MANAGERUL UNEI IMAGINI DEZASTRU A BOR? Cererile Patriarhiei de finantare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI starnesc (inca) un val de contestare a BOR si a FINANTARII PUBLICE a bisericilor

27-12-2013 8 minute Sublinieri

patriarhul_daniel

În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.

„În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului „Vrem spitale, nu catedrale! – Zi de acţiune laică”, creată de Asociaţia Secular-Umanistă din România.

Pe 18 decembrie Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier „Bradul” din Covasna (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2,3 hectare de teren.

„Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăţi Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor!”, se mai arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

Pe 29 decembrie, protestatarii se vor fotografia în faţa diferitelor instituţii publice din România (Parlament, Consiliu Judeţean, Primărie etc) sau în faţa locuinţelor lor, afişând panouri cu mesaje pro-laicitate.    Până vineri la prânz îşi anunţaseră participarea la eveniment peste 200 de persoane.

  • Gandul: 

Cutia milei guvernamentale. Ultimele 2,3 milioane de euro din Fondul de rezervă al lui Ponta au fost trimise bisericilor

Deşi promisese ultimii bani din Fondul de rezervă al Guvernului primarilor, premierul Victor Ponta a împărţit, în final, cele 25 de milioane de lei pe care le mai ţinea în buget pentru situaţii de urgenţă între aleşii locali şi biserici. Aşa se face că ultimele 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro) din cele 557 pe care premierul le-a avut la dispoziţie anul acesta în Fondul de rezervă au ajuns în ultima şedinţă de Guvern la Secretariatul pentru Culte prin care statul a finanţat în ultimii ani atât bisericile de cartier, cât şi Catedrala Mântuirii Neamului.

Alocarea s-a făcut printr-o Hotărâre de Guvern care nu a fost anunţată public nici în faza de proiect, nici măcar după adoptare, însă a fost publicată în Monitorul Oficial cu prioritate în aceeaşi zi, pe 23 decembrie.

Banii vor fi direcţionaţi spre biserici de către Victor Opaschi, fostul consilier al lui Ion Iliescu, numit la conducerea Secretariatului pentru Culte în mai 2012, imediat după instalarea USL la guvernare.

La începutul lunii, Victor Ponta le promitea primarilor că le va aloca, pentru cheltuielile din sezonul rece, tot ce i-a mai rămas în Fondul de rezervă. „Tot ce economisim până la sfârşitul anului vom da pentru necesităţi urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, şi, da, îi dau toţi banii, puteţi să mă certaţi dumneavoastră că dau la aleşi locali, bine fac!”, şi-a anunţat Ponta intenţiile.

Bugetul Mântuirii Neamului. Patriarhul Daniel cere Consiliilor Judeţene câte 300.000 de lei pentru Catedrală pentru că nu se mai strâng donaţii din cauza crizei. “De unde, Doamne, iartă-mă, să îi dăm?”

În încercarea de a obţine fonduri suplimentare pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia a trimis o scrisoare Consiliilor Judeţene prin care le-a solicitat fiecăruia o finanţare de 300.000 de lei pentru lucrările la lăcaşul de cult. Scrisori au fost trimise şi către primari.

„Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important şantier bisericesc. În aceste condiţii, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române – Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări”, se arată în scrisoarea trimisă în 11 noiembrie şi semnată însuşi de Patriarhul Daniel.

Patriarhia a solicitat banii în baza legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. La art. 1, alin. 2, se menţionează că “fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale”.

De asemenea, conform legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor din România, „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor conform ultimului recensământ şi cu nevoile reale” (art. 10, alin. 6).

S-au strâns 25 de milioane de euro pentru Catedrala Neamului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, explică solicitarea prin faptul că viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului “nu este numai a bucureştenilor, ci a tuturor românilor din ţară şi străinătate”.

“În paralel cu acest  sprijin de la bugetul de stat, în toate bisericile şi mânăstirile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române este în desfăşurare de peste doi ani de zile colecta naţională. La aceste două surse se adaugă sponsorizările din partea unor firme, a unor persoane juridice. În acest context au fost trimise acele scrisori către Consiliile Judeţene“, a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica.

Acesta mai spune că Primăria Capitalei şi toate primăriile din de sector, cu excepţia sectorului 4, au contribuit la lucrările de construcţie

Potrivit datelor Patriarhiei Române, până în prezent au fost donaţi şi cheltuiţi 25 de milioane de euro. Părintele Constantin Stoica susţine că mai este nevoie de 75 de milioane de euro pentru finalizarea construcţiei la roşu – gri.

“În primavară s-au terminat lucrările la infrastructură, până la nivelul zero. Acum se desfăşoară lucrările la suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului care ar trebui finalizate, potrivit estimărilor, până în anul 2016. Asta este Catedrala la roşu-gri. Restul este o altă discuţie după finalizarea acestui proiect, mă refer la finisaje, pictură, mozaicuri şi toate celelalte. Cei 25 de milioane de euro adunaţi până acum provin jumătate de la stat, jumătate din colecta naţională”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

În luna martie, gândul a scris că autorităţile locale şi centrale au finanţat lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, în 2012, cu peste 37 milioane de lei (circa 8,4 milioane de euro). De la Buget şi prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte s-a alocat, în anul 2012, suma de 19 milioane de lei. Vezi aici cine şi câţi bani a dat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Iaşiul răspunde prompt solicitării Bisericii

Consiliul Judeţean Iaşi a răspuns prompt la solicitarea BOR, astfel că anul viitor va acorda 300.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, bani ce provin din “sprijinul pe care CJ îl acorda constant şi anual bisericilor din judeţ”

“Vom da cât au cerut, 300.000 de lei, anul viitor. Pentru anul ăsta nu am dat bani pentru Catedrala Mântuirii, ci pentru cea Metropolitană, de la Iaşi, şi pentru bisericile din judeţ. Anul viitor, bisericile din judeţ şi Catedrala Metropolitană vor primi cu 300.000 mai puţin decât primeau până acum. Banii ăia vor merge la Bucureşti, la construcţia nouă”, a declarat pentru gândul penelistul Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi.

Dacă iniţial Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud hotărâse să dea 100.000 de lei  din buget pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ca urmare a opoziţiei puternice din partea consilierilor, în special PDL, s-a revenit asupra deciziei. “A fost o propunere de 100.000 de lei în baza acelei solicitări din partea Patriarhiei Române. Ea a fost discutată şi în comisiile de specialitate şi a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei care va avea loc joi, 19 decembrie”, a declarat pentru gândul Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al CJ Bistriţa-Năsăud. Până în prezent, instituţia în cauză a acordat finanţare în bani către Mitropolia Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Suceava nu a sosit încă scrisoarea Patriarhiei Române, însă preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, afirmă că a primit una în februarie prin care i se cereau bani.

“Am avut o astfel de solicitare pentru anul în curs, undeva prin februarie, dacă nu mă înşel, prin care eram înştiinţaţi de dorirnţa lor de a  primi finanţare din partea Consiliului Judeţean Suceava. Din păcate, nu am putut ajuta la vremea respectivă cu nimic. Consiliul Judeţean nu are fonduri foarte multe pentru că legea 350 se referă la alocări din venituri proprii, ori banii sunt extrem de puţini”, a declarat Cătălin Nechifor pentru gândul.

Preşedintele CJ Galaţi: Noi am avut inundaţii anul acesta

Şi Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea, afirmă că nu i s-au cerut bani anul acesta pentru catedrală şi se bucură pentru că oricum nu ar fi avut bani. “Eu nu am bani nici pentru plata salariilor la CJ. Poate din bugetul anului viitor dacă solicită. Eu sunt un om credincios şi încerc să rezolv dacă o să am bani în anii următori. Până acum, nu am dat niciodată bani la Catedrala Mântuirii Neamului, la ce să vă mint”, ne-a spus preşedintele CJ Vâlcea.

Scrisoarea Patriarhiei a ajuns, însă, la Consiliile Judeţene din Bacău, Arad sau Caraş-Severin. Reprezentanţii lor au transmis gândul că nu vor răspunde favorabil la solicitarea Bisericii Ortodoxe Române.

“Nu s-au alocat bani în acest an, dar se va lua în considerare pentru proiecţia de buget din anul 2014”, a precizat Camelia Şuşco, purtătorul de cuvânt al CJ Caraş-Severin.

La rândul său, preşedintele CJ Galaţi, medicul Nicolae Bacalbaşa, a declarat că, în prezent, priorităţile instituţiei sale sunt altele, în niciun caz de a da bani pentru lăcaşele de cult. “Noi, deocamdată, nu putem contribui la finanţarea Catedralei dat fiindcă după inundaţii avem alte priorităţi în raport cu cerinţele judeţului nostru”, a declarat pentru gândul Nicolae Bacalbaşa, precizând însă că înainte de inundaţii a acordat sprijin pentru refacerea unor biserici din judeţul Galaţi.

“De unde, Doamne, iartă-mă, să le dăm bani”

Scrisoarea Patriarhiei i-a luat prin surprindere pe şefii de la CJ Braşov. “De unde, Doamne, iartă-mă, să îi dăm 300.000 de lei, când tot bugetul nostru pentru anul ăsta pentru instituţiile de cult şi culturale a fost de 150.000 de lei, iar pe anul 2014, dacă vom avea de unde să suplimentăm, o să îl ducem până în 200.000 de lei”, a declarat pentru gândul Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

ŞI primăriei Cluj-Napoca i s-au cerut bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Edilul Emil Boc a răspuns, pentru gândul, “solicitarea va fi analizată  anul viitor în cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, potrivit legii”. În privinţa sumei cerute, fostul premier, care în 2011 a alocat de la bugetul statului 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, afirmă că Patriarhia “a lăsat la latitudinea autorităţii locale contribuţia”.

Catedrala Mântuirii Neamului, mai tare decât Casa Poporului

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârşitul lui 2010. Catedrala va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căruia se află.

Edificiul de cult va avea o capacitate de 5.000 de persoane, urmând a fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Construcţia va avea 14 lifturi şi peste 700 de locuri de parcare. Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din faţă-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei”, unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din faţă-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel”, unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel”, pentru românii din ţară şi din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa „Sf. Apostol Luca”, pentru pelerinii bolnavi şi pentru bătrâni.

Nota noastra:

Desi prin pastorala de Craciun si unele mesaje pe tema crizei demografice si a consumerismului Patriarhul Daniel parea ca da semne ca ar constientiza, oarecum, ce fel de prezenta a Bisericii s-ar cere, astazi, in spatiul public, demersuri ca cele de mai sus, legate de finantarea Catedralei Neamului, arata ca mai e mult – dar mult de tot – pana… departe. 🙁

Eufemistic vorbind, e cel putin neinspirat sa ceri Consiliilor Judetene finantari de asemenea amploare, numai daca stai sa te gandesti ca dai apa la moara ONG-urilor seculariste care zburda de bucurie ca au capatat un alt os de ros, dupa ce anticlericalismul devenise ceva cam dubios chiar si pentru activistii de stanga, in contextul protestelor de la Pungesti si ale celor anti-RMGC. 

In plus, proiectul faraonic al Catedralei e lipsit de orice justificare intemeiata inclusiv pentru o buna parte din noi, credinciosii. Chiar din tonul cam disperat al scrisorii adresate catre Consiliile Judetene si din raportul dat de pr. Stoica cu privire la stadiul lucrarii, iti dai seama ca s-au inghitit sume considerabile de bani si nici macar nu s-a avansat substantial. Daca prin toate donatiile de pana acum si prin banii de la stat abia s-a reusit sa se ajunga la nivelul zero, ce efort e necesar pentru a se finisa constructia?!

Cum poti sa explici in mod rezonabil ca e nevoie de un astfel de proiect, cand BOR are atatea si atatea nevoi, cand este atat de necesara implicarea sa sociala, cand sunt, de exemplu, atatea finantari locale necesare ce se vad (cazul jud. Iasi) taiate de pe lista de dragul Catedralei? Cum poti sa explici unui public deja ostilizat necesitatea finantarii unui asemenea proiect, cand, intr-adevar, sistemul educational si cel sanitar sufera in mod real si, mai rau, Patriarhia nu si-a facut auzita vocea pe aceste chestiuni sensibile? Si nici macar efortul de comunicare nu este unul pe masura. A face recurs la Catedrala, astazi, ca simbol national, este cel putin anacronic (in aceasta forma). Nu zidurile sunt cele care ar suda mai bine identitatea nationala, ci prezenta, implicarea Bisericii in problemele societatii romanesti. Aia da romanizare, adica preocuparea cu agenda reala a oamenilor, a romanilor. A pretinde ca ajuta economia, nu tine, tocmai pentru ca nu e deloc clar ce castig ar aduce plantarea unei (inca) megaconstructii in Bucuresti care pare ca doar inghite bani si ca nu va aduce nimic inapoi.

Iar neindemanarea comunicationala se alatura dependentei politice – pana acum, Patriarhia nu a fost in stare sa arate ca intreg proiectul emiterii cardurilor de sanatate, care contravine dreptului la viata privata, de pilda, inghite mult mai multi bani decat ridicarea Catedralei nu doar pana la “rosu”, ci cu finisaje si anexe cu tot, de fapt, cel mai probabil inghite bani cat doua sau trei catedrale ale mantuirii neamului!:

In material sumele defalcate pentru SUI, cardul national, reteta electronica si dosarul electronic insumeaza sute de milioane de euro. Patriarhia a refuzat sa se implice in aceasta dezbatere, a refuzat sa arate ca nu avem nevoie de card national de sanatate electronic, a refuzat sa arate implicatiile nepotrivite pentru proiectia datelor personale si, de asemenea, sa arate ca altele sunt prioritatile din sistemul sanitar (cum ar fi impiedicarea exodului medicilor). Si iata cat de mult costa neimplicarea interesata a Patriarhiei. Acum se vede izolata si in imposibilitate de a justifica un proiect mult mai putin costisitor si oricum inofensiv comparativ cu leviathanul electronic din sanatate, se vede muta si lipsita de raspuns cand i se imputa faptul ca inghite banii ce ar fi ajuns, altfel, la spitale.

Nu vedem niciun motiv pentru ridicarea acestei Catedrale, ci vedem doar argumente contra. Proiectul vulnerabilizeaza politic Patriarhia, expune BOR atacurilor seculariste, adanceste sau creeaza imaginea unei paturi clericale rupta de societate.

Catedrala risca sa devina mai degraba Mormantul Ambitiilor Faranoice decat prilej de constructie nationala si eclesiala…


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “MANAGERUL UNEI IMAGINI DEZASTRU A BOR? Cererile Patriarhiei de finantare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI starnesc (inca) un val de contestare a BOR si a FINANTARII PUBLICE a bisericilor

  1. Pai si ce facem? O lasam asa?

    Ar trebui sa gasim o formula prin care sa prezentam Patriarhiei(intr-o scrisoare deschisa)alternativa la aceasta constructie.

  2. @Mihai Nicolescu:

    In ce sens?

  3. Pare mai curand “catedrala neamurilor”, ceva profund ecumenist, care creeaza sminteala in randul majoritatii neamului…ce e cu simbolurile acelea din macheta? Din pacate, cum se arata a sta lucrurile acum, ortodoxia reala pare sa se fi retras in pustie deja, susutinuta de cativa preoti admirabili, pustinici greu de vazut si o mana de mireni, de ici-colo, care inca mai inteleg ce se intampla cu adevarat

  4. Asa cum se vede in imagine pare tare sumbra si neagra. In ea vor canta cucuvelele! […] Mai degraba pare orice altceva dar nu catedrala ortodoxa.
    Cel mai tare doare pt ca da apa la moara la restul care si asa sunt porniti! Daca stai sa te gandesti logic au si de ce sa fie porniti pe biserica si pe preoti. Ceea ce nu inteleg este ca tot ceea ce se intampla este produsul credintei noastre, ca popor, ca majoritate.

  5. Dar pana la coada s-au hotarat ce hram va avea ? Speram eu ca Sf. Ap. Andrei !

  6. @ Ioan:

    Sf. Andrei si Inaltarea Domnului

  7. Fie si cu sprijin UE, Catedrala Mantuirii Neamului se va inalta si probabil va adaposti in anexele sale Uniunile de Creatie ramase fara sedii stabile. Ea va intra intr-un circuit turistic ce va mai include Sofia (Catedrala Alexander Nevski), Belgrad (Catedrala Sfantul Sava), Szeged (Catedrala Votiva), Budapesta (Szent István-bazilika), Esztergom (Primatial Basilica of the Blessed Virgin Mary Assumed Into Heaven and St Adalbert), Praga (Catedrala Sfantul Vitus) si Cracovia (Catedrala Sfanta Maria si Catedrala Wawelului), cu final in Oas si Bucovina. Revine insa bogatilor nostri nemilostivi datoria sa faca lobby pentru reconstructia de catre stat si din fonduri europene a Manastirii Vacaresti, dupa modelul aliatului nostru german, care a reinaltat la Dresden celebra Frauenkirche.

  8. Situatia e asemanatoare cu episodul in care Biserica isi amplaseaza clopotnita la balcoanele blocurilor.Tragi clopotul in capul omului si dupa aia te plangi ca ai vecini atei.E o lipsa de sensibilitate,de tact,de…multe.

  9. Un astfel de proiect ar fi avut succes într-un climat prielnic pentru țară, marcând o renaștere spirituală, o întoarcere a poporului la Dumnezeu. Atunci doar, o astfel de catedrală ar fi fost dorită iar construcția s-ar fi înalțat cu bucurie și binecuvântare. Acum, ea nu este decât simbolul trufiei unor capete îmbătate de mărire, rupte de durerea poporului, promovând o otodoxie a opulenței și risipei în timp de țara piere demografic și spiritual.

    Nu acum și nu cu astfel de mai-mari… Până și acest simbol al nădejdii, al mântuirii neamului, îmi pare însușit de suflete meschine care fac o parodie din mântuirea neamului.

    Catedrala trebuie să fie o jertfă de mulțumire adusă Domnului pentru ieșirea din robie iar nu o construcție făcută în stil faraonic de un popor îngenuncheat.

  10. In sensul in care dvs sau alte organizatii crestine ar trebui sa coordonati strangerea de semnaturi ale personalitatilor pe o scrisoare deschisa in care sa prezentati PF-ului motivele pentru care care ar trebui, momentan, sa se renunte la terminarea cladirii.

    L-as ruga pe Patriarh sa faca o biserica in Basarabia sau sa re-construiasca Vacarestii. I-as explica ca nu dorim ne-construirea Catedralei, ci doar ca ar putea face mult mai multe spre unirea neamului, acum.

    Cum bine spuneati, o cladire nu poate uni o tara. Sunt convins ca impreuna cu alte personalitati, teologi, puteti gasi o formula.

    Eu zic ca merita incercat.

  11. Sunt de acord cu Liviu Nanau!

    Dar si cu Mihai Nicolescu…care-i mai optimist, si doreste o atentionare in scris cu Marele Alb!

    Din pacate, lucrarile sunt pornite si destul de avansate si nu cred ca se vor oprii, pana nu va vedea inaltandu-se falnic (pentru cine?! pentru ce?!) pana unde si cat, (ca pana la Dumnezeu nu va ajunge)!

    – nasterea unei asemeni monstruase catedrale, alaturi de mastodontul Casei Poporului (care-i de fapt al lor, celor din Parlament – fosti tovarasi din Marea Adunare Nationala alaturi de produsul mai ‘tanar’ crescut la sanul lor – SI NU AL POPORULUI, care-i in ‘criza’ mereu si cu izmenele in vine…prins gresit, pe picior stang…de Istorie, de vitregia vremurilor trecute, prezente si viitoare), nu face DECAT sa ne asemanam cu sistemul din care, ne imaginam ca am iesit din ’89, cand de fapt – patriarh si conducatori – se poarta/comporta ca cei din Coreea de Nord!

  12. Catedrala Mântuirii Neamului- noua catedrală patriarhală a României
    Apar aceste disensiuni, în principal, dintr-o singură cauză BANUL…
    Apăi, tot murim trupește și dacă se face și dacă nu se face.
    …Ce părere aveți despre Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, reconstruită si terminată acum aprox un deceniu. Dacă vorbim de mândrie, și ei sunt frați în Hristos cu noi, și se luptă cu acestă patimă, dar tot au refăcut-o.
    Acum dacă s-a pornit la drum să ajutăm cu rugăciunea, dacă nu avem BANUL, și să o și terminăm…
    Hristos Domnul este viu, și lucrător să fie și în inimile noastre.

  13. Pingback: “VREM SPITALE, NU CATEDRALE!” Oare? Ce vor si ce ii mana in lupta nedreapta pe lupii ASUR-isti? - Recomandari
  14. Pingback: Cum se intoarce inapoi cererea adresata de Patriarhul Daniel consiliilor judetene pentru finantarea Catedralei Mantuirii: REFUZURI PE BANDA RULANTA PE PLAN LOCAL, EXPLOATAREA TEMEI IN MASS-MEDIA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare