SARACIA IN ROMÂNIA ÎN CREŞTERE, cu precadere in fostele zone monoindustriale. PESTE JUMATATE DINTRE COPII, IN SITUATIE DE RISC SOCIAL (video)

27-11-2015 3 minute Sublinieri


Românii – printre cei mai SARACI europeni… par medialert

Deşi Romania înregistreaza o creştere ecomomică care ne situeaza in fruntea clasamentelor din Europa, tot comparaţiile cu alte ţări ale Uniunii sunt cele care ne dau bătai de cap. Asta pentru că în pofida creşterii record, românii sunt în continuare printre cei mai săraci europeni. E un paradox pe care, până azi, niciun guvern nu a reuşit să-l schimbe.

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune sociala. În România situaţia este si mai dramatică: cifra atinge 51 la sută, potrivit ultimelor date Eurostat. Cu alte cuvinte, copiii din tara noastra sunt printre cei mai săraci din Uniune. O arată cifrele oficiale, dar şi realitatea pe care o traiesc zi de zi.

De altfel, aproape jumătate din populaţia noastră trăieşte la limita saraciei, iar cei mai afectati sunt cei care provin din comunităţile monoindustriale, adica acelea care depind de fabrica sau de combinatul din oras. Cândva industrii functionale, motoare ale unei întregi economii, aceste zone mono-dependente s-au transformat în enclave ale sărăciei. In primul rand pentru ca au lipsit investiţiile. Tot mai multi oameni au ramas fara un loc de munca, zonele au devenit tot mai sarace si astfel mai putin atractive.

S-a creat, in timp, o spirala periculoasa fără ca statul să intervină cu masuri concrete. Intr-o comparatie europeana, acest cerc vicios face ca România sa stea execrabil cu privire la şansa unui viitor mai bun.

Antidotul saraciei sunt investitiile, iar autorităţile par in sfarsit să înţeleagă că salvarea acestor comunităţi depinde de un plan de atragerea a investitorilor, dar un plan realist şi adaptat fiecarei zone in parte.

În lipsa incurajarii investiţiilor, specialiştii atrag atenţia că riscăm să asistăm la dispariţia unor sectoare şi, implicit, la cresterea procentului de asistati social.

Sâmbătă, de la ora 10, la emisiunea Income, Adrian Măniuţiu prezintă un material complex despre riscurile din comunităţile monoindustriale ale României.

  • Wall-street:

Romania este singura tara care si-a inrautatit indicatorii de saracie a copiilor

Statul cheltuie mult pentru interventii specializate in serviciile de protectie speciala, desi multe dintre problemele comunitare ar putea fi evitate prin programe de prevenire, a avertizat, joi, FONPC, amintind ca Romania este singura tara care si-a inrautatit indicatorii de saracie a copiilor.

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a atras atentia joi, la inchiderea proiectului “Dezvoltare strategica pentru apararea drepturilor copilului“, ca programele de prevenire in comunitati si investitia in resursa umana calificata ar evita luarea masurilor speciale de protectie pentru multi dintre copii, iar costurile pe care statul le-ar suporta ar fi mult diminuate, scrie Mediafax.

Ar trebui sa acordam o atentie mai mare formarii asistentului social din mediul rural, pentru ca el este cel care monitorizeaza respectarea drepturilor copilului in comunitate si care poate interveni in vederea prevenirii separarii copilului de familie, a aratat presedintele FONPC, Bogdan Simion.

FONPC sustine ca aceste lucruri sunt necesare cu atat mai mult cu cat Romania este singura tara care si-a inrautatit indicatorii de saracie a copiilor, de la 50 la suta la intrarea in UE in 2007 la 51 la suta in 2014, fata de Bulgaria care plecase de la 61 la suta si a ajuns la 45 la suta (Eurostat). Un procent de 48,5 din copiii din Romania traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, dupa datele Eurostat, ceea ce inseamna ca Romania este pe locul doi in intreaga Europa. Cei mai vulnerabili si expusi saraciei si marginalizarii sunt copii din mediul rural si copiii romi.

Rezoluţia Parlamentului European din 24 noiembrie 2015 referitoare la reducerea inegalităților, în special a sărăciei în rândul copiilor cere statelor membre o mai mare transparenta si stabilitea unor tinte anuale mai clare pentru combaterea saraciei copiilor (care sa fie monitorizate anual) prin asigurarea accesului gratuit si universal al copiilor la servicii de baza, inclusiv prin acorduri clare cu “entitati sau institutii” care pot contribui la reducerea saraciei, asigurarea drepturilor copilului, inclusiv a dreptului la participare. Daca aproximativ 1.260.000 de copii din Romania traiesc in saracie, dintr-un total de aproape 3.800.000, si numai 58.013 de copii beneficiaza de masuri de protectie speciala in sistemul public (conform statisticilor ANPDCA, la sfarsitul lunii iunie 2015), atunci peste 95 la suta din copiii care traiesc in saracie au nevoie de servicii sociale si nu beneficiaza de acestea in sistemul public“, a aratat Bogdan Simion.

El a mai spus ca este necesara diversificarea serviciilor acordate copilului, explicand ca interventia asupra copilului inseamna interventia asupra familiei, iar FONPC a subliniat obligativitatea accesului egal la finantarea de la bugtul de stat atat a prestatorilor publici, cat si a celor privati, respectiv ONG-urile.

Legat de interventia la nivel judetean, FONPC a semnalat faptul ca directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului (DGASPC) nu au mecanismul prin care sa finanteze servicii sociale ale ONG-urilor in totalitate, putand doar sa deconteze costuri directe pe beneficiar, ceea ce duce la fragilizarea sustenabilitatii serviciilor dezvoltate de organizatiile neguvernamentale.

Jumatate din copiii din Romania risca sa fie saraci

Astfel, Romania se afla pe primul loc in ce priveste numarul copiilor expusi la saracie, inaintea Bulgariei (45,2%) si Ungariei (41,4%), in timp ce procentul este mult mai mic in tari precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) si Suedia (16,7%).

Per total, 1 din 4 copii risca saracia in Europa. Potrivit Eurostat, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) risca saracia si excluziunea sociala (2014). Acest numar reprezinta 27,7% din totalul copiilor din UE.

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vietii. Marti, 24 noiembrie, deputatii europeni au votat o rezolutie ce indeamna tarile UE sa stimuleze eforturile de combatere a saraciei in randul copiilor si a inegalitatilor sociale. Textul a fost aprobat cu 569 voturi pentru, 77 impotriva si 49 de abtineri.

Conform Conventiei ONU privind drepturile copilului, toti copiii ar trebui sa aiba garantat dreptul la educatie, servicii de sanatate, locuinte, timp liber si un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, in Europa lucrurile arata destul de diferite.

Problema malnutritiei in randul copiilor este, de asemenea, in crestere in Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu isi pot permite sa manance carne sau peste o data la cel putin doua zile s-a dublat in Estonia, Grecia si Italia (din 2008).

Excluziunea sociala

Saracia nu este doar o chestiune de bani. Pe langa imposibilitatea de a acoperi nevoile de baza ale copiilor, cum ar fi alimentele, imbracamintea si locuinta, saracia mai inseamna si excluziunea sociala sau lipsa de acces la sanatate si educatie de calitate. Copiii care traiesc cu parintii singuri, in special mame singure, sunt supusi unui risc mai mare de saracie.

Reactia Parlamentului

Deputatii au adoptat marti o rezolutie ce solicita tarilor UE sa faca din copii o prioritate in politicile lor. Acestia mai recomanda ca statele membre sa garanteze copiilor acces la educatie gratuita si de calitate.

Raportoarea Inês Cristina Zuber (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, Portugalia) a declarat: „politicile de austeritate au creat aceasta situatie, care s-a inrautatit”. Dumneaei a adaugat ca statele membre trebuie „sa asigure accesul la educatie, sanatate si servicii de securitate sociala pentru copii si familiile lor”, sa combata somajul si sa promoveze siguranta locului de munca, o nutritie echilibrata si locuinte adecvate”.

copii_saraci_petrosani_1_1f2171956a

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SARACIA IN ROMÂNIA ÎN CREŞTERE, cu precadere in fostele zone monoindustriale. PESTE JUMATATE DINTRE COPII, IN SITUATIE DE RISC SOCIAL (video)

  1. Pingback: MODELUL NEOLIBERAL DE “DEZVOLTARE”: SARACI PENTRU PROFITUL ALTORA. Logica antisociala a “tehnocratei” de la Finante si refuzul cresterii salariului minim. DATE STATISTICE: PESTE 5 MILIOANE ROMÂNI SARACI OFICIAL | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: ANCA DRAGU, sinistra finantelor FMI in România NE VREA SCLAVI PE PLANTATIE: Românii sa ia exemplu de la indieni, chinezi sau africani, care muncesc ”pe doi lei”. MODELUL NEOLIBERAL DE “DEZVOLTARE”: SARACI PENTRU PROFITUL ALTORA. Logica a
  3. Pingback: ILIE SERBANESCU despre decizia guvernului “tehnocrat” de a ingheta salariul minim: ROMANII TREBUIE UMILITI. E GUVERNUL CAPITALULUI STRAIN (Video)/ Vicepremierul Vasile Dancu ne promite “MASURI NEPOPULARE”/ CAPITALUL STRAIN scoate R
  4. Pingback: UN CONSENS ANTI-SOCIAL SI ANTI-NATIONAL PERICULOS. Incalcarea fara mila a DREPTURILOR OMULUI prin SĂRĂCIREA AGRESIVĂ a României | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: WINTER IS COMING. Avocatul Gh. Piperea despre GLOBALISMUL NEOLIBERAL, care “a avut ca rezultat hipsterii, emo kids-ii, abandonarea ideii de familie, propaganda LGBT, aberaţia “drepturilor” pedofililor şi ale altor dezaxaţi sexual”/ UN S
  6. Pingback: SARACII EUROPEI – TARA CU CEL MAI MARE ABANDON DE SUVERANITATE ECONOMICA DIN UE. 40% dintre români traiesc in mizerie | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: SARACANI (DE FITE?). 86% din salariile românilor sunt SUB NIVELUL CELUI MEDIU/ Despre ”PUTORILE CARE NU MUNCESC” (Starea Natiei – Dragos Patraru) | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: CIOLOS NU ARE BANI PENTRU BUGETARI, DAR ARE MEREU PENTRU… A AJUTA MULTINATIONALELE!/ Dispretul Julienocratilor pentru “pomanagii” si “trantori” sau URA DE CLASA folosita, din nou, ca vehicul electoral/ PREMIERUL CIOLOS PRIMES
  9. Pingback: 5 MILIOANE DE SARACI. Un fals paradox: ECONOMIA ROMÂNIEI “DUDUIE”, DAR SARACIA CRESTE/ Cat de ”convergenti” suntem in raport cu UNIUNEA EUROPEANA: salariile românilor sunt mult SUB medie, pe cand preturile sunt ALINIATE la media tarilor
  10. Pingback: O TREIME DIN COPIII ROMÂNIEI TRAIESC IN SARACIE SEVERA/ Declinul demografic continua periculos. Specialistii acuza LIPSA POLITICILOR DE INCURAJARE A NATALITATII
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare