“Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire”. Președintele Academiei Române, IOAN-AUREL POP, invitat la Oslo de PS MACARIE – prelegere despre CREDINȚĂ, UNITATE ȘI NEAM, cu prilejul CENTENARULUI MARII UNIRI (video)

8-05-2018 3 minute Sublinieri


Realitatea Spirituala – Despre credinta si limba, cu Acad. Ioan-Aurel Pop, Realizator: George GRIGORIU

***

Episcopia Europei de Nord

CONFERINȚA „Credința și Biserica în sprijinul Marii Uniri a tuturor românilor – câteva considerații” SUSȚINUTĂ DE ACAD. IOAN-AUREL POP, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE, OSLO, 1 MAI 2018

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord a celebrat Centenarul Marii Uniri la un deceniu de slujire euharistică pentru românii din țările scandinave

Moment dublu aniversar la Oslo, Norvegia, unde Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord a marcat Centenarul Unirii prin organizarea unui amplu și substanțial simpozion, marcând, totodată, 10 ani de slujire euharistică în Peninsula Scandinavă.

Astfel, marți, 1 mai 2018, evenimentele au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul „Credo” format din tinerii români de la Stockholm și Oslo, condus de psaltul Florin Lache. A urmat Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cu acest prilej, s-a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a rostit un cuvânt duhovnicesc pe tema Centenarului Marii Uniri.

Simpozionul cu tema: „Centenarul Marii Uniri. Locul românilor în Europa” a beneficiat de prezența unor cercetători prestigioși, atât din țară, cât și din străinătate: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj; Adrian-Gabriel Davidoiu, ambasadorul României în Regatul Norvegiei; istoricul danez Dr. Jon A.P. Gissel și alți preoți profesori de istorie bisericească din România de la Iași, București și Alba Iulia.

Lucrările au avut o înaltă ținută academică, punctând numeroase momente istorice esențiale ale evenimentului Marii Uniri din 1918, dar și receptarea acestuia în Scandinavia. Atmosfera generală a fost pozitivă și angajată, distinșii oaspeți remarcând interesul stârnit de Simpozion în cadrul românilor și studenților participanți la manifestare. De asemenea, s-a remarcat necesitatea unor astfel de comemorări în rândul românilor din diasporă, cu atât mai mult expuși riscurilor de deznaționalizare și deculturalizare. În acest context, prezența și lucrarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord este providențială, fiind principalul vector de menținere vie a identității și conștiinței naționale, după cum au remarcat și participanții la manifestările din capitala Norvegiei.

Miercuri seară, 2 mai 2018, în sala de conferințe de la sediul ICR Stockholm, Suedia, acad. Ioan-Aurel Pop a susținut în limba engleză pentru publicul scandinav, conferința cu tema: „The Making of Romania (1859-1918)” (Cum s-a înfăptuit Romania între 1859-1918).

Prelegerea istoricului clujean a dezbătut etapele esențiale ale procesului unirii românilor într-un stat național în anul 1918. Unitatea politică naţională a fost după 1848 obiectivul fundamental al românilor, care formau încă din secolele XVII-XVIII o naţiune modernă, dorinţa masivă de unire a acestora fiind conjugată cu acţiunile pe plan internaţional de obţinere a sprijinului marilor puteri.

Evenimentul s-a înscris în demersurile Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, ale ICR Stockholm și ale Ambasadei României în Regatul Suediei de marcare a Centenarului Marii Uniri.

 • Activenews:

Președintele Academiei Române, Ioan – Aurel Pop: Adevărul, moralitatea și lupta împotriva corupției trebuie însoțite de omenie și cinste. Nici adevărul, nici dreptatea nu se fac fără iubire și bunătate. Avem realizări extraordinare în istorie

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan – Aurel Pop, a participat la Conferința „Credința și Biserica în sprijinul Marii Uniri a tuturor românilor – câteva considerații”, organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, așa cum ActiveNews a anunțat.

În discursul său, președintele Academiei, a vorbit despre istoria României și despre rolul Bisericii în consolidarea unității naționale.

Printre altele, rectorul Universității Babeș – Bolyai a spus că României că țara noastră este locul unde Răsăritul și Apusul se unesc. Acesta a mai adăugat că românii și grecii sunt singurele popoare care s-au creștinat de jos în sus, nu de sus în jos.

Iată câteva fragmente din discursul președintelui Academiei Române:

„Suntem într-o regiune largă acolo unde Răsăritul și Apusul se amestecă și noi suntem un simbol al acestui amestec. Suntem un popor romanic, ca și italienii, francezii, catalanii, etc. Suntem cel mai numeros popor al romanității din Europa de Est. Singurii moștenitori ai Romanității Orientale. Suntem cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei.

Suntem neamuri cu italienii și spaniolii. De-aceea se duc acolo. Deși Germanii ademenesc cu salarii mai mari, dar sângele apă nu se face. 
 
Credința ne-am primit-o de la prima Romă, în limba latină, prin misionari de la Sud de Dunăre, dar și oameni simpli care nu știau că-s misionari. Noi și cu grecii suntem singurele popoare din Europa noastră, de Sud și Sud Est, care nu ne-am creștinat prin voința unui conducător. Ne-am creștinat din aproape în aproape, din om în om. Ceilalți s-au creștinat de sus în jos.
 
Oamenii aceia au construit Constantinopolul în șase ani, azi le ia unora 20 să termine o șosea. Primul Împărat creștin al Romei, Constantin, când a văzut că Occidentul decade, se barbarizează, a zis: Lumina de la Răsărit vine. 
 
Modelul Bisericii noastre a venit de la Bizanț prin mijlocirea slavilor. Am ajuns un popor creștin deosebit de alte popoare. Am pus împreună credința primită din Apus și Biserica din Răsărit și ne-am organizat viața.
 
Biserica a susținut școala, tiparul, Biserica a susținut cărțile bisericești și prin aceste cărți ne-am realizat unitatea culturii.
 
Dincolo de căutarea dreptății, a moralității, a luptei împotriva corupției, noi trebuie să facem ce știe fiecare mai bine, să facem ceea ce reprezintă specialitatea noastră și să [nu] ne băgăm în toate. Nu putem să devenim politicieni de meserie. Adevărul, moralitatea și lupta împotriva corupției trebuie însoțite de omenie și cinste. Nici adevărul, nici dreptatea nu se face fără iubire și bunătate. Nu se poate să vânăm răul, să cultivăm răutatea.
 
Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire. Avem niște înfăptuiri extraordinare în istorie: de la bisericile din Nordul Moldovei, la București, are Transilvania lucruri deosebite și noi nu reușim să le prezentăm cu demnitate și că nu suntem nici barbari și nici cerșetori.”

PREASFINȚITUL MACARIE – avertismente duhovnicești puternice pentru CREȘTINII DIN LUME: “Sacrificăm propriii copii, propria soție sau propriul soț noilor idoli, pentru că noi înșine căutăm altceva decât pe Hristos în viața noastră. Vrem bunăstare, confort și apreciere în această lume…”/ MESAJ LA CENTENARUL MARII UNIRI, de deșteptare din letargia duhovnicească și a conștiinței românești: “Ne aflăm în fața unui ABANDON, sufletesc, dar și fizic, al țării și al neamului”

Mesaje pastorale de ziua României. PS MACARIE DRAGOI: ”Suntem mai dezbinați ca niciodată, mai apăsați și mai dezorientați ca niciodată”/ In raspar cu indemnurile lui IOHANNIS pentru “toleranta” si “diversitate”, PATRIARHUL DANIEL avertizeaza asupra DEGRADARII IDENTITATII NATIONALE/ IPS Andrei despre cum se strecoara insidios un INTERNATIONALISM mai periculos decat cel PROLETAR

2018 – ANUL 100. Cuvinte însuflețitoare ale starețului MELCHISEDEC AL PUTNEI: “Tineri, așezați-vă în lucrarea lui Dumnezeu!”. PĂRINTELE EPISCOP MACARIE: “”Semnele vremilor” nu sunt liniștitoare. Să ne ancorăm viețile în Hristos, ca să ne mântuim de tăvălugul care trage lumea întreagă după vârtejul său” (VIDEO)

Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii, distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” şi spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TRECUTUL NEAMULUI, AVEM TOATE ŞANSELE SĂ MURIM. Dacă românilor le-ai luat Biserica, i-ai terminat” (VIDEO)

IADUL ROMÂNILOR – un “banc” spiritual, tragic de adevărat, spus de PĂRINTELE IUSTIN DE LA OAŞA: “Când vrea unul să se ridice, ăilalţi imediat îl trag de picioare în jos. Şi aşa rămân toţi acolo jos, în iad”

“Românie, țara mea, dar au plecat prea mulți din ea… Dacă românii tăi pleacă, dacă ei mai pleacă, rămâne țara săracă, rămâne săracă”. CÂNTECUL CU UN MESAJ SFÂȘIETOR DE PROFETIC făcut cunoscut de interpretaretarea minunată a CORULUI PAROHIEI IREȘTI (Vrancea), condus de părintele IONEL MIRON (video, text)

“Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire” (DOCUMENTAR TRINITAS TV – VIDEO)

PASTORALA UNITĂȚII DE NEAM PRIN ÎNTOARCEREA LA HRISTOS. Mitropolitul Moldovei, ÎPS TEOFAN, la Învierea Domnului: “Nu se poate vorbi de unitate pe nici un plan al existenţei dacă este absent Dumnezeu, dacă nu există stare de pocăinţă şi focul rugăciunii nu arde” (și VIDEO)

ALTE PASTORALE VII DE ÎNVIERE, CARE ÎNDEAMNĂ LA CINSTIREA FAMILIEI și a UNITĂȚII NAȚIONALE (2018). ÎPS IRINEU POPA: “Considerăm urgent să întreprindem acțiuni reale în sprijinul familiei”/ ÎPS SERAFIM: “Asupra poporului nostru apasă cea mai mare cruce din istoria lui, care-l amenință cu pieirea!”/ ÎPS IOAN: “Doamne, șterge lacrima de pe obrazul iubitei noastre surori Basarabia!”/ PS GURIE: “Unde nu e unitate, acolo e egoism, e păcat. Păcatul e dezbinare, despărțire adusă de mândrie”

DECLARAȚIA DE UNIRE – Moment simbolic cu încărcătură istorică majoră la MĂNĂSTIREA PUTNA (video, text): “CEREM FERM tuturor românilor, Guvernului, Parlamentului și Președintelui României să facă tot ce este necesar pentru unirea Basarabiei cu Țara”

Reactie ferma a purtatorului de cuvant al Patriarhiei fata de initiativa USR de SABOTARE a construirii CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI: un proiect jenant, ridicol, descalificant. IN CE STADIU SE AFLA CONSTRUCTIA?/ Pr. Constantin Necula: “Nu mai umiliți poporul care vă ține, cu aroganțe de bișnițari morali”

ACADEMIA ROMÂNĂ – APELUL DISPERARII pentru pastrarea identitatii, suveranitatii si unitatii nationale

Istoricul IOAN-AUREL POP, considerat „nationalist” de presa de propaganda, a fost ales presedinte al ACADEMIEI ROMÂNE. Primele declaratii ale noului presedinte: “Numele de România să ajungă din nou pe buzele tuturor, ca acum 100 de ani”

IOAN-AUREL POP, recent ales in fruntea Academiei Române, vizat de MANIPULARI ORDINARE de catre REVISTA 22

Academicianul IOAN AUREL-POP, rectorul UBB – discurs exploziv (INTEGRAL si VIDEO) despre DISTRUGEREA EDUCATIEI clasice si DEPRECIEREA ISTORIEI, prin canalizarea GENERATIEI FACEBOOK “spre scopuri controlate de o elită malefică” pentru “crearea de mecanisme umane, de roboți, de MARIONETE UȘOR DE MANIPULAT”. Plus: alt discurs despre IDENTITATE romaneasca si Ortodoxie

DECONSTRUIREA DEMITIZARII SAU O REPLICA MARGINALIZATA. Istoricul Ioan-Aurel Pop despre lucrarile lui Lucian Boia: “O ATARE ATITUDINE ESTE MENITA SA DISTRUGA COMPLET ROMANIA“

DIN MAINILE VALAHILOR SCHISMATICI. File de istorie despre prigonirea ortodocsilor de catre imperialismul papisto-ungar


Categorii

1. DIVERSE, Ioan Aurel Pop, Istorie, PS Macarie Dragoi, Video, Ziua nationala

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la ““Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire”. Președintele Academiei Române, IOAN-AUREL POP, invitat la Oslo de PS MACARIE – prelegere despre CREDINȚĂ, UNITATE ȘI NEAM, cu prilejul CENTENARULUI MARII UNIRI (video)

 1. “Ne ducem să ne vedem rudele și prietenii în Australia sau în America, dar nu ne vedem cu vecinii de scară și nu vorbim cu colegii de grupă. Sau vorbim – dar pe net, prin Facebook!”
  Președintele Academiei Române atrage atenția că „riscăm să devenim toți otova, cu mințile odihnite și goale, instrumente bune de manipulat de către forțe malefice, care stăpânesc comunicarea”.
  “Efectele pe termen lung ar putea duce spre anihilarea poporului român – și nu spun vorbe mari.”
  https://www.activenews.ro/cultura/Presedintele-Academiei-Romane-atrage-atentia-ca-%E2%80%9Eriscam-sa-devenim-toti-otova-cu-mintile-odihnite-si-goale-instrumente-bune-de-manipulat-de-catre-forte-malefice-care-stapanesc-comunicarea-.-Se-doreste-ca-%E2%80%9Eromanii-sa-ramana-aluat-moale-pentru-altii-150875

 2. Pingback: “Sa fiti uniti!” – BOALA DEZBINARII vs. ROADELE UNITATII izvorate din smerenie si dragoste. MANASTIREA PUTNA, serbarile istorice in jurul Marelui Stefan Voievod si UNIREA ROMÂNILOR (video, text) | Cuvântul Ortodox
 3. Pingback: "Vă rog să îmi demonstrați că idealul internațional al globalizării funcționează" - Discurs national-suveranist curajos si LECTIE DE ISTORIE NECESARA ale Profesorului IOAN-AUREL POP, PRESEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE la conferinta de la Cl
 4. Pingback: INTERVIUL INCENDIAR DIN “FAMILIA ORTODOXA” AL PARINTELUI MELCHISEDEC, staretul manastirii PUTNA, despre ROBIA ECONOMICA, POLITICA si MORALA a poporului român de astazi si LUPTA IMPOTRIVA FAMILIEI SI A NORMALITATII: “Acum asistam la o no
 5. Pingback: UN OM, PENTRU OMENIE, în mijlocul pandemiei dezumanizării: IOAN AUREL-POP la "Marius Tucă Show" (și VIDEO): "Contactul uman e FUNDAMENTAL. Acum partea cea mai lovită este SUFLETUL OMENESC. E bine să ne gândim și la reparații SPIRIT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare