NE FACE INTERNETUL MAI PROSTI? (dezbatere-Video)/ DEPENDENTA DE NOILE TEHNOLOGII LA ROMÂNI. Tinerii isi verifica de peste 200 de ori dispozitivele mobile!/ CUM SE ASCULTA SI SE LOCALIZEAZA PRIN SMARTPHONE. “Strumfii” folositi de serviciile secrete/ CEJ invalideaza cadrul actual al TRANSFERULUI DE DATE PERSONALE intre UE-SUA

7-10-2015 6 minute Sublinieri

Videoclipul este un rezumat al dezbaterilor purtate pe acest subiect in cadrul conferintei organizate anul acesta de Intelligence Square si Newsy, pe baza cercetarilor stiintifice facute de urmatorii autori, impartiti in cele doua tabere: Nicholas Carr si Andrew Keen, care prezinta dezavantajele evolutiei tehnologice si, de partea opusa, Genevieve Bell si David Weinberger.

Intreaga dezbatere are ca tema clarificarea unor concepte de interes, precum “informatie”, “cunoastere” si “inteligenta”, in incercarea de a raspunde urmatoarelor probleme: care sunt avantajele si dezavantajele evolutiei tehnologice pentru consumatorii de rand si cum putem intelege dispozitivele “smart” in ciuda dependentei pe care utilizatorii acestora o dezvolta.

Potrivit unui studiu Ernst&Young, 41% dintre tineri (25-35 ani) îşi verifică dispozitivele mobile de peste 200 de ori în 24 de ore, iar 62% dintre utilizatorii de smartphone folosesc acest dispozitiv mobil între 2 şi peste 6 ore pe zi.

Studiul EY mai arată şi că două treimi dintre cei care folosesc dispozitive mobile le verifică dimineaţa, în primele 30 de minute după trezire.

„Utilizatorii români poartă peste tot dispozitivele mobile cu ei, le verifică frecvent şi foarte des se întâmplă să utilizeze mai multe dispozitive mobile în acelaşi timp. Top 3 al celor mai utilizate dispozitive mobile în fiecare zi arată că 62% dintre utilizatorii de smartphone, 23% dintre utilizatorii de telefon mobil şi 18% dintre utilizatorii de tabletă folosesc aceste dispozitive mobile între 2 şi peste 6 ore pe zi”, potrivit studiului.

Mai mult, două treimi dintre respondenţi spun că, din momentul trezirii şi până se uită la dispozitivul mobil, trec sub 30 minute. Iar pentru 29% dintre respondenţi se pare că rutina dimineţii începe cu verificarea dispozitivului mobil înainte de micul dejun şi uneori chiar înainte de spălatul pe faţă.

Creşterea nevoii de fi conectat se reflectă nu numai în primul lucru pe care îl fac utilizatorii dimineaţa, dar şi în frecvenţa cu care se uită la dispozitivele mobile în timpul unei zile. 52% dintre respondenţi spun că se uită între de 11 şi 50 de ori în fiecare zi la dispozitivele lor mobile, iar 22% se uită între 51 şi peste 200 de ori în fiecare zi. Cea mai mare frecvenţă de utilizare a dispozitivelor mobile – peste 200 de ori în 24 de ore – se constată la segmentul de vârstă 25-35 de ani (41%). Următorul segment cu frecvenţa mare de utilizare este cel cuprins între 45-55 de ani (26%).

Studii globale estimează o creştere anuală a traficului video cu 55% până în 2020, impulsionat de serviciile de streaming video şi de includerea de tot mai mult conţinut video în spaţiul de media şi publicitar. Astfel, 37% dintre respondenţii la sondaj vizionează 1-5 materiale video/săptămână, 21% peste 15 materiale video/săptămână, 19% vizionează între 6 şi 10 materiale video, în timp ce doar 14% dintre respondenţi nu vizionează conţinut video pe săptămână.

Studiul EY scoate în evidenţă şi utilizarea unui număr mare de aplicaţii, ceea ce se explică şi prin categoriile diverse din care acestea fac parte: 66% dintre respondenţi folosesc aplicaţii din categoria business, 60% din categoria foto & video, câte 46% din categoria muzică şi entertainment, cele mai coborâte valori la utilizarea aplicaţiilor le înregistrează categoriile lifestyle (28%), health & fitness (25%) şi sport (17%).

Studiul „Utilizarea dispozitivelor mobile” analizează percepţiile utilizatorilor din România privind durata de folosire a acestora, conţinutul accesat, aplicaţiile descărcate sau beneficiile pe care le asociază utilizării dispozitivelor mobile. Referindu-se la dispozitive mobile, studiul ia în considerare o categorie distinctă de tehnologie non-computer care include următoarele: smartphone, tabletă, telefon mobil, phabletă, smartwatch, brăţară fitness. Analiza are la bază 1.040 de răspunsuri la un chestionar alcătuit din 33 întrebări primite în perioada 8-29 iunie 2015 de la respondenţi preponderent din mediul urban, cu vârste între 18 şi 55+ ani, din 31 de judeţe ale ţării.

infografic-utilizarea-dispozitivelor-mobile

  • Digi24:

STUDIU. Cât de dependenţi suntem de smartphone sau tabletă

Facem un exercițiu de imaginație: ce s-ar întâmpla mâine dimineață dacă vă uitați telefonul acasă? Este din ce în ce mai evident că suntem dependenți de tehnologie. Cei de la Ernst&Young au cuantificat exact cât de dependeți suntem de tot ceea ce înseamnă dispozitivele mobile: smartphone-uri sau tablete iar răspunsul este că suntem foarte dependenţi.

Pentru două treimi dintre cei care dețin astfel de dispozitive nu trece o jumătate de oră de când au deschis ochii dimineața că au și pus mâna pe telefon, iar o treime nu apucă nici măcar să ia micul dejun, nici măcar să se spele pe față.

Românii folosesc dispozitivele mobile peste tot, de la primele ore ale dimineţii şi le verifică de zeci dacă nu de sute de ori pe zi. Mobilitatea digitală și conectivitatea sunt tot mai importante în viața personală, dar și în mediul de afaceri.

Peste 60% dintre utilizatorii de smartphoneuri sunt dependenţi de ele. Cum în România sunt în jur de 7,5 milioane de telefoane inteligente, înseamnă că cel puţin trei milioane de români sunt conectaţi la tehnologie între două şi şase ore pe zi.

Peste 40 la sută dintre tinerii sub 35 de ani își verifică telefonul de cel puțin două sute de ori în 24 de ore.

Cele mai căutate informaţii sunt cele din media şi serviciile financiar-bancare.

Domenii ca mass-media, serviciile financiar-bancare și evident companiile din tehnologie și IT oferă utilizatorului român cele mai clare informații care se pot accesa de pe dispozitivele mobile. La polul celălalt, studiul Ernst&Young spune că domenii precum construcțiile, imobiliarele, leasingul, asigurările și petrolul mai au de lucrat la acest capitol.

Dacă ne uităm la programe, aproape 70% dintre orășeni spun că folosesc aplicațiile business, apoi foto& video și cam jumătate muzică. La polul opus, cel puțin declarativ, urmează lifestyle, sănătate și sport.

La nivel global se estimează o creștere a traficului video cu peste 50% pe an până în 2020 datorită serviciilor de streaming video și de includerea de tot mai mult conținut video în spațiul de media și publicitar, iar noi nu o să rămânem în urmă: aproape 90% dintre utilizatori vizionează cel puțin un conținut video pe săptămână.

Ştrumfii” care îţi ascultă şi urmăresc telefonul

Dacă smartphone-ul vi se închide şi deschide fără motiv, de vină ar putea fi ştrumfii. Nu vorbim, totuşi, de celebrele personaje animate şi albastre, ci despre nişte unelte de interceptare pe care serviciile secrete britanice le-au poreclit „ștrumfi”. Ce fac acești „ştrumfi răi” explică Edward Snowden, fostul angajat al Agenţiei Americane pentru Securitate (NSA), cel care a dezvăluit faptul că serviciile secrete americane interceptează ilegal convorbirile telefonice din toată lumea.

Edward Snowden: „Ştrumful visător” este o unealtă cu ajutorul căreia telefonul poate fi închis şi deschis fără care tu să îţi dai seama.

Reporter: Chiar şi atunci când am telefonul închis?

Edward Snowden: Corect.

Reporter: Şi îl mai avem pe „Ştrumful băgăcios”, ce este „Ştrumful băgăcios”?

Edward Snowden: „Ştrumful Băgăcios” este o unealtă de ascultare. De exemplu, dacă ai telefonul în buzunar, ei pot deschide microfonul şi pot asculta tot ce se întâmplă în jurul tău.

Reporter: Chiar dacă am telefonul închis?

Edward Snowden: Chiar şi în acest caz, pentru că au cealaltă unealtă prin care îl pot porni.

Reporter: „Ştrumful urmăritor” ce este?

Edward Snowden: Este o unealtă de geolocaţie care le permite să te localizeze cu o precizie foarte mare, cam cum se poate face când foloseşti sistemul de localizare prin triangulare. Ei vor, practic, să stăpânească telefonul în locul tău.

Curtea Europeană de Justiţie a declarat “invalid” cadrul juridic privind transferul de date personale din UE către SUA într-un caz care vizează reţeaua Facebook. Comisia de la Bruxelles vrea să se asigure că informaţiile transmise partenerilor americani vor fi protejate de acum încolo.

“Verdictul nu este un şoc pentru noi”, a afirmat comisarul european de resort, Vera Jourova. “Dimpotrivă, sentinţa este o confirmare a poziţiei noastre în negocierile cu SUA, din ultimii doi ani”, a adăugat Jurova. În acest interval de timp, Comisia Europeană n-a reuşit să ajungă la un nou acord cu americanii. Prin acordul “Safe Harbor”, încă în vigoare, Comisia de la Bruxelles le-a permis firmelor, încă din anul 2000, să transmită date personale în SUA – probabil în conformitate cu Directiva europeană privind protecţia datelor.

Însă cel târziu când s-a aflat că americanii au interceptat până şi telefoanele mobile ale şefilor guvernelor europene, Comisia a înţeles că datele transmise din UE nu sunt deloc în siguranţă. De la dezvăluirile lui Edward Snowden (2013), Bruxelles-ul s-a văzut nevoit să negocieze cu administraţia de la Washington în vederea găsirii unei formule care să asigure protecţia datelor europene în condiţiile intervenţiilor de rutină ale serviciilor secrete americane.

Ca atare, comisarul european Vera Jourova confirmă iniţierea unor noi negocieri cu americanii fără a specifica, însă, şi intervalul de timp în care ar trebui încheiat viitorul acord. Probabil, cândva, în decursul anului viitor? Până atunci ar trebui să intre în vigoare deja anumite dispoziţii provizorii. În săptămânile următoare Comisia Europeană în colaborare cu autorităţile naţionale pentru protejarea datelor din UE intenţionează să formuleze cadrul juridic de tranziţie în care se va desfăşura schimbul de date cu SUA.

Schimbul de informaţii nu va fi sistat

Transferul de date din Europa se va efectua şi-n continuare, însă va deveni mult mai dificil. Companiile vor trebui să aibă acceptul fiecărui client în parte pentru a obţine dreptul de a face transferuri de date în SUA. O altă posibilitate ar fi ca marile concerne active la nivel global să poată realiza schimburi de date numai în condiţiile unor angajamente obligatorii prin care respectarea standardelor europene privind protecţia datelor să fie garantată.

Pentru economie asemenea angajamente individuale sunt incomode luând în considerare faptul că tot ceea ce până acum era standard va trebui stipulat în contracte pe viitor. “Decizia Curţii Europene de Justiţie creează o incertitudine juridică ce va trebui eliminată. Verdictul acesteia ar putea avea efecte negative asupra pieţei comune, în multe sectoare economice”, susţine Asociaţia europeană a antreprenorilor “Bussiness Europe”. În context, Uniunea Europeană ar trebui să ajungă cât mai curând la un acord cu SUA – un acord menit să asigure transparenţa şi respectarea reglementărilor.

Ajustările nu sunt de ajuns

“Comisia Europeană i-a păcălit pe cetăţeni”, afirmă europarlamentarul ecologist Jan Philipp Albrecht. Prin actuala decizie, Curtea de Justiţie a ţinut să-i arate cartonaşul roşu Comisiei de la Bruxelles care, în opinia magistraţilor europeni, nu şi-ar fi asumat răspunderea. “În ultimii 15 ani, de la stabilirea acordului Safe Harbor, cu preţul încălcării drepturilor fundamentale, miliarde de date personale aparţinând cetăţenilor europeni au fost transferate în SUA”, critică Albrecht.

În opinia europarlamentarului european, nu revizuirea acordului Safe Harbor ar fi soluţia. Curtea de Justiţie a constatat deja că protecţia datelor în SUA nu este în conformitate cu standardele europene.“Comisia de la Bruxelles ar trebui acum să-i grăbească pe americani să adopte şi ei o lege în domeniu”, susţine Albrecht. Dar, adaugă politicianul ecologist, decizia ţine numai de americani: “Dacă şi administraţia de la Washington doreşte ca firmele din SUA să facă schimb de date cu partenerii eruopeni, atunci ar trebui să acţioneze.”

Noi dispoziţii până la finele acestui an?

Jan Philipp Albrecht se arată optimist faţă de adoptarea unui nou regulament european privind protecţia datelor cu caracter personal: “Cele mai importante reuniuni sunt programate săptămâna aceasta. Tocmai de aceea verdictul magistraţilor a fost pronunţat acum.”

Consumatorii vor fi cu adevărat protejaţi abia atunci când în UE va exista o legislaţie comună în domeniu. Numai în aceste condiţii vor fi evitate cazurile similare celui analizat recent la Curtea Europeană de Justiţie.

Un utilizator al reţelei Facebook, cetăţeanul austriac Max Schrems, a depus plângere la autoritatea irlandeză pentru protecţia vieţii private – ţară în care este înregistrată compania. Guvernul irlandez a invocat reglementările acordului Safe Harbor. Instanţa Europeană i-a dat, însă, dreptate cetăţeanului care a contestat decizia din anul 2000 a Comisiei Europene.

Când a fost stabilit acordul, Comisia de la Bruxelles estima că SUA asigură un nivel adecvat de protejare a datelor personale transferate peste ocean. CEJ a decis să suspende aplicarea așa-numitului acord ”Safe Harbour” cu Statele Unite – înţelegere care le permitea companiilor americane să folosească datele personale ale internauților din Europa. Justiția europeană a ajuns la concluzia că transferul de date poate avea loc numai în condiţiile armonizării procedurilor americane cu legislația europeană.


Categorii

Bolile generatiei digitale, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “NE FACE INTERNETUL MAI PROSTI? (dezbatere-Video)/ DEPENDENTA DE NOILE TEHNOLOGII LA ROMÂNI. Tinerii isi verifica de peste 200 de ori dispozitivele mobile!/ CUM SE ASCULTA SI SE LOCALIZEAZA PRIN SMARTPHONE. “Strumfii” folositi de serviciile secrete/ CEJ invalideaza cadrul actual al TRANSFERULUI DE DATE PERSONALE intre UE-SUA

  1. Pingback: COPILUL ROMÂN petrece in fata TELEVIZORULUI si a CALCULATORULUI mult prea mult timp/ Femeie condamnata la inchisoare dupa ce copilul i s-a inecat in timp ce verifica FACEBOOK/ FRAGMENTARE, PULVERIZARE, DEPENDENTA: pericolele smartphone-urilor si DIETA DI
  2. Pingback: POKEMON GO. O aplicatie produsa de creatorul GOOGLE EARTH a produs o bizara ISTERIE GLOBALA, numai buna pentru a experimenta DIRIJAREA COLECTIVA PRIN INTERMEDIUL TEHNOLOGIEI, chiar si pentru motive absurde sau puerile, generand inclusiv CONSECINTE PERICUL
  3. Regulament UE: Adolescenţii sub 16 ani, interzis la reţelele de socializare fără acordul părinţilor
    „În cazul în care copiii folosesc excesiv ecranul pot ajunge să piardă conexiunile cerebrale care sunt obţinute prin alte activităţi sociale, educative sau relaxante. Adolescenţii pot ajunge să piardă abilitatea de a forma legături sociale, de a gestiona diverse contexte sociale sau de a se bucura de timpul petrecut cu familia”
    „40% dintre participanţii la studiu au învăţat să folosească internetul cu sprijinul părinţilor, în timp ce 60% declară că au descoperit singuri cum se utilizează internetul. Minorii care au fost lăsaţi să descopere singuri cum se utilizează internetul au fost mai des victimele agresiunilor din mediul online decât cei ai căror părinţi au fost alături de copii când aceştia au început să folosească această reţea”, arată datele Poliţiei Române.
    „De departe, cel mai mare pericol pentru copii este grooming-ul. Acesta se referă la acţiunile întreprinse în mod deliberat pentru ademenirea sau manipularea unui minor pentru a stabili o legătură emoţională cu acesta, pentru a-i reduce inhibiţiile şi a-l face să se apropie de hărţuitor. Scopul este atragerea copilului în activităţi de exploatare sexuală, cum ar fi prostituţia infantilă sau producerea de pornografie infantilă sau de racolare în vederea traficului de copii. Mijloacele on-line cele mai folosite de către agresori sunt reţelele de socializare, chat-urile, video chat-urile şi webmail-ul”.
    http://lyberti.com/psihologi-fara-telefon-tableta-laptop-pana-la-3-ani/

  4. Pingback: Psihiatrul Manfred Spitzer, autorul volumului DEMENTEI DIGITALE, despre cum utilizarea NOILOR TEHNOLOGII duce la DECLIN MINTAL (Video TVR). SMARTPHONE-ul, printre cei mai periculoși UCIGASI din istorie! In plus: Niciun studiu nu arată că folosirea comp
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare