Tema Forumului Economic de la DAVOS: MAREA TRANSFORMARE. FORMAREA DE NOI MODELE

25-01-2012 4 minute Sublinieri

Forumul-Economic-de-la-Davos

Capitalismul trebuie reproiectat pentru a servi mai bine societatea, iar educaţia şi creativitatea au nevoie de o atenţie deosebită, sunt concluziile dezbaterilor din prima zi a Forumului Economic de la Davos. Liderii sunt de părere că societatea a fost dezamăgită de capitalism, din cauza creşterii diferenţelor dintre venituri şi a şomajului ridicat, mai ales în rândul tinerilor, a afirmat Sharan Burrow, secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, cu sediul la Bruxelles.

“Comunitatea oamenilor de afaceri şi-a pierdut “busola morală”, a spus Burrow. “Trebuie să reproiectăm modelul. Trebuie să-l resetăm. Opriţi lăcomia. Dacă angajatorii, muncitorii şi guvernele nu discută, capitalismul va continua să dezamăgească”, a adăugat ea.

În timp ce modul în care comunitatea de afaceri îşi îndeplineşte responsabilităţile sociale reprezintă o problemă de dezbătut, sunt necesare eforturi astfel încât capitalismul să fie corect şi să servească mai bine societatea, potrivit unui comunicat al Forumului, după dezbaterea privind capitalismul organizată de revista Time.

“Comunitatea de afaceri nu şi-a pierdut busola morală. Capitalismul ar putea fi cel mai rău sistem posibil, cu excepţia tuturor celorlalte”, a spus David M. Rubenstein, cofondator şi director operaţional la Carlyle Group. Companiile nu se gândesc cum să reducă avuţia şi numărul de locuri de muncă, a spus el. Pentru a asigura un capitalism corect, ar trebui să se acorde mai multă atenţie legilor şi reglementărilor, investiţiilor în educaţie, promovării creativităţii şi inovaţiei.

Ediţaia 42-a a reuniunii anuale de la Davos are tema: “Marea Transformare: Formarea de Noi Modele”.

Forumul Economic de la Davos (Elveţia) începe miercuri, 25 ianuarie. Manifestarea ajunsă la a 42-a ediţie îi reuneşte pe principalii responsabili politici şi economici ai planetei. Discursul de deschidere va fi pronunţat anul acesta de cancelara germană, Angela Merkel.

În principiu, aceasta ar trebui să fie o veste bună. Când 40 de şefi de stat şi de guvern, precum şi 1.600 de personalităţi cu imensă putere de decizie se întâlnesc la căpătâiul unui model economic care dă rateuri, întâlnirea ar trebui să se soldeze cu rezultate concrete. Acesta a fost de altfel şi scopul iniţial al Forumului, fondat în 1971 de profesorul în economie Klaus Schwab, astăzi în vârstă de 73 de ani: el i-a invitat atunci pe mai marii acestei lumi să vină la Davos, pentru a reflecta pe marginea dezvoltării unor noi modele economice.

Prefaţând actuala ediţie, Klaus Schwab a declarat că în ziua de astăzi, capitalismul în forma actuală nu-şi mai are locul şi nu mai corespunde lumii actuale. Cuvinte înţelepte la care subscriu multe alte minţi luminate. Marea problemă este că între consensul legat de necesitatea operării unei schimbări şi acţiunile concrete rămâne o imensă prăpastie.

Noua ediţie a Forumului de la Davos are loc într-un context economic marcat de o criză profundă şi durabilă, de incertitudini grave legate de zona euro, de incapacitatea Statelor Unite de a-şi juca în continuare rolul de locomotivă economică a lumii şi de încetinire a ritmului de creştere economică pe plan mondial.

Klaus Schwab a mai amintit în declaraţiile sale şi de criza morală prin care trece lumea. “Riscăm să pierdem total încrederea generaţiilor viitoare“, a spus el. Ceea ce în mare parte s-a şi produs. O mişcare de contestaţie intitulată “Ocupaţi Forumul Economic Mondial” şi-a făcut deja simţită prezenţa la Davos, unde îi acuză pe participanţi că sunt de fapt “o elită auto-proclamată“.

De notat că în paralel, la Porto Alegre, în Brazilia, are loc Forumul protestatar al altermondialiştilor, al celor nemulţumiţi de actualul model şi care, din 2001 încoace, şi-au constituit propriul Forum sau cadru de reflecţie şi dezbatere. Un blestem comun apasă însă asupra acestor două mari centre de diagnostic al rănilor şi al bolilor economice şi sociale planetare: vorbă multă, rezultate aproape egale cu zero.

Davos-ul din acest an este dominat de intrebari privind soarta capitalismului. La mai bine de trei ani de la eruptia crizei financiare, desi s-a evitat (pana cum) o implozie economica in lumea industrializata de magnitutdinea Marii Depresiuni, intrebari profunde si temeri majore persista. Una priveste rezilienta Crizei; asa cum demonstreaza istoria si analize serioase (1 o criza atat de adanca dureaza mult. Alta chestiune are in vedere complexitatea, profunzimea si intinderea acestei crize. Criza financiara este intruchipata de o criza bancara, a supraindatorarii publice si private in numeroase tari. In Europa, criza Uniunii Monetare, cu originea intr-un design si aranjamente de politici defectuoase, ameninta intreg proiectul european. Ingrijorezeaza tot mai mult dimensiunea sociala a acestei crizei. […] Reinventarea capitalismului devine o problema de meditatie, interogatie sociologica si politologica nu atat pentru mediul academic, cat mai ales pentru cei care guverneaza in democratie. Daca nu vor fi gasite raspunsuri politice care sa linisteasca cetatenii anomiile vor prolifera, tentatia autoritarista va castiga, strigoi ai trecutului vor reinvia; libertatile civice, democratia ar pierde.

Forumul de la Davos este inca unul din cercurile in care se elitele acestei lumi se intalnesc pentru a “discuta” despre viitorul omenirii, fiind insa mai deschis mass-mediei decat discretele Bilderberg si Comisia Trilaterala:

Deci, elita cosmopolită – finanţatori internaţionali, birocraţi, lideri caritabili şi gânditori – se întâlneşte şi discută în mod constant. Ei se adună la întâlnirile elitei, cum ar fi Forumul Economic Mondial de la Davos, Comisia Trilaterală şi reuniunea de la Boao, China. Formează cluburi.[…] Davos este, probabil, cea mai ostentativă din adunările globocratice. […] Astfel de întâlniri sunt “o parte importantă din istoria superclasei”, spune dl. Rothkopf, autorul cărţii eponime. Ele oferă accesul la “unii din cei mai retraşi şi evazivi lideri ai lumii”. Ca atare, reprezintă unul dintre “mecanismele neoficiale ale puterii [globale]”.

Nu e prima oara cand liderii Forumului “atrag atentia” asupra pericolului crizelor sociale. Au facut-o si anul trecut:

In ajunul reuniunii din acest an, profesorul Klaus Schwab, fondatorul si presedintele WEF, a estimat ca, daca problemele statelor vor fi rezolvate in detrimentul tinerilor, ome­nirea risca „un nou «Mai 1968»”. „Lumea indus­triala traverseaza o perioada de reducere a datoriilor sale”, constata Schwab. In opinia acestuia, „excesul datoriilor acumulate de proprietarii de bunuri imobiliare si de consumatori a fost raportat bancilor, care l-au transferat guvernelor si care sunt pe cale sa-l arunce pe umerii contri­buabililor”. Acest lucru, atrage atentia expertul,„produce o criza sociala, iar noi vom continua sa ne rezolvam proble­mele pe seama viitoarelor generatii. Intrevad o revolta a tinerilor, un alt «Mai 68», ale carei prime semne s-au consumat odata cu protestele studentilor din Grecia si Marea Britanie impotriva politicii de austeritate”.

Pare ca Forumul e partea mai “socialista” a acestor cercuri, care si-a atribuit misia de a gasi “noi modele”. Sa ne aducem aminte si de alte materiale dedicate cercurilor care discuta viitorul omenirii si romanilor care fac parte din ele:

Intr-adevar, si agentii acestor cercuri din Romania propovaduiesc un nou model:

Pe langa toate pericolele legate de aceste discutii elitiste despre viitorul lumii si instaurarea noii ordini mondiale, sa ne aducem aminte ca instaurarea unui nou model presupune …o catastrofa:

Si, daca ar fi sa ne luam dupa unele previziuni, anul 2012 ar fi un an cheie pentru pregatirea acestor noi modele:

Un model la care sunt chemate sa isi aduca obolul si “bisericile”:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Masonerie, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Tema Forumului Economic de la DAVOS: MAREA TRANSFORMARE. FORMAREA DE NOI MODELE

  1. Pingback: Emisiunea “Vestea cea buna: FALIMENTUL ECONOMIEI MONDIALE”, cu pr. Cezar Axinte si prof. Mihail Chircor (Radio Dobrogea) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Clubul de la Roma: FARA UN GUVERN GLOBAL OMENIREA VA DISPAREA. Adunarea Generala a Clubului va avea loc in Bucuresti (octombrie 2012) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare