PROTESTE SI TENSIUNI in Franta din cauza LEGALIZARII CASATORIILOR GAY

18-04-2013 2 minute Sublinieri

-

Câteva mii de persoane care se opun proiectului de lege ce oferă dreptul la căsătorie şi adopţie cuplurilor de acelaşi sex au defilat miercuri seara, la Paris, în apropiere de Adunarea Naţională, pentru a doua seară consecutiv, iar la sfârşitul reuniunii au avut loc ciocniri, informează AFP.

Noua manifestaţie a avut loc după câteva ore de la începerea miercuri după-amiază a examinării în a doua lectură a proiectului de lege în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

Manifestanţii – 2.400, potrivit poliţiei; 8.000, potrivit organizatorilor -, fluturau obişnuitele steaguri albastre şi roz, scandând “Hollande, legea ta, nu o vrem” la adresa preşedintelui francez François Hollande sau “Un tată, o mamă, este elementar”.

Manifestaţia, organizată de colectivul La Manif pour Tous, a fost autorizată până la ora locală 22.00 (23.00, ora României), dar sute de manifestanţi au vrut să rămână până mai târziu. În jurul orei locale 22.30 (23.30, ora României), unii manifestanţi a încercat să forţeze barajele poliţiei instalate în faţa unei străzi care duce către Adunarea Naţională.

Ei au aruncat cu sticle incendiare şi pietre asupra poliţiştilor şi au spart geamurile unei maşini, în timp ce forţele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene, a constatat AFP.
Situaţia s-a mai calmat la puţin timp după miezul nopţii (01.00, ora României).

Marţi seara, mii de persoane au manifestat la Paris şi la Versailles, oraş situat în vestul capitalei Franţei, pentru a denunţa decizia Guvernului francez privind devansarea calendarului parlamentar de examinare a acestui proiect de lege. Controversatul proiect de lege ce oferă dreptul la căsătorie şi adopţie pentru cupluri de acelaşi sex a intrat în a doua lectură în Parlamentul francez, într-un climat tensionat.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a făcut apel la calm, în contextul în care Adunarea Naţională se pregăteşte să-şi dea acordul final asupra unei iniţiative care va legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex, precum şi posibilitatea ca ele să adopte copii. Demersul a provocat deja proteste violente în Franța, mii de opozanți ai legii manifestând și miercuri pe străzi,cu bannere pe care se putea citi “Un tată şi o mamă sunt baza“.

Camera inferioară a Adunării Naţionale a început miercuri seară a doua lectură a proiectului de lege, iar votul final este programat pentru 23 aprilie, în cadrul unei proceduri accelerate care a limitat dezbaterea la 25 de ore.

Dezbaterile au loc în contextul nemulțumirii generale a francezilor, care au protestat față de intenția legalizării mariajelor gay. În plus, episcopii catolici din Franța au avertizat Guvernul ca legalizarea căsătoriilor între homosexuali ar putea crește violența, în condițiile în care francezii se confruntă deja cu grave probleme economice și sociale. Ministrul de interne Manuel Valls a condamnat actele de violenţă din timpul protestelor, produse “în ciuda promisiunilor făcute de organizatori”. Mai multe persoane au fost reţinute pentru anchetă, după ce câteva maşini şi locuri publice au fost distruse, iar poliţişti şi jurnalişti au fost atacaţi, a spus Valls. Potrivit poliţiei, au fost reţinute 11 persoane.

“Nu a fost acordată atenţia necesară unei legi atât de importante”, a spus un avocat de 40 de ani. “Un referendum ar fi cel puţin un pas înainte”, a afirmat la rândul său un student de 19 ani, adăugând că participă la cât de multe proteste poate.

Organizatorii susţin că la protest au participat 8.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat numărul lor la 2.400. Potrivit poliţiei, 24 de persoane care au luat parte la o contramanifestaţie de denunţare a homofobiei au fost arestate. Proteste au avut loc şi marţi, când 2.700 de persoane s-au adunat la Versailles, în afara Parisului, pentru a manifesta împotriva legii, demonstraţia degenerând în ciocniri cu poliţia.

Legea s-a dovedit extrem de controversată într-o ţară care oficial este seculară, dar predominant catolică, mobilizând sute de mii de persoane în cadrul unor proteste pro şi anti-gay care au loc la nivel naţional de mai multe luni, unele devenind violente. Un protest în masă este de asemenea programat a avea loc la Paris la 26 mai în cazul în care legea va fi adoptată, pentru a cere retragerea ei şi organizarea unui referendum privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare