IPS Hierotheos Vlachos despre EUROPA SI TAURUL EUROCRAT. Crestinii sa nu se lase siluiti de duhul lumesc si de puterile lumii

4-06-2012 6 minute Sublinieri

Europa inainte sau Zeus si Europa, creatie a lui Leon de Pas din fata Consiliului European

Pe masura ce ne indreptam spre noi alegeri, au loc numeroase discutii referitoare la situatia economica din Grecia si relatiile cu Europa, de care apartine si de care depinde prezentul si viitorul ei. Discutiile repetate au dat nastere la ganduri si dileme referitoare la viitorul patriei noastre si a cetatenilor sai. Sa vedem care sunt relatiile dintre Grecia si Europa.

1. Mitul Europei

Conform mitologiei, Europa era iubita lui Zeus, care o rapise. Exista multe traditii referitoare la acest subiect. Baza acestora este ca originea Europei “se trage dintr-o generatie de fenicieni eroici care au fost naturalizati pe teritoriul grecesc”. Intentionand sa o rapeasca pe Europa, Zeus s-a transformat intr-un taur si s-a dus pe coastele Tirului sau ale Sidonului, unde Europa se juca impreuna cu prietenele sale.

O alta traditie spune ca Zeus a trimis un taur mitic din Creta in Tir, pe care i-l daruise Poseidon, pentru a o insfaca pe Europa. Europa, care culegea flori impreuna cu prietenele ei, a fost impresionata de frumusetea taurului, si-a depasit ezitarea si teama, s-a apropiat de el si s-a jucat cu acesta, l-a impodobit cu flori, s-a urcat pe el si atunci taurul-Zeus a zburat deasupra marii si a adus-o in Creta sau in Thiva.

Traditia care vorbeste de Creta, spune ca Europa i-a nascut lui Zeus trei fii, pe Minoas, pe Sarpidonas si pe Radamanthi. Rapirea, in mitologia greaca, simbolizeaza o forma a “nuntii sacre”. Mitul este foarte expresiv. Europa nu este cea pe care o consideram Europa astazi, adica tarile din zona Europei de Vest, ci se refera la Orient si semintiile antice grecesti. Ea exprima o cultura stralucita, cu o fina traditie si un comportament nobil, se refera la toate elementele deosebite ale mediului natural, la sentimente pure, exprima o atitudine lipsita de viclenie si se remarca printr-o interpretare filozofica a vietii.

Din nefericire, insa, aceasta fata este inselata de puterea “ magiei divine” care se infatiseaza sub forma unui taur frumos, dar care se remarca prin inselatorie. Aceasta putere se insoteste cu frumoasa fata, rapind-o. Se poate face o paralela cu vremurile actuale, caci Europa este Elada cu stralucitoarea ei cultura, aleasa filozofie, atitudinea lipsita de griji, care este “siluita” si rapita de puterea de taur a pietelor, a intereselor, a exploatarii, a cruzimii.

In aceasta relatie, Elada ar fi trebuit sa aiba primul cuvant datorita culturii sale, a filozofiei, a teologiei ortodoxe care este in duh ecumenic (universal). Cu toate ca cele mai inalte elemente ale culturii vestice au fost influentate de Grecia antica si de Crestinismul ortodox, de multe ori acestea se amesteca in vest cu puterea si agresivitatea taurului, adica a patimilor.Trebuie sa spunem adevarul, si anuma ca noi grecii nu trebuie sa ne lasam amagiti de duhul puterii si sa uitam de puterea Duhului.

Astfel intelegem de ce realitatea ne arata ca multi dintre grecii de azi s-au alienat deoarece au schimbat frumusetea traditiei noastre pe violenta si puterea irationala a taurului, ceea ce inseamna ca au inlocuit spiritualitatea culturii noastre cu interesele lor si cu o atitudine utilitarista fata de viata.

Totusi, Elada este Europa, nu se deosebeste de aceasta pentru ca a dat Europei Occidentale moderne un sens si o cultura, care inca se pastreaza si astazi, cu toate ca, prin venirea neamurilor barbare intre secolele 5 si 8 dupa Hristos, dupa cum spune si profesorul francez Jacques Le Goff, masele romane ale Europei de vest “s-au barbarizat”.

Filozofia, stiinta, educatia, democratia s.a.m.d. din tarile vestice au fost influentate de catre civilizatia greaca in diferite moduri fie de catre filozofii prosocratici , fie de catre fizicienii ionici, fie de metafizicienii clasici sau de filozofia epicureica. Prin urmare, popoarele vestice ne datoreaza mult. Altii pot pleca din Europa, dar Grecia nu o poate face, deoarece aceasta este adevarata Europa.

2. Inceputurile Europei moderne

Interpretand putin mitul, sa ajungem la realitatea brutala a Europei moderne. In epoca noastra noul Zeus s-a transformat in taur si inseala Grecia ca sa faca o noua “nunta” prin intelegeri – memorandum.

Este adevarat ca prosperitatea de pana acum din tara noastra, intretinuta cu imprumuturi, ne-a adus-o sau ne-a tolerat-o acest nou Zeus deoarece are anumite scopuri. Totusi relatia dintre noul zeu si Grecia se bazeaza pe principii de baza ce trebuiesc respectate, asa cum se intampla in orice casnicie sau in orice relatie sau schimb.In ultimele zile am citit un articol interesant al profesorului Panagiotis Ioakimidi, care cunoaste foarte bine temele europene.

In acest articol subliniaza cele trei principii care domina astazi in Europa, care trebuiesc respectate de membrii Uniunii Europene, daca doresc sa ramana in aceasta formula. Primul principiu este “respectarea regulilor sistemului”. Uniunea europeana se sprijina pe reguli, acelasi lucru este valabil si pentru zona euro. Aceste reguli trebuiesc tinute. Dar, in general, Grecia are dificultati sa functioneze conform legislatiei europene. Poate ca si aici este vorba de sindromul frumoasei Europa care se joaca fara griji cu florile, are un stil de viata mai filozofic, a fost vrajita de taurul modern care a rapit-o si nu poate sa se acomodeze cu sistemul de functionare a asa numitei “eurocratii.”

Grecia, de la inceputul aderarii sale, a cerut exceptii, “diferentieri” si “intelegeri de tranzitie”. Adesea este caracterizata ca o tara “excentrica”. De la inceput a avut nevoie de “o abordare speciala” si a fost vazuta ca “un caz special”.

Al doilea principiu este “solidaritatea intre state”. Conform sistemului institutional al Uniunii tarile-membre trebuie sa arate in practica solidaritate catre membrii mai slabi. Aceasta solidaritate trebuie sa functioneze in ambele sensuri, ceea ce inseamna “ca si Grecia trebuie sa fie solidara cu partenerii sai”. Se observa totusi adesea ca Elada se diferentiaza fata de “deciziile Uniunii pe teme importante ce tin de politica externa, in anumite cazuri din motive obsesive.

Al treilea principiu este “ne-incriminarea partenerilor, adica a celorlalte State-membre”. Comunitatea are ca scop promovarea unitatii, depasirea rivalitatilor, a prejudecatilor si a obsesiilor. Astfel, nici conducatorii statelor vestice nu trebuie sa atace Grecia, folosind caracterizari dure, dar acest lucru nu trebui sa se intample nici din partea grecilor fata de liderii europeni.

Atunci cand nu se aplica aceste trei principii de baza apar probleme. Conducatorii europeni nu pot sa inteleaga Grecia si diferite actiuni ale acestora “au dus la acumularea de tensiuni si furie in tara”. De cealalta parte, insa “Uniunea nu poate sa se exprime in privinta crizei grecesti intr-un mod institutional” si din aceasta cauza palavragesc anumite capitale (cum ar fi Berlinul) “folosind cuvinte cu rezonante urate care produc stricaciuni foarte mari”.

De aceea Panagiotis Ioakimidis propunea: “Este timpul “sa isi tina gura” Capitalele si sa vorbeasca in mod coordonat institutiile, asa cum o cere regulamentul constitutional al Europei.”

Asadar, in realitatea actuala, in cadrul noii runde dintre Zeus si Europa ar trebui folosita in mod rational puterea si ar trebui sa fie respectata Elada care a dat numele ei popoarelor europene. Desigur, si Grecia trebuie sa se adapteze noii situatii, pentru a nu isi pierde pozitia ei.

3. Cealalta Civilizatie

Lasand la o parte semnificatia taurului care se exprima prin “rapirea” Europei, putem face o alta interpretare, care are legatura cu crestinii care traiesc intr-o lume neomenoasa si care nu trebuie sa-si piarda blandetea sufletului, chiar daca se implica in viata cetatii.

“Taurul” modern al puterilor lumesti incearca sa amageasca “Europa”, adica pe crestinul care este preocupat de floarea paradisului, jucandu-se cu prietenii lui Hristos, si sa-l rapeasca ca sa-l foloseasca pentru scopurile proprii. Totusi crestinii nu trebuie sa se ia dupa, sa fie “siluiti” de duhul lumesc.

Desigur, toti traim intr-o tara deosebita si trebuie sa ne intereseze toate problemele ei. Nu suntem nici apatrizi, nici monofiziti ca sa negam istoria si prezentul, dar nu trebuie sa ne lasam “siluiti” de puterile lumii si sa fim luati ostateci de acestea.

Apostolul Pavel nu a negat faptele istorice din vremea sa, a trait in mijlocul lor, dar le-a abordat teologic, cu un alt duh si in final le-a depasit. A dat instructiuni crestinilor sa respecte “status-quo-ul” epocii lor, le-a spus sa se roage pentru cei ce sunt la conducere, dar i-a sfatuit sa priveasca catre o alta viata.

A scris: “Cât despre noi, cetatea noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm Mântuitor, pe Domnul Iisus Hristos Care va schimba la înfăţişare trupul smereniei noastre ca să fie asemenea trupului slavei Sale, lucrând cu puterea ce are de a-Şi supune Sieşi toate.” (Filipeni 3 20:21).

De asemena, scriind din inchisoare catre Coloseni le spunea: “Aşadar, dacă aţi înviat împreună cu Hristos, căutaţi cele de sus, unde se află Hristos, şezând de-a dreapta lui Dumnezeu. Cugetaţi cele de sus, nu cele de pe pământ” (Coloseni 3,1-2). Si acelasi Apostol in scrisoarea catre evrei scria: “Deci dar să ieşim la El, afară din tabără, luând asupra noastră ocara Lui. Căci nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea ce va să fie. (Evrei 13, 13-14)

Toti sfintii si mai ales martirii si-au dat viata pentru a trai in cea viitoare si nu in “cetatea de acum”. Scriitorul anonim al scrisorii catre Diognet (secoul II dupa Hristos) prezentand mentalitatea crestinilor vremii sale, scrie “Orice ţinut străin le e ca o patrie, şi orice loc de naştere, ca un ţinut al străinilor(….) Îşi duc zilele pe pământ, dar sunt cetăţeni ai raiului. Se supun legilor prescrise, dar totodată le depăşesc prin vieţuirea lor.”

Traim in tari diferite, le iubim, ne pasa de casa noastra, dar nu trebuie ca sufletul nostru sa fie luat prizonier de taurul modern al lumi. Trebuie sa traim avand libertate sufleteasca fata de sistemul lumesc, si in final nu trebuie sa ne inrobeasca duhul lumesc care este crud si de multe ori inuman.

Nu trebuie sa ne lasam fermecati de frumusetea vestului, deoarece vom fi umiliti in cele din urma de salbaticia si violenta acestuia.

Mitul grecesc al rapirii Europei de catre Zeus care s-a transformat in taur este in stransa legatura cu realitatea curenta, care ne arata ca “taurul” modern nu poate sa devina Europa, orisicate mijloace foloseste, daca isi va rupe legatura cu adevarata Europa, adica Elada, dar si faptul ca spiritul nostru trebuie sa ramana liber de orice viclenie a unei irationale rapiri.

traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

Legaturi:

***

*

Pentru o viziune prea putin ortodoxa asupra Europei si unitatii, a se vedea si:


Categorii

Grecia, IPS Hierotheos Vlachos, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “IPS Hierotheos Vlachos despre EUROPA SI TAURUL EUROCRAT. Crestinii sa nu se lase siluiti de duhul lumesc si de puterile lumii

  1. @ dragi admini
    Permiteti-mi va rog sa postez un comentariu referitor la situatia grava si fara precedent creata de primarul din Baia Mare in legatura cu tiganii mutati in fostele laboratoare chimice dezafectate ale fostului combinat. Pe blogul (stiti voi care ca mi-e si sila sa-l pomenesc) a intrat un comentator dubios, probabil un activist al organizatiilor extremiste care spune niste aberatii. Sustine chiar ca el s-ar bucura daca primaria i-ar pune la dispozitie asa locuinte si minte cu nerusinare ca situatia a fost creata de Amnesty International. Am facut rapid cateva sapaturi cu ajutorul unor prieteni din tara si rezulta ca absolut nici un ONG nu are vreo legatura cu ce se intimpla acolo. Situatia reala este exact ca cea descrisa de evz.ro. Primarul a trebuit sa-si respecte niste angajamente fata de electoratul sau asa incat a gasit de cuviinta sa bage cu forta, sprijinit de fortele de ordine barbati, femei si mai ales copii intr-un centru chimic dezafectat…..o crima cu premeditare. Cum poti sa faci asa ceva unor copii nevinovati doar pentru a hrani satisfactia si ura tembela a unui electorat tot mai certat cu Dumnezeu ?? Cum sa declari ca tiganii aceia sunt lenesi si nu si-au facut curat acolo ? cum sa vina niste oameni necunoscatori in domeniu sa puna mina pe instalatii si recipiente chimice, fara sa cunoasca periculozitatea la care se expun ei si familiile acestora ? cum sa bagi niste oameni care habar nu au in despre substantele chimice si sa-i lasi sa-si faca “curat” ? acolo trebuie sa vina echipa specializata pentru neutralizarea efectelor substantelor chimice si sa-si exprime parerea d.p.d.v.profesional daca acea cladire poate fi locuibila sau nu. Repet, este o crima cu premeditare si eu personal impreuna cu alte persoane am facut in cursul diminetii de azi sesizari la parchet, BOR si cateva ONG-uri straine. Nu se poate asa ceva. Domnul primar nu are curaj sa intreprinda asemenea actiuni impotriva marilor interlopi (tigani si romani) care controleaza toata administratia, inclusiv alegerile din primarii ….a gasit insa de cuviinta sa-si umfle muschii in fata unor oameni nenorociti si amarati care nu se pot apara. Daca ar fi facut asa ceva intr-o tara occidentala, azi ar fi fost la puscarie. Va multumesc.

  2. Offf, au aparut articole si imagini de la uzina mortii in presa occidentala. Sa dea Dumnezeu sa se rezolve repede acel caz. Devenim fara sa vrem o natiune de mandrii si prigonitori ? ma tem ca acest lucru va atrage urgia lui Dumnezeu asupra noastra. Spun sfintii parinti ca parintele care-si creste prost copilul, in ura si indiferenta, la maturitate copilul ajunge sa-si faca parintele de rusine si sa se intoarca impotriva lui, aratandu-i greselile si pacatele tineretii. Parintele ar trebui sa se roage pentru copilul sau denaturat si pentru el insusi spre a-i fi iertate pacatele tineretii. Cu riscul de a-mi pune pe cineva in cap, parerea mea este ca tiganii sint copiii nostrii trimisi de Dumnezeu spre adoptie si increstinare dar pe care noi i-am crescut prost de mai bine de 600 de ani.

  3. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos despre criza, Biserica si partidul nazist Zorii Aurii: STRATEGII GEOPOLITICI VOR CONTROLUL IN ZONA NOASTRA. RELIGIA NU TREBUIE SA FIE OPIUMUL POPOARELOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: SA NU PERMITEM SUBMINAREA DEMOCRATIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Eurocratii si remorca religioasa a UE: intalnire intre liderii europeni si religiosi. NU LE SPUNE NIMENI CA ”NU LI SE CUVINE”... - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Patriarhul Daniel la Bruxelles, alaturi de Barroso si Van Rompuy: CRIZA CHEAMA LA MAI MULTA UNITATE IN EUROPA. Cetatenii "europeni" nu ar sustine "experimentul unic" al UE pentru ca ar fi... insuficient informati! - Razboi întru Cuvâ
  8. Pingback: Jurnalistul Unteanu il ataca pe IPS Pimen pentru predica sa anti-UE invocand LEGISLATIA ANTI-CRESTINA EUROPEANA - Recomandari
  9. Pingback: “ADEVARATA FATA A UNIUNII EUROPENE”- [VIDEO - subtitrare in limba romana]. Un film documentar britanic despre agenda MEGA-GUVERNULUI de la Bruxelles - Recomandari
  10. Pingback: INCERCARILE MITROPOLITULUI IEROTHEOS VLACHOS: calomnii, defaimari si diversiuni din partea unei manastiri cu tendinte schismatice - Recomandari
  11. Pingback: VIDEO si AUDIO: Cuvantul IPS Hierotheos Vlachos de la LIBRARIA SOPHIA: La Staretul Sofronie gasim raspunsuri pentru cautarile si deznadejdile omului de azi. Am gasit un om care a trait in vremea noastra in duhul Sfintilor Parinti -
  12. Pingback: O Uniune Europeana cu prea multi ortodocsi? Editorialist al Le Monde comentand, printre altele, alegerile din Romania: “DACA ORTODOCSII VOR DEVENI PROTESTANTI, MAI E O SPERANTA” - Recomandari
  13. Pingback: VIITORUL INTR-O EUROPA CARE RESPINGE CRESTINISMUL. “Totul va fi la un moment dat posibil, inclusiv o nouă experiență totalitară” | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: CUVINTE CATRE TINERI ale Mitropolitului IEROTHEOS (Vlachos) DE NAFPAKTOS: “Astăzi, în afara dependențelor trupești, există multe dependențe psihologice și ideologice”. DESPRE RELATIILE TRUPESTI INAINTEA CUNUNIEI: “Orice fruct tăi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare