6 MILIOANE DE ROMÂNI AR FI FOST ASCULTATI DE SRI!/ CEDO a condamnat România pentru INCHISORILE secrete ale CIA si pentru TORTURA

31-05-2018 5 minute Sublinieri

 • Hotnews:

Șeful comisiei de control SRI: Peste 6 milioane de români au fost interceptați în perioada 2005-2016. În 2012 a fost interceptat aproape tot guvernul și 100 de parlamentari

Preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, Claudiu Manda, a susținut joi că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane, scrie news.ro.

Manda spune că ar fi oportună, în cadrul Comisiei de modificare a legilor securităţii naţionale, înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare, care să intermedieze între operatorii de telefonie mobilă şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere.

Senatorul a explicat că a fost sesizat cu privire la faptul că în 2012 a fost interceptat aproape tot Guvernul, iar din rândul parlamentarilor peste 100 dintre “cei mai importanţi şi vocali”.

“Vedem la Comisie o serie de date care arată că avem o creştere a numărului mandatelor de securitate naţională de la 1.395 în anul 2005, până la 3.701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori mai multe. La nivelul mandatelor, per total acte de autorizare şi supraveghere, avem creşteri de la 5.000 în 2005, la 8.000 în 2006, până la cifre de genul peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, odată cu apariţia deciziei CCR, vorbim de 12.000 în primele două luni de zile, a declarat Claudiu Manda, într-o conferinţă de presă.

El a spus că în perioada 2005 – 2016 au fost autorizate peste 300.000 de mandate de supraveghere. Manda spune că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul persoanelor intercepate trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare.

“Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât. După 2016 şi în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenţi, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizaţii”, a mai explicat Manda.

Potrivit senatorului, Comisia crede că numărul persoanelor interceptate este foarte mare, în condiţiile în care populaţia activă a României este de nouă milioane de oameni.

”Ni se par nişte cifre extraordionar de mari şi de multe. Nu putem să comentăm sau să contestăm noi, la nivelul Comisiei, atât timp cât ele au fost stabilite de procurori în temei legal sau de judecători, însă credem că sunt prea multe astfel de ascultări, milioane de oameni ascultaţi în această perioadă, în contextul în care populaţia activă a României este de nouă milioane”, crede acesta.

Preşedintele Comisiei a anunţat că membrii Comisiei vor merge la SRI pentru a le solicita să le pună la dispoziţie documentele care să dovedească aceste interceptări, afirmând că românii şi Parlamentul trebuie să afle dacă mandatele au restricţionat drepturile persoanelor.

“Sigur că o să mergem la SRI o să solicităm să ne pună la dispoziţie, pentru că în mod normal aceste documente există. Fie că vorbim de mandatele de securitate naţională, fie că vorbim de mandatele de supraveghere tehnică sau autorizaţiile pe care procurorii le dădeau pentru perioada aceea de 48 de ore. E o perioadă destul de mare, sunt peste 300.000 de mandate, dar cred că este foarte important ca şi noi, şi românii şi Parlamentul, să ştie câte astfel de mandate şi la câte persoane le-au fost restricţionate drepturile în baza acestor mandate”, a mai adăugat Claudiu Manda.

Preşedintele Comisiei SRI mai crede că ar fi oportună, în cadrul Comisiei de modificare a legilor securităţii naţionale, înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare, care să intermedieze între operatorii de telefonie mobilă şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere “Considerăm că ar fi oportun să înfiinţăm, dacă vom continua cu legile securităţii naţionale, Autoritatea Unică de Interceptare, care să fie doar o structură care să intermedieze între ooperatori şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere, astfel încât să nu mai existe nicio bănuială că pot să fie interceptate comunicaţiile sau comunicările oamenilor fără să exite un mandat”, a mai explicat acesta.

Potrivit lui Manda, Comisia SRI a fost sesizată cu privire la faptul că în 2012 a fost interceptat aproape tot Guvernul, iar din rândul parlamentarilor, peste 100 dintre “cei mai importanţi şi vocali”. “Am fost sesizaţi la Comisiei că a existat în 2012 aproape tot Guvernul interceptat pe mandate de securitate naţională, fie de supraveghere tehnică şi la nivel de Parlament se spunea la un moment dat de minim 100 de parlamentari dintre cei mai importanţi şi vocali. Am fost sesizaţi şi suntem într-o corespondenţă cu SRI dacă membrii CSAT au fost interceptaţi pe mandate de securitate naţională. Am trimis această întrebare SRI şi încă nu ne-a venit un răspuns”, a adăugat Claudiu Manda.

SRI îl contrazice pe Manda: În perioada 2004-2016 au fost solicitate în jur de 29.000 de mandate de interceptare pe securitate națională, 20.000 de persoane au avut libertăți restrânse

Serviciul Român de Informaţii a transmis joi că în perioada 2004 – 2016 au fost solicitate 28.784 mandate de securitate naţională, dintre care puţin peste 9.200 au fost mandate iniţiale, iar numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse în baza autorizaţiei a fost de 20.907. Replica SRI vine după ce președintele comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a susținut că, perioada 2005-2016, au fost emise 300.000 de mandate, ceea ce ar însemna că peste 6 milioane de români ar fi fost interceptați.

SRI mai precizează că datele au fost transmise comisiei speciale în noiembrie 2017, potrivit news.ro.

”În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în viguare Legea 535/2004 ) şi 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate naţională (iniţiale, prelungiri şi completări) solicitate de Serviciul Român de Informaţii a fost de 28.784, din care 9.292 iniţiale. Numărul de persoane a căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse, în condiţiile legii, în baza autorizaţiei eliberate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost de 20.907”, a transmis SRI.

Potrivit sursei citate, pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condiţiile legii. De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele iniţiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse iniţial de instanţa de judecată.

”Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziţia Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, se mai arată în comunicatul SRI.

Preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat, joi, că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare. Tot Manda spune că ar fi oportună, în cadrul Comisiei de modificare a legilor securităţii naţionale, înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare, care să intermedieze între operatorii de telefonie mobilă şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere. Senatorul a explicat că a fost sesizat cu privire la faptul că în 2012 a fost interceptat aproape tot Guvernul, iar din rândul parlamentarilor, peste 100 dintre “cei mai importanţi şi vocali”.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România şi Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, ţara noastră fiind găsită VINOVATĂ de încălcarea drepturilor unui deţinut dintr-un centru CIA din România.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri vs România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni, a fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România. Potrivit comunicatului dat publicităţii de instanţa europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept DETENTION SITE BLACK, în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor înscrise în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului ale deţinutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin COMPLICITATEA Guvernului român la acţiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător.

Totodată, s-au mai înregistrat şi încălcări ale articolului 5 (Dreptul la libertate şi siguranţă), articolului 8 (Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi articolului 13 (Dreptul la un remediu efectiv) în conjuncţie cu articolele 3, 5, 8. CEDO a mai constat încălcări ale Articolului 6.1 (dreptul la un proces echitabil în termen rezonabil) şi Articolului 2 (Dreptul la viaţă) şi 3, împreună cu articolul 1 din Protocolul 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece România a ajutat la transferul lui Al Nashiri într-o altă ţară, în pofida riscului real ca deţinutului să-i fie refuzat dreptul la judecată şi posibilităţii aplicării pedepsei cu moartea.

Instanţa europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigaţie completă în cazul Al Nashiri, şi dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil. Bucureştiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica PEDEAPSA CU MOARTEA.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Din document rezultă că în închisoarea CIA din România au fost deţinuţi suspecţi importanţi, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Ghul, un lider operativ al reţelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole.

Am avut centre de tortură pe teritoriul României, au avut loc încălcări grave ale drepturilor omului, iar CEDO tocmai ce a decis că statul român (altfel spus contribuabilul) trebuie să plătească daune de 100000 de euro unui cetățean saudit.

Întrebare: va fi cineva tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat? Cine este responsabilul din cadrul statului român de a cărui aprobare, tacită sau explicită, a depins desfășurarea respectivului program de “enhanced interrogation”?

“Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant”(Constituția României, Articolul 2, Alineatul 2).

S-a încălcat legea. Răspunde cineva?

S-a încălcat pe furiș. Păstrăm secretul și după condamnarea de la CEDO?


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile CIA, tortura, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “6 MILIOANE DE ROMÂNI AR FI FOST ASCULTATI DE SRI!/ CEDO a condamnat România pentru INCHISORILE secrete ale CIA si pentru TORTURA

 1. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22483125-vicepre-edintele-comisiei-sri-cele-29-000-mandate-interceptare-fost-doar-siguran-ional-cifra-6-milioane-persoane-mne-valabil.htm

  Vicepreședintele Comisiei de control SRI, Marian Cucșa, a declarat, vineri, că SRI a publicat doar numărul românilor interceptați pe mandate de securitate națională, nu și pe cel al persoanelor interceptate pe baza mandatelor de supraveghere tehnică obținute în baza protocolului între PICCJ și SRI, potrivit Mediafax.

  ”Serviciul Român de Informații, prin comunicatul pe care l-a dat, vorbește de mandatele de securitate națională, solicitate în baza legii de către SRI, iar noi, în raportul pe care l-am prezentat, vorbim de mandatele de securitate națională, pe de o parte, de mandatele de supraveghere tehnică, care s-au pus în aplicare în baza protocolului între parchet și SRI, dar și de autorizațiile de 48 de ore solicitate de procurori”, a declarat Cucșa, deputat ALDE.

  ”De aici este diferența dintre ceea ce am prezentat noi și ceea ce a publicat SRI. Dacă facem calculul, putem trage o concluzie despre ce s-a întâmplat prin protocolul care a fost denunțat și desecretizat. Cifra de șase milioane rămâne valabilă în continuare pe cele trei domenii pe care le-am prezentat”, a adăugat el.

  Preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, Claudiu Manda, a susținut joi că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane.

 2. Wow. Pai daca scadem pensionarii, copiii si persoanele cu situatie financiara la limita subzistentei, rezulta ca aproape TOATA populatia activa a Ro a fost ascultata! Cred sincer ca si ei se ascultau intre ei!

  Ce buboi mega urias iese la iveala zilele astea! Daca adaugam toate declaratiile pe care le am auzit dupa decizia CC in spatiul public din partea unor personaje publice, ba chiar decidenti!, ai.impresia realmente ca Ro s a aflat in ultimii ani sub controlul unui grup de ticniti, de oameni care literalmente, fara exagerari retorice o spun, si au pierdut mintile. Aici nu mai e vorba de rea credinta (unii, da, cu siguranta), ci de nebunie. Cica cineva ar fi lansat o idee de a suspenda…ghici ce? Parlamentul? CC? Ei bine nu, ci
  …Constitutia! @@ Basescu indeamna explicit la nerespectarea deciziilor CC! Exact ca in feb anul trecut cand mii de oameni au iesit in strada fara ca habar sa aiba ce cer de fapt. Iar acum aflam ca 6 mil de oameni au fost ascultati. 6 m i l i o a n e!!!!

  Doamne, ce experiment s a incercat cu aceasta tara? Pt ca aici a fost clar un experiment. Un mecanism de parghii f bine pus la punct, cu oameni perfect alesi in punctele cheie: fie cinici lipsiti de scrupule, fie fanatici ai puterii sariti de pe sine. Din fericire, se pare ca sub 30% din romani sunt impotriva revocarii (ca decizie-simbol care releva cat intelegi din ce se intampla, in sensul asta). Oricum e un procent ingrijorator. Iar nenorocitii de la digi, realit, protv etc care au inveninat si radicalizat oamenii cu vitriolul, latratura agresiva si qdiletanta si dezinformarea lor au o parte uriasa de vina in dezbinarea acestei tari si in decerebralizarea atator tineri. Din punctul meu de vedere, astia ar fi primii care ar trebui arestati pt hate speech si periclitarea ordinii publice si a securitatii nationale. Pt ca rolul jurnalistilor e sa spuna adevarul, nicidecum sa il mistifice aruncand de la o tribuna tv oamenii in ura si obscuritate informationala si mentala. Este hidos si mizerabil tot ce au facut aceste hoarde inculte si agresive de gurani, raresi, esce, oresti etc etc.. Si tare as fi curioasa sa aflu conturile lor secrete (si al lui Iohannis, ca tot veni vorba). Kovesi macar o face din convingere, ea a fost victima-calau perfecta, imbatata de putere s a aruncat in gol mizand pe o sustinere infinita. Numai ca cei care ii tineau corzile, ei au ramas bine mersi la sol, de unde se pot replia la o adica. Sinistre personaje cu totii, oricum.

 3. @Doroteea

  Wow. Pai daca scadem pensionarii, copiii si persoanele cu situatie financiara la limita subzistentei, rezulta ca aproape TOATA populatia activa a Ro a fost ascultata! Cred sincer ca si ei se ascultau intre ei!

  Da…

 4. Tocmai asa functioneaza masinaria…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare