Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA/ Cum se DISTRUGE un cont pe FACEBOOK?

25-02-2012 5 minute Sublinieri

pestera digitalasursa imagine

Cartea e mai bună decît blogul. Blogul e mai bun decît Fb-kul. Asta am înțeles după un experiment simplu.

Rețelele de socializare sînt făcute pentru a reduce calitatea mesajului. Limitarea lungimii unui discurs este un efort al presei de tip nou, construită din sloganuri. Totuși presa tipărită nu a ajuns la performanțele internetului, cînd cititorului i-a fost oferită posibilitatea de a comenta ceea ce citește. Participarea la discutarea textului creează iluzia co-autorului. Cititorul are impresia că influențează/modifică mesajul textului prin comentariul său. Ceea ce îi gîdilă orgoliul.

Totuși beția comentariilor a creat un cititor isteric, incapabil de analiză și contemplare. El citește pentru a comenta, pentru a-și hrăni propriul orgoliu. Iar scriitorul își tocmește de multe ori textul cu scopul expres de a stîrni comentarii, pentru că asta face rating, iar ratingul aduce bani sau slavă.

Tabăra comentatorilor a evoluat în tabăra celor care se numesc cu emfază blogheri. Blogherii sînt, de cele mai multe ori, cititori ratați. Ei sînt mai grabnici la a grăi, decît la ascultare/citire (ca să ne amintim de îndemnul Apostolului Iacov). Apăruți peste noapte, ei riscă să dispară odată cu apariția balaurului numit Face Book. Acest balaur cu milioane de capete înghite zilnic blogheri pentru a-i transforma în feisbukiști.

Nu e departe vremea cînd tot ce va fi de găsit pe internet vor fi poze cu căței, pisici și părți ale corpului uman. Butoanele de pe care își scriu oamenii mesajele sînt tot mai mici și mai greu de folosit, odată cu mutarea internetului în telefoane. Totul e din ce în ce mai mic și solicită din ce în ce mai puțină minte. Ne întoarcem la peșteră, cînd oamenii nu știuau să scrie și desenau casa, barza, taurul, omul. Acum e ceva mai evoluat, avem butoane cu “eikon”-uri care înlocuiesc rapid cuvîntul.

Trăim într-o mare peșteră digitală. Mă gîndesc cît a mai rămas pînă cînd lumea va uita să vorbească?

[…] După 7 zile, pe Timeline informaţia rămâne bătută în cuie

Începând cu luna martie a acestui an, toată lumea trece în mod obligatoriu și automat la Timeline. Odată cu această trecere se schimbă din nou clauzele politicii Facebook într-un mod și mai abuziv. Odată ce ai trecut la Timeline, tot ceea ce ai postat, poate fi șters sau modificat în maxim 7 zile, perioadă după care, totul rămâne bătut în cuie. Aparent, nimic rău cu asta. Să presupunem că nu cunoașteți chiar toate detaliile de securitate și setări care se pot face într-un cont de Facebook. De asemenea să presupunem că plecați în concediu pentru două săptămâni și vreți să luați o pauză de Internet sau pur și simplu nu aveți acces la Internet pentru o perioadă oarecare de timp. Poate că cineva vrea să vă posteze un mesaj pe Timeline (pe perete, cum este acum pentru majoritatea utilizatorilor) sau să vă tăguiască într-o poză sau într-o postare sau poate să declare că a fost împreună cu dumneavoastră undeva. Poza poate fi falsificată sau nu, postarea poate fi o urare de sănătate sau o calomnie sau un mesaj nepotrivit cu ceea ce considerați dumneavoastră a fi imaginea pe care vreți să v-o creați, toate acestea sunt detalii mai puțin importante acum. Ideea este că odată ajunși înapoi acasă, constatați că nu mai puteți șterge ceea ce au pus ei la vedere, pentru toți prietenii pe care-i aveți în listă. Au trecut mai mult de 7 zile.

Puteți face o reclamație cu privire la respectiva postare, fotografie sau ce va fi acel lucru care vă deranjează însă din proprie experiență vă pot spune că reclamațiile la Facebook nu au finalitate. Nu știu dacă pur și simplu le ignoră pe toate sau rezolvă una din 10 dar niciuna dintre reclamațiile pe care le-am făcut vreodată pe Facebook nu au fost rezolvate. Poate vor modifica modul de aplicare al acestei clauze până în momentul în care ar trebui să intre în acțiune (începutul lunii martie anul curent) dar mie mi-au cam ajuns abuzurile lor.

Facebook la bursă

Nu sunt fotograf, nu sunt artist, nu am postat pe Facebook decât extrase din texte cu trimiteri la original. Am simțit însă că prezența mea pe Facebook îi încurajează și pe alții să facă parte din această rețea socială și acest lucru mi se pare nepotrivit. Pentru că mulți dintre ei sunt fotografi și artiști și își postează lucrările în întregime pe Facebook iar această companie tocmai se pregătește să pună pe masă una dintre cele mai mari înșelăciuni economice ale acestui început de secol.

Facebook urmează să fie cotat la bursă. Pentru cine nu știe ce înseamnă asta, voi explica foarte pe scurt. În momentul în care o companie are nevoie de mai multe fonduri decât poate aduna de la investitorii inițiali, poate opta să fie cotată la bursă, orice om având posibilitatea de a deveni investitor prin cumpărarea de acțiuni. Preferabil ar fi ca valoarea acelor acțiuni să crească, în felul acesta investitorii obținând mai mult decât au plătit inițial. În cazul Facebook această valoare este deja în scădere. Această rețea socială este deja la începutul fazei de îmbătrânire și declin. Nu poate face față inovațiilor din cadrul Google+ și nici nu poate ține piept opreliștilor Uniunii Europene care i-a „certat” de câteva ori pentru faptul că vindeau informații personale ale utilizatorilor fără consimțământul explicit al acestora. Din care motiv inclusiv legislația în cadrul Uniunii Europene referitor la acceptarea folosirii și distribuirii datelor personale se schimbă pentru ca s-a recunoscut în mod public și oficial că utilizatorii nu citesc termenii și condițiile când dau click pe „sunt de acord”. Revenind, cei care vor cumpăra acțiuni la Facebook, cel mai probabil vor fi înșelați. Poate că nu va fi așa, dar la istoricul de înșelăciuni și lucruri neoneste pe care le-au făcut deja, nu prea ar trebui să se aștepte lumea la multe lucruri bune din partea lor.

„Ştergerea contului de Facebook” – un fel de-a spune

Prin urmare, am decis să-mi șterg contul de Facebook. Să „șterg” e un fel de a spune pentru că Facebook nu shadow1permite ștergerea contului, ci doar punerea lui în stare de inactivitate. Dacă ați optat pentru dezactivarea contului, urmează să așteptați o perioadă oarecare (la ora actuală această perioadă este de 14 zile) și apoi contul va fi declarat  oficial inactiv. Dacă vă decideți să-l reactivați mai târziu, puteți să-l creați din nou cu aceeași adresă de email sau pur și simplu să încercați să vă logați cu aceleași date și absolut toate fotografiile, postările, lista de prieteni, tot, până la ultimul ac și fir de păr, rămâne intact. Acest lucru violează inclusiv termenii și condițiile expuse chiar de Facebook (articolul 2, aliniatele 1 și 2) dar, așa cum spuneam, încercați să-i dați în judecată dacă vă dă mâna.De aceea ceea ce am făcut eu de fapt nu a fost ștergerea contului ci distrugerea lui.

Cum se „distruge” un cont de Facebook

Pentru a distruge un cont de Facebook ar trebui să începeți prin a-i anunța pe cei cu care vreți să țineți legătura cum puteți fi contactat în continuare. O puteți face printr-un mesaj public sau prin mesaje personale către fiecare dintre ei. Apoi schimbați setările de securitate ale contului specificând că doar dumneavoastră puteți vedea tot ceea ce vă privește, începând de la informații personale până la postări.Treceți după aceea la eliminare tagurilor care v-au fost atribuite în poze, înregistrări video, postări și pe unde le mai găsiți.Ștergeți pozele și albumele pe care le-ați postat. Ștergeți postările și comentariile pe care le-ați făcut și nu uitați să ștergeți și notele pe care le-ați scris. Dați „unlike” la toate paginile pe care le aveți în profil, la pagina de informații despre dumneavoastră.

Abia apoi începeți activitatea de a bloca toți prietenii din listă. Da, blocare, nu ștergere din listă. Facebook ține minte că i-ați avut în lista de prieteni și vă va face în continuare recomandări conform cu preferințele lor iar lor în conformitate cu preferințele dumneavoastră. Opțiunea de blocare scoate această legătură. După ce vă asigurați că nu mai aveți legături cu nimeni, puteți trece la schimbarea datelor personale. Pentru că Facebook permite inclusiv schimbarea datei de naștere, a sexului și a numelui dar nu permite ștergerea definitivă a contului. Asta pentru că ei consideră că au drept de folosință asupra acelor lucruri pe care le-ați pus pe sit.

Nu am găsit nici o aplicație și nici un mod de automatizare care să funcționeze până la capăt, de aceea nu voi recomanda niciuna. În plus, folosirea de programe automate violează din nou termenii și condițiile (articolul 3, aliniatul 2) și voi încerca să nu recomand niciodată ceva care încalcă legile sau contractele. Probabil toate aceste lucruri va trebui să le faceți manual și va dura destul de mult timp sau dacă aveți cunoștințe de programare, puteți încerca să adaptați aplicațiile existente pentru a funcționa în cazul dumneavoastră. Am găsit aplicații care au șters o sută, două de postări și apoi au refuzat să mai continue.

Dacă sunteți foarte conștiincioși în ceea ce privește siguranța datelor dumneavoastră, vă recomand să faceforbidenrevizitați din când în când contul respectiv pentru a vă asigura că nu au apărut alte legături nedorite. În trei zile de când am „șters” contul, au mai apărut încă 5 prieteni noiși 3 fotografii. Facebook îmi spune în continuare că apar în 15 fotografii dar nu-mi spune care sunt acelea și prin urmare nu pot scoate tagurile. Numele însă nu a fost deja schimbat cu unul aleator și prin urmare nu prea ar trebui să însemne mare lucru. Nu intenționez să dezactivez contul pentru că știu că acest lucru nu are nici o valoare. Prefer să continui să schimb datele personale la fiecare câteva săptămâni.

De faptul că Facebook aparține unei companii cu rele intenții, nu m-am îndoit niciodată. Acum însă, nu mai consider necesar acest rău.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Parintele Savatie

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA/ Cum se DISTRUGE un cont pe FACEBOOK?

  1. Nu am sa inteleg niciodata de ce unii vor sa aiba un cont facebook unde sa-si puna viata pe tapet, in vazul lumii !
    Mi se pare indecent si de prost gust.

  2. Pentru ca viata moderna a devenit un circ?

  3. Dacă noi folosim Face Book-ul numai cu gânduri bune,învingem răul cu binele. Doamne ajută.

  4. @Olga Marinescu:

    Nu despre ganduri bune sau rele era vorba, incercati sa cititi inca odata materialele si va recomandam calduros si articolele de la sectiunea ”Legaturi”.

  5. @ Hrisanti:

    De acord! Nu e o critica la adresa celor care deja au un asemenea cont. Poate li s-a parut o idee buna dintr-un motiv sau altul. Si mie mi se pare de prost gust (ca si alte lucruri la moda), dar mai grav mi se pare ca persoane (sau companii) rau intentionate pot sa profite de naivitatea celor care “nu au nimic de ascuns”.

    @ Olga Marinescu:

    Din pacate, gandurile bune nu sunt suficiente. Trebuie sa ne pazim.

  6. Mi-s foarte cunoscute explicatiile date aici despre neputinta de a inchide un cont face book si de faptul ca si dupa doua luni de la inchidere, poti intra pe cont cu aceleasi date fara nici o problema. Fiica mea a avut cont face book si am incercat toate metodele sa-l inchidem. Desigur ca ne-am dat seama ca trebuiesc sterse treptat toate datele si anuntati prietenii.

    Interesant sau dureros a fost ca dupa nefolosirea contului timp de o saptamana au inceput sa vina pe mail o multime de “mesaje importante” care puteau fi citite doar pe face book. Efectiv dupa ce ti-ai deschis un cont FB, nu mai scapi niciodata de el.

    Ganditi-va ca daca pierdem parola de la mail, nu mai putem intra pe mailul niciodata. Totusi, fb este prietenos si oricand te poti intoarce la el, oricand poti sa reiei legatura cu sutele, miile de prieteni …virtuali.

    Dincolo de tot ce se spune despre fb, eu totusi nu-i inteleg scopul ascuns.

  7. @Ina
    “Dincolo de tot ce se spune despre fb, eu totusi nu-i inteleg scopul ascuns.”
    Exact la asta ma gandeam si eu astazi, la ce urmareste de fapt FB si care e planul cel mare si cat de serioasa e in realitate problema crearii unui cont FB.

  8. Mariana R chiar mai devreme am auzit o stire despre multe companii din occident, in care toti angajatii sunt inscrisi pe fb. M-am ferit sa spun “sunt obligati”, insa nu exista metoda sau motiv prin care sa nu accepti inscrierea, deoarece sunt multe informatii care se dau doar prin fb.

    fb info?
    fb i?

    Oricum, un fel de urmarire pe fata

  9. Dupa cum a spus alexe mai sus, se poate sterge contul facebook (adica nu doar deactiva cum scrie in articol). Cred ca inainte nu era valabil.

  10. @ Ana Elisabeta

    Insusi Hristos si sfinti apostoli se ascundeau cateodata ca sa nu cada prada “prosteste” sau inainte de vreme…dusmanilor !

    Cred ca naivitatea este buna la copii, dar la adulti se poate transforma in prostie.

    Ca unii nu au nimic de ascuns, foarte bine, dar de ce trebuie sa sa-si “afiseze” viata, ideile, locul unde au casa, ce vacante fac, etc…intr-un loc public ??

    Nu e cumva un pic de histrionism aici ?…

  11. @ Ina

    Nu cred ca exista companii serioase in occident care sa-si oblige angajatii sa se inscrie pe facebook.

    In schimb exista reclame comerciale care te invita sa te inscrii ca si client, via un cont facebook. Dar nu este o obligatie. Poti sa alegi sa nu te inscrii ca si client si sa nu faci cumparaturi via acel site, sau sa te inscrii fara o adresa facebook.

    Nu exista nicaieri, la nicun nivel obligativitatea de a avea un cont facebook…

    Oamenii se duc de buna voie in gura lupului, atrasi sau impinsi de propria inconstienta ! 🙂

  12. am o intrebare legata de distrugerea contului- cum se de-tagg-uieste pers din poza altora.. ? stie cineva? caci m am hotarat sa infaptuiesc si eu acceasta operatiune

  13. @Olga Marinescu:

    se pare ca gandurile dumneavoastra bune cu care utilizati raul au avut impact 😛

    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-11686175-reteaua-socializare-facebook-nu-este-momentan-functionala.htm

    Sau sa fi fost oare Dorel in concediu prin zona?

  14. Pingback: Facebook stimuleaza NARCISISMUL, VANITATEA si AGRESIVITATEA/ Undele GSM (telefonul mobil) dauneaza SARCINII/ Salvati copilaria de iPAD-uri si de OBSESIA DE A FI CEL MAI BUN/ Cat si cum SE FURA online? (stiri si studii internet) - Razboi întru Cuvânt - R
  15. Pingback: PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video) - Razboi în
  16. Pingback: PARINTELE ILARION DAN, BANCHERUL CARE L-A CASTIGAT PE HRISTOS (II). “Traim intr-o lume in care mecanismele de pervertire sunt mai sofisticate…Omul contemporan cauta cu disperare, dar nu gaseste decat surogate” -
  17. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi (interviu Formula As): E O VREME DE SFARSIT, S-AU RASTURNAT LUCRURILE/ Viata in virtual e o mare MINCIUNA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi despre sfarsitul libertatii de exprimare si inchiderea emisiunii "PIETRELE VORBESC": DE ACUM INAINTE NU VOM PRIMI DECAT LOVITURI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: PARINTELE SAVATIE BASTOVOI la Libraria Sophia (2013) despre NOBLETEA DUHOVNICEASCA si "Romania ingerilor" (VIDEO integral) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE” - Recomandari
  21. Pingback: Blestemul FACEBOOK - Recomandari
  22. Pingback: Omul de azi intre (ne)fericire si divertisment; INDIVIDUALISMUL, DEPRESIA SI PACOSTEA COMUNICARII VIRTUALE. Conferinta de la Iasi a lui Virgiliu Gheorghe (VIDEO)/ “Sapa inlauntrul tau!” – ACTIVISMUL FARA PROFUNZIME SI ALERGATURA CARE NU
  23. Pingback: PARINTELE SAVATIE la Sophia despre SINDROMUL “CESAFAC” (video + transcriere). “Noi trebuie sa mergem impotriva acestui curent de dezorientare a omului” - Recomandari
  24. Pingback: SCLAVII TEHNOLOGIEI PANA LA PIERDEREA UMANITATII. Izolarea prin supraconectare, pierderea discernamantului prin suprainformare | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: Presbitera CORINA NEGREANU despre PROBLEMELE IGNORATE ALE NOII GENERATII DE ADOLESCENTI si MAGIA INFERNALA A LUMII VIRTUALE: “Prin acest instrument, puterea demonică și rapiditatea lucrărilor ei devin uriașe. CUTIA PANDOREI A FOST DESCHISĂ, TĂ
  26. Pingback: POKEMON GO. O aplicatie produsa de creatorul GOOGLE EARTH a produs o bizara ISTERIE GLOBALA, numai buna pentru a experimenta DIRIJAREA COLECTIVA PRIN INTERMEDIUL TEHNOLOGIEI, chiar si pentru motive absurde sau puerile, generand inclusiv CONSECINTE PERICUL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare