CRIZA GRECIEI. FMI si Comisia Europeana vor TAIEREA PENSIILOR, respingand IMPOZITAREA BOGATILOR

25-06-2015 4 minute Sublinieri

tsipras-varufakis

Negocierile-maraton pentru salvarea Greciei nu progresează. Premierul elen Alexis Tsipras refuză să taie pensiile, preferând să majoreze impozitele. FMI şi UE refuză să accepte această variantă, motivând că ar sugruma creşterea economică. Reprezentanţii troicii i-au prezentat astăzi ultima variantă de condiţii pentru a continua să finanţeze Grecia. „Dacă Grecia nu acceptă acum, ar putea fi ultima picătură”, spun aceştia.

Reuniunea Eurogrupului – miniştrii de Finanţe din zona euro – s-a prelungit până joi, după ce discuţiile de miercuri nu au reuşit să ducă la identificarea unei soluţii. Întlnirea Eurogrupului s-a suprapus astfel reuniunii Consiliului European despre imigraţie şi securitate – ultima dată când o reuniune Eurogrup a avut loc simultan cu un summit european a fost în 2013, în timpul crizei din Cipru.

Premierul Alexis Tsipras se află între ciocan şi nicovală. Dacă va accepta scăderea pensiilor, va încălca întreaga platformă populistă în baza căruia a fost ales. Imaginea sa va fi puternic ştirbită de concesia făcută FMI-ului pe care, acum şase luni, promitea să-l dea afară din ţară. Îşi va pierde partenerii de coaliţie – liderul Grecilor Independenţi a anunţat că va ieşi de la guvernare dacă Tsipras acceptă condiţiile creditorilor internaţionali. Bârfele schimbate între jurnaliştii acreditaţi la Guvernul de la Atena este [spun] că nevasta l-a ameninţat pe Tsipras că, dacă taie pensiile, divorţează.

Însă creditorii internaţionali, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – în special FMI -, refuză să mai dea bani Greciei dacă guvernul nu taie pensiile. Fără ultima tranşă a împrumutului de urgenţă care i-a scăpat de incapacitatea de plată în ultimii cinci ani, în valoare de 7,2 miliarde de euro, grecii nu-şi vor mai putea onora plăţile, iar zona euro s-ar confrunta cu primul ei faliment suveran. Tsipras insistă că statul poate obţine din majorarea impozitelor banii pe care i-ar putea economisi cu tăierea fondului de pensii. Premierul vrea să majoreze taxele pentru grecii cu venituri ridicate, să aplice o serie de majorări selective a Taxei pe Valoarea Adăugată, să restricţioneze pensionarea anticipată şi să majoreze contribuţiile la fondul de pensii.

Astfel de măsuri au fost adoptate de Irlanda şi Portugalia în timp ce acestea se aflau sub programe de finanţare de urgenţă cu FMI şi UE. Creditorii arată că au standarde duble, spune Tsipras, care afirmă chiar că reprezentanţii troicii urmăresc chiar „interese ascunse” sau că vor să facă rău Greciei.

„Această poziţie bizară pare a indica fie o lipsă de interes pentru încheierea unui acord, fie că unele interese speciale sunt sprijinite”, a scris Tsipras pe Twitter, făcând referire la respingerea propunerilor sale. „Respingerea repetată a măsurilor echivalente de către anumite instituţii nu s-a mai întâmplat niciodată – nici în cazul Irlandei, nici în cazul Portugaliei”, a continuat şeful Guvernului de la Atena.

„Ultima picătură”  

Între timp, creditorii internaţionali şi-au pierdut răbdarea cu guvernanţii eleni. Troika a înaintat astăzi ceea ce numeşte „propunerea finală” pentru Greci. Dacă Grecia nu va accepta acum, ar putea fi ultima picătură”, a declarat un oficial european sub anonimat pentru Reuters. Tsipras are termen ca, până vineri la prânz (05.00 EDT) pentru a veni cu o propunere acceptabilă de reformă. În caz contrar, creditorii vor trimite propria lor versiune către Eurogrup spre aprobare, scrie Reuters. […]/ integral pe adevarul.ro

Negocierile cu Grecia sînt blocate. Nu s-a ajuns la un acord după ce Tsipras şi ai lui au oferit un plan de redresare (îl puteţi găsi pe blogul lui Varufakis). De ce nu s-au înţeles? E simplu. FMI a stat pe poziţii incredibil de rigide. Scopul a fost de la bun început o lecţie de morală pentru rău-platnici care să răsune peste Europa şi eventual să mai taie din aripile sudice Podemos-Syriza. Măreţii tehnocraţi bancheri sînt moralişti, nu vor doar bani, vor banii obţinuţi într-un anumit fel. De exemplu, nu-i vor din taxarea bogăţiei în Grecia, îi vor din tăierea pensiilor. Că planul lui Tsipras propunea o recuperare de 8 miliarde, iar FMI vroia 11 miliarde, doar nu credem că acesta a fost adevăratul impas în negocieri. FMI acuză inflexibilitate, dar grecii au propus un plan, au încercat în mod real să ajungă la o înţelegere.

Tăiem de la bogaţi sau tăiem de la pensionari, pe scurt, despre asta a fost vorba. Să-i taxezi pe bogaţi este împotriva creşterii şi, ştiţi poezia, fuge capitalul, dispar locuri de muncă etc. Alternativa: tăiaţi de la ăia mulţi. Syriza avea oricum probleme să propună înţelegerea cu FMI unei falange de acasă clar pro-Grexit. Dar Troica n-a vrut niciodată altceva decît pedepsirea pentru “populism”. Politica susţinută în mod real de cetăţeni este tot ce poate fi mai nociv pentru economia euro aşa cum a ajuns ea acum, asta e credinţa din ce în ce mai făţişă a Troicii.

Aşa că, în loc să avem negocieri, am avut piesă moralizatoare, cum scrie bine Chakrabortty aici, cu o Grecie obraznică şi o droaie de moralişti bancheri care nu se mai satură să saliveze biciuind. Datoria nu mai poate fi returnată integral, asta au înţeles-o toţi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ajungem la încercarea de recuperare a unei sume rezonabile, ci trebuie să însemne că trebuie să fii pedepsit exemplar. Pedepsele, ritualurile moralizatoare sunt mult mai importante decît banii, asta trebuie să înţelegem de la preoţii Troicăi.

Chakrabortty mai aminteşte că euro nu merge pentru europeanul de rînd în multe alte zone decît în Grecia. Şi aici e miza enormă. Tehnocraţii luptă cu eventuale riposte politice mai serioase care ar putea veni din partea celor din ţările “bogate şi harnice”. În fond, angajaţii germani au suferit zdravăn tot de la această uniune monetară.

De aia e mai important să obţii banii presînd masele şi nu castele de bogaţi. E o decizie politică a FMI-ului să vrea o anumită natură a austerităţii. Aici e miza adevărată a negocierii. Fără auto-umilire nu există o plată a datoriei satisfăcătoare.

Iohannis. Oare ce i-o zice lui Cameron?

Cîţiva ne-am sesizat zilele astea, dar doar cîţiva. În vreme ce ne ofticam de idei cu iz şovinist despre ajutoare sociale discriminatorii pentru cetăţeni români care muncesc prin UE (vezi ministrul austriac sau Cameron), Iohannis a cedat deja tot: a zis-o clar şi direct, păi dacă vrea Cameron să despărţim libertatea de circulaţie în UE de drepturile sociale.

“Am sugerat astăzi premierului Cameron și altor lideri cu alte ocazii că ar trebui să separăm libertatea de mișcare de drepturile sociale (…), să lăsăm libertatea de mișcare așa cum este și să încercăm să extragem partea cu beneficiile sociale și să încercăm să rezolvăm această problema. Dacă tratăm problema separat, avem o cale mai bună să o rezolvăm”, a mai spus Iohannis. (am comentat aici)

Azi Iohannis ne-a anunţat că se duce la Consiliul European de vară. Dar nu ne spune ce va vorbi acolo. E de un “teres naţional” nemaivăzut dacă se va duce la Cameron să-i zică da, şefu, drepturile sociale sînt numai pentru voi. Măcar aşa, pentru diaspora, să ştie acei oameni care nu sînt doar rentieri prin vest că li se pregăteşte ceva grav, cu grava complicitate a lui Iohannis. Aş vrea să aud clar de la preşedintele nostru dacă i se pare sau nu normal ca un copil român cu părinţii muncitori în Austria să primească o alocaţie egală cu a copiilor austrieci. Nu există forţă mediatică şi interes civic, public pentru a impune astfel de subiecte pe agendă. Aici e adevărata sufocare a democraţiei din România. Ne înecăm de indignare doar de la corupţie. E semnul unei grave corupţii ideologice să desparţi drepturile cetăţeanului de obligaţiile autorităţilor faţă de el.

P.S. Senzaţia serii trecute e mărturisirea lui Oprea cum că le-a zis miniştrilor să-i zică “domnul general”. Acum, adevărata problemă e: ăştia chiar îi zic “domnul general”?


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “CRIZA GRECIEI. FMI si Comisia Europeana vor TAIEREA PENSIILOR, respingand IMPOZITAREA BOGATILOR

  1. Apropos de atitudinea guvernului austriac: am impresia ca intentia de a nu plati alocatii pentru copiii romani egale cu ale copiilor austrieci se refera doar la acei copii care stau in Romania (cu bunici, rude, etc) si ai caror parinti muncesc in Austria. Ceea ce este usor diferit si mai de inteles, cumva…

  2. Nu marii bogatani fac nenorocirile din lumea asta, netinad cont de preoti , profesori, medici si alti oameni cu carte si fara cart ? Mai degraba va trece camila prin urechile acului decat bogatul in imparatia cerurilor.

  3. nu conteaza unde salariatul isi tine si creste copii, el poate lucra la osterika iar copii ii poate avea , acolo,, in franta, in japonia ,in romania sau in burundi, dreptul alocatiei pentru copii ,platita parintilor salariati cu contract de munca ,este drept de intretinator ! ceea ce vor sa faca ipocritii din guvernul respectiv e discriminare !

  4. Pingback: Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortodox
  5. in 2011 se punea pentru prima data problema unui referendum privind adoptarea masurilor impuse de creditorii externi:
    http://www.capital.ro/grecia-giorgios-papandreou-in-favoarea-organizarii-unui-referendum-.html
    http://www.mediafax.ro/externe/guvernul-grec-a-aprobat-propunerea-de-convocare-a-referendumului-privind-planul-de-salvare-ce-se-va-intampla-daca-grecii-resping-planul-8927089
    La cateva zile dupa anuntarea intentiei de organizare a referendumului grecii renunta:
    http://www.gandul.info/international/grecia-renunta-la-referendum-autoritatile-de-la-atena-nu-vor-mai-consulta-populatia-pe-tema-planului-european-de-sustinere-financiara-8937444
    prim-ministrul grec Papandreu demisioneaza:
    http://www.ziare.com/europa/grecia/grecia-papandreou-demisioneaza-dar-nu-anunta-noul-premier-1132696
    si vine un nou premier:
    http://www.ziare.com/europa/grecia/grecia-are-un-nou-premier-lucas-papademos-1132886
    care cerea compatriotilor sai continuarea efortului “dureros” de redresare a tarii:
    http://www.ziare.com/europa/grecia/premierul-grec-speram-sa-evitam-falimentul-in-2012-1142560
    Si revenind astazi, 27.06.2-15, Parlamentul grec va dezbate aprobarea cererii prim-ministrului Tsipras privind organizarea unui referendum:
    http://www.nytimes.com/aponline/2015/06/27/world/europe/ap-eu-greece-bailout-the-latest.html?_r=0

    Când Franţa şi Olanda au respins prin referendum, în 2005, Constituţia Europei, rezultat care a condus, în bună măsură, la blocajul instituţional de astăzi din cadrul UE, nimeni nu a spus că olandezii sau francezii sunt nişte prăpădiţi, nişte deşănţaţi, iar politicienii lor nişte neghiobi. Patru ani a mai bătut Europa pasul pe loc din cauza refuzului olandezilor şi al francezilor de a accepta un compromis negociat până la ultima virgulă de toţi membrii UE, vreme de cinci ani.

    […]

    Când premierul grec cere acordul poporului său pentru planul de austeritate, deodată grecii devin nespălaţii Europei, leneşii Europei, care nu vor să strângă cureaua după ce s-au ghiftuit cu banii noştri – drept urmare hai să face noi un referendum să-şi scoatem din Europa cum propune tabloidul antieuropean Bild.

    Sau hai să-i învăţăm noi – democraţii Europei şi stăpânii pieţelor – ce înseamnă referendum pentru că ţara în care s-a născut democraţia (cuvânt compus din grecescul “demos” – popor şi “kratos” – putere, într-un cuvânt “puterea poporului”) nu ştie ce înseamnă ea în zilele noastre. Pentru că ei, grecii, nu au învăţat că, în zilele noastre, “democraţia” nu înseamnă puterea poporului, ci puterea pieţelor.

    http://www.zf.ro/opinii/raspunsul-oracolului-la-intrebarea-destinului-democratia-nu-este-nici-pentru-greci-nici-pentru-catei-8933416

  6. cariera lui Tsipras imi aduce aminte de inceputurile carierei lui Stoltenberg, secretarul Nato; aceasi orientare marxista a iceputurilor, manifestari turbulente in strada urmatate de reasezari cuminti si pragmatice pana in punctul in care au devenit kingmakeri in politica.
    “Stoltenberg’s first steps into politics came in his early teens, when he was influenced by his sister Camilla, who at the time was a member of the then Marxist-Leninist group Red Youth. Opposition to the Vietnam War was his triggering motivation. Following heavy bombing raids against the North Vietnamese port city of Hai Phong at the end of the Vietnam War, he participated in protest rallies targeting the United States Embassy in Oslo. On at least one occasion embassy windows were broken by stone-throwing protesters. Several of Stoltenbergs friends were arrested by the police after these events.[10]
    Early career
    From 1979 to 1981 Stoltenberg was a journalist for Arbeiderbladet; and between 1985 and 1989 he was the leader of the Workers’ Youth League. From 1989 to 1990 he worked as an Executive Officer for Statistics Norway, Norway’s central institution for producing official statistics. He also worked part-time as an hourly paid instructor at the University of Oslo during this period. Between 1990 and 1992, he was leader of the Oslo chapter of the Labour Party.[11] Up until 1990 he had regular contacts with a Soviet diplomat. He ended this relationship after being informed by the Norwegian Police Security Service his contact was a KGB agent, warning him of further contact. Stoltenberg’s code name within the KGB was “Steklov”.[12][13][14]”
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jens_Stoltenberg

  7. Pingback: update – Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: update – EUROGRUPUL NU MAI VREA SA PRELUNGEASCA PROGRAMUL DE ASISTENTA FINANCIARA/ Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortod
  9. Pingback: update: GRECIA, IN PRAGUL ASUMARII INCAPACITATII DE PLATA, COZI LA BANCOMATE SI SUPERMARKETURI/ Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântu
  10. Guvernul grec a dat dovada de onoare si demnitate în negocierile cu Europolul, ba mai mult a arătat că dorinţa poporului grec trebuie respectată prin decizia de iniţiere a unui referendum care, este esenţa democraţiei.
    Că această Comisie Europeană este vasală FMI şi Bănci Mondiale se ştie dar, ca să nu fii de acord cu organizarea referendumului pe tema soartei Greciei, asta arată că democraţia este doar o faţadă a U.E care reiterează comportamentul Romei de altădată, cu rolul ei ,,civilizator” faţă de lumea ,,barbară”.

  11. Pt ce pledeaza Iohannis??? Pt separarea drepturilor sociale de libertatea de circulatie???

    Pai asta era SINGURUL avantaj pe care cele 4 libertati de circulatie il aduc romanilor! Restul – toate ii dezavantajeaza: (mai putin ppoate libera circulatie a serviciilor, desi si acolo e discutabil).

    Aceasta declaratie este colosal de grava si DOVEDESTE INCA O DATA ca acest om este VANDUT. Cred ca este cel mai cinic tradator de neam care a condus vreodata aceasta tara!

  12. Si l-a noi fostul presedinte a luat masuri drastice cu salariile si pensiile romanilor cand le-a redus semnificativ, satui de austeritatea adusa de asa zisa criza economica mondiala, au iesit in strada in 2012 la referendum vrand sa-l suspende pe presedinte dar fara succes datorita sprijinului UE si SUA, ca acesta este adevarul pe care televiziunile evita sa-l recunoasca. Suntem in UE si NATO, dar tocmai aceste organizatii pe ascuns sprijina austeritatea. Daca aceste organizatii dau bani tarilor membre desigur nu o fac pe degeaba , fara a-si lua marja de castig . Tinad cont de faptul ca Grecia este o tara profun ortodoxa este posibil sa nu accepte masurile drastice desi ma indoiesc ca vor rezista presiunilor externe .UE are metode sa determine Grecia sa le accepte.

  13. Pingback: CRIZA GRECIEI. Indemnul MITROPOLITULUI HRISOSTOM AL PATREI: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor, fii cu noi” | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: Agenda reala a Troicii este o schimbare de regim. Opinie in Foreign Policy: GRECIA E SANTAJATA DE CREDITORII SAI CARE, PRIN CREAREA HAOSULUI, VOR SA O INGENUNCHEZE | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: REFERENDUMUL DIN GRECIA E VALID – REZULTATE LIVE. Estimarile dau un usor avans TABEREI ANTI-TROICA. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA? | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGUR
  18. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare