Actualizat – ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU

3-07-2015 3 minute Sublinieri

orthodox-priest-athens

Marea confuzie din aceste zile legat de referendumul din Grecia se regaseste si in Biserica Ortodoxa locala. Grecii sunt chemati, duminica, sa voteze fie DA, adica pentru acceptarea termenilor creditorilor (Celebra Troica – FMI, CE, BCE) si, implicit, pentru ramanerea in zona euro si in UE, fie sa voteze NU, adica pentru respingerea termenilor creditorilor, pentru declararea, in mod oficial, a falimentului si, aproape sigur, pentru iesirea din zona euro (si poate chiar din UE).

In acest context, Arhiepiscopul Ieronim, primatul Bisericii Greciei, a transmis ca “trebuie sa promitem copiiilor nostri o Grecie a dezvoltarii si progresului. O Grecie care se va misca cu incredere in sine si in siguranta, carne din carne inimii familiei comune europene”. Curios, majoritatea presei care a preluat cuvintele lui Ieronim a accentuat faptul ca acesta evita sa aiba pozitii publice si ca iesirea sa ar fi ceva rar intalnit.

Insa primatul Greciei a girat, ca presedinte al Sinodului, un cuvant de reala marturisire si a avut el insusi cuvinte foarte aspre si, uneori, directe fata de creditorii tarii sale si fata de cancelarul german Merkel. De asemenea, acelasi inalt ierarh a vizitat Rusia, unde a avut intalniri cu presedintele Putin si PF Kirill, marcand o apropiere consistenta intre Arhiepiscopia Atenei si Patriarhia Moscovei. Poate ca stilul lui Ieronim e discret, insa ierarhul chiar s-a implicat, in cuvant si fapta, in mod consistent in criza care a contorsionat Grecia in ultimii ani. 

Un alt mitropolit care s-a evidentiat prin predicile sale virulente impotriva UE (“Europa s-a demonizat”, spunea in 2012), Anthimos al Thesalonikului, a cerut, de aceasta data explicit, un vot pozitiv la referendum, adica acceptarea termenilor creditorilor internationali si ramanerea in UE si in zona euro. In mod cu totul semnificativ, indemnul sau a trezit, chiar in timpul slujbei, reactii vii ale celor prezenti: fie de aprobare, fie de contestare. 

Unii considera pozitia Arhiepiscopului Ieronim drept o dovada ca ar fi vandut sau ca e dependent de politic. Insa, cel mai probabil, Ieronim, ca si alti ierarhi, se teme de izbucnirea unui razboi civil pe teritoriul Greciei. Amintirea precedentului razboi civil nu e foarte indepartata si, la cum arata in acest moment lumea, cu conflictul tot mai “cald” dintre Rusia si SUA, cu exemplul Ciprului si, de ce nu, cel al Siriei nu foarte departe de tarmurile eline, aceasta perspectiva nu e chiar lipsita de temei. Pana la urma, mesajul central al Arhiepiscopului a fost unul ce indemna la unitate: “Nu trebuie sa permitem ca otrava divizarii sa ne contamineze sufletele. Ar fi o crima ce ar impovara generatiile viitoare.” 

Nu e exclus sa fie si ratiuni ceva mai pragmatice in spatele acestei atitudini, avand in vedere ca Biserica Greciei e actionarul majoritar al bancii comerciale “National Bank of Greece” (care NU e acelasi lucru cu banca centrala, de stat, a Greciei, ce are alt nume). Un faliment bancar ar putea insemna si un faliment financiar al mitropoliilor si o periclitare a retelelor de asistenta sociala care sunt, deja, suprasolicitate. Biserica nu ar mai putea face fata crizei sociale si nu e exclus sa nu se teama de a deveni un tap ispasitor, pe modelul bolesvic din secolul trecut (Biserica Rusiei a fost transformata in tinta a “puterii revolutionare” dupa ce a provocat foametea).

Totusi, numerosi preoti de rand au participat la demonstratiile impotriva austeritatii si chiar si la manifestatiile de sprijin pentru guvernul Tsipras si, astfel, pentru un vot NU. Prin urmare, nu exista, in realitate, o unitate de vederi in Biserica Greciei si e foarte posibil sa fie o diferenta intre viziunile si intelegerea crizei de catre ierarhi si cele ale preotilor obisnuiti si ale monahilor.

Oare ce spune Muntele Athos?

S-au intrebat, probabil, multi. Relatarile sunt contradictorii si de aici. Un anume parinte Arsenie de la Cutlumus a invocat un cuvant al Sfantului Paisie Aghioritul pentru a indemna grecii sa voteze DA pentru a alege raul mai mic. Cuvantul Sfantului Paisie ar fi urmatorul: “cand vor veni zilele grele pentru Grecia, sa alegeti raul mai mic”. Potrivit parintelui Arsenie, un vot NU (respingerea termenilor creditorilor, falimentul oficial al Greciei, iesirea din zona euro) ar insemna distrugerea Greciei, deci raul cel mai mare. 

Pe de alta parte, parintii Epifanie si Habakkuk din pustia Capsala au indemnat grecii sa voteze NU, aratand ca “Grecia trece printr-un moment istoric. Este un punct nodal pentru tara, pentru popor, pentru identitatea noastra spirituala”. Monahii au denuntat creditorii europeni “mercenari”, considerand ca acestia vor sa induca frica in popor. Alegerea nu este doar intre drahma si euro, intre UE si o tara independenta, ci e mult mai profunda”. Conform monahilor, “toate legile (europene-n.n.) care au fost adoptate si care urmeaza sa fie aplicate sunt destinate nu doar pierderii suveranitatii si vanzarii Greciei, ci distrugerii totale a sufletului liber si neplecat ortodox.” Astfel, monahii cheama oamenii sa nu voteze cu gandul “la pensii si salarii, ci pentru renastere si trezire din letargia Apusului anti-crestin”. 

Parintele Nectarie Moulatsiotis a indemnat si el la un vot NU, afirmand ca sustine un vot negativ din ratiuni pur spirituale. Pentru parintele Nectarie, chiar si cu riscul foametei, votul NU ar fi echivalent si cu o respingere a antihristului pe care sfintia sa il vede in planurile europene legate de Grecia. 

Intr-adevar, vremuri de confuzie si de tulburare. Poate ca cel mai nimerit indemn tot al Mitropolitului Hrisostom al Patrei ramane…

PS – a se vedea si comentariile de aici:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/06/30/agenda-reala-a-troicii-este-o-schimbare-de-regim-opinie-in-foreign-policy-grecia-e-santajata-de-creditorii-sai-care-prin-crearea-haosului-vor-sa-o-ingenuncheze/#comment-403424

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/06/30/agenda-reala-a-troicii-este-o-schimbare-de-regim-opinie-in-foreign-policy-grecia-e-santajata-de-creditorii-sai-care-prin-crearea-haosului-vor-sa-o-ingenuncheze/#comment-403449

*


Categorii

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Arhimandritul Nectarie Moulatsiotis, Grecia, Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului, Transcrieri-Redactari, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “Actualizat – ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @doroteea

    se cam știu țifrele, 90% din cash a mers la creditorii privați (s-a făcut practic un transfer al datoriei din zona privată în publică, salvându-se, intre altele, marile bănci franceze și germane, foarte expuse pe Grecia la acea vreme).
    Sub 10% din sumă a ajuns la greci pentru “reforme”.

  2. Offtopic
    Legat de ultimul meu comentariu, iata ca si Spania s-a alaturat tarilor cu “risc ridicat de atentat terorist” http://www.hotnews.ro/stiri-international-20278002-ministru-spaniol-risc-ridicat-atentat-terorist-spania.htm

  3. @CrakXOR:

    te referi la bailout? Sau la prima transa de imprumuturi?

    Deci povestea – asa, babeste, pe intelesul meu – este cam asta: lumea a facut imprumuturi nesabuite pe care nu le-a mai putut restitui, bancile au intrat in faliment, institutiile monetare sau cum se cheama vin cu imprumuturi pt salvarea bancilor, populatia suporta restituirea imprumuturilor. Asadar, circuitul banilor apare,cumva, in consum, in produsele si serviciile cumparate de populatie. Gresesc?

    Bun, dar bancile de regula isi iau garantii. Plus ca in conditiile in care exista – la propriu, in cel mai strict inteles al teremenului – o masina de bani fara acoperire in aur numita Federal Reserve, deja avem o necnoscuta majora in ecuatie. Pt ca daca ai o asyfel de masina, poti sa arunci sau sa retragi bani din circuit cand si cum ai chef, generand crize dupa bunul plac si propriul interes. Si asta e evident profitabil (de ex., cumperi la preturi de nimic garantiile scoase pe piata ale debitorilor bancilor; dupa care dai cu taraita,conditionat si pe baze santajabile celor care au ramas in fundul gol).

    Necunoscute sunt cu duiumul aici, lucrurile astea nu se pot discuta decat pe cifre, nu doar pe algoritimi de calcul. Cand vorbesti de astfel de lucruri, trebuie urmarit pas cu pas circuitul banilor si in final, cui i-a profitat povestea. Oricum, ca idee este evident profitabil sa te imprumut ca sa imi cumperi produsele dupa care sa mai imi si restitui imprumutul plus o dobanda dodoloata, nu? Iar daca nu esti in stare, sa iti iau si pielea de pe tine, si capacitatea de decizie si tot. Iar apoi, surazand elegant, sa preind ca vreau sa te ajut sa iesi din aceasta situatie, vai, patetica, pe care tu ti-ai creat-o! iar ajutorul – cine stie in ce ciuruc consta, contra unui pret enorm,pe care in halul in care esti nu mai ai de ales si il platesti. Profit la cub!

    Ce vreau sa spun este ca deja, cand astfel de lucruri se deruleaza la scara globala, efectiv ne lipsesc o groaza de verigi. O groaza! iar dividendele nici macar nu stim cine le incaseaza. Eu nu cred de ex in conflictul de interese Germania – USA, pt ca, nu stiu cum, at the end of the day, constati ca astia doi merg in tandem. Pur si simplu aici e vorba de faptul ca marile institutii financiare sunt in afara controlului democratic. Ca guvernele sunt in afara controlului democratic: ex.: ni se spune ca nu sunt bani si ca e nevoie de imprumuturi. Ti se vara sub nas niste cifre pe care le iei de bune. Ce sa faci? Crezi, nu? Pt ca nimeni nu cere verificari si, oricum, cand se dovedeste ca solutia a fost catastrofala si platesc generatii de pe urma ei, NIMENI NU RASPUNDE. N-I-M-E-N-I. ‘Statul’, ‘guvernul’ etc. au devenit notiuni f abstracte, la adapostul carora se ascund decidenti care nu dau socoteala niciodata. Si nu ma refer la pretinsa lupta anti-coruptie, ca a luat unul o spaga ca sa dea un teren, ci ma refer la acele decizii GRAVE care afecteaza intreg poporul.

    In esenta: mecansimul este atat de in afara controlului, incat pur si simplu nu ne putem pronunta decat pe baza interpretarilor gata preparate si livrate de cei care detin parghiile de control, si care sunt f putini. SINGURELE informatii clare de pe urma carora putem trage concluziile sunt EFECTELE. Efecte pe care le vedem cu totii si care nu corespund deloc tipului asta de discurs rational, decent, informat, profesionist, preocupat chipurile de soarta noastra, a bietilor tampiti care trebuie salvati de propria lor prostie de binevoitorii profesionisti mereu la datorie. Dar deloc! Ori astfel de inadvertente repetate trebuie sa dea de gandit. Undeva, e o eroare logica.

    Ma uitam de curand – si chiar recomand – la niste documentare f bune despre navalirile barbare (sunt pe youtube, The Barbarians). Nu stiu de ce, dar acolo, la radacini, multe se vad mai limpede. Pe vremea aia – cel putin la inceput – ii stiai pe cei care te fura si te prada: niste ghertoi trogloditi cu muschi si si multe arme, care iti dadeau in cap, te violau si apoi sterpeleau tot. Pe masura ce strangeau aurul in cuferele lor, ghertoii deveneau tot mai vicleni si mai stilati, iar aparentele tot mai inselatoare. Fostul troglodit devine un mare rege, eventual si crestin imbracat in purpura si aparator al gloatei, la pronuntarea carui nume inca si astazi unii tresalta de emotie. Insa dincolo de purpura sau gulerul alb, crima si talharia continua si sangele curge suvoaie. Numai ca de data asta sunt destui executanti, nu mai e nevoie sa imi bag chiar eu mansetele dantelate in maruntaiele perdantilor.

    Asta este, de fapt, tiparul. Si daca nu pricepem bine asta, o sa fim pacaliti permanent. Pt ca – si aici sta marea diferenta – occidentul are mult, f mult stil. Si ti-o trage cu zambetul pe buze, facandu-te chiar sa crezi ca esti partener egal si respectabil de discutie. Dar nu, nu esti. Si niciodata nu am fost.

  4. Pingback: REFERENDUMUL DIN GRECIA E VALID – REZULTATE LIVE. Estimarile dau un usor avans TABEREI ANTI-TROICA. Guvernul TSIPRAS – CALUL TROIAN al RUSIEI sau al SUA? | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGUR
  6. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
  7. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: EUROPA ESTE IMPOTRIVA ORTODOXIEI. Ierarhul critica reformele impuse de CREDITORII INTERNATIONALI si de GUVERN ce impieteaza asupra OREI DE RELIGIE si a FAMILIEI | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: IPS Ieronim, Intai-Statatorul Bisericii Greciei, CRITICA REFORMELE IMPUSE CREDITORII INTERNATIONALI, indreptate impotriva SCOLII, CREDINTEI, FAMILIEI SI TRADITIEI GRECESTI: “Incidentul cu ora de religie este doar varful aisbergului. Ceea ce e mai tr
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare