CAMPANIE ASUR CONTRA “SLUJBEI DE CARTIER” si a “zgomotului” facut DUMINICA de BISERICI

7-10-2011 4 minute Sublinieri

PARINTELE ARSENIE PAPACIOC NE ARATA PE CINE AR PUTEA DERANJA BATAIA CLOPOTELOR!

De câţiva ani încoace, valul tehnologic a cuprins până şi cea mai conservatoare instituţie din România. Clopotele digitale, sistemele de alarmă ultra-performante sau echipamentele de sonorizare surround reprezintă un etalon cu privire la statutul oricărui lăcaş de cult. De multe ori, tehnologia trece de uşile bisericilor şi pe pereţii exteriori, sub formă de boxe impresionante ca mărime.

În Bucureşti aproape că nu mai exista biserică fără sistem de sonorizare. Multe dintre acestea, aflate între blocuri, în cartiere considerate „dormitor” de arhitecţii urbanişti, folosesc tehnologia modernă pentru a propovădui Cuvântul Domnului, de multe ori la un volum destul de ridicat. Potrivit Recensământului din 2002, din totalul celor care trăiesc în Capitala 96,05% sunt creştini-ortodocşi. Din acest punct de vedere nu ar trebui să fie, teoretic, nicio problemă. Însă cele mai multe plângeri vin tocmai dinspre acest segment. O parte dintre locuitorii de confesiune ortodoxă, din apropierea bisericilor se declarã deranjaţi de volumul prea mare al sonorului, fiind nevoiţi sã asculte slujbele religioase, care dureazã mai multe ore şi se desfãşoarã în special duminică dimineaţa, când unii vor sã se odihneascã. Spre exemplu, numai în Sectorul 6, au fost înregistrate de la începutul anului trei sesizări, prin care autorul acestora reclama disconfortul fonic generat de clopotele Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului. Potrivit Poliţie Locale Sector 6, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că zona în care se află biserica este dens locuită, iar distanţele faţă de imobile sunt mici, sunetul fiind perceput de cetăţeni la o intensitate mare, fapt ce constituie un element deranjant. Măsura luată de autorităţi a fost o somaţie de a „adopta măsurile necesare pentru remedierea situaţiei create”.

În contextul în care cazurile când cei nemulţumiţi ajung să facă plângere la poliţie sau la primărie sunt rare, în mediul on-line astfel de probleme sunt semnalate din mai toate colţurile Capitalei. S-au creat chiar şi petiţii on-line împotriva acestei „mode”. Iată câteva opinii:

Consider că slujba de liturghie este un moment de apropiere sufletească de cele sfinte şi nicidecum un spectacol de rock în aer liber pe stadion. Libertatea credinţei religioase impune respectarea unor norme de bun simţ iar impunerea sub orice mijloace a unei credinţe religioase intra sub incidenţa legilor. Atenţie BOR!” – Bogdan Sorin, 53 de ani
De acord 100% cu interzicerea acestui fenomen. Şi eu am aceeaşi problemă. Legea trebuie să se aplice la fel pentru toţi” – Rusu Iulian, 31 de ani
Locuiesc în Bucureşti, cart, Crangasi lângă secţia 20 Poliţie. De vreun an a venit un nou preot care baga slujbele pe gât tuturor vecinilor cu transmisiunile lui prin difuzoare, fie sărbători, nunţi, botezuri sau înmormântări, noi le auzim. De ce?” – Bogrea Cătălina, 39 de ani

Societatea civilă vs. Biserica

„Problema” slujbelor difuzate în boxele montate pe pereţii exteriori ai bisericilor a ajuns să fie ridicată şi de societatea civilă. Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), organizație neguvernamentală care are potrivit descrierii scopul de a promova rațiunea, morala și justiția, nu vede cu ochi buni metoda “slujbei de cartier”. Vicepreşedintele ONG-ului, Alexandru Toma Pătrăşcu explica pentru B365.ro că astfel de situaţii sunt de înţeles, însă numai până la un punct: „Putem vorbi de situaţii specifice cum ar fi slujba de Crăciun sau slujba de Paşti, în condiţiile în care vin foarte mulţi enoriaşi care nu au loc întotdeauna în biserică. Acestea sunt nişte excepţii. Din păcate această practică este folosită zi de zi. Şi mai ridicol este atunci când slujba se aude tare în boxe, în timp ce biserica este închisă”, spune oengistul.

Totodată, susţine acesta, există situaţii când legea pur şi simplu nu se aplică: “Mă întreb, spre exemplu, dacă în cazul unui restaurant, fără să aibă pe nimeni înăuntru, şi-ar pune boxele afara şi-ar difuza muzica, în cât timp ar apărea poliţia şi să oprească acest “atac” asupra cetăţenilor? Dacă la bloc, un vecin îşi scoate boxele pe geam şi da drumul la muzică, poţi să-l reclami. Vine imediat poliţia şi-l amendează pentru tulburarea liniştii publice. De ce nu se aplică exact aceleaşi lucru şi-n cazul bisericilor?”, concluzionează Alexandru Toma Pătrașcu.

În replică, Biserica Ortodoxă Română(BOR), prin vocea purtătorului de cuvânt,  se degrevează de absolut orice autoritate în această direcție și subliniază autonomia de care are parte fiecare parohie. Este un subiect derizoriu. Nu Patriarhia sau Arhiepiscopia se ocupă de sonorizarea din biserici. Fiecare biserică are autonomia ei. Pe viitor să știți că vă tratăm cu indiferanță dacă veniți cu astfel de nimicuri. Ați dat dovadă în nenumărate rânduri de mediocritate și indolență, explică pe un ton iritat purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica. El adaugă că altele sunt sursele de zgomot, cum sunt acele mari concerte din București, de pe stadioane sau din piețe, care deranjează mult mai mult decât deranjează un difuzor de la o parohie din București”.

Ce spune legiuitorul?

Potrivit legii 61/1991 care reglementează normele de convieţuire socială, de ordine şi linişte publică constituie contravenţie tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin “producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larma”. În acest caz, preoţii care “uită” volumul la maximum în boxele bisericii risca amendă de la 200 lei la 1.000 lei. Până la astfel de situaţii ar trebui să se aplice “vorbă bună”, mai spune vicepreşedintele ASUR, Alexandru Toma Pătrașcu: În primul rând trebuie vorbit cu vecinii şi să se apeleze la preotul paroh, unde să se depună o plângere directă către parohie. Iar dacă situaţia continua, să apeleze la autorităţile de stat. Dar să nu cădem neapărat în păcatul de a-i considera vinovaţi pe cei de la Biserică. Poate ei sunt de bună credinţă şi de aceea recomand să se apeleze la înţelegerea preotului respectiv”.

Industria sistemelor audio pentru biserici

Cu toate că pare greu de crezut au apărut şi firme care montează sisteme audio profesionale în lacasele de cult. Acestea au angajaţi ingineri de sunet care configurează astfel de sisteme în funcţie de acustica bisericilor. Preoţii pot opta spre exemplu pentru “difuzoare stilate şi conforme dogmaticii, în interior, şi goarne sau coloane la exterior”. Mai mult, instalaţiile pot avea trei variante de amplificator: standard (amplificare microfoane şi intrare auxiliară), cu MP3 player încorporat pentru redare clopote, cântări religioase şi colinde (cu telecomanda) și multimedia – cu ecran color mare încorporat: clopote digitale, cântări şi colinde (cu telecomanda).

Cum era de aşteptat, tehnologia nu este pe înţelesul tuturor astfel încât pe unele forumuri au apărut preoţi care discuta pe marginea sistemelor audio sau care semnalează diverse probleme tehnice. Unul dintre acestia, care se semneaza cu pseudonimul Vasile84, are o problema legata de performanta sistemului: “Sistemul merge bine, însă când rostesc litera “S” apare un zgomot ca și cum as sufla în microfon […] Am încercat și un microfon de tip lavalieră produs de SAL. Funcționează, nu scoate sunetul acela, dar nu se aude f. clar.

Jalnic jurnalism care preia campaniile secu(la)riste ale ASUR-ului care nu stie ce sa mai faca pentru a reduce la tacere Biserica.

Intr-adevar, din zgomotul zilnic al teraselor si al vecinilor manelisti si de toata speta care fac din Bucuresti un oras puternic poluat audio, s-au gasit a deranja tocmai clopotele trase de Biserica si slujbele sonorizate!

Incredibila nesimtire si crasa prostie…

Dar, de fapt, de ce si pe cine deranjeaza clopotele?

Ne arata parintele Arsenie Papacioc:

“Trebuie sa aducem la cunostinta oamenilor invatatura crestina. N-a auzit nimeni bataia clopotelor? Clopotele nu bat niciodata pentru amuzament. Ci bat pentru ceva de natura sufleteasca, care ne atrage atentia: Cheama viii, plange mortii, imprastie viforele! Imprastie dracii si trasnetele.”


Categorii

Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “CAMPANIE ASUR CONTRA “SLUJBEI DE CARTIER” si a “zgomotului” facut DUMINICA de BISERICI

  1. probabil ii mustra constiinta. Nu e prea comod ca cineva sa vrea – sa zicem – sa fumeze o tigara si cand colo aude din difuzoarele bisericii un “Doamne miluieste!”. Ii cam sta fumul in gat. Nu mai zic de alte pacate. Ei spera ca, daca vor face clopotele si difuzoarele din afara bisericilor sa taca, va inceta si constiinta lor sa ii traga de maneca. Si uite-asa viata devine rrrroozzzz, dulce si fara griji, pt cei ce resping pe Dumnezeu abramburindu-se ca sunt buni, generosi, morali, etc deoarece nu le mai pune nimeni oglinda in fata; iar daca nu vezi si nu auzi inseamna ca nu exista (nu-i asa?)

  2. Pe cine deranjeaza clopotele??!!

    Pai sa va dau un exemplu relevant: Singura biserica romaneasca din Ierusalim (orasul nou) este o biserica muta! Nu mai are voie sa traga clopotele si sa bata toaca de multa vreme…..adica de cind in jurul ei s-a construit un cartier rabinic. Biserica era acolo cu mult inainte de construirea cartierului, din perioada interbelica. Ea fost ctitorita de unul din membrii familiei regale romanesti (nu mai stiu daca Principesa Ileana sau altcineva…).

  3. Unele biserici de mir chiar au boxele prea tari. Stiu vreo 2 locuri unde dardaie geamurile efectiv, iar popa de acolo, ca preot nu-i pot spune, e unu de asta de-i place sa-i pupe lumea mainile…

    Putina smerenie si bun simt nu strica. Uite-asa ne dam singuri cu tifla-n cap.

  4. Locuiesc in Giurgiu, langa biserica Sf. Treime si va marturisesc ca nu e vorba de atitudine anticrestina, dar credeti-ma e atat de tare si atat de distonant se aude, incat iti vine sa te urci pe pereti.
    Unde mai e dulceata slujbei ?
    Trebuie sa ragnim si sa behaim in microfoane la blana ?
    De ce trebuie sa se exagereze chiar si aici ?
    In loc sa atraga oamenii la biserica mai rau ii indeparteaza.

  5. Si eu sunt crestin ortodox practicant, si va citesc cu interes. Dar unele lucruri trebuie clarificate si stabilite la nivelul regulilor in BOR.
    Oricat ne-ar placea sa ne consideram biserica nationala (cu care sunt de acord) nu se poate sa ignoram niste principii elementare de civilizatie. Si acesta e un subiect destul de TABU in biserica ort. Manelismul a intrat si in biserica, asa cum a intrat in intreaga societate. De la ceasuri imesne pe iconostas sau flori de plastic la icoane, si pana la trasul clopotelor cu ajutorul inregistrarilor (fara clopote), e prezenta toata gama de chiciuri in mai toate bisericile romanesti. Nu mai exista bunul gust, si buna cuviinta vizavi de o estetica liturgica. Nu mai exista reglementari in acest sens din partea ierarhilor pentru ca si ei sunt promotori ai chiciului.
    Nu se poate sa scoti boxe afara din biserica si sa le dai la maxim sustinand ca (vezi doamne) faci misiune, raspandesti cuvantul lui Dumnezeu la lume, propovaduiesti…etc. Asta nu e nici misiune si nici propovaduire. E un chici de prost gust si o alterare a sensului liturgic si in consecinta ar trebui sesizat de catre BOR si nu lasat la atitudinea oricarui preot slab pregatit. Dar sa fim seriosi. Asa cum e poporul asa sunt de regula si conducatorii lui. Deci asa si ierarhii. Indolenta in toate privintele atinge cote maxime in biserica. Pe mine unul, aceasta lipsa de atitudine (in tot si toate)a BOR, ma doare, pt. ca biserica mea dreptmaritoare isi pierde din dinamism, din implicare, din prezenta obladuitoare si datatoare de sens in societate. Nu mai avem oameni la carma (numai oportunisti si masoni), nu mai avem scoli de valoare care sa pregateasca preoti pentru societate, nu mai avem un imbold national al bisericii noastre, si de aceea cantam cantari catolice prin ardeal, cantam cantari care se aseamana mai degraba cu cantarile din moschei prin sud, cumparam icoane in toate limbile posibile (greaca, rusa), numai in romana nu….etc. Nu mai avem demnitate iar identitatea e pe cale de disparitie. Atunci sa nu ne miram ca vin ateii. Doamne ajuta.

  6. @ cornelius, marius, sceptik:

    Bun, aveti dreptate in privinta acestor excese, dar… ce legatura are scrupulozitatea noastra legata de slujbele ortodoxe cu campania ASUR? Adica, ceva de genul “au si ei dreptatea lor”? Consideram ca asemenea lucru nu are nicio indreptatire, mai ales ca in campania lor este vizat sunetul clopotelor, de pilda. Sa nu ajungem sa ne alaturam unora ca acestia doar fiindca exista lucruri care depasesc masura si frizeaza kitschul in unele dintre bisericile noastre.

    De cele mai multe ori insa sonorizarea are un scop cat se poate de practic – afluenta credinciosilor umpland bisericile, trebuie sa auda si ei slujba de afara, de preferinta fara sa isi ia echipamente de microfonie de la SIE. Si oricine poate sa spuna ca pentru a se auzi – decent – si integral slujba afara, in curte, sonorizarea chiar trebuie sa fie puternica, altfel se aud doar franturi.

  7. Erau niste comentarii partial legate de subiect :). Desigur ca ASUR are scopul ei, problema este ca le dam si noi apa la moara, deseori. Eram undeva cu niste cunoscuti, langa o biserica, intr-un mic oras. Parintele de acolo a dat boxele exagerat de tare, iar unii locatari de prin blocurile care inconjurau biserica, l-au rugat politicos, odata, de doua ori, sa dea mai incet. Pana la urma au scos si ei boxele pe geam si au bagat manele. Totul s-a terminat cu venirea politiei si momentul a fost jenant. Acuma, intreb, cine a pornit sminteala? Iar chestiile astea sunt remarcate de cei de la ASUR & Comp. si cand se aduna mai multe, le arunca in fata, cu noroi cu tot. Presa n-a scris exclusiv despre dangatul clopotelor, nici nu prea avea cum ca ASUR sa spuna ceva numai pe tema asta. Clopote sunt in toata Europa. Bine, discutam, ca veni vorba… Poate mai citeste si un preacucernic, desi nu intra aia carora le sunt adresate randurile, pe-aici…

    PS! in majoritatea cazurilor pe care le cunosc, din mai multe orase, clopotele se trag cel mai devreme la ora 8 dimineata, desi unii trag chiar la 9. Asa ca nu vad de ce se plang cei de la ASUR: Chiar daca mai stai in pat la ora aia, esti cam treaz.

  8. Cei de la ASUR nu protesteaza impotriva exceselor, nici impotriva lipsei de bun gust si bun simt si nici impotriva “modernismului” desantat care invadeaza din ce in ce mai mult Biserica (impotriva carora ar trebui noi sa luptam, fiecare dupa puteri si cu metode binecuvantate) ci, fiind dintre cei care lupta impotriva Bisericii, au gasit un nou pretext, protestand acum impotriva “zgomotelor” clopotelor si a faptului ca slujba se poate auzi, pur si simplu, prin boxe, in strada.
    Deci, prin excesele de mai sus, oricat de nefericite ar fi, nu li se da “apa la moara”. De altfel, ei nu au nevoie sa li se dea “apa la moara” pentru ca oricum actioneaza dupa un “program” al lor si un plan prestabilit. Fratilor, trebuie sa intelegem ca astia nu sunt de capul lor!
    Problema clopotelor a fost “rezolvata” in multe tari din Occident unde ele au incetat sa mai bata de mult timp, fiind interzise de primarii la intreventia insistenta a fratilor mai mari si mai experimentati ai celor de la ASUR, din tarile respective.
    Dracu’ nu doarme! Ar fi bine sa nu dormim nici noi!

  9. Admin

    Si eu sunt un luptator implicat direct in lupta cu ateismul dar ma revolt atunci cand incepem din exces de zel si multa prostie, sa ne aparam prosteste acolo unde nu e nimic de aparat. Dupa parerea mea nu ar trebui sa ne spalam rufele in public ca asta asteapta toti care vor sa loveasca in biserica. Ci ar trebui ca noi, credinciosii, care tin biserica,sa ne ocupam mai direct si cu mai mult interes de tot ceea ce nu este in regula in biserica. Daca preotul nu este in regula (betiv, curvar, ne implicat, manelist, chicios, etc) sa mergem la arhiepiscopie si sa-i denuntam practicile . Problema care ne insulta este ca, cu venirea acestui mason la putere (Daniel), laicii nu mai au niciun drept in biserica.Nu-i mai asculta nimeni si nu mai au unde se plange. BOR a ajuns un imens monopol de putere. Aici avem de la institute teologice la nivel de scoala profesionala si pana la ierarhi cu dosare penale. Totul e putred si noi stam si batem tastatura pe net. Mai avem 2-3 duhovnici mari care stau si ei sub acuzatii sioniste de legionari,(tot dintr-o problema a puterii danielesti) iar apoi, dupa ce si acestia vor pleca la domnul, ramanem singuri. Adica Noi si “Ei”. Asta doare.
    Iar ideea asta a voastra, ca noi crestinii nu luptam asaaa….fizic. Noi suntem aia cu rugaciunea si duhul blandetii este total eronata. Toti duhovnicii acestia pe care Dvs. ii prezentati si comemorati ca pe vii exemple au fost mari luptatori atat implicati in diverse miscari cu caracter politic cat si duhovniceste. Diferenta intre ei si noi care batem tastatura zi de zi este ca ei au curaj, ceea ce noua ne lipseste. Noi devenim niste “caldicei” ce-si cauta protectorul, si ne multumim ca mai scoatem si noi capul din cand in cand, ca si aici, “in anonimat”. Ori asta e boala societatii noastre. Frica. Lupta se da in alta parte domnilor !!!

  10. Am impresia ca din dorinta asta a noastra de a fi “civilizati”, prost inteleasa aruncam nu doar apa din copaie ci si copilul impreuna cu ea. Oare, chiar asa, timp de 2 ore pe saptamina (ca atit tine Litughia, si poate inca 30 de minute sau o ora utrenia….dar de cel mai multe ori nici atit)nu putem sa suportam chiar si o acustica mai ridicata. Ei sint pur si simplu smecheri: sub pretextul boxelor care pare unora un argument viabil (dupa cum s-a vazut si aici) reusesc sa atraga un anumit sprijin, chiar si prin faptul ca le dati dreptate virtual la O PARTE din argument. Apoi urmatorul pas va fi sa se refere la incetarea baterii clopotului. Spre deosebire de alte tari….cosmopolite aici nu pot sa vina cu pretextul ca se ofenseaza aia de alte religii…asa, ca s-au adaptat la “mediu”: sint deranjati vecinii. Pai pe vremea lu’ Ceausescu se bateau clopotele…..si nu se mai ofusca nimeni…si iaca-ta ca ne-am trezit dupa 1500 de ani ca am devenit brusc “sensibili” si “civilizati”.Nu asta inseamna civlizatia oameni buni.

  11. @cornelius:

    Si eu sunt un luptator implicat direct in lupta cu ateismul dar ma revolt atunci cand incepem din exces de zel si multa prostie, sa ne aparam prosteste acolo unde nu e nimic de aparat. Dupa parerea mea nu ar trebui sa ne spalam rufele in public ca asta asteapta toti care vor sa loveasca in biserica.

    Hmmm. Si cum ne spalam rufele in familie? Aproband public spusele ASUR-ului despre boxele bisericilor si vorbind de patriarhul mason?

    Iar ideea asta a voastra, ca noi crestinii nu luptam asaaa….fizic.

    A noastra sa fie, oare? Parca asa ar scrie in Noul Testament, din cate mai stim si noi. Apostolul Pavel, in Efeseni, spune ceva legat de asta, iar Mantuitorul le raspunde ucenicilor care voiau sa pedepseasca fizic obraznicia necredinciosilor ca nu stiu carui duh slujesc.

    Toti duhovnicii acestia pe care Dvs. ii prezentati si comemorati ca pe vii exemple au fost mari luptatori atat implicati in diverse miscari cu caracter politic cat si duhovniceste.

    Din ce miscari politice au facut parte MONAHII Arsenie Papacioc si Adrian Fageteanu, ca sa ne referim la doi dintre cei “comemorati” recent…

    Noi devenim niste “caldicei” ce-si cauta protectorul, si ne multumim ca mai scoatem si noi capul din cand in cand, ca si aici, “in anonimat”. Ori asta e boala societatii noastre. Frica. Lupta se da in alta parte domnilor !!!

    Caldicel inseamna, conform locului scripturistic unde este folosit cuvantul, autosuficient.

    Iar Sandu Tudor vorbea si el despre boala societatii noastre ca fiind frica, insa o vedea ca frica de a te vedea pe insuti asa cum esti, in cadrul spovedaniei.

    Da, lupta se da in alta parte, nu pe teren politic, ci pe terenul propriei noastre inimi.

  12. @ Cornelius:

    Si cam cum ati concepe, de pilda, astazi, lupta dvs. “fizica”? Cum si cu cine, mai precis? Si cu ce intemeiere “crestineasca”?

  13. Admin

    Duhovnicii de care ati amintit au fost legionari si au luptat atat politic cat si ideologic pentru credinta si neam. Ca ei au fost majoritatea din elita noastra. Ultimul de acest fel care a plecat la Domnul a fost Parintele Adrian Fageteanu. Ultimul in viata a ramas Parintele Iustin Parvu. Acestia au facut parte direct din miscare impreuna cu alte mii de preoti la fel de mari duhovnici si teologi. Dar au fost si simpatizanti ca Steinhardt, Arsenie Boca etc. Nu va faceti ca nu stiti. Nu prezentati oamenii numai dupa cum vreti voi sa-i vedeti.Toti si-au asumat trecutul lor ca fiind unul crestinesc in primul rand, si apoi eroic ca lupta pentru neam si tara. Toti au fost mandrii de asta. Si noi cu atat mai mult.
    Caldicel inseamna caldicel. Adica nici rece nici cald, nici in car nici in caruta, nici asa nici altminteri etc. Asta e intelesul si nu altul. Cuvantul in sine se autoexplica.
    Aveti dreptate cand spuneti ca lupta se da in inimile oamenilor. Asta pe plan duhovnicesc. Exista insa o lupta care se da si fizic si metafizic. Una care nu difera cu nimic de luptele lui Stefan Cel Mare si Sfant, de luptele Sf Constantin cel Mare, de luptele si razboaiele care s-au dat in istoria crestinismului pentru apararea lui. Cu astea ce facem ?? Le scoatem din istorie, cum ca nu s-au purtat exclusiv duhovniceste?? Daca ar fi dupa Dvs. ne-am pierde tara si credinta procedand asa cum procedeaza sectarii care nu permit confruntari fizice si nici participarea la armata. Daca Stefan cel Mare nu se lupta fizic si nu omora pe campul de lupta dvs. vorbeati acuma limba turca si va inchinati la Mahomed. Demnitatea e un lucru dumnezeiesc asa cum si libertatea este tot de la El. Iar pt. acestea merita sa lupti ca aparator al darurilor lasate de Dumnezeu pt. noi. Hristos ne-a dat dovada de demnitate atunci cand i s-au dat palme pe obraz. Dar atunci n-a intors si obrazul celalalt, ci cu demnitate a spus ca daca spune minciuni sa dovedeasca aceasta, iar daca spune adevarul pentru ce il palmuiesc. Nici Hristos n-a stat cu mainile in san cand a vazut casa Domnului terfelita de bisnitari. Nici Sf. Nicolae nu s-a sfiit sa-i dea o palma lui Arie la primul sinod si nu cred ca a pacatuit printr-o astfel de atitudine.
    Ma intrebati cum as concepe eu lupta fizica? Desigur neranind pe nimeni daca se poate. Dar as incepe printr-o curatire a bisericii de oportunisti, securisti, homosexuali din manastiri (e plin), afaceristi etc. Ma surprinde insa intrebarea dvs, “Cum si cu cine, mai precis???”. Pai zi de zi postati tot felul de tematici care au cel putin un potential dusman. Ba masoni, ba corporatii, ba atei, pa Europenismul, ba catolicii etc. Nu sunt dusmani?? Pai ii enumerati zilnic. Si eu ii consider dusmani si aveti dreptate cand ii confruntati in articolele dvs. Si eu fac la fel de cate ori am ocazia. Pe urma mai intrebati de “intemeiere crestineasca”? Pentru un om cu organ metafizic dezvoltat va spun cu sinceritate ca un razboi al cuvintelor este mai nimicitor, mai smintitor decat unul fizic. Dar asa cum traim intr-o lume duhovniceasca si una lumeasca, tot asa exista o lupta duhovniceasca, care trebuie sa fie prima si ceam mai sustinuta, dar si o lupta fizica fie prin cuvant, fie prin sabie care de-opotriva pot doar nani sau chiar ucide. Desigur ca nici eu nu cred in violente si e de preferat duhul blandetii. Dar o lupta fizica nu se da doar prin lovituri de pumni, ci si prin cuvant, actiune, denunturi, anchete, demisii etc.
    Ideea de baza e ca dvs. prin atitudinea pe care o aveti luptati bine, dar luptati doar cu dusmanii straini de noi. Problema ortodoxiei insa vine si din interior. Si acolo e un putregai mare care trebuie starpit. Cu alte cuvinte nu suntem atenti si la barna din ochiul nostru. Doar asta am vrus sa semnalez ca nici noi nu ne simtim foarte bine, si ca avem problemele noastre care incep sa se agraveze. Iertati-mi vehementa verbala dar lucrurile nu sunt doar albe si negre,(asa cum deseori le prezentati) nici cele lumesti si cu atat mai putin cele duhovnicesti. Doamne miluieste.

  14. Si ce crezi frate “CORNELIUS”, ca HRISTOS, care este CAPUL Bisericii, oare nu se ingrjeste de Biserica Sa, oare DOARME, sau in fata Sa Rugaciunea catre EL nu are valoare, ci trebuie doar SA NE PRIVEASCA cum actionam, social si politic, si atunci (oare) se bucura, iar fiindca incercam duhovniceste si STRICT DUHOVNICESTE sa ne INGRIJIM de Biserica, se intristeaza cumva HRISTO?
    Apostolului Petru, Hristos i-a spus “PETRE BAGA SABIA IN TEACA!” (EV. dupa MATEI, cap.26, vers.51-53)
    Fara suparare, “duhul” cu care ai scris ESTE AGRESIV, nu numai revolatat (desi revolta interioara, pe care o porti in suflet poate fi inteleasa pana la un punct), dar agresivitatea poate sminti, asa cum spune si Parintele SAERAFIM ROSE, ca pana si “DREPTATEA CANOANELOR”, daca este aplicata fara dragoste crestina poate MAI MULT VATAMA decat ajuta si indrepta!
    Hristos le-a spus Apostolilor cand au cerut sa cada FOC din CER peste cei care NU L-AU PRIMIT intr-un sat “NU STITI fiii AI CARUI DUH SUNTETI!” (Ev. dupa Luca, cap.9, vers.54-55)

    De Pastorii nevrednici, se va INGRIJI MARELE PASTOR si ARHIEREU – HRISTOS! El ii rabda o vreme, dupa care el in INTELEPCIUNEA SA ii inlatura de la turmele pe care le pastoresc fara vrednicie!

    Ca crestin ce spui ca esti ar fi intelept ca nu numai faptele istorice ale conducatorilor politici si militari in legatura cu Crestinsimul sa aiba valoare in ochii tai, ci si FAPTELE NEVAZUTE duhovnicesti ale marilor traitori, care mai bine au murit ei pentru dusmanii lor, decat sa-i omoare ei pe dusmani…!

    A venit LIBERTATEA pentru CRESTINISM nu numai ca Sf. Constantin Cel Mare a fost un IMPARAT CREDINCIOS si deosebit de ravnitor pentru Cresbtinsism, ci pentru MILIONALE DE JERTFE si SUFERINTE DE MARTIRI, si pentru MILIOANELE DE RUGI si IMPLORARI facute de crestinii prigoniti catre TRONUL LUI HRISTOS, si Hristos a adus LIBERTATEA, fiindca se UMPLUSE PAHARUL NELEGIUIRILOR persecutorilor romani!

    A venit LIBERTATEA pentru romani in 1989, nu numai pentru ca a fost o LOVITURA DE STAT, cum spun unii comentatori politici, ci pentru ca S-A UMPLUT PAHARUL NELEGIUIRILOR COMUNISTILOR si ai comunismului, si HRISTOS a HOTARAT sa inlature aceasta putere comunista, si pentru jertfekle celor care au suferit prigoana de la comunisti sa aduca DARUL LIBERTATI si al TRAIRII vietii crestine in LINISTE si LIBERTATE!!

    —————–

    Referitor la asa zisa SMINTEALA A CLOPOTELOR, impartasesc punctul de vedere al adminilor!

    In urma cu cativa ani am citit intr-o revista mondena (i-am uitat numele) ca in ITALIA, o batranica in jur de 80 de ani avea casa aproape de o Biserica catolica italiana, si S-A PLANS Primariei ca din cauza clopotelor Bisericii, ea nu are chipurile liniste si PRIMARIA acelui oras italian A INTERZIS Bisericii aceleaia sa mai bata clopotele fiindca deranjeaza lumea!

    Noi trebuie sa vedem nu numai unele execese si gesturi chipurile exagerate ale unor preoti ortodocsi mai …dintr-o bucata sau mai necizelati cum s-a afirmat mai sus, ci trebuie sa vedem SCOPUL acestor campanii denigratoare la adresa BISERICII!

    Scopul ascuns al NEPRIETENILOR romanilor ortodocsi este ADUCEREA EI (a Bisericii noastre Ortodoxe, MAMA spirituala a acestui POPOR romanesc) LA TACERE! si daca s-ar putea chiar si fizic…ca sa NU-I MAI AUDA fiii ei ortodocsi pana si CHEMARILE la SLUJBE si la RUGACIUNE…
    Or, daca asta se urmareste prin astfele de campanii de denigrare, adica DISTRUGEREA prestigiuluii si a oricarei influente pe care Biserica ar mai putea avea-o in societatea nostra de acum, sa nu dam si noi ajutor dusmanilor ei, prin TINEREA ISONULUI ideilor lor, si sa nu cumva sa le sam apa la moara, ca ne facem partasi la PACATE STRAINE fara sa vrem, si ajungem in randul BATJOCORITORILOR ei!

  15. o mica continuare in spiritul spuselor de mai devreme….

    In lumea DRERPTULUI, o parere (speciala, noua si mai putin traditionala) care poate fi chiar si gresita ca rationament, dar bine argumentatata si motivata a unor juristi (mai ales profesori universitari de drept), care este publicata intr-o lucrare de drept, ajunge de multe ori sa fie impartasita de catre alti teoreticieni, ba chiar spusa si expusa in facultatile de drept si chiar de catre parcticieni ai dreptului si mai ales magistrati, care, in baza ei, ajung sa pronunte niste hotarari judecatoresti.
    Aceste hotarari judecatoresti devin MODEL pentru alti judecatori, iar IDEEA lansata de un jurist ajunge sa fie IDEE valabila pentru multi magistrati, iar ulterior este CONFIRMATA si STATUATA chiar si in unele legi noi, cum s-a intamplat si cu cele noi 4 CODURI si mai ales cu Noul COD CIVIL, despre care unii juristi afirma ca a stauat si confirmat in articolele sale mai multe PARERI ale magistratilor exprimate de-alungul vremii in jurisprudenta, dar si mai multe pareri ale unor jusristi romani, consemnate in jurisprudenta de-alungul anilor!

    (o mica paranteza…la inceputurile carierei mele de practician al dreptului am auzit la INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE, un magistrat care aspus asa despre o PARRERE juridica din domeniul dreptului civil, care era impartasita chiar de catre unii magistrati din tara, si mai ales de teoreticieni: “SA TERMINAM ODATA CU “EREZIA” aceasta!!”…)

    Cam asa se intamplan si cu PARERILE unor jurnalisti si sociologi sai ideologi sau lideri formatori de opinie… care isi propaga numite idei si opinii despre anumite lucruri care se inatmpla in societate…
    Chiar daca unele dintre ideile unor astyfel de FORMATORI DE OPINIE sunt gresite…ca si rationament sau ca si cunoastere a REALITATII EXACTE a lucrurilor la care ele se refera, totusi DACA aceste pareri daca GASEC ADEPTI care sa le preia integral si sa le propovaduiasca mai departe in societate fie prin mass-media, fie in alte moduri, devin PARERI DE MASA, mentalitati cu tenta ideologica de massa, care apoi dobandesc caracter de pareri care nu mai trebuie chipurile JUSTIFICATE intrucat cu ele sunt DE ACCORD foarte multi oameni din societate, si au sumedenie de aderenti care au achiesat la ele !
    Apoi aceste pareri vor ajunge cu timpul sa fie ocrotite chiar si de catre legi si INGLOBATE si satuate in acte normative, ca o expresie chipurile a a VOINTEI oamenilor si a viziunii sociale a lor despre acele…lucruri…!

    Si cand te gandesti ca astfel de idei s-au nascut din mintea unor oameni vicleni, si au fost asa de firave la inceputurile lor, dar fiindca nu au fost COMBATUTE la timp, si au fost propagate cu multa virulenta prin mass-media au devinit cu vremea PUTERNICE si au capatat “drept de cetate” chiar in legislatia oamenilor…

    Sa nu cumva sa AJUTAM si noi prin TACERE si NECONDAMNARE anumite idei gresite, cum este si aceasta ca “deranjeaza lumea clopotele Bisericilor”, ca apoi sa suferim sub JUGUL asupritor al celor are mereu NI LE VOR spune verde in fata, aparandu-si puctul lor de vedere!

    Caci asa s-a intamplat si cu ideile: “POLITICALL CORECTNESS” si “NEDISCRIUMINAREA” si “TOLERANTA”…la inceput ele au fost impartasite de putini oameni, iar acum au juns sa fie nu numai APARATE prin legislatia multor popoare occidentale, ci au ajuns sa DIRIGUEASC si REGLEMENTEZE pana si modul de actiune si activitate al institutiilor statului…sin al functionarilor statului., si sa fie considerate idei impotriva carora nimeni nu poate sa obiecteze nimic decat numai sa adere ala ele..!

    Asadar CLOPOTELE nu deranjeaza pe nimeni decat eventual pe cei care URASC Biserica si pe oamenii NEDUHOVNICESTI!
    Si cata vreme cei care URASC Biserica SI GLASUL ei sunt INCA o MINORITATE, atunci cei care suntem MAJORITARI ca si OPINIE ortodoxa VOMGRESI daca nu vom incerca sa le inchidem gura (acum cat aceste discutii sunt inca IN FASA, si la inceput)…cu argumente nu numai de bun simt ci si foarte inteligente, caci va vebi o vreme in care VOM REGRETA ca nu am facut lucru acesta…cand trebuia!

    Dumnezeu sa se indure de noi toti si de Biserica noastra! AMIN!

  16. o mica precizare ca sa nu fiu inteles gresit…!

    Cand am spus mai sus ca unele idei ale unor teoreticieni din lumea dreptului au ajuns sa fie preluate de magistrati si sa se regaseasca in jurisprudenta in unele hotarari judecatoresti sau in doctrina dreptului in unele lucrari de specialitate sau in unele legi si coduri legislative, vreau sa precizez (ca sa nu fiu intels gresit ca am avut in vedere idfei gresite ERTICE din lumea dreptului, mai ales ca m-am reeferit mai sus la episodul pe care l-am trait la ICCJ) ca am dat doar un exemplu al moduluin in care se poate METAMORFOZA o idee si am vrut sa arat unn exemplu al “drumului” si “traseului” pe care IN LUMEA XDREPTULUI si in viata juridica a societatii, o idee care RASARE si apare in capul unui/unor jurist/i, teoreticieni sau practicieni ai dreptului, o parcurge pana ajunge sa fie ridicata la gradul de axioma si “principiu juridic” si uneori chiar si de NORMA JURIDICA, si nicidecum nu am vrut sa spun ca cu deosebire IDEI GRESITE (desi au fost si astfel de idei…in timpul regimului comunist…) din lumea dreptului au ajuns in hotarari judecatoresti sau in lucrari de drept sau in legi…, ci am vrut doar sa relev si reliefez cum o idee pornita dintr-o singura sursa inteligibila devine idee RECUNOSCUTA OFICIAL si IMPUSA cetatenilor ca sa o RESPECTE in viata juridica!

    (la fel cum si o PARERE TEOLOGICA din lumea Teologiei, poate deveni cu vremea daca este in ADEVARUL TRADITIEI Ortodoxe, TEOLOGUMENA, si chiar o idee care EXPLICA foarte clar sau ajuta la intelegerea foarte clara a UNEI DOGME Ortodoxe (au fost Sfinti Parinti care intr-o propozitie au spus o DOGMA, dar nu au invenatat-o sau descoperit-o ei pentru prima data, caci TOTUL A FOST DAT DE HRISTOS, ci doar au exprimat un adevar DOGMATIC intr-o exprimare dogmatica)…Insa in nici un caz o parere teologica GRESITA, chiar daca devine sa presupunem prin absurd (s-a intamplat si asta in primul mileniu in Biserica Ortodoxa) o TEOLOGUMENA gresita in Ortodoxie, nu poate deveni O DOGMAADEVARATA…in Ortodoxie…asa cum s-a intamplat in Catolicism cu ideile GRESITE si mai ales ERETICE ale unor PAPI pe care apoi Conciliul VATICAN I si mai ale Conciliul Vatican II le-au ridicat la gradul de DOGME INFAILIBILE ale CATOLICISMULUI) …!

    Doamne Ajuta!

  17. si iarsi o mica continuare referitoare de data asta la IDEEA GRESITA a unor oameni ca “danganitul clopotelor Bisericilor Ortodoxe” sau “REDAREA in Boxe a Slujbelor care se petrec in Bisericile Ortodoxe” ar deranja lumea prin zgomotul si galagia pe care chipurile ar crea-o in imediata veinatate a Cladirii Bisericii si prin care chipurile s-ar perturba linistea si comfortul unor cetateni!

    Daca Conducerea Bisericii Ortodoxe NU VA LUA O ATITUDINE OFICIALA de CONDAMNARE SI DEZAPROBARE cu privire la o astfel de opinie, care este in fapt o veritabila si batjocoritoare “ACUZA” si JIGNIRE la adresa vietii liturgice ortodoxe care se desfasoara in societate in SPATIUL PUBLIC, si de asemenea daca CREDINCIOSII crestini Ortodocsi PRACTICANTI nu vor incerca sa CONDAMNE si COMBATA si DEZAPROBE si ei, fiecare in parte si IN GRUP, o astfel de opinie GRESITA, la adresa vietii Bisericesti Ortodoxe, atunci, s-ar putea ca o astfel de idee denigratoare, si la fel si alte idei asemanatoare ca mesaj DENIGRATOR, care se refera la alte aspecte ale vietii Bisericii Ortodoxe si ale Slujitorilor sai, s-ar putea sa ajunga sa PARCURGA un “traseu” asemanator cu ideile juridice de care am amintit mai sus, si prin intermediul mass-mediei, vor fi mereu READUSE IN DICSUTIE si MEREU NUANTATE si JUSTIFICATE, si AMPLIFICATE CA MESAJ, adaugandu-se accente pline de forta argumentativa, (asa cum spunea cineva ca unele idei desi sunt vechi ca si origine, sunt mereu REPUSE IN CIRCULATIE, asa cum o ciorba rece si invechita este mereu REINCALZITA), si intr-o asemenea situatie NU ESTE EXCLUS, ca intr-o tara majoritar Ortodoxa, SA FIE INTERZESE IN VIITOR tragerea si danganitul clopotele sub pretextul ca aceasta “practica” Bisericeasca perturba linistea oamenilor, asa cum in Franta a fost INTERZISA RUGACIUNEA PUBLICA, rugaciune pe care IN PUBLIC o mai fac acum, doar musulmanii, in cultul lor islamic, si NU crestinii francezi care s-au secularizat pana in maduva oaselor, si care au ajuns sa gandeasca CORECT POLITIC!

    Care va sa zica, acesta este OBIECTIVUL unor astfel de campanii denigratoare la adresa Bisericii Ortodoxe si a vietii crestine ortodoxe PUBLICE care se desfasoara in societate, si anume SCHIMBAREA PARERII OAMENILOR despre ceea ce pana acum li s-a parut si normal si firesc si obisnuit si VREDNIC de cinstit!

    Si intr-o asemenea situatie a lucrurilor in care am ajuns si in asemenea vremuri pe care am ajuns sa le prindem NU AVEM VOIE SA TACEM, caci a tacea poate sa insemne AJUTOR pentru cei cfare NU TAC si care mereu AGITA MINTILE OAMENILOR, si care CLEVETESC si BATJOCORESC si DENIGREAZA si INTINEAZA ceea ce pana acum romanii au avut mai scump, CREDINTA LOR STRAMOSEASCA!

    Sa avem noi crestinii ortodocsi (si sa dea Domnul sa aiba mai ales Pastorii Bisericii Noastre), cel putin o COTRARIPOSTA, in cel putin acelasi grad ca intensitate si virulenta, pe cat de virulenta si intensa este campania denigratoare care este pornita impotriva Bisericii de niste oameni NECRESTINI in gandire…!

    Dumnezeu sa ne ajute sa APARAM NUMELE si ROSTUL si LOCUL si PRESTIGIUL Bisericii Noastre cu multa ravna si intelepciune!

    AMIN!

  18. @cornelius,

    Exista insa o lupta care se da si fizic si metafizic. Una care nu difera cu nimic de luptele lui Stefan Cel Mare si Sfant, de luptele Sf Constantin cel Mare, de luptele si razboaiele care s-au dat in istoria crestinismului pentru apararea lui.

    Lupta fizica, sabie, Stefan cel Mare… Cu totii ne-am uitat in copilarie la filme cu eroi, eroi ai istoriei (sau virtuali, precum Skywaker). Dar vine o varsta la care omul se maturizeaza.
    In vremurile noastre lupta nu se duce cu sabia. Se duce cu cap si niciodata cu violenta (daca vrem sa ne mai numim crestini, caci suntem crestini, nu musulmani). Avem si un contra-exempl celebru: Sfantului Petru care a taiat urechea unui soldat. Ce i-a spus Mantuitorul atunci? “Toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.”
    In afara de asta, orice atitudine agresiva nu ar face decat sa dea apa la moara celor care de abia asteapta sa ne faca extremisti, fundamentalisti.

    Daca preotul nu este in regula (betiv, curvar, ne implicat, manelist, chicios, etc) sa mergem la arhiepiscopie si sa-i denuntam practicile sa mergem la arhiepiscopie si sa-i denuntam practicile . Problema care ne insulta este ca, cu venirea acestui mason la putere (Daniel), laicii nu mai au niciun drept in biserica.Nu-i mai asculta nimeni si nu mai au unde se plange.

    Asadar, denunti, dar tot degeaba, caci spui ca laicii nu mai au niciun drept in biserica. Cel mai eficient ar putea interveni tot cei cu functii in Biserica, care pot avea un cuvant de spus, desi exista multe presiuni. Spre deosebire de alte institutii, Biserica functioneaza pe principiul ascultarii. Orice razvratire in cadrul Bisericii ar putea duce spre ideea unei schisme. Problema e delicata, si e indoielnic ca s-ar putea rezolva intr-un stil heirupist.

    Diferenta intre ei si noi care batem tastatura zi de zi este ca ei au curaj, ceea ce noua ne lipseste. Noi devenim niste “caldicei”
    […]
    Pentru un om cu organ metafizic dezvoltat va spun cu sinceritate ca un razboi al cuvintelor este mai nimicitor, mai smintitor decat unul fizic.

    Deci a bate tastatura, adica a duce o lupta a cuvintelor este o lipsa de curaj si caracaterizeaza pe cei “caldicei”, pe de-o parte, si pe de alta parte, spui ca razboiul cuvintelor este mai nimicitor decat cel fizic. Pare sa fie o contradictie aici.

    Pai zi de zi postati tot felul de tematici care au cel putin un potential dusman. Ba masoni, ba corporatii, ba atei, pa Europenismul, ba catolicii etc.[..] aveti dreptate cand ii confruntati in articolele dvs.
    […]
    Iar ideea asta a voastra, ca noi crestinii nu luptam asaaa….fizic. Noi suntem aia cu rugaciunea si duhul blandetii este total eronata. Diferenta intre ei si noi care batem tastatura zi de zi este ca ei au curaj, ceea ce noua ne lipseste. Noi devenim niste “caldicei” ce-si cauta protectorul, si ne multumim ca mai scoatem si noi capul din cand in cand, ca si aici, “in anonimat”. Ori asta e boala societatii noastre. Frica. Lupta se da in alta parte domnilor !!!

    Unde mai exact? In strada? Fiecare se lupta acolo unde are chemarea sa o faca. Pana una alta, asa cum tu insusti recunosti, adminii acestui site lupta, nu stau pe margine, lupta cu cuvantul (cel despre care spuneai ca poate fi nimicitor). Tu unde ‘lupti’? Ah, da, tot de la tastatura (cu adminii de site-uri ortodoxe).

    Ideea de baza e ca dvs. prin atitudinea pe care o aveti luptati bine, dar luptati doar cu dusmanii straini de noi. Problema ortodoxiei insa vine si din interior. Si acolo e un putregai mare care trebuie starpit. Cu alte cuvinte nu suntem atenti si la barna din ochiul nostru.

    Inseamna ca nu prea citesti acest site. Cei din interiorul bisericii, dintre preoti sau ierarhi care au avut abateri dogmatice sau au adus diferite sminteli de cate ori nu au fost criticati aici?! Dar cum tot tu spui, ar fi bine daca fiecare ne-am uita la barna din ochiul sau si nu la paiul din ochiul altora.

  19. Și eu particip într-o biserică mică la slujbe cu …difuzoare. Când îmi pun dopurile antifonice aud numai bine 😀 Ca Gerilă după ce a intrat în cuptorul încins și se simțea numai bine, în Harap Alb(desigur, problema e la mine, am un auz mult prea fin). Nu mă pricep, nu se pot regla mai încet? Cândva se puteau face slujbe fără atâta amplificare…și avea lumea trăire și poate chiar pricepea mai limpede mesajul evanghelic. Nu așa se rezolvă problema clarității propovăduirii, să fim serioși. Simt respingere față de tot ce e nefiresc și exagerat. De exempu, pe mine, în afara bisericii dacă aș fi fost, nu m-ar fi amuzat deloc giumbușlucurile tehnicii în aprofundarea celor spirituale – pe mine m-ar fi pierdut la capitolul acesta(resping zgomotul de când eram bebeluș, iar acum – aud cam tot …)

  20. Mirela

    Draga Mirela. Contradictiile din textul meu sunt greseli reale facute din graba cu care am scris. Imi cer scuze. Dar ideea este ca noi doi suntem de aceeasi parte. Respect mult ceea ce faceti pe acest site si ma bucur ca mai sunt oameni care lupta pt. credinta lor. Si fiecare trebuie sa lupte cu “armele” lui. Ceea ce am vrut insa sa subliniez aici, este faptul ca noi traim in mijolocul unui razboi politic, mediatic, social, economic si psihologic. Iar acest razboi, ce se face tot mai simtit in randurile crestinilor pravoslavnici, se dovedeste a fi unul impotriva crestinismului ortodox. Nu sunt sub nicio forma un adept al violentei (al sabiei)si nu sufar de paranoia amintirilor eroice cu Skywalker, ci, asa ca oricare crestin sunt adeptul dreptatii. Iar la nivelul convietuirii dintre oameni exista dreptatea Dumnezeiasca mai presus de orice, dar exista si dreptatea de aici de pa pamant care se oglindeste in cea cereasca. Analizand istoria noastra, constatam, ca datorita credintei noastre, datorita bunatatii noastre ca neam, datorita rugaciunilor sfintilor nostri tara asta a supravietuit in ciuda tuturor vicisitudinilor vremurilor. Iar acest lucru I-L datoram lui Dumnezeu fara doar si poate.Dar in paralel cu purtarea placuta lui Dumnezeu s-au remarcat si oameni de atitudine care n-au atacat ci, in virtutea spiritului crestinesc asumat, s-au aparat ori de cate ori au crezut ca se atenteaza la credinta lor, ori de cate ori au crezut ca hula impotriva lui Hristos a ajuns la cote maxime, ori de cate ori s-a incercat a se lua Hristos de la noi, asa ca si in zilele noastre. Lupta si moartea pentru Hristos se numeste mucenicie si cine este in cauza se numara la Sf. Liturghie printre sfinti. Este si cazul lui Stefan cel Mare si Sfant si poate pe langa el alte mii de asemenea mucenici care au aparat crestinismul chiar cu sabia in mana. Repet, nu doresc si nu sunt adeptul violentei, dar avem dreptul si chiar datoria crestineasca de a ne apara nu pe noi, ci credinta si biserica lui Hristos. De ce ? Pt. ca Hristos si biserica Lui sunt identitatea noastra si fara ele suntem morti din toate punctele de vedere.
    Dar atunci cand v-am intrebat ce facem cu exemple de violenta ca Stefan cel Mare si in ciuda violentelor chiar si Sfant, nu mi-ati raspuns, cum nu mi-ati raspuns nici la postul meu de mai sus, unde v-am demonstrat ca mai toti duhovnicii nostri mari (preoti mireni si calugari) au facut parte si au militat activ in miscarea legionara. Probabil ca va e rusine. Pe mine ma onoreaza trecutul lor asa cum si pe ei i-a onorat pana la sfarsitul vietii. Au fost oameni de duh si de actiune. Iar pentru ca tot ati intrebat, lupta mea e alaturi de acesti oameni, preoti sau laici care au trait acele vremuri si au suferit cat pentru tot poporul roman. Acei oameni de atunci (Marcel Petrisor, Constantin Iulian, Nicolae Purcarea, Ilie Tudor etc…etc…etc tin lupta pentru cruce si neam de atunci si pana acum, prin carti, reviste, actiuni in mijlocul populatiei neo-comuniste, interviuri, filme (Portretul luptatorului la tinerete,…Cazul Pitesti), si chiar proteste in strada. Iar alaturi de acestia au stat si Arsenie Papacioc, si Iustin Parvu, si Adrian Fageteanu, si Petre Tutea, si Noica si Horia Bernea etc….etc. Cu astia lupt eu. Nu doar la tastatura. Dar ai dreptate. Fiecare sa lupte acolo unde are chemarea s-o faca.
    Dar nu va napustiti asupra tuturor pretinzand ca doar la voi e adevarul, ignorand intru totul fundamentul laic si militant al bisericii.
    Biserica prin dimensiunea ei umana (cealalta fiind divina) a avut dintotdeauna si o latura politica, asa cum si azi are. Atunci cand cantam unui ierarh “Pre Stapanul si Arhiereul nostru, Doamne il pazeste intru multi ani” trebuie sa stim ca la origini, acest text se referea la 2 persoane ierarhice ale bisericii. Capul bisericii (Stapanul) era imparatul bizantului cu dimensiunea sa politico lumeasca, iar patriarhul (Arhiereul) reprezenta dimensiunea divina in iconomia crestina. De aceea cred ca latura umana a crestinismului are datoria (asa cum si Hristos a facut-o,….”vai voua”…) de a se implica activ in apararea si pastrarea dreptei credinte chiar cu pretul vietii.
    Recunosc ca m-am aprins in discutiile anterioare (de aceea si incoerenta mea in scris, din graba) si-mi cer iertare daca v-am suparat cu ceva. Continuati-va lupta ca faceti bine ce faceti si sa stiti ca pe langa voi suntem si noi. Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

  21. @cornelius:

    Nu am raspuns nu de rusine, evident, ci din lipsa timpului, comentariul anterior fiind mare si continand multe idei, cu unele din ele fiind de acord, cu altele mai putin. De altfel intrebarea referitoare la monahii Adrian, Iustin, Arsenie avea talcui ei: parintii au facut parte din Miscarea Legionara in viata laica (mai putin p. Iustin) iar dupa calugarire, nu au mai facut parte din nicio miscare politica.

    Sa nu credeti ca noi suntem adepti ai pasivitatii. Accentul pe viata duhovniceasca inseamna ca primeaza viata duhovniceasca, asa cum in mod cert arata si parintii mentionati. Suntem de acord ca e necesar un sentiment de solidaritate, de dreptate inclusiv sociala si nationala, si sa actionam conform acestor sentimente curatite, in prealabil, prin adancirea in viata in Hristos. La asta am si indemnat: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/04/incep-cu-adevarat-vremurile-grele-pentru-romani-dar-acum-ni-se-da-si-sansa-de-a-rascumpara-timpul-si-de-a-fi-o-biserica-vie-i/

    Nu suntem de acord insa cu actiunea politica pentru mai multe motive – unul din ele fiind ca astazi nu e timpul de asa ceva. Credem ca a fi crestin in cetate inseamna mai ales sa fim crestini in bucatica noastra, sa fim biserica vie, intarind tocmai aceasta solidaritate in vreme de necaz si greu, de ajutorare (cam cum este indemnul aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/09/biserica-greciei-ajung-armatele-de-someri-ajung-atatea-taxe-si-impozite-asupra-celor-saraci/). Insa la nivel ”micro”, cu adevarat la ”firul ierbii”, in viata reala, acolo unde inca exista miza pregatirii noastre sufletesti pentru Patria Cereasca si unde este miza poruncilor evanghelice.

  22. Nimeni dintre ortodocsi (nu iehovisti) nu e impotriva armatei, insa a vorbi astazi de Stefan cel Mare inseamna a ne face ca nu stim ce conducatori avem si cum se fac, de fapt, jocurile de putere astazi. Sfantul voievod a dus lupte militare de aparare legitime, ca un conducator legitim ce era. Asa ceva nu poate fi scos din context fara a ne rataci in cine stie ce zelotisme si in a face jocul nenumaratelor provocari. Tocmai de aceea astazi ne trebuie, dupa cum zic multi Parinti, mai multa intelepciune, dreapta socoteala, cel putin atata cata ravna avem. Pretul vietii nu-l mai cere deocamdata nimeni. Altele sunt preturile de platit astazi, mult mai perfide si mai subtile. Iar posibilitatea unei rezistente omenesti – a spus-o de mult parintele Iustin – este o iluzie. Nu ai cum, nu ai cu cine, nu ai cu ce. In primul rand nu mai avem duhul cel bun si nici aluat in societate, in tineret. Niciunul dintre acesti mari duhovnici nu a mai pledat pentru lupta politica pe care o dusesera o parte dintre ei in tinerete. In plus, parintele Arsenie Boca chiar nu a avut absolut nicio implicare si nicio legatura cu legionarii, este notoriu ca a dorit sa ramana strain de orice fel de politica, in general.

    Pe de alta parte, tindem uneri sa idealizam anumite momente istorice si sa nu invatam din greselile lor duhovnicesti:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/02/21/sminteala-pentru-evrei-si-nebunie-pentru-zelotistii-de-tip-barabas-reflectii-despre-un-scandal-mediatic-provocat-pe-seama-manastirii-petru-voda-plecand-de-la-un-cantec-sfanta-tinerete-legi/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/05/marcel-petrisor-marturii-despre-parintele-adrian-fageteanu-si-invataminte-esentiale-incercarea-in-viata-e-pe-masura-pretentiilor-pe-care-le-are-omul/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/09/inedit-parintele-adrian-fageteanu-ultimul-sau-interviu-tv-2009/

    Eu am alte idei despre ce inseamna legionar decat au legionarii insisi…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/01/14/sa-nu-ti-faci-idoli-din-oameni-in-viata-demostene-andronescu-despre-inceputul-reeducarii-la-aiud-ii/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/02/17/sfantul-valeriu-neinteles-si-prilej-de-poticnire-pentru-multiioan-ianolide-despre-sfantul-valeriu-gafencu-si-nasterea-din-nou-in-temnita-si-ieri-si-azi/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/02/18/testamentul-sfantului-martir-valeriu-omul-in-care-via-hristos-paziti-neschimbat-adevarul-dar-sa-ocoliti-fanatismul-duceti-duhul-mai-departe/

  23. Admin

    Multumesc pt raspuns si pt. frumoasele articole. Sa va ajute Dumnezeu.

  24. Campania ASUR este penibilă, penibilă, penibilă. Ce altceva s-ar mai putea spune …

  25. Bucura-Te, Ceea ce pe vrajmasi ii ingrozesti ca un tunet !

    Sfantul Siluan spune ca in cine se roaga cu adevarat exista schimbari.Ucenicul acestuia, Cuviosul Sofronie clarifica inca si mai mult, adaugand ca celui ce se roaga ii sta impotriva intreaga lume si demonii (rugatorul ‘nu este din lumea aceasta”, pentru asta ‘il uraste lumea”).

    Daca pentru un om care se roaga se dezlantuie atatea energii potrivnice, sa ne miram ca Liturghia starneste vrajmasie ?

  26. Pingback: National Geographic si ASUR MAIMUTARESC CALENDARUL ORTODOX LANSAND "CALENDARUL STIINTIFIC 2012"
  27. Pingback: Liturghia care "tulbura" linistea publica: PLANGERE LA POLITIE PENTRU O SLUJBA SONORIZATA LA BISERICA MANU CAVAFU (Bucuresti)
  28. In Ortodoxie este echilibru, intelepciune.
    Preotul trebuie sa fie intelept, sa aiba ureche muzicala, sa fie un pic tehnic, sa aiba grija de a nu deveni penibil, sa nu-si indemne “duhul spre racnire”, sa nu fie preocupat in timpul slujbei de a sta cat mai aproape de microfon, sa aiba simt practic, estetic, simt bun. Acum daca nu are aceste calitati cineva poate sa-i atraga atentia, mai ales ca pentru a ajunge preot face o scoala, face parte dintr-o ierarhie, trebuie sa faca si el ascultare, nu sa cada in mandria ca numai altii sa-l asculte.
    Daca vrei ca oamenii sa te asculte trebuie sa sti ce si cum vorbesti. Un fel de the king speech. Bun…
    Campania este insa intr-adevar atee. Adica… Clopote, slujbe numai diavolul nu vrea sa auda. In pridvor la multe Biserici vechi, alaturi de cele mai grele pacate stau si cei ce dorm in timpul Sfintei Liturghii. Diavolul nu suporta sa fie demascat se enerveaza. Uneori mai este si constiinta, care chiar se poate trezi. Sunt si oameni care se bucura cand aud slujba: totusi cineva se mai roaga. (ma pronunt aici pentru slujba reala “live” nu falsul tehnic CD, caseta, chiar daca in Biserica este putina lume).

    Si asa mai departe. Echilibrat.
    Parintele Teofil spunea: Ce este slujba? Vuietul Duhului Sfant, suflarea “ca de vant” de la Cincizecime.
    Ai simtit vreodata aceasta suflare? Caut-o, intra si bucura-te mai departe…

  29. Pingback: ASUR contesta RECENSAMANTUL. Nu i-au iesit ATEII la numarat si crede ca sunt NEJUSTIFICAT de multi ORTODOCSI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: ASUR: campanie de intimidare a directorilor de scoala pentru ora de religie. DEMONTAREA PUNCTUALA A DEZINFORMARILOR MILITANTILOR ATEISTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  31. Pingback: ASUR si-a chemat ALIATII din ONG-uri la asediul contra RELIGIEI IN SCOLI: printre ei, Fundatia SOROS, iconoclastul Emil Moise si activistul homosexual Buhuceanu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  32. Pingback: BOLSEVICII DE IERI SI DE AZI. Cum recupereaza discursul COMUNIST despre Scoala si Biserica secularistii anticrestini ai zilelor noastre - Recomandari
  33. Pingback: CAZUL DISPARITIEI IULIEI IONESCU – eleva de 15 ani ce ar fi fugit de acasa “la manastire”. BISERICA, DUHOVNICUL SI “SITE-URILE RELIGIOASE” – VINOVATII DE SERVICIU? - Recomandari
  34. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
  35. Pingback: PRIMARIA CLUJULUI obliga Mitropolia sa REDUCA nivelul sonor din timpul SLUJBELOR BISERICESTI - Recomandari
  36. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
  37. Pingback: Raspunsul IPS CALINIC BOTOSANEANUL la halucinantul articol “TALIBANIZAREA ORASELOR ROMANIEI TREBUIE SA INCETEZE” semnat de Cristian Badilita: “Stafia ateismului iconoclast se plimbă astăzi pe stradă. Astăzi este de bonton atacul la B
  38. Pingback: DESTINUL ORTODOXIEI POST-#COLECTIV? Profesori de religie TRASI LA RASPUNDERE pentru “DERAPAJE” in abordarea MUZICII ROCK. Care au fost acelea?/ Biserica din Ploiesti, aproape de a-si DARAMA CLOPOTNITA, dupa ce a fost data in JUDECATA din cauza
  39. Intre pareri pro si contra folosirii tehnicii moderne(boxe si clopote),va invit la Onesti-Bacau unde o sa va lamuriti cum stau lucrurile.Se dezlantuie iadul cand zilnic sunt pornite clopotele la catedrala la 50m de blocuri.

  40. Si cam cate ore pe zi dureaza “iadul” asta domnule draga?
    Sunt in Onesti locuinte si in apropierea garii? Trec trenuri noaptea pe acolo? De asta nu se plange nimeni?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare