CRIZA GRECIEI. Indemnul MITROPOLITULUI HRISOSTOM AL PATREI: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor, fii cu noi!”

30-06-2015 2 minute Sublinieri

hrisostom

Preasfintitul Hrisostomos: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor fii cu noi”

Duminica, 28 iunie 2015, in cadrul Sfintei Liturghii care s-a tinut in biserica Sfantul Andrei, Prea Sfinţitul Mitropolit Hrisostom s-a referit in cadrul predicii la actualitatea si la problemele care apasa societatea noastra.

Printre altele, Preasfintia Sa a spus: rasplata credintei sutasului de la Domnul a fost cuvantul: Mergi, Fie tie dupa credinta ta”.

“Mergi” indica drumul pe care trebuie sa-l urmam si care, fara Dumnezeu-Omul Iisus Hristos si fara siguranta mantuirii pe care o avem langa El, este lipsit de mangaierea Duhului. Si “Fie tie dupa credinta ta” este rezultatul traiectoriei noastre cladita pe credinta in Iisus Hristos.

Persoana Domnului nostru nu poate fi separata de invatatura Sa si de minunile Sale. Din pacate, astazi, exista o categorie numeroasa de oameni care spun ca Il iubesc pe Hristos ca pe o personalitate istorica, fara sa asculte de cuvantul Sau si fara sa creada in puterea sa dumnezeiasca.

Altii se limiteaza sa citeasca cuvintele Domnului, dar nu urmeaza Acestuia si nu-I recunosc firea Dumnezeiasca, altii cauta solutii la propriile probleme prin “minuni” care sa se intampla intr-un mod magic fara impartasirea cu Adevaratul Dumnezeu…

Intr-o alta parte a predicii sale, Preasfintitul a comparat cele de mai sus cu ceea ce se petrece in aceste ore dificile in Tara noastra, spunand:

“Aceasta Europa care se decrestineaza continuu, care isi neaga radacinile crestine, este dominata de spiritul inghetat al culturii protestante, in care lipseste omenia si sentimentele si in care oameni sunt tratati prin prisma unei logici reci a numerelor si al dimensiunilor economice. De aceea si exista aceasta atitudine fata de tara noastra.“

Cand lipseste iubirea pe care o naste Domnul nostrum Cel Rastignit si Inviat, societatea devine o masa impersonala, care se dizolva inchisa intre zidurile individualismului si ale egoismului.

Pe de alta parte, noi, grecii, am mers pe un drum in ultimii ani si am dorit sa atingem anumite tinte, fara prezenta Duhului, fara ajutorul si intarirea dumnezeiasca a Domnului nostru. Am cerut “minunea” bazandu-ne pe puterile noastre mincinoase si am absolutizat ce ne-am dorit noi cu putinele noastre calitati omenesti. Am mers pe un drum cu spini, desculti si am dorit sa negociem soarta poporului nostru fata de partenerii nostri cinici, fara ajutorul Dumnezeului nostru, fara sa ne ridicam ochii la cer, fara sa ne gandim cum Parintii nostri au luptat ca sa ne lase aceasta tara.

In aceste ore grele prin care trece poporul grec, chiar si in aceasta ultima ora, trebuie sa ascultam cuvantul Domnului: acel “ Mergi” care ne indica drumul pe care trebuie sa-l urmam si acel “Fie tie dupa credinta ta”. Problema este cata credinta avem in Dumnezeu, daca credem in valorile si traditia acestui popor si daca dorim sa ajutam tara noastra sa iasa din oceanul deznadejdii…

Macar sa intelegem ca acest drum dificil, adica “Mergi”, ne conduce la lumina numai daca avem cu noi pe Iisus Hristos. In orice alta situatie vom sangera fara sens. Acum, sa ne rugam :

“Doamne al Puterilor, fii cu noi, caci pe Altul in afara de Tine nu avem, Doamne al Puterilor, miluieste-ne pe noi“.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de E.P.

Mitropolitul Hrisostom al Patrei

Vedeti si:

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Ierarhi greci, Pagini Ortodoxe, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “CRIZA GRECIEI. Indemnul MITROPOLITULUI HRISOSTOM AL PATREI: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor, fii cu noi!”

  1. Parintele Cezar Axinte si Mihai Chircor despre Ortodoxie și geo-politică:
    https://youtu.be/9WEBDOFrvBQ

  2. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Actualizat – ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU |
  4. Pingback: REFERENDUMUL DIN GRECIA E VALID – REZULTATE LIVE. Estimarile dau un usor avans TABEREI ANTI-TROICA. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare