici nu le trece prin cap ce simbolistica negativa REALA se vantura prin bransa. Apoi, pt ca aceia nu cred ca exista satana si ingerii lui, nu realizeaza ca exista o lucratura fina a acestor vrajamasi ai neamului omenesc, deveniti fini observatori ai nostri in decursul veacurilor, de deturnare TREPTATA de la cele sfinte.

    Dar, vizionarea documentarului o explica mult mai bine – asta pt cei care au rabdarea si considera ca este util sa aiba o viziune cat de cat corecta asupra subiectului. Si ce este mai potrivit decat marturia unui fost rocker care s-a lepadat de inselare si s-a apropiat de Adevar, de Biserica? Inca as vrea sa subliniez ca de la realizarea documentarului – se vede ca e realizat de ceva timp – muzica rock si alte genuri inrudite au alunecat si mai mult inspre cel rau, spre pervertirea mintii omului.

    Doamne, ajuta!

  10. Eu tot nu reușesc să înțeleg ce folos (duhovnicesc sau nu) au unii sau alții tot despicând firul în 14 în ceea ce privește rock-ul, atâta amar de comentarii…

    Nu de alta dar dacă privim cernerea ca printr-o multitudine de pânze de păianjen s-ar putea să aveți surpriza că vă legănați împreună cu câte un roacher, pe aceeași pe pânză.

    Rock-ul e o manifestare, un efect, nu o cauză. Cauza îs patimile și aci suntem toți legănați aprig.
    Au nu carele cumva credeți că dacă nu ascultați rock și mergeți pe la câte o slujbă sunteți mai curați și mai plăcut uscați?

    Ma gândesc că poate medităm un pic la acest subiect în loc să ne cocoșăm sub grija de păcatele și ignoranța altora. S-ar putea să ne fie mai de folos în aceste momente.

  11. Iacata si vocea conspiratorului de serviciu: albumul papei, rock progresiv (ce-i drept suna bine), 11 melodii (numar rezervat), ultima piesa cu titlu aducator de dispute – “Fazei O Que Ele Vos Disser”, (dintr-o portugheza mot-a-mot s-ar traduce cu ‘fac ceea ce spuneti’), lansare pe 27 nov.2015, aprobat la Vatican pe 5 nov (sper sa nu fie cel de pe coperta the economist).

    http://www.infomusic.ro/2015/11/papa-francisc-album-rock-wake-up-audio/

  12. @Alin-7:

    Aline draga, oamenii nu diseca intotdeauna lucrurile doar de dragul de a arata cu degetul spre altii. Uneori o fac pur si simplu ca sa priceapa cum stau lucrurile, atat.

    Imi permit sa iti impartasesc, in aceasta idee, o revelatie personala. Am observat si ca in stilul lounge, de ex., se poate ascunde perfect cel rau. Cu ceva mai multa pudra si rafinament, e drept. Deci stai linistit, nu ne credem mai placut uscati 🙂

  13. @Alin-7

    Mediteaza in liniste in tip ce butonezi tastatura .Spor la treaba si rugaciune .Sper ca nu te superi .Unii sunt destul de neinduhovniciti .Avem de nevoie si de duhovnici pe net’ .Asta este.Mai multa spovedanie si impartasanie.

    P.S

    Ideea principala cu care trebuie sa ramana in memorie orice cititor al “Cuvantului Ortodox ” este ca “artistii” genului rock nu sunt departe de stadiul demonizarii(daca conisderam valide,asta ca sa ne gadile noua puterea de a considera ceva valid sau nu,parerile unor duhovnici ) complete,iar tinerii sunt in mare pericol .Pericolul e proportional cu cat rock-ul devine mai “greu” . E adevarat ,muzica nu trebuie judecata ,ci trebuie sa primeasca direct o sentinta dura.Tinerii trebuie insa ajutati si constientizati ,folosind cea mai puternica arma: rugaciunea personala si rugaciunea Bisericii .Alte cai nu sunt posibile.
    Acelasi tratament se aplica pentru ascultatorii de muzica pop,electro(ale carei manifestari pot deveni fatis demonice),rap et etc .
    De fapt,muzica naste monstri…atentie mare.ORICE muzica.Sunt convins ca Elita luciferica aflata la butoane mai asculta si cate-o “clasica” .

    Cei care nu vor sa despice nici un fir(nici cel macar firul evenimentelor) sa inchida calculatorul si televizorul (dat pe stiri) ACUM .

    Cat despre rock.Da ,este un efect ,care are ca si cauza niste oameni demonici ai Occidentului nedeplin induhovnicit.Revolutie continua,nihilism,sex si droguri.Nihilismul aflat in stadiul final.Destructiv.

    http://vigilantcitizen.com/hidden-knowledge/aleister-crowley-his-story-his-elite-ties-and-his-legacy/

  14. @emanuel:

    Stii care-i problema? Ca gandirea asta simplista e… cumplit de simplista.

    Ideea principala cu care trebuie sa ramana in memorie orice cititor al “Cuvantului Ortodox ” este ca “artistii” genului rock nu sunt departe de stadiul demonizarii

    Hai sa gandim simplist, in silogisme:

    Rockul este satanism, practicarea sa duce la demonizare.

    Parintele Nectarie Moulatsiotis a infiintat o trupa rock de calugari.

    Rezulta ca… ?! Oare?

    De cealalta parte, gandirea simplista spune ca rockul e numai pentru dastheptzi si tolerantzi, din astia care nu sunt “habotnici”. Pai, na, ca parintele Nectarie sustine o trupa rock si e printre ai mai “habotnici” calugari ortodocsi…

  15. @Doroteea, cu toată considerația

    Știți cum ii, se scufundă corabia și unii fac analize din bărcuța lor cum și ce s-a întâmplat cu marinarii ce se îneacă primprejur.

    Mi se pare că sunt unii care se considera atât de înțelepți încât înțeleg cum stau lucrurile în timp ce se află în plină ispită. Alții, îmi par a fi absolvenți de conservator cărora prea mult zgomot le-a născut ceva monștri în tărtăcuță.
    Well, eu nu mă aflu printre aceștia, nu-s decât cel mai păcătos profan pe care l-am întâlnit vreodată, eu abia reușesc să mă țiu la suprafața apei.

    Să mă iertați pentru duritatea cuvântului.

  16. @Alin,
    “Au nu carele cumva credeți că dacă nu ascultați rock și mergeți pe la câte o slujbă sunteți mai curați și mai plăcut uscați?”

    Dar, fara suparare, de unde stii fratia ta ca la atata se reduce lucrarea celor care mai comenteaza pe aici???

  17. La inceput au fost Elvis (rock and roll-ul anilor ’50). Asa a inceput rock-ul. Soft. Dupa care s-a diversificat: Beatles, The Rolling Stones etc. (rock-ul britanic), pe urma rock-ul progresiv (Genesis, Yes, EMLP etc.), pe urma a aparut genul hard and heavy (AC/DC, DeepPurple, JudasPriest, IronMaiden etc.) – aici deja lucrurile s-au complicat, apar mesaje vadit sataniste (precum ale trupei BlackSabbath) iar genurile de rock devin din ce in ce mai dure (metal, trash, death, gothic rock), apare stiul grohait si texte cu trimiteri la diavol si iad din ce in ce mai frecvente.

    Vrajmasul neamului omenesc a inspirat insa creatorii de muzica pentru a perverti in timp si ritmul – inspirand o muzica cu vibratii din ce in ce mai joase si texte prin care se invoca cel rau sau cu mesaje de razvratire impotriva lui Dumnezeu (aceasta sii cu oarecare influente din partea unor satanisti veritabili).
    Industria muzicala este plina de exemple de muzicieni care au facut compromisul de a-si vinde sufletul diavolului pentru un vremelnic succes (exista marturi ale unora care au recunoscut aceasta) si prin urmare au fost compuse cu buna stiinta unele texte in care era invocat cel rau, caci incheiasera un pact cu acesta – unii au si murit de tineri dupa ce au fost folositi – Jim Morrison, K.Cobain, solistul INXS si altii). Astazi s-a ajuns ca unele trupe rock sa fie pe autodeclarate ca slujind celuri rau, iar in concertele lor sa se practice ritualuri sataniste.
    Deci nu toate stilurile de rock sunt malefice, dar se pot deosebi destul de usor prin mesajul din textele melodiilor pe care il canta, cat si prin ritmul pe care il sau melodiilor (cu atat mai intunecat cu cat e mai incarcat de ragete si grohaieli). Se pare ca satana a dorit sa aibe si el muzica lui, care sa il venereze si a pervertit in timp acest gen pana la o forme de liturghie neagra…

  18. @Alin-7, Ioan R, Doroteea (neaprobat):

    Gata. 🙂

    @Mirela:

    Nu despre o discutie despre rock in sine era vorba aici.

  19. @IoanR
    >Dar, fara suparare, de unde stii fratia ta ca la atata se >reduce lucrarea celor care mai comenteaza pe aici???

    Azi noapte (23.00-24.00) pe Antena 3 a fost o dezbatere legata de Biserica si evenimentele din zilele noatre. In rolul procurorului sef a fost “moderatoarea” Cristina Topescu. A mai participat scriitorul si teologul Dan Ciachir, un fermecat si o fermecata, care dau cu barda in Biserica, nu neaparat la propriu.
    Spre sfarsitul emisiunii, dl Dan Ciachir a redat afirmatia unui monsenior catolic italian:
    “Inchizitia din zilele noastre este PRESA.”

    Parintele are in vedere pedagogia fata de familiile victimelor; acesti oameni trebuie recuperati.
    Batalia din zilele noatre trtebuie data pentru recuperarea si aducerea in pridvorul Bisericii a “oii ratacite” pt care pastorul le lasa temporar pe cele 99 din staul.

    Exista si cealalta pedagogie din Sfintii Parinti, legata de moartea napraznica, de cauzele ingaduirii ei.
    Credinciosii trebuie totusi sa aiba ravna sa studieze Sfintii Parinti, si sa afle acolo CUM TREBUIE SA EVITAM SA AJUNGEM IN SITUATII NAPRAZNICE IN VIATA.

    Din ce au spus rokerii anti BOR pe ProTV si pe Antena 3, in noaptea cu accidentul. PF Daniel a trimis SMSuri catre toti preotii din Arhiepiscopie si le-a interzis sa measga sa faca vreun fel de slujba ca Colectiv. Mai mult, fermecatul care a vorbit pe Antena 3, a spus ca niste enoriasi l-au scos din casa pe preotul de parohie pt a merge la Colectiv. Preotul s-a imbracat, si cand sa plece a nenti SMS-ul de la Patriahie, totul fiind anulat.

    Acum afirmatiile ce vin de la satana, nu trebuie sa le bimesti nici cand sunt adevarate, dar imi place sa cred ca este asa.

    IN ACASTE VREMURI, PREOTII SUNT MONITORIZATI LA SANGE SI E DE PRESUPUS CA SUNT SI SANTAJATI.
    CE NU POT EI SA SPUNA DECAT PE SOMPITE TREBUIE SA MARTURISIM NOI DE PE CASE; CU ASUMAREA CONSTIENTA A CONSECINTELOR.

    IN MOMENTUL DE FATA, EI NU POT PUNE PUMNUL IN GURA LA CEI 10-15 % DIN POPULATIA ROMANIEI CARE ISI ASUMA CONSTIECT APARTENENT LA BISERICA, PARTICIPAND REGULAT LA LITURGHIE.

    NU ESTE BINE SA DAI IN PREOTUL CARE ESTE ORICUM RANIT, PLIN DE RANI, DECATRE SATANISTII DE TOATE FELURILE CARE CONDUC TARA !

  20. Nu sunt adepta rockului.Nu pot sa ascult aceasta muzica , pe care o consider cu influente negative asupra unui tanar.Nu este placuta la auz.Mie asa mi se pare.Am citit o carte a uni fost rocker,,Untre rock si iubirea fara de sfarsit.Confesiuni.” scrisa de Cristian Serban, in care eroul isi face culpa ca a ascultat acest gen de muzica si in cele din urma l-a descoperit pe Dumnezeu cu ajutorul bisericii.
    Iar Cristina Topescu de la Antena 3 mereu critica preoti si sustinatorii ei.L-a adus intr-o emisiune pe remus Cernea , cel cu parteneriatele civile , iar acesta sustinea ca delfinii sunt persoane nonumane, iar Cristina Topescu il sustinea.Un demers foarte grav.Adica un animal sa fie persoana, combatand creatia lui Dumnezeu, omul fiind in centrul acesteia prin faltul ca rationeaza si vorbeste.

  21. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20571824-preotul-constantin-necula-primul-concert-rock-voi-alaturi-tineri-sutanasi-crucea.htm

    Mda, daca asta e “solutia” si asta e trendul, ma tem ca ramanem doar cu iesirea in evidenta personala si capitalizarea de (inca si mai multa) popularitate, prin contrast cu restul preotimii detestate fiindca, ce sa vezi, nu asculta rock neaparat si nu ar merge in Piata Mare la un concert rock. Oare va da si din cap la fel ca ei? Asta nu este “gest ieftin de vedeta”?! Il linisteste?! Si muzica psaltica ce face, il agita? Hm… Pai sa se apuce si de fumat (inclusiv iarba), ca sa dovedeasca ca e alaturi de fumatori si de drogati, de ce nu? Pai daca o luam pe linia asta, acolo ajungem. Sky Hell is the limit.

  22. Pingback: “Mai bine satanisti”?! TRAGEDIA CARE INRAIESTE SI INVRAJBESTE. Ce duhuri stau in spatele SCUIPARII PREOTIMII si LEPADARII BISERICII?/ Parintele Savatie propune o strategie de recuperare duhovniceasca a locului “blestemat” de la Col
  23. Pingback: “Mai bine satanisti”?! TRAGEDIA CARE INRAIESTE SI INVRAJBESTE. Durerea com-patimitoare deturnata in focul dracesc al RAZBUNARII. Ce duhuri stau in spatele SCUIPARII PREOTIMII si LEPADARII BISERICII?/ Parintele Savatie propune o strategie de re
  24. http://www.antena3.ro/actualitate/gheorghe-zamfir-mesaj-sensibil-despre-tragedia-de-la-colectiv-323474.html

    Cunoaşteţi foarte bine faptul că muzica Rock nu face parte din genurile mele preferate dar, dragii mei, noi, oare, am făcut destul ca să-i aducem pe aceşti tineri mai aproape de alte ritmuri? Noi suntem cu inima împăcată că am luptat destul de mult ca aceşti copii să aibă o punte discretă, dar solidă, spre adevărata cultură muzicală? Mai mult, în această suferinţă naţională, în acest delirant accident, în acest coşmar care se amplifică din zi în zi prin trecerea în lumea de dincolo a încă unui suflet, unii s-au grăbit să implice Biserica şi să-i judece conducătorii. Mă abţin să fac remarci, însă, cu toţii ştim prea bine că singurul sprijin pe care l-am avut în toată istoria asta a noastră zbuciumată a fost credinţa în neam, glie şi Biserică. Ea ne-a ţinut uniţi, ea ne-a dat speranţă când eram aproape pierduţi la răscrucea intereselor mondiale.

  25. Pingback: Opinii si analize in APARAREA BISERICII, dar si pentru A TRAGE NISTE INVATAMINTE din “lectia” CRIZEI “COLECTIV”. Ce greseli ar fi de asumat, ce raspunsuri ar fi de dat? PROPAGANDA DE CASA TINE LOC DE MISIUNE AUTENTICA?/ Tinerii imb
  26. Pingback: MASACRUL DE LA COLECTIV, manipularea generalizata si TACEREA SUSPECTA A PRESEI “SISTEMULUI”. Radu Moraru: DE CE NIMENI NU MAI INVESTIGHEAZA IPOTEZA PLAUZIBILA A ATENTATULUI? “Suntem mintiti la fel ca in 1989, la Revolutie!”/ DEMONT
  27. Pingback: Intrebari, lectii si rani dupa “Colectiv”… | Cuvântul Ortodox
  28. experienta lui Ghandi care, sedus de textul biblic al Fericirilor, „a dat de crestini nu de Hristos” intr-o biserica in care albii erau separati de negri este clasica problema a celor care vor sa se apropie de Biserica dar nu ii lasa aceia care se pierd pe ei „dar nici pe altii nu ii lasa sa intre”.

  29. Pingback: SCRISOAREA – AVERTISMENT A PARINTILOR ATHONITI AI SCHITULUI PRODROMU catre poporul român dreptcredincios “INTR-UN MOMENT DE RASCRUCE, poate cu mult mai grav decat la anul 1990″. PERICOLUL este cel al “instituirii unei NOI ORDINI A
  30. Pingback: PARINTELE CIPRIAN, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si SALVAREA CONTINUA DE VIETI PRIN DONAREA DE SANGE. Urmand pildei lui Hristos si in cele omenesti, BISERICA ISI DA SANGELE SAU INCLUSIV CELOR CARE O HULESC SI O BATJOCORESC. Mai
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare