DESTINUL ORTODOXIEI POST-#COLECTIV? Profesori de religie TRASI LA RASPUNDERE pentru “DERAPAJE” in abordarea MUZICII ROCK. Care au fost acelea?/ Biserica din Ploiesti, aproape de a-si DARAMA CLOPOTNITA, dupa ce a fost data in JUDECATA din cauza “ZGOMOTULUI”/ Monument secularist anticrestin pe Bld MAGHERU

11-11-2015 6 minute Sublinieri

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti i-au convocat pe şefii catedrelor de religie din şcoli şi licee după ce unii dintre dascăli au făcut comentarii deplasate la clasă despre victimele incendiului din Colectiv. Mai mulţi profesori le-au spus elevilor că muzica rock ar fi satanică. La întâlnire ar urma să fie prezent şi un reprezentant al Patriarhiei.

Scandalul a izbucnit după ce unul dintre elevii de la Colegiul A.D. Xenopol a făcut publice textele primite de la profesorul său de religie. În materialul didactic dascălul afirma că muzica rock este satanică şi are rolul să-i depărteze pe credincioşi de religie. Publicate pe contul de socializare al unui blogger, materialele au stârnit foarte multe reacţii, mai ales că două dintre elevele liceului au fost rănite în incendul din Clubul Colectiv.

Am auzit că a distribuit materiale cum că muzica rock ar avea influenţe satanice, nişte elevi au fost revoltaţi de asta şi au făcut nişte poze şi le-au trimis. Puţin cam exagerat! Nu cred că ar trebui să se predea aşa ceva în şcoli sau licee”, spune un elev de la A.D.Xenopol.

Nu mi se pare OK, nu poţi să spui că sunt nişte satanişti pentru că au anumite versuri. Spunea despre muzica rock, Reymen, Eminem, ceva cu dracu…”, povestește un alt elev.

Directoarea Colegiului A.D. Xenopol îi ia apărarea dascălului şi spune că profesorul a prezentat de fapt în clasă două texte, unul negativ şi unul pozitiv, pentru a genera o dezbatere de opinii despre Bine şi Rău.

Un alt caz a fost semnalat tot pe Facebook de actorul Adrian Văncică. La Liceul Tudor Vianu, profesorul de religie le-ar fi cerut copiilor să scrie ce ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi invitată la clubul Colectiv sau la un marș împotriva Guvernului.

„Nu mi se pare o întrebare potrivită pentru un prof de religie mai ales, deoarece nu se compară Fecioara Maria cu ce e acum”, spune un elev de la Vianu.

Înseamnă o dezbatere care nu e pentru nivelul lor, pentru adolescenţi”, opinează un părinte.

Conducerea liceului nu a dorit să comenteze incidentul.

Şi la Şcoala Centrală din Bucureşti o profesoara de religie și-a socat elevii. Dascălul ar fi criticat victimele din Colectiv şi ar fi sugerat că tinerii au fost pedepsiţi de Dumnezeu pentru că s-au dus să se distreze în club.

S-a zis la clasa a XI-a, profesoara de religie a zis că cei din Colectiv erau satanişti şi meritau să moară. M-am simţit jignit, deoarece am avut şi eu prieteni care au fost acolo. Şi mie îmi place genul ăsta de muzică”, spune un elev de la Școala Centrală.

Reacţiile dascălilor sunt aspru criticate de şefii din Inspectorat.

Marian Banu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti

Acestea sunt derapaje. Sunt lucruri care nu trebuie să se petreacă în aceste zile în care toată lumea este marcată de evenimentele tragice. Aceşti domni profesori trebuie să îşi înţeleagă mai bine menirea de educaţie morală, de a înţelege mai bine această generaţie”, spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Șefii catedrelor de religie și un reprezentant al Patriarhiei ar putea fi chemați chiar mâine la Inspectorat pentru a clarifica situația.

  • Hotnews: 

Dupa 3 “derapaje” rostite de la catedra referitor la tragedia Colectiv, profesorii de Religie au fost convocati la Inspectoratul Bucuresti

Profesorii de Religie din Bucuresti au fost convocati astazi la Inspectoratul Scolar, dupa ce trei dintre ei au facut observatii “deplasate” despre tragedia Colectiv. Elevii au povestit ca profesorii de Religie le-au spus fie ca muzica rock este satanica, fie ca victimele au fost pedepsite pentru ca s-au dus in club sa se distreze, relateaza Digi 24. Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Inspectoratului a declarat ca la intalnirea din aceasta dimineata au fost si cei 3 profesori, precum si un reprezentant al Patriarhiei, si ca nimeni nu a fost de acord “cu asemenea modalitati de a desfasura o lectie”.

  • Un elev de la Colegiul Economic A.D. Xenopol a facut publice mai multe materiale primite de la profesorul de Religie, in unul dintre ele fiind scris ca muzica rock este satanica si are rolul sa-i departeze pe credinciosi de religie, transmite Digi 24. Directoarea a afirmat ca profesorul a prezentat doua texte la clasa, unul negativ si unul pozitiv, pentru a genera o dezbatere de opinii despre bine si rau.
  • Al doilea caz se refera la un profesor de la Liceul Tudor Vianu, unde profesorul de religie le-ar fi cerut copiilor sa scrie ce ar fi facut Fecioara Maria daca ar fi invitata la clubul Colectiv sau la un mars impotriva Guvernului, iar la Scoala Centrala liceenii spun ca profesoara de religie ar fi lasat de inteles ca tinerii ar fi fost pedepsiti de Dumnezeupentru ca se distrau in club, potrivit televiziunii.

Contactat de HotNews.ro, Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a declarat ca intalnirea dintre conducerea inspectoratului si profesorii de Religie din Capitala a avut loc in aceasta dimineata. “Am avut o reactie foarte prompta si generala din partea parintilor: parintii ne-au determinat sa facem aceasta intalnire. Ei si-au exprimat pozitia transant”, a explicat Banu.

Intr-un moment in care toata lumea se gandeste cu piosenie la victimele tragediei de la Colectiv si in care profesorii de religie trebuie sa joace un rol important in educatia morala si crestina a elevilor, au fost 3 derapaje, care reprezinta opinii personale neadecvate vizavi de rolul muzicii in educatia tinerilor. Intr-adevar exista o tema in programa scolara referitoare la tinerii si muzica, nu avem nimic cu faptul de a se discuta sau a se asculta muzica, dar, din punctul meu de vedere, aceste pareri nu au ce cauta intr-o lectie. Profesorul trebuia sa le tina pentru sine, in scoala fiecare profesor trebuie sa fie foarte atent cu privire la ce transmite elevilor, fara sa le influenteze negativ comportamentul“, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al inspectoratului.

Acesta a precizat ca “Inspectoratul Scolar a considerat ca este bine sa facem o intalnire cu toti profesorii de religie. A fost o intalnire pur si simplu prin care sa vedem modalitatile de tratare a acestui subiect. E foarte important ca sunt numai 3 cazuri; noi avem peste 450 de profesori de religie care isi fac treaba cu onestitate. Aceste 3 cazuri reprezinta o iesire din decor, o parere personala care nu tine cont de programa si manual“.

Toti profesorii de religie participanti au avut o pozitie principiala: nu au fost de acord cu asemenea modalitati de a desfasura o lectie si Inspectoratul Scolar cred ca in acest moment va avea pe aceasta tema mai multe intalniri metodice. Este un derapaj de la normele profesorului de religie, cu atat mai mult in acest context care presupune un comportament apropiat de elevi“, a continuat Marian Banu.

Purtatorul de cuvant al ISMB a declarat ca la intalnire “au fost prezenti si cei 3 si unul a luat cuvantul si a zis: a fost o parere personala, nu mi-am dat seama ce fac. Daca noi nu intelegem universul, dorintele si trairile elevilor de liceu, inseamna ca traim in afara vremurilor, noi ca profesori. Trebuie sa intelegem realitatea“.

Pozitia Inspectoratului Scolar a fost prompta, nu ne transformam in inchizitie, in judecatori, nu e problema noastra sa ii sanctionam noi, pentru ca este o disciplina cu totul aparte si in general sanctiunile vin la probleme grave, penale“, a afirmat Marian Banu.

Acesta a adaugat ca “Patriarhia a avut un reprezentant“, care “a transmis un mesaj de normalitate si ca biserica e alaturi de cei care sunt in suferinta si ca mai ales profesorii de religie trebuie sa fie aproape de ei. In momentul de fata, este timpul mesajelor clare“.

Nota noastra

Mult zgomot pentru… permanentizarea unei stari de timorare a profesorilor de religie? 

Asadar, care sunt faptele?

Un profesor foloseste doua texte despre muzica (nu doar rock): unul care pune in evidenta influente sataniste, altul care pune intr-o lumina pozitiva fenomenul. Totusi, care este “derapajul” atat de grav incat sa justifice chemarea lui ordine? Sa intelegem ca dezbaterea este un derapaj? Are voie doar sa aprecieze pozitiv muzica lui Eminem si Rayman?

OK, materialul despre satanismul din muzica folosit de acest cadru didactic era o prostie. De asemenea, momentul ales este foarte nepotrivit. Totusi, ideea de dezbatere in sine, din doua puncte de vedere opuse, nu are cum sa fie derapaj decat daca avem de-a face cu o corectitudine politica introdusa in ora de religie.

Or, cel putin din cate transpare din materialele publicate de digi24 si hotnews, a deranjat pur si simplu ideea in sine, nu calitatea materialelor si momentul ales pentru dezbatere. Sa recunoastem: profesorul de religie a fluierat in noua “biserica” a Colectivului – asta a fost “pacatul” sau real. 

A doua fapta “incriminata”: intrebarea unei profesoare legata de “ce ar fi facut Maica Domnului…” 

OK, intrebarea e undeva intre rizibil si blasfemie, insa nu poti sa chemi la ordine pe cineva doar pentru ca pune probleme didactice intr-un mod nepotrivit. Din nou, “pacatul” acestui cadru didactic a fost acelasi: a pus la indoiala alegerea Colectiv. 

In fine, a treia fapta: aceasta este cu “s-ar fi auzit” si cu “s-a zis”: anume, ca tinerii ar fi fost pedepsiti de Dumnezeu. Daca, intr-adevar, s-a zis asa ceva, atunci abia aici avem de-a face cu un derapaj real si fara rest. Totusi, ne indoim puternic ca chiar acela a fost mesajul. Adica, la asa atmosfera, nu exista nicio marturie directa? Ci doar la mana a doua, a treia? Si pe baza asta s-a facut convocare la Inspectorat?

Trei cadre didactice, trei opinii, dintre care doar una, incerta, este flagrant derapaj. Cati profesori de religie, sunt, insa, in Bucuresti? In schimb, cate articole in online si cate postari furioase pe Facebook au generat aceste trei “performari” didactice? Derapaje, reale sau inchipuite, insa evident minore, care sunt folosite pentru a crea o stare de timorare a religiosilor, de autocenzurare a opiniilor lor si de cedare completa in fata cerintelor noii corectitudini politice care, iata, se va manifesta si in privinta stilurilor de viata.

In schimb, daca e voie sa dai, simbolic, rockul la maxim, clopotele incep sa deranjeze rau de tot. Atat de rau, incat o parohie e data in judecata si e in chiar in situatia de a-si darama clopotnita. Pentru ca oricum ortodoxia e noul comunism, iar bisericile sunt ca fabricile ridicate de comunisti, dupa cum ne spune si arta “cu tendinta”: prea multe. Asa ca trebuie date la fier vechi si privatizate, eventual…

Parohia Sfintii Voievozi din Ploiesti este la un pas de a fi obligata de instanta sa darame clopotnita, asta dupa ce mai multi ploiesteni au dat in judecata biserica, deranjati de zgomotul produs de clopot, potrivit Observatorulph.ro. Procesul s-a aflat pe rolul instantei de contecios administrativ din cadrul Tribunalului Prahova inca din anul 2009, iar instanta de fond s-a pronuntat in favoarea reclamantilor.

Sentinta, data in vara acestui an nu este una definitiva, si a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti. Curtea a amânat pentru data de 16 noiembrie pronunţarea în dosar. De data aceasta decizia va fi una definitiva.

Scandalul “clopotul” a inceput in anul 2009, atunci cand mai multe persoane care aveau locuintele in imediata apropiere a bisericii Sf. Voievozi au reclamat faptul ca zgomotul produs de clopot le creaza un real disconfort, clopotnita fiind construita mult prea aproape de casele lor.

Monumentul este ridicat pentru a comemora sau glorifica un eveniment trecut sau o personalitate marcantă, mesajul este întotdeauna unul pozitiv, triumfant, chiar dacă evenimentul din spatele lui nu este chiar așa. Cel de față este un mutant care marchează, 25 de ani mai târziu, mutația simbolisticii din spațiul public de la partidul unic la religia unică, salvarea noastră, a tuturor.

Fostele energii direcționate spre construirea comunismului prin ridicarea de fabrici și uzine sunt acum îndreptate spre clădirea noilor ‘fabrici’ ale ortodoxiei alături de omniprezentele cruci, care marchează locul unei morți violente și instalațiile de țevi de la rețeaua de gaze”, spune artistul Mihai Balko în prezentarea monumentului.

monument

foto cotidianul.ro


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Educatie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “DESTINUL ORTODOXIEI POST-#COLECTIV? Profesori de religie TRASI LA RASPUNDERE pentru “DERAPAJE” in abordarea MUZICII ROCK. Care au fost acelea?/ Biserica din Ploiesti, aproape de a-si DARAMA CLOPOTNITA, dupa ce a fost data in JUDECATA din cauza “ZGOMOTULUI”/ Monument secularist anticrestin pe Bld MAGHERU

  1. Inteleg ingrijoararea decaderii crestinismului in Europa însă trebuie sa ne reamintim perioada cruciadelor si a închizitiei cand CREȘTINISMUL era predominant SI CE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII a făcut !?
    Si-a cerut cineva iertare sau a căutat o soluție de impacare/unire a tuturor credințelor ?
    am auzit …..dar așa ca o preocupare teoretica
    Se vrea o dominare a creștinismului ? De acord dar cu toleranta cum mai stăm ?

  2. @Zota:

    trebuie sa ne reamintim perioada cruciadelor si a închizitiei cand CREȘTINISMUL era predominant SI CE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII a făcut !?

    Ce stiti despre Inchizitie? Cine a initiat-o, unde s-a practicat, cat timp a durat, ce comparatie puteti sa faceti cu metodele moderne de ucidere in masa in numele noilor ideologii, si, mai ales, daca ne puteti lamuri de ce trebuie sa nu mai fie ora de religie si sa tragem clopotele, noi, ortodocsii, pentru ca… a existat Inchizitia CATOLICA acum niste sute de ani?

  3. Pt Corneliu Zota: Încă nu înțeleg, ce are sula cu prefectura! Recte ce are inchiziția cu Ortodoxia? Ai vreo idee valabilă?
    Să ceară Biserica Ortodoxă iertare pt crimele inchiziției? De ce nu atunci și pt decimarea indienilor din America de Nord? Sau pt Hiroshima și Nagasaki? Iar lista poate fi completată la nesfârșit …

  4. Zota Corneliu…reprezentantul brave new world

  5. @ carmen (primul link):

    Doamna profesoara a provocat, chiar daca neintentionat, hazardandu-se indecent la extrapolari si proferand insulte totusi lipsite de o minima empatie umana fata de victime (“dezaxati”), dand prilejul sa se gaseasca apoi discursul de acest tip ca fiind specific ortodocsilor. Chiar nu avea de unde sa traga concluzia ca publicul de la GTG era acelasi cu cel de la trupele explicit sataniste care au mai “concertat” acolo.

  6. @admin2: de acord, surprinzatoare este si reactia exagerata a profesoarei dar si reactia tinerilor.

  7. De unde ca nu trebuie sa fii neaparat ortodox pentru a avea o parere contrara celei generale. Insa acum multe lucruri au scapat de sub control (uzul ratiunii) si consecintele se vad imediat.

  8. @Zota Corneliu,

    Este o mostra de ignoranţă relevanta pt. aceasta generatie care nu cunoaste istoria, dar se pricepe sa judece, sa arate cu degetul (in necunostinta de cauza).
    Inchizitia nu a apartinut niciodata Bisericii, ci urmasilor cazuti ai Bisericii de Apus, adica catolicilor (cei care s-au despartit de Biserica la Marea Schisma din anul 1054 si care s-au departat de dreapta credinta cazand in erezie). Iertare si-a cerut Papa (parca Ioan Paul al II-lea) pt. crimele comise in numele credintei (Inchizitie, cruciade si alte crime) dar asta este problema lor, nu a Ortodoxiei.

    a căutat o soluție de impacare/unire a tuturor credințelor ?
    Se vrea o dominare a creștinismului ? De acord dar cu toleranta cum mai stăm ?

    Cum sa impaci credinte diferite? Daca eu cred ca albul este negrul si tu crezi ca negrul este alb, nu vom ajunge niciodata la un acord, decat daca se fac compromisuri, ori compromisul, renuntarea la adevar inseamna un pact cu minciuna. Toleranta si impacare nu poate fi decat acceptand o parte de minciuna si renuntand la o parte de adevar (adevar+minciuna=minciuna). Toleranta intru minciuna?!

    Stii cine va face unirea credintelor (si indepartarea de la Adevar a celor care il urmeaza pe Hristos)? Antihrist. Pe acela il vor preamari popoarele pamantului intru pierzarea lor vesnica. Cu acela veti fi multumiti unii dintre voi, aparent le va impaca pe toate, dar calea lui va fi opusa adevarului lui Dumnzeu, si cine va sluji pe el se va lepada de Dumnezeu si Dumnezeu ii va lepada pe ei.

    Hristos insa ne-a spus:
    “Eu sunt Adevarul, Calea si Viata”
    “Daca cineva nu ramane in Mine se arunca afara ca mladita si se usuca; si le aduna si le arunca in foc si ard.”

    Cine nu ramane in adevar nu se poate mantui. Ortodoxia este singura care a pastrat adevarul de credinta propavaduit Sfintii Apostoli nealterat, Hristos ne-a daruit posibilitatea mantuirii (prin Jertfa Sa), cu conditia sa ii urmam Lui, nu altor credinte. A fi tolerant cu alte credinte, in sensul cedarii catre crezul lor inseamna indepartare de Adevar, de Hristos si de propria mantuire.

    “Nimeni nu poate sa slujeasca la doi domni, caci sau pe unul il va uri si pe celalalt il va iubi, sau de unul se va lipi si pe celalalt il va dispretui; nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui Mamona.” (Evangh. Matei 6:24)

    “Dar au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pieire;. Si multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita; Si din pofta de avere si cu cuvinte amagitoare, ei va vor momi pe voi. Dar osanda lor, de mult pregatita, nu zaboveste si pierzarea lor nu dormiteaza.” (Epistola 2 Sf. Petru 2:1-3)

    “caci ce insotire are dreptatea cu faradelegea? Sau ce impartasire are lumina cu intunericul?
    15. Si ce invoire este intre Hristos si Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?
    16. Sau ce intelegere este intre templul lui Dumnezeu si idoli? Caci noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis ca: “Voi locui in ei si voi umbla si voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu”.”
    (Epist. Sf. Ap. Pavel – 2 Corinteni cap.6)

  9. Inca un motiv pentru care ora de religie ar trebui sa fie adresate doar celor cu adevarat ortodocsi si ca acestia ar trebui separati de restul grupului. In acest caz, aceasta poate fi asemanata cu un supliment pentru viata duhovniceasca a elevilor! In ceea ce priveste atitudinea acelor profesori mi se pare ca unii prea usor pun concluziile si ca profesia de profesor e mult mai mult de atat!

  10. @Bogdan

    Interesant articolul… Cam pedant si dezlanat pentru gustul meu, dar interesant si instructiv!

  11. Legat de intrebarea despre “ce ar fi facut Maica Domnului?”, nu cred ca e exagerata. Mi se pare, mai de graba realista. Sunt oameni ai lui Dumnezeu care ne indeamna sa ne intrebam, atunci cand avem de facut o alegere: “In cazul acesta ce ar face Mantuitorul sau, de ce nu, Maica Domnului?”. Raspunsul la aceasta intrebare ne poate ajuta sa facem alegerea cea buna. Doamne ajuta!

  12. Pingback: Opinii si analize in APARAREA BISERICII, dar si pentru A TRAGE NISTE INVATAMINTE din “lectia” CRIZEI “COLECTIV”. Ce greseli ar fi de asumat, ce raspunsuri ar fi de dat? PROPAGANDA DE CASA TINE LOC DE MISIUNE AUTENTICA?/ Tinerii imb
  13. Pingback: Intrebari, lectii si rani dupa “Colectiv”… | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: PARINTELE NICHIFOR HORIA pentru “Familia ortodoxa” despre interpretarea si infruntarea duhovniceasca a incercarilor Bisericii dupa momentul “#Colectiv”: “SUNT VREMURI VICLENE. Dureros este ca nu suntem uniti, dar si usurinta
  15. Pingback: PARINTELE CIPRIAN, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si SALVAREA CONTINUA DE VIETI PRIN DONAREA DE SANGE. Urmand pildei lui Hristos si in cele omenesti, BISERICA ISI DA SANGELE SAU INCLUSIV CELOR CARE O HULESC SI O BATJOCORESC. Mai
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare