Delegatie a Patriarhiei Romane in vizita la Patriarhul Kirill al Rusiei. Intaistatatorul rus: ”SUNTEM CONSTIENTI DE PROVOCARILE DE AZI ALE CRESTINILOR DIN UNIUNEA EUROPEANA”

13-10-2012 1 minut Sublinieri

Pe 8 octombrie 2012, Preasfintitul Kirill, Patriarhul Rusiei a primit o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane in incaperile patriarhale de la Manastirea Sfintei Treimi a Sfantului Serghie.

Delegatia a fost alcatuita din protoiereul Mihail Tuta, consilier patriarhal in relatii interbisericesti externe, protoiereul Nicolae Dima, director al postului TV Trinitas, Arhimandritul Constantin Dumitru, seful atelierelor patriarhale, Ciprian Vasile Olinici, directorul postului de radio Trinitas si diaconul Eugeniu Rogoti, colaboratorul departamentului pentru relatii interbisericesti si interconfesionale al Patriarhiei Romane.

Din partea Bisericii Ortodoxe Ruse au participat mitropolitul Ilarion al Volokolamskului, sef al departamentului pentru relatii externe al Patriarhiei Moscovei (DECR), protoiereul Nicolae Balasov, vicepresedinte al DECR si A. Mirasov din partea secretariatului DECR pentru relatii interortodoxe.

Preasfintitul Kirill a primit cu caldura delegatia, subliniind vechimea relatiilor de prietenie dintre el si Preafericitul Daniel, Patriarhul Romaniei. Acesta a mai tinut sa accentueze faptul ca Bisericile Ortodoxe Romana si Rusa au o responsabilitate speciala in ce priveste pastrarea valorilor crestine pe continentul european, acestea oferind hrana spirituala majoritatii populatiei din teritoriile lor canonice. “Ne confruntam cu aceleasi provocari si suntem constienti de provocarile de azi ale crestinilor din Uniunea Europeana”, a afirmat acesta. Preasfintitul si-a exprimat disponibilitatea de a oferi Bisericii Romane tot sprijinul posibil in vederea marturisirii eternelor valori spirituale ale Ortodoxiei in fata comunitatii europene. De asemenea, acesta si-a mai exprimat increderea ca dezvoltarea relatiilor bilaterale la diferite nivele de cooperare interbisericeasca vor consolida sistemul de coordonare si solidaritate in vederea depasirii divergentelor existente in relatiile dintre Biserici.

In raspunsul sau, parintele Mihail i-a multumit patriarhului rus pentru primirea calduroasa si pentru oportunitatea comuniunii euharistice din timpul Sfintei Liturghii in timpul careia rugaciunile s-au inaltat atat in slavona, cat si in romana, transmitandu-i salutari cordiale din partea Preafericitului Daniel. Si el a tinut sa sublinieze importanta neindoioasa a schimbului de vizite dintre reprezentantii celor doua Biserici, vizite pe care le considera de folos in stabilirea de relatii personala si de munca apropiate intre membri.

Dupa cateva intalniri in Moscova si o vizita la dioceza Yaroslavlului, delegatia BOR planuieste sa se intalneasca cu reporterii bisericesti si sa viziteze manastirile din Moscova.

Nota noastra:

E bine ca PF Kirill e constient de provocarile crestinilor din UE si ca isi ofera sprijinul pentru marturisirea ortodoxiei in fata europenilor.

Dar ar fi si mai bine sa fie constient de provocarile crestinilor romani din Basarabia fata de propaganda rusofona si sa-si ofere sprijinul pentru depasirea, prin ortodoxie (deci prin adevar), a mutilarilor pe care Rusia le-a facut Romaniei.


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Ilarion, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Delegatie a Patriarhiei Romane in vizita la Patriarhul Kirill al Rusiei. Intaistatatorul rus: ”SUNTEM CONSTIENTI DE PROVOCARILE DE AZI ALE CRESTINILOR DIN UNIUNEA EUROPEANA”

  1. Pingback: Patriarhul Daniel: mesaj de solidaritatea fata de Biserica Rusiei si Patriarhul Kirill - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  3. Este vorba despre Parintele Mihai Tita de la Biserica Sfanta Parascheva de pe Banu Manta din Bucuresti

  4. Pingback: PATRIARHUL DANIEL l-a primit in vizita pe IPS ILARION ALFEYEV, seful Departamentului de Externe al Patriarhiei Ruse - Recomandari
  5. Pingback: O vizita istorica si surprinzatoare. PATRIARHUL CHIRIL IN ROMANIA LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE. Cum este prezentat patriarhul rus in presa de servicii
  6. Pingback: PATRIARHUL RUSIEI LA BUCUREȘTI. Vizită istorică a PF Kirill, cu semnificații diplomatice și duhovnicești, sub semnul CINSTIRII SFINȚILOR și MĂRTURISITORILOR CREDINȚEI SUB COMUNISM: "Valorile Ortodoxiei sunt COMUNE pentru români și ruși.
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare