UPDATE/ Material dedicat pr. Vasile Lăiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist/ VIDEO: “Subiectiv” despre gazele de sist si NEMURITORUL REGIM creat de Basescu…

11-06-2013 9 minute Sublinieri

…care urmeaza a fi predat la cheie si rafinat de altii…

vasile laiu

Vasile Lăiu, un preot din Bârlad, este printre cei mai inverşunaţi opozanţi ai proiectului de exploatare a gazelor de şist, început de compania americană Chevron în regiune. Argumentele sale ţin de ecologie, dar există şi motivaţii personale, după cum a observat un jurnalist al Agenţiei France Presse. Pe dealurile din estul României, un preot luptă împotriva unui proiect de exploatare a gazelor de sist de către gigantul energetic american Chevron, denunţând riscurile la adresa mediului şi dispretul faţă de locuitori, relatează Agentia France Presse. ‘Biserica nu se implică în problemele politice, însă dacă există pericole pentru sănătate sau pentru viaţa unui singur semen de-al meu, misiunea mea mă obligă să intervin’, a spus pentru AFP protopopul ortodox de Bârlad, Vasile Lăiu. Preotul in varsta de 50 de ani a petrecut mai mult de jumătate din viată ‘servind’ în această regiune rurală si defavorizată. În sutana sa neagră, el participă la toate manifestaţiile împotriva Chevron organizate de un grup de cetăteni printre care se mai află un geolog, un inginer, un notar. Si alti preoti s-au alăturat acestor mii de opozanti, într-o tară unde Biserica beneficiează de o cotă de încredere ridicată, adaugă AFP. ‘Ne temem pentru viitorul copiilor nostri. Nu suntem de acord cu aceste gaze care distrug natura’, spune Eugenia Păduraru, din satul Simila, lăudând angajamentul unui om ‘extraordinar, cu adevărat apropiat de oameni’. Când primarul a interzis o manifestatie în aprilie, părintele Lăiu i-a primit pe protestatari în biserica sa, predicând protectia naturii. Îngrijorarea preotului si a unei părti a locuitorilor este că si-ar putea vedea dealurile acoperite de foraje pentru extragerea gazului de sist, într-o goană spre această energie identică celei care a declansat campanii întregi în SUA.

Fracturarea hidraulică, metoda controversată

În Europa, Chevron, al doilea grup energetic american, desfăsoară activităti de prospectare în Polonia si România. La Bârlad, compania dispune din 2011 de o concesiune de 600.000 de hectare si a identificat alte trei situri pentru foraje de explorare înaintea unei eventuale exploatări. Metoda de extragere a gazelor de sist, fracturarea hidraulică, este controversată. Autorizată în anumite state americane, dar interzisă în Franta, considerată periculoasă pentru mediu de către oameni de stiinţă, această tehnologie constă în injectarea la mare presiune de apă amestecată cu nisip si produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă. De aici si riscurile de contaminare a straturilor freatice, potrivit unui studiu al universitătii americane Duke.

Chestiunea apei este crucială la Bârlad, notează AFP

Fracturarea necesită peste 10.000 de metri cubi pe fiecare put. Însă ‘regiunea suferă de secetă’, spune părintele Lăiu. Vara, sătenii fac uneori peste 4 km pentru a căuta apă. Apele uzate toxice ar putea contine substanţe radioactive, iar tratarea lor ridică de asemenea semne de întrebare în această regiune agricolă. Majoritatea sătenilor au grădini cu legume, pomi fructiferi, o mică gospodărie. ‘Cine vrea să achiziţioneze grâu, o bucată de brânză” dacă circulă milioane de litri de apă toxică?, se întreabă preotul, care este si apicultor amator. Preotul, cu rude care au lucrat în industria petrolieră, a fost initial deschis acestei noi activităti. El spune că si-a schimbat părerea după ce a vorbit cu geologi si ingineri si după ce a citit mărturii si rapoarte despre experienţa americană.

Chevron : «Respectam cele mai înalte standarde»

La rândul său, Chevron dă asigurări că urmează ‘cele mai ridicate standarde în privinţa securităţii si a mediului’, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, Sally Jones. Grupul se vrea ‘un partener responsabil pentru a ajuta România să-si exploreze resursele de gaze de sist, să creeze locuri de muncă si să protejeze mediul‘ într-un judet care are cea mai ridicată rată a somajului din ţară (10%). Părintele Lăiu acuză totusi compania si pe oamenii politici că ‘ignoră comunitatea’. Unii locuitori s-au trezit cu echipamente de prospectare în grădină, cu peretii caselor crăpati, afirmă el. Chevron ‘a considerat că, din cauza sărăciei si a lipsei de informaţii (în rândul populaţiei), ar putea lucra usor’. Unii se simt trădaţi de politică. În momentul în care coalitia de centru-stânga (USL) a premierului Victor Ponta era încă în opozitie, membrii săi, printre care primarul si deputatul de Bârlad, manifestau împotriva concesiilor acordate Chevron de guvernul de centru-dreapta, notează AFP. Ajuns la putere, Ponta a impus un moratoriu asupra gazelor de sist până la sfârsitul lui 2012. Însă de atunci, guvernul său, la fel ca presedintele Traian Băsescu, apără această sursă de energie. Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, recunoaste că s-a schimbat: ‘Aud alte argumente, tări ca Marea Britanie vor să exploateze gazele de sist’. El spune că preotul Lăiu ‘este informat partial’. ‘Dacă proiectul se va face, va fi fara vointa noastra. Or, un stat de drept trebuie să tină cont de opinia cetătenilor săi’, răspunde preotul. ‘În urmă cu mai mulţi ani, mi-am pierdut o fiică de patru ani în urma unei tumori. Când l-am întrebat pe medic de cauza decesului, el mi-a răspuns: ‘Părinte, numai Dumnezeu stie, însă suntem extrem de aproape de Cernobîl’. Nu am dreptul să fiu indiferent la mediu: Viata înseamnă mai mult decât o punga de bani care ne este aruncata in fata », mai afirma el.

De unde atîta zgomot cu gazul de şist? Nu e simplă nelinişte „de mediu”, nu e doar frica de o nouă înstrăinare iresponsabilă a resurselor către multinaţionale, e prinsă în acest scandal discuţia despre întreaga strategie energetică a Europei în următorul deceniu. Să inventariem “poeziile” lobbyştilor ca să ştim cu ce luptăm. Îndată ce apar contestate astfel de exploatări, vin explicaţii precum independenţa energetică a României. Plictisiţi deja de „frica de ruşi”, tentaţia ar fi să bagatelizăm argumentul. Dar el e argumentul „european”. Pe cît de mult importă Europa de la ruşi, pe atît de mult e folosit motivul “rusesc” în documente oficiale:

“Dependența Europei de importuri a crescut în ultimele două decenii și se prevede că până în 2035 va crește la peste 80% în ceea ce privește petrolul și gazul. Unele state membre se bazează pe un singur furnizor rus și adesea pe o singură rută de aprovizionare pentru 80-100% din consumul lor de gaz.” (document al Comisiei Europene – sursa)

Avem aşadar o adaptare a mai vechii spaime, un upgrade european. Ce e China pentru SUA e, se pare, Rusia pentru UE, la nivel de imaginar mediatic. Discuţia capătă nuanţe în România care e ea însăşi posesoare de rezerve de petrol şi gaze naturale. Politica europeană nu e doar să uităm de ele şi să ne comportăm corect pe o piaţă ideală ca şi cum n-am avea nici un atu, ci este şi împingerea spre un „mix energetic” care să ne acorde independenţă totală.  Trebuie concurenţă liberă pe piaţa gazului, ni se spune. În cazul României, gazul românesc ar trebui lăsat să concureze liber cu el însuşi pînă îşi distruge şi industria complet şi pînă îi şi scoate în stradă pe „gospodarii” suprafacturaţi. Comisia Europeană spune plină de haz că e lipsa de concurenţă pe piaţa liberă cea care urcă preţurile… SUA sînt date exemplu pentru felul în care nu şi-au omorît de tot industria ţinînd preţul energiei jos. „Ţinînd la acelaşi nivel preţul în ultimele decenii”, aceasta este expresia corectă, nu „scăzînd”, cum spun lobbyştii, o arată Ciprian Domnişoru aici. O altă himeră folosită de diverşi lobbyşti în media româneşti este exploatarea gazului de şist pentru scăderea consistentă a preţului. Greşit din nou. O zice clar comisarul european Connie Hedegaard, niciodată nu vom putea avea preţurile din SUA:

But Hedegaard dismissed the BusinessEurope argument as “yes [to climate action] but not now”. “Even without the climate policies we would still have a US shale gas problem,” she said.

“In the European Commission we don’t mind shale gas. If the member states want to do shale gas, they can do it. Their energy mix is up to the member states,” she said.

And “even if they decide to do shale gas, experts will tell you that the EU won’t get its prices down to US levels,” she added. (sursa)

Oricît gaz de şist s-ar găsi exploatarea nu se poate face la nivelul american. Densitatea populaţiei europene e unul dintre argumente. Nu-ţi permiţi să devastezi semicontrolat mari teritorii. Or, şmecheria cu rentabilitatea exploatării gazului de şist e să sapi puţuri necontenit şi să extragi intensiv într-un timp relativ scurt. Altă veste face din nebunia gazului de şist un soi de temă utopică înainte ca măcar să fi început prospecţia. Din Polonia – văzută ca un rezervor imens – s-au retras deja investitori importanţi. Nu se ştie încă exact dacă e o decizie a Poloniei de a încerca pe cont propriu aventura sau este vorba despre sustenabilitatea afacerii. Comentatorii vestici au spus că pare să fie mai curînd cea de-a doua variantă, prospecţiile anunţînd o cantitate mult mai mică decît cea estimată:

Le 8 mai, on a appris que deux compagnies gazières, Talisman Energy et Marathon Oil, se retiraient de l’exploration du gaz de schiste en Pologne. Pourquoi ? Parce qu’elles n’ont pas trouvé suffisamment de gaz, qui se révèle ne pas être aussi aisé à extraire qu’aux Etats-Unis. Sur 43 puits creusés jusqu’à présent en Pologne, seuls 12 ont produit du gaz. La Pologne, à qui l’on avait promis des réserves immenses de 5 trillions de mètres cubes, ramenées ensuite à 800 milliards, découvre la différence entre le potentiel, le possible et le faisable. (sursa)

Omorîrea industriei şi tezaurizarea verde

Un capitol important este omorîrea industriei prin preţuri la energie umflate de investiţii în “regenerabile”. Dacă te uiţi la România sau Bulgaria, observi că nu doar o viitoare liberalizare a pieţei va lovi dur în orice formă de investiţie energofagă, ci că loviturile dure au fost date consumatorului casnic sau industrial de o incredibilă subvenţionare a energiilor verzi/regenrabile. Numai ele au împins facturile cu vreo 20%. Acest procent ireal este calculat înainte să i se mai trîntească şi TVA-ul sănătos mărit în urmă cu cîţiva ani. “Verdele”  îmi pare o formă clară de tezaurizare. Nu mai avem în ce investi? Nu mai avem unde ţine banii în siguranţă? Atunci să-i băgăm în mori de vînt subvenţionate de stat. Investitorii nu mai scot banii de la saltea decît dacă profitul e livrat ca subvenţie. Încercarea guvernelor de a face pasul înapoi îi aruncă în luptă pe mogulii eco. Ce argument aduc ei? Securitatea energetică, în UK:

“Confidence has been badly damaged by the way the Government keeps moving the goal posts on subsidies for renewable energy,” Mr Vince told The Independent. “The Government has not just turned its back on renewable energy, it feels like they’re actively trying to obstruct it. This will be disastrous for energy security.” (sursa)

În România se aşteaptă încă o ordonanţă de urgenţă care să amîne plata unei părţi din subvenţii pentru regenerabile. Victor Ponta a anunţat că vor fi scăderi semnificative pentru partea industrială (se pare că ameninţările venite dinspre industriaşii autohtoni coalizaţi de Ioan Niculae a funcţionat) şi scăderi mai mici pentru consumul casnic. Lupta capitalului productiv cu un capital speculativ verde, asta ar fi una dintre episoadele scandalului energiei. Statul împuterniceşte companiile de distribuţie să colecteze “ajutoare” pentru investiţii verzi de la masele sărăcite oricum. Ce se uită e că şi în vremurile de “boom” al creditării, românii au fost facturaţi în plus pentru investiţii pe care ar fi urmat să le facă companiile de distribuţie de energie electrică. Condiţia privatizării (cînd au venit ENEL, Eon şi celelalte) a fost un plan de investiţii pînă în 2012-2013. Însă firmele cu pricina au spus că trebuie să mărească facturile. Statul le-a lăsat. Au încasat ani de zile în plus şi n-au făcut investiţiile. Ar fi fost un motiv excelent să le zboare din piaţă pentru încălcarea flagrantă a unui contract. NU s-a întîmplat. Lobbyşti. Se tot vorbeşte despre numirile politice în companii de stat sau în agenţii vitale de control. Problema şi mai mare e filozofia afişată de aceşti şefi. Sînt lobbyşti lucrători la stat. Cu voia guvernului. Te poţi trezi cu voci de la instituţii de reglementare care să sară să spună că gazul de şist trebuie să aibă redevenţe mult mai mici, şi asta cu mult înainte să se pună problema extragerii. Tot aşa cum un director a spus că energia e ieftină, guvernul e cel care trebuie să facă astfel încît salariile şi economia să ţină pas cu preţurile la electricitate. Şeful ANRM susţinea săptămîna trecută că nu trebuie tăiate subvenţiile celor care au investit în energie regenerabilă, în opoziţie pe faţă cu Victor Ponta care prinsese ceva curaj de la întîlnirea de la Bruxelles şi a hotărît amînarea unor plăţi (curajul a venit din faptul că şi Germania vrea să mai taie din subvenţii). Tipii ăştia pot face politica unor privaţi pe faţă, guvernul oricum nu e în stare nici măcar să le spună public să se potolească. Ce să mai vorbim de înlocuire. (Bursa. Un scenariu din ce în ce mai pomenit e “scandalul şi susţinerea de dragul bursei”. S-a vorbit mult despre stilul de promovare a proiectului Roşia Montană. Intervenţiile preşedintelui sau premierului creşteau acţiunile. Gazul de şist pare să fie noua maşină de făcut bani Roşia Montană, spun unii comentatori – capital acumulat doar prin zvonuri…) Ne reîntoarcem la documentele oficiale şi vedem o nouă explicaţie foarte vînturată de lobbyşti privato-guvernamentali (precum Ionel Blănculescu): energia costă pentru că e încărcată de accize, de TVA etc. Discuţia vine în contextul în care de la anul ar trebui stabilite redevenţe mult mai serioase pentru resursele exploatate pe teritoriu românesc, însă Guvernul Ponta nu dă nici un semn că ar fi prea hotărît în această direcţie. Argumentul taxe şi accize e cel mai uşor de demontat: în România sînt mici în comparaţie cu ţări europene cu nivel salarial mult mai ridicat şi fără resurse proprii de petrol şi gaze. Demonizarea accizelor face parte din războiul final din toamnă pe stabilirea redevenţelor. Dacă taxele mari pe energie ar merge la stat, eventual în susţinerea clară a unor domenii cheie (sănătate, educaţie), poate greul ar fi ceva mai puţin amar. Dar partea leului o iau diverse corporaţii care se mai şi plîng de taxe. Exploatarea gazului de şist şi scandalul aferent poartă aşadar în subtext întreaga viziune aberantă a “autonomiei energetice” şi a scumpirii inevitabile mai ales pentru consumatorii casnici. Scumpirea în România nu vine de la o cerere extrem de mare, vine de la investiţii cu forţa smulse lunar. Industriaşii par într-o luptă acerbă cu speculatorii verzi. Însă deja se arată zorii unor înţelegeri – ei vor beneficia de preţuri ceva mai mici. În afara înţelegerii rămîn “consumatorii casnici”. Mulţi dintre ei se vor trezi în competiţie pentru “ajutor de stat”. Vor deveni “ajutaţi social” după ce au ajutat investitorii ani de zile.

Razvan Dumitrescu in dialog cu Serban Nicolae (senator PSD), Victor Ciorbea (senator PNL ), Sergiu Andon (avocat) si Mugur Ciuvica (GIP) despre declaratiile lui Traian Basescu pe tema exploatarii gazelor de sist versus riscurile de mediu si despre CUM POATE DEVENI “NEMURITOR” REGIMUL BASESCU

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Sergiu Andon, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “UPDATE/ Material dedicat pr. Vasile Lăiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist/ VIDEO: “Subiectiv” despre gazele de sist si NEMURITORUL REGIM creat de Basescu…

  1. Hristos a inviat!
    Pentru Pr Laiu: AXIOS !!!

  2. Pingback: Bluf american? REZERVELE GAZELOR DE SIST ale Romaniei ar fi mai mari decat cele de gaze naturale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Romania ciuruita de CHEVRON: PESTE 30 DE ZONE NOI PENTRU EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST! Basescu da de gol MINCIUNA ca ar exista EXPLORARE fara EXPLOATARE, Ponta "NU MAI ARE DUBII" cu privire la EXPLOATARE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  4. Pingback: Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST in perimetrul MANASTIRII PUTNA, cu afectarea panzei freatice! [video] Se incearca distrugerea, bucata cu bucata, a tuturor zonelor importante, inclusiv spiritual, ale României? - Război întru Cuvânt
  5. Pingback: Dictat american catre guvern: ACORD CU FMI SI EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Revolta in fata Polonia fata de CHEVRON, dupa ce EXPLORAREA dupa gazele de sist a dus la CONTAMINAREA APEI! - Recomandari
  6. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  7. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  8. Pingback: Chestiunea redeventelor la GAZE & PETROL sau inca un SANTAJ CORPORATISTO-COLONIALIST. Ilie Serbanescu despre “MAREA LICHIDARE A RESURSELOR MINERALE ROMANESTI” - Recomandari
  9. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
  10. Pingback: TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu, episcopul Husilor: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare