Arhiepiscopul Irineu al Cretei despre nelinistea vremurilor noastre: “SA NE INDEPARTAM DE VIATA CARE NU ESTE IN ADEVAR. SA NU MAI FIM ORFANI, CI SA AVEM UN TATA, O FAMILIE”

10-09-2014 2 minute Sublinieri

irenaeos

  • Mystagogy:

Arhiepiscopul Irineu al Cretei: “Ne trebuie o noua directie si un nou curs”

Helen Bouchalaki
1 Iulie 2014

In contextul schimbarilor si a dificultatilor din viata oamenilor in zilele noastre, in general, si in Creta, in particular, ziarul News Creta a publicat un interviu cu Arhiepiscopul Irineu al Cretei. Mai jos puteti citi acest interviu:

– Traim vremuri nesigure si dificile in care intreaga umanitate sufera de incertitudini si anxietate. In mod special in insula Creta credeti ca acest fenomen este mai limitat?

– Incertitudinea si anxietatea sunt fenomene care afecteaza intreaga umanitate si Creta de asemenea. Oameni din intreaga lume si locuitorii Cretei sunt confruntati cu aceste probleme mai mult sau mai putin. Cred ca este important sa intelegem ce a cauzat aceasta situatie si cum am ajuns in acest punct. Cred ca acest fenomen al incertitudinii si al nelinistii a fost generat de indepartarea oamenilor de Dumnezeu si de Biserica, de felul nostru de viata si de traditii, reducerea fiintei noastre la propriul “ego”, la dorintele noastre individuale, la propriile pareri si idei, la slabiciunile si alegerile noastre.

Cand ma sprijin doar pe propriul “ego”, fara a avea o viziune, orizonturi si indrumare in viata, fara sa stiu cine sunt, ce sunt, ce este viata mea si incotro ma indrept va veni timpul, si deja a venit, cand vom trai vremuri grele ca cele pe care le traim azi. In alte vremuri nu eram asa cum suntem azi in Creta pentru ca aveam alte autoritati, alte valori, alte principii care ne sustineau si ne ghidau. Dar astazi am uitat aceste lucruri si ne-am inchis in propriul eu, traim astfel de fenomene ( n.t. de deznadejde), ne complacem in confort, placeri si minciuni.

Eu cred ca de aceea am ajuns in situatia in care ne gasim azi.

– Ce are binecuvantata noastra Creta mai mult decat alte locuri?

Nu stiu daca in Creta este mai multa nesiguranta ca in alte parti. Stiu ca in Creta exista umanitate, curaj, putere, energie, viziune, respect, istorie, traditii, standarde. Acum aceste lucruri au fost uitate si este cautata doar pentru bani usor de obtinut, lucruri atractive si placeri. Ne-am redus si ne-am limitat doar la aceste lucruri. Iubim aceste lucruri si ne ingrijoram daca le pierdem si cand vedem ca le-am pierdut cadem in nesiguranta si depresia specifica acestui secol. Daca asta se intampla mai mult sau mai putin in Creta decat in alte locuri nu este important. Suntem mai mult sau mai putin ca toti ceilalti.

– Carui fapt atribuiti acest fenomen de exod pe insula noastre a atator oameni si nationalitati? De ce aleg Creta pentru rezidenta lor?

-Cred ca multi oameni aleg sa locuiasca pe insula noastra din mai multe cauze. Printre ele se numara climatul si localnicii, precum si dorinta si cautarea oamenilor de azi a unui mod de viata si loc de trai mai bun. Acest fenomen are intelesuri si cauze adanci.

– Sunteti aproape de Dumnezeu si de oameni in fiecare zi. Care este lucrul pe care oamenii ar trebui sa il gaseasca pentru a gasi pace mintii si liniste.

Avem nevoie de Dumnezeu. Fara El nu putem sti care e starea noastra si unde ne gasim. De asemenea, avem nevoie de oameni si de natura ca si creatie si creaturi ai lui Dumnezeu. Nu putem trai fara Tatal nostru si Creatorul nostru dar nici fara semenii nostri si familiile noastre. Prin urmare, ceea ce trebuie sa gasim este dragostea de Dumnezeu si de semeni pentru a putea trai in siguranta si in pace. Aceasta a fost calea oamenilor de la inceputul lumii si a sfintilor. Aceasta este ceea ce avem nevoie astazi.

– Ce ati dori sa schimbati la lumea in care traim astazi, mai ales in Creta?

– Sa schimb atitudinea noastra si stilul de viata. Sa nu traim doar pentru bani si distractii, doar pentru confort si minciuni. Sa avem principii si valori care sunt eterne si adevarate. Sa ne schimbam conceptiile si atitudinile, sa ne indepartam de viata care nu este in adevar. Sa nu mai fim orfani, ci sa avem un Tata, un frate, o sora, o familie, pamantul nostru. Sa ne traim intr-un alt duh viata. O alta viata, o noua viata, in pocainta, pe o noua directie. O noua calatorie.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de E.C.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi greci, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Arhiepiscopul Irineu al Cretei despre nelinistea vremurilor noastre: “SA NE INDEPARTAM DE VIATA CARE NU ESTE IN ADEVAR. SA NU MAI FIM ORFANI, CI SA AVEM UN TATA, O FAMILIE”

  1. vizita MITROPOLITULUI SERAFIM DE PIREU A FOST BINEVENITA IN MANGALIA

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare