DOCTRINA BASESCU sau invataturile orwelliene care ne ghideaza si ne vor ghida vietile
(…)
Ce cuprinde “Doctrina Băsescu”
Potrivit purtărorului de cuvânt al președinției, elementele doctrinei Băsescu sunt “un tip de suveranitate efectivă, atât în plan intern, cât şi în relaţiile externe, demnitate în relaţiile externe care poate, în anumite momente postdecembriste, a lipsit, angajament şi asumare, stimularea participării politice, inclusiv prin referendumuri, angajament total faţă de aliaţii României, predictibilitate atât faţă de aliaţi, cât şi faţă de state care ar putea să nu fie incluse în categoria aliaţilor, descentralizare, un stat minimal, dar puternic, cu instituţii eficiente, sprijinirea constantă de la cel mai înalt nivel a luptei împotriva corupţiei, un tip de relaţie democratică cu mass-media, stoparea unui tip de concubinaj care a existat înainte, când patronii de presă erau sfătuitori ai preşedinţilor”.
“E greu să-l compari pe preşedintele Băsescu, cu foştii preşedinţi, doar dacă ne gândim la faptul că, din punct de vedere al afirmării politice, România, sub mandatele preşedintelui Băsescu, s-a aflat pe un vârf. Şi am să vă dau doar câteva exemple: Summit-ul NATO din 2008, organizat la Bucureşti, în continuare cel mai mare summit din istoria Alianţei; aderarea la Uniunea Europeană şi scutul antirachetă, chiar dacă pe unul dintre cele trei elemente a fost un efort naţional, transpartinic, al preşedinţilor şi guvernelor anterioare”, a conchis Valeriu Turcan.

- Voxpublica (Ciprian Siulea): Doctrina Băsescu, un secret bine păzit pînă acum
Citesc declaraţiile lui Valeriu Turcan şi mă îngrozesc nu doar de conţinutul lor efectiv, ci mai ales de halul în care a ajuns societatea noastră dacă purtătorul de cuvînt al preşedintelui poate să spună liniştit astfel de aberaţii. Trec peste modul dizgraţios în care îl omagiază pe Traian Băsescu, care, chipurile, nici nu poate fi comparat cu preşedinţii anteriori (la doar 2 săptămîni după ce tot el declarase că Băsescu a ezitat să mai candideze a doua oară, din cauza “crimei organizate”, ceea ce mi se pare o pregătire evidentă a unei “învingeri de către sistem” pe model Constantinescu).
Traian Băsescu, spune Turcan, “reprezintă o doctrină în sine”. Oare de ce a simţit nevoia să spună aşa ceva? Poate tocmai din cauză că preşedintele se remarcă prin pragmatism, apetenţă pentru stil autoritar şi lipsa unor convingeri ideologice clare şi puternice? Dar în fine, să zicem că există această doctrină. Care este ea?
După Turcan, elementele doctrinei Băsescu sînt “un tip de suveranitate efectiva, atat in plan intern, cat si in relatiile externe, demnitate in relatiile externe care poate, in anumite momente postdecembriste, a lipsit, angajament si asumare, stimularea participarii politice, inclusiv prin referendumuri, angajament total fata de aliatii Romaniei, predictibilitate atat fata de aliati, cat si fata de state care ar putea sa nu fie incluse in categoria aliatilor, descentralizare, un stat minimal, dar puternic, cu institutii eficiente, sprijinirea constanta de la cel mai inalt nivel a luptei impotriva coruptiei, un tip de relatie democratica cu mass-media, stoparea unui tip de concubinaj care a existat inainte, cand patronii de presa erau sfatuitori ai presedintilor”.
Suveranitate efectivă??? Nu poţi să spui la modul serios aşa ceva în anii acordului cu FMI, este pur şi simplu prea cinic.
Demnitate în relaţiile externe? Asta chiar n-am înţeles de unde vine. Poate de la declaraţiile rusofobe absolut inutile cu care ne delectează preşedintele periodic, alt motiv deosebit de “demnitate” faţă de exterior nu văd.
Stimularea participării politice, “inclusiv prin referendumuri”? Referendumul pentru unicameral a fost o instrumentare cinică a votului care nu poate decît să îndepărteze oamenii de politică (de altfel, şi singurul referendum notabil). Prin ce altceva se mai stimluează participarea politică? Prin operaţiuena constantă de decredibilizare a Parlamentului? Aceasta loveşte pînă la urmă în sistemul de partide, care e principalul mijloc de participare politică.
Un tip de relaţie democratică cu mass-media??? Preşedintele care a făcut din presă o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, care are ieşiri periodice extrem de violente împotriva jurnaliştilor şi care insultă periodic presa în general, nici măcar doar cea a “mogulilor”?
E deprimant cînd auzi astfel de lucruri, pentru că atunci cînd spaţiul public suportă atît de bine propaganda de tip “albul e negru” nu mai există nici o certitudine de natură publică. E o mare problemă acum şi una şi mai mare în viitor. Dincolo de cum arată mandatele preşedintelui actual şi cu ce consecinţe imediate pentru noi, trebuie să ne întrebăm de pe acum ce se va întîmpla după ieşirea din istorie a actualului preşedinte şi a “doctrinei” lui.
Atunci cînd Turcan spune că miza alegerilor următoare e cine va prelua doctrina Băsescu, sper că există măcar o înţelegere difuză a faptului că, în realitate, actualul preşedinte concentrează în mîinile lui foarte multă putere personală care nu ţine de doctrine, proceduri şi instituţii şi care, astfel, nu poate fi transmisă. Se gîndeşte cineva din PDL la ce se va întîmpla atunci cînd această putere imensă va dispărea relativ brusc?
Nota noastra:
Intr-adevar, doctrina basescu este o culme a doctrinelor care ne-au guvernat vietile pana acum. Daca in cazul presedintilor anteriori doctrinele (cuvant destul de pretentios, dar treaca mearga, il folosim pentru conventie) aveau un puternic iz de fluiditate hegheliana, de tipul: istoria ne dicteaza sa intram in UE si in NATO, adica un fel de lipsa de principialitate si de viziune inlocuite de imperativul alinierii obediente in trena castigatorului de moment al punctului istoric, doctrina basescu merge si mai departe, capatand o alura orwelliana. Numai intr-o astfel de lume inchipuita de Orwell, sclavia inseamna libertate, ura dragoste si razboiul pace.
Adica numai in doctrina basescu cedarea suveranitatii de facto prin acordul FMI si, in curand, de jure prin integrarea in viitoarele State Unite ale Europei, poate insemna “suveranitate efectiva”. Numai intr-o astfel de doctrina linguseala fara rest nu doar fata de “aliatii” care ne transfera riscurile unor lovituri mortale in caz de conflict militar, dar si lobbyul facut unor corporatii straine (vezi Rosia Montana) poate fi numita “demnitate in relatiile externe“. Cat priveste referendumul, numai in doctrina basescu impunerea cu forta, in vaditul dispret al opiniei publice (daca ne gandim doar la proiectul regionalizarii), inseamna “stimulare a participarii politice”. Si tot asa…
Cat priveste statul minimal, asa cum ne-am pronuntat deja, asistam, de fapt, la un stat minimal fata de interesele romanesti si maximal fata de gruparea care ocupa acum puterea in stat si fata de interesele puternicilor lumii.
Vai de cei care spun binelui rau si raului bine!
Si vai de cei care sunt condusi de oameni de nimic…
Privind insa la cum au procedat “aliatii” cu Gaddafi, omul lor, oare nu le trece niciun fior de teama acestor jalnice marionete?
Legaturi:
- Suveranitatea nationala, ca un cal batran ucis cu bestialitate. OBSERVATII DESPRE LEPADAREA DE ROMANIA, ALINIEREA TRANS-PARTINICA LA AGENDA EURO-MALTHUSIANA SI ATLANTISM
- Presedintele Traian Basescu, sef de stat national care asuma “cedarea masiva de suveranitate”: ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
- MAI ESTE ROMANIA O TARA SUVERANA? DECONTUL DRAMATIC AL ACORDULUI CU FMI: SCENARIUL UNUI GENOCID NATIONAL IN PLINA DERULARE
- (video) “Profetism” al crizei si pe malul Dambovitei: Sebastian Lazaroiu despre NOUA ORDINE INSTITUTIONALA ce i se pregateste Romaniei
- DRUMUL SPRE DICTATURA SI PERSECUTIE DE STAT in Romania – larg deschis prin noua strategie CSAT! LIBERTATEA PRESEI SI A INTERNETULUI LA UN PAS DE DISPARITIE (21-23 iunie 2010)
- Presedintele Traian Basescu sfideaza orice limita a lobby-ului pro Rosia Montana: acolitii lui pregatesc EXPROPRIEREA MUNTILOR ROMANIEI!
- DISTRUGEREA SISTEMULUI SANITAR SI A CELUI DE PENSII PUBLICE: planuri de privatizare, campanii mediatice, propaganda. CE SE URMARESTE? PUNEREA STATULUI IN SLUJBA INTERESELOR MARILOR CORPORATII
- Ideologii din umbra ai PDL lanseaza la apa IDEEA PERFIDA A DESFIINTARII SISTEMELOR PUBLICE DE PENSII SI DE SANATATE
- Ce inseamna, de fapt, guvern minimal si de ce nimeni nu vrea sa existe asa ceva in Romania? UNDE ESTE FRAUDA PRIMORDIALA?
- Regionalizarea: ultima urgenta pe agenda guvernului. CE VA INSEMNA IMPARTIREA TARII IN VOIEVODATE, CE VREA UDMR SI CE NE ASTEAPTA?
- Lectia de istorie a prof. acad. Dinu C. Giurescu, de la “Punctul de intalnire”, transcrisa integral: “In aceste zile se joaca integritatea teritoriala a Romaniei, se joaca stabilitatea ei! FIECARE DINTRE NOI AR TREBUI SA SPUNA NU!”
- Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… CE NE MAI RAMANE?
Dincolo de titlul neinspirat, un model de marturisire, după puţina mea înţelegere..
http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Tudor_Gheorghe-actor-_-Numai_noi_n-avem_voie_sa_fim_nationalisti_0_546545891.html