CAZUL REGIMULUI SAAKASVILI – tiparul farsei tragice aplicabil si in România? GEORGIA – de la Revolutia Trandafirilor la Dictatura Maracinilor sau cum a dus SPIRITUL PUNITIV al ‘democratilor’ la ORORILE unei TIRANII bazate pe TEROARE. Atentie la RELEGITIMAREA GUVERNARII PRIN FRICA!

24-11-2014 6 minute Sublinieri

MainComment

Articolul de mai jos a fost scris de un american in ajunul alegerilor parlamentare din Georgia, 2012. Atunci, formatiunea politica a presedintelui filo-american Saakasvili a pierdut alegerile in fata miscarii de opozitie. Mai recent, insusi presedintele a pierdut alegerile.

Regimul Saakasvili a fost sustinut si ambalat de administratia americana drept una din povestile de succes ale implementarii statului de drept si a democratiei liberale intr-una din fostele republici sovietice. Pana in zilele noastre, Saakasvili este aparat de SUA, care-i ofera protectie in fata tentativelor facute de autoritatile georgiene de a-l trage la raspundere in justitie. Ba, mai mult, este plimbat ca un erou pe la ucrainieni, tinand discursuri mobilizatoare in Maidanul anti-rus de la Kiev. 

In spatele acestei imagini de erou civilizator si personaj pozitiv euro-atlantic s-a ascuns insa o dictatura care a guvernat pe baza de frica, abuz si pe torturi in inchisorile din Georgia similare cu cele din Abu Ghraib. Autorul american spune chiar ca frica generata de acest regim era mai mare decat cea produsa de regimul comunist de la finele anilor ’80.

Printre cauzele ce au dus la transformarea revolutiei trandafirilor in revolutie a maracinilor: Saakasvili si ai lui s-au ‘intoxicat‘ de la exclusivismul cu care si-au arogat spiritul  ‘dreptatii’ si, mai ales, de la ‘spiritul punitiv’, justitiar-vindicativ, care i-a facut sa se perceapa drept deratizatori care extermina parazitii societatii bolnave georgiene.  

Regimul Saakasvili a fost atat de silnic incat face ca regimul Basescu sa fie doar o copie palida, soft, a unui arhetip nascocit de vreo minte bolnava. Duhul toxic al intransigentei vindicative, punitive, foarte virulent, i-a supravietuit lui Basescu si face eforturi sa se constituie in avangarda noii puteri alese recent.

Contextul politic al situatiei din Romania a facut ca recentele serii de alegeri sa NU duca la o sanctionare meritata a ideii de guvernare prin frica. Traian Basescu, omul care a fost paratraznetul frustarilor si resentimentelor produse in societatea romaneasca de aceasta politica a batului a expirat natural, putand chiar sa pretinda ca lasa o tara mostenire (ce mai conteaza ca a s-a votat impotriva sa, la referendum, intr-un numar mai mare decat cel obtinut de Iohannis?). Salvarea, resetarea si relegitimarea acestui sistem al fricii a fost, probabil, scopul strategic al acestor alegeri.  

Asadar, nu e inca tarziu sa-l ajungem pe Saakasvili din urma, iar unii chiar se grabesc cu tot dinadinsul. Caci, nu-i asa, putem deveni noi insine tortionari feroce, nu doar daca suntem obedienti si urmam “viral” si gregar indicatiile “mainii nevazute” prin care suntem asmutiti unii impotriva altora, ci, mai ales, daca suntem convinsi ca o facem in numele unei cauze superioare – de pilda a Dreptatii, a Asanarii politice sau morale.

Georgia-Torture-Banner

Tragedia lui Mihail Saakashvili

Astazi, Georgia intra in ultima saptamana a campaniei pentru alegerile parlamentare, alegeri decisive pentru viitorul sau. Cat de decisive? Un prieten de-al meu a descris situatia ca pe “o criza apocaliptica ce suge tot ce e mai profund din sufletul omului.”

Poate suna a exagerare, dar nu e. Mercurul a spart termometrele martea trecuta cand televiziunea opozitiei a prezentat un material video detaliat – trimis de un paznic de inchisoare fugit in Belgia -, care arata cum alti gardieni si superiorii lui torturau, isi bateau joc si violau prizonier dupa prizonier, sodomizandu-i cu cozile de matura.

De atunci au avut loc sase proteste violente in Tbilisi, capitala Georgiei, in ciuda eforturilor patriarhului ortodox Ilie al doilea si a miliardarului Bidzina Ivanishvili, liderul opozitiei, de a le calma.

Miscarea Nationala Unita (UNM) a presedintelui Mihail Saakashvili spera cu disperare sa stearga aceasta de pe micile ecrane pana in ziua alegerilor din 1 octombrie, astfel incat oamenii sa mearga la vot repozitionati in starea precedenta de frica fata de Ivanishvili, Rusia si de necunoscut in general.

Putinele voci inteligente care mai incearca inca apararea guvernului sustin ca brutalitatea apare in orice inchisoare, ca e greu de eradicat si ca in momentul de fata sunt luate masuri pentru demiterea conducatorilor de inchisoare “bolnavi” responsabili pentru abuzurile recente. Argumente bune, daca ne limitam doar la incidentele imortalizate de camera de filmat.

Dar a existat cumva ceva mai mult in spatele acestor crime?

Cred ca georgienii au reactionat atat de intens impotriva filmarilor deoarece considera ca acestea simbolizeaza realitatea de baza din aceasta tara. Ceea ce au vazut oamenii la televizor nu reprezinta acte izolate, ci un sistem brutal ce conduce catre un program de violenta foarte specific: prizonierii sunt aliniati intr-un rand ordonat, birocratic, tinandu-si dosarele, pentru a fi batuti, batjocoriti si deseori violati.

Care ar fi scopul acestui sistem?

Nu este prea greu de imaginat; nu difera de hartuirea sau ritualurile de formare cu care suntem familiarizati in Occident: scopul este de a controla populatia aratandu-le ca nu au niciun drept si nicio putere efectiva, si ca sunt la dispozitia detinatorilor puterii. Sefii inchisorilor georgiene au facut asta prin infricosarea detinutilor, umilirea lor si jefuirea lor de respectul de sine. (Violul reprezinta bineinteles una dintre cele mai cumplite violari umane. Mai mult, intr-o cultura caracterizata inca de o repulsie puternica fata de homosexualitate, barbatii agresati sexual in asemenea fel tind sa se simta patati, proscrisi pe viata.)

In contextul acestui abuz de putere, sa luam in considerare ce se intampla intre timp cu multi oameni de afaceri georgieni: sunt deseori vizitati pe neasteptate de politia fiscala, sau de cea normala, li se spune ca au comis o infractiune (reala sau inventata) de care pot scapa doar prin plata unor mari sume de bani catre niste anonimi, sau prin predarea unei masini, sau prin munca pe gratis pentru proiecte guvernamentale, sau prin predarea majoritatii actiunilor in companiile lor.

Mikheil+Saakashvili+Pesident+Obama+Hosts+World+8_Y_eQ4irtFlSa luam un exemplu din experienta personala, cu o parte dintre detalii schimbate pentru a evita identificarea sursei de catre politie. O prietena de-a mea a fost vizitata pe neasteptate de politia fiscala, care i-a acuzat compania de comiterea unei abateri, despre care ea spune ca ar fi fost inventata, dar ca problema poate fi rezolvata prin plata sumei de 125,000 Lari (77,000 de dolari). Aceasta a protestat pledandu-si nevinovatia si afirmand ca nu are atatia bani. Iar ei i-au raspuns: “Ii poti imprumuta de la aceste rude“, numindu-i fiecare ruda si suma pe care sa o ceara de la fiecare. “Sa nu spui nimanui din afara familiei, si nu cumva sa-ti treaca prin cap sa te duci la presa sau la diplomatii straini. Iti cunoastem toate sursele de venit, cine sunt parintii tai si unde locuiesc, cine e bunica ta si care este satul ei, unde merg copiii tai la scoala si unde se joaca… Gandeste-te la ei.” Nimeni nu a mentionat de prezentarea la tribunal. (Rata de achitare in tribunalele din Tbilisi este oricum de 1 procent.) A platit. Acesta este un sistem al terorii financiare, care spune: “Esti o insecta. Nu ai nicio putere. Ceea ce zic cei puternici, vei face.”

Aceasta teroare depaseste granitele comunitatii de afaceri. Am cateva marturisiri directe ale unor profesori care au fost amenintati cu pierderea slujbei daca nu vor vota pentru Miscarea Nationala – sau, in unul din cazuri, daca vor rata participarea la adunarea triumfala a lui Saakashvili din Palatul Sporturilor din Tbilisi pe 8 septembrie. Miscarea Nationala a alunecat in mare parte catre dictatura.

Vizitez Georgia inca din era sovietica, si spaima publica este mai mare acum decat era sub Politburo la mijlocul anilor ’80. Sunt cetatean american, in apropiere de aeroport, si ma tem sincer de consecinte in timp ce scriu aceste cuvinte. Ca observator pe termen lung al politicilor georgiene, impresia mea este ca acum guvernul pariaza pe frica drept element decisiv al victoriei electorale.

Guvernul american, Uniunea Europeana, UNICEF si altii de la care te-ai astepta sa condamne abuzul asupra prizonierilor georgieni au facut asta, insa condamnarile suna a sec. Toate cer investigarea abuzurilor de catre guvernul georgian si de catre tribunale. Presedintele Saakashvili s-a intalnit miercuri intr-o emisiune televizata, pentru a-i instrui in aceasta directie, cu noul prim-ministru, Vano Merabishvili, ministrul justitiei Zurab Adeishvili, procurorul general Murtaz Zodelava si ministrul de interne adjunct Giorgi Lortkipanidze – toti, impreuna cu Bacho Akhalaia, recent numit ministru de interne (a se citi: politia) dar fortat sa demisioneze in ultimele zile, sunt larg suspectati a fi operatori cheie in campania de teroare dusa impotriva oamenilor de afaceri, a detinutilor si a altora.

Oricine ar fi gasit responsabil, este intr-o pozitie de putere in guvern. Printre cei filmati torturand prizonieri erau seful adjunct al sistemului penitenciar, directorul inchisorii Gldani si adjunctul sau. Multe rapoarte ale organizatiilor pentru drepturile omului si chiar din partea avocatului din oficiu al guvernului, deplang brutalitatea din inchisori de ani de zile. Merabishvili, ministru de interne pana in aceasta vara, a supravegheat direct inchisorile pana in 2008. Dmitri Shashkin, numit ministru al apararii atunci cand toti acesti oameni au fost promovati in vara, a fost ministru al penitenciarelor din 2008.

Deci indemnurile pioase pentru investigare ale lui Saakashvili ar putea semana cu instructiunile tovarasului Stalin, din noiembrie 1938, catre Angela Merkel, Mikhail SaakashviliLavrentie Beria, seful politiei secrete sovietice, de a afla adevarul din spatele violarii legalitatii socialiste de catre NKVD (infamul predecesor al KGB).

Nu ar fi fost Saakashvili al Revolutiei Trandafirilor primul care sa dea in vileag comportamentul ilegal si tortura practicata de oficiali si nu le-ar fi rezolvat? Ce s-a intamplat cu bravul Misha, care a sfidat frauda electorala cu un buchet de trandafiri, a curatat coruptia feudala, a extirpat mafia, a pus un stat decadent pe picioare si a sfidat neclintit tancurile rusesti?

Da, Saakashvili si tovarasii sai au facut toate acestea – si i-a intoxicat cu un sentiment de dreptate, abilitate si putere. Au crezut ca sunt aducatori de lumina intr-un beci intunecos incuiat de 70 de ani, ca vor extermina parazitii care il infestasera si ca il vor face ca nou.

De la bun inceput, Revolutia Trandafirilor a avut un spirit punitiv; si astfel, de la inceput, proiectul lui Saakashvili a ascuns o contradictie interioara. Lumina pe care o aducea era democratia liberala; insa intr-un loc atat de intunecat si infestat cum era Georgia, Saakashvili credea ca sunt necesare masuri aspre.

Pentru a face fata statului in colaps pe care il mostenisera, revolutionarii au crescut veniturile prin mulgerea oficialilor corupti ai lui Eduard Shevardnadze fara a-i tari in tribunale. Prin aceasta si prin alte improvizatii, au construit rapid un stat puternic. Aveau acum un instrument eficient pe care il puteau folosi in orice scop aveau nevoie – sau doar vroiau. Astfel, pentru a-si indeplini scopurile nobile, au inceput sa stoarca bani de la oamenii de afaceri normali ori de cate ori duceau lipsa.

Apoi au inceput sa realizeze ca un stat puternic ar putea produce nu doar bani, ci si voturi, prin intimidare si frauda. Aceasta s-a dovedit util in 2007 cand Saakashvili, precum multi alti eroi care venisera la putere inaintea lui, incepuse sa devina nepopular. Putea sa-si paraseasca pozitia atunci, sau macar in timpul scandalurilor recente. Daca ar fi facut-o, poate ca intr-o buna zi ar fi revenit triumfal. Dar ce s-ar fi intamplat cu el intre timp? Recurgand la atatea scurtaturi si ilegalitati si savarsind atatea marsavii, el si prietenii lor ar fi putut pierde tot. Din acest punct de vedere, Saakashvili de azi poate fi vazut ca o figura tragica, captiva.

Nimic dintre acestea nUKRAINE-EU-UNREST-POLITICS-DEMO-SAAKASHVILIu poate nega rolul eminent al lui Saakashvili in istoria Georgiei ca fondator al unui adevarat stat georgian in conditii extrem de ostile. Nici nu poate denigra curajul rezistentei sale impotriva imperialismului rus. Si nimic nu poate sugera ca Ivanishvili este salvatorul pe cal alb. Campania sa nu a fost prea toleranta – si nici macar iscusita. Insa Ivanishvili a avut curajul, intr-un sistem in care un grup monopolizeaza puterea prin extorcarea de “bani negri” din societatea ce-l inconjoara, sa-si foloseasca averea impresionanta pentru a crea o adevarata miscare de opozitie; si a facut asta riscand enorm.

Unii lideri politici americani, printre care John McCain, au raspuns competitiei electorale din Georgia cu instinctul generos de a-l ajuta pe Saakashvili in ceasul sau de restriste. Insa instinctul nu este intotdeauna cel mai bun ghid pentru complexele realitati straine, mai ales intr-un moment in care trebuie sa cadem la o Saakashviliintelegere cu partea contraintuitiva, intunecata a guvernarii lui Saakashvili. Oricum ai privi la alegerile decisive de saptamana viitoare, sa fim lucizi in intelegerea faptului ca tortura metodica si violurile descoperite saptamana trecuta nu reprezinta prabusiri izolate ale civilizatiei in cadrul sistemului penitenciar georgian; ele sunt simptome ale unei crize mai adanci care permeaza in momentul de fata intregul sistem politic al Georgiei.

traducere de B.D. pentru Cuvantul Ortodox

Legaturi:

 

*

 

*

*


Categorii

1. Slider, America, Justitie, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Opinii, analize, Stat politienesc, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CAZUL REGIMULUI SAAKASVILI – tiparul farsei tragice aplicabil si in România? GEORGIA – de la Revolutia Trandafirilor la Dictatura Maracinilor sau cum a dus SPIRITUL PUNITIV al ‘democratilor’ la ORORILE unei TIRANII bazate pe TEROARE. Atentie la RELEGITIMAREA GUVERNARII PRIN FRICA!

  1. Pingback: CAZUL REGIMULUI SAAKASVILI – tiparul farsei tragice aplicabil si in România? Atentie la RELEGITIMAREA GUVERNARII PRIN FRICA! | Lupul Dacic
  2. Pingback: NOUA ROMÂNIE, NOUL LENINISM: elitele impotriva maselor/ DESTRUCTURAREA POLITICII SI DOMNIA PROCURORILOR/ Presedintele ”viral”: complexul ”mesia” la apogeu/ ALEGERILE PREZIDENTIALE CA RAZBOI CIVIL - Recomandari
  3. Pingback: GLOBALIZAREA NOULUI PITESTI. Scandal major in SUA, unde un raport despre TORTURILE CIA va fi discutat in SENAT. Dosarul integral, de SASE MII de pagini, va ramane CLASIFICAT - Recomandari
  4. Pingback: Paleoconservatorul american Pat Buchanan critica implicarea SUA in Ucraina: SE FOLOSESTE SUA DE ONG-URI PENTRU A SUBMINA REGIMURI POLITICE? | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: IACOBINISMUL TICALOS SI BUCURIA JOSNICA IN FATA SUFERINTEI UMANE. Presedintele ”tinerilor liberi si frumosi” A REFUZAT GRATIEREA MONICAI RIDZI SI LUI GHEORGHE MENCINICOPSCHI. ”Sîntem mai răi decît romanii necreștini de acum două mii de ani care
  6. Pingback: IACOBINISMUL TICALOS SI BUCURIA JOSNICA IN FATA SUFERINTEI UMANE. Scopul mascaradei arestarilor pe modelul CIA-italian “Mani pulite” si SEMNIFICATIA REFUZULUI GRATIERII UNOR OAMENI BOLNAVI. ”Sîntem mai răi decît romanii necreștini de acu
  7. Pingback: IACOBINISMUL TICALOS SI BUCURIA JOSNICA IN FATA SUFERINTEI UMANE. Scopul mascaradei arestarilor pe modelul CIA-italian “Mani pulite” si SEMNIFICATIA REFUZULUI GRATIERII UNOR OAMENI BOLNAVI. ”Sîntem mai răi decît romanii necreștini de acu
  8. Pingback: Votam …DNA? ABOLIREA DEMOCRATIEI IN NUMELE ANTICORUPTIEI | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: LA UMBRA ”BINOMULUI”. Seria de dezvaluiri ale fugitivului ”whistleblower” SEBASTIAN GHITA confirma CAPTURAREA JUSTITIEI DE UN SISTEM MAFIOT SRI-DNA/ Iohannis, noul Basescu al sistemului binomist | Cuvântul Ortodox

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare