CUM FACE RUSIA ”CURTE” ROMANIEI. Film documentar elogios al Mitropolitului ILARION ALFEYEV despre ”ORTODOXIA IN ROMANIA”, pigmentat cu teze neosovietice despre ”LIMBA MOLDOVENEASCA” (Video)

12-11-2015 3 minute Sublinieri

Am fost surprinsi sa aflam, de la un comentator, ca IPS Ilarion Alfeyev a coordonat realizarea unui film documentar, sustinut de o agentie oficiala a statului rus, despre “Ortodoxia in Romania”.

Prima intrebare pe care ne-am pus-o a fost pentru cine a fost realizat acest film?*

A doua, ce anume a vrut sa scoata in evidenta autorul sau? 

Dupa modul elogios in care IPS Ilarion lauda credinta si religiozitatea poporului roman, prezinta principalele teme identitare ale ortodoxiei romane (crestinarea apostolica, treptata, concomitenta cu etnogeneza) activitatea sociala a BOR si manastirile prezentate, dar si dupa promptitudinea aparitiei variantei subtitrate in romana, filmul pare a fi destinat, mai degraba sau in primul rand, publicului romanesc. Nu exclusiv, de vreme ce in film apare si comunitatea lipovenilor, prezentata ca fiind inca legata organic de Rusia.

In economia filmului, prezentarea Moldovei romanesti ocupa, de departe, cel mai important loc. Probabil si din motive obiective – filmul pare a fi realizat in timpul celor 5 zile petrecute de IPS Ilarion in Romania, dintre care cele mai multe in Moldova, in diverse vizite la manastirile locului.

Sunt evocate marile manastiri Sucevita, Voronet, Putna, Neamt, se prezinta traditia iconografica locala si se evoca figurile istorice ale Sfantului Stefan Cel Mare si Paisie Velicicovski. Filmul dedica un spatiu considerabil marelui staret Paisie Velicikovski, despre care nu se spune ca a coborat in Moldova din Ucraina.

Modul in care apare lucrarea acestui mare sfant al ortodoxiei universale este bizar si tezist. Bizar, pentru ca pare ca filmul pleaca de la constatarea istorica a influentei pe care a exercitat-o centrul duhovnicesc din Neamt in Rusia pentru a ajunge, de fapt, la ideea ca in sec. XVII-XIX ortodoxia romaneasca era influentata de cea rusa (?), o teza, de altfel, greu de sustinut. 

Tezist, pentru ca, in mod repetat, IPS Ilarion insusi afirma ca Sfantul Paisie Velicikovski traducea Filocalia in slavona si in… “limba moldoveneasca”, precum si de faptul ca slujbele de la manastirea sa (Neamt) erau facute in aceleasi limbi –  slavona si “moldoveneasca”

Teza limbii moldovenesti este tipic sovietica si a fost inventata cu scopul de a legitima incorporarea Basarabiei in cadrul URSS. 

O alta personalitate evocata este parintele Cleopa. Desi este mentionata dictatura comunista, filmul nu face absolut nicio referire asupra naturii geopolitice a represiunilor comuniste, respectiv asupra URSS-ului.  

In documentar apar, ca vorbitori, PS Varlaam, vicar patriarhal, staretul Manastirii Putna, parintele Melchisedec, precum si alti stareti si parinti din manastirile moldovenesti. In treacat, fara a vorbi, sunt prezenti si Patriarhul Daniel si IPS Teofan, alaturi de IPS Ilarion. De asemenea, sunt si laici (printre ei, acad. Razvan Theodorescu) care vorbesc pe diverse teme – istorie, comunitate, activism crestin.

Trebuie precizat foarte clar ca toti cei care au vorbit au facut-o, in mod evident, in toata buna credinta, dand marturie despre ortodoxia romaneasca si marii sai sfinti, cu patriotism si fara a sti cum anume va fi folosita contributia lor. In mod cert, de pilda, staretul Melchisedec se va mahni foarte tare sa auda ca marturia sa despre Sfantul Stefan cel Mare a ajuns intr-un film in care se vorbeste despre “limba moldoveneasca” a Sfantului Paisie Velicikovski. 

Chiar daca pare redundant sa spunem acest lucru, o facem pentru ca exista cainii de paza ideologici care, cu siguranta, vor pune la index pe toti cei care apar in filmul lui Ilarion, asa cum l-au pus la index pe IPS Teofan doar pentru ca l-a primit in vizita pe episcopul rus. 

Cu toate ca filmul are cadre foarte frumoase si prezinta in culori vii religiozitatea romanilor, contine teze propagandistice neosovietice si, in opinia noastra, face parte, mai degraba, din seria cantecelor de sirena pe care marele vecin de la Rasarit le mai emit, din cand in cand, catre noi, in pauzele dintre declaratiile razboinice ale lui Putin.

Pana la urma, ce vrea acest film? Sa sugereze ca Moldova intreaga este altceva decat Romania, inclusiv prin ortodoxia sa, ce ar fi, chipurile, foarte legata de cea rusa? In cazul acesta, propaganda rusa este pe aceleasi coordonate cu propaganda partidei “hotnews”, care sustine, din motive contrarii, cam acelasi lucru. O suprapunere sinistra de viziuni si interese, o aplicare a tezelor huntingtoniene? 

LATER EDIT: e posibil ca acest documentar sa fie, totusi, facut, in primul rand, pentru publicul rus. Prezentarea idilica a poporului roman-moldovean religios, ortodox, cu traditie slavona-rusofila, poate fi menita definirii geopolitice, pentru publicul rus, a “alor nostri”, adica, mai cinic spus, a sferei de interese legitime ale Kremlinului. Cu alte cuvinte, in cazul in care rusul s-ar intreba ce cautam noi in Moldova (inclusiv cea… de peste Prut, de vest), raspunsul ar fi sa ii salvam pe fratii nostri intru credinta

Cuvantul Ortodox

film-ilarion

A se vedea si:

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Documentare/ Reportaje, IPS Teofan, Manastirea Putna, Mitropolitul Ilarion, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “CUM FACE RUSIA ”CURTE” ROMANIEI. Film documentar elogios al Mitropolitului ILARION ALFEYEV despre ”ORTODOXIA IN ROMANIA”, pigmentat cu teze neosovietice despre ”LIMBA MOLDOVENEASCA” (Video)

  1. O suprapunere sinistra de viziuni si interese, o aplicare a tezelor huntingtoniene?

    Cu semnul întrebării? Se poate lejer încheia propoziția cu punct. Punct ochit, punct lovit.

    In principiu, mi se pare mai degrabă o mantră a războiului deghizată în cântec de sirenă. O prezentare a tezei despre care aduceți aminte, prezentare învăluită în dulceața cuvintelor și a imaginilor în timp ce strecoară dibaci picătura de otravă în urechea cui stă să asculte.
    La cum ne arată istoria recentă pare că prăjitura romanească a fost deja feliată pe-un colt de șervețel într-un restaurant de lux din Malta sau de aiurea.

  2. În plus, teoria cu toată Moldova rusească se suprapune cu profeția păr Arsenie Boca, conform căreia Rusia ne va ocupa până la Carpați. Desigur că nu tb să rămânem precum ciobanul din Miorița, ci să căutăm deja de pe acum să apărăm și acest teritoriu. Chiar împotriva profeției și mai ales împotriva voinței sovietice, pardon, rusești.
    Dar se pare că noi avem treburi mai importante precum ”revoluții”, faultări ale BOR, guverne aservite, pardon, tehnocrate, etc.

  3. O opinie…!

    Un film rusesc FRUMOS despre Ortodoxia românească, făcut de Patriarhia Moscovei!
    Merită să fie văzut de cât mai mulți români!
    Eu AM PLÂNS în hohote, vizionând acest material!
    Inima din mine s-a înviorat, și A STRIGAT din toată puterea ei: “Hristoase, ajută-ne SĂ RĂMÂNEM FRAȚI cu frații ortodocși de la Răsărit și Elibderează-ne de JUGUL apăsător al APUSULUI descreștinat! Fă să fim Doamne din nou ÎN UNIRE frățească cu creștinii ortodocși din Russia, căci sunt FRAȚII și Nu dușmanii noștri, și de prea multă vreme, suntem îndemnați să-i urăm și respingem și să ne păzim de ei, ca de niște doritori de rău ai românilor!”
    La fel când am văzut ICOANA Sf. PAISIE, am STRIGAT și către EL, în inima meam, ca să se roage pentru noi românii la Bunul Dumnezeu ca, în aceste vremuri de tulburare și tot mai anticreștine, Să ne ȚINĂ în UNIRE duhovnicească cu frații de credință ruși și cu toți creștinii ortodocși de pe toată suprafața pământului!
    Am ajuns vremuri în care unii creștini din România se fofilesc și se sfiesc să-și arate dragostea frățească, ba chiar și ospitalitatea noastră cu care suntem celebrii în toată lumea, când vine vorba despre creștinii ortodocși din Russia, de teamă să nu fie catalogați ca filo-ruși!
    Eu m-am săturat de o asemenea poziție fățarnică și ipocrită și plină de lașitate!
    Și m-am săturat și de politica mizerabilă pro-occidentală care este IMPUSĂ cu forța ca o MILIȚIE a GÂNDIRII de unele elemente ANTI-ORTODOXE care există în politica românească și în presa românească de la noi, care au făcut PACT cu Occidentul apostat, și care mereu țin capul aplecat în fața Americii!
    Dacă astfel de elemente și specimene ANTI-ortodoxe au făcut ele vreun PACT, cu Occidentul, sau cu USA, este treba lor! Și dacă sunt STIPENDIAȚI de SOROȘ ca să inoculeze în mentalul românilor o adeversitate nu numai față de NUMELE Russiei, ci și față de SPIRITUALITATEA Russiei Ortodoxe, îi privește pe ei…!
    Dar, EU unul ,ca simplu român și creștin ortodox, NU am făcut un astfel de pact cu cei care URĂSC Ortodoxia și NU sunt stipendiat din fondurile lui Soroș din care ciugulesc mulți dintre cei care au ca scop DESTABILIZAREA până la DEZAGREGARE a neamului românesc, a culturii române și a IDENTITĂȚII spirituale ortodoxe a românilor, și METAMORFOZAREA gândirii lor dintr-una normală, într-una homosexuală!
    Și pentru că nu sunt filo-occidental, și nici nu am primit ceva de la Occident, NICI NU AM vreo datorie sau obligație ca să pup pucioarele acestui OCCIDENT decadent și apostat, care CALCĂ peste grumazul țării mele scumpe, și care le vâră românilor pe gât idei și NONvalori care-i fac pe străbunii noștri să se învârtă în morminte!
    Consider însă, că MULT MAI MULTE LUCRURI ne leagă pe noi românii de Russia decât de JALNICUL și DECĂZUTUL Apus, care a intrat într-o accentuată fază (asemănătoare unei metastaze…) de DESCOMPUNERE axiologică și culturală!
    De Russia ne leagă o FRAȚIETATE pe care vrând nevrând NE-A DAT-O HRISTOS Însuși, pe când apropierea de Occident ne-au dat-o politicienii care s-au vâdut Ocidentului și care AU VÂNDUT și România Occidentului, cu toate bogățiile sale naturale, și cu tot viitorul ei!
    Ba chiar și față de CHINA ne leagă o PRIETENIE TRADIȚIONALĂ mult mai TRAINICĂ și ISTORICĂ decât cea pe care acum o avem cu…AMERICA!
    Cei care veți veziona acest film vă veți simți români MAI ADEVĂRAȚI și veți vedea cu alți OCHI tocmai strălucirea VALORILOR neamului românesc, de la portul popular și până la Hramurile Religioase pe care le au românii, pe care cei care LOVESC mereu în Biserica noastră, ne-au obișnuit de ani de zile ca să le vedem altfe, și anume CENUȘII, FĂRĂ CULOARE, și mai ales, fără…valoare!
    Dumnezeu să aibă milă de noi toți
    Amin!

  4. iertati-ma, dragii mei, nu vreau sa pun paie pe foc, dar imi permit un punct de vedere.

    Personal, mie mi se pare facut cu buna credinta acest filmulet. Nu cred ca trebuie exclusa posibilitatea ca insisi autorii sa fie prada traditionalei manipulari sovietice in ce priveste asa-zisa „limba moldoveneasca” – lucru chiar extrem de probabil dupa parerea mea.

    Cer iertare, nu vreau sa supar pe nimeni, dar cred ca patriotismul nu trebuie sa devina un prilej de dezbinare a ortodocsilor. Din pacate, mi se pare ca prea adesea amestecam politicul in cele duhovnicesti, iar asta ne face, evident, grozav de vulnerabili pe noi, ortodocsii, principalul efect fiind acela ca nici macar noi nu putem fi uniti. Ceea ce e foarte grav.

    Eu as prefera sa vedem cu ochiul bun aceste demersuri, pt ca nu in orice e occidental sau in orice e rusesc se ascunde o tentativa ascunsa de subminare a romanilor. Oamenii sunt diferiti, multi incearca sa fie buni, sa se mantuiasca. Pot face insa greseli. Dar nu orice greseala presupune automat rea-credinta.

    Iarasi ma tem ca profetia par. Arsenie Boca incepe sa devina o lentila care ni s-a lipit de ochi si prin prisma careia riscam sa deformam un pic lucrurile.

    Patriotismul e bun, dar cand citesc Noul Testament nu prea aud nimic de el. Domnul Iisus ne invata sa ne raportam la oameni duhovniceste, nu politic. Eu una atat inteleg.

    Cand patriotismul devine un motiv de respingere si judecare a tot ce nu e romanesc, sau de politizare a oricarui demers, inclusiv a eventualelor erori, nu cred ca suntem deloc pe drumul cel bun.

    Inca o data, cer sincer iertare, stiu a am intrat pe „teren minat”, dar imi pun nadejdea in prietenia noastra 🙂

  5. Aa, uite, acum am vazut postarea fratelui Vela Gheorghe!

    Frate draga, ma bucur ca nu sunt singura care vede acelasi lucru si ca privim acest demers – cel putin partial – in acelasi duh. Si pe mine m-a impresionat filmul. Mi-a amintit de o Romanie pe care o uitasem! Nu am simtit in el nici un duh de dezbinare sau autoritate. Asa ca am fost mai dispusa sa tratez eventualele inadvertente ca pe niste devieri accidentale si neintentionate.

  6. Emotionant documentarul. Daca el a aparut in spatiul ortodox recent, poate fi un semn de multumire adus Sfantului Paisie Velicikovski, mai ales ca Sfantul va fi praznuit peste doar cateva zile, la 15 nov. Probabil ca acesta va fi fost si rostul vizitei Mitropolitului Ilarion, de a studia scrierile si de a fi cat mai aproape de Sfantul Paisie, tinand cont si de faptul ca lucrarile publicate pana acum de catre Mitropolit il au in centrul preocuparilor pe Sfantul Isaac Sirul (cele mai multe) si pe Sfantul Simeon Noul Teolog.

  7. @Doroteea, Vela, Carmen:

    Eu nu vad nimic impresionant la film. Mi se pare dulceag, tocmai ca ridica in slavi religiozitatea romanilor, falsificand realitatea. Nu zic acum sa fi fost critic fata de ortodoxia romaneasca, nici nu se cadea, insa sa fim seriosi si realisti – nu suntem asa cum ne arata acel film.

    Faptul ca mitropolitul Ilarion, in mod repetat si insistent, foloseste sintagma “limba moldoveneasca”, este o mare jignire, o ofensa chiar de rang diplomatic, adusa romanilor, si in primul rand PF Daniel si IPS Teofan, care l-au gazduit si i-au permis sa filmeze aici. Nu se poate asa ceva si nu cred ca cineva cat de cat lucid nu poate sa vada asta. IPS Ilarion este orice, numai prost si incult nu. Deci e exclus sa fie o “greseala” de acest gen. Exclus, din nou, sa fie vorba de o “victima” inocenta a propagandei sovietice. Nici insistenta asupra figurii lui Paisie Velicikovski nu e intamplatoare, pentru cine stie ceva istorie.

    Nimeni nu-l impiedica sa ocoleasca termenul, sa nu abordeze problema deloc. E absolut vizibil ca modul in care abordeaza problema limbii e calculat, intentionat, constient. Dincolo de problema “patriotismului”, care vad ca devine o problema doar in relatia cu Rusia, nu si in relatia cu Occidentul, e o problema de natura demersului. Demersul ca atare e compromis cand amesteci calcule cinice in ambalaj duhovnicesc.

  8. @admin: Documentarul l-am urmarit dimineata, cand nu eram stresata si preocupata de lucrurile cotidiene. Trebuie sa spun ca nu l-am putut urmari pe tot, fara pauze, cap-coada, tocmai din pricina pe care o descrii: dulceag. Dar ceea ce ne arata el este tocmai realitatea pe care a vazut-o Mitropolitul la vremea respectiva, adica acum un an cand a fost in Romania. E destul de usor sa suprapun sablonul politicii peste documentar, dar ce voi vedea? Ca Romania si Moldova trec prin situatii identice dpdv politic, ca Sfantul Paisie a venit in Romania din Ucraina – Kiev, dupa scoala teologica, ca orasul Kiev a fost si va ramane inima ortodoxiei ruse, ca astfel Moldova este mult mai aproape de ortodoxia rusa si deci, n-ar trebui sa mire pe nimeni daca granitele estice s-ar modifica un pic, atat cat sa cuprinda si Kievul si Moldova noastra, implinind astfel profetia Parintelui Arsenie? Cunosti scepticismul meu in privinta Rusiei, dar acum vreau sa vad doar tot ceea ce Mitropolitul a vazut bun si frumos la poporul nostru – credinta ortodoxa, reazemul nostru de atata amar de vreme.

  9. @admin:

    mai, acum ce sa zic, poti sa o vezi si asa, intr-adevar… Adevarul e ca nici nu stiu cine e mitrolpolitul Ilarion,..

    Cred ca e cam ca in desenele alea care dintr-o parte par o domnisoara cocheta si din alta o zgripturoaica batrana :). Apropo, se cheama intr-un fel si demult incerc sa imi reamintesc cum si nu izbutesc sa gasesc nici un indiciu. Are idee cineva?

  10. @Doroteea,

    Am vazut niste filmulete pe diverse teme ortodoxe (despre Biserica, Spovedanie, Liturghie, Impartasanie etc.) realizate de mitropolitul Ilarion, sunt bune. In caz ca vrei sa vezi si alte materiale realizate de acesta:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=mg395HRf4BE
    https://www.youtube.com/watch?v=UDO5EU0szOc
    https://www.youtube.com/watch?v=0luEwSNItqo

  11. In sec. 17 statul roman nu era inca format, Man. Neamt in timpul sf. Paisie facea parte din principatul Moldovei, poate si de asta sa fi folosit mitorpolitul expresia “limba moldoveneasca”? Ar putea avea sa zicem o scuza, desi poate trasa de par, dar in fine.

  12. @Mirela:

    Nu prea merge explicatia. Sintagma o foloseste ca sa fie in linie cu politica oficiala a statului rus.

  13. Mersi, Mirela, ma uit.

  14. Filmul mi se pare bun, intr-adevar este elogios. Nu mi se pare ca este facut pentru romani, in mod deosebit, ci pentru ei si, eventual, pentru basarabeni. Foloseste de trei ori expresia “limba moldoveneasca” si cam atat. E putin pentru un film de 40 de minute. Daca voia sa fie tezist, nu zicea “luptele lui Stefan pentru independenta Romaniei”, ci spunea a Moldovei. Foloseste numai expresia “poporul roman” pentru noi, chiar si cand e in Moldova. Daca voia, zicea popor moldovenesc, nu? Stefan cel Mare e erou “roman”, nu erou moldovean si tot asa.

    Nu am sesizat vreun indiciu ca ar considera Moldova altfel decat restul tarii. Spune doar ca in Moldova sunt mai multe manastiri decat in restul tarii, ceea ce e corect, nu? Acolo e cea mai mare densitate.

    O alta chestie tezista putea fi chiar partea cu istoria Romaniei: putea sa evite partea cu daco-romanii si mai ales afirmatia transanta a PS Varlaam, ca suntem latini de credinta ortodoxa. Stim bine ca rusofilii din moldova contesta romanizarea, asta a fost prima modificarea a istoriei rolleriene.

    Mi se pare firesc, de-asemenea, ca sa insiste pe legaturile comune cu Romania. Normal ca insista pe sf Paisie, pe cine sa insiste? Pe Mihai Viteazul? Mi se pare ca trateaza comunismul asa cum trebuie tratat: ca o maladie care a afectat lumea, inclusiv Rusia, nu o maladie exclusiv ruseasca. Apropo de cine stie istorie: in apropiere de Putna s-a consumat celebrul incident in care un batalion romanesc a stopat avansul trupelor sovietice, cu foc…Si totusi..

    Mi se pare un film reusit, un film care te insufla de mandrie si speranta.Mi se pare o mana intinsa, iar noi in loc sa plecam de la asta si sa vedem ce putem face, ii dam o palma, pe motiv ca are niste urme de ulei pe ea…

    Occidentul ne da documentare despre cum BOR are o prea mare influenta in Romania si in loc de stareti, il citeaza pe Remus Cernea.

    Ma intreb de cate ori au zis cei de la “wild carpathia”, transilvania in loc de Romania. Dar noi despicam firul in 14, doar pentru ca e vorba de Rusia. E adevarat ca avem motive sa fim speriati de ei, dar parca e prea mult…

  15. Eu sunt pe deplin de acord cu admin. Aici nu e vorba de greseli ci de politica in ambalaj duhovnicesc. Chestia cu limba moldoveneasca e flagranta! Pacat ca Mitroploitul Ilarion se demite la asa ceva. Oricat de magulitor pare a fi, filmul va fi speculat la maxim, va servi multora ca sa ne incolteasca, numai noua nu ne va servi la nimic. Cateodata mi se pare ca marii rechini ai lumii, din toate punctele cardinale isi fac jocul unul altuia, chemandu-se unul pe altul si distribuindu-si tacamurile ca sa poata imparti si consuma impreuna prada. Vorba bunicii: Nu le-ajute Dumnezeu!
    Nu a fost intamplator nici faptul ca nu s-a vorbit deloc despre ortodoxia din restul tarii care nu a prezentat nici un interes. “Curtea” este facuta Moldovei, de fapt, in mod evident. Astia vor sa ne sfasie, Doamne! Nu mai aveam nevoie si de asemenea declaratii de dragoste! Rusii nu sunt cinstiti cu noi nici macar in Biserica.

  16. In secolul XVII nu spunea nimeni in Moldova, Oltenia, Ardeal sau Dobrogea ca vorbeste romaneste, ci o denumea dupa zona. Si acum se foloseste, uneori, asa. Daca insusi Sf.Paisie a folosit exprimarea asta, cand a tradus, stie cineva?

  17. @MihaiS:

    Este si pentru romani, altfel nu ar fi fost tradus si pus in circulatie atat de prompt.

    Repet – nu cred in naivitati de genul saracul nu stia sau a fost ceva accidental.

    Nu jigniti inteligenta rusilor, mai ales pe cea a lui IPS Ilarion.

    Folosirea a fost intentionata si IPS Ilarion cunoaste perfect contextul. E omul Patriarhiei Moscovei, iar Patriarhia Moscovei a decis sa foloseasca in mod oficial sintagma de “limba moldoveneasca” – a se vedea linkurile de la legaturi. Patriarhia a decis astfel pentru a reflecta politica statului rus, a Kremlinului.

    Evident, IPS Ilarion stia toate acestea, evident stie sensul “limbii moldovenesti”, evident stie si opinia romanilor despre asta.

    De aceea spun ca, in ciuda faptului ca filmul e bine realizat si ca e elogios, contine o ofensa. Ma mir de faptul ca ne scapa acest lucru – totusi e ca o picatura de petrol intr-un pahar cu apa cristalina.

  18. Bineinteles ca e si pentru romani. Dar nu cred ca noi suntem tinta principala. Din informatiile pe care le am, rusii nu sunt la prima tentativa de a promova Romania pe teritoriul lor. Siteurile rusesti de turism au din ce in ce mai multe informatii despre Romania, partea cu ortodoxia e noutatea.

    Pana acum s-a mers pe reteta folosita si de occident: Romania, civilizatie unica, taraneasca, imbinare de vechi si nou, etc. Unele au aparut si la noi. Normal ca occidentalii n-o sa sublinieze legaturile de credinta cu noi, ca nu exista, dar rusii au acest avantaj.

    De asta ati uitat? http://www.activenews.ro/prima-pagina/Rusia-a-editat-o-enciclopedie-a-Bisericii-Ortodoxe-Romane.-Este-ilustrata-cu-icoane-ale-SFINTILOR-INCHISORILOR-41635

    Tot atunci au scos si o istorie a Romaniei, foarte aproape de adevar, din ce am auzit. Raman la parerea ca tinta documentarului sunt rusii, se vede din cum vorbesc expertii rusi consultati. Din felul in care vorbesc se vede ca se compara cu ce a fost la ei, tocmai ca sa priceapa si mujicul.

  19. Vela Gheorghe acest film daca ar fi sincer si fara interes ar fi cea mai mare realizare dintre poporul roman si cel rus din toate timpurile pe plan spiritual care de fapt e planul existentei noastre si marcheaza fundamental atat pe rusi cat si pe romani.acum da.mi voiesa.ti explic dezacordurile mele si a marii majoritati a romanilor asa ca sa stie si rusii.1/ Fratia si prietenia intre noi v.a fi posibila cand o sa ne respectati si nu o sa mai cautati intotdeauna sa aveti ceva de castigat si de comandat si o sa cooperam frateste, fara sa mai bagati zazanie si dezbinare ca MOLDOVA nu.i ROMANIA SI STIM NOI BINE SI CELELALTE INTRIGI,ca nu.i frateste si nici ortodox.2/De cate ori ati avut ocazia in istoria asta care am impartit.o,v.ati folosit de noi chiar si atunci cand erati pe malul prapastiei chiar daca noi am fost sinceri si v.am dat toata sinceritatea prietenia si sustinerea noastra,da voi ca fratii intotdeauna va bateti joc si ati dat dovada decate ori ati avut de.a face cu noi cum santeti si cine santeti voi de fapt.VRETI SA FIM FRATI ?BUN, NU TREBUIE SA VA INVATAM NOI CUM SA VA COMPORTATI ,FITI OAMENI SI DEMONSTRATI.NE FRATIA FARA INTERESE, PRETENTII,CU RESPECT SI ASTEPTARI SI ROMANII O SA VA ARATE CINE SANT INCET INCET PANA O SA.SI RECAPETE INCREDEREA!

  20. @MihaiS:

    Atunci intrebarea este ce vor ei sa obtina prin astfel de documentari si de “popularizari”. Eu, totusi, daca nu as sti mai nimic despre Romania, as intelege din ce spune si chiar si citeste IPS Ilarion ca romanii ortodocsi sunt mai degraba moldoveni si ca Sfintii mari ai nostri scriau, in ultima instanta, in rusa (ca doar a citit, ca sa inteleaga tot mujicul, vorba ta, exact din manuscrisul Sfantului Paisie). Asa ca daca Rusia se decide sa vina pe aici sa ne salveze, eu, mujic prost, as intelege ca e normal.

  21. Oricum am lua-o, in Moldova e mai multa traire decat in restul tarii. Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: se putea duce respectivul, sa vorbeasca despre ortodoxie, in Ardeal? Unde botezul se face prin ‘stropire’, unde lumea sta pe banca precum la…catolici? Nu cred ca vreun rus crede ca Sf. Paisie e roman.

    Repet, oricine care cauta sa “vanda” ceva, cauta sa exalte posibilele legaturi ale cumparatorului cu locul respectiv. Doar ca daca o fac rusii, ne strambam. Daca occidentalii scriu ca suntem occidentali ( desi avem ZERO legaturi cu ei) e perfect ok. Nu mai spun ca insusi guvernul de la bucuresti finanteaza lucrari in care se vorbeste despre moldoveni ca etnie separata de romani, ca TVR zice ca aromanii sunt o minoritate separata de romani… Acest articol mi se pare util: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/03/13/patriarhia-raspunde-campaniei-anti-bor-ortodoxia-arma-politica-a-rusiei-din-pacate-duhul-denuntarilor-dusmanilor-poporului-a-prins-si-la-preoti/

  22. @MihaiS:

    Nu stiu cui foloseste insistenta asta. Totusi, observatia noastra este chiar elementara, de bun simt, este legata de un fapt, nu de o opinie – omul a folosit propaganda de stat ruseasca ce este ostila intereselor romanesti. In rest, sigur, e frumos documentarul, nimic de zis, asta am afirmat-o si noi. Cine vrea sa imbratiseze acest portret, cu limba moldoveneasca cu tot, n-are decat, dar hai sa nu negam faptele.

  23. Înclin să cred că “documentarul” este făcut mai degrabă pentru publicul rus.
    Dacă era făcut pentru publicul roman atunci se puteau evita elegant anumite formule și formulări ce sunt cunoscute a fi inflamatorii, fără putință de tăgadă.

    De ce pentru publicul rus?

    În principal pentru a promova ideea unei anume comuniuni, a unei frățietăți cu spațiul moldovenesc (adică Republica Moldova plus regiunea Moldovei din cadrul României).

    De ce ai vrea să faci una ca aceasta?

    Să nu uităm totuși rolul pe care îl joacă ierarhia Bisericii Ruse în aliniere perfectă cu politicile și interesele statului urs (vezi cazul Republicii Moldova, în acest sens).

    Atunci când îți propui, pe termen mediu – lung, să dai iama în butoaiele cu vin ale vecinului trebuie să te asiguri că ai suportul popular pentru aceasta mișcare, în sânul propriei familii.
    Atunci le arăți, finuț și emoționant, cum vinul moldovenesc ii tot o băutură alcoolică de relaxare a spiritului, o spirtoasă, deci un fel de votcă.
    Chiar dacă nu e.

    Poate ar trebui să ne împăcam cu ideea că, la fel ca în multe alte cazuri pană acum, după cum ne arată istoria mai mult sau mai putin recentă, suntem singuri pe lume, la vreme de ispită, prinși intre ciocanul și nicovala imperiilor.
    Să ne punem dară speranța nu în oameni ci acolo unde contează cu adevarat, în Dumnezeu. Si să ne rugăm pentru toți, dacă putem. Dacă nu, măcar să nu ne hrănim temerile cu iluzii deșarte.

  24. MihaiS@
    “Oricum am lua-o, in Moldova e mai multa traire decat in restul tarii. Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: se putea duce respectivul, sa vorbeasca despre ortodoxie, in Ardeal? Unde botezul se face prin ‘stropire’, unde lumea sta pe banca precum la…catolici? ”

    Continui cu pledoariile dumitale pro-ruse si mergi chiar mai departe, semanand idei care dezbina. Ei, iata-i, dar, acum pe moldoveni superiori in trairea ortodoxiei fata de ardeleni, nu-i asa? Dupa masurile dumitale!
    Daca astea sunt criteriile dumitale de masurare a trairii credintei e jalnic. Ce pot sa spun? Mizerabila si toxica incercare de dezbinare! Fie nu cunosti mare lucru despre Ortodoxia din Ardeal fie esti rau intentionat. Sa nu confundam unele proaste obiceiuri ale unora, care sunt departe de a fi generalizate, cu trairea credintei! In loc sa-ti propui exercitii de imaginatie mai bine ai incerca sa cunosti mai bine lucrurile de la fata locului. Inca nu ne despart granite de netrecut, cum si-ar dori unii, ca sa nu poti merge in Ardeal. Iar daca ai fost si cu atat ai ramas, cam saracut!
    Macar si pentru rezistenta remarcabila a romanilor ortodocsi din Ardeal in pastrarea credintei ortodoxe, in pofida unor presiuni incredibile si tot s-ar fi putut vorbi despre ei in documentar, daca se dorea. Iar dumneata, pentru multimea de martiri ardeleni, stiuti si mai ales nestiuti, care fac cinste neamului romanesc, ar fi trebuit sa manifesti macar putin respect daca ai fi roman adevarat si ortodox adevarat.
    Dar, exista interese de a sfasia tara asa cum a mai fost candva si se pare ca dumneata, constient sau nu, le slujesti.

  25. Eu nu pot sa spun decat ca este un film exceptional! IPS Ilarion are niste filme documentare realizate superb si este un compozitor de muzica religioasa de exceptie. Eu nu am nimic impotriva rusilor si nici nu ma tem, ba din contra ii consider fratii nostri. Si sa nu uitam ca multi calugari romani si unii sfinti care ii cinstim astazi au calcat in trecut si s-au specializat la rusi dupa care au revenit in tara.

  26. @ Andreea:

    Sigur ca-s fratii nostri (cei care sunt credinciosi ortodocsi), dar daca vor sa ne rupa tara in bucati si sa ne ia la ei Moldova, ca tot au mai luat o bucata din ea si in alte dati, asta ti se va parea la fel de minunat?

  27. Pingback: NELINISTI PENTRU PATRIARHUL KIRILL? Doua figuri publice importante, preotul Vsevolod Chaplin si editorul Sergei Chapnin, concediate de PATRIARHIA MOSCOVEI | Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: PUTIN FACE ALUZIE LA REDISCUTAREA GRANITELOR INTRE UNGARIA SI ROMÂNIA/ Nicio surpriza: LUCIAN BOIA e de acord cu Ambasadorul SUA din Chisinau: BASARABIA NU E ROMÂNIA/ Senatul României – singura institutie care a criticat politica SUA in MOLDOVA/
  29. Pingback: AMBASADA RUSIEI IN ROMÂNIA si cursul sau scurt de RESCRIERE a ISTORIEI NATIONALE
  30. Pingback: PROPAGANDA RUSA IN ROMÂNIA - adevaruri si mituri
  31. Pingback: O vizita istorica si surprinzatoare. PATRIARHUL CHIRIL IN ROMANIA LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE. Cum este prezentat patriarhul rus in presa de servicii
  32. Pingback: S-a confirmat si oficial: PF KIRILL VINE ÎN ROMÂNIA, la praznicul Sfântului Dimitrie, aducand si Sfintele Moaste ale Sfantului Serafim de Sarov/ EUROPA LIBERA SPECULEAZA: posibila deschidere politica spre RUSIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare