NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Moldovei si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010

28-08-2012 4 minute Sublinieri

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti salută aniversarea a 21 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a transmis un mesaj de felicitare omologului său, Iurie Leancă, cu ocazia zilei independenţei: ”Mă bucur să pot constata, în acest moment aniversar, nivelul remarcabil al dialogului politic dintre Bucureşti şi Chişinău, potenţat de fondul de valori comune şi de legăturile spirituale împărtăşite de concetăţenii noştri”.

Mesajul guvernului actual descrie cel puţin aparent o perfectă continuitate cu politica guvernelor PDL care i-au precedat. Este de notat că, după ani mulţi de ezitări, Bucureştiul a semnat cu Chişinăul tratatul privind regimul de frontieră în noiembrie 2010, adică abia după 19 ani de la declaraţia de independenţă a Republicii Moldova.

Diplomaţia germană a avut, se pare, un rol însemnat, căci ministrul de Externe Teodor Baconschi şi premierul Vlad Filat au semnat tratatul la scurtă vreme după vizita la Bucureşti a cancelarului Germaniei Angela Merkel.

Cu doar câteva luni înainte, şeful diplomaţiei de la Bucureşti declarase să tratatul privind frontierele nu reprezintă pentru România o prioritate, iar preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei reuniuni informale cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Republica Moldova, spusese că niciun preşedinte român nu ar putea semna vreodată un astfel de tratat.

La Chişinău se pare că vizita recentă a Angelei Merkel a avut acelaşi efect stimulator, căci preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, a anunţat urgentarea procedurii de ratificare a acestui tratat: ”Am anunţat-o pe doamna cancelar că una dintre priorităţile acestei sesiuni de tomană-iarnă a Parlamentului este înaintarea spre ratificare şi votare a tratatului privind regimul de frontieră dintre (Republica) Moldova şi România”, a declarat Lupu la Pro TV Chişinău (citat de Mediafax).

MAE de la Bucureşti nu face totuşi în mesajul său nicio referire la procesul în desfăşurare de federalizare a Republicii Moldova prin reintegrarea Transnistriei, provincia care s-a separat în urma unui conflict armat violent, ale cărui traume se resimt cu putere şi astăzi. Relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol sunt încă timide şi circumspecte, dar cu siguranţă s-au înregistrat progrese care cu doar un an înainte păreau neverosimile. Reunificarea, cu un statut special pentru Transnistria, reprezintă, în orice caz, pentru Germania o condiţie prealabilă pentru liberalizarea regimului de vize şi pentru susţinerea privitoare la procesul integrării europene.

Mesajul Ministerului de Externe de la Bucureşti trece însă cu discreţie peste subiectul transnistrean, preferând să vorbească doar despre planul general: “Vă încredinţez, se arată în mesajul semnat de ministrul Titus Corlăţean, de întregul meu angajament de consolidare, pe mai departe, a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre şi de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe al României pentru toate eforturile dumneavoastră menite să susţină traiectul european al Republicii Moldova.”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său de la Chişinău, Nicolae Timofti, un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, transmite postul de radio Vocea Basarabiei. Seful statului rus şi-a arătat, cu această ocazie, disponibilitatea de a dezvolta în continuare cooperarea dintre Rusia şi Republica Moldova, pe toate liniile.

‘Relaţiile dintre popoarele noastre sunt marcate de prietenia multiseculară şi de buna vecinătate, de comunitatea valorilor spirituale şi culturale. Sunt convins că avem toate premizele pentru ca, prin eforturi comune, să intensificăm parteneriatul reciproc avantajos în domeniul politic, comercial-economic şi cel umanitar, să promovăm proiectele investiţionale de perspectivă, atât în format bilateral, cât şi în cadrul Comunităţii Statelor Independente /CSI/’, subliniază Putin.

În acelaşi mesaj preşedintele rus abordează problema transnistreană. ‘Evaluăm eforturile noastre susţinute pentru soluţionarea cât mai grabnică a problemei transnistrene ca un obiectiv important de asigurare a păcii regionale, a stabilităţii şi dezvoltării, de consolidare ulterioară a cooperării ruso-moldoveneşti. Vă doresc sănătate şi succese, iar poporului moldav – pace şi prosperitate”, se menţionează în mesajul de felicitare transmis preşedintelui Timofti.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis la rândul său un mesaj de felicitare preşedintelui Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenţei.

În mesajul său, preşedintele Obama subliniază susţinerea Statelor Unite pentru cursul de reformă prin care Republica Moldova s-a angajat să realizeze transformări politice şi economice. “Statele Unite rămân un partener devotat Republicii Moldova în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene“, se spune în mesajul lui Barack Obama, potrivit Moldpres.

Şeful administraţiei de la Washington apreciază recentele eforturi ale liderilor de la Chişinău de soluţionare a conflictului transnistrean şi menţionează că Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în această problemă care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova.

În finalul mesajului său de felicitare, Barack Obama notează că anul următor cooperarea apropiată dintre cele două ţări va continua pe măsură ce autorităţile de la Chişinău vor munci pentru a le asigura cetăţenilor un viitor promiţător. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, prin votarea de către parlament a Declaraţiei de Independenţă, în momentul în care la Chişinău câteva sute de mii de oameni cereau dezlipirea ţării de fosta Uniune Sovietică.

Nota noastra:

Absolut reprezentativa istoria tratatului intre Romania si Rep. Moldova si a juruintei prin care Traian Basescu afirma raspicat ca niciun presedinte roman nu ar semna asa ceva. Doar daca e ordin, a omis sa adauge – iar atunci, neaparat cu placere, YAWOL sau YES, YES, YES, functie de stapan.

Din aceasta istorie ar rezulta insa unele lucruri care au legatura si cu ce se mai intampla in vara lui 2012:

se confirma, odata in plus, faptul ca Germania construieste o noua ordine est-europeana;

– ca a gasit in Traian Basescu executantul fidel si prompt al agendei sale in Est;

– aceasta agenda cuprinde cu siguranta Republica Moldova si o solutie privitor la Transnistria. Sursele publice din arealul german si moldav considera ca aceasta solutie ar fi federalizarea Moldovei;

– dar acest lucru inseamna ca Traian Basescu este la curent cu aceasta solutie si si-a dat deja acordul.

Jurnalistul Horatiu Pepine sugereaza, sau pare ca o face, ca Ministerul de Externe al guvernului Ponta nu ar agrea solutia federalizarii Transnistriei. Nu stim daca e reala sau nu interpretarea sa, insa acest lucru, daca se confirma, adauga inca un element care explica aversiunea Berlinului fata de noua putere: faptul ca nu-i impartaseste “solutiile” legate de Transinistria si, poate, de configurarea acestei noi ordini esti-europene.

Un alt lucru surprinzator este mesajul presedintelui american Obama. SUA pare ca afirma raspicat faptul ca nu ar lua in considerare o federalizare a Rep. Moldova (Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în această problemă care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială). Sa fie oare o disensiune sau o divergenta intre SUA si Germania referitor la Estul Europei? Si daca da, cat de serios este mesajul americanilor? Caci o telegrama de la Washington nu face multe parale fata de o vizita a cancelarului german la Chisinau.

In orice caz, revenind la istoria tratatului din 2010, este incredibil cum pot nationalistii si oamenii de “dreapta” sa sustina un om care astazi zice ca niciodata – nu doar el, dar niciun presedinte roman! – nu va semna tratat care sa recunoasca realitatea frontierelor Rep. Moldova iar, a doua zi, sa se excute fara cracnet la ordinul Berlinului. Halal!

Legaturi:

*


Categorii

Basarabia, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Germania, Istorie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Tradatori si lichele, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Moldovei si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010

  1. Apăi dacă Băsescu a semnat Tratatul cu R Moldova, după ce a declarat sus şi tare că nu se poate aşa ceva, cred că la fel se va întâmpla şi cu prevederile de stat naţional şi unitar din Constituţie. Declaraţia că “niciodată” a dat-o deja; urmează fapta….

  2. în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene…..Nu suna cunoscut aceste vorbe de Romania? Inainte de 2007 cand sa intram in UE toti presedinti occidentali calca pragul in Romania tot asa vorbea sa faceti reforme,care reforme? Sa privatizam tara pe nimic,sa ii facem sclavi pe oameni,sa indatoram tara strainilor,asta sunt reformele occidentalilor.[…].Si Moldovenii sunt mintit de troica europeana dar cand se vor trezi ca era mai bine cu Rusia va fi prea tarziu,desi nu sunt pro rusia dar decat sa aleg troica europeana mai bine pro rusia.Sunt curios daca rep moldova are datorii externe?stiti de ce? odata in babilonul UE vor fi ca noi multe taxe si datori iar lista continua.Cineva sa le deschida ochi moldovenilor ca alegerea UE nu este corecta si ii vor infunda in datorii si saracie.

  3. Poate ca trebuie sa zica ca ei(cacofonie intentionata)si sa faca ceea ce trebuie pentru unirea cu Moldova din stanga Prutului.
    Bolsevicul de Ilici a scuipat pe ocazia din 1991, poate ca marinarul va fi mai intelept cand va fi momentul propice(de obicei ,in timp de razboi intre Rusia si alt imperiu–de pilda, cel Nou German.
    Daca se repeta istoria–fapt demonstrat de atatea ori– ce face acum merkeleasa e doar adormirea Ursului, la fel cu ce a facut joachim in Aug 39.
    Drang nach Ost nu e un obiectiv doar pentru o saptamana sau doua, la fel cum dorinta de a avea Orasul si stramtorile Marii Negre in mana lor, nu e noua la rusi.
    Toate converg spre ce spuneau parintii greci:Ursul sfasie semiluna si Vulturul ii mananca ficatul ursului…
    Nu uitati ca independenta si reintregirea au fost desavarsite prin scaderea Rusiei.Profetia spune ca ne vom reuni iar cu fratii de peste Prut…Speram sa nu ne coste Ardealul aceasta unire !
    Presedintelui actual al Romaniei nu i s’au aratat lucruri roze ca destin politic…unii zic ca va plati cu viata functia ce o detine…dar toate sunt in mana lui Dumnezeu.
    Dumnezeu sa ocroteasca Romania si pe romani !

  4. @Mocofanul:

    Sa nu fim …mocofani. 🙂

    Basescu nu a dat si nu da vreo clipa impresia ca practica politica noastra externa traditionala care este, intr-adevar, zi ca ei si fa ca tine. Mai degraba zi ca ei, fa pentru ei, ca sa iti fie tie si camarilei tale bine, chit ca pereat Romania.

  5. Opinii fara temei
    1. Germania si-a depasit (g)ranita. Face pe stapanul in 1/2 de Europa si, ceea ce cred ca irita oarecum, negociaza cu Rusia. NU cred ca UK, Franta dar mai ales USA privesc cu ochi buni germano-cratia crescendo.

    2. Mesajul USA catre Moldova este un dush rece peste toata constructia germana. Vine, indraznesc sa spun, pe deasupra, peste capul lui Merkel. Si cred ca e un mesaj triplu: catre Rusi (cu noi negociati), catre Germania (noi decidem) si catre Romano-Moldova (pe loc repaus pana la noi ordine).

    3. Basescu e iesit din joc. Si agent dublu dac’ar fi, numai un orb ar mai miza vreo carte, vreun atu, pe unul care s-a facut de ras dincolo de orice penibil. Da, l-am pus indarat, pentru ca PUTEM..si mesajul nostru,pentru cine are de auzit, e ca NOI decidem aici. (lipsa de comunicare a mesajului si mai ales intoxicarea SIE-MAE si anexa-ICR, au lasat sa se creada ca …) Oricum povestea cu referendumul abia incepe.

    Mi-as dori (visez, da’ apoi imi trag singur palme) un mesaj si pentru Ungaria, desi cred ca odata ce s-a dat liber la vanatoare in CDU multe n’or sa mai fie ca acum.

    Apropo: Merkel o veni de la Mercato ?

  6. ma puteti ajuta cu gasirea linkului de pe site-ul razboi intru cuvant cu privirea la tratatul(intelegea) care specifica trecerea dobrogei sub dominatie bulgara,acest teritoriu servind prin cedare alipirea bulgariei de ucraina-amandoua tari slave.eu am tot incercat sa il gasesc da nu am reusit.multumesc

  7. @Admin
    Va respect opiniile voastre vadit antiprezidentiale, la persoana lui Traian Basescu.
    Va invit sa vedeti lucrurile dincolo de numele persoanelor si orientati spre atributiile ce trebuie sa le indeplineasca.Consider ca AC nu a fost o alternativa viabila IN PREZENT la persoana lui Traian Basescu, la fel cum nu a fost la vremea respectiva Prostanacul.
    Mai e putin de asteptat pentru acel lider de talia morala a lui CZC,Corneliu Coposu, Mihai ,Mircea ,Stefan sau Vlad …
    Cel putin inca n-am implinit durerea pentru aparitia lui publica.
    Ce am spus anterior, am incercat sa coroborez cu alte informatii legate de Romania si cu previziunile despre soarta tarii despre care sunt la cunostiinta.
    Niciodata puterile straine nu ne-au vrut decat colonie si carne de tun, asa ca Dumnezeu a vrut altfel….la 1859,la 1877, la 1918 si in viitorul foarte apropiat.
    Toate acestea la rugaciunile Maicii Domnului si a ostilor de martiri ce si-au varstat sangele pentru tara acesta.Sa fiti siguri ca mult cantaresc acele rugaciuni neincetate in decizia lui Dumnezeu despre soarta Romaniei.Este, daca vreti, o continua munca de lobby pe care ei o fac pentru noi, ca sa compenseze cele 30 de milioane de strigate de razbunare la adresa neamului romanesc din partea tuturor celor care trebuia sa fie cu noi.
    Daca vreti sa va razbunati EFICIENT pe un inamic, rugati-va pentru el…Oare o facem noi ?
    @C2 Daca tu te consideri unic detinator al adevarului absolut, treaba ta.Dar trebuie sa inveti a respecta opinia celuilalt, chiar daca nu o aprobi sau o asumi.
    Autosuficienta e primul pas spre eroare.
    Doamne, lumineaza-ne !

  8. http://karadeniz-press.ro/kara/chifu-ratificarea-tratatului-de-frontiera-cu-moldova-ar-putea-intarzia/

    l presedintelui Romaniei pe probleme de politica externa, Iulian Chifu, a declarat intr-o interventie la PublikaTV ca ratificarea tratatului de frontiera dintre R. Moldova si Romania ar putea intarzia. Asta pentru ca in Romania este inca o perioada politica fierbinte, dupa care urmeaza alegerile parlamentare. „Semnarea documentului privind tratatul de frontiera a fost solicitat de autoritatile de la Chisinau. Uzantele spun ca primul stat care ratifica este cel care a solicitat acest lucru. Pe de alta parte, noi am fost in vacanta parlamentara si am avut elemente politice mai complicate… nu s-a ajuns la ratificarea acestui acord. Probabil se va intampla in noul Parlament. E putin probabil sa se intample rapid, pentru ca in Romania urmeaza alegeri parlamentare. E posibil ca Ministerul de Externe sa paseze documentul intre prioritati si sa obtina trecerea acestui acord mai rapid. Oricum, depinde de prioritati, timp si capacitatea de mobilizare a majoritatii parlamentare”, a spus Chifu. Totodata, sursa a spus ca Romania a recunoscut deja independenta R. Moldova, iar acest acord va fi ratificat la solicitarea autoritatilor de la Chisinau. „Romania este membra a UE si NATO, iar in aceasta virtute are toate garantiile deja cu privire la acest subiect. Daca, din punct de vedere al politicii interne, acest document ajuta, el a fost semnat deja si urmeaza ca acest pas sa fie depasit dupa ratificarea lui de catre cele doua Parlamente”, a mai adaugat consilierul prezidential.

  9. http://www.jurnal.md/ro/news/cat-costa-republica-moldova-247287/

    S-a scris despre vizita cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova cu trumfalism-naiv la Chişinău, cu ironie la Berlin şi destul de multă indiferenţă la Bucureşti. Într-un ton serios însă la Moscova, capitala pe care mulţi dintre decidenţii Est-europeni continuă să o considere departe, crezând în mirajul protecţiei oferite de Uniunea Europeană, NATO, ONU etc. Oricum ar fi, aşa cum am aşteptat şi iniţial nu am consemnat, vizita liderului german a avansat o promisiune de ordin financiar, concret: Germania creşte asistenţa bilaterală anuală de la 4,5 la 15 milioane euro. Totodată, Merkel a promis şi în numele Uniunii Europene 122 de milioane euro. Fără îndoială, pentru majoritatea populaţiei micului stat prins la graniţa a două mari imperii, sumele par impresionante, chiar şi comparate cu PIB-ul R. Moldova de peste şapte miliarde euro. Şi totuşi, ce înseamnă ajutorul promis de germani moldovenilor? Cu ce echivalează el în relaţiile directe şi de reprezentare asumate de Germania în numele Moldovei?

    În discursul prezentat în Parlamentul de la Chişinău, Angela Merkel a subliniat că Germania susţine R. Moldova “independent de celelalte state participante în cadrul Parteneriatului Estic”, în cazul în care criteriile relevante sunt îndeplinite iar Uniunea Europeană va efectua paşii de apropiere conveniţi! În aceste condiţii, Germania “va fi alături şi va oferi consultanţă necesară – prin intermediul Societăţii germane pentru Cooperare Internaţională, al numeroaselor programe de dezvoltare, al Grupului consultativ german, care consiliază Guvernul dumneavoastră pe probleme macroeconomice, inclusiv prin intermediul Fundaţiei Germane pentru cooperare juridică Internaţională şi al fundaţiilor politice”. Prin urmare, motorul economic al Europei asumă un nou proiect de tip “Bulgaria”, însă, acum, pe criterii de negociere cu Rusia, negocieri care vizează direct Transnistria, după cum cancelarul a afirmat: “Noi sprijinim integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru Transnistria”. Resursele promise nu sunt nimic mai mult decât o variabilă subţire de motivare şi direcţionare, câtă vreme gaura neagră de la Est de Nistru rămâne, de principiu, o teză care depăşeşte cu mult capacitatea şi posibilităţile Chişinăului, scrie jurnalul.ro.

    Socotind fie şi numai după averile celor care conduc azi Republica Moldova, ajutorul promis de Germania este ridicol, însă, acceptând totul cu bunăvoinţă, nu poţi să nu constaţi că Berlinul nu face decât să îşi stabilizeze şi consolideze, prin fundaţii, asociaţii etc. poziţia între Prut şi Nistru, avansând promisiunea mirifică a aderării la Uniunea Europeană … nimic mai mult. Cu alte cuvinte, de la Chişinău se ajunge mai uşor la Tiraspol, acolo unde Moscova are interesul major, pe termen nedefinit, de a nu ceda poziţia cheie de pe coasta vestică a Mării Neagre.

    În condiţii de naivitate, guvernanţa moldoveană se poate mândri cu momentele de “glorie” ale vizitei oficiale trecute cu vederea în Europa, la fel cum s-a mândrit cu vizita vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, care a aterizat la Chişinău via Moscova. R. Moldova pare să joace o bătută pe loc, la mai multe capete şi nu doar pe muzica unui singur taraf. Cu privirea spre Uniunea Europeană, cu relaţii tot mai apropiate de Moscova, într-un unionism ridicol cu România şi ţintă declarată aderarea la UE, politica Republicii Moldova pare un titirez care se învârte exclusiv în funcţie de influenţele externe. Pentru că este greu de înţeles din acţiunile Guvernului de la Chişinău spre ce se îndreaptă R. Moldova în realitate, în condiţiile în care, la nivel economic, micul stat nu se consolidează, dimpotrivă, iar la nivel de siguranţă naţională pare să stea pe un butoi de pulbere, în absenţa unor instituţii capabile să asigure protecţia cetăţenilor. Agresivitatea tot mai accentuată din spaţiul moldovean, pe fondul spiritului reactiv şi dispus la soluţii abrupte, nu deschide nicidecum calea europeană. Dar asta cu certitudine va putea fi înţeleasă de decidenţii moldoveni de la noul ambasador german la Chişinău, cu experienţă în zonele tulburi ale planetei ultimilor ani.

    consider că pasajul bold reprezintă ideea principală a politicii germane din basarabia.
    Pentru cei interesaţi, semnalez o compilaţie profesională, cu discursurile integrale ori semnificative ale actorilor implicaţi, preponderent în limba engleză: http://eapr.ro/?page_id=27

  10. http://www.dcnews.ro/2012/08/primul-mesaj-al-lui-basescu-dupa-revenirea-la-cotroceni/

    cred ca imi confirma temerile pe care mi le-am exprimat aici: Basescu revine cu o declaratie de unire intre cele doua state romanesti. ceea ce nu e rau in principiu este confiscat si transformat. O sa fie mai mult de vandut in felul acesta. La schimb, Ardealul.

  11. Pingback: “TRAIM UN MOMENT CRUCIAL IN CARE PIERDEM TOT”. De ce a fost sustinut Traian Basescu de UE, Germania si SUA? (video si transcript) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Radu Portocala: Regionalizarea si federalizarea Romaniei erau si pe agenda Germaniei NAZISTE. DE LA AL TREILEA REICH SI URSS LA UE SAU DINAMICA DEZMEMBRARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Ilie Serbanescu: ROMANIA HĂRTĂNITĂ SI, IN CURAND, DEZMEMBRATĂ DE PUTERILE COLONIALE/ Privilegiatii si marginalizatii REGIMULUI NEOFANARIOT (analiza) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Oficial ucrainean: ROMANIA AR PREGATI ANEXAREA BUCOVINEI DE NORD. Fabulatie sau dezinformare “preventiva”? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare