“Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire” (DOCUMENTAR TRINITAS TV – VIDEO)

26-04-2018 1 minut Sublinieri

Trinitas TV: Documentar despre rolul preoților în Primul Război Mondial realizat de Cristina Liberis

Filmul documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire” realizat de jurnalista Cristina Liberis, colaborator Trinitas TV, prezintă rolul pe care l-au avut preoții în Primul Război Mondial.

Pelicula a apărut în contextul Anului Centenar 2018, declarat An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Filmul de 70 minute este rodul a trei luni de filmări:

„Trei luni am străbătut toată țara și am cules mărturii, am luat interviuri, am filmat. Ce se vede este rezultatul unui demers necesar. N-aș spune că este o lecție de istorie, dar este o pagină de istorie. Una care lipsea”, mărturisește realizatoarea potrivit Transilvania Reporter.

***

Agerpres:

Comunicat de presă – Biblioteca Județeană ‘Alexandru și Aristia Aman’ Craiova:

‘Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire’

[…]

Constituiți în cadrul Serviciului Preoțesc, celulă care a funcționat pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române, preoții care s-au implicat nemijlocit în efortul de război le-au insuflat ostașilor încrederea și speranța victoriei finale. Fără excepție, în prima linie sau în zonele de organizare, au săvârșit fapte eroice, mulți dintre ei căzând în focul confruntărilor. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului. În zona ocupată sau în Moldova, preoții au edificat cămine, cantine și orfelinate, aducându-și contribuția atât la întrajutorarea victimelor directe sau colaterale ale războiului cât și la însuflețirea armatei și populației civile deopotrivă.

Toate mănăstirile din Moldova au fost transformate în spitale de campanie, în vreme ce mulți dintre călugării și călugărițele ortodoxe au s-au implicat în efortul de război intrând în rândul infirmierilor. Memoriile scrise de preoții care au luat parte la încleștări, corespondența purtată între ei și factorii politici sau militari dezvăluie o implicare fără precedent a Bisericii în ecuația Marelui Război. Prin toate ele-mentele sale, Biserica a susținut efortul de război, mobilizând și îmbărbătând neîntrerupt trupele, ca mai apoi să se implice activ în procesul de unificare a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat.

Exemplaritatea și energia inepuizabilă de care au dat dovadă preoții români reprezintă una dintre poveștile necunoscute despre Marele Război. Fără să fie prea bine cunoscută publicului român, implicarea Bisericii în Primul Război Mondial se constituite într-o inspirată și folositoare pagină de istorie pe care o recuperăm cu toții în 2018, în anul Centenarului.

RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPENDENTA. Vremea cand SE MUREA “FERICIT” PENTRU TARA

CUM A INCEPUT PRIMUL RAZBOI MONDIAL – [film documentar difuzat la emisiunea Digipedia]: “VERII REGALI IN RAZBOI” (I)/ Comemorarea a 100 ANI DE LA MARELE RAZBOI – marturii istorice

PASTORALA UNITĂȚII DE NEAM PRIN ÎNTOARCEREA LA HRISTOS. Mitropolitul Moldovei, ÎPS TEOFAN, la Învierea Domnului: “Nu se poate vorbi de unitate pe nici un plan al existenţei dacă este absent Dumnezeu, dacă nu există stare de pocăinţă şi focul rugăciunii nu arde” (și VIDEO)

ALTE PASTORALE VII DE ÎNVIERE, CARE ÎNDEAMNĂ LA CINSTIREA FAMILIEI și a UNITĂȚII NAȚIONALE (2018). ÎPS IRINEU POPA: “Considerăm urgent să întreprindem acțiuni reale în sprijinul familiei”/ ÎPS SERAFIM: “Asupra poporului nostru apasă cea mai mare cruce din istoria lui, care-l amenință cu pieirea!”/ ÎPS IOAN: “Doamne, șterge lacrima de pe obrazul iubitei noastre surori Basarabia!”/ PS GURIE: “Unde nu e unitate, acolo e egoism, e păcat. Păcatul e dezbinare, despărțire adusă de mândrie”


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Istorie, Preoti si duhovnici romani, Video, Ziua nationala

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire” (DOCUMENTAR TRINITAS TV – VIDEO)

  1. Pingback: "Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire". Președintele Academiei Române, IOAN-AUREL POP, invitat la Oslo de
  2. Pingback: "Vă rog să îmi demonstrați că idealul internațional al globalizării funcționează" - Discurs național-suveranist și LECȚIE DE ISTORIE NECESARĂ ale Profesorului IOAN-AUREL POP, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE, la conferința de la Clu
  3. Pingback: Preoți și monahi argeșeni în tranșee
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare