update – Tancuri rusesti in Estul Ucrainei?/ RUSIA ISI TRIMITE BOMBARDIERELE IN KALININGRAD/ Concluzia Stratfor: ROMANIA – IN CENTRUL STRATEGIEI AMERICANE ANTIRUSESTI DIN MAREA NEAGRA/ Putin da ULTIMATUM Ucrainei in chestiunea GAZULUI

11-06-2014 8 minute Sublinieri

Russian_Air_Force_Tupolev_Tu-22M3_Beltyukov

UPDATE

  • Mediafax:

Vladimir Putin A DISCUTAT cu Petro Poroşenko despre detensionarea crizei ucrainene. Preşedintele ucrainean s-a plâns de o presupusă incursiune a unor tancuri

CRIZA DIN UCRAINA: Explozii violente au avut loc în centrul oraşului Doneţk. Trei persoane au fost rănite

Trei tancuri ruseşti au trecut graniţa în Ucraina, anunţă Ministerul de Interne de la Kiev, potrivit BBC. Şeful Internelor din Ucraina, Arsen Avakov, a anunţat, joi, că trei tancuri ruseşti au trecut graniţa în Ucraina, printr-un punct controlat de rebeli, din estul ţării. Potrivit oficialului de la Kiev, citat de BBC, tancurile au venit însoţite de alte blindate. Trupele ucrainene au interceptat tancurile şi au deschis focul asupra lor. La momentul transmiterii acestei ştiri, confruntarea este încă în desfăşurare. De precizat că nu este foarte clar unde se află aceste tancuri. În vreme ce BBC spune că ar fi vorba despre zona Lugansk, Interfax informează că tancurile sunt în Doneţk. Ambele surse îl citează pe ministrul de Interne. Corespondenţii Reuters relatează că au văzut trei tancuri în Snizhne, Doneţk, în vreme ce Ukrainian News Agency spune, citându-l tot pe Avakov, că un tank a rămas în Snizhne, iar celelalte două au plecat spre Horlivka, Doneţk. Forţele rebele nu au dat nicio confirmare, dar au reclamat un atac din partea trupelor guvernamentale, în regiunea Lugansk. […]

  • Mediafax:

Bombardiere strategice ruseşti s-au apropiat la 80 de kilometri de coastele Californiei

Patru bombardiere strategice ruseşti au declanşat sistemul american de apărare antiaeriană, efectuând manevre în apropiere de Alaska săptămâna aceasta, două bombardiere de tip Tu-95 apropiindu-se la 80 de kilometri de coastele Californiei, potrivit NORAD, relatează Washington Free Beacon online. […]

Izolaţi, locuitorii din Slaviansk se aprovizionează cu apă din fântâni arteziene şi se spală în râu

Locuitorii din Slaviansk, oraş situat în estul prorus la Ucrainei şi înconjurat de armată, au rămas fără apă curentă, electricitate şi comunicaţii, fiind nevoiţi să se aprovizioneze cu apa din fântânile arteziene şi să se spele într-un râu din apropiere.

“Nu mai este apă, nici electricitate, nu mai este nimic”, deplânge Aleksandra. Aşezată pe o bancă în piaţa Lenin din Slaviansk, un bastion prorus din estul Ucrainei, această octogenară tocmai şi-a umplut un bidon cu apă clocită luată din fântâna arteziană. “Este pentru toaletă în primul rând, dar mi se întâmplă să o mai şi beau. O fierb”, afirmă ea. Aleksandra nu este singura care ia apă din marea fântână arteziană din piaţa Lenin, a cărei alimentare cu apă a fost oprită. Mai mulţi locuitori o însoţesc şi îşi fac provizii de când a fost oprită apa, în urmă cu o săptămână după ce sistemul de aprovizionare a fost avariat de focurile de armă.

Din aprilie, oraşul Slaviansk, cu aproximativ 110.000 de locuitori, a devenit bastionul separatiştilor proruşi. Luptele dintre forţele loiale Guvernului de la Kiev şi rebeli sunt aproape zilnice. Locuitorii trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a supravieţui în astfel de condiţii. În afară de apă şi electricitate, sunt întrerupte şi comunicaţiile. Internetul nu mai funcţionează în oraş şi doar câţiva operatori telefinici mai emit.

“Cel puţin există un râu în apropiere unde ne putem spăla“, afirmă Paşa, în vârstă de aproximativ 50 de ani. La intrarea în oraş, zeci de persoane stau la coadă, aşteptând distribuirea de apă minerală îmbuteliată. Procurarea produselor de primă necesitate este din ce în ce mai dificilă. Majoritatea magazinelor s-au închis. “Închis permanent”, scrie în faţa unui magazin din centrul oraşului.

Doar un mic supermarket şi o cafenea au mai rămas deschise, dar se închid la ora 18.00, faţă de 23.00 în urmă cu câteva săptămâni. “Suntem fără îndoială cei mai curajoşi. Într-o zi s-a tras chiar alături, dar noi suntem totuşi la muncă”, explică o chelneriţă care, în lipsa apei şi curentului electric, nu serveşte decât salată sau carne preparată pe aragaz.

“Este ca la Cernobîl. Sunt cabluri care atârnă peste tot, case distruse. Înainte aici trăiau oameni, lucrau”, afirmă Svetlana. În plin centru al oraşului, impactul luptelor este vizibil peste tot. Unele clădiri au fost spulberate de suflul exploziilor şi aproape toate străzile sunt pline de cioburi. Acestea sunt din ce în ce mai goale. Câţiva locuitori se aventurează uneori pe bicicletă. Dar altfel, singurii care circulă cu maşinile pe străzi sun insurgenţii proruşi, cu armele în mâini. “Înainte totul era calm. Au venit şi ne-au spus că ne apără. Dar de cine? Încă nu am înţeles”, afirmă o femeie ce locuia într-un imobil spulberat de o explozie, referindu-se la rebeli.

Această bătrână doamnă care locuieşte în Slaviansk de 45 de ani, nu mai vrea acum decât un singur lucru: să plece din oraş, aşa cum au făcut mulţi alţii, între care copiii şi nepoţii săi, care au plecat să se refugieze la prieteni în Rusia. Dar “soţul meu este bolnav şi nu îl pot lăsa aici. Altfel aş fi fost plecată demult”, explică ea. Armata ucraineană, care încercuieşte oraşul, nu este vizibilă. Mulţi locuitori o acuză însă că este la originea recentelor explozii violente din oraş.

Această armată controlează draconic jurnaliştii autorizaţi să intre în oraş. Trecerea este permisă după îndelungi verificări ale acreditărilor cerute de la autorităţile de la Kiev. Echipa AFP a trebuit să aştepte aprobarea timp de două ore la postul de control. “Toţi bărbaţii înarmaţi trebuie să plece şi doar aşa se va reinstaura calmul”, rezumă bătrâna.

  • Hotnews:

Rusia trimite bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3 in Kaliningrad

Rusia a ordonat miercuri trimiterea de bombardiere strategice si alte tipuri de avioane in enclava sa europeana din Kaliningrad, pentru a lua parte la manevrele militare care se deruleaza aici incepand de marti, scrie AFP.

“Pentru a intari grupurile aeriene pe teritoriul regiunii Kaliningrad, am trimit avioane de vanatoare Suhoi Su-27 in regiunea Tver” (nord-Vest), a precizat ministerul Apararii, citat de agentiile rusesti.

Noi bombardiere tactice Souhoi Su-34 si avioane de recunoastere Suhoi Su-24MP urmeaza sa ajunga in Kaliningrad din regiunea Voronej (sud-vest), a adaugat ministerul.

Patrulele aeriene vor include de asemenea bombardiere strategice cu raza lunga de actiune Tupolev Tu-22M3 si avioane de recunoastere Iliushin A-50.

“Numarul de participanti la manevrele din regiunea Kaliningrad, de forte si de mijloace sunt comparabile cu numarul de persoane, arme si echipamente militare implicate in exercitiile frontaliere efectuate de tarile NATO”, a subliniat ministerul Apararii.

Aceste manevre ruse au loc “in acelasi timp” cu exercitiul naval multilateral “Baltops” si echivalentul sau terestru “Saber Strike”, organizate in fiecare an din 2010 de NATO in tarile baltice.

In acest an, circa 4.700 de soldati si 800 de vehicule britanice, canadiene, americane sau poloneze participa la manevrele NATO, implicand prezenta a zece tari membre. Aceste manevre au inceput luni in Letonia si se vor incheia in 20 iunie in Lituania vecina.

Rusia a fost invitata initial sa participe la aceste manevre dar NATO a suspendat parteneriatul sau militar cu Moscova dupa anexarea peninsulei Crimeea, in martie.

Regiunea Kaliningrad este o enclava ruseasca situata intre Polonia si Lituania.

UPDATE Rusia da un nou ultimatum Ucrainei pentru plata gazelor. Putin indeamna la o intelegere reciproc acceptabila. La Bruxelles continua negocierile

Potrivit unui comunicat publicat de biroul de presa de la Kremlin, marti noaptea, presedintele rus Vladimir Putin, care a vorbit la telefon despre subiect cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegatiei ruse sa continue negocierile cu “pozitii constructive” pentru a ajunge la “o intelegere reciproc acceptabila” intre Rusia si Ucraina.

Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, afirmase marti seara ca un acord in domeniul gazelor intre Rusia si Ucraina ar putea fi semnat “in urmatoarele zile” dupa discutiile trilaterale cu ministrii rusi si ucraineni ai Energiei, Alexander Novak si Yuri Prodan, in timp ce Moscova ameninta oprirea livrarii de gaze catre UE.

Aceste discutii, care ar fi trebuit sa inceapa marti seara, dar au fost amanate pentru miercuri dimineata la ora 07.30 GMT, urmaresc semnarea unui acord asupra pretului gazelor achizitionate de Kiev si rambursarea datoriei sale la gaz catre Moscova.

Reuniunea anterioara pe aceasta tema, luni noaptea, s-a incheiat noapte tarziu fara niciun acord, dupa opt ore de discutii.

Ucraina refuza sa plateasca datoria la factura de gaze catre Gazprom care se ridica la 4,5 miliarde de dolari si cere reducerea pretului la aproape jumatate. Pretul stabilit in prezent de rusii de la Gazprom este de 485 de dolari pe 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat marti crearea unor coridoare umanitare pentru a permite civililor sa paraseasca zona de conflict in estul tarii. Seful statului a ordonat guvernului sa organizeze transportul, hrana si serviciile medicale pentru aceste persoane, iar administratiilor locale sa asigure conditii de cazare acestora.

O noua intalnire are loc miercuri la Bruxelles intre Rusia si Ucraina pe tema gazului, la o zi dupa anuntul facut de noul presedinte ucrainean privind crearea de coridoare umanitare, in zonele de conflict din estul separatist, scrie AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la “altă fază” în cazul în care Kievul refuză, relatează AFP.

“Preţul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi”, după reducerea cu 100 de dolari, a declarat Putin într-o şedinţă de Guvern, citat de agenţiile ruseşti.

“Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la altă fază. Nu asta vrem”, a adăugat preşedintele rus, acuzând Ucraina că, prin cerinţele sale, conduce negocierile în impas.

Statele Unite ale Americii incep sa adopte o strategie la Marea Neagra centrata pe Romania, amenintand flota rusa din regiune si protejand rutele energetice din Azerbaidjan in Europa, considera Stratfor, intr-o analiza publicata marti, sub semnatura presedintelui agentiei de strategie si prognoza, George Friedman.

In analiza “Peisajul de dincolo de Ucraina“, Friedman analizeaza situatia geostrategica in contextul conflictului din Ucraina si al anexarii peninsulei Crimeea de catre Rusia. Ultima analiza din ciclul “Zone de granita”, publicata de Stratfor, abordeaza recentele vizite efectuate in Romania de catre vicepresedintele SUA, Joe Biden, secretarul Apararii, Chuck Hagel, si de trei senatori americani, precum si deplasarea presedintelui Barack Obama in Polonia.

“Vom vedea ca Statele Unite incep sa adopte o strategie la Marea Neagra, centrata pe Romania. Rusii au pastrat Sevastopolul, deoarece capacitatea navala in Marea Neagra este foarte importanta. O strategie care imbunatateste capacitatea navala a Romaniei si aduce avioane americane in regiune va reprezenta o amenintare pentru flota rusa. Ar extinde, de asemenea, capacitatile defensive ale Georgiei si ar proteja traseul indispensabil pentru orice conducte care pleaca din Azerbaidjan. Mai simplu, o flota rivala competenta la Marea Neagra ar crea probleme pentru Rusia, in special in cazul in care regimul ucrainean supravietuieste si Crimeea este izolata“, crede Stratfor.

Agentia independenta isi amortizeaza, insa, rationamentul, precizand ca SUA nu vor neaparat sa construiasca o flota romaneasca puternica, ci sa ii faca pe rusi sa creada acest lucru, pentru a-i determina sa-si reconsidere strategia agresiva din Ucraina.

“Pentru Statele Unite, jocul nu inseamna sa inarmeze masiv Polonia, sa construiasca o flota romaneasca sau sa transforme pietele mondiale de petrol. Este mai simplu decat atat: Washingtonul vrea sa arate ca este gata sa faca aceste lucruri. Un astfel de spectacol de vointa forteaza rusii sa-si recalculeze pozitia de acum, inainte ca amenintarea sa devina realitate. Nu e vorba ca Statele Unite ar juca la cacealma, ci ca Washingtonul prefera sa-si atinga obiectivele fara un efort major, sustine Friedman.

Trei semne ale strategiei americane centrate pe Romania, identificate de Stratfor:

“Vizita secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, in Romania indica importanta pe care o dau strategii SUA acestei tari”.
“Este important sa se remarce diplomatia extinsa in curs de desfasurare intre Statele Unite si Turcia, precum si intalnirile dintre liderii turci, romani si polonezi”.
“Bulgaria a anuntat in acest weekend ca va suspenda constructia South Stream, o conducta pe care rusii o favorizeaza, dupa ce prim-ministrul tarii s-a intalnit cu trei senatori americani”.

Pozitiile principalilor actori din zona

In analiza sa, George Friedman motiveaza prezumtiva strategie americana centrata pe Romania la Marea Neagra printr-o serie de pozitii pe care diversii actori geopolitici le au in aceasta zona:

Germania. “Germania este tara-cheie, iar Berlinul a spus clar ca exista limite in ceea ce este pregatit sa faca in Ucraina si in masurile pe care este gata sa le ia pentru a apara flancul de est al NATO si al Uniunii Europene. Berlinul nu vrea un alt razboi rece. Germania depinde de energia din Rusia si in cele din urma este multumita cu status quo-ul”.

Uniunea Europeana.Restul Europei nu poate interveni decisiv”.

Polonia, Romania si SUA.Washingtonul si-a petrecut ultimele cateva saptamani, indicandu-si angajamentul fata de doua tari-cheie: Polonia si Romania. Presedintele Barack Obama a mers in Polonia in timp ce vice-presedintele Joe Biden a calatorit in Romania, si in timp ce ambii lideri au subliniat angajamentul absolut de la Washington fata de securitatea nationala a Poloniei si Romaniei, acesta a fost sarac in detalii. Aceasta lipsa de detalii nu este surprinzatoare – Statele Unite ale Americii inca evalueaza situatia. Washingtonul nu este gata sa sublinieze natura si amploarea sprijinului sau si, din punctul de vedere american, mai are timp sa o faca, atat timp cat rusii sunt ocupati cu Ucraina”.

Turcia.“Turcii sunt, evident, vulnerabili la intreruperile de energie, iar Ankara nu vrea sa vada Marea Neagra folosita drept camp de lupta. In acelasi timp, Turcia ar vrea sa fie parte a oricarei structuri de alianta pe care Statele Unite o construiesc in regiune. Pe termen lung, turcii au un interes profund in energie irakiana si iraniana si putina incredere in intentiile Rusiei”.

Rusia.“O dimensiune suplimentara este legata de energie, desigur. Rusii ar parea sa aiba avantajul aici: multe dintre natiunile care se tem de Moscova depind de ea pentru gazele naturale. Dar exista si o slabiciune a Rusiei aici. Gazul natural este un instrument puternic, dar nu este deosebit de profitabil. Bugetul national al Rusiei este construit in jurul petrolului. Pericolul principal cu care Moscova se confrunta este ca nu controleaza pretul petrolului. O scadere radicala ar clatina economia Rusiei”.

Ucraina. “Din punctul de vedere al SUA, o Ucraina orientata catre vest, dar neutra, ar crea o zona tampon, fara a forta o confruntare cu Rusia. Ceea ce americanii trebuie sa calculeze este cat de stabil va fi acest aranjament si ceea ce rusii ar putea face mai tarziu sa-l submineze”.

  • Mediafax:

Serghei Lavrov şi John Kerry au vorbit la telefon despre situaţia din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat necesitatea stabilirii unor condiţii pentru încetarea focului în regiunile din sud-estul Ucrainei, în cursul unei conversaţii telefonice purtate miercuri seara cu secretarul de Stat american, John Kerry.

Lavrov “a subliniat necesitatea încetării operaţiunii militare a Kievului în Sud-Est, stabilirii unor condiţii pentru încetarea focului, de a răspunde la nevoile umanitare urgente şi de a lansa un real dialog naţional pe tema viitorului Ucrainei”, a anunţat, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

“Un accent aparte a fost pus asupra importanţei negocierilor directe între diferitele facţiuni ucrainene în vederea ajungerii la un acord pe toate aceste fronturi”, a continuat ministerul, precizând că discuţia la telefon a avut loc la iniţiativa părţii americane.

Lavrov şi Kerry au anunţat, de asemena, sprijinirea eforturilor OSCE pentru punerea în aplicare a “foii de drum” prevăzute în Acordurile de la Geneva din 17 aprilie.

Pe de altă parte, ei au evocat necesitatea de a-şi intensifica eforturile în vederea găsirii unei soluţii politice pentru criza din Siria.

CRIZA DIN UCRAINA: Bilanţul confruntărilor armate din sud-estul Ucrainei este de 270 de morţi, în două luni – oficial

Confruntările armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu cel puţin 270 de morţi în două luni, anunţă Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

În regiunea Doneţk, unde s-au înregistrat cele mai ample confruntări, bilanţul este de 225 de morţi, inclusiv doi copii şi opt femei. Alte 576 de persoane au fost rănite.

În regiunea vecină, Lugansk, se înregistrează 45 de morţi şi 137 de răniţi.

Serviciile de securitate ucrainene au lansat în urmă cu două luni o operaţiune “antiteroristă” împotriva insurgenţilor proruşi din Doneţk şi Lugansk.


Categorii

1. DIVERSE, George Friedman/ Stratfor, Polonia, Rusia, SUA versus Rusia, Turcia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “update – Tancuri rusesti in Estul Ucrainei?/ RUSIA ISI TRIMITE BOMBARDIERELE IN KALININGRAD/ Concluzia Stratfor: ROMANIA – IN CENTRUL STRATEGIEI AMERICANE ANTIRUSESTI DIN MAREA NEAGRA/ Putin da ULTIMATUM Ucrainei in chestiunea GAZULUI

  1. Cam asa cred si eu:

    “SUA nu vor neaparat sa construiasca o flota romaneasca puternica, ci sa ii faca pe rusi sa creada acest lucru, pentru a-i determina sa-si reconsidere strategia agresiva din Ucraina.”

    “Pentru Statele Unite, jocul nu inseamna sa inarmeze masiv Polonia, sa construiasca o flota romaneasca”

    INSA, totusi, PINA CIND va putea continua “JOCUL” asta de intimidare reciproca si joaca de-a razboiul linga granite?

  2. A se vedea update-ul:

    Izolaţi, locuitorii din Slaviansk se aprovizionează cu apă din fântâni arteziene şi se spală în râu

  3. @emma

    Suntem pe muchie de cutit… echilibru instabil. Fandarile si eschivele ar putea merge la nesfarsit fara sa altereze situatia de facto. Capuera geostrategica. Dar ..Nato trebuie extinsa…deci conflict. Mai trebuie chibritul si s-ar putea sa apara de te miri unde.

  4. http://adevarul.ro/international/europa/wikileaks-dezvaluie-fata-nevazuta-presedintelui-ucrainean-porosenko-1_5399c4410d133766a8856df5/index.html

    Wikileaks a publicat recent două documente cu informaţii sensibile care vizează activităţi ale diplomaţiei americane în Ucraina. Potrivit acestora, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a fost informator al Statelor Unite, fiind menţionat în documente care aparţin ambasadei americane din Kiev. Ştiri pe aceeaşi temă Ucraina luptă pe mai multe fronturi Petro Poroşenko: preşedinte nou, echipă veche Petro Poroşenko, învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei. El ref… Magnatul ucrainean ar fi oferit ambasadei americane din Kiev informaţii legate de un complot ce viza formarea unei coaliţii de guvernare în 2006, arată documentele remise de organizaţia Wikileaks. Informaţiile au fost destinate ambasadorului Jon Herbst, pentru a-l pune la curent cu situaţia de pe scna ăpolitică a Ucrainei din aprilie 2006. Poroşenko s-a recomandat drept o sursă din interiorul partidului Naşa Ukraina (Ucraina noastră), formaţiune politică loială fostului preşedinte Viktor Iuşcenko. Însă diplomatul american a pus sub semnul întrebării informaţiile primite de la Poroşenko, bănuindu-l că ucraineanul ia parte la unele jocuri din umbră menite să o arunce în închisoare pe fosta prim-ministră Iulia Timoşenko, fostă aliată a lui Iuşcenko, dar şi pe fostul preşedinte interimar Olexandr Turcinov.

    Citeste mai mult: adev.ro/n72c1r

  5. “SUA nu vrea neaparat sa construiasca o flota romaneasca puternica……..”Oare Putin stie ca e o cacealma?.Noi vad ca stim,”suntem bine informati”.DOAMNE AJUTA!

  6. @admin (#5):

    pe bune?? Incredibil!! Nu, refuz sa cred asa ceva! Americanii?? Ei saracii doar vor sa salveze Ucraina de rusii cei rai, sa aduca faclia libertatii cat mai departe in aceasta obscura Europa; iar Porosenko reprezinta vointa libera a poporului ucrainian. Cum puteti raspandi asemenea calomnii?

  7. Mi se pare ceva straniu, totusi. Cine pleaca la lupta in Ziua de azi cu numai 3 tancuri? Si daca rusii nu au declarat razboi, Ce cauta tancurile ruse pe teritoriul Ucrainei, ca doar nu au venit la o plimbare oarecare sau in visita!

    Daca Putin ar fi decis sa atace Ucraina, ar fi facut-o cu o armata mult mai numeroasa. Ori Putin testeaza terenul sa vada daca se va lua cineva de el cu amenintari, or a dotat aceste tancuri insurgentilor, iar el va incerca sa se spele pe miini si sa spuna ca el nu a dat tancuri ruse pentru lupta dinUcraia.

  8. Pingback: ESCALADARI PERICULOASE. Ucraina si Rusia se acuza reciproc de INCALCAREA FRONTIEREI cu TANCURI. NATO pregateste “APARAREA UCRAINEI”/ Ambasada Rusiei de la Kiev – ATACATA de protestatari/ “JIHADUL” din Irak – executii in
  9. Pingback: Generalul Degeratu despre CONDITIILE IN CARE RUSIA AR PUTEA ATACA ROMANIA/ Porosenko a ordonat Armatei sa preia controlul FRONTIEREI CU RUSIA/ Lectiile RAZBOIULUI DIN IRAK si posibila DIVIZARE a statului irakian - Recomandari
  10. Pingback: Inaintea summitului NATO. AGENDA ROMANIEI: BAZA (operationala?) la CAMPIA TURZII si PREZENTA NAVALA in MAREA NEAGRA?/ Strategia NATO – “FLEXIBILITATEA”, adica FARA TRUPE permanente in ESTUL EUROPEI/ George Friedman: ROMANIA – PRIMA
  11. Pingback: COMANDAMENT NATO IN ROMANIA SI CENTRU DE ANTRENAMENT LA MAREA NEAGRA. E de ajuns? Summitul NATO: triumfalism gaunos vs slabiciuni evidente/ “PACE” IN DONBAS? Cat de solid este armistitiul intre Ucraina si “separatisti” - Recomandar
  12. Pingback: Parlamentul TURCIEI a votat pentru INTERVENTII MILITARE in SIRIA si IRAK/ George Friedman la CHISINAU. Raspunsuri ambigue despre REVIZIONISMUL MAGHIAR ale sefului Stratfor/ Arsenalul NUCLEAR al RUSIEI l-a depasit pe cel al SUA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare