Seful E.ON pune sare pe rana: CALENDARUL LIBERALIZARII A FOST PREA RAPID PENTRU SARACIA DIN ROMANIA/ Beneficiile austeritatii: GERMANIA SCADE VARSTA PENSIONARII SI CRESTE PENSIILE/ Demonstrat statistic: ROMANIA NU ARE STAT SOCIAL

2-07-2014 4 minute Sublinieri

“Pisaţi până la limita suportabilităţii din toate părţile, pur şi simplu, am acceptat toate experimentele posibile în domeniile care pentru România puteau constitui piloni de dezvoltare: energie, infrastructură, educaţie.”

romania_colonie_ue2

„Cu toţii am subestimat reacţia pieţei la implementarea calendarului de liberalizare. Lunar, avem 200 de clienţi care ne dispar, majoritatea din cauza insolvenţelor. În alte pieţe, cum este Franţa, de exemplu, liberalizarea completă va avea loc abia în 2016. Într-una din cele mai sărace ţări din Europa, acest calendar a fost prea rapid“. Vorbele lui Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România din Germania, care distribuie gazul românesc în toată jumătatea de nord a ţării şi electricitate în Moldova, picură precum acidul sulfuric pe o rană.

Pe rana deschisă a unei Românii nepregătite complet să adopte aceleaşi preţuri la energie precum ţări aflate cu o sută de ani în faţă ca dezvoltare, din vestul Europei. Cuvintele lui Hajdinjak rezumă, în fapt, tot ce s-a întâmplat cu România în ultimii 15 ani. Noi am spart companiile din energie şi pe orizontală şi pe verticală aşa cum nicio ţară din Europa de Vest nu a făcut, am distrus calea ferată cu experimente instituţionale la sfatul Băncii Mondiale, pe care nici Franţa, nici Germania sau Austria nu le-au acceptat, am acceptat cu ochii închişi în educaţia universitară experimentul Bologna, reducerea studiilor la trei ani, obţinând astăzi generaţii de absolvenţi dezorientaţi şi cursuri de un an îngrămădite într-un semestru.

Pisaţi până la limita suportabilităţii din toate părţile, pur şi simplu, am acceptat toate experimentele posibile în domeniile care pentru România puteau constitui piloni de dezvoltare: energie, infrastructură, educaţie.

Când companiile locale au arătat că vor fi sufocate de liberalizarea prea rapidă a preţului la gaz, guvernul le-a ignorat. Nici premierul Boc, care oricum nu înţelegea mai nimic din economie, şi nici premierul Ponta, de la care se aştepta o poziţie diferită în faţa organismelor internaţionale, dar a dezamăgit, nu le-au crezut. Vine acum tot un străin să constate că lunar 200 de clienţi mici dispar pentru că nu pot să facă faţă majorărilor de tarif la gaz.

Cu ce este vinovată România că deţine resurse de energie pe care Germania nu le are şi că şi-a construit o industrie axată pe consum de energie? Suntem daţi ca exemplu de consum mare de energie relativ la cantitatea de PIB produsă, dar dacă industria românească a fost croită ca să utilizeze resursele naturale de care dispune România, trebuie dată la fier vechi în numele unor idei pe care nici cei mari nu le aplică? De ce să nu ne putem utiliza atuurile utilizând energie ca resursă pentru industrie şi nu ca simplu furnizor pentru industriile altora?

Suntem astăzi într-o situaţie în care aplicăm orbeşte ceea ce ni se cere şi în care după ani de neîncredere construită în liderii ţării, hrănită, de fapt, de incompetenţa şi trădarea acestora, dezbaterile din jurul proiectelor importante pentru România lipsesc.

[…] Este mai mult decât hilar, de fapt este un cinism să vii să constaţi astăzi, după ce ai alungat românii din România, acaparând afaceri de 150 mld. euro pe an şi presând pe tarife şi preţuri sub motivul liberalizării, că nu puteam face faţă, de fapt, şi că ritmul impus este mai draconic şi decât în pieţele mai dezvoltate, precum Franţa.

[…]/ integral pe zf.ro

Marți, în Germania, a intrat în vigoare controversata reformă a pensiilor, care va permite pensionarea la 63 de ani pentru cei care au cotizat 45 de ani la sistemul de asigurări obligatorii. De asemenea, pensiile pentru mame vor fi majorate, în timp ce 20,5 milioane de pensionari nemți vor primi pensii mai mari. Toate aceste prevederi intră în vigoare în Germania, în timp ce multe state europene – inclusiv România – sunt constrânse să adopte măsuri de austeritate severe, cum ar fi creșterea vârstei de pensionare sau scăderea pensiilor. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani – pentru femei şi de 65 de ani – pentru bărbaţi. Din 2035, și femeile și bărbații din România se vor pensiona la 65 de ani.

De la 67 la 63 de ani

Respectivele acte normative au devenit efective începând cu 1 iulie, după o lungă dezbatere în marea coaliție a cancelarului Angela Merkel pe marginea acestei forme de pensionare anticipată, de care vor putea beneficia cei născuți între 1952 și 1963.

Formula a fost aprobată în ianuarie de Consiliul de Miniștri și a trecut de Parlament grație voturilor marii coaliții, în pofida unor divergențe atât între conservatorii lui Merkel, cât și în cadrul Partidului Social Democrat, aflat la guvernare, scrie Agerpres.

Criticile blocului conservator semnalau că măsura intră în contradicție cu amânarea pensionării până la vârsta de 67 de ani, aprobată de prima mare coaliție a Angelei Merkel din perioada 2005 — 2009, și care își menține ritmul progresiv de aplicare pentru viitorii pensionari.

Țările europene s-ar putea simți trădate

Mai mulți experți au opinat că măsura este incorectă față de generațiile viitoare, aduce prejudicii economiei germane și reprezintă un exemplu prost pentru partenerii din UE, pe care Berlinul i-a presat să crească vârsta de pensionare ca parte a măsurilor necesare în contextul crizei.

Critici au existat și din partea membrilor unei ramuri a SPD, care considerau că legea reprezintă o trădare față de reformele impulsionate de ultimul său cancelar, Gerhard Schroeder, care au trasat drumul spre creșterea vârstei de pensionare, reforme ce au nemulțumit electoratul partidului, dar au consolidat Germania în fața crizei.

În final, s-a ținut cont de argumentul ministrului Muncii, social democrata Andrea Nahles, conform căreia reforma nu este “o invitație”, la pensionarea anticipată, ci un act de justiție pentru cei care au completat cei 45 de ani de cotizare. […] integral pe dcnews.ro

Cheltuielile cu protecţia socială sunt pe primul loc în topul destinaţiilor banilor alocaţi de guvernele Uniunii Europene, în medie, potrivit celei mai noi statistici în acest sens a Eurostat, publicată acum câteva zile, dar cu date de la nivelul anului 2012. Astfel, la nivelul UE 28, cheltuielile cu această destinaţie au reprezentat 19,9% din PIB, iar dacă restrângem comparaţia la nivelul celor mai dezvoltate 18 state, procentul creşte la 20,5%.

România alocă printre cele mai mici procente din PIB pentru protecţia socială, deşi este cel mai mare raportat la celelalte destinaţii: 13,6% din PIB, al cincilea cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. […]

Situaţia devine însă dramatică atunci când vine vorba despre Sănătate. La nivelul UE 28, 7,3% din tot ce înseamnă cheltuieli guvernamentale a avut drept destinaţie sectorul de Sănătate. România are cel mai mic nivel din toată Uniunea Europeană, mai puţin de jumătate din medie: doar 3,1%.[...]

La capitolul Educaţie, cheltuielile guvernamentale sunt, în raport cu PIB, din nou cele mai mici din Europa, de doar 3% din PIB. Evident, nimeni nu se aştepta la un procent ca cel al danezilor, de 7,9% din PIB, cel mai mare de pe tot continentul, dar şi ţările în care cheltuielile bugetare în ansamblu, ca raport din PIB, sunt mai mici decât în România reuşesc alocări mai mari la acest capitol: Bulgaria are 3,5%, letonia 5,5% şi Lituania 5,6% din PIB.

Totuşi, unde se duc banii?

România alocă procente mai mari din PIB, şi uneori mai mari şi decât media europeană, la capitolul servicii publice generale(unde intră cheltuielile legate de funcţionarea statului în ansamblu, inclusiv seriviciul datoriei publice), la capitolul “economic affairs” (unde intră inclusiv subvenţii pentru transport, industrie sau agricultură) şi “ordine şi siguranţă publică”, acolo unde se încadrează poliţia, justiţia sau serviciile de urgenţă. În ordine, procentele sunt de 4,9% din PIB (media europeană este de 6,7%), 6,2% din PIB (media europeană este de 4,1%) şi 2,2% (media europeană este de 1,9%)./ integral pe economica.net


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Seful E.ON pune sare pe rana: CALENDARUL LIBERALIZARII A FOST PREA RAPID PENTRU SARACIA DIN ROMANIA/ Beneficiile austeritatii: GERMANIA SCADE VARSTA PENSIONARII SI CRESTE PENSIILE/ Demonstrat statistic: ROMANIA NU ARE STAT SOCIAL

  1. Da, şi după liberalizarea preţului la gaze mai urmează legalizarea consumului de Zyklon B: Made in Germany.

  2. Deci, ceea ce inteleg eu cu mintea mea putina, nemtii de la EON Romania se plang ca pierd 200 de clienti in fiecare luna. Adica ei, nemtii, cei mai harnici, mai destepti, mai seriosi (mitul fals al Germaniei), dupa ce au furat o gramada de resurse din Romania, si-au dat seama ca le este cam greu sa mai dea si alte tunuri, unul din ele fiind valorificarea acestor resurse la preturi exagerat de mari pentru Romania.
    Cred ca sunt intr-un impas mai mare decat toata “desteptaciunea” si “harnicia” si “seriozitatea” lor, luate la un loc.
    Dilema sa fie oare aceasta: ori ieftinim si pretul la gaze si pretul la electricitate, ori dam voie marionetelor de la conducerea statului sa mareasca salariile. Si nu cred ca se gandesc deloc la ineptiile pe care le trambiteaza Ponta, referitor la bascalioasa crestere a salariului minim, la cresterea (pe hartie) a economiei, tara este pe drumul cel bun …

  3. Lacrimi de crocodil ale talharilor care jefuiesc Neamul si Tara !!!
    Capitalismul globalizat si imperialist are nevoie de doua conditii pentru a trai :sclavi si resurse materiale ieftine-gratis, daca se poate.
    Ne vom ridica iarasi, dupa ce ne vom pocai de toate tradarile,vanzarile de regi crdinciosi ucidereile de prunci in pantecele femeilor noastre si curviile; savarsite de cei din Neamul nostru impotriva noastra insine, a tuturor.
    Oamenii insa isi revin treptat din ameteala Drogului combinat:alcool,televiziune de gunoi,depravare de toate spetele, modele de viata straine Neamului si credintei ortodoxe si multa naivitate, dusa pana la prostie.
    Tot mai multe voci apar in presa si pe net; care spun adevarului pe nume.Cei cu adevarat de valoare, incep sa-si biruie frica si jena de a vorbi deschis despre ce ne ucide incet-incet ca Tara si Natie; despre ce trebuie sa facem pentru invierea Romaniei.
    Fiti atenti la ceea ce se spune, inafara “sticlei”.
    Credinta e singura putere interioara care ne tine in viata;ea vine tot de la Dumenzeu; Duhul sfant ne da curajul si Hristos ne da taria bratului si a Cuvantului.
    Toti sfintii romani de pretutindeni si din toate timpurile, lupta alaturi de noi, sa inviem din morti !
    Sus inima, romani !Avem catre Domnul ! ! !

  4. O tragedie caraghioasă! (autor: Ilie Serbanescu)

    […]
    De n-ar fi şi de râs, ar fi doar de plâns! Situaţia prin care trece România în plan energetic are toate datele unei tragedii, dar, în ultimele săptămâni, a devenit şi caraghioasă. Fără existenţa unor minime condiţii care s-o justifice economic şi s-o facă posibilă tehnic, o aşa-zisă liberalizare a preţurilor în energie a fost impusă României de către FMI şi CE.
    […]
    Atâta doar că, precum în povestea oii jupuite, dl Hajdinjak, şeful E.On România, cel mai înfocat şi vocal partizan al liberalizării – care ameninţa că E.On va pleca din România dacă oficialităţile de la Bucureşti nu trec la fapte – vine acum şi ne spune public că trebuie oprită liberalizarea întrucât, îl cităm, „rămâne fără clienţi”, circa 140 000 dintre aceştia anunţând că închid. Măi să fie, a jupuit prea multe oi şi rămâne fără lână!
    […]

    Sursa: http://jurnalul.ro/editorial/o-tragedie-caraghioasa-672945.html

  5. Pingback: COMISIA EUROPEANA INSISTA CU LIBERALIZAREA PRETURILOR LA ENERGIE SI GAZE. Autoritatile romane cerusera amanare invocand faptul ca s-a atins pragul de SUPORTABILITATE al consumatorilor casnici - Recomandari
  6. Pingback: Dupa ce a somat autoritatile romane sa LIBERALIZEZE PRETURILE la energie si gaz pentru consumatorii casnici, COMISIA EUROPEANA aproba ajutoarele de stat pentru MARII CONSUMATORI…/ Campioni europeni la SCUMPIREA BENZINEI/ ENEL va incapea tot pe mana
  7. Pingback: Liberalizarea energiei loveste si in romanii racordati la SISTEMUL CENTRAL DE INCALZIRE. Cu cat s-ar scumpi INTRETINEREA - Recomandari
  8. Pingback: “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fi sluga: cand seful e MANAGER - Recomandari
  9. Pingback: GAZODUCTUL DIN MAREA NEAGRA - CONDAMNAREA DEFINITIVA A ROMÂNIEI LA STATUTUL DE COLONIE A EUROPEI? Gazul ar putea fi exportat direct in Austria
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare